14 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 29 juni 2016 10:37

NAI Svefa köper Fasticon

alt

Lennart Andersson, grundare och huvudägare av Fasticon, och Mikael Lundström, koncernchef NAI Svefa.


NAI Svefa förvärvar Fasticon AB med det helägda dotterbolaget Fasticon Väst AB. Det innebär att NAI Svefa tar ett stort steg mot bolagets långsiktiga mål att bli den ledande fastighetsrådgivaren för både offentlig och privat sektor i Sverige.
    

– Vi har under de senaste åren breddat vår rådgivning som en naturlig fortsättning på våra fastighetsekonomiska och fastighetsrättsliga tjänster. Fasticon har liksom vi sett en ökad efterfrågan på rena strategi- och organisationsfrågor och tillsammans med tidigare förvärvet av Sensa blir vi riktigt starka i synnerhet mot offentlig sektor, säger Mikael Lundström, koncernchef på NAI Svefa.
    

Fasticon, som idag är partnerägt, har inför förestående generationsskifte sökt en mer långsiktig ägarstruktur.
    

– Samgåendet med NAI Svefa ger fantastiska förutsättningar för en fortsatt tillväxt och en stark plattform för att utveckla verksamheten till nytta för våra medarbetare och kunder, säger Lennart Andersson, grundare och huvudägare av Fasticon AB.
    

Fasticon kommer fortsatt att verka under sitt eget varumärke men koncernens gemensamma kunder kommer att erbjudas en bredare rådgivning. Fasticons nuvarande partners kommer att arbeta vidare i Fasticon AB som blir ett dotterbolag inom Svefa-koncernen.
    

Fasticons affärsmodell bygger på att erbjuda rådgivning och tjänster i hela värdekedjan för fastighetsrelaterade verksamheter. Bolaget har också ett strategiskt samarbete i kompetensfrågor med Fasticon Kompetens, som för cirka ett år sedan såldes till Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB (70 procent) och Jonas Gustavsson (30 procent), dåvarande vd, numera koncernchef och vd för moderbolaget Fasticon Kompetens Holding AB.

onsdag, 29 juni 2016 09:34

NP3 köper i Falun för 270 Mkr

alt

Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter. Foto: Mike Straneus

 

NP3 Fastigheter har i två affärer förvärvat en portfölj i Falun om 12 fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om 270 Mkr. Portföljen har ett årligt hyresvärde om 26,5 Mkr och den ekonomiska uthyrningsgraden är 98 procent. Den genomsnittliga kontraktslängden uppgår till cirka 4,1 år.

 

Beståndet omfattar 12 väl samlade fastigheter i Ingarvets företagsområde i Falun. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 36.300 kvm. En av fastigheterna med ett hyresvärde om 2,85 Mkr och ett pris på 29 Mkr tillträds den 30 juni 2016 och säljare av den är Haglöf & Nordkvist AB. De resterande fastigheterna med ett pris om 241 Mkr tillträds den 30 september 2016 och säljare av dem är Maralago industri AB. 

 

Svenska krämfabriken AB, med en av Europas modernaste produktionsanläggningar för kosmetik, är största hyresgäst med 14 procent av hyresvärdet. Andra större hyresgäster är Postnord som står för 6 procent av hyresvärdet, Bevego, grossist- och handelsföretag inom byggplåt, ventilation och teknisk isolering, står för 5 procent och Falu kommun och Ahlsell står för 4 procent vardera av hyresvärdet.

 

– Genom förvärvet stärker NP3 sin närvaro i Dalarna inom B2B-handel vilket är en prioriterad fastighetskategori. NP3 kommer tillsammans med säljaren att fortsätta förvalta och utveckla Ingarvet med de byggrätter som medföljer förvärvet, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter. 

alt

Hesselby Slotts huvudbyggnad, med ursprung från 1600-talet, ägdes i huvudsak av släkten Bonde fram till 1931 då Stockholm stad köpte slottet. I november 2009 klubbade Stockholms stads fullmäktige igenom en försäljning av slottet för 50 Mkr, efter en lång förhandling med flera parter. De nya ägarna blev Torbjörn Blomqvist, som äger bland annat Ulfsunda och Åkeshovs slott, tillsammans med artisten Tomas Ledin.

 

ALM Equity och Hesselby Slott ska utveckla befintlig verksamhet med 130 nya hotellägenheter. Nu har ALM Equity tecknat avtal med Hesselby slott om gemensamt ägande om vardera 50 procent för utveckling av hotellbyggrätter vid Hesselby slott i Stockholm. Fastigheten innehåller en byggrätt motsvarande cirka 4.500 kvm LOA och är i dag delvis bebyggd med 26 hotellrum och en bastuanläggning som kommer att rivas och ersättas med 130 moderna hotellenheter, vilka kan användas både för kort eller längre vistelse.

 

Fastigheten är i dag en del av Hesselby Slott, med goda kommunikationer in till centrala Stockholm. På platsen finns idag faciliteter med konferenslokaler, restaurang- och hotellverksamhet.

 

Målsättningen med utvecklingen av fastigheten är att komplettera Slottets hotellrum med hotellägenheter som når nya kundgrupper, passar in i befintlig verksamhet samt möjliggör ett effektivt nyttjande av befintliga faciliteter på Slottet. Ambitionen är att nivån på verksamheten skall kunna ändras och anpassas efter efterfrågan och att Slottet kan erbjuda tjänster och service som exempelvis spa och restaurang som kan vara kommersiellt gångbara året runt. Vakanta hotellägenheter kan hyras ut till Slottets konferensgäster då de inte nyttjas på annat sätt.

 

Tillträde till fastigheten är beräknat till hösten 2016 när fastighetsbildning vunnit laga kraft.

alt

Kronandalen. Visionsbild Riksbyggen. Bild MAF Arkitektkontor

 

Sex byggherrar har nu valts ut för att bygga kommande etapp, Norra Entrén, av Kronandalen, en del av det gamla regementsområdet Lv7 i Luleå. Dessa är Riksbyggen/MAF Arkitektkontor, Nordhalla /White, SHH Bostad/Thomas Eriksson Arkitekter, HSB/Tirsén och Aili Arkitekter, BDB Bygg/Arkitekthuset Monarken och Lerstenen/Link Arkitektur. Totalt kommer etappen att rymma över 400 bostäder. Totalt ska Kronan, som ägs av Luleå kommun, bli en stadsdel med över 3.000 bostäder.

 

Urvalet av byggherrar har bland annat gjorts utifrån vilka förslag som ger högsta måluppfyllelse i enlighet med Vision Luleå 2050. Därefter har det skett en tilldelning av kvarter där bedömningsgruppen också vägt samman faktorer som upplåtelseform (hyres-, bostads- eller äganderätt), parkeringslösningar och prisnivåer för boende.

 

Under hösten ska byggherrarna ges möjlighet att i dialog och förhandling med representanter från kommunen ytterligare utveckla och fördjupa sina förslag. Ambitionen är att samtliga bygg-herrar ska tilldelas markanvisning vid årsskiftet.

 

Regementet i Kronandalen var aktivt mellan 1942 och 1992. Arbetet med att förändra området påbörjades redan 2004 och Riksbyggen har varit med och byggt i de tidigare etapperna.

 

Stadsdelen består i dag av sex områden; Kronanhöjden, Östra Kronan, Kronanbacken, Lulsundsberget, Kulturbyn och Kronandalen. I dagsläget finns 650 bostäder i stadsdelen. Bygget av den kommande etappen beräknas kunna börja under 2017 och om allt går enligt plan ska det vara klart för inflyttning 2018/2019.

alt
Botryggs hotell i 16 våningar ska rymma 174 hotellrum kombinerat med 77 företagslägenheter i Älvsjö. Bild:White

 

alt

Hotellet byggs nu nära spåren vid Älvsjö station.

 

alt

Järntorgets hus i kv 1 i Älvsjö centrum är nu färdigställda.

 

Botrygg har anvisats mark i Älvsjö Centrum för nybyggnation av hotell/lägenhetshotell. White arkitekter har utformat byggnaden.

 

Centrala Älvsjö är ett av Stockholms stadsutvecklingsområde och ingår även i programmet ”Vision för Söderort”. I Älvsjö byggs nu för cirka 600 nya bostäder och ett nytt resecentrum tillsammans med SL.

 

Botryggs hotell ska rymma 174 hotellrum kombinerat med 77 företagslägenheter. Det föreslås bli en accentbyggnad med 16 våningar som ska markera entrén till Älvsjö.

 

Hotellets utformning togs fram genom ett parallellt skissuppdrag där arkitektkontoren White, Kjellander & Sjöberg samt Nyréns medverkade. Vinnande förslag kom från White arkitekter och togs fram av en arbetsgrupp bestående av Pontus Pyk, David Alton, Oskar Norelius och Sam Keshavarz (landskap).

 

Samtidigt pågår nu full aktivitet kring Älvsjö centrum med byggnation och inflyttning. Huset i kvarter 1 mellan torget och spåren är nästan helt färdigbyggt. Alla lägenheter är inflyttade sedan januari i år. Det som kvarstår är arbeten i en del lokaler i bottenvåningen. Byggherre är Järntorget.



 

 

alt

Brf Albatrossen i Bredsand strax söder om Enköping.

 

alt

Brf Flaggskeppet i Åkersberg i östra delen av Enköping.


NCC har fått i uppdrag av SHH Bostad AB att bygga 78 bostadsrätter i Enköping. Lägenheterna som uppförs i Åkersberg och Bredsand baseras på NCC Design, ett koncept som ger lägenheter med hög boendekvalitet, till fast pris, och med kort byggtid. Uppdraget är uppdelat i två projekt som tillsammans uppgår till ett värde av 100 Mkr.
    

– Enköping är en av de snabbast växande kommunerna i Uppsala län och vi behöver fler bostäder till rimliga priser. Med NCC som partner har vi möjlighet att erbjuda kvalitativa och hållbara bostadsrätter, som dessutom kan byggas på kort tid, säger Misha Moeremans, vd på SHH. De bostadsprojekt som vi nu startat upp är en del av visionen att fler människor ska få tillgång till bra boenden.
    

I Bredsand kommer NCC att uppföra fem hus om vardera två våningar med totalt 30 bostadsrätter som bildar bostadsrättsföreningen Flaggskeppet. Lägenheterna byggs enligt NCC Design Duo och består av treor och fyror om 66 respektive 81 kvm. Projektet ska vara klart och inflyttning beräknas kunna ske under maj/juni 2017.
    

I Åkersberg planeras fyra hus om vardera fyra våningar med totalt 48 lägenheter som bildar bostadsrättsföreningen Albatrossen. Lägenheterna byggs enligt NCC Design Quattro och består av ett till tre rum om 35 – 76 kvm. I uppdraget ingår även markarbeten samt uppförande av carportar och miljöhus. Inflyttning beräknas kunna ske under maj/juni 2017.
    

– Förprojektering och en styrd och standardiserad byggprocess är centrala delar i vårt koncept NCC Design. Det innebär att bostäderna kan byggas på kort tid, till ett förutsägbart pris och med kontrollerad kvalitet i utförandet. Vi är glada över vårt utökade samarbete med SHH som, genom bostadsprojekten i Enköping, möter kommunens behov av fler bostäder, säger Jonas Lundh, projektchef på NCC.
    

NCC samarbetar sedan tidigare med SHH på många orter i Sverige, bland annat genom bostadsprojekten, Brf Amiralen, också i Bredsand i Enköping samt Brf Skogskullen i Strängnäs.

alt

Ny ägare av Ingelst Retail Park är Standard Life-fonden Euro Club II.


Standard Life Investments European Real Estate Club L.P. II (Euro Club II) har genomfört tre fastighetsförvärv, varav två i Nederländerna och en i Sverige, för totalt närmare 105 MEUR (988 Mkr).
    

Det svenska förvärvet är Ingelsta Retail Park, Norrköping, där säljaren är AxFast och priset cirka 56 MEUR (527 Mkr), medan de nederländska förvärven gäller en nyutveckling av två logisktikanläggningar, i Vianen respektive Dordrecht. Förvärvet i Norrköping omfattar totalt 37.000 kvm med ankarhyresgästerna Bauhaus, Willys, Julia och Rusta.
    

Cushman & Wakefield var rådgivare för Standard Life i de nederländska affärerna, medan Savills och RED var rådgivare vid köpet av Ingelsta Retail Park. Rådgivare till Axfast var JLL.

måndag, 27 juni 2016 17:09

Stora bankkontor kan tömmas i London

alt
Flera bankkontor i Canary Wharf i London kan tömmas som en följd av Brexit.

 

EU förbereder sig för att flytta den europeiska bankmyndigheten, EBA, European Banking Authority, från Canary Wharf i London. Det som en följd efter Storbritanniens omröstning att lämna unionen, sade EU-tjänstemän på söndagen, enligt flera källor.

 

Flera europeiska städer, som Frankfurt och Paris, är nu angelägna om att få EBA:s etablering av ett nytt huvudkontor. Men även Milano kan vara rätt plats menar Italiens förre premiärministern Enrico Letta i ett uttalande.

 

BBC har rapporterat att den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley planerar att flytta cirka 2.000 anställda i London till Dublin eller Frankfurt.

 

Liknade uppgifter har kommit från BNP Paribas, JP Morgan och HSBC,  att dessa bankjättar nu planerar att flytta tusentals anställda från bankkontor i London, till nya kontor i Paris, Frankfurt och Milano.

alt

                                                                                                                    
INT3PRENÖR förstärker sin organisation med Stefan Westin (bilden). Han blir ny arbetschef och medlem i bolagets ledningsgrupp.     
    

Stefan Westin har under de senaste åren arbetat genom sitt företag Westin Projekt AB som projekteringsledare åt Vasakronan för Projekt Sergelhuset, för Fabeges nya kontor för SEB i Arenastaden, och som projekterings- och projektledare för SGA Fastigheter vid uppförandet av Tele2 Arena. Tidigare har han arbetat som projektledare inom Skanska och på Forsen Projekt.
    

– Stefan har mångårig erfarenhet av byggbranschen både som entreprenör, och som byggherrerepresentant. Genom honom tar vi ytterligare ett steg framåt med att utveckla och stärka vår marknadsposition i Stockholm och Uppsala, säger Mats Kimby, vd för INT3PRENÖR.

alt

Johan Bergman, CEO Niam.


Niam har nyligen genomfört den första stängningen av fastighetsfonden Niam Nordic Core Plus II. Stängningen resulterade i 134 MEUR (1,26 Mdr kr) i eget kapital. Niam Nordic Core Plus II är en SCS-SIF limited partnership, baserad i Luxemburg och kommer att investera i fastigheter i Norden. Kapitalet i första stängningen kommer främst ifrån tyska, holländska och svenska pensionskassor och finansiella institutioner som representerar 45 procent av fondens målstorlek.
    

– Vi är mycket nöjda med den första stängningen i vår nya core-plus fond och uppskattar allt stöd från våra investerare. Vi fortsätter att se stora inkomstbringande möjligheter på den nordiska marknaden, säger Johan Bergman, CEO på Niam.
    

Niam Nordic Core Plus II kommer att fokusera på investeringar i kontors-, handels- och bostadsfastigheter i de nordiska länderna. Kapitalet kommer att investeras genom Niams egna organisation med kontor i Stockholm, Oslo, Helsingfors och Köpenhamn och är en fortsättning på den framgångsrika fonden Niam Nordic Core Plus I.
    

Niam förvaltar idag ett fastighetsbestånd om 2,9 miljarder euro (27,3 Mdr kr) genom sina fyra fonder, Niam IV, Niam V, Niam VI och Niam Core Plus I.