2 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 16 december 2014 17:48

Senectus avtalar om äldreboende på Ekerö

alt
Det nya äldreboende i Stenhamra kommer inrymma 64 lägenheter. Bild: Andeas Hill, HHL Arkitekter.

 

alt

Äldreboendet i Stenhamra får en vinterträdgård.

 

alt

Planskiss över den Söderströmska tomten i centrala Stenhamra.

 

Ekerö kommun har tecknat avtal med Senectus AB som genom upphandling tilldelats uppdraget att uppföra det nya Särskilda boendet i Stenhamra.

 

Senectus tillhandahåller, finansierar, förvaltar och ansvarar till alla delar för att det särskilda boendet kommer till stånd utifrån kommunens förutsättningar och behov. Planering och byggande sker i nära samarbete med Ekerö kommun.

– Det är glädjande att vi nu genom avtalstecknandet kan gå vidare mot byggstart av det efterlängtade nya äldreboendet i Stenhamra, vilket vi har planerat för under många år. Det särskilda boendet är utformat på ett sådant sätt att det kan användas flexibelt utifrån de boendes behov, säger Kommunstyrelsens ordförande Peter Carpelan (M).

– Arbetet med att uppföra ett nytt särskilt boende har pågått i närmare tio år. Socialnämnden har sedan 2011 haft uppdraget av Kommunfullmäktige att planera och upphandla det nya äldreboendet. Boendet är avsett för personer med omfattande behov av service, omsorg, vård, rehabilitering och hälso- och sjukvårdsinsatser. De boende är företrädesvis personer 65 år och äldre men även yngre personer med olika typer av funktionsnedsättningar och sjukdomar kan förekomma. Också parboende makar där en eller båda har vård- och omsorgsbehov kan komma ifråga. Vissa lägenheter ska också användas för korttids-/växelvård, säger Socialnämndens ordförande Staffan Strömbäck (M).

– Vi är mycket glada över det här uppdraget vi har fått av Ekerö kommun. Vi har lagt stor vikt vid att skapa gemensamma lokaler som är trivsamma, kvalitativa och välkomnande. Planlösningens öppna karaktär ger en mycket god överblickbarhet, säger Erik Junzell, vd Senectus AB.

Fakta
Ekerö kommun har sedan en längre tid planerat för ett särskilt boende på Söderströmska tomten i centrala Stenhamra, intill korsningen Uppgårdsvägen och Uppgårds skolväg och kommer att inrymma cirka 64 lägenheter. När det nya boendet i Stenhamra är klart kommer boende på Färingsöhemmet och personal att följa med till det nya. Senectus AB är ett fastighetsföretag verksamt med fastighetsutveckling och -förvaltning av fastigheter avsedda för äldre- och seniorboenden samt annan omsorgsverksamhet. Företaget har under lång tid ägt och förvaltat vård- och äldreboendefastigheter med en sammanlagd yta om cirka 30 000 kvm.

tisdag, 16 december 2014 18:03

Semrén & Månsson rekryterar Wallinder

alt

                                                                                     

Arkitektkontoret Semrén & Månsson har haft en hektisk höst och stärker nu sitt bostadserbjudande för att möta en ökad efterfrågan. Elin Wallinder (bilden) kliver in som studiochef bostad på Göteborgskontoret.

 

– Semrén & Månsson vill ligga i framkant när det gäller bostadsutvecklingen i Sverige i stort. Rekryteringen är en del i den strategin, säger kontorschef Sophie Dufva.

 

Elin Wallinder kommer närmast från en 12 år lång anställning på Wingårdh Arkitektkontor och har en gedigen erfarenhet av bostadsprojekt. Chefsrollen på Semrén & Månsson delar hon med Jens Ragnarsson.

 

– De kompletterar varandra på ett konstruktivt sätt. Elin är en skicklig arkitekt som har mycket att bidra med i det tidiga gestaltningsarbetet och konceptutvecklingen. Jens är byggnadsingenjör med lång erfarenhet av projektering och genomförande, säger Sophie Dufva.

tisdag, 16 december 2014 15:33

Riksbyggen satsar i norr med Askebrand

alt

                                                                                  
Roland Askebrand (bilden), i dag marknadsområdeschef för Riksbyggens seniorboenden Bonum, har utsetts till affärsutvecklare och för att bland annat leda en utbyggnad av Riksbyggens verksamhet i Luleå samt att genomföra satsningar i Gällivare och Kiruna.

 

I och med den förstärkta satsningen i norr har Riksbyggen ambitionen att bygga upp en enhet i Luleå med potential att leverera 50 bostadsrätter per år från och med 2017. Luleåenheten ska också projektleda Riksbyggens satsningar i Gällivare och Kiruna.

 

– Som affärsutvecklare får jag chans att vara med och utveckla Riksbyggen i kommuner där vi ännu inte är helt etablerade. Jag bor själv i Luleå och jag ser den potential som finns i denna del av landet. Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften och vet att vi har produkter som fungerar bra på denna marknad, säger Roland Askebrand.

tisdag, 16 december 2014 15:20

Nytt Älta centrum med 1.400 bostäder

alt

Flygbild från väster över Nya Älta centrum. Bild: White arkitekter


Enligt Nackas översiktsplan ska kommunen utveckla sina lokala centrum. En vision för framtidens Älta, Ännu mera Älta 2025, har tagits fram tillsammans med politiker, boende, föreningar och Wallenstam. I programmet föreslås ett nytt centrum och 1 400 nya bostäder samt en utveckling av den småstadskänsla som dagens Ältabor vill ha mer av. Samtidigt föreslås att den kommersiella delen av befintligt centrum ska flytta till ett nytt läge som gränsar direkt mot stadsgatan Ältavägen.

 

– Målet är att programmet antas under våren och de första detaljplanerna vid årsskiftet 2017/2018 och därefter kan byggstart ske, säger Åsa Dahlgren, kommunens projektledare.

 

Nya Älta centrum har butiker i gatuplan och de övre våningarna består av bostäder. Lokalerna riktar sig utåt där människor befinner sig och skapar på så sätt ett attraktivt, levande och tryggt stadsrum. Nya parker anläggs och gamla rustas upp. Såväl nybyggnad som påbyggnad av befintliga skolor och förskolor föreslås. Den nuvarande centrumbyggnaden fylls delvis med nya verksamheter som service, kultur och idrott.

 

– I första hand koncentrerar vi oss på att bygga hyresrätter men det är viktigt att det även tillskapas bostadsrätter så vi får en stadsdel med blandade upplåtelseformer och levande gatumiljö. Vi vill börja bygga i centrumdelen för att så snabbt som möjligt skapa trevliga mötesplatser och bra förutsättningar för den lokala handeln, säger Mathias Aronsson, vice vd på Wallenstam.

tisdag, 16 december 2014 15:06

Castellum i affärer om 552 Mkr

alt

– Vi positionerar oss, i enlighet med vår strategi, för att fortsätta växa där Sverige växer. Vi gör flera markförvärv som öppnar för expansion i tillväxtområden: på Lindholmen mitt i hjärtat av Göteborg, i centrala Örebro, i Borås och i Uppsala där utbudet av byggrätter är begränsat, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.


På senare tid har Castellum genomfört investeringar för 291 Mkr och försäljningar för 271 Mkr. För den största försäljningen svarar dotterbolaget Briggen, som har avyttrat fastigheterna Kampen 25 och Intäkten 5 i Norra Sofielund, Malmö för 238 Mkr netto efter avdrag för bedömd uppskjuten skatt och omkostnader om totalt 17 Mkr. Försäljningen var i linje med senaste värdering.

 

Kampen 25 har en total uthyrningsbar yta om totalt 40.650 kvm, varav 22.867 kvm lager, 4.764 kvm kontor, 1.825 kvm industri och 11.194 kvm blandade verksamheter, för bland annat vård och utbildning samt föreningsaktiviteter. Frånträde sker den 1 maj 2015 och området ska användas för framtida stadsutveckling.
     

I Helsingborg har Briggen köpt en fullt uthyrd fastighet i Berga som huvudsakligen utgörs av 3.000 kvm lager och kontor. Investeringen uppgick till 19 Mkr. Dessutom har Briggen träffat ett tioårigt hyresavtal omfattande hela fastigheten Benkammen 6 i Fosie i Malmö, 13.000 kvm lager och kontor. Avtalet börjar löpa den 1 juli 2015.
    

I Rosersberg, Sigtuna, har Fastighets AB Brostaden har köpt en fullt uthyrd logistikfastighet om cirka 9.300 kvm för 104 Mkr. Vidare är det klart att Brostaden investerar 15 Mkr i en bilhall om 590 kvm i Smista Allé, Huddinge. Nybyggnationen beräknas vara färdigställd juni 2015 och är fullt uthyrd. Dessutom har Brostaden sålt en vakant kontors- och industrifastighet om 3.673 kvm Solna. Försäljningen uppgick till 33 Mkr netto efter avdrag för bedömd uppskjuten skatt och omkostnader om totalt 2 Mkr, vilket var i nivå med senaste värdering.
    

I Örebro har Aspholmen Fastigheter AB investerat 43 Mkr i en tomt, som ger möjlighet att nyproducera cirka 14.000 kvm kontor intill resecentrum. Vidare har Asponlmen köpt en byggrätt om 10.000 kvm för lätt industri och kontor i Librobäck, Uppsala, för 25 Mkr. På del av marken investerar bolaget nu 17 Mkr genom nybyggnation av cirka 1.200 kvm lager- och kontorsytor. Nybyggnationen beräknas vara färdigställd första kvartalet 2016 och är fullt uthyrd.
    

På Lindholmen i Göteborg har Eklandia Fastighets AB förvärvat mark med byggrätt för kontor som omfattar cirka 9.000 kvm. Investeringen uppgick till 53 Mkr.
    

Slutligen har Harry Sjögren AB köpt en markfastighet i Borås, vilken medger en byggrätt avseende lager och kontor om drygt 15.000 kvm. Den totala tomtarean är 39.500 kvm och investeringen uppgår till 15 Mkr.

måndag, 15 december 2014 18:02

Newsec stärker Property Development

alt

 

Newsec förstärker erbjudandet inom Property Development och rekryterar Helén Eijdercrona (bilden ovan tv) och Andreas Norberg (bilden ovan th) som teamledare för Retail Management respektive Projects. 



 

Helén Eijdercrona har rekryterats som teamledare för Retail Management och tillträder sin tjänst i januari, 2015. Helén kommer närmast från Concent där hon har verkat som uthyrningsansvarig. 



 

Andreas Norberg har tillträtt som teamledare för Projects. Andreas har tidigare arbetat som projektchef på Newsec sedan 2010. 



 

– Vi ser en fortsatt ökad efterfrågan på våra tjänster. Både Helén och Andreas besitter kunskap och erfarenheter som förstärker vårt erbjudande på bästa möjliga sätt, säger Peter Liderås, Head of Property Development, Newsec Asset Management. 



 

Affärsenhet Property Development är en del av Newsecs helhetserbjudande inom förvaltning där man samlat expertis inom områdena Leasing, Retail Management och Projects för att ge kunderna ökad affärsnytta.

måndag, 15 december 2014 17:18

Balder köper hotell för 700 Mkr i Göteborg

alt

Radisson Blu Scandinavia Hotel i centrala Göteborg är ett av de större hotellen i Göteborg.

 

Fastighets AB Balder köper Radisson Blu Scandinavia Hotel i centrala Göteborg. Affären genomförs på sätt att Balder köper bolaget, som äger fastigheten Inom Vallgraven 1:13, för ett underliggande fastighetsvärde om 700 Mkr. Säljare är DnB Scandinavian Property Fund.

 

Hotellet ligger på Drottningtorget i direkt anslutning till centralstationen och Göteborgs handelskvarter. Det drivs av Rezidor och har totalt 349 rum med en uthyrningsbar yta om cirka 26.700 kvm.

 

– Vi välkomnar detta erkända hotell med dess fina historik och framtidsutsikt till Balder, säger vd Erik Selin.

 

I en kommentar kan sägas att Balder börjar bli en större hotellfastighetsägare med närmare 30 hotell. Göteborgshotellet är bolagets 29:e. LE

måndag, 15 december 2014 17:13

Undervisningshuset byggs på KTH Campus

alt

Undervisningshuset på KTH blir en renodlad byggnad för lärande och undervisning, där framtidens lärandemiljöer och utbildningsmetoder kan utvecklas. Byggnaden kommer att innehåll flexibla miljöer för alla typer av lärande, allt från den stora hörsalen till grupprum och enskilda studieplatser.

 

Akademiska Hus och KTH bygger nu tillsammans ”Undervisningshuset” i kvarteret Väg och Vatten på KTH Campus i Stockholm. Huset ska framförallt användas av Skolan för Arkitektur och Samhällsbyggnad och det blir därför ett pedagogiskt verktyg i sig, med synlig konstruktion och installationsteknik som gör att studenter och besökare på ett konkret sätt kan se hur byggnaden fungerar.

 

En framtidens lärandemiljö måste givetvis också vara hållbar. Akademiska Hus och KTH satsar på att certifiera huset enligt Miljöbyggnad Guld, den högsta nivån. Byggstart beräknas ske under våren 2015, med inflyttning till hösten 2016.

 

– Den här nya byggnaden kommunicerar tydligt vad KTH är och står för. Den visar att vi är ett nyskapande universitet med teknik och människa i fokus på en och samma gång, säger Peter Gudmundson, rektor vid KTH.

 

– Projektet är en viktig del i vår strävan att skapa en ledande, levande och hållbar campusmiljö som i sin tur bidrar till utvecklingen av kunskapsregionen och Universitetshuvudstaden Stockholm, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

Husets utsida spelar också en viktig roll för arkitekturen och miljön på KTH Campus, där större delen av byggnaderna är uppförda i tegel från olika tidsepoker. Undervisningshuset kan ses som nästa steg i ”tegelevolutionen”. Byggnaden kommer att ha en tegelfasad men den skiljer sig från en traditionell sådan genom att tegelbitarna har formen av en bäversvans, så kallat bäversvanstegel.

alt

Satakunta yrkeshögskola i Björneborg är vackert beläget.

 

Citycon startar bygget av ett nytt campus för SAMK, Satakunta yrkeshögskola i Björneborg. Den nya yrkeshögskolans campus kommer att ligga i centrum av Björneborg, på Stationsplatsen, intill järnvägsstationen. För närvarande finns det kontors- och butiksbyggnader på tomten, varav de flesta kommer att rivas.

 

Bygget är Citycons andra projektet för detaljhandelsfastigheter och omfattar cirka 19.000 kvm total uthyrningsbar yta. Citycons anbud vann en tävling som anordnades av staden Björneborg i februari i år.

 

Totalt 14.000 kvm ny uthyrningsbar yta kommer att byggas och av projektets totala yta om 23.000 kvm, kommer 19.200 kvadratmeter hyras ut till SAMK på ett hyresavtal för 20 år, vilket innebär att fastigheten är fullt uthyrd. Den totala investeringen i projektet är cirka 40 MEUR.

 

Bygget påbörjas redan i december i år. NCC Construction är ansvarig entreprenör. Lokalerna kommer att överlämnas till SAMK våren 2017, och undervisningen kommer att inledas i början av höstterminen 2017. De befintliga fastigheterna för K-supermarket och Apoteket kommer att ha öppet som vanligt under hela projektet i fastigheten.

 

– Kontors- och butiksfastigheterna på Stationsplatsen i Björneborg är funktionellt och tekniskt föråldrade, men de ligger i ett utmärkt läge i stadens centrum. Detta innebär att tomten är lämpad till att användas som ett campus vid University of Applied Sciences. Projektet kommer att säkerställas av en stark, långsiktig hyresgäst som löser problemen med den stora vakans som fastigheten har haft under de senaste åren, säger Harri Holmström, Chief Commercial Officer på Citycon Oyj.

måndag, 15 december 2014 16:32

Svårt att finna unga med rätt kompetens

alt
Mona Finnström, vd Fastigo.

 

 

Varannan arbetsgivare i fastighetsbranschen tycker det är svårt att locka till sig unga akademiker med relevant arbetslivserfarenhet. Det visar en ny undersökning från Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, Fastigo.

 

– I dag ställs det ofta höga krav på arbetslivserfarenhet redan på första jobbet inom fastighetsbranschen. Genom att erbjuda studenter att jobba extra med relevanta arbetsuppgifter redan under deras studier bygger vi broar mellan studenterna och arbetsmarknaden, säger Mona Finnström, vd för Fastigo.

 

Undersökningen bland Fastigos medlemmar visar att nästan hälften, 47 procent, tycker att det är ganska eller mycket svårt att hitta sökande med relevant arbetslivserfarenhet. Bara en procent av de svarande tycker att det är mycket lätt och femton procent anger att det är ganska lätt.

 

Studentmedarbetaravtal

För att hjälpa medlemsföretagen hitta unga akademiker med rätt kompetens har Fastigo och en lång rad fackförbund tecknat ett nytt kollektivavtal för så kallade studentmedarbetare. Avtalet innebär att studenter kan anställas för att arbeta med relevanta arbetsuppgifter, som mest 15 timmar per vecka och på villkor som är anpassade till studentens situation. Lönen är avtalsmässig och sätts individuellt.

 

– Vår erfarenhet hittills av studentmedarbetare är enbart positiv och ett vinnande koncept. Vi får ta del av studentmedarbetarens kompetens samtidigt som vi ger henne en inblick i vår verksamhet och ett första steg in på arbetsmarknaden, säger Kristina Grahn-Persson, HR-chef på Diös Fastigheter.

20 procent vill anställa

 

Undersökningen, som genomfördes bland Fastigos medlemmar under hösten, visar att det finns ett stort intresse inom branschen för att anställa studentmedarbetare. Var femte svarande anger att det är mycket eller ganska aktuellt att anställa någon inom ramarna för studentmedarbetaravtalet.

 

Det nya kollektivavtalet tecknades den 4 september i år mellan fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo och fackförbunden Unionen, Vision, Sveriges Chefsorganisation Ledarna, Jusek, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Arkitekter, Civilekonomerna och Akademikerförbundet SSR. Målet är tio studentmedarbetare ska börja i fastighetsbranschen redan under hösten 2014. Diös Fastigheter i Östersund var först ut med att anställa en studentmedarbetare på det nya avtalet.

 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes under perioden 23 september–23 oktober 2014 bland 352 av Fastigos medlemsföretag.
- Totalt 158 företag besvarade enkäten, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 45 procent.

 

Om studentmedarbetaravtalet

Avtalet gäller endast studerande på universitet och högskola och endast under terminstid.
- Studenten får arbeta max 15 timmar per vecka i genomsnitt över anställningsperioden.
- Det ger studenterna möjlighet att arbeta med kvalificerade arbetsuppgifter med koppling till studierna.
- Det är ett sätt för arbetsgivaren att säkra kompetensförsörjningen på lång sikt.
- Målet för parterna bakom avtalet är att tio studentmedarbetare ska bli anställda av fastighetsföretag redan under hösten.



 

Tabeller och undersökningsresultat

Är det aktuellt för er att anställa en studentmedarbetare?

Procent

Ja, mycket aktuellt

6 %

Ja, ganska aktuellt

15 %

Nej, inte särskilt aktuellt

54 %

Nej, inte alls aktuellt

13 %

Vet ej

13 %

Att anställa unga akademiker med relevant arbetslivserfarenhet är…

Procent

Mycket lätt

1 %

Ganska lätt

15 %

Ganska svårt

39 %

Mycket svårt

8 %

Vet ej

37 %

 

Parterna bakom studentmedarbetaravtalet är Fastigo, som är fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, och fackförbunden Unionen, Vision, Sveriges Chefsorganisation Ledarna, Jusek, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Arkitekter, Civilekonomerna och Akademikerförbundet SSR. Avtalets syfte är att underlätta för studerande på universitets- och högskolenivå att under terminerna få anställning inom Fastigos avtalsområde, parallellt med att de bedriver studier.