2 maj 2024

Redaktionen

alt

Rickard S. Dahlberg, CIO och medgrundare av NREP.

 

Nordic Real Estate Partners (NREP) har genomfört den sista stängningen av Nordic Strategies Fund med ett eget kapital på totalt 400 MEUR (jämfört med 325 MEUR som var det ursprungliga målet). Fonden blev övertecknad och investerarbasen består av 18 institutionella investerare från USA och Europa, bland dem flera framstående finansiella institutioner och pensionsfonder tillsammans med NREP Partners och anställda. Lazard Private Fund Advisory Group har varit rådgivare till NREP i samband med lanseringen av fonden.

 

Med Nordic Strategies Fund lägger NREP ihop strategierna för sina tidigare nischade fonder i en enda fond, vilket möjliggör internationella institutioner för att komma åt den nordiska fastighetsmarknaden på ett effektivt sätt. Detta innebär att fonden investerar i moderna logistik-, detaljhandelsfastigheter och bostäder i stora etablerade, växande nordiska städer. I ett pressmeddelande framhåller Mikkel Bülow-Lehnsby vd och medgrundare av NREP, att han är nöjd med det starka intresset från investerarna. Han övertygad att kommer fonden ska kunna fortsätta att leverera stark riskjusterad avkastning.

 

Fonden har en livslängd på åtta år och en investeringskapacitet om drygt 1 miljard euro. I ett samtal med Fasighetsaktien säger Rickard S. Dahlberg, CIO och medgrundare av NREP, att fonden sedan den första stängningen i april tidigare i år genomfört elva förvärv för totalt cirka 500 MEUR, varav 250 MEUR bostäder, 150 MEUR logistik och 100 MEUR handel.

 

– Vi är fortsatt mycket positiva till möjligheterna för våra tre huvudstrategier i Norden, vilket framgår av de inledande transaktionerna för fonden och vår starka investeringspipeline, säger han.

 

Fonden har som mål är att uppnå en internränteavkastning om 18 procent med en årlig utdelning om 5,55 procent på investerat kapital.

onsdag, 10 december 2014 18:05

Nordhalla köper för 600 Mkr av Skebo

alt

Patrik Hall, vd för Nordhalla.

 

Nordhalla, ägt av Alecta, Ericssons- och Sandviks pensionstiflelser samt Heimstaden, köper 1.141 lägenheter från allmännyttiga Skebo i Skellefteå. Affären, som är värd cirka 600 Mkr, ska godkännas av kommunfullmäktige den 16 december. Fastigheterna kommer inledningsvis, efter Nordhallas officiella övertagande den 1 april 2015, att fortsätta att förvaltas av Skebo. Därefter läggs förvaltningen på Heimstaden som förvaltar Nordhallas fastighetsportfölj. De hyreslägenheter som ingår i den planerade försäljningen finns i stadsdelarna Anderstorp och Sunnanå.

 

För Skebos del innebär affären att bolaget kan genomföra stora planerade investeringar. Bolaget har ett sammanlagt investeringsbehov på cirka 2,1 Mdr kr fram till år 2020, varav 1,4 Mdr är planerad till nyproduktion.

 

– Vi behöver frigöra kapital för att säkra den nyproduktion vi ser framför oss, vilket i sin tur gör det möjligt för oss att fortsätta bidra till målet om 80.000 invånare år 2030, förklarar Skebos vd Jerker Eriksson.

 

Nordhalla har under en längre tid blickat mot den norrländska marknaden och ser Skellefteå som en intressant stad med goda framtidsutsikter.

 

– Skellefteå har ett intressant tillväxtmål och utvecklas positivt. Det finns ett driv och en kraft i den här stan som vi gärna blir en del av. Nu ska vi göra allt för att hyresgästerna på Anderstorp och Sunnanå ska fortsätta att trivas i sina hem, säger Patrik Hall, vd för Nordhalla.

alt

Per Thiberg, chef fastighetsutveckling och uthyrning på Vasakronan.

 

Vasakronan säljer bostadsbyggrätter i Västra Brotorp, Sundbyberg, för 206 Mkr till Besqab och Ikano Bostad. Försäljningen omfattar motsvarande totalt cirka 28 000 ljus BTA.

 

Västra Brotorp ligger norr om Stockholm mellan Järvastaden i Solna och Ursvik i Sundbyberg. Gällande detaljplan omfattar byggrätter för bostäder motsvarande nio flerbostadshus och 38-45 småhus. Ikano förvärvar flerbostadsdelen och Besqab småhusdelen när fastighetsbildningen vunnit laga kraft.

 

– Vi utvecklar kontinuerligt färdiga detaljplaner för bostäder i de lägen som inte lämpar sig för kontor eller handel – som till exempel Västra Brotorp. Enbart i Stockholm har vi ett markinnehav, helt eller delägt, som motsvarar knappt 7.000 bostäder, säger Per Thiberg, chef fastighetsutveckling och uthyrning.

onsdag, 10 december 2014 17:51

Mer SATS i Vällingby City

alt

Linda-Li Wallin, Country Manager på SATS Sverige.

 

Vällingby City har, genom Newsec, tecknat ett tioårigt hyresavtal med SATS ELIXIA om att utöka sin befintliga träningsanläggning i Vällingby City från dagens 1.700 kvm till drygt 2.600 kvm. Det blir träningskedjans största etablering utanför tullarna i Stockholm. Newsec arbetar tillsammans med Svenska Bostäder med en långsiktig masterplan för att utveckla både handels- och serviceutbudet i Vällingby City.

 

– Det är stor efterfrågan på träningslokaler i Vällingby City och det är extra roligt att attrahera SATS som är den starkaste aktören på marknaden, och tillsammans bygga ett av Nordens mest moderna träningscenter. Ett starkt serviceutbud är ett bra komplement till vårt utbud av handel och gör Vällingby City till det självklara valet i västerort, säger Newsecs Peter Appelgren, Centrumchef Vällingby City.

 

Byggnationen påbörjas i januari och kommer att genomföras i två etapper med invigning i september.

 

– Vi har vuxit ur vår anläggning i Vällingby och behöver förnya oss för att kunna erbjuda våra trogna medlemmar den bästa träningsupplevelsen. Genom att bygga om och utvidga verksamheten i Vällingby City kan vi erbjuda mer träningsyta och uppdatera vårt utbud av utrustning och klasser, bland annat med de nya produkterna Performance och Hot MOJO. Samtidigt kan vi locka nya medlemmar då det är mycket enkelt att ta sig till Vällingby City med bil, tunnelbana eller buss, säger Linda-Li Wallin, Country Manager på SATS Sverige.

onsdag, 10 december 2014 13:16

Skanska bygger nytt landmärke i London

alt
Skanska bygger för 2,2 Mdr kr i Londons finansiella distrikt.

 

Skanska har skrivit kontrakt med WRBC Development UK Limited, en del av försäkringsbolaget W. R. Berkley, om att bygga en stor kontorsfastighet på Lime Street i centrala London, Storbritannien. Kontraktet är värt cirka 2,2 Mdr kr (198 MGBP) och inkluderas i orderingången för Skanska UK för fjärde kvartalet 2014.

 

Den nya byggnaden, Lime Street Tower, med smeknamnet the Scalpel, blir 190 meter hög och ska rymma cirka 37.000 kvm kontorsyta fördelat på 35 våningar. Skyskrapan byggs för W. R. Berkley som ska hyra en fjärdedel av ytorna för sitt europeiska huvudkontor.

 

Skanska ansvarar för byggande, mekaniska och elektriska arbeten samt installationer. Fastigheten förväntas uppfylla kraven för BREEAM, nivå Excellent, när den är klar. Arbetet påbörjas nu i december och avslutas under 2017.

tisdag, 09 december 2014 19:19

Nystart för Cushman & Wakefield i Sverige

alt

Dessa fem börjar på nya Cushman & Wakefield Sverige: Tomas Persson, Daniel Anderbring, Anders Nordvall, Per Hagman och Niklas Zuckerman.

 

Cushman & Wakefield välkomnar denna vecka ett nytt svenskt kapitalmarknadsteam från Catella Corporate Finance, vilket kommer att stärka Cushman & Wakefields närvaro inom transaktionsrådgivning i Sverige och Norden. Det nya teamet består av Anders Nordvall, som blir ny vd för Cushman & Wakefield i Sverige, Niklas Zuckerman, Per Hagman, Daniel Anderbring, Ola Jacobsson och Erik Dansbo. I början av 2015 ansluter även Thomas Persson. Samtliga blir partners i Cushman & Wakefield.

 

– Sverige står mer och mer i fokus för internationella investerare och vi ser stora möjligheter för bolaget att skaffa sig en ledande ställning inom transaktionsverksamheten i Norden. Som ett erfaret och etablerat team kommer vi att vara i full gång redan från start. Att vi är en del av Cushman & Wakefields globala kapitalmarknadsplattform ger oss en betydande konkurrensfördel. Vi ser fram emot att arbeta med nya, spännande affärsmöjligheter tillsammans med våra kolleger inom Cushman & Wakefield, säger Anders Nordvall.

 

– Vi räknar med en fortsatt hög aktivitet på transaktions- och kapitalmarknaderna under 2015 och kommer att göra nyrekryteringar för att ytterligare stärka teamet under de närmaste månaderna, fortsätter Nordvall.

 

Cushman & Wakefield rapporterade nyligen rekordintäkter och en förbättrad lönsamhet första halvåret 2014. Företagets globala kapitalmarknadsgrupp fortsatte att ha en positiv affärsutveckling med en ökning av provisioner och serviceavgifter på 20,2 procent i ett läge där förbättrade kreditvillkor och lägre räntor stimulerade kapitalflöden mellan olika investeringsklasser.

tisdag, 09 december 2014 19:12

Fullspäckad höst för ETTELVA

alt

Jaguars nya bilanläggning i Danderyd. Bild ETTELVA.

 

ETTELVA Arkitekter har haft en fullspäckad höst. Bland annat har bolaget för Sagax ritat en ny bilanläggning i Bultenområdet i Danderyd. Anläggningen för Jaguar Land Rover blir det första genomförda nybygget i Skandinavien som uppförs enligt det nyligen framtagna arkitekturkonceptet för de klassiska engelska bilmärkena. Byggnaden är på 3.500 kvm BTA och kommer att rymma bilförsäljning och verkstad.

 

I oktober inleddes ett projektet Ursvik i Sundbyberg som ETTELVA har ritat för SKB. ETTELVA har ritat bygghandling på flerbostadshus i kvarteren Arrendatorn och Kronogården, där 148 lägenheter med 1 till 6 rum och kök ska byggas. Inflyttning beräknas till början av 2016.

 

I mitten av november invigdes bygget för 36 ägarlägenheter i det tidigare AGA-området, Dalénum, på Lidingö. ETTELVA har i nära samarbete med JM ritat lägenheterna.

 

Under hösten flyttade Kulturförvaltningen som första stora förvaltning från sitt gamla kontor i city till förorten. Samtidigt samlokaliserades Familjebostäders lokalkontor med Kulturförvaltningen i fastigheten Kvarnspelet i Rinkeby.

 

ETTELVA Arkitekter i samarbete med systerbolaget MER och Modifi har på uppdrag av Familjebostäder ritat lokalerna, analyserat nya arbetsformer, tagit fram koncept för och projekterat Kulturförvaltningens nya kontor, samt anlitats som projektledare för flytten.

tisdag, 09 december 2014 17:21

Le Grand Hotel, Paris, sålt för 3,9 Mdr kr

alt
En pampig interiör i Le Grand Hotel, Paris.

 

alt

InterContinental Paris Le Grand ligger nära Operahuset.

 

Ett av Paris mest kända hotell, Le Grand Hotel, har sålts av brittiska InterContinental Hotels Group PLC till Constellation Hotels Holding Ltd, ett dotterbolag till Qatar Holding, för totalt 330 miljoner pund, cirka 3,9 Mdr kr.

 

InterContinental Paris – Le Grand Hotel är ett anrikt lyxhotell som uppfördes av bröderna Pereire år 1861 efter Alfred Armands ritningar. Hotellet invigdes av kejsarinnan Eugenie, hustru till Napoleon III. Le Grand Hotel hade ursprungligen 800 rum och under årens lopp har flera kända historiska personer övernattat på hotellet, som tsar Nikolaus, kung Edward VII av England och Victor Hugo.

 

Hotellet har opererats under InterContinentals varumärke sedan 1982. Idag erbjuder Le Grand Hotel 470 rum, inklusive 70 sviter, och det ligger mitt i hjärtat av Paris, med utsikt mot Opéra National de Paris. Le Grand har 23 mötesrum om totalt hela 24.300 kvm, två restauranger, en cocktail lounge, ett spa, ett businesscenter med mera.

 

InterContinental Hotels Group har meddelat att Le Grands intäkter var under 2013 cirka 118 miljoner dollar med ett rörelseresultat (EBIT) om 22 miljoner dollar. Hotellets bokförda värde var den 30 juni i år 342 miljoner pund.

 

I samband med försäljningen till Constellation har InterContinental Hotels Group tecknat ett operatörsavtal om 30 år till en indexreglerad årshyra om 4 miljoner pund.

 

Constellation planerar även att uppgradera Le Grand med cirka 60 miljoner pund. SF

tisdag, 09 december 2014 13:44

SveaReal fyller upp 4.000 kvm i Kista

alt
SveaReal hyr ut i Kista.

 

Många lovande företag söker sig till SveaReals fastighet Nordic Forum på Torshamnsgatan i Kista. I dagarna blev fastigheten dessutom SveaReals elfte GreenBuilding-certifierade fastighet.

 

De senaste hyresgästerna är Excillum AB, Materna Information & Communications AB, Handicare Group AB, Kuehne + Nagel AB, Miguel Torres Sverige AB och FVB Sverige AB. Dessa hyr tillsammans 4.000 kvm. I huset har de dessutom tillgång till konferens, matsal, catering, bilvård och mycket mer.

 

– Vi märker ett ökat behov av mindre kontorslokaler med stor flexibilitet i hjärtat av Kista. Vi har tagit detta till oss och arbetar nu intensivt med att utveckla konceptet i nordicForum och därmed attrahera nya målgrupper, säger Viveka Frankendal på SveaReal.

måndag, 08 december 2014 19:18

Valad och Cardinale utvecklar STHLM Sydväst

alt

Comviqs gamla kontorshus på Västertorpsvägen ska förnyas.

 

Studio Stockholm Arkitektur har fått uppdraget att utveckla en strategi och ett koncept för ombyggnationen och omprofileringen av Valad Europes kontorshus på Västertorpsvägen 135 i Hägersten.

 

Huset som i folkmun har kallats Comviq-huset, efter husets första hyresgäst Comviq, kommer nu att kallas STHLM Sydväst och genomgå en stor ombyggnad för att motsvara dagens moderna krav på lokaler. Med sitt tydliga skyltläge och sin närhet till E4:an skapas därmed ett mycket starkt kontorsläge i sydvästra Stockholm.

 

– Uppdraget är mycket spännande och fyllt med möjligheter. Vi har chansen att skapa ett nytt landmärke på vägen till Stockholm, säger Alessandro Cardinale, partner på Studio Stockholm Arkitektur.

 

Savills har fått i uppdrag att hyra ut lokaler i byggnaden, som omfattar cirka 6.300 kvm.