17 maj 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                                        

Hilda Esping Nordblom (bilden t v) har utsetts till ny vice vd för Liljewall arkitekter. Hon kommer att ta över rollen som vice vd från Bjarni Ingvason under hösten. Hon kommer även att fortsätta sitt engagemang i styrelsen och som en ledande arkitekt i Liljewall arkitekters bostadsstudio. 

 

Under 2014 och 2015 har Liljewall arkitekter flyttat huvudkontoret till nya lokaler, bytt logotyp, grafisk profil samt helt förnyat sin hemsida. Dessa strategier ska nu förädlas vidare genom att Katarina Morén Styf (bilden t h) tar vid som marknadschef från den första september. Hon kommer närmast från olika marknadsroller inom Fagerhult-koncernen.

 

– Hilda har med sitt goda affärssinne och sin roll som driven arkitekt starkt bidragit till företagets framgångar. Det blir ett naturligt steg att hon nu tar en mer aktiv del i företagets drift och ledning, säger Per-Henrik Johansson, vd för Liljewall arkitekter. Med Hilda och Katarina i strategiska roller kommer vi att ha starkare möjligheter att fortsätta utveckla företaget i den riktning som vi önskar.

alt
Mona Lindén, förmedlingschef på Stockholms Bostadsförmedling.


Bostadsförmedlingen i Stockholm har haft högtryck i sommar. Under juni förmedlades 1.378 bostäder, vilket var 27 procent högre än motsvarande månad i fjol och den högsta siffran någonsin under en månad. Under juli ökade förmedlingen med 15 procent från 937 till 1.080 bostäder.
    

– Vi är glada att vi hjälpt extra många bostadssökande under sommaren. Ökningen beror till stor del på att vi förmedlat mycket nyproducerade bostäder, säger Mona Lindén, förmedlingschef på Bostadsförmedlingen.

 

Därmed förmedlades totalt 2.458 lägenheter under juni och juli. Av dessa fanns 842 lägenheter i Stockholms ytterstad, 392 i innerstaden och 283 i närförort, medan övriga lägenheter förmedlades i övriga kommuner i länet.

 

Resterande förmedlingar genomfördes enligt följande: Haninge (160), Järfälla (103), Nacka (101), Uppsala (80), Sollentuna (71), Sundbyberg (70), Lidingö (54), Botkyrka (53), Solna (53), Sigtuna (52), Huddinge (45), Södertälje (43), Upplands Väsby (32), Värmdö (17), Täby (3), Knivsta (2), Vallentuna (1) och Österåker (1).

onsdag, 19 augusti 2015 13:12

DTZ topprekryterar Marie Cronström

alt

                                                                                                                      

Marie Cronström (bilden) har anställts som Head of Occupier Services på DTZ i Sverige. Hon kommer att ingå i den svenska ledningsgruppen när hon tillträder rollen i september.

 

Cronström kommer närmast från JLL, där hon arbetat som National Director och affärsområdeschef för Corporate Solutions i drygt 4 år i Sverige. Hon har även varit en del av JLL:s globala team för Corporate Solutions. Hon har arbetat med såväl större och mindre kunder både på nationell och global nivå och särskilt intresserat sig för att bredda tjänsteutbudet inom arbetsplatsstrategier och flyttprojektledning för att bli en helhetsleverantör till kunderna.

 

Före JLL har Marie Cronström haft olika ledande positioner inom såväl Siemens, HSB Bostad och Cision. Hon har en civilingenjörsexamen från KTH.

 

– Vi är otroligt glada över att vi kunnat attrahera Marie till DTZ. Marie är en omtyckt ledare och chef som med stor värme leder team, vilket matchar vår företagskultur perfekt. Vi ser fram emot att Marie tar över ledarskapet för Occupier Services. Tillsammans kommer vi att utveckla den svenska verksamheten ytterligare, säger Johan Zachrisson, vice vd och tillförordnad Head of Occupier Services för DTZ i Sverige.

 

– Det känns fantastiskt roligt att komma till DTZ. Här kan jag få fortsätta att utveckla ett team, kunderna och tjänsteutbudet och även utnyttja min erfarenhet inom marknadsföring och försäljning. Utvecklingen inom DTZ som de nya ägarna startat kommer också radikalt förändra bolagets möjligheter, så det känns helt rätt att vara med från början, säger Marie Cronström.

tisdag, 18 augusti 2015 16:35

Atrium Ljungberg stärker organisationen

alt

                                                                                     

Mikael Gillerlöv (bilden t v) och Magnus Ericsson (bilden t h) har båda tillträtt tjänster som etablerare inom handel på Atrium Ljungberg.

 

Gillerlöv kommer närmast från Systembolaget som etablerare och Ericsson från Coop Fastigheter som etableringsansvarig.

tisdag, 18 augusti 2015 16:26

NP3 dubblade fastighetsvärdet till 4 Mdr

alt
Andreas Nelvig, vd NP 3 Fastigheter.

 

Unga NP3 Fastigheter som börsnoterades i december förra året har fördubblat sitt fastighetsvärde till 3,9 Mdr kr (2,0) under första halvåret i år. Men inte nog det. Bolaget har som mål att uppnå ett fastighetsvärde om cirka 8 Mdr kr under en period om tre till fem år. Bolagets strategi är att förvärva fastigheter i norrländska tillväxtregioner inom kategorierna: Kontor, lager/logistik samt industri och handel. NP3, som i sitt bestånd levererar en direktavkastning om starka 8 procent, eftersträvar en förvaltning med bra riskspridning, vilket gör bolaget starkt i konjunkturcykler.

 

I april köpte NP3 Fastigheter hela fastighetsbolaget AB Klar-Invests portfölj om 20 fastigheter till ett pris av 435 Mkr. Hyresvärdet uppgick till cirka 50 Mkr per år. Fastighetsportföljen omfattade sammanlagt 58.000 kvm uthyrningsbar area och uthyrningsgraden uppgick till 95 procent. En affärs om följdes av ett förvärv av en industrifastighet om 110 Mkr i Gällivare.

 

Under halvåret ökade hyresintäkterna till 188 Mkr (94) med ett förvaltningsresultat som steg till 90 Mkr (33), vilket ledde till att efter värdeförändringar av fastigheterna med 27 Mkr (17) till ett resultat om 188 Mkr (53) före skatt. Under perioden steg aktuell skatt till –12 Mkr (–4) och uppskjuten skatt till –23 Mkr (–7), vilket medförde att vinsten efter skatt för halvåret steg till 82 Mkr (42).

 

Bolagets 142 fastigheter, som vid halvårsskiftet värderades till 3.992 Mkr (2.039), omfattande 0,55 miljoner kvm, fanns i Sundsvall, Luleå, Dalarna, Umeå, Gävle och Östersund. Störst tillväxt under perioden hade marknadsområdet Luleå som blivit det näst största efter Sundsvall. Den ekonomiska uthyrningsgraden var 92 procent (94).

 

De långfristiga skulderna steg till 2.255 Mkr (1.170,) medan de kortfristiga skulderna var endast 87 Mkr (20). Positivt är även att bolagetnu saknar derivatskulder, eftersom räntederivaten löpte ut under april månad.

 

I låneportföljen var 50,7 procent, motsvarande 1.078 Mkr, bundna till Stibor tre månader, medan resterande del är bundna till räntebindningstider mellan 1 och 5 år. Under perioden sänktes den genomsnittliga räntan till 2,46 procent (2,73).

 

Det egna kapitalet steg till 1.598 Mkr (1.225) med en soliditet som minskades till 38,4 procent (48,0) men till en räntetäckningsgrad som ökade till 4,2 gånger (3,1).

 

Marknaden gillade rapporten då aktien steg med 0,40 kr till 38,90 kr som senast betalt.

 

Fastighetsaktien rekommenderar ett långsiktigt innehav i NP3, dels för att bolaget tjänar pengar i sitt segment med en direktavkastning om minst 8 procent, dels för att bolaget är väl finansierat, dels för att bolagets organisation är särdeles marknadsdriven. SF

alt

                                                                                                                     

Scandic Hotels, Nordens största hotelloperatör, utser Peter Jangbratt till ny chef för koncernens svenska verksamhet. Bilden: Peter Jangbratt. Foto: Peter Knutsson.

 

Peter Jangbratt, med 20 års erfarenhet från olika chefsroller inom hotellbranschen, har utsetts till ny Sverigechef inom Scandickoncernen. Den svenska verksamheten är koncernens största med över 80 hotell och fler än 16.000 hotellrum.

 

Janbratt, som idag är ansvarig för svenska verksamhet samt distriktschef för Stockholm city, tillträder sin nya roll den 1 september 2015.

 

– Den svenska verksamheten är nu i en fas där vi fullt ut kan realisera och bygga vidare på de strategiska satsningar som gjorts under senare år, vilket bland annat omfattar betydande renoveringar av vår svenska hotellportfölj samt strategiska satsningar på nya flaggskeppshotell i framförallt Stockholm. Det är med stor tillfredsställelse som jag nu utser Peter Jangbratt till att driva den svenska verksamheten och utveckla satsningarna vidare. Förutom Peters goda ledaregenskaper, har Peter en kommersiell erfarenhet av hotelldrift med fokus på service och innovation, säger Frank Fiskers, vd och koncernchef för Scandic Hotels.

 

–  Jag ser med stor förväntan fram emot min nya roll på Scandic. Scandics starka varumärke tillsammans med marknadsutvecklingen och det goda momentum som finns inom den svenska organisationen utgör en bra plattform för fortsatt god tillväxt även framöver, säger Peter Jangbratt tillträdande Sverigechef, Scandic Hotels.

 

Tillförordnad Sverigechef, Martin Creydt, återgår samtidigt till sin ordinarie roll som Chief Operating Officer med ansvar för koncernens övergripande hotelldrift.

tisdag, 18 augusti 2015 13:10

Newsec avtalar stort med Coop Fastigheter

alt
Mattias Johansson, vd Newsec Asset Management.


Newsec har tecknat ett förvaltningsavtal med Coop Fastigheter, som därmed blir ny kund. Uppdraget avser en fastighetsportfölj bestående av ett 35-tal fastigheter, med en uthyrbar area om cirka 225.000 kvm. Avtalet löper under drygt tre år och omfattar kommersiell, administrativ och teknisk förvaltning samt uthyrning.
    

– Vi är stolta över att Coop Fastigheter som ny kund ger oss förtroende att förvalta aktuellt bestånd. Det visar att vårt erbjudande håller hög kvalitet och vi ser fram emot ett nära samarbete med fokus på en aktiv och värdeskapande förvaltning, säger Mattias Johansson, vd Newsec Asset Management AB.
    

Den aktuella portföljen innehåller främst handelslokaler runt om i landet och Newsecs uppdrag gäller såväl ekonomisk-, administrativ-, teknisk förvaltning som kontraktsförvaltning med start 1 oktober 2015.
– Vi känner oss trygga med Newsecs helhetserbjudande inom förvaltning, som passar oss mycket bra, säger Helena Liljedahl, vd Coop Fastigheter AB.

 

Förvaltningskoordination AB har bistått Coop Fastigheter i urvals- och upphandlingsprocessen.

tisdag, 18 augusti 2015 12:19

DTZ tar Bambora till Vasakronas Klara C

alt
Bambora ska hyra 1.800 kvm i Klara C, på Vasagatan 16, från den 1 april 2016

 

Bambora, verksamt inom betalbranschen, samlokaliserar sina verksamheter Euroline, Samport Payment Services samt Mobile Payment Solutions (MPS) i Vasakronans fastighet Klara C i centrala Stockholm. DTZ har varit hyresgästens rådgivare genom hela processen – från framtagning av kravspecifikation, lokalsökning till slutförhandling av hyresavtalet.

 

– Det glädjer oss mycket att vi kunnat hitta ett lokalalternativ till Bambora som skapar de bästa förutsättningarna för deras kommande samlokalisering och fortsatt starka expansion, säger Bob Gustafsson på DTZ:s affärsområde Occupier Services.

 

Det var i september i fjol som Bambora offentliggjorde sin satsning på offensiv expansion inom den globala betalbranschen genom flera företagsförvärv, och den 1 april 2016 flyttar företaget till nya lokaler om 1.800 kvm på Vasagatan 16 i Klara C. 

 

– Vi ser verkligen fram emot att flytta till de nya lokalerna som är moderna, inbjudande och möjliggör ett innovativt arbetssätt. Det geografiska läget mitt i centrala Stockholm är perfekt med närhet till kunder och samarbetspartners. Lokalerna är väl anpassade för vår verksamhet och våra medarbetare i Stockholm, säger Anders Sköld, ansvarig för samlokaliseringen på Bambora.

måndag, 17 augusti 2015 16:56

Premiär för Patriam i Stocksund

alt

I bostadsprojektet Patriam Stocksund möts tradition och nya idéer, både i det stora och i det lilla. Detta visas i Patriams val  av det erfarna arkitektkontoret Semrén & Månsson.

 

Patriam har byggstartat 36 hållbara och exklusiva hem i Stocksund, vilka ska stå färdiga för inflyttning under 2017. Bostadsutvecklingsbolaget Patriam satsar på ett klimatsmart och energieffektivt boende.

 

Närheten till både natur och stadsliv gör Stocksund i Danderyd till ett eftertraktat område för den som letar bostad. De 36 nya lägenheter, införlivande i två bostadshus, blir belägna i souterräng mot Stockholmsvägen. Husen placeras i ett redan etablerat kvarter och den moderna arkitekturen har klassiska materialval utvalda för att på ett självklart sätt smälta in i omgivningen.

 

– Vi är glada att få möjlighet att arbeta med Danderyd kommun och tillföra området attraktiva och hållbara bostäder. Patriam Stocksund är ett unikt projekt i bästa läge och vi ser fram emot att erbjuda bostadsköparna minutiöst genomarbetade hem, säger Andreas Holmberg, vd på Patriam.

 

I bostadsprojektet Patriam Stocksund möts tradition och nya idéer, både i det stora och i det lilla. Detta visas i Patriams val att till det erfarna arkitektkontoret Semrén & Månsson addera ett samarbete med den trendspanande inredningsbloggaren Frida Ramstedt från Trendenser.se. En kombination av expertkunskap och fingertoppskänsla utöver det vanliga.

 

Patriam grundades 2014 och ingår i Ebab-koncernen. Hittills har företaget byggt drygt 3.000 bostäder. Patriam arbetar för att tillföra marknaden ett nytt segment av exklusiva och hållbara boenden i Stockholmsområdet och har i dagsläget över 600 lägenheter på ritbordet.

 

Från år 2020 är målet producera minst 300 egeninitierade lägenheter per år, vilket innebär ett årligt färdigutvecklat värde om cirka 1,5 Mdr kr.

måndag, 17 augusti 2015 15:31

Megaprojekt för Riksbyggen i Borås

alt

Riksbyggen ska utveckla flera hundra bostäder på fastigheten Viskaholm 2 i centrala Borås. Bild: Borås Stad


Riksbyggen förvärvar fastigheten Viskaholm 2, som består av kontors- och lagerbyggnad, av köpcentrumföretaget Steen & Ström. I fastigheten, som tidigare inrymde Borås Wäfverier, ska Riksbyggen bygga nya lägenheter. Fastigheten ligger utmed Viskan mitt i centrala Borås, nära den nuvarande järnvägsstationen och stadens resecentrum.
    

– Borås Wäfveri är en spännande fastighet där det finns många möjligheter att tillsammans med kommunen långsiktigt utveckla och förvalta det historiska området. Här ska finnas plats för bostäder, kontor, restaurang och handel med fina utemiljöer vid Viskans strand, säger Michael Ekberg, regionchef för Riksbyggens affärsområde Bostad Väst.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Ekberg att fastigheten omfattar cirka 19.000 kvm och att köpeskillingen är 98 Mkr. Han räknar med att fastigheten kommer att kunna bebyggas med flera hundra bostäder, både bostadsrätter och hyresrätter, under en period av cirka fem år. I anslutning till fastigheten finns dessutom ytor som sannolikt kommer att utveklas i samarbete med kommunen.
    

– Borås ska vara känd som Sveriges bästa region att bedriva såväl små som stora företag i. Då krävs att bostadsbyggandet följer med i expansionen. Vi är mycket nöjda med att Riksbyggen blir en del av regionens utveckling och tillväxt, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson.