14 maj 2024

Redaktionen

måndag, 27 juni 2016 11:53

CapMan säljer lyxhotell i Helsingfors

alt

Nya femstjärniga Hotel St. George öppnar sommaren 2017.


CapMan Nordic Real Estate Fund har tecknat avtal om att sälja en hotellfastighet på Georgsgatan 13 i centrala Helsingfors till en fond som förvaltas av Deka Immobilien. Transaktionen blir CapMan-fondens tredje sedan etableringen 2013 och Leimdörfer har varit säljarens rådgivare.
    

CapMan håller på att omvandla hotellfastigheten till ett femstjärnigt lyxhotell, Hotel St George, med 153 rum och Kämp Collection Hotels som operatör. Transaktionen förväntas slutföras när ombyggnad har slutförts och Hotel St. George öppnar sina dörrar för allmänheten under sommaren 2017.
    

– Vi är mycket glada över att ha hittat en långsiktig ägare för detta landmärke i hjärtat av Helsingfors redan under utvecklingsfasen, säger Juhani Erke, Partner på CapMan Real Estate.
    

Utöver de 153 rummen kommer hotellet att innehålla ett exklusivt spa med en swimmingpool, en restaurang, en cocktailbar och en vinterträdgård i innergården. Målgruppen är främst affärsresenärer samt turister.
    

CapMan Nordic Real Estate Fund innehåller fastigheter, främst kontor, butiker och bostäder, för totalt cirka 273 MEUR (2,56 Mdr kr) i etablerade delmarknader i nordiska storstäder.

måndag, 27 juni 2016 11:21

Folksam köper Kungshuset för 1,5 Mdr

alt
Kungsgatan 16-18 och Regeringsgatan 66 i centrala Stockholm omfattar 16.600 kvm. KPA Pensionsförsäkring har redan tillträtt fastigheten.

 

alt

Lars Johnsson, chef för Folksams fastighetsverksamhet.

 

Folksam har genom dotterföretaget KPA Pensionsförsäkring tecknat avtal med GIC om förvärv av fastigheten Kåkenhusen 37 (Kungshuset) i centrala Stockholm. Det underliggande fastighetsvärdet är 1.510 Mkr och fastigheten utgörs av drygt 16.600 kvm.

 

– Vi är mycket glada över att ha fått möjligheten att köpa en av de bästa fastigheterna i centrala Stockholm. Den är nyrenoverad, i princip fullt uthyrd med en bra mix av stabila hyresgäster och är ett bra exempel på den typ av förvärv vi vill göra för att bygga vår ekonomiska styrka, säger Lars Johnsson som är chef för Folksams fastighetsverksamhet.

 

Kungshuset har en uthyrningsbar area på cirka 16.600 kvm, varav 10.600 kvm är kontor och 6.000 kvm restaurang och biograf samt ett antal parkeringsplatser. Fastigheten är belägen på Kungsgatan 16-18 och Regeringsgatan 66 i centrala Stockholm. KPA Pensionsförsäkring har redan tillträtt fastigheten.

 

Folksam med dotterföretag äger idag fastigheter för omkring 22 Mdr kr och försäkringsbolaget har satt upp ett mål om att kraftigt öka fastighetstillgångarna under de närmsta åren.

 

Sommaren 2007 förvärvade GIC (Government of Singapore Investment Corporation) Kungshuset, Kungsgatan 16-18, i centrala Stockholm för 1,13 Mdr kr.

 

I april 2004 förvärvade LaSalle Investment Management Kåkenhusen 37 (Kungshuset) av Ekhagastiftelsen och Gösta Videgårds Familjestiftelse för 435 Mkr, en affär där Genesta var partner och lokal förvaltare i affären. På den tiden var det 50 procent vakans i fastigheten som genomgick en större uppgradering.

 

Större hyresgäster i fastigheten är bland annat Länsstyrelsen som hyr 8.000 kvm, Rigoletto SF Bio, arkitektbyrån Equator Stockholm AB och Bistro Rigoletto.

söndag, 26 juni 2016 14:24

Alfred Berg rekryterar Jonas Andersson

alt

                                                                                                     

Alfred Berg anställer Jonas Andersson (bilden), topprankad aktieanalytiker inom fastighets- och byggsektorn, senast från Danske Bank. Under de senaste 19 åren har han arbetat som aktieanalytiker inom fastigheter för bland annat Nordea, ABG och HQ. Andersson har också varit industriattaché i Tyskland och innan dess varit byggnadskonsult. Under 2012 och 2013 var han ansvarig för Nordeas aktieanalysavdelning i Stockholm.

 

– I Jonas har vi funnit en person med både lång erfarenhet och genuin kunskap inom fastighetssektorn och fastighetsaktier. Det är en perfekt kombination för att ta över ansvaret för Alfred Bergs fastighetsfond, säger Tomas Scherp, vd för Alfred Berg.

 

Jonas Andersson börjar hos Alfred Berg i september.

söndag, 26 juni 2016 14:20

MaxFast listas på First North

alt

Ledningen för MaxFast Properties (fr v): vd Robert Engwall, finanschef Håkan Karlsson och fastighetschef Magnus Fält.

 

MaxFast Properties har godkänts för listning på Nasdaq Stockholm First North. Första handelsdag blir 29 juni.

 

– Listningen är en kvalitetsstämpel på bolaget och ger oss tillgång till kapitalmarknaden, säger Robert Engwall, vd MaxFast.

 

Grunden till det som idag är MaxFast Properties AB lades i augusti 2013 då Engwall tillsammans med Håkan Karlsson och Magnus Fält enades om att köpa tre fastigheter med bra kassaflöden i Avesta och Fagersta. Sedan dess har bolaget köpt fastigheter belägna från Norrköping i söder till Sundsvall i norr, med en koncentration i städerna Eskilstuna, Karlstad, Norrköping och Västerås.

 

Efter en nyligen genomförd kapitalresning om cirka 210 Mkr, har MaxFast ungefär 185 aktieägare.

 

MaxFast Properties har som mål att från nuvarande fastighetsbestånd om 700 Mkr nå ett fastighetsvärde om 1 Mdr kr inom ett år och 2 Mdr kr inom tre år. Den genomförda kapitalresningen gör det möjligt att uppnå det första av dessa mål.

 

Catella Corporate Finance har varit finansiell rådgivare och Advokatfirman Glimstedt legal rådgivare till MaxFast.

alt

Stendörren investerar 16 Mkr i Järfälla Veddesta 2:43.


Stendörren Fastigheter har förlängt hyresavtal med hyresgästen Silex Microsystems AB i fastigheten Järfälla Veddesta 2:43. Det nya hyresavtalet löper på 15 år med en total årshyra inklusive sedvanliga tillägg om cirka 15 Mkr. Stendörrens fastighet i Järfälla är en specialfastighet med kontor och renrum för forskning och tillverkning av mikrochips som används till bland annat backsensorer i fordonsindustrin. I samband med förlängningen genomför Stendörren uppgradering av fastighetens tekniska installationer för 16 Mkr.
    

– Att tillsammans med Stendörren investera i fastigheten för att långsiktigt säkra vår forskning och produktion i Sverige är mycket glädjande, säger Edvard Kälvesten, vd Silex Microsystems.
    

– Genom investeringarna i fastigheten erbjuds Silex mer ändamålsenliga och representativa lokaler som anpassas för verksamhetens framtida behov. Vi är glada och stolta över att ett världsledande teknikföretag valt att fortsätta sitt långa samarbete med oss, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

torsdag, 23 juni 2016 10:41

Magnolia säljer i Vallentuna till SEB

alt

SEB:s Domestica II ska köpa Magnolia Bostads bostäder på Åby Ängar i Vallentuna. Markanvisningen fick Magnolia i samarbete med Jordens arkitekter AB.


Magnolia Bostad säljer drygt 300 hyresrätter till SEB:s bostadsfond Domestica II. Försäljningen avser fastigheterna Vallentuna-Åby 1:94 och Vallentuna-Åby 1:149 i den nya bostadsområdet Åby Ängar, nära Roslagsbanan och Vallentuna centrum. Affären och sker via bolagsöverlåtelser till ett pris om cirka 100 Mkr.
    

Magnolia Bostad kommer att utveckla och driva projektet hela vägen fram till dess att bostäderna är klara för inflyttning. Fastighetsvärdet vid färdigställande uppgår till cirka 500 Mkr. Affären är villkorad av köparens finansiering.  


Projektet består av yteffektiva lägenheter fördelade på två kvarter. I bottenvåningen planeras för inslag av kommersiella lokaler och under husen byggs garage. Fastigheterna kommer att miljöcertifieras. Byggstart är preliminärt planerad till första kvartalet 2017 och inflytt sker under 2018-2019.

alt

Karlstad får 250 nya bostäder i stadsdelen Klara, nära Tingvalla IP.


Riksbyggen har tillsammans med Stiftelsen Karlstadshus, Prepart och Karlstadhus fått en markanvisning i Klara alldeles intill Tingvalla IP. Planerna är att komplettera befintlig bebyggelse i Klara med cirka 250 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter. Dessutom planeras för ett parkeringshus med 160 p-platser samt parkeringsdäck med 80 p-platser.
    

– Vi har under lång tid haft ambitionen att bygga nya bostäder i Karlstad vilket det finns ett stort behov av. Från Riksbyggens sida är vi mycket glada över markanvisningen som vi fått tillsammans med våra samarbetspartners i det nya projektet, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen
    

Riksbyggen kommer att använda sitt prisbelönta och systematiska arbete med att återskapa och tillföra ekosystemtjänster  direkt i stads- och boendemiljön. De nya bostäderna får också ett mycket attraktivt läge i centrala Karlstad, med närhet till Klarälven och centrum.
    

Riksbyggen äger 40 procent av Stiftelsen Karlstadshus och har sedan lång tid tillbaka en omfattande förvaltningsverksamhet i Karlstad.
    

– Vi vill fortsätta att bygga fler nya bostadsprojekt i Karlstad och hoppas att detta bara är början för Riksbyggens kommande satsningar i staden, säger Leif Linde.

torsdag, 23 juni 2016 10:35

Eklandia tecknar nya avtal i Blenda

alt

Fastigheten Blenda på Lindholmspiren, Göteborg, är ritad av Liljewall Arkitekter och uppförs av Peab på totalentreprenad. Visualisering: Tomorrow


Eklandia Fastighets AB, dotterbolag till Castellum AB, har tecknat ytterligare hyresavtal om cirka 1.700 kvm i kontorsfastigheten Blenda på Lindholmen i Göteborg. Hyresavtalen är tecknade med bland andra Tata Technologies Europe och Mindmancer, vilket innebär att 60 procent av ytorna nu är uthyrda i Blenda. Sedan tidigare har  Eklandia kontrakterat Mecenat, Pay Solutions, Inceptive, Getinge, Aliaro och Schaeffler i fastigheten, som totalt omfattar 9.100 kvm fördelat på sex våningar.
    

– Det är glädjande att på kort tid kunna hälsa fler nya hyresgäster välkomna till Blenda och Eklandia. Vi ser uthyrningarna som ett starkt bevis på Lindholmens attraktivitet och vi har långtgående förhandlingar med ett flertal intressenter till resterande ytor, säger Cecilia Fasth, vd för Eklandia Fastighets AB.
    

Uppförandet av Blenda ligger i linje med Eklandias ambition att vara en av de dominerande aktörerna i Göteborgs stadsutveckling. Byggnaden får ett unikt uttryck med utskjutande exteriöra partier och glasade fasader som öppnar för ljus och rymd interiört. Läget blir optimalt vid kajkanten på Lindholmspiren med utsikt över vattnet och innerstaden.  

 

Blenda kommer att miljöcertifieras enligt Breeam med ambitionen att nå nivå Excellent.

alt

White arkitekter har ritat  S:t Eriks ögonsjukhus.

 

Arcona har tecknat avtal med Vitartes om att uppföra St:Eriks ögonsjukhus omfattande 42.000 kvm inom kvarteren Stockholm Patienten 1 och Solna Princeton 1 i Hagastaden. Projektet byggs i direkt anslutning till huvudentrén för Nya Karolinska sjukhuset och delvis ovanpå befintligt tunnelrör för E4:an och beställare är projektutvecklingsbolaget Vitartes, till lika delar ägt av Hemsö och SveaNor. Avtalet motsvarar arbeten till en uppskattad volym om cirka 1 Mdr kr, där den första etappen utgör cirka 320 Mkr. Samarbetet i projekteringen har redan påbörjats och projektet i sin helhet ska vara färdigställt till årsskiftet 2019/2020.

 

Stockholms läns landsting är största hyresgäst i byggnaden, där St:Eriks ögonsjukhus (STE) kommer att bedriva verksamhet. Det kommer även att finnas externa verksamheter med koppling till STE som hyr en del av lokalerna.

 

I området pågår även ett flertal andra projekt som en del av utbyggnaden av Hagastaden, något som ställer stora krav på logistiken kring arbetsplatsen, där man kommer att använda Arconas logistiksystem, CSL, med separat logistikterminal, samordnade leveranser och inbärningshjälp.

 

– Att Arcona och Veidekke får förtroendet att genomföra projektet beror framförallt på att de under anbudsskedet visat en stor förståelse för komplexiteten i projekten och på tidiga underlag kunnat presentera bra och kreativa lösningar för projektgenomförandet, säger Peter Alvemur, projektchef och vice vd på Vitartes.

 

– Vi är stolta över att ha fått förtroendet att genomföra ännu ett stort projekt inom Life Science med Vitartes. Det stärker vår position som en av dom ledande byggarna inom stora och installationstäta projekt med komplicerade yttre förhållanden, säger Jeanette Saveros, vd på Arcona.

onsdag, 22 juni 2016 17:52

Wihlborgs i affärer om 180 Mkr

alt

Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

 

Wihlborgs köper en fastighet i Köpenhamn för 20 MDKR (25 Mkr) och säljer fastigheter i Helsingborg och Malmö för totalt 157 Mkr som ett led i det långsiktiga arbetet med att utveckla sitt fastighetsbestånd.

 

Förvärvet i Köpenhamn gäller fastigheten Abildager 16 i Brøndby. Fastigheten, som är outhyrd, har en tomtareal om cirka 35.000 kvm och är bebyggd med lager, kyllager och kontor på cirka 11.000 kvm. Wihlborgs äger sedan tidigare grannfastigheten Abildager 8-14 där PostNord är hyresgäst.

 

– Förvärvet av Abildager 16 innebär att vi får större möjlighet att utveckla vår befintliga fastighet och tillmötesgå våra hyresgästers framtida behov, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

 

I Helsingborg säljer Wihlborgs fastigheten Vikingen 10 till Gustavssons Fastigheter, ett familjeägt fastighetsbolag. Den uthyrningsbara ytan uppgår till knappt 1.900 kvm och består av bostäder, restauranger, butiker och kontor. Försäljningen i Malmö gälller de sista delarna av en industrifastighet i Limhamn som Wihlborgs köpte 2010 och som bolaget nu har förberett för bostadsutveckling.     

 

– En viktig del i Wihlborgs verksamhet är projektutveckling. Arbetet med omvandlingen av industrifastigheten i Limhamn är ett exempel på lyckosam projektutveckling, avslutar Anders Jarl.