13 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 30 juni 2016 17:10

NP3 köper handelsfastighet i Östersund

alt

Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

NP3 Fastigheter AB (publ) har förvärvat en fastighet i Lillänge handelsområde i Östersund till ett nettopris om 136,5 miljoner kronor. Den fullt uthyrda fastigheten om nära 7.800 kvm har ett årligt hyresvärde om 10,4 miljoner kronor och den genomsnittliga hyresdurationen är 8,4 år.

 

Den största hyresgästen är Coop Nord som står för 74 procent av hyresvärdet, Kappahl står för 16 procent och Dressman står för 5 procent. I samband med tillträdet skriver Coop ett nytt tioårigt hyresavtal. Fastigheten tillträds den 1 juli 2016 och säljare är Coop Nord.

 

Den förvärvade fastigheten, Ångvälten 7, ligger i Lillänge handelsområde som är ett av norra Sveriges starkaste externhandelsområden. NP3 äger sedan tidigare den angränsande fastigheten Ångvälten 5 om drygt 12.000 kvm med bland annat Elgiganten, Rusta och Apoteket som hyresgäster.

 

Fastighetsbeståndet i Östersund inkluderar även fastigheter i Odenskog och Stadsdel Norr. Affärsområde Östersund står för 54 Mkr, motsvarande 11 procent av NP3s totala hyresvärde (31/3). Detta förvärv medför att hyresvärdet i affärsområdet ökar med närmare 20 procent. NP3 har för avsikt att växa ytterligare i Östersund.

 

– Då vi sedan tidigare redan är en stor fastighetsägare i Lillänge för detta förvärv med sig att vi kan optimera driften och utveckla skalfördelar i förvaltningen. Lillänge handelsområde har vuxit starkt de senaste åren och områdets attraktionskraft framgår av den goda uthyrningsgraden och de stabila hyresnivåerna, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

– NP3 kommer genom förvärvet att få en samlad fastighetsägaroll vilket stärker handelsutvecklingen för Lillänge, säger Lars Carlstedt, Fastighetschef Coop Nord

torsdag, 30 juni 2016 12:07

Cushman & Wakefield rekryterar Bjorå

alt

                                                                                             

Cushman & Wakefield rekryterar Håvard Bjorå (bilden) till en ny roll som Head of Nordic Research. Hans ansvar blir att att bygga upp plattformen för nordisk research och att utveckla ett samordnat analysarbete i regionen för Cushman & Wakefield.
    

Håvard Bjorå har över tio års erfarenhet av affärsutveckling inom datainsamling och fastighetsanalys, samt portfölj- och marknadsanalyser till såväl nordiska som internationella fastighetsinvesterare. Närmast kommer han från en roll som Vice President hos MSCI (tidigare IPD) med ansvar för verksamheten och kunder inom hela Norden. Inom IPD har han även haft ytterligare ett antal ledande positioner såsom Nordic Head of Business Development, Nordic Deputy Managing Director samt Country Manager för såväl Norge som Sverige. Han har tidigare arbetat i hela Norden men också i Storbritannien.
    

– Norden blir mer och mer en investeringsmarknad och vi ser ett ökat intresse för cross border-investeringar. Då måste vi kunna erbjuda våra kunder enhetliga beslutsunderlag i regionen. Vi är otroligt nöjda med rekryteringen av Håvard till Cushman & Wakefield. Med sin starka analysbakgrund och erfarenhet av investeringsstrategier kommer han att bli en stor tillgång för våra kunder, säger Agneta Jacobsson, Head of Sweden and the Nordics, Cushman & Wakefield.

torsdag, 30 juni 2016 12:04

Aspelin Ramm hyr ut till Max i Varberg

alt

Intresset för etableringar i det nya handelscentrumet Lugnetrondellen i Varberg är stort.


Hamburgerkedjan Max öppnar en ny restaurang i Aspelin Ramms handelscentrum Lugnetrondellen i Varberg. Den nya restaurangen blir cirka 500 kvm och byggs enligt ett koncept som tagits fram i samarbete med arkitekten Gert Wingårdh och som lanserades i maj i år. Konceptet innebär en mer påkostad inredning i naturliga material som trä och läder och som ska höja nivån på restaurangupplevelsen. Öppning beräknas ske under hösten 2017.
    

Totalt omfattar Lugnetrondellen 24.000 kvm butiksyta fördelat på ett tiotal butiker mellan 500 och 7.000 kvm och beräknas vara klart till hösten 2017. Förutom Max är det sedan tidigare klart att Biltema bygger ett varuhus om 7.000 kvm i det nya handelscentrumet.
    

– Det känns riktigt bra att vi tidigt har gjort klart med en spännande restaurang i Lugnetrondellen. Det är en väldigt viktig del för att utveckla ett framgångsrikt handelscentrum, med en bra och bred mix av olika butiker och verksamheter inom exempelvis elektronik, hem och fritid samt kök och vitvaror. Intresset för att etablera sig här är stort och vi räknar med att teckna avtal om ytterligare 4.000 kvm med olika butiker från olika branscher, inom den närmaste månaden, säger Kristian Höglind, affärsutvecklare på Aspelin Ramm Fastigheter. 
    

I samband med bygget av Lugnetrondellen förändras även infrastrukturen i Varberg. De närmaste åren ska Västkustbanan grävas ner i en tunnel under Varberg. Tågstationen och Varbergs hamn flyttar norrut och dessutom planeras nya hållplatser för kollektivtrafiken runt Lugnetrondellen.

 

Höglind tillägger:
– De här förändringarna gör det möjligt för staden att växa norrut, närmare Lugnetrondellen. Det innebär ett växande kundunderlag i vårt närområde vilket kommer att gynna verksamheterna i köpcentrumet. Vi bygger även 600 nya p-platser vilket gör det enkelt och bekvämt att komma hit och handla också för våra besökare som kommer med bil. Samtidigt bygger vi med höga miljöambitioner. Vår del av Lugnetrondellen blir som lägst certifierad GreenBuilding, med 25 procent lägre energianvändning än nybyggnadskraven, men vi utreder även ytterligare energibesparande lösningar.

alt

Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.


Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgick till 18,6 miljarder euro under årets första sex månader, enligt nya siffror från Pangea Property Partners. Det motsvarar en ökning på 6 procent jämfört med samma period ifjol och det är den högsta volymen någonsin i Norden för årets första sex månader.
   

Ökningen berodde framförallt på en hög aktivitet på den svenska fastighetsmarknaden. Transaktionsvolymen i Sverige uppgick till 9,9 miljarder euro (92 Mdr kr) under första halvåret 2016, vilket är 44 procent högre än motsvarande period förra året.
     

– Bilden spretar lite mellan de enskilda länderna men för Norden som helhet är trenden väldigt stark. Det finns fortsatt ett brett intresse för fastighetsinvesteringar och aktiviteten är hög inom många segment, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

alt

Dennis Nygren och Martin Malhotra.


Catella har varit finansiell rådgivare till fondförvaltaren Northern Horizon Capital i samband med kapitalresning och börsnotering av Baltic Horizon Fund. Den publika emissionen är nu framgångsrikt slutförd och Catella reste cirka 25 MEUR (236 Mkr) under juni. 
    

– Det har varit ett lagarbete där Catella Bank i en fokuserad process under två veckor i juni genomfört kapitalanskaffningen tillsammans med Catellas Corporate Finance i Stockholm. Det starka grundarbetet vi gjorde tidigare i höst banade väg för stabilitet genom hela processen, säger Dennis Nygren, Head of Wealth Management på Catella.
    

Baltic Horizon Fund är en evig fastighetsfond inriktad på centralt belägna kommersiella fastigheter i de baltiska huvudstäderna.
    

– Trots finansiell instabilitet till följd av Brexit har vi nu framgångsrikt stängt denna kapitalanskaffning. De kraftiga marknadsreaktionerna efter Brexit har påverkat intresset från vissa investerare på kort sikt. För andra investerare har tvärtom intresset för centralt belägna kommersiella fastigheter i huvudstäderna i Baltikum ökat, säger Martin Malhotra, ansvarig projektledare på Catella.

onsdag, 29 juni 2016 16:57

Diös köper Luleå Office Building

alt

Luleå Office Building. Foto: Ulf Boström

 

Diös Fastigheter köper fastigheten Kajan 18 i centrala Luleå och blir därmed ägare till den nyproducerade byggnaden Luleå Office Building med en tillhörande byggrätt om cirka 3.500 kvm.

 

Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 290 Mkr och tillträde sker i januari 2017. Säljare är Vasallen och Lantmännen.

 

Den uthyrningsbara ytan omfattar cirka 9 000 kvm och består till 95 procent av kontor. Byggnaden har vid förvärvstillfället en uthyrningsgrad om 94 procent och det årliga hyresvärdet beräknas uppgå till cirka 19 Mkr. De största hyresgästerna är TeliaSonera och Riksbyggen och den genomsnittliga kontraktstiden är cirka 11 år. Affären sker i bolagsform och betalning sker kontant vid tillträde.

 

– Vi vill fortsätta växa och Luleå är en av våra prioriterade orter. Vi förvärvar en mycket centralt nybyggd fastighet som passar vår strategi riktigt bra. Vi kommer nu se över hur vi kan utveckla fastighetens byggrätt för att ytterligare bidra till Luleås stadsutveckling, säger Knut Rost, vd Diös.

 

– Luleå Office Building har varit ett spännande och roligt projekt som har förändrat Luleås stadsbild. Samarbetet mellan Lantmännen och Vasallen har varit bra, men avsikten har aldrig varit att vi tillsammans ska förvalta fastigheten på sikt. Vi är glada att få avyttra denna fina fastighet till en långsiktig och stabil aktör som Diös, säger Leif Rytter, vd Vasallen och Mikael Nicander, vd Lantmännen Fastigheter.

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Stockholms näringsliv fortsätter att utvecklas positivt under första kvartalet 2016. Lönesumman ökade jämfört med motsvarande kvartal 2015 i både Stockholms län och stad. Totalt startades 6.740 företag i länet under årets första kvartal, varav 3.939 i staden. För länet är det en ökning med 7 procent och för staden 2 procent, jämfört med första kvartalet 2015.

 

På arbetsmarknaden utvecklas sysselsättningen positivt. Sysselsättningen i länet ökade mest inom hotell- och restaurangbranschen samt i byggindustrin under årets första kvartal.

 

Antalet lediga jobb ökar i både Stockholms län och stad med antalsmässigt störst ökning bland företag verksamma inom finansiell verksamhet och företagstjänster. Antalet varsel minskar.

 

Arbetslösheten fortsatte minska i både Stockholms län och stad jämfört med samma kvartal 2015.

 

Under de senaste fyra kvartalen har länet fått 34.100 fler invånare, varav drygt 11.000 fler i staden, motsvarande befolkningsökningar om 2 respektive 1 procent.

 

Bostadsbyggandet ökade kraftigt i både länet och staden jämfört med första kvartalet 2015.

 

Totalt har drygt 14.400 lägenheter påbörjats i länet under de senaste fyra kvartalen, varav 5.900 i staden.

 

– Det är positivt att vi ser en ökning av bostadsbyggandet. Det är viktigt för stadens fortsatta utveckling och en förutsättning för fortsatt stark tillväxt i Stockholmsregionen, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

onsdag, 29 juni 2016 10:44

NCC avtalar med Locum för 1,3 Mdr

alt

Södersjukhusets blivande försörjningskvarter. Bild LINK Arkitekter


För ett år sedan fick NCC i uppdrag att bygga ut Södersjukhuset i Stockholm med en ny behandlingsbyggnad och en ny byggnad för teknisk försörjning. Stockholms läns landstings fastighetsförvaltare Locum och NCC är nu överens om det slutliga genomförandet.
    

NCC och Locum driver projektet i samverkan där det första steget var att fastställa projektets omfattning, projektering och kostnadskalkylera inför produktionsstart. Vissa delar har byggstartat där förberedande markarbeten och uppbyggnad av stommen är igång. Tillsammans har parterna nu gjort ett noggrant kalkylarbete och enats om en kontraktssumma på cirka 1,3 Mdr kr.
    

– Den nya akutmottagningen är en viktig del i framtidsplanen för hälso- och sjukvården i Stockholms län, där alla invånare ska veta att de får rätt vård i tid, säger Paul Lindquist (M), styrelseordförande Locum.
    

I NCC:s uppdrag ingår två byggnader. Den ena byggnaden ska inrymma nya operationssalar, sterilcentral, obduktion, patologi/cytologi och en ny stor akutmottagning. I den andra kommer sjukhusets driftsfunktioner som till exempel sopcentral och godsmottagning att finnas. Ambitionen är att de nya byggnaderna ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, vilket är den högsta klassificeringen inom Miljöbyggnad.
    

– NCC har bred erfarenhet av att bygga stora sjukhus och den har vi med oss i det här projektet. Med tillbyggnaderna förbereder vi Södersjukhuset för att möta framtidens vårdbehov med ökad operationskapacitet och ny akutmottagning, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden.
    

De nya sjukhusbyggnaderna beräknas vara klara vid årsskiftet 2018/2019. När akutmottagningen öppnar 2019 blir det Sveriges största i sitt slag.

onsdag, 29 juni 2016 10:42

NREP köper in sig i Karlastaden

alt

Flygvy över Karlastaden på Lindholmen i Göteborg.


NREP förvärvar, genom Nordic Strategies Fund II, 50 procent av Sernekes projekt Karlastaden på Lindholmen i Göteborg. Förvärvet baseras på den kommande detaljplanen och görs med ett förväntat totalt underliggande byggrättsvärde om cirka 1,5 Mdr kr. Serneke och NREP bildar för ändamålet ett hälftenägt joint venture-bolag som kommer utveckla bostäder och kommersiella fastigheter i den nya stadsdelen.
    

– Vi ser stor potential i Karlastaden och samarbetet med Serneke som är en otroligt stark aktör i Västsverige, säger Rickard Svensson Dahlberg, Partner och CIO på NREP.
    

Karlastaden kommer att bli en helt ny central stadsdel om 10 kvarter med cirka 2.000 bostäder samt 70.000 kvm kommersiell yta. Området kommer även ge plats för Nordens högsta bostadshus, Karlatornet. Serneke har fram till nu drivit projektet i egen regi men tar nu in NREP som strategisk partner.
    

– Vi är väldigt glada över att få med oss NREP som partner i förverkligandet av denna världsunika stadsdel. Att få in en aktiv och engagerad partner som bidrar med hög kompetens inom projektutveckling, finansiering och transaktioner är oerhört viktigt för genomförandet av detta projekt, säger Ola Serneke, vd Serneke Group.
    

Beräknad byggstart är planerad till augusti 2017 och estimerat projektvärde är cirka 10 Mdr kr över 5-6 år.

onsdag, 29 juni 2016 10:41

Skanska bygger för 520 Mkr i Oslo

alt

Orklas nya huvudkontor får ett centralt läge i Oslo.


Skanska har tecknat avtal för att bygga ett nytt huvudkontor till Orkla på Skøyen i Oslo. Beställare är Drammensveien 149 Nybygg, ett helägt dotterbolag till Orkla Eiendom. Avtalet är värt 530 MNOK, cirka 520 MKr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Norge i det andra kvartalet 2016. 
    

Projektet består av en kontorsbyggnad med en bruksyta på 19.500 kvm, 1.600 kvm bostäder samt ett parkeringsgarage. Kontorets huskropp blir sju våningar hög med ett 16 våningar högt torn. Vid färdigställandet ska projektet certifieras enligt Breeam NOR-Excellent.
    

Byggstart sker i oktober. Kontorsdelen av projektet ska vara färdigställd senast i oktober 2018, medan lägenheterna kommer att stå klara for inflyttning i december 2018.