17 maj 2024

Redaktionen

måndag, 24 augusti 2015 17:01

SATO säljer 760 lägenheter

alt

Tuula Entelä, Vice President SATO.

 

Finska SATO, i vilket Balder äger en knapp tredjedel av aktierna, har sålt 760 statligt subventionerade hyreslägenheter (ARAVA) till Kiinteistö Oy Y-asunnoille (Y-stiftelsen). Lägenheterna är huvudsakligen belägna i Jyväskylä, Lahtis-regionerna samt i kommunerna kring Helsingfors.

 

I en kommentar till försäljningen säger Tuula Entelä, Vice President SATO:
– På SATO vi kommer att fortsätta att fokusera på hyreslägenheter i huvudstadsregionen, där den största inflyttningen sker och där den starkaste efterfrågan finns. I våra verksamhetsområden koncentrerar vi oss på platser med goda kommunikationer och tillgång till väl fungerande servicenätverk i omedelbar närhet.

 

Hon fortsätter:
– Med dagens affär överför vi lägenheter till en spelare med stark kompetens när det gäller tillhandahållandet av hyresrätter. Y-stiftelsens omfattande erfarenhet av att tillhandahålla prisvärda bostäder kommer att garantera de boende kommer att ha en stor hyresvärd i framtiden.

 

Efter transaktionen äger Y-stiftelsen totalt cirka 7.700 bostäder runt om i Finland.

 

Före affären ägde SATO 24.356 lägenheter i framförallt Finland, men även i S:t Petersburg.

måndag, 24 augusti 2015 16:56

NREP öppnar kontor i Oslo

alt

Mikkel Bülow- Lehnsby, vd NREP.

 

Fondförvaltaren NREP öppnar ett kontor i Oslo. Kontoret kommer att ledas av Jens Petter Hagen, som ansluter NREP från riskkapitalbolaget Advent International. NREP har under flera år täckt den norska marknaden från övriga nordiska kontor, men nu anser företaget att det är rätt tid att etablera ett lokalt team för att kunna agera inom ett växande antal nischer på den norska marknaden.

 

– Vi är mycket nöjda med öppnandet av vårt norska kontor och vår fortsatta förmåga att locka till sig meriterade professionella investerare, som delar vår passion för att bygga värde, såsom Jens Petter Hagen. Med den lokala närvaron kommer det att bli lättare för oss att utvidga några av våra befintliga nischstrategier i den norska marknaden, som länge har varit en ambition, och göra det möjligt för oss att identifiera nya lokala investeringsstrategier med potential för överlägsen riskjusterad avkastning, säger Mikkel Bülow-Lehnsby, vd NREP.

 

Rickard S. Dahlberg, Co-CIO, tillägger:
– NREP anser att det är av största vikt att ha starka lokala team på alla marknader där vi investerar i, och etableringen av vårt kontor i Oslo är ett första steg i att bygga upp en stark lokal lag och närvaro på den norska marknaden. I Norge ser vi möjligheter i nischer som kräver mer än bara kapital och där NREP kan utnyttja sin sakkunskap.

måndag, 24 augusti 2015 16:38

Kungsleden köper för 750 Mkr av Nordika

alt

Med förvärvet av fastigheten Keflavik 1 ökar Kungsleden till 130.000 kvm i Kista.

 

Kungsleden tar ytterligare ett grepp om sin redan starka position i Kista Science City genom förvärvet av kontorsfastigheten Electra Building (Keflavik 1) med en total uthyrningsbar area om 25 000 kvm. Säljare är Nordika och förvärvspriset uppgår till 750 Mkr.

 

Transaktionen innebär att Kungsleden expanderar sitt kontorskluster i Kista till åtta fastigheter med en total uthyrningsbar area om 130.000 kvm.

 

Kista Science City är en av Stockholms starkaste kontorsmarknader med ett bra serviceutbud och ett strategiskt läge mellan centrala Stockholm och Arlanda. Fastigheten har en väldiversifierad hyresgäststruktur med många stabila hyresgäster och tillträde sker i september 2015.

 

– Det är oerhört glädjande att kunna genomföra den här transaktionen som tillför över 25.000 kvm till vårt kontorskluster i Kista. Keflavik 1 är en modern kontorsfastighet i mycket bra skick som stärker vårt erbjudande till våra befintliga och potentiella kunder i Stockholm, säger Ylva Sarby Westman, transaktionschef på Kungsleden.

måndag, 24 augusti 2015 16:28

IN3PRENÖR bygger åt Martin Olsson

alt

IN3PRENÖR får uppdraget att bygga en butik för Martin Olsson Cashar i Bromma.

 

Sagax har avtalat med Martin Olsson Cashar att etablera en butik i Bromma för sin restauranggrossistverksamhet. Byggentreprenaden gick till IN3PRENÖR som fått i uppdrag att bygga det nya huset som totalt omfattar cirka 4.000 kvm. Projektet är påbörjat och beräknas vara klart sommaren 2016.

 

– Vi valde IN3PRENÖR för deras konkurrenskraftiga totallösning i en förtroendeupphandling. Företagets goda renommé från tidigare genomförda entreprenader var en tungt vägande faktor, säger Per Wärnegård, förvaltare på AB Sagax. 


 

– Vi jobbar utifrån IN3PRENÖRs samverkansmodell - vilken gynnar tid, kostnad och kvalitet. Det är en mycket viktig faktor i projekt av det här slaget med en tight tidsplan och höga kvalitetskrav, säger Anders Bysell, arbetschef på IN3PRENÖR.

måndag, 24 augusti 2015 16:20

NCC bygger nya skolor i Mariestad

alt

Carl-Johan Appelberg, affärschef NCC.

 

Mariestads kommun gör sin största satsning på många decennier då kommunen tillsammans med NCC bygger två nya F-6 skolor anpassade till dagens pedagogik. De nya byggnaderna för totalt 700 elever ersätter fyra grundskolor från 50- och 60-talen. Ordern är värd cirka 220 Mkr. Projektering pågår och i januari 2016 påbörjas byggarbetet, som avslutas till sommaren 2017.

 

De två nya skolorna rymmer 350 elever vardera och NCC bygger dem dels på tomten där förskolan Hertigen ligger och dels på en tomt nära Lockerudskolan, som rivs. Skolorna får var sitt tillagningskök där skolmaten lagas på plats och var sin fullstor idrottshall för bollsporter och gymnastik. Vad skolorna ska heta är inte bestämt, men kommunen kommer att utlysa en namntävling.

 

De gamla och slitna skolorna som läggs ned är Leksberg, Kronopark, Lockerud och Flitiga Lisans skola. Till dess att de nya skolorna står klara fortsätter undervisningen i befintliga skolor. Några av de gamla skolorna anpassas till annan verksamhet, medan andra rivs.

 

– Det här är ett av de största projekten i Mariestads historia och därför mycket viktigt för både kommunen och oss. För att hitta de allra bästa lösningarna för kvalitet, byggtid och kostnad växer skolorna fram i ett nära partneringsamarbete mellan oss och kommunen. Att bygga två skolor samtidigt ger också flera synergieffekter, säger NCC:s affärschef Carl-Johan Appelberg.   

 

Exempelvis blir driftlösningar för ventilation och uppvärmning desamma. Däremot får varje skola ett eget utseende och de ritas av två olika arkitektbyråer, Liljewall respektive Contekton.

måndag, 24 augusti 2015 15:52

AMF hyr ut 4.000 kvm till Roschier

alt

AMF Fastigheter har kontrakterat advokatbyrån Roschier i Urban Escape Stockholm, som växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg.

 

Under nästa år får AMF Fastigheters storsatsning Urban Escape vid Brunkebergstorg i Stockholm ytterligare en ny hyresgäst. Det är advokatbyrån Roschier som flyttar in med över 140 medarbetare på 4.000 kvm. Roschier flyttar in under andra halvan på fem översta planen, 8-12 i fastigheten, med en bländande utsikt över Stockholm.

 

Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg. Mellan sommaren 2014 och våren 2019 utökas fastighetsarean i kvarteret från 95.000 kvm till cirka 130.000 kvm, varav 62.000 kvm kontor, 29.000 kvm hotell och konferens, och 38.000 kvm handel och restaurang.
 

– Roschier som företag ligger helt i linje med vår vision för Urban Escape Stockholm. En blandning av etablerade och nya företag från olika branscher är en förutsättning för att skapa en plats fylld av kreativitet, innovation och tillväxt i hjärtat av Stockholm city, säger Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad på AMF Fastigheter.

 

Alla fastigheter i Urban Escape Stockholm kommer att miljöcertifieras med LEED, världens mest spridda system för miljöcertifiering av byggnader.

 

– Vi är förväntansfulla inför projektet och ser stora fördelar i det centrala läget, den nyskapande atmosfären och de många synergieffekterna som Urban Escape erbjuder. Det ger oss en utmärkt grund för framtiden och tillgodoser oss med hållbara och miljöcertifierade utrymmen som möter våra och våra klienters behov och är i enlighet med byråns långsiktiga hållbarhetsstrategi, säger Fredrik Rydin, ansvarig delägare för Roschiers kontor i Stockholm.

 

Utvecklingen av Brunkebergstorg genomförs tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza), medan utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.

alt
Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.

 

Framgångsbolaget Balder, som i september fyller 10 år, har blivit ett av Sveriges starkaste fastighetsbolag, vilket särskilt bolagets aktieägare erfarit, eftersom bolaget varje år varit en kursvinnare.

 

Genom en tillförlitlig och stabil strategi har vd Erik Selin lyckats med att ge Fastighets AB Balder en stor tillväxt. Sedan börsnotering år 2005, då Balder hade ett eget kapital om cirka 587 Mkr, har detta kapital dubblats med mer än 26 gånger till 15.608 Mkr vid halvårsskiftet 2015.

 

Ett styrkebesked i halvårsrapporten var att bolagets förvaltningsresultat stärktes med hela 54 respektive 51 procent per stamaktie, jämfört med motsvarande perioder under 2014.

 

För första halvåret steg driftöverskottet till 932 Mkr (785) med ett resultat som före skatt ökade till imponerande 1.842 Mkr (1.637), vilket medförde att vinsten efter en skattebelastning om –248 Mkr (–268) steg kraftfullt till 1.595 Mkr (1.370), motsvarande 9,21 kr (7,88) per stamaktie.

 

Anmärkningsvärt är att vinstökningen blev så stor eftersom den orealiserade värdeförändringen av fastigheterna under perioden minskade till 723 Mkr (1.189). En starkt bidragande orsak till Balders storvinst var att vinstresultaten från Balders många intressebolag steg med 72 procent till 326 Mkr (190). Erik Selin förstår att räkna rätt i en modell som jag kallar finansiell armering, vilket lett till att han kontinuerligt lyckats att bygga stora aktieposter i vinstrika intressebolag som Sato, Collector, Tornet Bostadsproduktion, Elof Hansson, Centur, Bovieran och Fix Holding.

 

Under perioden steg hyresintäkterna till 2.650 Mkr (2.600) med ett förvaltningsresultat som ökade till 1.640 Mkr (1.250).

 

Värdet på fastigheterna steg till 38.071 Mkr (33.717) samtidigt som bolagets totala tillgångar ökade till 44.756 Mkr (36.475).

 

De räntebärande skulderna ökade svagt till 25.128 Mkr (21.178), vilka finansierades till en sänkt snittränta om 2,2 procent (2,8) och en genomsnittlig bindningstid som minskade till 3,5 år (4,6). Finansnettot blev –259 Mkr (–257) samtidigt som värdeförändringen på räntederivaten förbättrades positivt till 142 Mkr (–303).

 

Under perioden stärktes soliditeten till 37,4 procent (34,2) samtidigt som räntetäckningsgraden ökade till 3,9 gånger (3,1).

 

Att bolagets ledning med vd Erik Selin och vice vd Sharam Rahi har roligt på jobbet visas av att när Rahi en regntung höstkväll säger till Selin:

 

– Erik, vi har så roligt så jag borde egentligen betala en avgift för att hålla på med detta. Selin höll med om detta och sa:

– Jag kan hålla med, jag borde egentligen betala för att behålla mitt jobb.

 

Fastighetsaktien rekommenderar ett långt aktieinnehav i framgångsrika Balder. Över tiden blir det inte fel. SF

fredag, 21 augusti 2015 19:24

Vasakronan värt över 100 Mdr kr

alt
Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

 

Vasakronan har nu nått drygt 100 Mdr i anläggningstillgångar. Värdet på bolagets 186 (189) fastigheter ökade under första halvåret 2015 till 98.048 Mkr (89.233) efter en värdeökning under året med 5.079 Mkr, vilket innebar att direktavkastningskravet sänktes till 5,15 procent jämfört med 5,38 procent vid årsskiftet. Då posterna immateriella, materiella och finansiella anläggningstillgångar adderades till fastighetsvärdet uppgick summan av anläggningstillgångar till 100.793 Mkr.

 

Det går bra för Vasakronan. Under första halvåret genomfördes nya uthyrningar om 88.000 kvm (78.000), vilket medförde att uthyrningsgraden steg till 92,5 procent (91,7).

 

Hyresintäkterna ökade under halvåret till totalt 3.003 Mkr (2.933) med ett driftnetto som steg till 2.095 Mkr (2.071). Det innebar att resultatet före värdeförändringar och skatt steg till 1.469 Mkr (1.374), främst orsakat av ett förbättrat räntenetto om –581 Mkr (–653).

 

Efter att värdeförändringen på förvaltningsfastigheterna steg till 5.079 Mkr och att den realiserade värdeförändring på finansiella instrument blev positivt med 645 Mkr (–1.349) steg resultatet före skatt till imponerande 7.193 Mkr. Efter att uppskjuten skatt ökade till –1.556 (–324) blev halvårets vinst efter skatt 5.637 Mkr (1.773 Mkr).

 

De räntebärande långfristiga skulderna minskade till 34.380 Mkr (37.809) medan de räntebärande kortfristiga skulderna steg till 19.646 Mkr (10.569) samtidigt som den uppskjutna skatten ökade till 10.089 Mkr (8.184). Vid halvårsskiftet minskade bolaget den genomsnittliga låneräntan till 2,0 procent (2,7) med en genomsnittlig bindningstid som sjönk till 4,3 år (4,4).

 

Intressant är Vasakronan har minskat sina banklån till 15.616 Mkr i den totala utnyttjade låneramen om 54.026 Mkr, varav cirka 12 Mdr var certifikatprogram och resterande upplåning var MTN-obligationer och en mindre post om cirka 1 Mdr var en upplåning i NOK-obligationer.

 

Under perioden sjönk soliditeten till 34 procent (36) med en räntetäckningsgrad som ökade till 3,5 gånger (36).

 

Värdet på bolagets fastighetsprojekt minskade till 2.953 Mkr (6.015), varav 1.747 Mkr (3.576) var upparbetat vid halvårsskiftet.

 

I en kommentar till rapporten säger vd Fredrik Wirdenius:

– En kraftig värdeökning tillsammans med ett starkt uthyrningsresultat gör att vi är mycket nöjda med det första halvåret. Fastighetsbeståndets höga kvalitet ger goda möjligheter att tillgodose önskemålen hos både nya och befintliga hyresgäster. Uthyrningen av 8.300 kvm kontor till KPMG i projektfastigheten Klara C mittemot centralstationen i Stockholm visar att efterfrågan på stora sammanhängande kontorsytor är god. SF

alt
Fredrik Brodin, vd Stendörren Fastigheter.

 

Unga Stendörren, som noterades på First North i september under förra året, redovisade ett resultat före skatt om 131,5 Mkr och en vinst om 103,6 Mkr efter skattebelastning om –29,9 Mkr för första halvåret 2015. I vinsten ingick en värdeförändring av fastigheterna med 78,2 Mkr och en positiv värdeförändring av derivat med 2,8 Mkr.

 

Under första kvartalet växte bolag starkt genom ett flertal transaktioner, vilket fördubblade bolagets fastighetsvärde till 4.428 Mkr, omfattande 75 fastigheter om totalt 0,54 miljoner kvm.

 

Under periodens tillträdde bolaget totalt 10 fastigheter om totalt 20.000 kvm samtidigt som en fastighet såldes med en vinst om 13 procent över förvärvspris. Stendörren är aktivt med förvaltning av lager och lätt industri i regionerna Storstockholm och Mälardalen.

 

I rapporten skriver bolagets vd Fredrik Brodin att det andra kvartalet är bolagets första med karaktären av normal drift då bolaget uppvisar ett resultat om 124,6 Mkr före skatt.

 

De långfristiga skulderna blev 2.972 Mkr medan de kortfristiga skrevs till 1.368 Mkr, vilket medförde ett eget kapital om 1.284 Mkr och en soliditet om 27,6 procent.

 

Stendörrens aktie handlas till cirka 8 gånger förvaltningsresultatet, vilket är lågt jämfört med andra fastighetsbolags aktier som omsätts på börsen till cirka 15 gånger förvaltningsresultatet. På en mycket svag börs där så gott som alla bygg- och fastighetsaktier pekade på minus visade Stendörren en svag uppgång om 0,2 procent till 46,50 Kr som senast betalt. SF

fredag, 21 augusti 2015 14:23

Ökad orderingång för Peab

alt
Jesper Göransson, vd Peab.

 

– En stark svensk ekonomi, befolkningstillväxt och låga räntor är omvärldsfaktorer som talar för goda möjligheter för Peab de närmaste åren. Samtidigt finns ett antal utmaningar att hantera i ett starkt konjunkturläge. Resursbrist framförallt i storstadsregionerna, kostnadsökningar på till exempel underentreprenader samt ökade markpriser påverkar vår lönsamhet.

 

Det framhåller vd Jesper Göransson i bolagets senaste halvårsrapport, där bolaget visade en höjd vinst efter skatt till 485 Mkr (389), motsvarande 1,64 kr (1,32) per aktie. Resultatet före skatt steg till 586 Mkr (493).

 

– Resultatmässigt ser vi en stabilitet med en viss förbättring i rörelsen. Därutöver ser vi effekterna av vår minskade kapitalbindning i form av ett förbättrat finansnetto, säger Jesper Göransson.

 

Peabs operativa nettoomsättning ökade till 20.452 Mkr (20.885), medan operativt rörelseresultat förbättrades till 678 Mkr (657) och rörelsemarginalen steg till 3,3 procent (3,1). Finansnettot uppgick till -60 Mkr (-137).

 

Att marknadsförutsättningarna är goda avspeglades även i en ökad orderingång till 19,0 Mdr kr (16,7) och vid halvårsskiftet hade Peab en orderstock om 27,2 Mkr (24,9 vid årsskiftet).

 

I balansomslutningen ingick projekt- och exploateringsfastigheter om 6,9 Mdr kr (6,5).

 

Efter lämnad kontant utdelning, minskade det egna kapitalet till 7.848 Mkr (7.997), motsvarande en soliditet om 27,5 procent (23,8).

 

På börsen sjönk aktien med srygt två procent till 61,85 kr som senast betalt. LE