17 maj 2024

Redaktionen

alt

Flera talade inför spikslaget för Hebas nya bostäder i Flemingsberg. Från vänster: Lennart Karlsson, vd Heba, Daniel Dronjak Nordqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, Fredrik André, affärsutvecklare Skanska och Richard Hultin, vd Skanska Hyresbostäder.

 

alt

 Hebas 184 bostäder i Flemingsberg är klara för inflyttning under år 2017. Bild: Arkipol


alt

Intill Hebas bostadshus i Flemingsberg färdigställer Skanska en ny stor sporthall.

 

alt

Lennart Karlsson framhöll att Heba hade fått det bästa läget i Huddinge, med en närhet om drygt 100 meter till pendeltågsstation, i nya kvarter med ett nytt torg och med handel, butiker, helt nära sjukhus, högskola och sporthall. Allt detta intill Orlångens vackra naturområde.

 

alt

Idag bor cirka 35.000 i Huddinge, och i samtal med Daniel Dronjak Nordqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, berättar han att prognoser pekar på att Huddinge med det växande Flemingsberg, kommer att ha 70.000 invånare om 15 år, år 2030.

 

alt

Huddinge är prioriterad kommun för Skanska. I Flemingsberg har Skanska sedan 1970-talet byggt sjukhus, pendeltågsstation, högskola, tingshus, forskningscenter och polishus, framhöll Richard Hultin, vd Skanska Hyresbostäder.

 

alt

Glada i det efterföljande minglet var från vänster Ann Frössén, konstnär från Konstnärscentrum Öst, Richard Hultin, vd Skanska Hyresbostäder och Lennart Karlsson, vd Heba.

 

alt

Flemingsbergsdalen utvecklas mot att bli Flemingsbergsstaden fram till år 2030.

 

alt

Hebas nya bostäder ligger endast hundra meter från Flemingsbergs pendeltågsstation.

 

 

Text: Stefan Fröjdendahl

 

Foto: KÅ Nilsson

 

Nu bygger Heba och Skanska 184 hyresrätter i ett första nytt kvarter i Flemingsbergsdalen som kommer att utvecklas till Flemingsbergsstaden, med nytt torg och nya butiker och restauranger, en ny stor sporthall samt en ny stor ICA Maxi. Detta första bostadskvarter för Heba i Flemingsbergsdalen är det bästa läget i Flemingsberg, endast hundra meter från pendel- och fjärrtågstationen i Flemingsberg, helt nära universitets- och sjukhusstaden i Flemingsberg.

 

Flemingsberg och Huddinge kommun har en av de starkaste befolkningsökningar i Sverige. Idag bor cirka 35.000 i Huddinge, och i samtal med Daniel Dronjak Nordqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, berättar han att prognoser pekar på att Huddinge med det växande Flemingsberg, kommer att ha 70.000 invånare om 15 år, år 2030.

 

Idag har Flemingsberg cirka 17.000 studenter, ett antal som växer starkt när Technology for Health om 45.000 kvm nu färdigställs av Hemsö och SveaNor, som ett nytt akademi- och forskningscenter vid Karolinska Syd.

 

Dessutom kommer Polishögskolan att etablera sig vid Södertörns högskola, samtidigt som KTH bygger ut och ungefär vid samma tid som även Röda Korset etablerar en ny sjuksköterskeutbildning.

 

Inför det första spikslaget för nya hyresbostäderna framhöll Lennart Karlsson, vd Heba:
– Det är svårt att finna ett bättre läge i Huddinge, med en närhet om drygt 100 meter till pendeltågsstation, i nya kvarter med ett nytt torg och med handel, butiker, helt nära sjukhus, högskola och sporthall. Allt detta intill Orlångens vackra naturområde.

 

Hebas två kvarter kommer att bli populära med vackra gröna innergårdar med balkonger och uteplatser.

 

Nu har Heba ambition är att fortsätta att bygga bostäder i Huddinge. Nu äger bolaget cirka 3.200 lägenheter och målet är att äga cirka  4.000 bostäder inom de närmaste åren.

 

Richard Hultin, vd Skanska Hyresbostäder, berättade att detta bolag, som har funnits i drygt tre år, nu har färdigställt cirka 700 hyresbostäder i regionerna Öresund, Göteborg och Storstockholm, inklusive den viktiga kommunen Huddinge. Han framhöll att Skanska samverkar med långsiktiga ägare. Huddinge är prioriterad kommun för Skanska. I Flemingsberg har Skanska sedan 1970-talet byggt sjukhus, pendeltågsstation, högskola, tingshus, forskningscenter och polishus.

 

Inflyttning till Hebas bostäder kommer att ske i etapper under slutet av 2016 och under 2017. Och Skanska tror på kvarteret då bolaget nu även bygger två stora garage under mark. SF

alt
Pål Ahlsén, vd Akelius Residential Property AB.

 

Under första halvåret steg värdet på Akelius förvaltningsfastigheter med nära 15 Mdr kr till totalt 64,84 Mdr kr (50,09). Under perioden var värdeförändringen på förvaltningsfastigheterna totalt 1.925 Mkr (857), varav drygt hälften av förändringen berodde på prisuppgångar, medan den andra mindre hälften berodde på ökade hyresintäkter. Till värdeuppgången hör även att bolaget under första halvåret 2015 genomförde nyförvärv om 5.895 Mkr (4.581).


Vinsten för första halvåret steg till 2.189 Mkr (485), varav som nämnts ovan var 1.925 Mkr värdeökningar för fastigheterna, medan 353 Mkr var positiv värdeförändring av derivatportföljen. Skattebelastning för perioden steg till –451 Mkr (–162), varav –450 Mkr utgjorde uppskjuten skatt.

 

Hyresintäkterna för bolagets 50.169 lägenheter, varav 24.210 i Sverige och 20.740 i Tyskland, steg till 2.095 Mkr (1.707), med ett driftöverskott som ökade till 1.055 Mkr (927).

 

Generellt har direktavkastningskraven sänkts i beståndet till 4,66 procent (4,78) för Sverige samt till 4,56 procent (4,72) för Tyskland. Direktavkastningen för Kanada, England, Frankrike och USA har sänkts till mellan 4,51 procent (Kanada) till 4,21 procent (USA).

 

Under perioden investerades 825 Mkr (758) i fastigheterna, medan fastigheter såldes för 993 Mkr (719), vilket var till 5 procent (17) högre värde än verkligt värde vid början av året.

 

Räntekostnaderna sjönk under perioden till –608 Mkr (– 614) samtidigt som övriga finansiella intäkter och kostnader steg till –27 Mkr (0).

 

För första halvåret steg de långfristiga räntebärande skulderna till 30.389 Mkr (22.849) samtidigt som den uppskjutna skatten minskade till 2.840 Mkr (2.941). Däremot sjönk de kortfristiga räntebärande skulderna till 3.132 Mkr (4.955). Dessa skulder finansierades till en sänkt medelränta om 3,56 procent (4,13).

 

Det egna kapitalet steg till 26.083 Mkr (22.583), med en soliditet som stärktes till 40 procent (38). Andelen riskbärande kapital höjdes till 44 procent (42). Avkastningen på eget kapital blev oförändrat 9 procent.         

 

Under våren i år tilldelade Standard & Poor Akelius kreditbetyget BBB– som Investment grade. Med detta betyg lånade bolaget 500 Mkr på den svenska obligationsmarknaden, med en löptid om knappt 3 år och till en ränta 1,65 procentenheter över STIBOR.

 

I rapporten säger vd Pål Ahlsen att Akelius satsar på bostäder i storstäder och vid periodens slut utgjorde 78 procent av det totala fastighetsvärdet för bostäder i New York, Toronto, Montreal, London, Paris, Berlin, Hamburg och Öresundsregionen.

 

Ahlsen tillägger dock i ett pressmeddelande att ”Nuvarande fina värdeökning på fastigheter kan delvis försvinna om marknadsräntan höjs.”

måndag, 10 augusti 2015 16:00

Serneke anställer regionchef i Syd

alt

                                                                                                                       

Serneke fortsätter att expandera i södra Sverige och nu även inom projektutveckling. Den 17 augusti tillträder Jonas Håkansson (bilden) tjänsten som regionchef för projektutveckling i Syd.

 

Håkansson kommer senast från JM där han arbetat i 21 år, varav 6 år som regionchef. Han har gedigen erfarenhet och ett brett nätverk, och har förutom JM tidigare också jobbat på NCC, då inom produktion.

 

– I samband med att Jonas börjar hos oss så är affärsområde Projektutveckling etablerat i Skåne på riktigt! Det ska bli riktigt roligt att följa Jonas när organsation och projektportfölj växer fram. Bättre start än så här kan vi inte få, säger Patrik Lindström, vd för Serneke Projektutveckling.

alt

Det vägda genomsnittliga riskjusterade kapitalet (RAC) för brittiska banker är högre än RAC för de 50 största europeiska bankerma.

 

Brittiska banker har gjort stadiga förbättringar i sina kapitalpositioner och Standard & Poors Ratings Services ser att denna trend fortsätter. Standard & Poors säger att det är en förhoppning att kapitalnivåerna för de brittiska bankerna kommer att fortsätta att stiga under de kommande 18-24 månaderna, detta efter att den brittiska regeringen sannolikt kommer att ytterligare öka de lagstadgade kapitalkraven för brittiska banker.

Mot bakgrund av denna utveckling räknar S&P med att brittiska banker kommer att förbättra sin kapitalpositioner något snabbare än jämfört med vissa banker i västerländska och sydeuropeiska länder. S&P förutspår att det vägda genomsnittliga riskjusterade kapitalet (RAC) för de brittiska bankerna kommer att fortsätta öka med cirka 10 procent.

 

Men påpekar S&P, att även om de brittiska bankernas kapitalisering sannolikt kommer att fortsätta att förbättras och förbli högre än vad genomsnittet är jämfört med internationella kollegor, tvivlar S&P på att de brittiska bankernas ökade kapitalisering enbart kommer att leda till högre ratingbetyg på kort sikt, eftersom S&P ser begynnande tecken på mer aktieägarvänlig kapitalpolitik samtidigt som kredittillväxten fortsätter sin uppåtgående trend. SF

    

måndag, 10 augusti 2015 14:18

Hemsö bygger skolor i Järvastaden

alt

Den nya grundskolan, om 4.700 kvm i Järvastaden, ska rymma minst 500 elever från förskoleklass till årskurs 6 och drivas av en fristående skolaktör. Förskolan som Hemsö även ska bygga kommer att rymma 200 barn och omfatta 2.500 kvm. Bild: Casper Hedberg/solna.se

 

Hemsö och Solna stad tecknar tomträttsavtal i syfte att uppföra och långsiktigt äga en grundskola och en förskola i Järvastaden. Tomträttsupplåtelsen inkluderar en försäkran från Solna stad om att behovet av en skola och förskola är långsiktigt. Parterna kommer i dialog säkerställa en skoloperatör som väl möter kommunens behov och ambitioner. Avtalet är förbehållet av kommunstyrelsens godkännande.

 

Grundskolan kommer att ge plats för 500 elever och omfatta årskurs F till 6, dess yta kommer att uppgå till 4.700 kvm. Förskolan kommer att rymma 200 barn och omfatta 2.500 kvm.

 

– Solna stads utveckling av Järvastaden är framgångsrik och vi ser fram mot att i nära samarbete med kommunen utveckla bra lokaler för skola och förskola i detta område säger Per Berggren, vd Hemsö.

 

Bygget påbörjas under det första kvartalet 2016, grundskolan beräknas vara färdigställd i augusti 2017 och förskolan i augusti 2019.

 

Den nya skolan i Järvastaden ska rymma minst 500 elever från förskoleklass till årskurs 6 och drivas av en fristående skolaktör. En förskola kommer också att byggas på tomten. Skolan ska vara klar till höstterminen 2017 och förskolan till höstterminen 2019.

 

– Järvastaden är en populär stadsdel i Solna och vi behöver fler skolor och förskolor. Det är positivt att en långsiktig aktör som Hemsö fastigheter vill samverka med staden om utvecklingen av den nya skolan och förskolan, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

 

Förutom uppförandet, ägandet samt förvaltningen av den nya skolan i Järvastaden, kommer Hemsö att samverka med staden om valet av friskoleaktör som hyresgäst.

 

– Det viktiga för oss är att friskoleaktören möter de utgångspunkter som staden anser ska gälla för utbildningsverksamhet i Solna. Vid Skolverkets prövning av en friskola kommer vi enbart tillstyrka en skola som har god kvalitet i verksamheten i kombination en god och stabil ekonomi, avslutar Marianne Damström Gereben, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

 

måndag, 10 augusti 2015 13:59

Concent bygger stadsdel i Gävle

alt
Concent bygger 300 hyresrätter i det växande arenaområdet Gavlehov i Gävle. Bild: Smideman Arkitekter

 

Concent utvecklar 300 hyresrätter som utgör startskottet för en ny stadsdel i det växande arenaområdet Gavlehov i Gävle. Projektet består av två kvarter om totalt 300 lägenheter i storlekarna 1-4 rum och kök. Detaljplan är godkänd av kommunfullmäktige och Concent räknar med att börja bygget redan under vintern 2015.

 

Den nya stadsdelen ligger i området mellan Estraden och Gavlehov och kommunens vision är att skapa en blandstad med bostäder, idrottsarenor, kultur, nöjen och kommersiell och offentlig service. Många exploatörer ligger på och vill vara med i utvecklingen men Concent, som förvärvat byggrätterna från fastighetsutvecklingsbolaget RSS Nordic Development AB, är först ut.

 

– Det ska bli spännande att få sätta nivån för området och få utgöra startskottet för de många och efterlängtade hyresrätter som kommer att produceras i Gävle de kommande åren, säger Michel Fatehnia, projektledare på Concent.

 

De planerade hyresrätterna beskriver Michel Fatehnia som smarta och effektiva.

 

– En tvåa på 40 kvadratmeter kan ändå ha plats för allt nödvändigt. Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, sovrum och balkong där det går. Vi hoppas kunna söka bygglov innan årets slut, fortsätter Michel Fatehnia.

 

Under sommaren har Concent förvärvat två nya projekt, ett i Gävle och ett i Åkersberga och därmed byggt på sin portfölj med 400-500 detaljplanerade bostäder, vilket kommer att ge ett substantiellt påslag på bolagets vinst redan 2015.

 

Concent grundades 1998 inom Lundbergs. Idag arbetar i bolaget cirka 30 fastighetsutvecklare, projektledare, förvaltare, administratörer och ekonomer. I större projekt som Concent leder kan upp till 150 personer vara involverade. Bolagets fokus finns för byggande av hyresrätter i stor- och universitetsstäder, bostadsrätter i Stockholm samt samhällsfastigheter samt större kommersiella fastigheter i strategiska lägen. Concent är verkar under hela fastighetens livscykel, från idé till nyckelfärdig byggnad och långsiktig förvaltning,

 

Concent Intressenter AB omsatte år 2013 689,5 Mkr med en vinst om 167,3 Mkr. Bolagets totala tillgångar var 1,23 Mdr kr, med en soliditet om 13,61 procent.

 

måndag, 10 augusti 2015 13:46

Skanska säljer för 355 Mkr i Polen

alt
Malta House är Skanska första projekt i Poznan, som är Polens femte största stad med 600.000 invånare, belägen 25 mil väster om Warszawa.

 

Skanska har sålt Malta House i Poznan, Polen, till REINO Dywidenda FIZ, en investeringsfond inom REINO Partners. Värdet av transaktionen uppgår till 38 MEUR, cirka 355 Mkr. Försäljningen bokförs i tredje kvartalet 2015 och överlämnandet av fastigheten är också planerat till tredje kvartalet 2015.

 

Malta House är Skanskas första kontorsprojekt i Poznan. Den totala uthyrbara ytan är cirka 14.700 kvm. Malta House är redan uthyrd till 97 procent. Fastigheten är den första kontorsbyggnaden i Poznan som är LEED-certifierad på Platina-nivå.

 

Skanska Commercial Development Europe initierar och utvecklar fastighetsprojekt inom kontor, logistik och kommersiella byggnader. Verksamheten är koncentrerad till storstadsområden i Ungern, Tjeckien, Rumänien och Polen. Verksamheten bedrivs i fyra lokala enheter: Skanska Property Czech Republic, Skanska Property Hungary, Skanska Romania och Skanska Property Poland.

lördag, 08 augusti 2015 17:20

Pareto köper XXLs storlager i Örebro

alt

XXL:s centrallager i Örebro omfattar snart efter en utbyggnad cirka 43.000 kvm. Bild: Wästbygg

 

Pilängen Logistik AB, ett av Pareto Securities nybildat bolag, har förvärvat XXLs centrallager i Örebro av norska Bulk Eiendom AS. XXL har tecknat ett 14-årigt hyresavtal för hela fastigheten och XXL kommer efter pågående tillbyggnad hyra cirka 43.000 kvm. Köpeskillingen har ej meddelats.     

 

XXL har idag två lager i Norden, lagret i Örebro är XXLs största och fungerar som en central distributionspunkt för samtliga varuhus i Sverige och Finland, det andra lagret finns vid flygplatsen Gardermoen i Norge. Pilängen Logistik AB förvaltas av Pareto Business Management AB.

 

– Vi ser väldigt positivt på affären. En modern fastighet, en stark hyresgäst och ett utmärkt logistikläge möjliggör en attraktiv och stabil avkastning till våra investerare över tid och vi ser fram emot ett bra och långsiktigt samarbete med XXL, säger Stefan Gattberg, Head of Project Finance, Pareto Securities AB.

 

– Genom förvärvet av XXLs centrallager i Örebro stärker vi vår närvaro på den svenska fastighetsmarknaden ytterligare. Vi ser med tillförsikt fram emot andra halvåret 2015 då det kommer fler intressanta projekt, säger Mats Carlsson, vd Pareto Securities AB.

 

Pareto AS (grundat i december 1991 som Vilfredo AS) är en norsk finanskoncern som genom sina dotterbolag erbjuder ett brett utbud av mäklartjänster på aktie- och obligationsmarknaderna.

Koncernens största dotterbolag är Pareto Securities, en av Norges större fondmäklare. Pareto Project Finance bedriver verksamhet med corporate finance, projektfinansiering samt förvaltning inom sjöfart, offshore och fastighetsmarknad.

 

Pareto-gruppen har, enligt egna uppgifter, cirka 580 anställda och ett eget kapital om cirka 3,7 miljarder NOK. Huvudägare i Pareto är finansmannen Svein Støle.

 

Pareto har gjort många stora affärer i Sverige under de senaste åren. I november 2014 köpte Pareto Postens huvudkontor i Solna av Vasakronan för 1,23 Mdr kr, följt av ett förvärv i mars 2014 av Profis SAAB-fastighet i Göteborg för 840 Mkr. I december 2014 köpte Parento ICA:s logistikanläggning i Västerås för 1,08 Mdr kr, en affär som följdes av köpet av Skanskas ÅF-hus i Göteborg för 495 Mkr.

 

Genom bolaget Svenska Vårdfastigheter har Pareto deklarerat en målvolym om cirka 700 Mkr. Detta bolag har i år köpt dels 327 bostäder jämte 15.000 kvm kommersiellt ytor i Linköping, dels förvärvat ett projekt om 54 vårdbostäder i Haninge.

 

alt
Akelius gör ett stort förvärv i Crown Heights, Flatbush i New York.

 

Enligt ett pressmeddelande säljer Akelius 15 kommersiella fastigheter för 577 Mkr. Fastigheterna, omfattande 0,49 miljoner kvm, är belägna runt om i landet med tyngdpunkt i Eskilstuna, Skövde och Östersund. I beståndet fanns 48 bostäder. Akelius rådgivare i affären har CBRE varit. Köparens namn har inte meddelats.

 

Transaktionen görs enligt strategin att Akelius ska sälja i Sverige för att istället förvärva utomlands. Akelius har generellt sålt till bostadsrättsföreningar.

 

Nu köper Akelius bostäder i Montreal, New York och i London.

 

I Montreal köper Akelius 260 lägenheter till ett pris om 10.400 kr/kvm. Bostäderna som finns i sex fastigheter, ligger i City of Saint Lambert, granne med Country Club Montreal, åtta kilometer från Montreal centrum.  De förvärvade fastigheterna i Montreal är uppförda år 1970. Akelius förvärvade sin första fastighet i Montreal i oktober 2014 och med detta förvärv har bolaget sammanlagt 770 lägenheter i Montreal och totalt 3.485 lägenheter i Kanada.

 

Akelius köper även i New York för 1.022 Mkr. Portföljen består av sex fastigheter med 378 lägenheter som är belägna i Crown Heights, Flatbush och i Prospect Lefferts i centrala Brooklyn. Transaktionen är det sjätte förvärvet i New York. Bolaget äger nu två fastigheter på Manhattan och nio i Brooklyn.

 

Akelius har tagit ett styrelsebeslut på att förvärva fastigheter för totalt en miljard dollar i USA.

 

Akelius köper också 76 lägenheter i London. I detta förvärv är 38 lägenheter belägna i Delta Court i nordvästra London, medan 38 lägenheter är belägna i St Quintin Avenue i North Kensington, London. I Delta Court pågår en stor satsning att skapa ett nytt stadscentrum som innebär 27.000 nya jobb. Priset för de 76 lägenheterna var totalt 22,5 miljoner pund, cirka 306 Mkr. Bolaget köpte sin första fastighet i London år 2011 och Akelius äger nu totalt 1.441 lägenheter i London.

 

Totalt äger Akelius cirka 50.000 bostäder till ett värde om cirka 65 Mdr kr.

alt
Den nya stadsdelen Gröndals Strand byggstartas nu i höst. Bild: Stockholms stad.

 

alt

NCC:s projekt omfattar 93 bostäder. Bild: ÅWL Arkitekter

 

alt

ByggVesta ska uppföra 70 bostäder. Bild: MAP Stockholm AB.

 

alt

Alm Equity ska bygga 43 lägenheter. Bild: Zoom Arkitekter

 

alt

Genova Property Group ska bygga 120 lägenheter. Bild: Andreas Martin-Lööf Arkitekter

 

alt

Aros ska uppföra 48 bostäder. Bild: DinellJohansson

 

alt

Situationsplan över Bryggvägen. Bild: Grontjim landskapsarkiteter

 

'

alt

Pågående markarbeten på Bryggvägen i Gröndal. Bild: Stockholm & Projekt

 

På Bryggvägen i Gröndal byggstartas nu i höst ett nytt område med hyres- och bostadsrätter, verksamheter och grönområden vid Mälarens strand. Längs Bryggvägen ska NCC byggstarta 93 bostäder, ALM Equity 43, ByggVesta 70, Aros 48 och Genova Property Group 120 bostäder. Området blir klart 2017/2018.

 

Vid vattnet skapas nya möjligheter till promenader och umgänge. Detaljplanen för Gröndal och angränsande stadsdelar ingår i ett större utvecklingsarbete eftersom staden utvecklar stadsstråken mellan Södermalm – Liljeholmen – Telefonplan – Axelsberg – Gröndal, i syfte att binda samman stadsdelarna och skapa en tätare stad.

 

Området ligger nära Gröndals centrum där det bland annat finns två livsmedelsbutiker, post, bibliotek och vårdcentral. Kollektivtrafik anslutningen är god och området nås med tvärbanan mellan Alvik och Hammarby sjöstad, samt buss mellan Ekensberg och Liljeholmen.

 

Enligt översiktsplanen ska staden verka för att skapa attraktiva stråk och bättre möjligheter till rekreation vid vatten. Utbyggnad av strandpromenader ska utvecklas där det är möjligt.

 

Gröndals huvudgata är Bryggvägen som från Gröndalsvägen leder ner till vattnet. Längs med gatan planteras träd och en ny park skapas centralt i området. Här planeras cirka 375 lägenheter med en blandning av hyresrätter och bostadsrätter samt uppförandet av två förskolor. De flesta hus blir 4-7 våningar höga. Huset längs Essingeleden är 8 våningar högt. Ett hus vid vattnet är 
9 våningar högt.

 

I flera av husen finns möjlighet att driva affärsverksamheter i bottenplan. Husens höjd trappar ner mot vattnet, med undantag för ett högre hus i väster. Vid vattnet skapas en ny allmän plats med bryggor och möjlighet att promenera och umgås längs Mälaren.

 

För att bygget vid vattnet i Gröndal har blivit möjligt beror på att länsstyrelsen i Stockholm har upphävt strandskyddet på platsen. Projekteringen av Gröndals Strand innebär att industri- och kontorsfastigheterna (bland annat Aromatics byggnad från 50-talet) rivs för att ge plats åt bostäderna. Även kanotsällskapets byggnad rivs, kanotisterna erbjuds i stället lokaler i ett av de nya husen.