14 maj 2024

Redaktionen

alt

Galären bygger ett upplevelsecenter med arbetsnamnet Alcatraz vid infarten till Luleå.

 

Nu ger sig hotellentreprenören Stefan Karlsson in i upplevelseindustrin. Redan nästa sommar slår han upp portarna till ett helt nytt upplevelsecenter om 8.000 kvm i Notviksstan utmed den stora infarten till Luleå. Upplevelsecentret har utvecklats i samarbete med Galären som för ändamålet bygger om en större fastighet på Spantgatan 12. I dagarna tecknade parterna ett hyresavtal som löper i tio år.

 

Upplevelsecentret, som har arbetsnamnet Alcatraz, kommer att erbjuda ett brett utbud av aktiviteter med allt från Spa, konferenslokaler, foodcourt med flera olika restauranger och kaféer, evenemangslokaler för mässor, gokart, paintball, lasergame, radiobilar och mycket annat och inte minst ett stort antal celler för äventyrskedjan Prison Island.

 

Verksamheten vänder sig till olika målgrupper. Barnfamiljer, kompisgäng, företag, föreningar och organisationer kommer att kunna skräddarsy aktiviter som passar just dem.

 

– Det handlar om en total ombyggnation. Läget längs Bodenvägen gör att upplevelsecentret också får en mycket bra exponering. Som fastighetsutvecklare är det förstås roligt att kunna presentera den här starka etableringen som kommer att ha stor betydelse både för handelsområdet Notviksstan och hela regionen, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären.

alt

Jobman förlänger kontraktet i Njursta 1:21.


Kungsleden har omförhandlat och tecknat ett nytt hyresavtal i fastigheten Njursta 1:21 med Jobman som hyr hela fastigheten om 13.500 kvm i Upplands Väsby. Omförhandlingen innebär att Jobman, som utvecklar och tillverkar funktionella arbetskläder, stannar kvar som hyresgäst i ytterligare fem år.
    

– Vi är glada att Jobman valt att stanna hos oss i Upplands Väsby. För oss som långsiktiga fastighetsägare är det viktigt att etablera en bra relation till våra hyresgäster så att vi kan erbjuda bästa möjliga produkt utifrån deras behov. Att Jobman stannar kvar hos oss i fem år till ser jag som ett kvitto på att vi lyckats med just detta, säger Sven Stork, regionchef Stockholm.

onsdag, 22 juni 2016 11:59

Citycon hyr ut till STI i Liljeholmen

alt

Citycons Liljeholmstorget Galleria är miljöcertifierad på den högsta nivån enligt LEED och är därmed en av Europas grönaste gallerior.


Citycon har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Stockholms Tekniska Institut (STI) om cirka 1.100 kvm i Liljeholmstorget Galleria. STI får nya, fräscha lokaler utformade för modern utbildning, vilket är viktigt för att kunna erbjuda en studiemiljö med hög kvalitet.  
    

– Med bättre anpassade klassrum samt fler grupprum, studieplatser och gemensamma utrymmen ges alla möjligheter för lärande och utveckling. Ett stort fokus vid valet av lokal har också varit närheten till bra kommunikationer, både för våra studerandes skull och för ett gott samarbete med våra partners, säger Magnus Öhman, vd på STI.
    

Liljeholmstorget Galleria, som öppnade hösten 2009, har idag cirka 94 butiker, kaféer, restauranger och vård- och serviceverksamheter fördelat på 41.000 kvm. Gallerian ligger i direkt anslutning till en av Stockholms största knutpunkter för kollektivtrafik där tunnelbana, bussar och tvärbana möts.
    

– Många butiker i gallerian vill utöka sina verksamheter. Vi saknar lediga ytor och för diskussioner med Stockholms stad om att bygga ut gallerian mot spårområdet och integrera gallerian med tunnelbanestationen, säger Magnus Bergman, regionchef på Citycon.

alt

Cordell Hull Building, uppkallad efter Cordell Hull (1871-1955), USA:s utrikesminister 1933-1944. Hull tilldelades Nobels fredspris 1945 för sina insatser vid förberedelserna för upprättandet av FN.


Skanska har tecknat ett avtal med delstaten Tennessee om att renovera och bygga ut kontorsbyggnaden Cordell Hull samt intilliggande anläggningar. Kontraktet är inledningsvis värt cirka 380 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Building i det andra kvartalet 2016.
    

Byggprojektet omfattar yttre renovering av Cordell Hull, en delstatlig kontorsbyggnad som ligger i centrala Nashville, som uppfördes i början av 1950-talet. Bygglaget kommer också att övervaka rivningen av befintliga centrala servicebyggnader och byggandet av en underjordisk passage mellan anläggningar i området.
    

Byggnationen påbörjades under första kvartalet 2016 och beräknas vara slutförd i slutet av 2017, då myndigheten kommer att flytta in i den uppgraderade anläggningen.

alt

Sofielunds lägenheter i fastigheten Vårlöken i Flen är handikappanpassade och hissar har installerats. För att få hyra lägenhet måste minst en i hushållet ha fyllt 70 år. I fastigheten hyr Flens kommun dessutom en lokal om cirka 100 kvm som används för dagverksamhet för dementa.


Sofielunds Fastigheter har färdigställt ett trygghetsboende i Flens tätort genom totalrenovering av fastigheten Vårlöken, Hultvägen 1 A & B. Den totala investeringen uppgår till cirka 30 Mkr.
    

Fastigheten innehåller 23 lägenheter om 1 resp. 2 r.o.k. samt gemensamhetslokaler bland annat bestående av en bastuanläggning, en större samlingslokal med kök samt en vinterträdgård. En särskild seniorvärd har anställts för hyresgästernas trevnad. Inflyttningar påbörjades i februari i vid invigningen den 16 juni var 19 lägenheter uthyrda. Hyrorna varierar från 5.500 till 7.500 kr per månad.
    

AB Sofielunds Fastigheter ingår i en företagsgrupp som äger fastigheter i Flen, Malmköping och Vingåker. I beståndet ingår cirka 220 bostäder samt kontors-, butiks- och industrifastigheter. I gruppen ingår såväl ett hotell (Hotel Malmköping) som en jordbruksfastighet (Sofielunds Gård). Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 40.000 kvm och värdet till nära 300 Mkr.
    

Företagen ägs av Rolf Lydahl, som har en mångårig erfarenhet av fastighetsbranschen, bland annat som styrelsemedlem i Vasakronan och nio år som ordförande i Jernhusen.

onsdag, 22 juni 2016 11:50

Ikano köper vårdboenden i Uppsala

alt

Ikano köper äldreboendet Gutasund i Gottsunda, Uppsala.


Ikano inleder en satsning på vårdboenden och gör sina första förvärv i Uppsala. I två separata affärer – båda med Pangea som säljrådgivare – köper Ikano dels ett boende för äldre i Gottsunda med 72 lägenheter, dels en fastighet under produktion i Gränby. Vd för Ikanos nya segment är Maria Rydén. Satsningen kommer att omfatta både projektutveckling och långsiktig förvaltning i nära samarbete med Ikano Bostad.
    

– Vårt affärsområde Fastigheter växer och vi kompletterar vårt erbjudande med ett nytt segment för vårdboenden. Satsningen gör oss till en bredare partner till kommuner och andra samarbetspartners, säger Daniel Skoghäll, affärsområdeschef Fastigheter, Ikano.
    

Fastigheten i Gottsunda säljs av Senectus Förvaltning AB, Mitsem Förvaltning AB och Erik Boberg. Operatör är Frösunda Omsorg.
    

Fastigheten i Gränby säljs av Svenska Vårdfastigheter och den beräknas vara klar sommaren 2017. Hyresgäster är Aleris och Kids2home. Verksamheten kommer att innehålla 72 lägenheter för äldreboende, 11 lägenheter för stödboenden samt en förskola.

alt

Ronie Ekström, vd för AB Folkets Hus i Stockholm.

 

AB Folkets Hus i Stockholm och Dansens Hus har tecknat ett nytt 15-årigt hyresavtal om 5.400 kvm i Folkets Hus vid Norra Bantorget i Stockholm.

 

– Vi har i samarbete med Dansens Hus identifierat ett antal utvecklingsmöjligheter i fastigheten, vilka vi nu kan realisera tillsammans, säger Ronie Ekström, vd för AB Folkets Hus i Stockholm.

 

–  Det kännsa jättebra att ha säkrat vår fortsatta plats i detta attraktiva läge mitt i stan. Tillgängligheten betyder mycket, både för publiken och danskonsten, säger Annelie Gardell, Teaterchef på Dansens Hus.

 

AB Folkets Hus i Stockholm äger fastigheter koncentrerat till Norra Bantorget. Bland hyresgästerna märks, förutom Dansens Hus som är Nordens största gästspelsscen för samtida danskonst, bland andra City Conference Center med plats för 4.000 konferensgäster samt Scandic Hotell Norra Bantorget med 240 rum på Wallingatan 15 och HTL by Scandic med 125 rum på Upplandsgatan 4.

 

Bolaget levererar även drift- och förvaltningstjänster till externa fastighetsägare genom dotterbolaget Bantorget Fastighets AB.

tisdag, 21 juni 2016 18:34

Djup oenighet om bostadspolitiken

alt

Bostadsminister Peter Eriksson och finansminister Magdalena Andersson fick inte Alliansen med sig för sina förslag om en ny bostadspolitik.

 

Regeringen har lagt ett förslag om en ny bostadspolitik i 22 punkter.         

 

De 22 punkterna är: 1. Mer statlig mark för bostadsbyggande. 2. Krav på kommunal planering för bostadsbyggande. 3. Ny utredning om strandskydd. 4. Boverket ska utreda trafikbuller vid bostadsbyggnader. 5. En förenklad kontroll av serietillverkade hus ska lagstiftas. 6. En ny översyn av Boverkets byggregler. 7. En utvecklad översiktsplanering så att Plan- och bygglagen ses över med inriktningen att den kommunala översiktsplanen delvis ska göras bindande. 8. En begränsning av detaljplanekravet. 9. En ökad delegation till kommunstyrelsen och byggnadsnämnden. 10. Fler bygglovbefriade åtgärder m.m. 11. Regeringen ska prioritera Länsstyrelsernas roll. 12. Kortare tidsfrist för länsstyrelsens beslut efter överprövning. 13. Kommunen ska kunna begära att länsstyrelsen lämnar ett planeringsbesked. 14. Rätten att överklaga ett beslut om bygglov m.m. begränsas för den som inte har yttrat sig under processen. 15. Slopat tak för uppskovsbelopp under en tidsbegränsad period. 16. Förslag för att utveckla hyressättningsmodellen. 17. Förutsättningarna för att ge kommunerna möjlighet att reglera upplåtelseformer i detaljplan. 18. En och stor samlad exploatering – nya hållbara städer. 19. Kreditgarantier. En särskild utredare får i uppdrag att se över systemet med kreditgarantier för bostadsbyggande 20. Statliga bolag ska få utökade möjligheter att bidra till bostadsbyggandet. 21. Åtgärder för att öka privatbostadsuthyrningen 22. En temporär lagstiftning ska ge förutsättningarna för att införa temporär lagstiftning som kan underlätta för bostadsbyggandet under 3–5 år.

 

Men troligt är att flera av förslagen kommer att hamna mellan stolarna eftersom Alliansen, moderaterna,  liberalerna, centern och kristdemokraterna säger nej till regeringens förslag till ny bostadspolitik. Främsta orsaken är regeringens förslag till byggsubventioner, höjd fastighetsavgift samt att taket för uppskovet av flyttskatten finns kvar.

 

Alliansen riktar även kritik mot system för naturreservat där kommuner ensamma bestämmer och där alliansen menar att kommuner måste ansöka hos regeringen för att inrätta ett nytt naturreservat. Alliansen vill även införa en 100 metersgräns för strandskydd och inte den gräns om 300 meter som strandskyddet finner tillämpningar idag.

 

Vid finansminister Magdalena Andersson och bostadsminister Peter Eriksson pressträff var Eriksson kritisk och satirisk över att den borgerliga alliansen hade hoppat av de bostadspolitiska samtalen då Eriksson sa:
– Man kan visa en åsna på källan, men man kan inte tvinga den att dricka!
  

Så frågan är om en ny bostadspolitik blir vad Sverigedemokraterna röstar på? TM

tisdag, 21 juni 2016 18:32

Planprogram för 3.000 boenden i Umeå

alt

Det nya bostadsområdet på Lilljansberget har planerats för att gröna rekreationsområden ska bevaras.

 

Under måndagen beslutade kommunfullmäktige i Umeå om planprogrammet för Lilljansberget i Universitetsstaden. Beslutet innebär att Akademiska Hus och Umeå kommun nu kan påbörja detaljplanearbetet för den nya stadsdelen som ska innehålla 3.000 boenden, varav en stor andel planeras för studenter och forskare.

 

Precis som i många andra städer har bostadsbristen i Umeå länge varit ett aktuellt ämne. Akademiska Hus arbetar på bred front för att hitta lösningar i frågan, där exploateringen av Lilljansberget är ett exempel. Utöver de 3.000 bostäder som gäller dagens planprogrambeslut bygger Svenska studenthus just nu 280 studentbostäder intill friidrottsarenan. Bygget sker till följd av markförsäljningar som Akademiska Hus genomfört med villkoret att just studentbostäder byggs på platsen.

 

– Campusnära studentbostäder är avgörande för att skapa attraktiva campusområden och konkurrenskraftiga lärosäten. Vi på Akademiska Hus vill bidra till att det byggs fler studentbostäder, oavsett om det är vi själva eller andra fastighetsägare som bygger, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr.

tisdag, 21 juni 2016 18:29

NCC hyr ut 9.600 kvm i Göteborgs Hamn

alt

Johanna Hult-Rentch, regionchef på NCC Property Development.

 

NCC Property Development har hyrt ut 9.600 kvm i lilla Bergstomten i Arendal Green Park, Göteborgs Hamn. Ännu en fastighet är därmed fullt uthyrd.

 

Hyresgäster är Brandon AB som flyttar in i december och Fisher Scientific GTF AB vars avtal påbörjas i januari 2017. Enligt Johanna Hult-Rentch,  regionchef på NCC Property Development intresset stortfrån företag att etablera sig i Sveriges bästa logistikläge.