17 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 13 augusti 2015 15:49

1.230 bostäder ska byggas för Årsta 2

alt

Kvarteren för Årsta 2 sett från Södra länken. Illustration Erik Giudice Architects

 

alt

Karta över Årsta, etapp 2.

 

alt

Kvarteret sedd från huvudgatan, med trappande byggnadskroppar och lokaler i bottenvåningen. Illustration Ettelva arkitekter

 

alt

Kvarteret sett från parken. Illustration Erik Giudice Architects

 

alt

Kvarteret sett från huvudgatan. Illustration Arrhov Frick arkitekter

 

alt

Kvarteret sett söderifrån från parken. Illustration AQ arkitekter

 

alt

Kvarterets östra del med dess två torn. Illustration Arkitema DOT arkitekter

 

alt

Längs österut i kvarteret planeras en triangulär byggnad som kan innehålla kulturverksamheter eller bostäder. Illustration av DinellJohansson arkitekter

 

alt

Kvarteret sett från torget. Illustration Kjellander + Sjöberg arkitekter

 

I etapp 2 för Årstafältet ska sju nya kvarter med plats för cirka 730 lägenheter, 500 studentbostäder och 225 hotellrum, snart byggas. I etapp 2 planeras det för ett stadstorg, parkeringsgarage, kontor och andra lokaler för service, till exempel en stor livsmedelsbutik. Här ska också finnas lokaler för kulturaktiviteteter, till exempel ett bibliotek eller konstnärsateljéer.

 

Utvalda byggherrrar är: Stadsutveckling i Stockholm AB för 30 bostadsrätter, Åke Sundvall Projekt AB för 90 bostadsrätter, Midroc Property Development AB för 120 hyresrätter, Familjebostäder för 75 hyresrätter, ICA Fastigheter Sverige AB för 210 bostadsrätter, Småa AB 100 för bostadsrätter, Wästbygg Projektutveckling Stockholm AB för 100 bostadsrätter, Stockholm parkering, p-platser och garage samt Midroc Property Development AB för 500 studentbostäder och 225 hotellrum/14.000 kvm kontor

 

Bebyggelsen ska få en stor variation i höjd och form. Bottenvåningarna görs öppna och inbjudande med plats för publika verksamheter och med huvudentréer mot gatan.

 

I den västra delen av området avsätts ett brett utrymme för en huvudgata, som gör det möjligt att i framtiden förlänga tvärbanan till Östberga.

alt

                                                                                                                   
Ulrika Nyström (bilden) har utsetts till ny regionchef för Riksbyggens affärsområde Bostad, region Syd. Hon har lång erfarenhet från byggsektorn, inom såväl produktion som fastighets- och bostadsutveckling nationellt och internationellt.
    

Ulrika Nyström kommer närmast från Sweco Management AB i Malmö och har genom åren haft tjänster och ansvarat för utvecklingsprojekt inom bland annat Skanska och Framfab. Hon bor i Helsingborg men har tidigare bott och arbetat i Tyskland, Polen, USA och Nya Zeeland.

 

– Skåne är sedan många år en viktig marknad för Riksbyggen. Vi vill inte bara öka produktionen av bostäder i regionen i prislägen som tilltalar olika generationer av befolkningen. Vi ser även stora möjligheter att bidra till upprustning och förnyelse av befintliga bostadsfastigheter. Jag är mycket glad över att Ulrika Nyström nu kliver in som regionchef för denna tillväxtmarknad. Den erfarenhet, kompetens och värdefulla kännedom om bostadsmarknaden i Skåne som Ulrika har kommer väl till pass när Riksbyggen nu tar ett steg framåt i regionen, säger Mårten Lilja, affärsområdeschef Bostad samt vice vd Riksbyggen.

 

- Jag trivs och drivs av miljöer som är kund- och konsumentstyrda. Det är Riksbyggen. Jag ser mycket fram mot mitt nya uppdrag som till stor del handlar om att leverera marknadsanpassade produkter för att bygga framtidens samhälle, säger Ulrika Nyström, som tillträder sin nya tjänst den 21 september.

torsdag, 13 augusti 2015 13:08

Serneke bygger för 239 Mkr i Halmstad

alt

Kvarteret Borgen i Halmstad byggs strax intill Läkarvillan och Kronobränneriet och består av åtta fristående hus. Preliminär hyra för en trerummare på 66 kvm blir runt 9.000 kr. Liljewall arkitekter har ritat husen.


För tredje gången har Serneke nu i konkurrens vunnit en upphandling för Halmstads Fastighets AB (HFAB) och ska uppföra ett prestigeprojekt i centrala Halmstad. Med ett toppenläge på Söder utmed Nissan ska kvarteret Borgen byggas. Projektet är värt cirka 239 Mkr exklusive moms.

 

– Det känns jättebra att vi har fått förtroendet ännu en gång. HFAB spänner bågen ännu mer i detta projekt och vi är stolta att få utföra totalentreprenaden, säger Viktor Nagenius, arbetschef på Serneke.

 

Projektet omfattar 179 lägenheter fördelade på åtta hus samt underliggande parkeringsgarage. Serneke påbörjar projektering av de nya bostäderna i september. Byggstart är planerad till början på 2016. Inflyttning sker etappvis med första inflytt hösten 2017 och sista inflytt i februari 2018.
    

– Detta är den största nyproduktionen för HFAB på många år. Fastigheterna kommer att ha en egen prägel som skiljer sig från HFAB:s tidigare nyproduktion och ges en stil som knyter an till områdets marina atmosfär, säger Marie Dellhag, fastighetsutvecklingschef på HFAB.

onsdag, 12 augusti 2015 19:19

CLS ökade vinsten till 920 Mkr

alt

Sten Mörtstedt, ordförande CLS Holdings.

 

CLS Holdings ökade vinsten efter skatt under det första halvåret med 10,6 procent till 68.6 MGBP (919,8 Mkr), medan vinsten per aktie (EPRA earnings) förbättrades med 12,3 procent till 41,9 pence (56,18 kr). Samtidigt steg det operativa kassaflödet med 13,3 procent till 24,7 MGBP, drivet av god direktavkastning och sänkta lånekostnader (från 3,64 procent vid årsskiftet till 3,46 procent). Föreslagen utdelning är 5,7 MGBP (en ökning med 5,1 procent) genom återköpserbjudande där 1 av 162 aktier återköps för 2,190 pence, motsvarande 13,52 pence per aktie. Fastighetsportföljens värde ökade med 4 procent till 1.366 MGBP (18,3 Mdr kr)

 

Under perioden genomförde CLS Holdings tre förvärv, i London (Bracknell och Vauxhall) samt i München, för sammanlagt 42,3 MGBP (567 Mkr). Vidare släpptes 4.421 kvm nya ytor från utvecklingsportföljen, vilket bidrog till att vakansen ökade något till 3,4 procent (3,0). Dessutom tecknades en övenskommelse med en studentbostadsoperatör om byggnation och förvaltning av ett studentbostadshus vid Vauxhall Square. Byggsstart beräknas ske i början av nästa år.

 

– Vi har fortsatt att göra goda framsteg i vad som har varit en aktiv första halvlek. Vår kärnverksamhet utvecklas väl och vi ser fördelarna med en förbättrad ekonomi i Storbritannien och Tyskland, säger Sten Mörtstedt, ordförande CLS Holdings.

 

Han fortsätter:
    – Med hög beläggningsgrad och en låg skuldkostnad förblir koncernen väl positionerad för att generera pengar. Våra starka verksamheter, en stark balansräkning och en hög nivå av likvida medel, tillsammans med vår flexibla och opportunistiska företagsstrategi, gör det möjligt för oss att dra nytta av de utmaningar och möjligheter som ligger framför oss.  LE

onsdag, 12 augusti 2015 19:16

NCC hyr ut till Boozt.com i Hyllie

alt

Fastigheten eXlent Hyllie, Malmö, blir klar för inflyttning under våren 2016. Illustration: Tenjin Visual Kanozi

 

Modeföretaget Boozt.com blir nästa hyresgäst att ansluta till NCC:s kontorshus eXlent Hyllie i Malmö. Kontorshuset är en av de mest framstående fastigheterna i världen när det kommer till miljöprestanda och arbetsmiljö.


Boozt.com ska från och med april nästa år hyra 2.200 kvm av fastigheten, som därmed är uthyrd till 95 procent nio månader innan färdigställande. Sedan tidigare är det klart att Zumtobel, Human Entrance och NCC flyttar in i de miljöcertifierade lokalerna. 

 

− Som Öresundsbolag är Hyllie idealiskt eftersom det ligger mitt i centrum av vad vi anser vara den mest intressanta tillväxtregionen i Norden. Vi valde NCC på grund av att man är i färd med att bygga en ovanligt vacker och funktionell byggnad som matchar vår profil, säger Hermann Haraldsson, CEO på Boozt Fashion AB.

 

eXlent Hyllie miljöcertifieras enligt BREEAM, ett globalt ledande miljöcertifieringssystem som anses vara det mest krävande systemet för fastigheters miljöbedömning. Miljöcertifieringen innebär bland annat stor hänsyn till inomhusmiljö, ekologi, livscykel, avfall samt energi- och vattenanvändning.  

 

−Vi har i eXlent Hyllie lyckats skapa en arbetsmiljö med spännande arkitektur som samtidigt är framstående när det kommer till miljöprestanda och hållbarhet. Kombinationen är lönsam för både miljön och hyresgästen, säger AndersTojkander, regionchef på NCC Property Development.

 

Fastigheten är även en GreenBuilding och lokalerna ingår i konceptet ”Future Office by NCC”, som är ett nordiskt koncept med målet att skapa en attraktiv och hållbar arbetsplats för kunden.

onsdag, 12 augusti 2015 19:13

Multiconsult tar över hela LINK

alt

Från vänster: Trond Dahle, konserndirektör i Multiconsult och ledamot i LINK arkitektur, Rolf Maurseth, koncern-vd/marknadschef LINK arkitektur, Christian N Madsen, vd Multiconsult.

 

Den 15 september tar den norska teknikkonsulten Multiconsult ASA över samtliga aktier i LINK arkitektur. Multiconsult är sedan tidigare största ägare i bolaget, men tar genom transaktionen även över aktier från WSP Europe och fyra av företagets anställda. Hela LINK arkitektur är värderat till 160 miljoner norska kronor. Företagets fortsatta utveckling kommer att avgöras av företagets styrelse och ledning utifrån marknadens förutsättningar.
 

– En enda ägare kommer att ge LINK arkitektur stärkt genomförandeförmåga och därmed större möjligheter att fortsätta utveckla LINK arkitektur som ett av Nordens ledande arkitektkontor. Vi ser ökande efterfrågan på korsdisciplinära tjänster med mycket höga kompetens- och kvalitetskrav, där ingenjörer, arkitekter, planarkitekter och landskapsarkitekter samverkar. Samspelet mellan arkitektur och rådgivande specialister i projektens tidiga faser är centralt för att lyckas göra morgondagens urbaniserade samhälle hållbart, säger John Lydholm, vd LINK arkitektur AB.

 

LINK arkitektur har haft en starkt tillväxt de senaste åren med flera stora prestigeprojekt som ny- och ombyggnaden av Södersjukhuset, Citybanans nya station City samt inredningen av Stadsbiblioteket i Göteborg. Totalt har LINK cirka 350 anställda, varav cirka 200 i Norge och 150 i Sverige och 5 i Danmark.

alt

                                                                                                                      

Regina Kevius (bilden) blir chef för exploateringsenheten i Sundbybergs stad. Hon har tidigare bland annat varit stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad. 

 

Sundbybergs stad utvecklar sin organisation för stadsbyggnads-, exploaterings-, näringslivs- och destinationsfrågor och tillsätter en ny tjänst för enheten exploatering och stora projekt. 


 

– Med sin kompetens och bredd i stadsbyggnadsfrågor blir Regina Kevius ett rejält tillskott i vår organisation, säger stadsbyggnads- och exploateringschef Catherina Fored. Hon tillträder tjänsten den 13 augusti.

 

Sundbyberg är Sveriges snabbast växande kommun. I dag pågår flera stora stadsutvecklingsprojekt, bland annat nedgrävningen av järnvägen i centrala Sundbyberg och den nya stadsdelen Ursvik som kommer att få 15.000 invånare när den står klart.

 

Regina Kevius har en politisk bakgrund och hon var stadsbyggnads- och idrottsborgarråd för moderaterna i Stockholms stad under den förra mandatperioden. Före dess har hon arbetat, dels som planeringschef i Danderyds kommun, dels som konsult på teknikkonsultföretaget Grontmij, dels som byggprojektledare på Skanska nya hem. Hon har en civilingenjörsexamen från KTH. 


 

– Sundbyberg har mycket höga mål för stadsutvecklingen och bostadsbyggandet, vilket ställer krav på både kommunen och byggföretag. Jag ser fram emot att få utveckla exploateringsarbetet, säger Regina Kevius.

 

Sundbybergs stad är till ytan Sveriges minsta kommun, men samtidigt en av de snabbast växande kommunerna i Sverige med över 44.000 invånare. Med närhet till Stockholm city, grönområden, flygplatser och en stadskärna med många allmänna kommunikationer, har kommunen flera fördelar.

 

Sundbybergs stad har utsetts till årets tillväxtkommun år 2014 och Årets superkommun 2015.

tisdag, 11 augusti 2015 21:24

Värmdö Bygg byter namn till Serneke

alt

Daniel Åstenius, vd Serneke Bygg.

 

Under förra hösten köpte Göteborgsbaserade byggkoncernen Serneke Stockholmsbaserade Värmdö Byggentreprenader AB. Som ett led i integrationsplanen gör nu Serneke en omorganisation på Värmdöenheten som samtidigt byter namn för att från och med 1 oktober verka fullt ut inom varumärket Serneke.

 

Serneke är ett bolag med korta beslutsvägar där närheten mellan medarbetare och ledning är en viktig framgångsfaktor. Med utgångspunkt i detta försvinner nu en nivå inom organisationen i Stockholm. Patrik Lindh, som har varit vd för Värmdö Bygg sedan 2012, har i samförstånd med Serneke Byggs ledning beslutat att lämna sin position. Han ersätts nu av en regionchef och rekryteringen är i full gång för att hitta en person som har drivet att utveckla organisationen vidare.

 

– Patrik Lindh har gjort ett oerhört värdefullt arbete under vår gemensamma tid på Värmdö. En tid som präglats av intensivt arbete, vilket resulterat i en stark region inom Serneke som står rustad för framtiden och med ett till stora delar förnyat arbetssätt. Jag är väldigt glad över att ha fått lära känna Patrik och jag önskar honom all lycka framöver, säger Daniel Åstenius, vd Serneke Bygg.

 

– Vi har en vd för vår byggverksamhet som ansvarar för hela Sverige. För att vi ska få med Stockholm måste vi möjliggöra tät kontakt med resten av vår byggverksamhet. Det är viktigt att bolagen integreras till fullo för att skapa gemenskap och få ut full effekt, säger Ola Serneke, koncern-vd för Serneke Group. För att detta ska lyckas krävs också en namnändring.

 

– Vi har noga vägt det fina varumärke vi nu lägger bakom oss med de positiva effekterna av en namnändring. Namnet Serneke har marknadsförts parallellt med Värmdö under ett års tid och vi kan nu konstatera att tiden är inne att fullt ut integrera bolaget i koncernen. Att vi tidigt valde att använda oss av Serneke och öppet informerade om den nya ägarbilden har attraherat många nya duktiga medarbetare och underlättat vår rekryteringsprocess, vilket är glädjande, avslutar Daniel Åstenius.

tisdag, 11 augusti 2015 21:21

Humlegårdens bästa halvår någonsin

alt

Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter. Foto: Gustav Kaiser.

 

Humlegården kan se tillbaka på sitt bästa halvår någonsin vad gäller driftnetto och vakansgrad. Jämfört med det första halvåret ifjol steg hyresintäkterna till 448 Mkr (419), medan driftnettot förbättrades till 297 Mkr (278). Vakansgraden minskade under perioden till 4,1 procent (5,4 vid årsskiftet), vilket är den lägsta i bolagets historia.

 

Bakom denna utveckling ligger främst Humlegårdens fokus på effektivitet och uthyrning. Flera fastigheter som förvärvades tomställda för några år sedan är nu fullt uthyrda. Bland dessa kan nämnas Terminalen 2 i Alkalla, som nu har sålts till Kungsleden för 285 Mkr med tillträde i oktober. Till resultatökningen bidrog även ökade marknadshyror och sänkta avkastningskrav. Nettouthyrningen uppgick till 11.160 kvm, motsvarande 31,2 Mkr.

 

Efter en skattebelastning om 248 Mkr redovisade Humlegården en vinst om 876 Mkr. I detta resultat ingick värdeökningar av fastigheter med 988 Mkr.

 

Vid halvårsskiftet ägde Humlegården 46 fastigheter i Stockholmsområdet med ett marknadsvärde om 14,5 Mdr kr (13,2). Merparten av värdet finns på de starka delmarknaderna Östra city (7,2 Mdr) och Solna strand/Sundbyberg (4,6 Mdr).

 

Genomsnittlig direktavkastning på fastigheterna uppgick till 5,23 procent (5,46).

 

Samtliga fastigheter, utom bolagets fastigheter i Hagalund, är vid halvårsskiftet värderade av DTZ.  LE

tisdag, 11 augusti 2015 21:18

Starkt halvår för HEBA

alt
Lennart Karlsson, vd Heba.

 

Sänkta direktavkastningskrav med i genomsnitt 0,35 procent bidrog till att HEBAs fastighetsportfölj ökade i värde med 542,5 Mkr (59,3) under årets första sex månader. Detta gjorde i sin tur att bolaget kunde redovisa sitt starkaste halvårsresultat någonsin.

 

Resultatet före skatt ökade till 606,6 Mkr (87,4) och vinsten efter skatt steg till  473,3 (68,3) Mkr, vilket motsvarade 11,47 kr (1,65) per aktie.

 

Färdigställda Rot-projekt och ett färdigställt nytt äldreboende i Täby bidrog vidare till att hyresintäkterna ökade till 140,8 Mkr (131,9) och ett förvaltningsresultat som ökade med 23 procent till 58,7 Mkr (47,9).

 

HEBA har för närvarande pågående nyproduktion i Norra Djurgårdsstaden, Gubbängen och Flemingsbergsdalen. Projekten, som sammantaget omfattar 315 lägenheter, 2.200 kvm lokaler och 135 p-platser, kommer att färdigställas under 2016 och 2017 och de väntas öka hyresintäkterna med 46 Mkr på helårsbasis.

 

Under perioden investerade HEBA 144,9 Mkr (78,1) i fastigheter och vid halvårsskiftet värderades portföljen till 5.973 Mkr (5.295 vid årsskiftet, 5.007 den 30 juni 2014).

 

De räntebärande skulderna ökade till 1.756 Mkr (1.459) och finansierades till en sänkt snittränta om 2,2 procent (3,3). Det egna kapitalet var 3.251 Mkr (2.774) Mkr motsvarande en soliditet om 54,0 procent (55,3).

 

Substansvärdet steg under perioden kraftfullt till 100 (84) kr per aktie. LE