2 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 01 september 2015 12:55

Areim säljer Lindhagensporten till Invesco

alt
Lindhagensporten, om 11.000 kvm, på Kungsholmen i Stockholm genomgår nu en sista uppgradering.

 

Areim säljer Gångaren 10, även kallad Lindhagensporten för Areim Fond I:s räkning till Invesco i samarbete med dess lokala partner Scius Partners. Fastigheten knyter ihop Kungsholmen med Lindhagensgatan och skapar därmed Lindhagens bästa kontorsläge.

 

Under Areims ägande har fastigheten totalrenoverats och moderniserats till kontor med toppstandard och starkt miljöfokus. Securitas och Stanley Security Solutions är exempel på två stora och välkända hyresgäster i fastigheten. Den sista fasen av kontorsprojektet för gångaren 10 med utveckling av cirka 11.000 kvm nya moderna kontorsytor beräknas stå klar under fjärde kvartalet 2016.

 

– Vi är mycket glada över att vi har sålt till Invesco som är en stabil och långsiktig ägare. Tillsammans kommer vi nu att färdigställa utvecklingen av fastigheten och ytterligare stärka platsens attraktivitet. Försäljningen ligger helt i linje med vår strategi att avyttra Fond I, säger Tiffany Strand, Fund Manager på Areim.

 

– Vi är mycket nöjda över att förvärva Gångaren 10 som kompletterar vår pan-europeiska strategi väl och ger ökad diversifiering till vår existerande portfölj. Vår lokala partner Scius har genom sitt kontaktnät och aktiva förvaltning hjälpt oss hitta och förvärva ytterligare en högkvalitativ fastighet på Västra Kungsholmen. Vi ser den svenska ekonomin och fastighetsmarknaden som en av de starkaste i Europa och där det också finns en av de största möjligheterna för en hyrestillväxt, säger Paddy Bingham, Managing Director – Fund Management Invesco Real Estate.

alt

Croisette Real Estate Partners nye vd är Per Svensson, med bakgrund från bland annat Newsec.

 

Öresundsundsmarknaden har nu fått ett heltäckande konsulthus när Croisette Real Estate Partner har bildats av bolaget Karlsson Equity Holding, som ägs till lika del av Jacob Karlsson och Erik Selin.

Croisette Real Estate Partner ska erbjuda tjänster inom analys och värdering, lokaluthyrning och transaktionsrådgivning för kommersiella fastigheter, flerbostadshus och mark. Croisette består nu av ett antal fastighetskonsulter med huvudkontor i Malmö

 

I ett pressmeddelande säger Croisette Real Estate Partners, nye vd Per Svensson, med bakgrund från bland annat Newsec:

– Vår uthyrningsverksamhet av kommersiella lokaler och kontinuerlig värdering av fastigheter är i längden en förutsättning för att med rätt precision kunna bedöma marknadshyror, direktavkastningsnivåer och trender, vilket är de parametrar som krävs för en väl fungerande transaktionsverksamhet. Vi kommer därför att vara det heltäckande konsultbolaget inom fastighetsbranschen i Öresundsregionen präglat av entusiasm, långsiktighet och stort kunnande inom våra tre verksamhetsområden.

 

Som delägare och finansiärer finns bolaget Karlsson Equity Holding, som ägs till lika del av Jacob Karlsson och Erik Selin.

 

– Erik Selin är en förebild sedan länge och Jacobs handlingskraft och entreprenöranda har verkligen entusiasmerat och berikat mig under vårt samarbete. Det är ett sant nöje att ha med dem båda på denna resa. Vad som varit viktigt i överenskommelsen med Karlsson Equity Holding, är just att överenskommelsen är publik. Croisette kommer alltid vara en oberoende part och vi tar därmed emot uppdrag från vår delägare under samma förutsättningar som från alla övriga uppdragsgivare. Vidare ligger Croisettes framtid och utveckling helt under mitt ansvar och mitt mål är att göra koncernen till delägarnas bästa investering någonsin, säger Per Svensson.

 

– Verksamheten har redan påbörjats och glädjande nog kan jag konstatera att vi under uppbyggnadsskedet kunnat avsluta transaktionsuppdrag samt tecknat ramavtal avseende värdering och uthyrning. Huvudkontoret i Malmö kommer stå färdigt i november 2015 och samtliga affärsområden beräknas vara igång för fullt innan slutet av 2015, konstaterar Per Svensson

 

– Jag har känt Per i många år och jag har alltid haft en bra känsla när vi hörts eller träffats. Ser fram emot ett långvarigt samarbete och är glad över att vi kan vara med på ett hörn, säger Erik Selin.

 

– Vi är otroligt glada över att få vara en del av ett Croisette Real Estate Partner och ser med tillförsikt fram mot att bli en betydande och omtyckt aktör på inledningsvis Öresundsmarknaden. Vi har sedan tidigare haft en etablerad kontakt med Per och är övertygade om att han i rollen som vd kommer driva verksamheten i linje med våra värderingar och förväntningar. Pers djupa kännedom om marknaden i kombination med hans varma ledarskap kommer bana väg för mervärden i alla led, avslutar Jacob Karlsson.

tisdag, 01 september 2015 12:10

NP3 köper hotellfastighet i Borlänge

alt
NP3 köper sin första hotellfastighet som är Best Western Gustaf Wasa Hotell med 100 rum i Borlänge.

 

NP3 Fastigheter har förvärvat en hotellfastighet i Borlänge om 6.753 kvm med Best Western Gustaf Wasa Hotell som huvudsaklig hyresgäst. Det underliggande fastighetsvärdet är cirka 48 Mkr och hyresvärdet ligger på 4,5 Mkr på årsbasis. Tillträdesdag är den 1 september.

 

Det drygt 30-åriga hotellet är beläget nära Borlänge resecentrum och består av drygt 100 rum, konferenslokaler, relax och restaurang. Hotellrörelsen är största hyresgäst med knappt 96 procent av hyresvärdet. Avtalslängden med hotellet är 10 år.

 

Övriga hyresgäster är Landstinget Dalarna och AB Borlänge biluthyrning. Även dessa hyresgäster har relativt långa avtal. Den vägda durationstiden för alla hyresgästerna i fastigheten är 9,75 år.

 

– Genom att förvärva vår första hotellfastighet så diversifierar vi vår fastighetsportfölj i Dalarna och uppnår en jämnare fördelning mellan de olika fastighetssegmenten. Vi tycker att det är spännande att förvärva ett hotell och är väldigt nöjda med att vi får en direktavkastning på denna fastighet som klart överstiger bolagets snittavkastning, säger Andreas Nelvig, vd, NP3 Fastigheter.

 

NP3 har sedan tidigare 17 fastigheter med en uthyrningsbar yta om 98.000 kvm i Dalarna (Falun/Borlänge). För NP3 kommer Gustaf Wasa Hotell bli tredje största hyresgäst i marknadsområde Dalarna.

 

NP3 Fastigheter äger 142 fastigheter till ett värde om drygt 4 Mdr kr i ett bestånd omfattande cirka 0,55 miljoner kvm.

 

måndag, 31 augusti 2015 14:34

Oscar köper för 200 Mkr i Älvsjö

alt

Stora Mans ritad av Gustaf Wickman är en 120 meter lång byggnad som invigdes i december 1909.


Oscar Properties Holding har köpt fastigheten Stora Mans 1 i Långbroparken, Älvsjö, till ett underliggande fastighetsvärde om 200 Mkr. Säljare är NewCap AB och tillträde beräknas ske under fjärde kvartalet 2015.
    

Stora Mans är ett före detta sjukhus från förra sekelskiftet beläget intill ett av Stockholmsregionens verkliga tillväxtområden. Fastigheten är idag uthyrd till bland annat privat skolverksamhet men kan i framtiden byggas om till bostäder.  
    

I förvärvet ingår en uthyrbar yta om drygt 8.000 kvm, vilken idag är fullt uthyrd. Byggnaden uppfördes i början av 1900-talet som ett sjukhus för män. På grannfastigheten ligger en snarlik byggnad där kvinnor vårdades. Denna byggnad konverterades nyligen till bostäder.
    

– I Stora Mans har vi lyckats förvärva en stor och karaktärsfylld fastighet från förra sekelskiftet med en god direktavkastning idag och långa hyreskontrakt. I framtiden har den potential att bli mycket attraktiva bostäder. Området är expansivt, naturskönt och kommunikationerna bra, men utbudet av attraktiva bostäder är väldigt begränsat, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.
    

Fastigheten kommer tills vidare att ingå i Oscar Properties portfölj av förvaltningsfastigheter.

måndag, 31 augusti 2015 11:00

Norström blir Willhems nyproduktionschef

alt

                                                                                                            
Willhem förstärker nu ledningsgruppen inför kommande satsningar inom nyproduktion. Rikard Norström (bilden), som sedan 2011 framgångsrikt innehaft rollen som byggchef och fastighetsutvecklare blir nu nyproduktionschef med ansvar för att utveckla bolagets nyproduktionsportfölj från start.
    

Rikard Norström är utbildad högskoleingenjör inom byggproduktionsteknik från Mälardalens Högskola och har gedigen erfarenhet från såväl entreprenörsledet som konsultverksamhet inom projekt- och byggledning.

 

– Vi är väldigt nöjda med att Rikard Norström nu kliver in i rollen som chef för vår nyproduktion, där vi befinner oss i ett spännande uppstartsskede. Rikard har bland annat haft en stor del i den positiva utvecklingen av Willhemlyftet och jag är övertygad om att han kommer att bidra på ett utmärkt sätt till bolagets långsiktiga mål, att byggstarta 400 bostäder/år, säger Mikael Granath, vd för Willhem.

måndag, 31 augusti 2015 11:10

Colliers nysatsar på retail

alt
Sophia Heurlin ska leda uppbyggnaden av Colliers nysatsning inom retail.


Colliers en nysatsning inom retail. Företagets nya affärschef inom uthyrning, Sophia Heurlin, kommer bland annat att fokusera på att bygga upp retaildelen tillsammans med Lina Östlund som nyligen anställdes från TAM Retail. Colliers International är globalt starka inom Retail och det är därför ett naturligt steg att åter erbjuda retailexpertis i Sverige. Det finns redan nu uppdrag att börja jobba med inom ramen för Colliers nordiska samarbete.
    

– Colliers har tidigare år haft en stor och framgångsrik retailavdelning, där även jag själv ingått en gång i tiden. Att återuppbygga det benet inom uthyrning, känns som en självklarhet och en viktig pusselbit i att kunna erbjuda en helhet på marknaden, säger Sophia Heurlin.
    

Retail ingår i Colliers nyetablerade uthyrningsgrupp som erbjuder expertis inom handel, kontor, industri & logistik samt Corporate Solution.
    

– Colliers övriga affärsområden som förvaltning och transaktion drar stor nytta av uthyrningsgruppen, vilket i slutändan gör att vi kan erbjuda våra kunder en bättre och mer omfattande service, säger Dan Törnsten, vd på Colliers.
    

Utöver Lina Östlund har Colliers även anställt Pär Westin och Christer Randmaa med placering i Stockholm samt Rozana Yevno och Rasmus Östlund, som tillsammans med Christoffer Bladh Nord bildar uthyrningsteam i Göteborg.

alt

ICA samlar sina befintliga kontor i Solna och Sundbyberg i Arenastaden. Det nya kontoret ska stå klart om tre år.


ICA Gruppen har tecknat ett nytt 12-årigt avtal om drygt 23.000 kvm exklusive garage i Arenastaden, Solna. Det totala årliga hyresvärdet inklusive parkering uppgår till cirka 68 Mkr. Kontoret kommer att byggas på fastigheten Signalen 3, vid Signalbron, nära Mall of Scandinavia, Friends Arena och pendeltågsstationen Solna Station. Den totala projektinvesteringen för Signalen 3 beräknas till drygt 1 Mdr kr och ICA kommer att hyra drygt 80 procent av den totala uthyrningsbara ytan. Inflyttning sker under det tredje kvartalet 2018.
  

ICA Gruppen har idag flera olika kontor i Solna och Sundbyberg som de nu kommer att lämna för att samla verksamheterna. Bland annat lämnar de Fabeges lokaler i Solna Business Park. Den ICA-butik som finns i lokalen kommer däremot att vara kvar.

 

– Idag har vi i tre olika kontor i Solna- och Sundbybergsområdet. Vi har under en längre tid velat samla våra medarbetare i Stockholm på ett kontor. Nu har vi hittat en lösning som vi är mycket nöjda med. Vi blir kvar i området, kan samla medarbetarna bättre och får moderna och miljöcertifierade kontor. Vi ser fram emot att fortsätta vårt långa samarbete med Fabege, säger Petra Albuschus, HR-direktör för ICA Gruppen.
    

Avtalet i Arenastaden – som innebär en ökad nettouthyrning för Fabege om cirka 23 Mkr – är ett så kallat Grönt hyresavtal där båda parter har ambitioner att finna resurseffektiva och miljösmarta driftslösningar och byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM Excellent.

 

– Vi är verkligen glada över att fortsätta utveckla vår långa och goda relation med ICA. De har varit en viktig och stark profil i Solna Business Park under många år och nu har vi hittat en lösning där ICAs kontor och varumärke bildar ett välkomnande inslag vid porten till Arenastaden, samtidigt som ICA Maxi-butiken med sitt breda serviceutbud blir kvar i Solna Business Park, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef Fabege.

alt

Det går bra för Stockholm. Regionen svarar för en stor och växande andel av landets nyföretagande, befolkning och förädlingsvärde. Särskilt universitetsstaden Stockholm växer stort med bland annat forskningsbaserade innovationsprocesser inom områden som Life Science, ICT och Cleantech.

 

Under andra kvartalet i år ökade Stockholms stads befolkning med 2.388 personer. Det innebär att det nu bor drygt 917.000 personer i Stockholms stad och förmodligen 1 miljon inberäknat med de individer som ännu inte har registrerats som boende i staden.

 

Under kvartalet, från 1 april till och med 30 juni, föddes drygt 3.600 personer i staden. Cirka 1.600 avled. Tillsammans med att fler väljer att flytta till staden än vad som flyttar från den innebär det att det under andra kvartalet i år blev det cirka 2.400 fler stockholmare.

 

Länet fortsätter också att växa, sammanlagt bor nu ungefär 2.213.000 här. Det är en ökning med lite knappt 8.500 personer jämfört med i mars.

 

I en kommentar kan sägas att Storstockholm växer, sett till sin storlek, mest i hela Europa.

 

En gång frågade jag en engelsk fastighetskonsult om hur många som lever i Greater London. Han svar var:
– Det är det ingen som vet.


Detsamma kan nu sägas om Greater Stockholm.

 

Men klart står att Stockholm är ett självklart centrum i den växande Stockholm-Mälarregionen. Regionen har stark internationell konkurrenskraft och den ses som en av de främsta tillväxtregionerna i Europa. SF

fredag, 28 augusti 2015 17:09

Positiva nyckeltal för Eurocommercial

alt
Jeremy Lewis, CEO Eurocommercial Properties.

 

Alla Eurocommercials nyckeltal var positiva för räkenskapsåret som slutade den 30 juni i år. Direktinvesteringsresultatet steg med 5,5 procent till 87,4 MEUR (830 Mkr). Till ökningen bidrog främst lägre räntekostnader. Ökningen per depåbevis var 4,1 procent till 2,04 euro, efter en nyemission av 4,33 miljoner nya depåbevis, vilket tillförde bolaget 165,5 MEUR (1.561 Mkr). Justerat substansvärde per depåbevis ökade med 6,8 procent till 39,24 euro. Till ökningen bidrog ökade fastighetsvärden på 4,8 procent till 2.821 MEUR (26,8 Mdr kr), varav 41 procent fanns i Frankrike, 38 procent i Italien och 21 procent i Sverige. Värdeökningen i länderna var 5,1 procent, 4,4 procent respektive 4,8 procent.

 

Detaljhandelns omsättning i bolagets köpcentrum steg med 2,9 procent och vakansen var rekordlåga 0,4 procent, jämfört med ett genomsnitt om 1 procent under de senaste 15 åren. Föreslagen ökning av den årliga utdelningen är 1,98 euro per depåbevis en ökning med 2,9 procent jämfört med räkenskapsåret 2013/2014.

 

I januari ingick Eurocommercial ett joint venture tillsammans med AXA Real Estate genom förvärvet av 50 procent av aktierna i Shopping Etrembieres i utkanten av Genève för 43,3 MEUR (411 Mkr). Eurocommercial tecknade även avtal om att köpa 50 procent av Centro Commerciale Fiordaliso i Milano från Gruppo Finiper för 135 MEUR (1.282 Mkr), liksom en stormarknad och angränsande galleria vid I Gigli i Florens från Gruppo PAM för 82 MEUR (779 Mkr). Dessa bägge transaktioner beräknas vara klara i slutet av oktober respektive i april 2016.

 

I Sverige äger Eurocommercial följande köpcentrum under Martin Bjöörns ledning: 421 i Göteborg, Bergvik i Karlstad, Ingelsta Shopping i Norrköping, Grand Samarkand i Växjö, Elins Espland i Skövde, Eurostop i Halmstad, Moraberg i Södertälje, Kronan i Karlskrona samt Mellby Center i Laholm.

fredag, 28 augusti 2015 15:28

Concent säljer projekt för 1,1 Mdr kr

alt
Runar Söderholm, vd för Concent.

 

alt

En annorlunda annons för markköp.

 

Concent Holding har avtalat om försäljning av fastigheter innehållande 760 lägenheter med en bostadsyta om cirka 37.000 kvm. Bostäderna är under uppförande och Concent kommer att slutföra utveckling och produktion på uppdrag av köparen, som är investmentbolaget Nischer AB.

 

Det totala värdet av fastigheterna uppgår till 1.133 Mkr – ett värde som parterna har kommit fram till med hjälp av Newsec. Affären kommer att påverka Concents resultat efter skatt positivt med sammanlagt 237 Mkr, varav 151 Mkr under tredje kvartalet och 86 Mkr under fjärde kvartalet i år.

 

– Affären blir ett naturligt första steg för vår nya verksamhetsinriktning. De förvärvade bestånden består av hyresrätter under uppförande med potential till goda kassaflöden. Beståndet kommer att ingå i vår långsiktiga förvaltning, säger Wilhelm Burman, vd för Nischer.

 

Fastigheterna är i olika stadier av utveckling och Concent Holding har fått i uppdrag att slutföra utvecklingen och produktionen vilket kommer att ske löpande fram till slutbesiktning av fastigheterna.

 

Vid tillträde av fastigheterna sker en delbetalning på 10 procent, vilken lånefinansieras. Slutbetalningen, som sker efter färdigställande och slutbesiktning, kommer att finansieras med en kombination av lån, eget kapital och nyemitterade aktier.

 

– Concents förändring under 2014, från konsultverksamhet till utveckling och försäljning av fastigheter i tillväxtorter, visar sig redan framgångsrik. En stor del av de bostäder som denna försäljning inbegriper avser små, smarta hyresrätter, vilket förutom en bra affär för oss även gör att vi är med och bekämpar bostadsbristen, säger Runar Söderholm, vd för Concent.