2 maj 2024

Redaktionen

fredag, 19 december 2014 12:41

Olof Johansson till SveaNor

alt

                                                                                      

Olof Johansson (bilden) kommer att gå in som ny partner och COO i SveaNor Fastigheter AB från och med 1 januari 2015.


I den nya rollen kommer Olof Johansson att ansvara för den operativa verksamheten inom SveaNor. I bolagets ledning ingår, förutom Olof Johansson, verkställande direktören Steinar Stokke och tekniska direktören Håkan Karlsson.


Olof Johansson kommer närmast från Pangea Property Partners där han de senaste 12 åren varit partner och ansvarig för verksamheten i Sverige. Före Pangea var Johansson i många år verksam i Skanska.

torsdag, 18 december 2014 18:37

Farsta Centrum ska bli stadskärna

alt

Stockholms stad och Atrium Ljungberg går vidare med COBE Arkitekters idéer för Farsta Centrum.


Planeringen av Farsta Centrums långsiktiga utveckling har kommit ett steg på väg. Atrium Ljungberg har tillsammans med Stockholms stad valt att gå vidare med COBE Arkitekters förslag på inriktning av området. Förslaget är en del av det övergripande planprogrammet för centrala Farsta och ska nu bearbetas och vidareutvecklas. Programförslaget ställs ut på samråd under våren 2015.

 

– Syftet är att omvandla dagens centrum till en stadskärna, med utökad handel, kontor, bostäder och annat som ska finnas i en stad, säger Karolina Keyzer, stadsarkitekt på stadsbyggnadskontoret Stockholms stad.

 

Utifrån stadens beslut att bygga 140.000 nya lägenheter till år 2030 har målet för Farsta satts till 8.000 lägenheter. Viktigt är också att Farstas befintliga kvaliteter – grönområden och närheten till vattnet – förstärks. Dessutom krävs fler förskolor, skolor och annan samhällsservice för att möta den växande befolkningen.

 

Arbetet med Farsta Centrum är en bärande fråga för programmet. Atrium Ljungberg har identifierat ett långsiktigt behov av ytterligare upp till 20.000 kvm yta för handel, cirka 10.000 kvm arbetsplatser och samhällsservice samt 5.000 kvm utbildning och kultur. Till detta kan det finnas utrymme för upp 1.000-1.500 bostäder.

 

– Vi vill fortsätta utveckla Farsta Centrum och vår och Stockholms stads gemensamma ambition är en omvandling från ett förortscentrum med bilinriktning till en attraktiv stadskärna i en promenadstad, säger Mikael Wilhelmsson, affärsutvecklare Atrium Ljungberg.

torsdag, 18 december 2014 17:32

Prologis hyr ut 17.000 kvm i Jönköping

alt

Allan Lavén, regiondirektör Prologis Norden.


Prologis har tecknat avtal med Papyrus Supplies som kommer att hyra drygt 17.000 kvm logistikyta i Prologis Park Jönköping.
    

Papyrus Supplies är Nordens ledande grossist av städprodukter, hygienartiklar och förpackningslösningar. Enligt Dan Andersson, vd för Papyrus Supplies, är etableringen av ett skandinaviskt centrallager är en viktig del i att ytterligare förstärka företagets servicenivå.

 

Övriga hyresgäster i Prologis Park Jönköping, som totalt omfattar 82 000 kvm, är DHL och Schenker. Parken ligger i direkt anslutning till E4, endas en mil från Jönköpings flygplats.
    

– Vi är glada över att Papyrus Supplies har valt oss som samarbetspartner för etableringen av sin nordiska logistik- och distributionshub. Utvecklingen av Prologis Park Jönköping och vår pågående expansion i Göteborg och Ljungby är helt i linje med vår strategi att erbjuda toppmoderna logistikanläggningar på nordiska nyckelmarknader, säger Allan Lavén, regiondirektör Prologis Norden.

torsdag, 18 december 2014 17:28

Atrium Ljungberg i förvärv om 1,1 Mdr

alt

Point Liljeholmen omfattar 40.000 kvm.


Atrium Ljungberg har tecknat avtal om att köpa kontorsfastigheten Point Liljeholmen i Stockholm för 1,1 Mdr kr från en paneuropeisk fond som på europabasis förvaltats gemensamt av LaSalle Investment Management och Aviva Investors och lokalt av Genesta. Leimdörfer är säljarnas rådgivare i affären, som ska slutas den 2 februari 2015.

 

Point Liljeholmen är en tomträtt (Stora Katrineberg 16) strategiskt belägen vid Liljeholmshamnen i anslutning till Marieviks kontorsområde och Liljeholmens galleria. Fastigheten består av flera sammanhållna byggnader med en total uthyrningsbara area om cirka 40.000 kvm samt garage under mark.

 

Fastigheten är så gott som fullt uthyrd till närmare ett trettiotal välrenommerade företag. De stärsta hyresgästerna är Grontmij, Roche, Stockholms läns landsting, Boehringer Ingelheim och VIA Egencia.

 

– Vår strategi är att äga större sammanhängande fastighetsbestånd där vi kan ha egen kundnära förvaltning. Den här fastigheten kompletterar våra befintliga fastigheter på Södermalm och sammanbinder bestånden på ett bra sätt. Stadens planer för området ligger helt i linje med vårt sätt att arbeta med att utveckla stadsmiljöer med en blandning av olika verksamheter, säger Micael Averborg, affärsområdeschef Transaktion och marknad på Atrium Ljungberg.

torsdag, 18 december 2014 17:18

Björn Ulvaeus med duo köper Abba-museet

alt

Abba-museet, nära Gröna Lund på Djurgården, öppnade för allmänheten i maj 2013.

 

alt

Conni Johansson, styrelseordförande i EQT, blir delägare i Abba-museet. 



 

alt

Hotellentreprenören Pelle Lindberg, blir delägare och ska ansvara för Melody Hotel.

 

Newsec fick tidigare i år uppdraget att sälja tomträtten som bland annat inhyser ABBA The Museum på Djurgården, i Stockholm. Affären är framgångsrikt genomförd och byggnaden får nu en ny och långsiktig ägare.

 

– Huset har varit ute till försäljning en tid och för att försäkra mig om att Swedish Music Hall of Fame och Abba the Museum skulle få en stabil och långsiktig hyresvärd med förståelse för verksamheten bestämde jag mig för att gå in som ägare, säger Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande.

 

Det är Björn Ulvaeus, som i ett nytt bolag tillsammans med hotellentreprenören Pelle Lindberg och Conni Jonsson, styrelseordförande i riskkapitalbolaget EQT, som har förvärvat tomträtten Konsthallen 2, innehållande 4.250 kvm uthyrbar yta.

 

Byggnaden rymmer Swedish Music Hall of Fame, ABBA The Museum och Melody Hotel.

 

Tomträtten säljs av tidigare ägarna av bygg- och fastighetsutvecklingsbolaget Arcona AB som tillsammans med PN Invest AB förvärvade tomträtten hösten 2007. Köpeskillingen är inte publik.

 

– Vi har sedan starten av detta projekt haft för avsikt att ta fram och utveckla ett helt nytt landmärke för Stockholm och därefter låta Konsthallen 2 på Djurgården övertas av en långsiktig ägare. Vi är nöjda med utfallet och lämnar över ett resultat av fastighetsutveckling som både nationellt och internationellt ger ett historiskt avtryck med tanke på den unika platsen, innehållet och den fantastiska byggnaden, säger Björn Lindahl, fastighetsansvarig och voce vd för Arcona AB.

 

Newsec har varit säljarens rådgivare vid affären och arbetat strategiskt och strukturerat med marknadsföring och genomförande av transaktionen.

 

Abba-museet öppnade för allmänheten i maj 2013.

torsdag, 18 december 2014 14:43

Vasakronan först med LEED Volume

alt
Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.


Under 2013 bestämde sig Vasakronan, som första företag i Europa, att certifiera sitt befintliga fastighetsbestånd med LEEDs volymprogram. Det ambitiösa målet var att 50 procent av beståndet skulle vara godkänt vid utgången av 2014. Häromdagen kom godkännandet som innebär att Vasakronan överträffar målet.

 

– Med beslutet att certifiera med LEEDs volymprogram skruvade vi upp tempot rejält 2014. Det innebär att vi som första företag i Europa har kunnat certifiera 48 av våra befintliga fastigheter på mycket kort tid. Det har sparat oss både arbete och pengar, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

 

Miljöcertifieringen stärker Vasakronans miljöarbete och ger tydliga affärsmässiga fördelar. Sedan 2009 har företaget till exempel minskat energianvändningen i fastigheterna med 30 procent. Det motsvarar en årlig besparing om drygt 100 Mkr per år och 2013 låg energianvändningen 47 procent under branschsnitt. Sedan 2008 är fastighetsdriften dessutom klimatneutral.

 

Nu är 53 procent av beståndet miljöcertifierat och under 2015 ska ytterligare 50 fastigheter certifieras med LEED. Målet för 2015 är 80 procent certifierade fastigheter.

 

– De affärsmässiga fördelarna är uppenbara. En miljöcertifiering på den här nivån är ett bevis för att även äldre byggnader kan stå sig väl i konkurrensen med nyproduktion som ju alltid är miljöcertifierad. Det ger både ett försprång i förhållande till våra konkurrenter och höjer värdet på vårt fastighetsbestånd, fortsätter Wirdenius.

 

Vasakronans miljöarbete har även banat väg för en helt ny produkt på finansmarknaden, de gröna obligationerna. 2013 emitterade Vasakronan världens första gröna företagsobligation. Sedan dess har företaget gjort ytterligare två emissioner. De gröna obligationerna finansierar fastighetsinvesteringar som är miljömässigt hållbara och efterfrågan på de gröna obligationerna är stor.

 

– Ja, de blir snabbt fulltecknade. De gröna obligationerna ger finansmarknaden nya möjligheter samtidigt som vi breddar vår investerarbas. Dessutom leder det till en mer hållbar samhällsutveckling. Alla vinner, avslutar Fredrik Wirdenius.

onsdag, 17 december 2014 19:57

Balder till Large Cap

alt
Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.

 

Nasdaq har genomfört sin årliga revidering av de nordiska listorna över börsvärde, vilket bland annat innebär att Fastighets AB Balder och Balders preferensaktie gör Betsson, Indutrade, Nobia, Lifco och Loomis sällskap från Mid Cap-listan till Large Cap-listan.

 

Sedan tidigare noteras följande renodlade fastighetsbolag på Large Cap Stockholm: Atrium Ljungberg, Castellum, Fabege, Hufvudstaden och Wallenstam.

 

Bland de nordiska fastighetsbolagen gör Citycon och Sponda, noterade på Nasdaq OMX Helsinki, samma resa. Förändringarna gäller från den 2 januari 2015.

onsdag, 17 december 2014 19:47

Kville Saluhall bästa byggnaden i Göteborg

alt

Kville Saluhall, interiör…

 

alt

…och fasad...

 

alt

... i årets bästa byggnadsverk i Göteborg. Foto: Åke E: son Lindman

 

Kville Saluhall har utsetts till Göteborgs bästa byggnadsverk av ”Per och Alma Olssons fond”. Utmärkelsen tilldelas årligen en byggnad som utmärkt sig estetiskt, praktiskt eller på annat sätt inom Göteborgs stad och 2014-års pris går alltså till Gustav Appell Arkitektkontor och Älvstranden Utveckling som står bakom den nya saluhallen. 

 

Nomineringarna och priserna har den senaste tiden haglat över Kville Saluhall belägen vid Vågmästarplatsen på Hisingen. Nyligen fick byggnaden ta emot en nominering i det prestigefyllda arkitekturpriset ”European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015” och dessförinnan har saluhallen fått både Yimbypriset och nominerats till Kasper Salin-Priset.

 

– Det är fantastiskt roligt och jättestort för oss att Kville Saluhall tilldelats detta fina pris! För oss är det ett bevis på att byggnaden, som stått där i mer än ett år nu, verkligen uppskattas av sin omgivning, säger Gustav Appell.

 

Priset för årets bästa byggnadsverk i Göteborg har deltas ut sedan 1965 av ”Per och Alma Olssons fond”. Enligt makarnas testamente ska priset tilldelas ”den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav”. Varje år beslutar därför en nämnd av fem konstförståndiga ledamöter (som utses av Kulturnämnden) vilken byggnad som ska prisas.

 

Kville Saluhall öppnades 2013 och drivs idag av Shamsi Naeimai. Med en yta på 1.500 kvm rymmer byggnaden restauranger, caféer och en mängd butiker. Bland verksamheterna finns bland annat en ostbutik, charkuteri, fiskaffär, blomsterhandel och salladsbar, samt butiker med iransk, ungersk, grekisk och italiensk prägel. På andra våningen finns det dessutom möjlighet att slå sig ned och äta en bit mat eller ta en kaffe, både på uteterassen och restaurangdelen.

 

– Den nya Saluhallen vid Vågmästarplatsen är en naturlig mötesplats som knyter ihop nya och gamla Kvillebäcken. Hit lockas både Hisingsbor och övriga göteborgare för att botanisera bland butiker med råvaror från hela världen, säger Emma Hedenryd på Älvstranden Utveckling.

onsdag, 17 december 2014 15:05

AMF köper för 1,56 Mdr kr av DNB Liv

alt

AMF Fastigheter ökar i Stockholms city genom att köp Mentorn 1 om 17.700 kvm. Foto: Åke Gunnarsson


AMF Fastigheter köper kontorsfastigheten Mentorn 1 med adress Kungsbron 2-20, i Stockholm city. Priset är modiga 1,56 Mdr kr  med tanke på att norska Vital Forsikring (senare DNB Liv) köpte fastigheten för 971 Mkr av NCC, endast för fem år sedan, år 2009.


Transaktionen sker genom bolagsförvärv med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1.560 Mkr. Säljare är DnB Liv Eiendom Sverige AB.  


Byggnaden omfattar 17.700 kvm och har övervägande kontor där Google är en av de största hyresgästerna. Bland övriga hyresgäster märks DTZ, FAR Akademi och Bonnier. Fastigheten byggdes år 2009 och är Breeam-klassad. Den har mycket goda allmänna kommunikationer, bland annat genom en direktnedgång till Arlanda Express.

 

– Vi är glada att kunna komplettera vår portfölj mitt i Stockholm. Fastigheten är en modern och flexibel profilfastighet i närheten av centralstationen och vårt första förvärv i Västra city. Det här är ett strategiskt läge som vi bedömer kommer att utvecklas positivt i framtiden, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.

 

AMF Fastigheter tillträder fastigheten 14 januari 2015 och äger därmed cirka 492.000 kvm uthyrbar yta i Stockholms innerstad.

 

I en kommentar till försäljningen säger Gro K. Boge, vd för DNB:s fastighetsbestånd i Norge och Sverige:
– Vår målsättning är att skapa värde för DNB Livs kunder genom aktiv förvaltning av vårt fastighetsbestånd. Det handlar om både förvärv och försäljningar. Vid försäljning av Mentorn 1 realiseras värden för DNB Livs pensionssparare som ligger helt i linje med våra mål.

 

Leimdörfer var DNB Livs rådgivare i transaktionen.

onsdag, 17 december 2014 12:24

Victoria Park köper stort från Stena

alt

Lövgärdet i norra Göteborg uppfördes under åren 1970-1978.


Victoria Park har avtalat om att förvärva ett fastighetsbestånd om 12.000 kvm i stadsdelen Lövgärdet i Göteborg från Stena Fastigheter. Förvärvet sker i bolagsform och är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 925 Mkr, motsvarande cirka 8 250 kr per kvm. Tillträde beräknas ske sista veckan i mars 2015 då Stena gör en betydande vinst.
    Stena Fastigheter förvärvade Lövgärdet i februari 2006 för 547 Mkr från CLS Holdings, som fyra år tidigare hade köpt beståndet från Skandia för 440 Mkr.    

 

Beståndet innefattar cirka 1.300 lägenheter motsvarande drygt 80.000 kvm bostäder samt 32.000 kvm kommersiella lokaler som i huvudsak innefattar ett vårdboende och en skola som båda är uthyrda till Göteborgs Stad på långa avtal. Tillträde beräknas ske sista veckan i mars 2015. Fastigheterna är fullt uthyrda och har en nettohyra på cirka 112 Mkr.

 

Efter affären kommer Victoria Park att ha en samlad uthyrbar yta om 711.000 kvm fördelad på cirka 8.700 lägenheter. Fastighetsvärdet ökar i och med förvärvet till cirka 5,7 Mdr kr, vilket ger ett värde om cirka 8.000 kr per kvm.

 

– Vi förvärvar ett välskött bestånd av Stena Fastigheter. Det är en strategisk och viktig affär för Victoria Park i Göteborgsområdet, där vi ser stora möjligheter till kompletterande förvärv. Vi kommer även i detta bestånd att skapa värde genom fastighetsutveckling med en social dimension. Victoria Park är i och med den här affären etablerad i samtliga storstadsregioner, vilket är ett stort steg mot att nå vårt mål att förvalta 1 miljon kvm, säger Peter Strand, vd Victoria Park.

 

Avtalet är villkorat av finansiering som avses ske genom befintliga likvida medel samt upptagandet av nya banklån. JLL Tenzing är transaktions rådgivare, PWC finansiell rådgivare och Fredersen Advokatbyrå legal rådgivare till Victoria Park i transaktionen.

 

Stena Fastigheter förvärvade Lövgärdet i februari 2006 för 547 Mkr från CLS Holdings, som fyra år tidigare hade köpt beståndet från Skandia för 440 Mkr.     

 

– Vi har under snart tio år ägt och utvecklat Lövgärdet och när vi nu fick ett erbjudande och möjlighet att sälja fastigheterna till en långsiktig aktör som vill fortsätta bidra till utvecklingen av området tog vi det strategiska beslutet att tacka ja. Vi är alltid intresserade av att göra bra affärer, men har ett säljaransvar och omtanke om våra hyresgäster.  Försäljningsresultatet ger oss nu möjligheter att ytterligare satsa på nyproduktion i Göteborg, Malmö och Stockholm, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef, Stena Fastigheter.