2 maj 2024

Redaktionen

måndag, 15 december 2014 15:27

Skanska bygger åt Stockholmshem för 450 Mkr

alt

Skanska bygger totalt 357 lägenheter åt Stockholmshem i Årstadal.


Skanska har slutit avtal med AB Stockholmshem om att bygga tio flerbostadshus med hyreslägenheter samt två hus med studentlägenheter i Årstadal, Stockholm. Kontraktet är värt cirka 450 Mkr, vilket inräknas i orderingången för Skanska Sverige för fjärde kvartalet 2014. Totalt blir det 185 hyreslägenheter och 172 studentbostäder med en sammanlagd bruttoyta på 18.200 kvm. Avtalet innebär även uppförande av två parkeringsgarage varav det ena i två plan.

 

Avtalet är en utlöst option som ingick i avtalet för intilliggande kvarteret Golvläggaren där Skanska nu bygger flerbostadshus åt Stockholmshem. Husen byggs i kvarteret Syllen längs Golvläggargränd.

 

Årstadal är en ny stadsdel som nu växer fram med promenadavstånd till Stockholms innerstad. Ett tiotal kvarter med runt 1.500 bostäder är redan nu inflyttade. När området står färdigt kommer det bestå av cirka 4.200 bostäder.

 

Byggnadsarbeten inleds i mars 2015 och projektet ska vara färdigställt till sommaren 2019.

söndag, 14 december 2014 16:42

Vision Masthuggskajen

alt
Förslag från Tegnestuen Vandkunsten a/s (Danmark).

 

alt

Förslag från BAU-B Arquitectura I Urbanisme SLP (Spanien).

 

alt

Förslag från Tovatt Architechts & Planners AB (Sverige).

 

alt

Förslag från Kanozi Arkitekter AB (Sverige).

 

Den 26-27 november slutredovisade fyra arkitekt-team sina förslag på hur Masthuggskajen kan se ut i framtiden.

 

– Detta är ingen arkitekttävling, utan parallela arkitektuppdrag. Vi kommer att välja en inriktning och även plocka ”godbitar” ur flera förslag, förklarar Åsa Vernersson, projektledare Älvstranden Utveckling. Arkitekt-teamens både visionära och konkreta förslag ska nu bearbetas och bedömas av en bedömningsgrupp, som konsortiet har satt ihop där medlemmarna ifrån Staden och konsortiet ingår.

 

I januari/februari presenteras bedömningsarbetet. Göteborgare och andra intressenter kommer att bjudas in till Älvrummet vid kanaltorget där man visar upp hur man tänker gå vidare med utvecklingen av Masthuggskajen. En utställning kommer också att ske i andra offentliga lokaler i Masthuggskajområdet.

 

Synpunkter och frågor kommer att tas om hand både av Stadsbyggnadskontoret och av Älvstranden Utveckling. Men det är inte förrän i april nästa år som förslag till detaljplan går ut till samråd, d v s då alla formellt och enligt Plan och bygglagen, får lämna in sina synpunkter till Stadsbyggnadskontoret.

 

– Det är viktigt att vi börjar prata med göteborgarna i området och besökande tidigt om den kommande utvecklingen av området. Det finns flera sätt att få igång en dialog på. Öppna workshops, aktiviteter på området före och under byggandet är exempel på några. Dialogarbetet kommer starta redan i början av 2015, säger säger Per Osvalds, Stadsbyggnadskontoret. för att vi ska kunna arbeta in synpunkter redan till samrådsförslaget.

 

Följande arkitektkontor har lämnat förslag: Tegnestuen Vandkunsten a/s (Danmark), Tovatt Architechts & Planners AB (Sverige), Kanozi Arkitekter AB (Sverige) och BAU-B Arquitectura I Urbanisme SLP (Spanien).

söndag, 14 december 2014 16:37

Bostadsbolaget bygger i centrala Göteborg

alt

I Landalabergen och Guldheden kommer tre suterränghus att stå inflyttningsklara till sommaren 2016.

 

Allmännyttiga Bostadsbolaget har startat byggnationen av 70 nya hyreslägenheter i centrala Göteborg. I området mellan Landalabergen och Guldheden kommer tre suterränghus att stå inflyttningsklara till sommaren 2016. Husen byggs längs Egnahemsvägen och blir sex till sju våningar höga.

 

– Gestaltningsmässigt kommer husen att bilda en länk mellan Landalabergen och Raketgatan och binder samman områdena på ett bra sätt. Det känns verkligen roligt att vi kan bidra till stadsutvecklingen med dessa centrala bostäder, säger Mikael Olehede, projektledare på Bostadsbolaget.

 

Lägenheterna kommer främst att bestå av två rum och kök men även ett antal ettor och treor. Två av husen binds samman av ett parkeringshus med 15 parkeringsplatser. Det låga garaget kommer att förses med grönt sedumtak för att låta naturen få så stort utrymme som möjligt.

 

Markförberedelserna har nyligen startat och under våren kommer husen att börja ta form.         

 

Uthyrningsstart planeras till våren 2015 och inflyttning sker ett år senare.

fredag, 12 december 2014 18:45

Fabege säljer stort till FastPartner

alt

Nasdaq OMX-huset omfattar totalt 38.000 kvm. 


 

alt

Siemens-huset i Upplands-Väsby omfattar 17.000 kvm.

 

alt

Grönlandet är en fantastisk skapelse med en oval innergård, omgärdat av glas – en riktigt mäktig upplevelse.

 

alt

Lewerentz fastighet har ett utmärkt läge på Adolfs Kyrkogata 8.

 

Fabege har sålt Ladugårdsgärdet 1:48 i Värtahamnen samt Hammarby-Smedby 1:457 och 1:458 i Upplands Väsby till Fast Partner. Dessutom har Fabege själva sålt Grönlandet Södra 13 på Norrmalm i Stockholms city till en privat aktör. Därmed stärker bolaget kassan med nära 2 Mdr kr. Samtliga försäljningar sker i bolag med ett sammantaget underliggande fastighetsvärde om cirka 1.942 Mkr och ger ett sammantaget resultat om 102 Mkr före skatt respektive 271 Mkr efter skatt. I transaktionen med FastPartners förvärv var JLL Tenzing Fabeges rådgivare.

 

– Vi har utnyttjat den goda transaktionsmarknaden och sålt oprioriterade och vakanta fastigheter med gott resultat. Detta skapar förutsättningar för fler värdeskapande projekt, helt i linje med vår affärsmodell, kommenterar Klaus Hansen Vikström, vice vd samt affärsutvecklingschef på Fabege

 

FastPartners köper fastigheterna i Värtahamnen och i Upplands Väsby för drygt 1,4 Mdr kr. Ladugårdsgärdet omfattar cirka 38.000 kvm uthyrbar yta med största hyresgäst Nasdaq OMX Stockholm, medan Hammarby-Smedby omfattar cirka 17.000 kvm uthyrbar yta med Siemens som hyresgäst. Det sammantagna årliga hyresvärdet uppgår till cirka 120 Mkr. På tillträdet, som sker den 16 december, har fastigheterna en årlig ekonomisk vakans om cirka 12 Mkr.

 

I en kommentar till förvärvet säger Sven-Olof Johansson, vd FastPartner:

– Vår inriktning mot hållbara kassaflöden förstärks genom dessa förvärv. Samtidigt utgör förvärvet av Nasdaqfastigheten också en stor investering för framtiden. Inom några år kommer denna fastighet tillhöra ett dynamiskt område i centrala Stockholm, vilket expanderat kraftigt, med en mix av kontor och bostäder. Med hänsyn till fastighetens dominerande storlek i området, kommer vi nu att engagera sig och aktivt delta i den framtida utvecklingen av den nya spännande stadsdelen.

 

Grönlandet Södra 13 omfattar cirka 8 200 kvm och är idag vakant och köparen kommer att nyttja den för egen verksamhet.

 

I en kommentar kan sägas att Fabege gör strålande affärer, liksom FastPartner. Sedan lyckas Fabege själva sälja den vackra fastigheten Grönlandet Södra 13 på Adolf Fredriks Kyrkogata 8, ritad av Sigurd Lewerentz, till en framtida hyresgäst. Grönlandet är en fantastisk skapelse med en oval innergård, omgärdat av glas – en riktig mäktig upplevelse. I husets mitt finns en spiralformad trappa som leder vidare till de välorganiserade våningsplanen, där ljusflödet från innergården skänker ljus till trappor och korridorer. Takhöjden är genomgående generös och tidstypiskt charmig. Det är inte svårt att förstå att en kapitalstark hyresgäst vill köpa denna fastighet. Tidigare fanns ett intresse från en stor hotelloperatör att förvärva fastigheten. Men hotell fick den K-märkta fastigheten inte bli för Länsstyrelsen.

 

Sigurd Lewerentz vann Byggnadsstyrelsen tävling år 1927 och Grönlandet Södra 13 uppfördes som en kontorsfastighet åt Riksförsäkringsverket. Under senare tid har fastigheten haft Ekonomistyrningsverket och Praktikertjänst som hyresgäster. När huset stod färdigt 1932 konstaterade Lewerentz nöjd att han lyckades hålla sig på öret exakt inom ramen för den av riksdagen beviljade snäva budgeten.

alt

                                                                      
Jesper Kronstrand (bilden) har rekryterats som ny vd till Newsec Technical Services. Han har en utbildning i nationalekonomi från Handelshögskolan i Göteborg och har även studerat vid University of Applied Science i Tyskland. Sedan 2008 har han arbetat på Relacom, senast som sälj- och marknadsdirektör. Han börjar på Newsec den första mars 2015.

 

– Jesper Kronstrand har lång erfarenhet av att ha arbetat i liknande serviceverksamhet där han har skapat lönsam tillväxt med både nöjda medarbetare och nöjda kunder, säger Henrik Granström, styrelseordförande Newsec Technical Services.

 

Stongholds styrelse har identifierat Newsec Technical Services som ett område inom koncernen med betydande tillväxtpotential. Visionen är att Newsec Technical Services ska vara Sveriges mest eftertraktade fastighetsservicebolag.

 

– De ambitiösa planerna för Newsec Technical Services tilltalar mig då jag ser goda möjligheter till att utveckla affärerna och addera ett mervärde för kunderna med serviceinriktade medarbetare, säger Jesper Kronstrand.

torsdag, 11 december 2014 20:31

InfraCitys varumärke ska stärkas

alt

Per Nuder tror på InfraCity som ligger i tillväxtkorridoren mellan Stockholm och Arlanda.

Foto: Adele Edling.

 

alt

Det första Profi grundades bland annat av Anders Lettström och Staffan Olsson. Efter 2004 då nya Profi bildades finns inte Anders Lettström kvar i företaget där Staffan Olsson är vd.

 

alt

Thomas Sipos är vice vd och partner i Profi Fastigheter. Han menar att InfraCity, som Profi har ägt i 20 månader, ska fortsätta att utvecklas med ett starkare varumärke.

 

alt

Jan Andersson har lämnat GE Real Estate för att verka som fastighetsutvecklare på Profi. Här står han framför skisser på förslag till nya bostäder i Lavallhallen i Järla sjö. Stockholm Modecenter ska lämna Lavallhallen i Järla för att flytta till InfraCity Business Center i Upplands Väsby.

 

alt

Arne Månsson var under flera decennier chef för InfraCity. Nu är han vd för Bo i Väsby AB.

 

alt

Östra InfraCity lägger nära E4:an.

 

InfraCity har alltid varit stort och genom åren har centret brottats med stora vakanser. Långt tillbaka, år 1994, var vakansen så hög som 65 procent eftersom InfraCity Business Center var bara en fasad, en Potemkinkuliss. Nu är det annorlunda med stadsdelen InfraCity, omfattande totalt 190.000 kvm lokalyta med lika många kvadratmeter i byggrätter samt totalt 25 hektar mark. Vakansen är cirka 20-30 procent men kommer att minska då Stockholm Modecenter kommer att flytta från Profis Järla sjö till InfraCity och hyra cirka 10.000 kvm. Nyligen blev det klart att det amerikanska bioteknikbolaget BiogenIdec har tecknat avtal om att hyra 1.100 kvm i InfraCity för sitt svenska huvudkontor. Nu har även Byggmax färdigtställt en ny stor anläggning i västra InfraCity.

 

Under torsdagen var det ett event i InfraCity Business Center då Per Nuder, fd politiker och finansminister, numer styrelseproffs, höll ett föredrag.

 

I en intervju med Per Nuder menade han att han tror på InfraCitys framtid. Han sa:

– Nu har vi en osäker ekonomisk miljö. Vi lever i en extrem räntesituation där pengar är nästan gratis samtidigt som vår tillväxt minskar till priset av en hög arbetslöshet. Då man vill göra en investering måste man identifiera de områden där nedgången kommer allra senast. Om vi pratar om Stockholm så finns det en tillväxtkorridor som startar med Hagastaden via Arenastaden över InfraCity bort mot Arlanda. Denna korridor är Nordens snabbast växande tillväxtområde. Här finns en efterfrågan och företag söker sig till de bästa kommunikationslägena i denna korridor.

 

Då jag frågar Per Nuder om nu när politiska klimatet har blivit förändrat efter valet med nya vänsterallianser i både Stockholm och Uppsala. Allianser som nu säger att det ska byggas många fler bostäder och särskilt hyresrätter och studentbostäder. Vad kommer det att betyda?

 

Per Nuder svarade:

– I både Stockholm och Uppsala finns det nu en stor enighet om att det måste byggas fler bostäder i Stockholm och i Uppsala. Då det gäller att göra planprocesserna så korta som det bara går. Det gäller också att bygga bostäder som passar för Stockholm och Uppsala, sett till hela regionens behov. Det betyder att alla kommuner i Stockholms och Uppsala län måste ta sitt ansvar. Bostäderna ska inte byggas bara i de mest överhettade områdena, även om det behöver byggas i dessa områden. Jag är ordförande i Sundbyberg Stadshus AB. Sundbyberg är den snabbast växande kommunen i landet relativt sin storlek, vilket betyder, som ett exempel, att särskilt denna kommun behöver nya bostäder.

torsdag, 11 december 2014 16:10

Bonnier Fastigheter stärker uthyrningen

alt

                                                                     
Inför det nya året satsar Bonnier Fastigheter på att utveckla och stärka uthyrningen ytterligare. Därför har Sara Olsson (bilden) har anställts som uthyrningsansvarig. Hon kommer närmast från JLL och har en gedigen erfarenhet av uthyrning av kommersiella lokaler. På Bonnier Fastigheter kommer hon att ansvara för uthyrningsverksamheten och även ingå i bolagets ledningsgrupp. Sara Olsson är fastighetsekonom från Högskolan Gävle och tillträder den 12 januari 2015.

 

– Genom rekryteringen av Sara förstärker vi organisationen och vårt engagemang gentemot hyresgästerna ytterligare. Vi har en uttalad ambition att växa genom förvärv och fastighetsutveckling och har därför ett ökat behov att samordna och effektivisera vår uthyrning. Vi har flera intressanta utvecklingsprojekt på gång och jag ser stora möjligheter för Bonnier Fastigheter att vara med och driva stadsutvecklingen i våra prioriterade områden framöver. Med Saras nätverk och marknadskännedom så adderar vi ännu en pusselbit till organisationen, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

torsdag, 11 december 2014 16:08

Vasakronan hyr ut i Klara C

alt

Vasakronan har tecknat sitt första kontrakt i projektfastigheten Klara C.


Konsultbolaget Centigo hyr 2.300 kvm kontor och blir därmed det första företaget att hyra i Vasakronans projektfastighet Klara C mitt emot Stockholms Centralstation. Kontoret kommer att ligga på tionde våningen och vara aktivitetsbaserat. Inflyttning sker den 1 april 2016.

 

Klara C omfattar totalt 35.000 kvm fördelade på tio våningsplan totalrenoveras till modern toppstandard i ett av Vasakronans mest omfattande projekt någonsin.

 

Renoveringen av huset inleddes i mars och när fastigheten står klar 2016 så den att rymma 28 000 kvm moderna kontor. De övre våningsplanen kommer att ha egna terrasser ut mot Vasagatan, med utsikt över Riddarfjärden och Stockholm city, och högst upp anläggs en takterrass gemensam för alla hyresgäster. Dessutom byggs även restaurang, konferenscentrum och nya butiksytor i gatuplan.
 

– Intresset för huset är stort och det är ingenting som förvånar. Huset håller högsta miljöklass, ligger i bästa läge och dessutom finns där stora sammanhängande ytor. Det är svårt att hitta i city, säger Per Thiberg, chef fastighetsutveckling och uthyrning, Vasakronan.

torsdag, 11 december 2014 16:03

Booking.com flyttar till Fatburen

alt

500 kvm i Fatburen på Södermalm ska anpassas för Booking.com.


Crown Nordic Management och JLL har tecknat avtal med bokningsjätten Booking.com som hyr 500 kvm i Fatburen på Södermalm. I maj nästa år flyttar företaget in i de nya lokalerna.

 

Uthyrningen i Fatburen fortsätter i snabb takt. Nu har Booking.com tecknat ett femårigt avtal och flyttar i vår in i de nya lokalerna som anpassas efter företagets behov.

 

Booking.com är marknadsledande inom online-bokning av boende med ett utbud som omfattar mer än 200 länder. Företagets sajter används dagligen globalt för att boka mer än 750 000 rumsnätter.

 

– Vi är glada över att Booking.com väljer att flytta till Fatburen. När företaget flyttar in i vår kommer de att välkomnas av ett helt nybyggt kontor som utformats för att passa deras behov perfekt, säger Ola Nilsson, Crown Nordic Management.

alt
Jacob Cronstedt och Rickard Backlund är partners i Aperion Real Estate AB.

 

 

Ett nytt joint venture har bildats av Kauri CAB (KCM) och Apeiron Real Estate AB som har en initial målvolym om 300 MEUR, cirka 2,8 Mdr kr, från en ledande icke-publik Sovereign Wealth Fund.

 

En Sovereign Wealth Fund (SWF) är en statligt ägd investeringsfond som investerar i reala och finansiella tillgångar såsom aktier, obligationer, fastigheter, ädelmetaller, eller i alternativa investeringar såsom private equity-fonder eller hedgefonder. De flesta SWF finansieras av intäkter från råvaruexport eller från valutareserver som innehas av en centralbank.

 

Nu har Kauri CAB (KCM) och Apeiron med sin SFW gjort sitt första förvärv som är en portfölj kallad Zeus, omfattande 1.675 bostäder och 105 kommersiella enheter fördelat på 61 bostadshus i belägna i Berlin och Magdeburg, med en total yta om totalt 120.000 kvm. Köpeskillingen är 130 MEUR, cirka 1,21 Mdr kr. Säljare är ZBI Zentral Boden Immobilien AG i Erlangen.

 

Bakom Aperion (grekiskans Aperion är en term från Aristoteles med betydelsen: ”Utan tidsgräns” eller ”evergreen”) finns Rickard Backlund och Jacob Cronstedt. Rickard Backlund har bland annat ett förflutet som vd för Aberdeen Properties Investors där han resultatrikt förvaltade fastigheter för 30 miljarder euro. Jacob Cronstedt har med framgång arbetat inom investment banking och private equity real estate på bland annat Merrill Lynch och Credit Swiss First Boston.

 

Till skillnad från fondförvaltare, med öppna eller stängda fonder med fasta löptider, kommer Backlund och Cronstedt arbeta som investment managers, vilket innebär att de båda har mandat att själva tillsammans med sin SWF, fritt välja tillfälle för förvärv eller försäljning.

 

Den förvärvade bostadsportföljen består mestadels av byggnader i den populära stilen “Altbau” och är belägna i omtyckta stadsdelar i Berlin (70 procent av portföljen) inklusive City Center, Reinickendorf, Tempelhof, Steglitz och Lichtenberg samt i Magdeburg (30 procent av portföljen).

 

I en kommentar till förvärvet säger Hagen Kahmann, CEO för KCM:

 

– Tyska bostadsfastigheter fortsätter att vara ett attraktivt investeringsalternativ. Vårt nya joint venture mellan Kauri CAB, Apeiron och vår institutionella partner har formerats med en grupp av investerare med starka meriter.

 

Han fortsätter:

– Förvärvet visar att vi inom partnerskapet har en förmåga att effektivt finna objekt och genomföra affärer off-market. Vårt förvärv erbjuder spännande möjligheter till skilda optimeringsalternativ. Berlins bostadsmarknad har ett attraktivt och långsiktigt strukturellt utbud med en obalans av hyresbostäder samtidigt som Berlin är en av de snabbast växande huvudstäderna i Europa.

 

Rickard Backlund och Jacob Cronstedt från Aperion säger i en gemensam kommentar:

 

– Avkastningen på nordeuropeiska bostadsfastigheter medför att detta tillgångsslag allt mer blir attraktivt för investerare och vi ser ett växande antal utmärkta investeringsmöjligheter framöver, särskilt i Tyskland. Med stöd av en stor global statlig fond har vi goda förutsättningar att framgångsrikt kapitalisera detta bolag i framtiden.

 

Rådgivare till KCM och dess joint venture med Aperion och SWF var Strategis AG, Beiten Burkhardt och CT Commerzial Trust Group. Unicredit Bank var förvärvets senior financial partner.