2 maj 2024

Redaktionen

 

alt

Tvillingtornen, som ritades Wingårdh arkitekter, nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2012.

 

alt

Morellträdet 6 på Hantverkargatan 42 uppfördes under åren 1880-1890.

 

alt

Morellträdet 12 på Hantverkargatan 44 uppfördes år 1880-1900.

 

alt

Smaragden 2 på Bergsgatan 26 uppfördes år 1885.

 

alt

Morellträdet 13 på Hantverkargatan 46 uppfördes 1880-1890.

 

Cirka 1 Mdr kr ska AFA Fastigheter betala Wallenstam för Kungsholmsporten, omfattande cirka 19.000 kvm, nära Lindhagen på Kungsholmen i Stockholm, vid ett frånträde den 29 maj 2015. Vid samma tidpunkt ska AFA Fastigheter sälja till Wallenstam fyra äldre mindre bostadsfastigheter på Kungsholmen, omfattande totalt cirka 6.900 kvm, varav tre på Hantverkargatan och en på Bergsgatan, för sammanlagt 293 Mkr.

Rådgivare i affären är JLL Tenzing.

 

Wallenstam uppförde under åren 2009-2011 tvillingtornen Kungsholmsporten i svart terrazzo, 68 meter högt med 20 våningar över mark. Tvillingtornen, som ritades av Wingårdh arkitekter, nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2012.

 

I kommentar till affären säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam:

– Nybyggnation av bostäder och stadsutveckling är mycket viktigt för oss. I affärsplan 2018 satsar vi på en produktion av minst 7.500 lägenheter. Den här affären skapar ytterligare möjligheter för oss att bidra till Stockholms fortsatta utveckling, vilket känns viktigt med tanke på Storstockholms satsningar på tunnelbaneutbyggnaden och 220.000 nya bostäder till 2030.

 

I vår kommentar kan sägas att i och med affären med Tvillingtornen har AFA Fastigheter ytterligare stärkt sin starka position i Lindhagen på Kungsholmen.

 

Fakta fastighetsbeteckningar:

 

Wallenstams tvillingtorn:

Förtjusningen1: Franzéngatan 14, 16, 18, Hornsbergs strand 27 A-C och Nordenflychtsvägen 76,78

 

De fyra bostadsfastigheterna som AFA Fastigheter säljer:

Smaragden 2: Bergsgatan 26, Morellträdet 6: Hantverkargatan 42, Pilgatan 19,

Morellträdet 12: Hantverkargatan 44 samt Morellträdet 13: Hantverkargatan 46.

 

måndag, 22 december 2014 20:58

God Jul och Gott Nytt År!

alt
Stockholms skärgård och Södra Ingmarsö i vinterskrud.

 

Dagens Fastighetsaktie gör uppehåll till måndagen den 12 januari 2015. Våra läsare önskas en avkopplande ledighet.

måndag, 22 december 2014 20:56

Sundsvallsbron skapar investeringsboom

alt

Det finns ett stort investeringsbehov i Sundsvalls kommun.

 

Inom de närmaste åren har Sundsvalls kommun ett investeringsbehov som ligger på åtskilliga miljarder. Flera andra projekt ligger också i startgroparna och det är viktigt att nu gemensamt skapa de bästa förutsättningarna inför investeringsboomen.

 

– Vi har startat en dialog med näringslivet för att vara väl förberedda, säger Hans-Åke Oxelhöjd, fastighetsstrateg på Sundsvalls kommun. Målet är att vi med gemensamma krafter ska utveckla Sundsvall och en julklapp till alla sundsvallsbor är en byggkran med tillförsikt. En hållbar byggkran förstås!

 

Till projekten hör satsningarna vid Norra och Södra Kajen med bland annat flerfamiljshus och bostäder för äldre. Den tidigare E4-sträckningen genom centrala och södra Sundsvall medför också ett flertal ombyggnader och etableringar. Vidare tillkommer järnvägsprojekt och vägprojekt som ingår i statliga investeringar och dessutom finns kommunala projekt som ska upphandlas under våren på närmare 1 miljard kronor.

 

Fakta
20 km ny E4 (motorväg) • 5 trafikplatser • 33 broar, varav Sundsvallsbron är störst och sträcker sig 2 109 meter över Sundsvallsfjärden • Avlastar Sundsvalls centrum med drygt 17 000 fordon per dygn • Kostnad: 4,6 Mdr kr (prisnivå 2012)

måndag, 22 december 2014 20:52

Coop och SPP delar upp Handelsbodarna

alt

Coop Extras butiksfastighet i Mjölby. 

 

Sedan 2009 har Coop Fastigheter och SPP tillsammans drivit Handelsbodarna i Sverige Fastighets AB. Bolaget äger 11 fastigheter och ägs till 50 procent av respektive part. Nu har parterna beslutat att dela upp innehavet, med ett undantag. Fastigheten Rävgräva 4:4 i Örebro kommer man även fortsättningsvis att äga tillsammans. Gemensamt för fastigheterna är att alla, med ett undantag, har en Coop-butik som hyresgäst.

 

Köpeskilling för SPPs förvärv är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 361 Mkr, medan Coop Fastigheters förvärv är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 333 Mkr.

 

Genom affären blir SPP Fastigheter AB ägare av 17.700 kvm fördelat på Handelsboden Sigtuna Märsta 1:238 AB, Handelsboden Lund Årdret 3 AB, Handelsboden Lund Välten 10 AB samt Handelsboden Västerås Kungsängen 13 AB.

 

Coop Fastigheters förvärv omfattar 22.300 kvm fördelat på Handelsboden Mjölby Jerikodal 16 AB, Handelsboden Södertälje Rosenlund 1:28 AB, Handelsboden Nyköping Utmålet 10 AB, Handelsboden Nyköping Stenbäret 7 AB, Handelsboden Linköping Elitlaget 1 AB samt Handelsboden Simrishamn Fabriken 1 AB.

måndag, 22 december 2014 20:49

St John och SSARK utvecklar Stadsbiblioteket

alt

Brittiska Caruso St John Architects ska tillsammans med Scheiwiller Svensson Arkitektkontor (SSARK) rusta och utveckla stadsbiblioteket i Stockholm.

 

Nu har en arkitekt handlats upp för att utveckla och rusta upp Stadsbiblioteket i Stockholm. Det blir brittiska Caruso St John Architects, som tillsammans med Scheiwiller Svensson Arkitektkontor (SSARK) får uppdraget.

 

Upphandlingen har föregåtts av en prekvalificeringsrunda, vilket innebär att bara de mest kvalificerade arkitekterna erbjöds att lämna anbud (totalt fem kontor). De kvalifikationer som krävdes var bland annat erfarenhet av biblioteksverksamhet och arbete med kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Överklagandeperioden pågår till och med den 30 december 2014.

 

Stockholms Stadsbibliotek, vars huvudbyggnad ritades av Gunnar Asplund och invigdes 1928, är ett av den moderna svenska arkitekturens stora verk – känd även internationellt. Uppdraget till Caruso St John Architects handlar om att titta på samtliga lokaler som ingår i fastigheten Spelbomskan 16, vilket innebär huvudbyggnaden, annexet och bazarerna. Ingen yttre utveckling planeras utan fokus ligger på invändig utveckling.

 

– Vår bedömning är helt enkelt att Caruso St John Architects är mest kvalificerade för uppdraget. De har en erkänd kompetens av arbete med kulturhistoriskt värdefulla byggnader och med publika byggnader innehållande kulturell verksamhet. Det handlar till exempel om gallerier, konsthallar, museer, bibliotek och kyrkor, säger Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör i Stockholms stad.

 

En förutsättning för upprustning och utvecklingen av Stadsbiblioteket är de politiska besluten. Ett inriktningsbeslut planeras till våren 2015. Preliminärt kan arbetena komma igång 2017 och vara klara 2019.

alt

Cementa säljer byggrätter i Liljeholmen.

 

Järntorget har tillsammans med Besqab tecknat avtal om förvärv av byggrätter i Lövholmen vid Liljeholmsviken i Stockholm. Säljare är Cementa AB, en del av den tyska koncernen HeidelbergCement, som har bedrivit verksamhet på området sedan 1940-talet. Järntorgets del av affären omfattar 300-400 byggrätter.

 

– Liljeholmen har ett fantastiskt läge och står inför en stark omvandling från industri till stenstad. Vi ser fram emot att få vara en del av områdets utveckling och att få skapa moderna attraktiva bostäder i ett av Stockholms bästa lägen, säger Martin Arkad, vd Järntorget.

 

Förvärvsavtalet villkoras bland annat av laga kraftvunna detaljplaner för berörda områden samt av att Cementa förvärvar erforderlig mark och erhåller erforderliga tillstånd för att kunna uppföra och driva ny anläggning för Cementas verksamhet.

alt

Den före detta Primushamnen på Lilla Essingen ska totalt rymma runt 600 lägenheter. Byggherrar utöver Oscar Properties är Svenska Bostäder och Wästbygg. Foto: Stockholms stad/stockholmprojekt.blogspot.se


Vasakronan säljer fastigheten Primus 1 och framtida byggrätter motsvarande totalt cirka 42.000 ljus BTA till Oscar Properties för 920 Mkr. Fastigheten Primus 1 är belägen på Lilla Essingen i Stockholm och har en tomtareal om drygt 23.000 kvadratmeter. I samarbete med Stockholm Stad pågår ett detaljplanearbete som syftar till att möjliggöra bostadsexploatering inom fastigheten. Vasakronan frånträder fastigheterna när detaljplanen vunnit laga kraft.

 

– Efterfrågan på bostadsbyggrätter är hög och genomförande av bostadsprojekt ingår inte i Vasakronans strategi. Därför väljer vi att sälja. Oscar Properties är en etablerad aktör på bostadsmarknaden som har alla förutsättningar att skapa ett nytt attraktivt bostadsområde på Lilla Essingen, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

 

I en kommentar säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties:

 

– Kvarteret Primus kompletterar vår projektportfölj väl och tryggar vår försörjning av byggrätter för perioden 2017 och åren därefter. Här får vi möjligt att utveckla ett stort antal unika bostäder i ett område med sjöläge, goda kommunikationer och en ambitiös detaljplan.

alt

I Starwoods förvärv ingår fastigheten Nordic Forum om 43.000 kvm i Kista.


Amerikanska Starwood Global Opportunity Fund X planerar att förvärva SveaReal Fastigheter. I samband med detta ska Starwood också köpa DNB NOR Eiendomsinvest I ASA i Norge, vilket gör att affären totalt omfattar cirka 11 miljarder norska kronor (1,49 miljarder dollar). Pangea var köprådgivare åt Starwood i affären, som om den går i lås blir den klart största i Skandinavien i år.

 

Affären väntas ske i januari 2015 efter godkännande av bolagens aktieägare och konkurrensmyndigheter. I förvärvet ingår 79 fastigheter i Sverige, bestående av kontor (49 procent), logistik / industri (37 procent), hotell (7 procent), detaljhandel (6 procent) och Övrigt (1 procent). Totalt rör det sig om tillgångar totalt 838.000 kvm av total uthyrningsbar yta samt SveaReals management. Portföljen, som till 56 procent finns i Stockholmsområdet, är för närvarande uthyrd till 91 procent.

 

Den norska portföljen innehåller 27 fastigheter om 215.000 kvm, varav kontor (58 procent), handel (28 procent), logistik och industri (9 procent), hotell (1 procent) och Övrigt (2 procent). Uthyrningsgraden är 94 procent och 70 procent återfinns i Osloregionen.

 

För drygt ett år sedan köpte Starwood sju detaljhandelsfastigheter och shoppinggallerior i Sverige från Kooperativa Förbundet (KF) för 3,9 Mdr kr.

 

– Efter vårt framgångsrika inträde i Sverige förra året, är vi nu glada att utöka vår svenska portfölj med en sådan stark plattform av olika tillgångar, säger Zsolt Kohalmi, chef för europeiska förvärv på Starwood Capital Group.
    Han tillägger:
    – Vi ser fram emot att ytterligare öka vår närvaro på de skandinaviska marknaderna när möjligheter uppstår.

fredag, 19 december 2014 13:40

Skanska säljer till Pareto i Göteborg

alt

ÅF-Huset i Göteborg om 15.000 kvm får ny ägare.


Skanska säljer kontorsfastigheten ÅF-Huset i Göteborg för 495 Mkr till GBG Office 1 AB, ett bolag bildat av Pareto Project Finance. Fastigheten är belägen i anslutning till E6/E20 i Kallebäck och omfattar cirka 15.000 kvm med ankarhyresgästen ÅF samt Cygate, Sappa, Immunicum och restaurangen AWC. Tomtmarken förvärvades under första kvartalet 2011 och ÅF-Huset färdigställdes under första kvartalet i år.

 

– Vi ser väldigt positivt på försäljningen av ÅF-Huset till Pareto. Fastigheten utgör första etappen av fyra i kvarteret Tändstickan där vi strävar efter att skapa ett trivsamt och modernt blandstadskvarter med bostäder, kontor och butiker, där ett samspel mellan stadens invånare kan ske oavsett tid på dygnet, säger Micko Pettersson, vd för Skanska Fastigheter Göteborg.

 

Det 16 våningar höga landmärket i stadens södra entré är ytterligare ett led i Skanskas gröna resa. Huset är certifierat på den högsta nivån, Platinum, enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEED.

 

– Vi är mycket nöjda med affären och ser fram emot fler transaktioner på den svenska marknaden som är strategiskt viktig för oss och våra investerare. Vi söker kontinuerligt efter nya projekt som passar vår modell och som ett led i detta har vi under våren öppnat upp ett lokalt kontor i Stockholm med ambitionen om att göra många fler affärer i Sverige, säger Stefan Gattberg, Pareto Project Finance.

alt

                                                                

Lars Johnsson (bilden), vice vd och chef för fastighetsinvesteringar i Vasakronan, blir chef för Folksams fastighetsavdelning den 2 mars 2015. Han efterträder Torbjörn Wiberg som lite oväntat lämnar sin chefsbefattning på Folksams fastighetsavdelning efter ett flertal stora affärer.

 

Johnsson har drygt 25 års erfarenhet av fastighetsbranschen bland annat från Vasallen, Fortifikationsverket och Willhem.

 

I samband med chefsbytet på Folksam ska bolaget ta fram en ny ”vässad” strategi.