17 maj 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                               
Atrium Ljungberg har anställt Davis Bergström (bilden) som marknadsområdeschef för det nya fastighetsbeståndet i Göteborg. Han kommer närmast från AF projektutveckling där han varit chef för fastighetsutvecklingen. Dessförinnan arbetade han flera år för Swedavia på Landvetter. Davis Bergström tillträder sin nya tjänst senast 1 oktober, då Atrium Ljungberg tar ett kliv in på Göteborgsmarknaden genom ett förvärv av 35 .000 kvm uthyrbar yta på Lindholmen i Göteborg.

 

Det var i juni som Atrium Ljungberg – som sedan tidigare äger, driver och utvecklar fastigheter och områden i Stockholm, Malmö, Uppsala – avtalade med kommunägda Älvstranden Utveckling om att köpa fastigheterna Lundbyvassen 4:7, Lundbyvassen 4:8 och Lundbyvassen 4:13 för cirka 900 Mkr. Dessa fastigheter ska Atrium Ljungberg fortsätta att utveckla med inriktning mot kultur och lärande – något som företaget redan har stor erfarenhet av i olika stadsutvecklingsprojekt i Stockholm, Uppsala och Malmö.
     

– Vår ambition är växa i Göteborgsområdet. Förvärvet på Lindholmen är ett första steg. Med Davis Bergström i spetsen kommer vi långsiktigt förvalta och utveckla det befintliga beståndet samtidigt som vi söker fler och nya utmaningar i området, säger Jonas Törnell, affärsområdeschef på Atrium Ljungberg.

alt
Nära Trosa utvecklar nu Concent 29 villor, 58 parhus, 35 kedjehus/radhus samt ett flerbostadshus med 12 lägenheter. Beräknad byggstart är år 2016.

 

I Smedstorp, strax utanför Trosa tätort, bygger fastighetsutvecklaren Concent ett helt nytt bostadsområde. I ett strategiskt läge, i direkt anslutning till nya ”Förbifart Trosa” ska bolaget bygga cirka 90 småhus och 12 lägenheter.


Concent har förvärvat bolaget Övre Tureholms Fastighets AB, vilket innehåller byggrätter som medger cirka 100 bostadsenheter. Bolagstillträdet äger rum den 30 september. Området som nu ska bebyggas är till stora delar fortfarande öppen ängsmark. Concent planerar att utveckla en varierad bostadsammanställning med små, smarta villor, kedjehus/radhus och flerbostadshus.

 

Området kommer att uppföras i två till tre etapper och den detaljplanerade byggrätten medger bland annat ett herrgårdsliknande flerbostadshus om 900 kvm innehållande 12 bostadsrätter samt upp till 90 småhus i form av friliggande villor/parhus samt kedjehus/radhus. Bostäderna kommer att få en effektiv och flexibel planlösning, vilket efterfrågas av dagens moderna familjer. Den vackert inramade ängsmaken är hjärtat i den tänkta exploateringen. På ängen planeras vistelseytor, lekytor, dagvattendam och odlingslotter.

 

– Området har mycket att erbjuda. Det finns både skola, förskola och vårdcentral i direkt närhet till de kommande bostäderna. Sedan är det också bra pendlingsmöjligheter med tågstationen bara en kort cykeltur bort, berättar Michel Fatehnia, fastighetsutvecklare på Concent.

 

Området

Smedstorp ligger någon kilometer väster om Trosa tätort vilket innebär en fantastik möjlighet att skapa ett livstilsboende med lantlig prägel och närhet till kommunal service, kultur, restauranger samt den puls som skapas av det intensiva båt- och turistliv som kännetecknar Trosa. Området är klassat som riksintresse för sitt rörliga friluftsliv och värdefulla kustområden.

 

Fakta

Byggrätt om cirka 16.000 kvm BTA omfattar:

29-58 småhus (villor/parhus)

35 kedjehus/radhus

Ett flerbostadshus med 12 lägenheter

Säljstart beräknad till Q4, 2015

Byggstart beräknad till 2016

onsdag, 26 augusti 2015 11:15

Cityhold säljs till TIAA-CREEF

alt
Lisa Flodin, Interim CEO & CFO Cityhold.

 

Svenska Cityhold och amerikanska TIAA-CREEF bildar ett nytt samägt bolag för att investera i europeiska kontorsfastigheter med en målvolym om cirka 4 miljarder euro. TH Real Estate, som har etablerat initiativet för det samägda bolaget, ska sköta förvaltningen av bolaget och samtidigt tillhandahålla investerings- och kapitalförvaltningstjänster.

 

De fastigheter, som initialt ägs av TIAA General Account samt av Första och Andra AP-fondens fastigheter i Cityhold Property, och som kommer att ingå i det samägda bolaget, är värderade till cirka 2,2 miljarder euro. Ett fastighetsvärde som omfattar cirka 0,26 miljoner kvm kontorsyta i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Den befintliga fastighetsportföljen består av 15 fastigheter (varav TIAA General Account äger nio medan Första och Andra AP-fonden äger sex). Bland dessa ägda fastigheter kan nämnas 12-14 New Fetter Lane och One Kingdom Street i London, Tour Areva i Paris och Atlantic Haus i Hamburg.



 

Det nya samarbetet, som kallas som Cityhold Office Partnership, ska ha en belåningsgrad om cirka 50 procent. TIAA-CREF kommer att äga 50 procent av aktierna i bolaget medan Första och Andra AP-fonden kommer vardera att äga 25 procent av samtliga aktier.

 

Samgåendet förväntas vara avslutat i september och det nya bolaget siktar på att genomföra investeringar om cirka 2 miljarder euro under de kommande tre åren.

 

Johan Magnusson, vd för AP1, säger:

– Vi är glada att slå samman Cityholds befintliga fastigheter med de som ägs av TIAA-CREF, samtidigt som parterna kommer att göra ytterligare investeringar under de kommande åren. Med större kapitalbas får detta joint venture större möjligheter att göra goda långsiktiga investeringar i kommersiella fastigheter i ett antal utvalda europeiska storstäder.

 

Eva Halvarsson, vd AP2 säger:

– I samarbete med AP1, etablerade vi Cityhold Property AB under 2011 med syftet att investera i fastigheter belägna i stora europeiska städer. Nu när Cityholds fastighetsbestånd är fusionerat med TIAA-CREF:s europeiska portfölj av kommersiella fastigheter, har vi framgångsrikt förstärkt och diversifierad vår portfölj på den europeiska fastighetsmarknaden, i linje med den strategi som ursprungligen togs fram för företaget. Dessutom får vi med TH Real Estate, en partner med stor kompetens, särskilt när det gäller lokala marknader.

 

Phil McAndrews, Senior Managing Director och Chief Investment Officer för TIAA-CREF Global Real Estate säger:

– Vårt partnerskap med AP1 och AP2, fokuserar på långsiktiga tillgångar av hög kvalitet – vilket ytterligare möjliggör diversifiering av TIAA:s befintliga europeiska portfölj av kommersiella fastigheter.

 

Johan Åström, chef för Investment, Sverige, TH Real Estate säger:

– Vi ser fram emot att förvalta, stödja och utveckla den europeiska plattformen under de närmaste åren. Vi kommer att inrikta oss på förvärv av centralt belägna kontorsfastigheter i London, Paris, Hamburg, München, Berlin och Frankfurt, med fokus på låg risk och transaktioner på likvida marknader. Dessutom fokuserar samgåendet på värdeskapande möjligheter i syfte att höja resultatet för att skapa en attraktiv riskjusterad avkastning. Vid sidan av likviditet och diversifieringar har marknaderna valts ut på grundval av sina långa strukturella trender för demografi, teknik och hållbarhet.

 

Jasper Gilbey, Director på TH Real Estate säger:

– Vår strategi är att är att rikta in oss på marknaden för core med fokus på låg risk på de likvida fastighetsmarknaderna i London, Paris, Hamburg, München, Berlin och Frankfurt. Förutom likviditet och mångfald, har målmarknaderna valts på basis av långa strukturella trender för demografi, teknik och hållbar utveckling, trender som vi förväntar oss att driva en stark tillväxt. 

 

Första AP-fonden förvaltade 284 Mdr kr (31 december 2014) i en portfölj bestående av noterade aktier, räntebärande värdepapper, valuta, fastigheter, hedgefonder, riskkapitalfonder och det som går under beteckningen nya investeringar.

 

Andra AP-fonden förvaltar cirka 300 Mdr kr inom i princip alla tillgångsslag allokerade över hela världen.

 

TH Real Estate ägs TIAA-CREF, som förvaltar tillgångar om totalt 791 miljarder euro. I april 2014 bildades TH Real Estate med fastighetstillgångar i 18 länder i Amerika, Asien och Europa, till ett värde motsvarande 2,6 miljarder euro. Tillsammans med TIAA-CREF förvaltar bolaget fastighetstillgångar om totalt 78 miljarder euro.

tisdag, 25 augusti 2015 17:47

Folksam Fastigheter topprekryterar

alt

                                                                                                                               

Folksam Fastigheter växer och rekryterar Kristina Sawjani som ny Investment Manager samt Malin Lövemark och Mia Salin som nya Asset Managers. Rekryteringarna är ett led i Folksam Fastigheters expansiva strategi och satsning på att bygga upp en ny Asset Managementorganisation för fastighetsverksamheten. Bilden från vänster: Kristina Sawjani, Malin Lövemark och Mia Salin.

 

– Jag är mycket glad över dessa tre topprekryteringar. Med vår nya organisation och bemanning får vi ett tydligare strategiskt fokus på tillgångsförvaltningen, vilket möjliggörs genom vårt samarbete med Newsec kring den löpande fastighetsförvaltningen. Det skapar förutsättningar för ett riktigt bra värdeskapande arbete och en god utveckling framöver, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam.

 

Kristina Sawjani kommer närmast från AFA Fastigheter där hon har arbetat som Head of Transactions. Hon ska arbeta med Folksam Fastigheters investeringsstrategi och köp och försäljning av fastigheter.     

 

Malin Lövemark kommer närmast från AMF Fastigheter, där hon har arbetat som affärsområdeschef.

 

Mia Salin arbetade senast som Senior Asset Manager på Aberdeen Asset Management. De ska båda arbeta med förvaltningsstyrning och värdeskapande aktiviteter i fastighetsportföljen.

 

Folksam har en expansiv strategi för sitt fastighetsinnehav och en ambition att öka fastighetsexponeringen med 10 Mdr kr de närmaste åren. Idag äger Folksam fastigheter för 18 Mdr.

 

– Långsiktiga fastighetsinvesteringar bidrar till att bygga Folksams ekonomiska styrka för att tryggt förvalta försäkringstagarnas pengar. Med en ökad andel fastigheter i Folksams placeringsportföljer sänker vi risken utan att göra avkall på den förväntade avkastningen, säger Lars Johnsson.

tisdag, 25 augusti 2015 17:35

Peab bygger hotell åt ESS i Västerås

alt

Kokpunkten i Västerås ska utöver actionbad och hotell med konferens-, restaurang- och spa-ytor även innehålla ett science center och en mötesplats för energi- och klimatfrågor.

 

Peab och ESS Hotel Group har tecknat ett hyresavtal för ett nytt destinationshotell i Västerås. Hotellet, som uppförs intill badanläggningen Kokpunkten, omfattar 220 rum, restauranger, mötesanläggning och spa. Öppning ska ske hösten 2017.

 

Kokpunkten är Sveriges första actionbad: en unik upplevelse med egendesignade attraktioner förlagt över åtta våningar i det ikoniska gamla ångkraftverket ursprungligen uppfört 1917 i Västerås.

 

Utöver actionbad och hotell ska Kokpunkten innehålla ett science center och en mötesplats för energi- och klimatfrågor. Målet med satsningarna är att skapa ytterligare en stark reseanledning som bidrar till att Västerås blir en självklar destination för alla åldrar.

 

– Vår ambition är alltid att bygga mötesplatser där människor vill umgås och stanna länge – platser man längtar efter och vill återkomma till. Vi försöker se bortom det traditionella i såväl hotell- som krogvärlden och istället skapa karaktärsstarka upplevelser som är moderna, levande och åtråvärda. Som gäst ska man bli inspirerad av att vi skiljer oss från allt annat på marknaden, säger Carl Lundgren, ESS Hotel Group.

alt

                                                                                                                                   

HEBA växer och förstärker nu organisationen inom fastighetsutveckling. I oktober blir Helena Elftstadius (bilden ovan t v) blir ny chef för HEBAs fastighetsutveckling. Samtidigt anställs Johan Karlsson (bilden ovan t h) som projektledare.

 

Helena Elfstadius kommer närmast från Strabag Projektutveckling AB där hon varit ansvarig för utveckling av bostadsprojekt och innan dess har hon bland annat arbetat på Citycon, Fabege och Hifab.

 

Johan Karlsson kommer närmast från HSB Norra Stockholm och innan dess har han bland annat arbetat på SISAB.

 

– Vi är väldigt glada att vi lyckats knyta både Helena och Johan till HEBA de blir två viktiga förstärkningar till vår enhet för fastighetsutveckling, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA.

tisdag, 25 augusti 2015 16:38

Ökade intäkter för Catella

alt
Knut Pedersen, vd Catella.

 

Catella ökade nettoomsättningen för årets andra kvartal till 419 Mkr (348), varav 160 Mkr (141) avsåg Corporate Finance och 264 Mkr (209) Asset Management och Banking. Rörelseresultatet före förvärvsrelaterade poster ökade till 46 Mkr (45), medan resultat före skatt sjönk till 57 Mkr (86).

 

Vinsten efter skatt minskade till 50 Mkr (85), motsvarande 0,59 kr (1,04) per aktie. Koncernens egna kapital ökade under andra kvartalet med 3 Mkr till 1.251 Mkr motsvarande en soliditet om 30 procent.

 

Under perioden medverkade Catella i fastighetstransaktionsvolymer om 15,9 Mdr kr (11,6), varav Sverige 9,3 Mdr (6,0), Frankrike 3,6 Mdr (5,1) och Tyskland 0,8 Mdr (0,0). Inom Asset Management och Banking ökade förvaltningsvolymerna med 0,5 Mdr kr (6,5) och uppgick den 30 juni till 131,8 Mdr kr (66,6) per 2015. Nettoinflödet uppgick till 3,2 Mdr kr (4,7).


alt
Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder.

 

De allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm ska fördubbla sin byggnation de kommande åren. En del viktig del i detta blir satsningen på Stockholmshusen – ett samarbete mellan de tekniska förvaltningarna och de allmännyttiga bostadsbolagen med målet att byggstarta 3.500-5.000 hyresbostäder fram till 2020.

 

Det är alltså Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem och Stockholms stad som gör en gemensam satsning att bygga hyresrätter. Skälet är enkelt; det finns tids- och kostnadskrävande utmaningar i hela processen från markanvisning till att byggnaderna står färdiga. Med ett helhetsgrepp skapas förutsättningar för att hålla nere både tidsåtgång och kostnader.

 

– Genom att samla oss kan vi sätta press på byggbranschen att skapa bra och kostnadseffektiva lösningar, säger Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder.

 

Stockholmshusen kommer att kännetecknas av god arkitektur och att de bildar en ny årsring i Stockholms stadslandskap. Husen anpassas till omkringliggande områden och kvarter, bland annat kommer taklutningar, byggnadernas placering och färgsättning varieras. Stockholmshusen ska företrädelsevis byggas i områden där de allmännyttiga bostadsbolagen redan är etablerade och starka och där tillgången till allmänna kommunikationer är god. I höst blir det klart vart de första Stockholmshusen kommer att uppföras.

tisdag, 25 augusti 2015 16:32

Första spadtaget för ny stadsdel i Täby

alt

Bild: Vy över det nya området i Nytorp i Täby.

 

I måndags tog Besqab, tillsammans med FastPartner och Borätt, ett första spadtag för byggandet av drygt 300 nya lägenheter i Näsbypark i Täby norr om Stockholm. Det aktuella området kommer att gå från att ha varit ett industriområde till att bli ett attraktivt bostadsområde med närhet till den nyrestaurerade Centralparken. I spadtaget medverkade Birgitta Seeman, vd Borätt, Leif Gripestam, kommunstyrelsens ordförande i Täby, Svante Hedström, fastighetschef FastPartner, och Anette Frumerie, vd Besqab.

 

Täby kommun har under de senaste åren tillsammans med Besqab, FastPartner och Borätt utvecklat området vid Centralparken i Näsbypark. Tanken är att området ska ges en stadsmässig karaktär med varierat innehåll, trivsamma bostadskvarter med fin arkitektur, sunda materialval, lugna innergårdar och närhet till grönområden.

 

Besqabs och FastPartners del av kvarteret är 168 bostäder om 1-5 rok fördelade på brf Centralparken (75 lägenheter) och brf Parkstråket (93 lägenheter). Projektets två första etapper är säljstartade. Den tredje etappen beräknas säljstarta under

 

– Vi är glada att kunna uppföra nya bostäder här i Näsbypark. Läget är mycket attraktivt tack vare närheten till kommunikationer och skolor, och även till grönområden och bad. Hållbarhet har genomsyrat arbetet där vi bland annat har planerat in en bilpool i området, säger Lotta Niland, regionchef på Besqab.

alt

Triglyfen i Hässelby. Illustration: Lindberg Stenberg Arkitekter AB

 

NCC bygger kvarteret Triglyfen med 61 hyresrätter för Svenska Bostäder vid Hässelby strand. Bostadshuset är sexton våningar högt och kommer att ligga inom några minuters promenad från tunnelbana och badplatser. Ordern är värd cirka 125 Mkr.

 

– Vi är glada över att kunna bidra till fler hyresrätter i Stockholm. Lägenheterna blir ett välkommet tillskott för stockholmare som törstar efter hyresrätter utanför tullarna som har närhet till både grönområden och tunnelbana, säger Charlotte Thelm, avdelningschef på NCC.

 

Spaden sätts i marken i januari 2016 och från och med årsskiftet 2017/2018 kan personer som står i Stockholms bostadskö och befintliga hyresgäster hos Stockholms allmännyttiga bostadsbolag flytta in här.

 

– De flesta lägenheterna kommer att ha sjöutsikt över Mälaren. På gångavstånd ligger badplatser och naturreservatet Grimstaskogen. Det är bara några minuter till tunnelbanan, vilket är en stor fördel för våra kommande boende, säger Allan Leveau, nybyggnadschef på Svenska Bostäder.

 

Triglyfen är en del i Stockholm stads vision att bygga 100.000 nya bostäder fram till år 2030 vilket bland innebär att befintliga områden i alla delar av staden kommer att förtätas.