17 maj 2024

Redaktionen

måndag, 17 augusti 2015 15:10

Stena hyr ut på Drottninggatan

alt

Klarahuset vid Drottninggatan 33 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm ritades av Carl Nyrén och uppfördes 1986-1989. Vad som ser ut som fyra olika byggnader från olika tidsepoker är i själva verket en enda stor kontorsfastighet. Husdelarna mot norr har gestaltats som en 1800-talsfasad och husdelen mot söder har utförts med en modern stenfasad. År 1990 fick byggnaden Kasper Salinpriset (tillsammans med Vasamuseet). Fastigheten klassades år 2007 vid Stockholms stadsmuseums Norrmalmsinventering som kulturhistoriskt ”värdefullast”.

 

alt





























Christel Armstrong Darvik, vd Stena Fastigheter.



Stena Fastigheter har tecknat hyreskontrakt om 440 kvm kontorsyta till Ehrner & Delmar Patentbyrå AB i Klarahuset på Drottninggatan 33 i centrala Stockholm.

 

– Vi är mycket glada över att Ehrner och Delmar Patenbyrå väljer att flytta in i Klarahuset. Intresset för det miljöklassade Klarahuset har varit stort, nu finns endast 250 kvm ledigt. Förutom utvecklingen av Klarahuset i Stockholms centrum håller vi på att tillskapa ytterligare 4.000 kvm butiksyta mellan Drottninggatan och Brunkebergstorg i samband med att vi moderniserar Sergel Plaza, säger Christel Armstrong Darvik, vd Stena Fastigheter.

alt

                                                                                                                       

Den 1 september tillträder Robert Wilhelmsson (bilden) som ny distriktsdirektör för Scandic i Stockholms city. Han kommer närmast från Scandic Norge där han arbetat som direktör för driftsupport och integrationen av Rica och Scandic.

 

Robert Wilhelmsson har gedigen erfarenhet från hotellbranschen. I samband med integrationen av Rica Hotels byggde han en struktur kring den operationella organisationen samt samverkan mellan centrala funktioner i Scandic Norge. Han har tidigare arbetat med koncept-och nyetablering vid sidan av det operativa ansvaret för Clarion Collection i Sverige, Danmark och Baltikumoch First Hotels i Norden.

 

– Jag ser fram emot att kliva in i min nya roll och växla upp ytterligare med Scandic i Stockholm. Vi befinner oss i en spännande utveckling av hotellmarknaden i regionen och Scandic har en ledandeposition i Stockholm. Det ger de bästa förutsättningarna att skapa något mycket spännande, säger Robert Wilhelmsson.

 

Region Stockholm City består av 14 hotell och ytterligare två stora flaggskepp projekteras för öppning under 2016, Scandic Continental och Scandic Haymarket.

 

– Robert Willhemsson är en av Nordens bästa inom hotelldrift och kommer verkligen att stärka Scandic som den självklara marknadsledaren i Stockholm, säger Martin Creydt, Sverigechef och COO, Scandic Hotels.

alt
Bostäderna i Trastsjöskogen i centrala Margeretelund, har ett vattennära läge till Valsjön, Sätterfjärden och Trälhavet.

 

Concent utvecklar nu 100 nya bostäder med skärgårdskaraktär nära Åkersberga i Österåkers kommun. Byggstarten är beräknad till början av 2017 och Concent räknar med att inflyttning av första etappen ska kunna ske under vintern 2017/2018.

 

Som tidigare kommunicerats uppgår de förvärvade byggrätterna till 28.540 kvm och inbegriper i ett första skede 96 bostäder. Detaljplanen medger att se över detta antal och därför kan fler bostäder tillkomma efter hänsyn för topografi och boendekvalitet. 

 

– Byggnationen kommer att spegla i Österåkers skärgårdskaraktär, men vi vill även ge området en samtida stil som kompletterar Åkersbergas årsringar. Planlösningarna kommer att bli effektiva, flexibla och är efterlängtade av dagens moderna familjer, säger Sara Johansson, fastighetsutvecklingschef på Concent.

 

De tänkta bostäderna är naturskönt belägna i Trastsjöskogen i centrala Margeretelund (i anslutning till Åkersberga tätort), cirka en halvtimmes resa från Stockholms innerstad. Närområdet har väl utbyggd social infrastruktur med skolor, kollektivtrafik, livsmedelsbutiker, restauranger och kommunal service. Området har ett mycket natur-och vattennära läge med närhet till både Valsjön, Sätterfjärden och Trälhavet.

 

Under sommaren har Concent förvärvat två nya projekt, ett i Gävle och ett i Österåker och därmed byggt på sin portfölj med 400-500 detaljplanerade.

måndag, 17 augusti 2015 14:38

Premiär för Villa Wera i Solna strand

alt

Krögarna Johan Lundström, Andreas Hedlund (Årets kock 2002 och ofta ansvarig för Nobelmiddagen) och sommeliern Jenny Härstam Hedlund serverar nu frukost och lunch samt köp av deli på Villa Wera.

 

alt

Den nya restaurangen Villa Wera på Vretenvägen 13 i Solna strand.

 

alt

David Johansson, fastighetschef på Humlegården Fastigheter.

 

 

Idag öppnar den nya restaurangen Villa Wera på Vretenvägen 13 i Solna strand. Bakom restaurangkonceptet står tre inom restaurangbranschen väletablerade personer: Andreas Hedlund, Johan Lundström och Jenny Härstam Hedlund.


Villa Wera är en restaurang och mötesplats som serverar såväl frukost som vällagad lunch och för den som vill ta med sig något hem till kvällen finns en deli.

 

– Intresset för mat har ökat generellt och högre krav ställs nu än vad det gjorde tidigare. Vi är stolta att vi, i och med satsningen på Villa Wera, tillför något nytt i Solna strand, något mer än en traditionell lunchrestaurang. I trevlig atmosfär kan man ses en stund efter jobbet eller ta en paus under dagen och hämta energi, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården Fastigheter.

 

Bakom det nya restaurangkonceptet står tre inom restaurangbranschen väletablerade personer: Andreas Hedlund, bland annat utsedd till Årets Kock 2002 och vid flera tillfällen ansvarig för Nobelmiddagen, Johan Lundström, tidigare kock på bland annat svenska ambassaden i Paris och Bon Lloc samt Jenny Härstam Hedlund, utbildad sommelier och tidigare restaurangchef på Vassa Eggen och Ulla Winbladh.

 

Restaurangen har fått namnet Villa Wera efter den villa som låg på fastigheten innan nuvarande bebyggelse uppfördes 1970.

alt
Charles Daulon du Laurens, European Head of Sales, AXA Real Estate.
 

 

AXA Real Estate senaste skuldfond om nära 2,9 Mdr euro (27,9 Mdr kr) stängs nu, vilket gör den till en av de största CRE seniora lånefonder i Europa (CRE=Credit Senior Loan).

 

AXA Real Estate har även tilldelats ett separat investeringsmandat om 350 miljoner pund av en större brittisk pensionsfond, vilket innebär att denna pensionsfonds låneskuld för kommersiella fastigheter nu utökas till 11,3 miljarder euro, varav 1,8 miljarder har tillförts under de senaste sex månaderna, medan 9 miljarder euro redan har investerats av AXA.

 

CRE9 är den första skuldfonden för fastigheter, lanserad av AXA Real Estate, och som är strukturerad för att tillåta kapital att återföras till fonden när lån har förfallit. Det gör det möjligt för investerare att behålla sin tilldelning i AXA Real Estates skuldfonder för att erhålla av attraktiva riskjusterade intäkter.

 

Med ett ursprungligt mål om 2,5 miljarder euro, har CRE9 överträffat förväntningarna, efter att ha mottagit åtaganden från 18 institutionella investerare i Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Irland, Sverige, Danmark, Belgien och Schweiz. Kapitalet har sitt ursprung främst från försäkringsbolag och pensionsfonder.

 

Charles Daulon du Laurens, European Head of Sales, AXA Real Estate, säger i en kommentar:

– Fastigheter som har varit ett traditionellt tillgångsslag för investeringar, har nu blivit en allokering för samtliga investerares portföljer, och därför fortsätter vi att säkra fondkapital runt om i hela världen. Det betyder att vi är den ledande förvaltaren av skuldportföljer i Europa.

söndag, 16 augusti 2015 15:12

JM köper i Oslo för 160 Mkr

alt
JM ska bygga cirka 340 bostäder, livsmedelsbutik och kommersiella lokaler i Skårer, beläget cirka 15 kilometer öster om Oslo.

 

alt

Hilde Vatne, regionchef för Oslo, JM Norge.

 

JM har tecknat avtal med Stor-Oslo Eiendom om förvärv av del av deras fastighet i Skårer Syd i Lørenskog norr om Oslo. Affären uppgår till cirka 160 Mkr med tillträde och betalning den 1 oktober 2015.

 

Stor-Oslo Eiendom har under sina 13 år med verksamhet utvecklat och färdigställt cirka 600.000 kvm kontorsytor och 1.400 bostäder i Oslo. Bolaget förvaltar och utvecklar idag 22 fastighetsprojekt med samlat försäljningsvärde om cirka 15 Mdr NOK.

 

JM:s förvärv omfattar två områden i Skårer, som är ett större utvecklingsområde i Lørenskog kommun med detaljplan för cirka 1.200 bostäder. Skårer ligger cirka 15 kilometer öster om Oslo. Den redan fastställda detaljplanen innebär att JM kommer bygga cirka 340 bostäder, livsmedelsbutik och kommersiella lokaler.

 

– Ett förvärv som passar JM bra. Här kan vi i flera år utveckla ett större bostadsområde, i en omgivning som vi känner väl genom vårt närliggande projekt Solheim Terrasse. Det ligger nära Triaden köpcenter och det finns bra skolor och barnomsorg i anslutning till området samtidigt som det går lätt att ta sig både till centrala Oslo och Gardermoen, säger Hilde Vatne, regionchef för Oslo, JM Norge.

 

Affären kommer att redovisas under tredje kvartalet 2015 inom affärssegmentet JM Utland.

fredag, 14 augusti 2015 14:45

Byggcompaniet i konkurs

alt

Nu behöver Stapelbäddsskolan en ny byggare efter Byggcompaniets konkurs eftersom skolans lokaler i Västra hamnen ska vara klara för inflyttning i början av vårterminen 2016 samtidigt som en idrottsanläggning till skolan ska vara färdigställd till höstterminen 2016. Stapelbäddsskolan blir den första tiden en så kallad F-3-skola för cirka 500 elever


Ett av Malmös större byggbolag, Byggcompagniet, har gått i konkurs. Drygt ett hundratal anställda berörs.

 

Enligt Svt så lämnade bolaget självt in en konkursansökan. Flera av Byggcompaniets pågående projekt läggs nu på is, bland annat två nya skolor som skulle stå klara i december.

 

– Det är Svenshögsskolan i Arlöv och Stapelbäddsskolan i Malmö. Men även en skola i Revinge och flera andra pågående projekt som tills vidare är lagda på is, säger konkursförvaltare Ola Sellert.

 

Konkursförvaltarens första uppgift har varit att informera personalen och att berätta om att den statliga lönegarantin gäller. Men det gäller även för Sellert att begränsa skadeeffekterna för beställare och leverantörer. Nu ska konkursförvaltaren säkra och förteckna bolagets tillgångar.

 

– Mitt uppdrag är att sälja och få in tillgångar. Det gäller även att sälja bolagets fastigheter. Sedan får man hoppas att någon entreprenad tar över verksamheten, säger advokat Ola Sellert,

 

– Särskilt det nu avbrutna skolbygget på Stapelbädden skapar bekymmer för oss, säger Roger Möller, chef för byggprojekt på Stadsfastigheter, till Sydsvenskan.

 

I en kommentar kan sägas att Aktiebolaget Byggcompaniet i Malmö fick en betydligt svagare orderbok. Under 2013 omsatte bolaget 234 Mkr, en omsättning som sjönk till 95 Mkr under 2014, samtidigt som antalet anställda var oförändrat med cirka 110 medarbetare. Såldes fanns inte pengar till slut för att betala ut löner till de anställda.

 

fredag, 14 augusti 2015 12:58

Acturum vill bygga högt i Snäckviken

alt

Skiss över byggnaden som Wallenbergs FAM och Peab vill uppföra vid Snäckviken i Södertälje.


Acturum – samägt av samägt av FAM, Wallenbergsstiftelsernas förvaltningsbolag, och Peab – vill bygga en 23 våningar hög byggnad med 220 lägenheter vid Astras gamla lokaler i Snäckviken, Södertälje. I hörnet Storgatan-Astrabacken ska huset byggas om detaljplanen godkänns. Om byggnaden blir av blir den Södertäljes högsta. Under förutsättning att inget oförutsett inträffar i planarbetet kan första spadtaget tas omkring årsskiftet 2016/2017. Inflyttning kan då ske tidigast sommaren 2018, enligt bolaget.

 

– Acturums planer på ett höghus med ungdomslägenheter i Snäckviken passar som hand i handsken med Södertälje kommuns arbete för att förtäta och förlänga stadskärnan. Byggnaden kommer att bli ett landmärke i stadsbilden, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Förebilden för höghuset är Flatiron Building, Strykjärnet, i New York (ursprungligen Fuller Building). Tomten i Snäckviken har dessutom formen av en triangel.

 

– Vi vill göra något som sticker ut, något lite extra i Södertälje. Höghuset och ombyggnaden av Astras gamla huvudbyggnad kommer att fylla området med folk och rörelse igen, säger Gerry Åkerström, förvaltare på Acturum.

 

I Astras gamla huvudbyggnad vill bolaget bygga konferens- och hotellverksamhet, bostadshotell samt bostäder. Den tidigare detaljplanen tillåter kontor, skola och lättare vårdverksamhet i byggnaden. Stadsbyggnadsnämnden tar i slutet av augusti ställning till om detaljplanearbetet ska starta.

 

Kommunen jobbar med att utveckla Snäckviken till ett av de mest intressanta områdena i regionen i samarbete med bland andra Acturum Development AB och KTH.

 

– Området i Snäckviken har alla förutsättningar att utvecklas till ett nav för forskning, företagande och högskolestudier. Att vi säkrar kompetensförsörjningen till våra världsledande företag är viktigt för Södertälje, Stockholmsregionen och Sverige som exportnation, avslutar Boel Godner.

torsdag, 13 augusti 2015 17:52

Doughty Hanson stänger i Stockholm

alt

Karl Eidem, chef för Doughty Hanson Norden,

stänger nu kontoret i Stockholm.

 

Den brittiska private equity-gruppen Doughty Hanson stänger flertalet av sina europeiska kontor, enligt Financial News.

 

Doughty Hanson säger att kontoren i Stockholm, Paris, Frankfurt och Madrid läggs ner helt. Större delen av verksamheten bedrivs i fortsättningen från huvudkontoret i London medan de mindre filialer i Milano och Luxemburg kommer att vara bemannade. Beslutet kommer fyra månader efter att bolaget avbryter en planerad kapitalanskaffning om 2 miljarder euro.

 

I Stockholm lämnar Karl Eidem som Dougthy Hansons ansvarige för affärsområdet Private Equity i Norden. Övriga medarbetare i Stockholm som är Daniel Linnergren, Daniel Linnergren-Fleck och Stefan Björklund, lämnar även de sina befattningar.

torsdag, 13 augusti 2015 17:32

BOX Bygg expanderar

alt

                                                                                                                      

Lars Risberg (bilden till vänster) har rekryterats som projekteringsledare på BOX Bygg. Hans mångåriga gedigna kunskap från såväl projektering som produktion ska bidra till BOX Byggs effektiva arbetssätt. Detta skiljer sig från de flesta konkurrenters genom att företaget satsar mycket tid och resurser i de tidiga skedena i byggprocessen, för att därmed behöva lägga ned mindre tid i produktionen. Risberg kommer närmast från JM AB, där han de senaste åtta åren arbetat som arbetschef.

 

Adam Goczkowski (bilden till höger), som senast arbetat som BIM-samordnare på Peab, ansluter också till det nya projekteringsteamet. Han kommer att ansvara för modellsamordning och övriga VDC-relaterade frågor på BOX Bygg (VDC – av eng. Virtual Design and Construction).