17 maj 2024

Redaktionen

alt

Det gemensamma spadtaget för Mölndals nya innerstad togs av, från vänster: Riksbyggens marknadsområdeschef Anders Sandberg, Citycons investeringschef Nils Styf, NCC:s regionchef Johanna Hult-Rentsch, kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson och MölndalsBostäders affärsområdeschef Dennis Bucht.

 

Under torsdagen det första spadtaget till nya Mölndal Galleria och ombyggnaden av centrala Mölndal. Spadtaget togs av Mölndals stad tillsammans med de fyra aktörer som investerar i den nya innerstaden: Citycon, NCC, Riksbyggen och MölndalsBostäder.

 

Stämningen var god när kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson, Citycons investeringschef Nils Styf, NCC:s regionchef Johanna Hult-Rentsch, Riksbyggens marknadsområdeschef Anders Sandberg och MölndalsBostäders affärsområdeschef Dennis Bucht tillsammans tog ett symboliskt spadtag så att gruset sprätte.

 

– Vi är glada över att bygget har satts igång. Mölndal Galleria blir en förlängning av Mölndals innerstad. Handeln är självklart kärnan, men gallerian ska också bli en mötesplats och ett extra vardagsrum för alla Mölndalsbor och andra som besöker innerstaden, säger Nils Styf, investeringschef på det nordiska köpcentrumbolaget Citycon.

 

Centrala Mölndal genomgår nu en omvandling till en ny, modern innerstad med 400 nya lägenheter och upprustade gator och torg i centrala Mölndal. Den gamla gallerian rivs för att ge plats åt en ny modern galleria med över 70 butiker, 24.000 kvm handel och över 800 parkeringsplatser.

 

Mölndal Galleria är ett partnersamarbete mellan Citycon och NCC som båda är hälftenägare till ett gemensamt projektbolag för utveckling och uppförande av den nya gallerian. Citycon kommer att förvärva NCC:s andel i gallerian när projektet är färdigställt och investerar totalt 1,1 miljarder kronor i den nya gallerian. Förutom Mölndal Galleria bygger NCC även det nya SCA-kontoret och 145 lägenheter på uppdrag av Riksbyggen.

 

– NCC:s styrka är att utveckla attraktiva stadsmiljöer med arbetsplatser, bostäder, handel och service där helheten bidrar till att vi får en både hållbar och levande innerstad. Nu tar vi nästa steg för en attraktivare innerstad i Mölndal, säger Johanna Hult-Rentsch, regionchef för NCC Property Development.

 

– Den förstärkta handeln som den nya gallerian innebär kommer att betyda mycket för Mölndals långsiktiga attraktivitet, både för människor som vill bosätta sig här och för företag som vill etablera kontor i Mölndal, säger Marie Östh Karlsson, kommunstyrelsens ordförande.

 

Citycon och NCC har beslutat att söka certifikat för den globala miljö- och hållbarhetsstandarden BREEAM, nivå Very good, för Mölndal Galleria.

 

– Mölndal Gallerias läge mitt i Mölndals innerstad, nära Knutpunkt Mölndalsbro där tåg, bussar och spårvagnar stannar, är en god utgångspunkt för hållbart resande. Därtill kommer Mölndal Galleria bland annat att ha informationstavlor om avgångar, ett tjugotal laddstolpar för elbilar och gott om cykelparkeringar, säger Nils Styf.

alt

                                                                                                                           
Kombinationen av en omfattande projektportfölj av byggrätter och höga ambitioner att utveckla framtidens mest hållbara och attraktiva stadsdelar gör att Fabege nu stärker organisationen inom både affärsutveckling och förvaltning.
    

Carl Michael Augustsson (bilden t v) har anställts som affärsutvecklare och kommer att bland annat att arbeta med utveckling av den nyligen förvärvade stadsdelen, Haga Norra, i anslutning till Arenastaden. Augustsson kommer närmast från Mengus där han idag är partner och dessförinnan från Granen Fastighetsutveckling AB.
    

Niclas Ternstål (tidigare Österberg, bilden i mitten) tillträder befattningen som marknadsområdeschef för Arenastaden. Han kommer närmast från AMF Fastigheter där han haft rollen som uthyrningschef. Tidigare har han bland annat arbetat på Struktur respektive Vasakronan.
    

Andreas Malmsäter (bilden t h) har anställts som ny uthyrningschef. Han kommer närmast från Tenant & Partner där han har haft en rad olika roller varav den senaste som Senior Manager/Teamchef.

 

– Vår satsning på stadsdelsutveckling har varit mycket värdeskapande och framgångsrik och vi ser fortsatt stor potential till värdeskapande på våra marknader, inte minst genom fortsatt utveckling av vår projektportfölj. Därför är jag väldigt glad över att vi lyckats attrahera och knyta till oss dessa skickliga medarbetare som ytterligare förstärkning av vårt lag, säger Christian Hermelin, vd för Fabege.

alt

ALM Equity uppför Rinkebys nya landmärke, RT16, innehållande 114 bostadsrätter. För formgivningen svarar Kirsh + Dereka Arkitekter.


ALM Equity har byggstartat brf-projektet RT16 på Rinkebyterrassen i västra Stockholm. Ett spännande höghus om 16 våningar ritat av Kirsh + Dereka Arkitekter med generösa balkonger och vidsträckt utsikt mot Järvafältet.
    

RT16 uppförs i det nya bostadsområdet Rinkebyterrassen, som ligger på en överdäckad del av E18, och dess arkitektur kommer göra byggnaden till Rinkebys nya landmärke. Byggnaden omfattar totalt 4.630 kvm boa fördelat på 114 välplanerade lägenheter, främst 1–2 r o k. Byggnationen utförs av Andersson Company Byggnads AB som även är kontrakterade för etapp 2, Torghuset, som säljstartas i dagarna. Ansvarig mäklare är Fastighetsbyrån i Kista.  
  

Totalt planerar ALM Equity cirka 400 bostäder i området fördelat på sex bostadshus. Kommunikationerna är mycket goda med endast 5 minuters promenad till Rinkeby tunnelbanestation samt närhet till det nyligen upprustade Rinkebystråket med service och handel.
    

– Intresset för våra bostäder i Rinkeby är stort och vi hoppas kunna byggstarta fler etapper inom kort, säger Joakim Alm, vd för ALM Equity AB.

fredag, 28 augusti 2015 11:58

SSSB rekryterar Mattias Carrass

alt

                                                                                                      
På måndag den 31 augusti tar Mattias Carrass (bilden) över rollen som nybyggnadschef för Stockholms studentbostäder, SSSB. Det sker i ett läge där SSSB står inför den stora utmaningen att bygga 2.000 nya studentbostäder inom loppet av fem år. Carrass kommer senast från bygg- och projektledningskonsultbolaget Hifab där han varit regionchef hus Stockholm. Han har även varit sektionschef för bygglov i Stockholms stad och före det jobbat på Grontmij och Sweco Projektledning.
    

– Vi är väldigt glada över den här rekryteringen. Mattias har helt rätt bakgrund med en bred erfarenhet från såväl konsultledet som i den kommunala planeringsprocessen för bostadsbyggande. Han är en drivande person som aktivt kan finna viktiga samarbeten. Han kommer att driva vår utveckling av framtidens studentboenden. Vi vill kunna bygga olika typer av studentboenden som är ekonomisk gångbara att ta fram, men som studenterna också har råd att betala för, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms studentbostäder.

torsdag, 27 augusti 2015 18:26

Unika radhus i Järvastaden

alt

De unika radhusen i tre plan i Järvastaden har sex rum och kök och är 154 kvm, med uteplats åt flera väderstreck och stor balkong med kvällssol.

 

Under hösten färdigställer Skanska ett kvarter med radhus i tre våningar i Järvastaden i Solna. Kvarterets arkitektur är inspirerad av böjda radhuslängor i brittiska Crescents med träfasader i harmonisk färgsättning. Radhus i tre våningar är ovanliga i Sverige och efterfrågan på de nya husen har varit stor.

 

Idén till de nya husen i Järvastaden är hämtad från Storbritannien och Holland, där radhus i tre plan är vanliga. Efterfrågan på de unika radhusen, vilka har ritats av arkitektbyrån Hidemark & Stintzig, har varit stort och samtliga hus i den första omgången är redan sålda. Inflyttning i de första bostäderna startar om några veckor och resterande trevåningshus färdigställs under hösten. Sammanlagt rör det sig om 17 hus i tre våningar. Utgångspunkten för de nya radhusen är gestaltningsprogrammet i detaljplanen vilken beskriver områdets karaktär som en vacker bågform med lugna kvartersgator.

 

– De nya radhusen passar väl in i den fortsatta utvecklingen av Järvastaden där grundtanken är att det blir en stor variation av bostäder. Det finns både mindre och större enfamiljshus, radhus och flerfamiljshus som tillsammans bildar en god enhet i en väl sammanfogad stadsmiljö. När Järvastaden är klart kommer 15.000 personer att bo här och då behövs mångfald, säger Torsten Svenonius (M), ordförande i Solna stads byggnadsnämnd.

torsdag, 27 augusti 2015 18:23

Vardheim startar projektutvecklingsbolag

alt

Lars Vardheim lämnar Svenska Hus och startar projektutvecklingsbolaget AB Lejonstaden.

 

Lars Vardheim, vd på Svenska hus sedan 2011, lämnar sin tjänst och startar projektutvecklingsbolaget AB Lejonstaden – ett bolag som initialt ska utveckla bostäder i Göteborgsregionen och första byggstart planeras till 2016 eller 2017.

 

Lejonstaden har redan ansökt om och erhållit sin första markanvisning om cirka 250 lägenheter på Nymilsgatan i Göteborg tillsammans med Alaska Fastigheter AB. Projektet ingår i Göteborgs Stads Jubileumssatsning. Lejonstaden kommer fortsätta att söka projekt för egen räkning eller i samarbete med andra exploatörer.

 

Lars Vardheim har varit vd för Svenska Hus sedan januari 2011. Han har arbetat i fastighetsbranschen sedan 1990, bland annat inom Ektornet AB (Head of Baltic Operations) och Skanska (vd och affärsenhetschef Skanska Commercial Development Europe samt vd Skanska Fastigheter Göteborg AB).

torsdag, 27 augusti 2015 18:16

Serneke bygger äldreboende i Lund

alt

Serneke ska bygga äldreboende med drygt 70 boendeenheter samt 28 seniorlägenheter i Lund.

 

Serneke fortsätter att expandera i södra Sverige och har nu blivit upphandlade att bygga kvarteret Arkivet 5 för Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF). Kontraktsumman är cirka 154 Mkr.

 

Projektet omfattar nybyggnation av äldreboende med drygt 70 boendeenheter samt 28 seniorlägenheter, fördelat på två hus varav ett har källare med parkeringsgarage och takterrass.

 

– Det känns riktigt bra att ha fått ytterligare ett stort projekt i Skåne. Det innebär att vi fortsätter närma oss de mål vi satt upp om expansion i Öresundsregionen. Vi ser också fram emot samarbetet med LKF, säger Tomaz Bodmark, arbetschef på Serneke.

 

Byggstart sker under hösten och projektet beräknas stå klart i början på 2018. Under hösten färdigställer Serneke också Vegalyckan i Lund som innefattar både studentbostäder och skola.

alt

                                                                                                                      

Den första september utökas Skanskas pressavdelning när Andreas Joons (bilden) tillträder tjänsten som pressekreterare.

 

Koons är 40 år och kommer närmast från Nyhetsbyrån Direkt där han arbetat som börsreporter de senaste tio åren. Där har han bland annat ansvarat för bevakning och rapportering av de stora nordiska byggbolagen, finans- och fastighetssektorn.

 

– Vi ser fram emot att jobba med Andreas i hans nya roll. Andreas har utmärkt sig genom att alltid vara väl påläst och ha en bra förståelse för branschen och Skanska. Vår ambition är att vara en av de bästa pressavdelningarna och alltid ha snabb och bra service till medierna. Andreas erfarenhet och kunskap kommer vara värdefull i det arbetet, säger Edvard Lind, presschef på Skanska.

 

När Financial Hearings 2014 rankade Sveriges nyhetsbyråjournalister tog Andreas Joons hem förstaplatsen.

 

– Efter ett decennium som nyhetsbyråreporter ska det bli spännande att byta sida och jobba med nyheter från ett storbolagsperspektiv. Jag ser fram emot att dyka ännu djupare i Skanskas värld och bidra till pressarbetet med mina erfarenheter. Det ska bli kul att jobba på Skanska och i Edvard Linds team, säger Andreas Joons, tillträdande pressekreterare för Skanska.

 

Från och med den 1 september består Skanska pressgrupp av följande personer, Edvard Lind, presschef, Mia Trahn, presstalesman Sverige, Annika Svensson, press- och pr-ansvarig samt Andreas Joons, pressekreterare.

torsdag, 27 augusti 2015 15:00

Stångåstaden emitterar gröna obligationer

alt

Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

 

Stångåstaden ger kapitalmarknaden möjlighet att investera i projekt med miljöfokus genom att ge ut gröna företagsobligationer. Emissionen är även ett verktyg för att öka medvetenheten om klimatrelaterade utmaningar och lösningar. Därför har Stångåstadenomfattande planer för de kommande fem åren för stora nyproduktionsprojekt och renoveringsprojekt i Linköping, alla med högt ställda miljökrav. Bolaget planerar att bygga 2.400 bostäder och renovera 1.500-2.500 bostäder inom en femårsperiod, vilket innebär en investering på cirka 8 Mdr kr.

 

Stångåstaden räknar med att all kommande ny- och ombyggnation ska klassas som "gröna investeringar" och fortsättningsvis kommer flera gröna obligationer emitteras.

 

Arbetet omfattar obligationer för ett värde av 500 Mkr och med 5 års löptid. SEB är arrangör av transaktionen och har även fungerat som rådgivare kring det gröna ramverket. Stångåstaden har kreditbetyg AA-  från Standard & Poor's.

 

– Eftersom vi under lång tid har arbetat med hållbarhet känns det som ett naturligt nästa steg att ge ut gröna obligationer, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden. 

 

Till grund för urvalet av gröna projekt ligger ett ramverk, vars principer SEB utvecklat tillsammans med Världsbanken. Ramverket har genomlysts av den norska klimatforskningsstiftelsen Cicero.

Ramverket för de gröna obligationerna har verifierats av Centre for International Climate and Environmental Research (CICERO), ett oberoende forskningscenter knutet till Universitetet i Oslo.

onsdag, 26 augusti 2015 17:12

Vasakronan planerar Hyllie Connect

alt

Fastigheten Hyllie Connect får ett mycket bra kommunikationsläge.

 

Vasakronan köper mark i Hyllie av Malmö stad. Avtalet omfattar knappt 13.000 kvm byggrätt och köpeskillingen uppgår till 49,5 Mkr. På fastigheten planerar Vasakronan att bygga Hyllie Connect, ett toppmodernt kontorshus i åtta våningar. Tillträde och byggstart sker under 2016.

 

Hyllie, strax söder om Malmö, med omedelbar närhet både till både Citytunneln och Malmös ringvägar har på kort tid vuxit till sig.

 

– Områdets absoluta styrka ligger i helheten. Här finns en tydlig ambition från samtliga aktörers sida att skapa en riktigt modern och hållbar stadsdel, och det vill Vasakronan vara med och utveckla, säger Anders Kjellin, regionchef Vasakronan.