2 maj 2024

Redaktionen

måndag, 08 december 2014 19:15

Bygg-Fast och Forsen Projekt går samman

alt

Peter Bellevik, vd Bygg-Fast och Bengt Johansson, vd Forsen Projekt.

 

Forsen Projekt och Bygg-Fast går samman och blir en av landets största aktörer inom byggprojektledning. Företaget får en omsättning om cirka 300 Mkr och nära 200 anställda på sju orter i Sverige. Fastighetsutvecklingen inom Bygg-Fast kommer att ingå i den nya koncernen som ett eget bolag för att fortsätta den pågående expansionen.

 

Genom sammanslagningen skapas en aktör med närvaro på samtliga de mest expansiva marknaderna i Sverige. Den gemensamma projektportföljen är bred och visar på en förmåga att genomföra såväl stora komplexa bygg- och anläggningsprojekt som mindre hyresgästanpassningar.

 

Den nya koncernen kommer att bestå av ett projektledningsbolag under ledning av Bengt Johansson som idag är vd i Forsen Projekt AB. Den fastighetsutveckling som bedrivs i Bygg-Fast kommer att ingå i den nya företagsgruppen under ledning av Peter Bellevik, nuvarande vd i Bygg-Fast.

 

– Vi ser en stor potential i marknaden och tror att vi kan växa ytterligare genom att samla båda företagens kunnande. Tillsammans får vi ännu bredare kompetens och kapacitet att ta oss an stora och nyskapande projekt tillsammans med våra kunder, säger Bengt Johansson.

måndag, 08 december 2014 19:12

Vinstskatt problem för var femte stockholmare

alt

Alexandra Laurén, regionchef Skanska Nya Hem Stockholm.

 

Var femte stockholmare som bor i bostadsrätt eller småhus har avstått att byta boende på grund av vinstskatten vid försäljning. Det visar en ny SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av Skanska.

 

I våras presenterade Skanska en bostadspolitisk rapport med tio skarpa förslag för att minska bostadsbristen. I en SIFO-undersökning genomförd i oktober har Skanska undersökt befolkningens inställning till delar av förslagen. I Stockholm, där kombinationen, bostadsbrist och stor inflyttning utgör ett stort problem, är man överlag mest positiv till Skanskas förslag.

 

Ett av förslagen är att sänka den så kallade ”flyttskatten” som Skanska anser bidrar till inlåsningseffekter och hämmar rörligheten på bostadsmarknaden. Enligt undersökningen från Skanska har var femte stockholmare som bor i bostadsrätt eller småhus avstått att flytta på grund av vinstskatten vid försäljning.  

 

– Det här stärker vår uppfattning att dagens skatteregler hämmar rörligheten på bostadsmarknaden. Det blir helt enkelt för dyrt att flytta. Effekten blir att var femte bor kvar i en bostad de annars skulle ha flyttat ifrån, säger Alexandra Laurén, regionchef Skanska Nya Hem Stockholm.

måndag, 08 december 2014 12:42

Profi IV tar in 2 Mdr kr

alt

Staffan Olsson, vd Profi Fastigheter.

 

Profi Fastigheter har genomfört en kapitalanskaffning till ett nytt investeringsbolag, Profi IV, som tillförs drygt två miljarder kronor i riskbärande kapital. Kapitalanskaffningen har genomförts med egen personal under hösten och målvolymen överträffades redan vid första, och enda, stängning i slutet av november.

 

Den övervägande delen av kapitalet kommer från tidigare investerare i andra Profibolag. Svenska investerare svarar för 85 procent, och norska investerare för 15 procent av kapitalet. Bland de större svenska investerarna återfinns Kåpan Pensioner Försäkringsförening, Sparinstitutens Pensionskassa (SPK), Postens Pensionsstiftelse, IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, Riksbankens Jubileumsfond och Skandinaviska Enskilda Banken Pensionsstiftelse.

 

– Vi har i första hand vänt oss till tidigare Profi investerare. Det är extra roligt att de som känner oss bäst har valt att kraftigt öka sina investeringar. I Profi IV finns även flera nya och erkänt professionella investerare. Vi är väldigt stolta över vårt investerarkollektiv, säger Staffan Olsson, vd Profi Fastigheter.

 

Med det nya kapitalet kommer Profi Fastigheter att ha en betydande förvärvskapacitet. Investeringsinriktningen är kommersiella fastigheter med utvecklingspotential i Storstockholm. En direkt fortsättning på Profi Fastigheters framgångsrika strategi inom aktiv förvaltning och utveckling.

 

Profi Fastigheter har cirka 40 anställda med en jämn fördelning mellan kvinnor och män. Organisationen är vertikalt integrerad och hanterar med egen personal samtliga viktiga och lönsamhetskritiska moment inom fastighetsverksamheten såsom förvärv, investeringar, fastighetsförvaltning och utveckling samt finansiering, ekonomi och rapportering.

 

– Vi har i möten med såväl gamla som med nya investerare tydligt märkt att investerarna idag är betydligt mer intresserade av successions- och personfrågor än tidigare. Det känns naturligt eftersom fastighetsinvesteringar kräver en längre tidshorisont än investeringar i mer likvida tillgångar. Det har därför varit viktigt i möten med våra investerare att Profi har en mycket bred och djup organisation samt att vi har en tydlig målgemenskap med investerarna, säger Staffan Olsson.

 

Profi Fastigheter är en ledande oberoende fastighetsfondsförvaltare med verksamhet på den svenska marknaden sedan 2004. Fastighetsbeståndet omfattar cirka 400 000 kvm kommersiella lokaler. Profi Fastigheter bedriver aktiv förvaltning och utveckling av fastigheter med fokus på Storstockholm. Verksamheten drivs med egen personal och med cirka 40 engagerade medarbetare.

söndag, 07 december 2014 16:10

White skapar stormöten i Gothia Towers

alt

Uttrycket i de tre tornens gestaltning är likartad med glasade fasader och triangulär plan form. Det första tornet färdigställdes 1984, det andra 2001 och det tredje tornet står klart 2015.

 

alt

Carin Kindbom är koncernchef för Svenska Mässan.

 

White arkitekter har ritat det tredje tornet på Hotel Gothia Towers som invigdes lördags. Med totalt 1.200 rum blir detta en av Europas största hotell- och konferensanläggningar. Svenska Mässans investering i projektet uppgår till 1,2 Mdr kr och i anläggningen finns nu åtta restauranger, fem barer, ett 60-tal möteslokaler i olika storlekar, kongresshall för 1 500 deltagare och modernt utrustade mässhallar på totalt 41 000 kvm.

 

White har samarbetat med Svenska Mässan i över 30 år och var med och skapade det första tornet som invigdes 1984. Hotel Gothia Towers består av tre torn på 23, 26 respektive 29 våningar. På den 20:e våningen kan gästerna ta en hisnande promenad på uppglasade broar mellan West Tower, Crown Tower och East Tower. I bottenplan löper ett invändigt aktivitetsstråk. Hotellets huvudentré vetter ut mot Skandinaviens största nöjespark Liseberg.

 

– Vi är väldigt nöjda med resultatet. Det har varit spännande att utveckla och förädla Gothia Towers som nu verkligen tar tillvara det fantastiska läget ett par kvarter från Avenyn. Gästerna som checkar in får en fantastisk utsikt på köpet. Med Hotel Gothia Towers befäster Göteborg sin ställning som Sveriges evenemangshuvudstad, säger Karin Björning-Engström, ansvarig arkitekt på White i Göteborg.

söndag, 07 december 2014 16:03

Riksbyggen utvecklar i Mölndal

alt

Riksbyggen utvecklar bostäder för flera målgrupper kring Mölndals Galleria.

 

I Mölndals innerstad planeras för ett unikt projekt där Riksbyggen utvecklar flera olika typer av bostäder ovanpå butikslokaler. I en första etapp byggs 146 nya lägenheter av totalt 300, varav 69 bostadsrätter, 51 seniorlägenheter samt 26 så kallade StegEtt-lägenheter, vilket är små och effektivt planerade lägenheter som passar unga och andra som köper sin första bostad. Tanken är att det ska vara möjligt att flytta runt på samma gård genom livet.
 

– Riksbyggen som samhällsutvecklare tar nu ett helhetsgrepp runt ett områdes utveckling. Vi bygger bostäder där det i dag är parkering och bidrar till att skapa en hållbar innerstad för de boende i Mölndal. Genom ekosystemanalyser ser vi att byggandet kommer bidra med fyra gånger mer till naturen genom odlingsplatser på gården, grönytor och dagvattenhantering, säger Fredrik Ståhlberg, projektledare för Riksbyggen Bostad Väst.

 

De nya bostäderna byggs bokstavligen på och runt Mölndals Galleria, som kommer att bestå av cirka 70 butiker på drygt 30.000 kvm, och som utvecklas av NCC på uppdrag av Citycon.

 

Planerad byggstart för gallerian och grundsättning av bostäder är redan i maj 2015, och under de kommande tre till fyra åren sker stora förändringar i Mölndal. Redan har kommunen vuxit ihop med Göteborgs tätort. Gallerian och det nya bostadskvarteret integreras med omgivningen och får ett fördelaktigt strategiskt läge i nära anslutning till E6, E20/Söderleden samt Västkustbanan och Kust till kustbanan. Dessutom ligger kollektivtrafikens knutpunkt med tåg, buss och spårvagn nära, vilket möjliggör ett hållbart och miljövänligt resande. Inflyttning planeras ske 2018-2019.

söndag, 07 december 2014 16:00

Tribona säljer för 1.075 Mkr i Västerås

alt

Tribona säljer sin största fastighet.

 

Tribona säljer fastigheten Saltängen 1 i Västerås för ett fastighetsvärde om 1.075 Mkr. Köpare är Saltängen Property Invest AB, ett bolag som har bildats och strukturerats av Pareto Securities AB.

 

Bakom Saltängen Property Invest AB står ett antal institutionella och privata investerare. Affären görs i bolagsform och frånträdet samt betalning ska ske den 19 december.

 

Byggnaden omfattar 104.000 kvm och är fullt uthyrd till ICA Fastigheter Sverige AB. Från fastighetsvärdet kommer att avgå beslutade ännu ej utförda investeringar. Affären kommer att innebära en realiserad förlust om 55 Mkr jämfört med bokfört värde per Q3 2014. MAQS Advokatbyrå har varit legal rådgivare till Tribona.

 

– Fastigheten Saltängen 1 i Västerås har varit vår i särklass största fastighet och värdemässigt stått för en betydande del av vårt samlade fastighetsvärde. Efter försäljningen av Saltängen 1 kommer ICA fortsatt att vara en stor och viktig kund. Vår uttalade ambition om att växa bolaget till 10 Mdr kr på lång sikt ligger alltjämt kvar, säger Per Johansson, vd för Tribona.

 

Tribona meddelar även att bolaget den 18 december ska köpa fastigheten Halmstad Fräsaren 12 för 38 Mkr. Fastigheten ligger nära E6 och har en uthyrningsbar yta på 4.600 kvm. I samband med förvärvet har parterna överenskommit om en tillbyggnad på 829 kvm och om ett tioårigt hyresavtal. Fastighetens totala areal är 34.000 kvm med möjlighet till ytterligare tillbyggnad.

söndag, 07 december 2014 15:55

NCC renoverar för 480 Mkr i Köpenhamn

alt

Sorgenfrivang II norr om Köpenhamn består av tre höghus om vardera 14 våningar vid Sorgenfri Station.

 

NCC ska energirenovera Sorgenfrivang II, ett kommunalägt bostadsområde i Lyngby utanför Köpenhamn för 480 Mkr. Dettta innebär att bolaget har fått sitt största renoveringsuppdraget hittills i Danmark. Bostadsområdet blir också det första som miljöcertifieras enligt Green Building Council Danmarks certifieringssystem DGNB Danmark. Energibesparingen beräknas uppgå till 66 procent jämfört med i dag.

 

– Vi har ett stort fokus på hållbarhet inom NCC, och därför är vi glada över avtalet med Lyngby Almennyttige Boligselskab, som nu banar vägen för en miljöcertifiering enligt Green Building Council Danmarks certifieringssystem DGNB. Projektet är en tydlig milstolpe för hållbarhetsarbetet vid energirenoveringar, både för NCC och för byggbranschen i allmänhet, säger Dennis Nielsen, chef för området Energirenoveringar inom NCC Construction Denmark.

 

Bostadshusen i Sorgenfrivang II byggdes i slutet av 1950-talet och har 429 hyreslägenheter.NCC påbörjar sitt arbete i februari nästa år, då de första hyresgästerna flyttar till ersättningsbostäder. Renoveringen ska enligt plan vara klar i slutet av 2018.

alt
Riksbankchef Stefan Ingves varnar storbankerna för att de har för stor andel marknadsfinansiering.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Den finansiella stabiliteten hos de svenska storbankerna oroar Riksbanken. I en stabilitetsrapport skriver Riksbanken att det svenska banksystemet har en för stor andel marknadsfinansiering och en för liten andel kapital i förhållande till sina tillgångar. Det gör att de svenska storbankerna är känsliga för störningar.

 

Det höga risktagandet på de globala finansmarknaderna och den stigande skuldsättningen hos de svenska hushållen kan orsaka störningar i det finansiella systemet. Därför rekommenderar Riksbanken att Finansinspektionen tidigarelägger införandet av ett krav på större kapitalbuffert för svenska banker och inför ett amorteringskrav på svenska bolån.

 

– De åtgärder som hittills har vidtagits för att hantera problemen med hushållens skuldsättning har inte varit tillräckligt och den utveckling vi ser är riskfylld. Det är därför viktigt att fler åtgärder vidtas, skriver Riksbanken.

 

Riksbanken anser att Finansinspektionens förslag om ett amorteringskrav är ett steg i rätt riktning, men bedömer att åtgärden endast kommer att ha små effekter. Amorteringskravet bör dock införas utan dröjsmål och kompletteras med åtgärder inom flera politikområden för att minska riskerna.

 

I en kommentar kan sägas att troligen tar inte Finansinspektionen fram nya åtgärder för att reglera kreditgivningen i det svenska banksystemet. Några lagar som kommer reglera kreditmarknaden kommer inte från regeringen på kort sikt på grund av den pågående regeringskrisen.


Självfallet imploderar marknaden när det inte finns kreditregleringar. År 1986 avskaffade finansminister Kjell-Olof Feldt och riksbankchef Bengt Dennis helt och hållet alla kreditmarknadsregleringar. Lånefesten för de svenska fastighets- och byggbolag blev kraftfull och slutade i den svåra fastighetskrisen år 1992.

 

Nu finns det inga regleringar för lån till hushållen. Vad leder detta till?

 

De som följer tongångarna på Wall Street inser att förr eller senare kommer en aktiekrasch. Men det sista Wall Street tänker på är en ekonomisk kollaps under 2015, då aktiemarknaderna är på rekordnivåer, eftersom arbetslösheten i USA minskar och inflationen är under kontroll. Men det faktum är att just dessa indikatorer var också under kontroll innan marknaderna kraschade 1987, 2000 och 2008/09. Detta faktum ökar nu oron. Det stora problemet för USA och Wall Street är den minskade betalningsviljan i resten av världen eftersom betalningar nu kärvar med allt krångligare villkor.

 

Deflationen är ett växande spöke i framförallt Japan och i Europa, men även i många andra länder. Och jag brukar säga att någon gång vill de största örnarna ha betalt. När världen nyser på USA blir USA riktigt sjuk och då vill örnarna ha tillbaka pengarna från bland annat våra svenska storbanker. Men storbankerna är frälse menar många. Har inte banken kapitalbuffert vid en global finanskrasch, finns det bankstöd i form av skattepengar.

 

På byggmarknaden i framförallt Stockholm är det rally men det betyder även att flera mindre byggbolag i huvudstaden inte orkar med trycket och ställer in betalningarna. Våra stora byggbolag kör på med produktion av så många borätter som möjligt med hög lönsamhet. Risken bedöms som liten av våra stora byggbolag. Produktionen kan alltid förvandlas till hyresrätter vid inställda betalningar, som hösten 2008, i banksystemen. Men Stockholm och Uppsala växer och många är glada över detta, men problemen minskar inte för huvudstadens infrastruktur och för den finansiella säkerheten i banksystemet. Många är glada över att det finns gott om pengar, men säkerhetsproblem ökar således då alltfler ökar rikstagandet i en växande casinoekonomi.

 

På den kommersiella fastighetsmarknaden är det slående att vårt största fastighetsbolag, Vasakronan, har sagt upp bankernas kreditlöften då Vasakronan ingått avtal med ägarna Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden, att dessa, på Vasakronans begäran, ska teckna företagscertifikat upp till 18 Mdr kr med en löptid fram till 31 augusti 2017 och med en uppsägningstid om 24 månader. Detta innebär, att eftersom certifikaten har längre löptid än bankernas ettåriga kreditlöften, minskas finansieringsriskerna och därför avvecklas bankernas kreditlöften helt.

 

En annan indikation att bankerna alltmer saknar pengar för den kommersiella fastighetsmarknaden är att alltfler fastighetsbolag nu söker marknadsfinansiering via NASDAQ Stockholm. Vår börslista i Dagens Fastighetsaktie växer starkt och denna lista har slagit vårt gamla rekord med flest antal noterade bygg- och fastighetsbolag jämfört med vår första publicering i december 1997.

 

Spännande fortsättning följer.

alt
Riksbankchef Stefan Ingves varnar storbankerna för att de har för stor andel marknadsfinansiering.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Den finansiella stabiliteten hos de svenska storbankerna oroar Riksbanken. I en stabilitetsrapport skriver Riksbanken att det svenska banksystemet har en för stor andel marknadsfinansiering och en för liten andel kapital i förhållande till sina tillgångar. Det gör att de svenska storbankerna är känsliga för störningar.

 

Det höga risktagandet på de globala finansmarknaderna och den stigande skuldsättningen hos de svenska hushållen kan orsaka störningar i det finansiella systemet. Därför rekommenderar Riksbanken att Finansinspektionen tidigarelägger införandet av ett krav på större kapitalbuffert för svenska banker och inför ett amorteringskrav på svenska bolån.

 

– De åtgärder som hittills har vidtagits för att hantera problemen med hushållens skuldsättning har inte varit tillräckligt och den utveckling vi ser är riskfylld. Det är därför viktigt att fler åtgärder vidtas, skriver Riksbanken.

 

Riksbanken anser att Finansinspektionens förslag om ett amorteringskrav är ett steg i rätt riktning, men bedömer att åtgärden endast kommer att ha små effekter. Amorteringskravet bör dock införas utan dröjsmål och kompletteras med åtgärder inom flera politikområden för att minska riskerna.

 

I en kommentar kan sägas att troligen tar inte Finansinspektionen fram nya åtgärder för att reglera kreditgivningen i det svenska banksystemet. Några lagar som kommer reglera kreditmarknaden kommer inte från regeringen på kort sikt på grund av den pågående regeringskrisen.


Självfallet imploderar marknaden när det inte finns kreditregleringar. År 1986 avskaffade finansminister Kjell-Olof Feldt och riksbankchef Bengt Dennis helt och hållet alla kreditmarknadsregleringar. Lånefesten för de svenska fastighets- och byggbolag blev kraftfull och slutade i den svåra fastighetskrisen år 1992.

 

Nu finns det inga regleringar för lån till hushållen. Vad leder detta till?

 

De som följer tongångarna på Wall Street inser att förr eller senare kommer en aktiekrasch. Men det sista Wall Street tänker på är en ekonomisk kollaps under 2015, då aktiemarknaderna är på rekordnivåer, eftersom arbetslösheten i USA minskar och inflationen är under kontroll. Men det faktum är att just dessa indikatorer var också under kontroll innan marknaderna kraschade 1987, 2000 och 2008/09. Detta faktum ökar nu oron. Det stora problemet för USA och Wall Street är den minskade betalningsviljan i resten av världen eftersom betalningar nu kärvar med allt krångligare villkor.

 

Deflationen är ett växande spöke i framförallt Japan och i Europa, men även i många andra länder. Och jag brukar säga att någon gång vill de största örnarna ha betalt. När världen nyser på USA blir USA riktigt sjuk och då vill örnarna ha tillbaka pengarna från bland annat våra svenska storbanker. Men storbankerna är frälse menar många. Har inte banken kapitalbuffert vid en global finanskrasch, finns det bankstöd i form av skattepengar.

 

På byggmarknaden i framförallt Stockholm är det rally men det betyder även att flera mindre byggbolag i huvudstaden inte orkar med trycket och ställer in betalningarna. Våra stora byggbolag kör på med produktion av så många borätter som möjligt med hög lönsamhet. Risken bedöms som liten av våra stora byggbolag. Produktionen kan alltid förvandlas till hyresrätter vid inställda betalningar, som hösten 2008, i banksystemen. Men Stockholm och Uppsala växer och många är glada över detta, men problemen minskar inte för huvudstadens infrastruktur och för den finansiella säkerheten i banksystemet. Många är glada över att det finns gott om pengar, men säkerhetsproblem ökar således då alltfler ökar rikstagandet i en växande casinoekonomi.

 

På den kommersiella fastighetsmarknaden är det slående att vårt största fastighetsbolag, Vasakronan, har sagt upp bankernas kreditlöften då Vasakronan ingått avtal med ägarna Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden, att dessa, på Vasakronans begäran, ska teckna företagscertifikat upp till 18 Mdr kr med en löptid fram till 31 augusti 2017 och med en uppsägningstid om 24 månader. Detta innebär, att eftersom certifikaten har längre löptid än bankernas ettåriga kreditlöften, minskas finansieringsriskerna och därför avvecklas bankernas kreditlöften helt.

 

En annan indikation att bankerna alltmer saknar pengar för den kommersiella fastighetsmarknaden är att alltfler fastighetsbolag nu söker marknadsfinansiering via NASDAQ Stockholm. Vår börslista i Dagens Fastighetsaktie växer starkt och denna lista har slagit vårt gamla rekord med flest antal noterade bygg- och fastighetsbolag jämfört med vår första publicering i december 1997.

 

Spännande fortsättning följer.

torsdag, 04 december 2014 15:16

Akademiska Hus säljer mark i Umeå

alt
Akademiska Hus säljer ett betydande markområde vid Umeå universitet.

 

En gymnasieskola och en förskola ska uppföras på den mark som Akademiska Hus nu säljer på Lilljansberget i Umeå. Detaljplanen som reglerar området ger även en möjlighet för cirka 150 nya studentbostäder i direkt anslutning till IKSU och campus Umeå.

 

Efter att detaljplanen på Lilljansberget nu vunnit laga kraft kan Akademiska Hus genom försäljning av mark medverka till uppförandet av en gymnasieskola för Minervagymnasium och Förskolan Professorn.

 

– Vi är nöjda med att kunna hälsa nya aktörer välkomna till Universitetsstaden. Läget är fantastiskt med sin närhet till IKSU och campus, och de nya verksamheterna kommer att bidra till att höja attraktiviteten på området som helhet, säger David Carlsson regiondirektör Akademiska Hus. 

 

Hans Jansson, skolchef på Minervaskolan i Umeå AB, och Carola Lestander, förskolechef på förskolan Professorn, är också positiva till de nya verksamheternas närhet till campus.

 

– Vi bygger Sveriges modernaste gymnasieskola med lokaler anpassade för framtidens lärande, säger Hans Jansson, skolchef på Minervaskolan i Umeå AB.

 

– Äntligen kan vi erbjuda en modern förskola med flexibla lokaler för föräldrar som arbetar eller studerar på campus, och andra som vill ha sina barn här, säger Carola Lestander, förskolechef på förskolan Professorn.

 

Vad gäller de 150 studentbostäderna så har Akademiska Hus gått ut med en byggherreförfrågan där upphandlingen av en byggherre väntas vara klar till årsskiftet. Inflyttning är planerad till terminsstart ht 2016.