14 maj 2024

Redaktionen

alt

Erik Selin, vd Balder, genomför en stor transaktion med sin partner Tredje AP-fonden.



 

 

alt

Även efter transaktionen mellan Aberdeen och Balder/Tredje AP-fonden, förvaltar Aberdeen idag bostadsfastigheter med över 10.000 lägenheter till ett sammanlagt värde om cirka 4,5 miljarder euro globalt, säger Magnus Kenning, Aberdeens transaktionschef i Sverige.

 

alt

En nyare bostadsfastighet i förvärvet. Foto: Werner Nystrand.

 

Aberdeen Property Fund Managment säljer Aberdeen Residential Sweden AB:s hela bestånd av bostadsfastigheter till ett nytt samarbetsbolag mellan Balder och Tredje AP-Fonden för drygt 2 Mdr kr. Portföljen innehåller cirka 1.200 lägenheter fördelat på 20 fastigheter om cirka 71.000 kvm i de två starkaste tillväxtregionerna i Sverige – Storstockholm och Öresundsregionen. Leimdörfer och MAQS har varit Aberdeens rådgivare i denna transaktion.

 

– Denna portfölj passar mycket bra in i vår långsiktiga satsning på bostäder tillsammans med Tredje AP-fonden, säger Erik Selin, vd Balder.

 

– Avyttringen sker tidigare än ursprungligen planerat då vi redan har överträffat fondens målavkastning och investerarnas förväntan. Vi kan konstatera att vi har varit framgångsrika i val av både städer och objekt, vilket har förstärkt värdetillväxten, säger Fredrik Eliasson, fondförvaltare på Aberdeen.

 

– Vi tar nu nästa steg och arbetar med en uppskalad modell för bostadsinvesteringar i Europa med samma höga kvalitet som den Svenska bostadsfonden. Aberdeen förvaltar redan idag bostadsfastigheter med över 10.000 lägenheter till ett sammanlagt värde om cirka 4,5 miljarder euro globalt, säger Magnus Kenning, transaktionschef i Sverige.

 

Han fortsätter:

– Vi har lokala fastighetsteam med en gemensam investeringsprocess på plats i 12 länder i Europa, vilket ger oss en unik plattform. Vi kommer att fokusera på investeringar i europeiska städer med stark tillväxt där byggandet av nya bostäder inte hänger med efterfrågan. Flera av dessa städer finns i Sverige och övriga Norden. Vi är redan igång och letar efter dessa investeringar.

 

alt
Patrik Hall, vd för ett större Heimstaden med ett bestånd om 1.144.007 kvm (440 fastigheter), fördelat på 984.236 kvm bostäder samt 159.771 kvm lokaler, med ett totalt marknadsvärde om 16,9 Mdr kr.

 

Heimstaden har träffat ett avtal om sammanslagning av sin portfölj med svenska förvaltningsfastigheter med Nordhalla Fastigheter AB – ett bolag som Hemstaden äger tillsammans med Alecta samt Sandviks och Ericssons pensionsstiftelser. Tillträde beräknas ske under årets tredje kvartal till marknadsvärden fastställda per den 31 mars 2016. Heimstaden, som därmed blir största ägare i Nordhalla, bedömer affären som neutral för kreditraiting. I och med att Nordhallas fastigheter konsolideras i Heimstaden-koncernen uppstår ingen koncernmässig reavinst. Nordhalla Fastighets AB är under namnändring till Heimstaden Bostad AB.

 

Nordhallas fastighetsportfölj bestod per den sista mars 2016 av 185 fastigheter med 454.256 kvm bostadsyta och 74.585 kvm lokalyta. Marknadsvärdet uppgick till 6,2 Mdr kr. Heimstadens svenska portfölj omfattade totalt 255 fastigheter till ett värde av 10,6 Mdr kr. Nya Heimstaden kommer att växa till 1.144.007 kvm (440 fastigheter), fördelat på 984.236 kvm bostäder samt 159.771 kvm lokaler med ett totalt marknadsvärde om 16,9 Mdr kr.

 

I samband med transaktionen kommer Nordhalla att tillföras nytt kapital; dels genom nyemission, dels genom nya aktieägarlån. Nordhalla Fastigheter AB kommer efter transaktionerna att finansieras med ett eget kapital om 2,9 Mdr kr, av vilket Heimstaden kommer att svara för en andel om 65 procent, en ökning från dagens 40 procent. Alecta kommer att stå för 23 procent, Ericssons pensionsstiftelse för 9 procent samt Sandviks pensionsstiftelse kommer att svara för 3 procent.

 

Parterna bidrar också med efterställda aktieägarlån om 3,8 Mdr kr, varav Heimstaden AB kommer att stå för 35 procent och övriga parter för 65 procent. Aktieägarlånen är långsiktiga och löper med marknadsmässig ränta. Resterande finansiering sker via traditionella banklån.

 

– Det här är en affär i linje med våra ambitioner att, tillsammans med samarbetspartners som delar vår värdegrund, växa på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Genom affären ökar vi vår finansiella kapacitet och styrka och drar nytta av våra kärnkompetenser – att förvärva, förädla respektive förvalta attraktiva bostäder. Kompetenser som, tillsammans med våra samarbetspartners finansiella kapacitet, bildar en skalbar affärsmodell, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

Heimstaden AB får genom transaktionen en finansiell kapacitet, inkluderande en beräknad kassabehållning om cirka 2,9 Mdr kr, före eventuella återköp av obligationer, att användas till förvärv, utveckling och förvaltning av existerande och nya fastigheter i egen regi och/eller samverkan med kommuner och andra partners.

 

Eftersom transaktionen innebär en större förändring av Heimstadens koncernstruktur har bolaget beslutat att erbjuda återköp av utestående obligationer, vars nominella värde uppgår till 1 Mdr kr.

alt
Annica Carlsson, vd för Equator Stockholm. Foto: Cato Lein

 

alt

Situationsplan för Equators projekt Kronhaga strand i Fårösund.

 

Equator Stockholm tar ett kliv in i framtiden som byggherre för nästa etapp av Kronhaga strand i Fårösund.

 

– Som arkitekter har vi alltid strävat efter att ta stort ansvar för våra projekt och att arbeta nära våra kunder, från konceptstadiet till att det står ett färdigt hus på platsen. Att vi nu också blir byggherrar ser vi som ett naturligt nästa steg, där vi som arkitekter kan påverka, prioritera och ta helhetsansvar, säger Annica Carlsson, vd för Equator Stockholm.

alt

Kungsleden hyr ut 1.400 kvm i Mimerområdet, Västerås.


Kungsleden har tecknat hyresavtal om drygt 3.400 kvm i Västerås. Uthyrningarna avser cirka 700 kvm vardera till Tyréns respektive Västerås stad, båda i det centralt belägna Mimerområdet (fastigheten Mimer 5). Dessutom hyrs nästan 2.000 kvm ut i Finnslättens industriområde, fastigheten Västerås 3:85, till det nybildade bolaget Björnbetong.
    

Tyréns kommer att flytta in i november i helt nyrenoverade lokaler. Avtalet är på fem år och med en option på att hyra ytterligare 200 kvm. För Västerås stads del, som sedan tidigare hyr av Kungsleden i Mimerområdet, gäller avtalet för de nya lokalerna i tre år.
    

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Västerås stad och det känns mycket bra att kunna tillgodose deras behov av ytterligare lokaler i Mimerområdet. Jag ser det också som ett bevis för att vår klusterstrategi gynnar våra hyresgäster, säger Mats Eriksson, regionchef Mälardalen på Kungsleden.
    

Björnbetong flyttar in i Kungsledens andra kluster i Västerås, Finnslättens industriområde, beläget strax norr om centrala stam med närhet till riksväg 56 och E18. Området har en tydlig koppling till ABB:s verksamhet men samlar idag ett stort utbud av företag.

alt

Niklas Blonér, Centrumchef på Väla.


Från och med mitten av februari 2017 kommer krögarna i Helsingborg – en av Sveriges restaurangtätaste städer – att få en dedikerad grossist på hemmaplan. Axfood Snabbgross etablerar sig på 2.000 kvm i Väla handelsområde. Kontraktet har skrivits med Skandia Fastigheter och lokalen ligger i en före detta industrifastighet där SKF har huserat sedan byggnaden invigdes. Axfood Snabbgross kommer att hyra den största delen av fastigheten, men det finns yta kvar för en till verksamhet.
    

– Det känns bra att snabbt kunna ersätta SKF:s gamla lokal med en ny hyresgäst, och extra roligt att komplettera handelsområdet med en för oss ny typ av verksamhet med stark efterfrågan. I anslutning till Axfood Snabbgross lokal finns även en ledig yta om 800 kvm, dit vi nu söker rätt hyresgäst som kan stärka upp handelsområdet ytterligare, säger Niklas Blonér, Centrumchef på Väla Centrum.
    

– Vår närvaro i Skåne har hittills varit Malmö och Kristianstad. Att vi nu etablerar oss i Helsingborg, som är en av Sveriges restaurangtätaste städer – och dessutom på en av landets starkaste handelsplatser – känns helt naturligt. Här finns inte minst över 200 restauranger som vi kan förenkla vardagen för, säger Irene Waldemarson, vd på Axfood Snabbgross.

fredag, 01 juli 2016 10:55

Catella Arena byggs i Danderyd

alt

Tengbom svarar för formgivningen av Catella Arena.


På Rinkebyvägen 20 i Danderyd planeras en ny tennisanläggning om 12.000 kvm som ska bidra till att ta svensk tennis tillbaka till världstoppen. Bakom satsningen står Good to Great Tennis Academy, med Nicklas Kulti som en av grundarna, och Danderyds kommun. Arenasponsor är Catella.
    

Catella Arena kommer att bli en av de ledande tennisanläggningarna i världen, där motionärer kommer att kunna träna bredvid framtidens och dagens tennisstjärnor. 
    

– Sedan vi öppnade Good to Great Tennis Academy i början av 2011 har vi jobbat stenhårt för att få tillbaka svensk tennis i världstoppen. Med Catella Arena får vi en anläggning som ger de bästa förutsättningarna för att kunna förverkliga denna vision med såväl tennisträning och idrottsskadebehandlingar som viktiga funktioner för kost och skolgång, säger Nicklas Kulti.
    

Catella Arena, som beräknas vara klar för invigning efter sommaren 2017, blir en öppen anläggning med 7 inomhustennisbanor, 7 utomhustennisbanor, 3 padeltennisbanor inomhus, 3 padeltennisbanor utomhus, ett toppmodernt gym med idrottsskadebehandlingsrum, restaurang, skolverksamhet och 18 övernattningsrum.
    

– Med Catella Arena tar vi nästa steg i vår långsiktiga satsning på svensk tennis. Förutom att vi kan göra det möjligt för unga talanger att nå sin fulla potential så skapar tennissatsningen nya affärsmöjligheter för oss och stärker Catellas varumärke, säger Knut Pedersen, vd och koncernchef på Catella.

alt

Den nya Vikingaskolan uppförs i anslutning till Handen centrum i Haninge.


NCC ersätter Vikingaskolan i Haninge med en ny miljösmart skola. Till byggnaden ingår en hall för idrott, lek och rörelse. Ordern är värd 192 Mkr. Vikingaskolan byggdes 1962 i anslutning till Handen centrum. Skolan är i stort behov av upprustning men i stället för att renovera väljer kommunen nu att bygga en helt ny och mer energieffektiv skola med tillhörande idrottshall.
    

– Det blir helt nya skollokaler som anpassas efter dagens pedagogik och kommunens lokalprogram för nya skolor. Vi ser fram emot att arbeta med NCC och ta del av deras erfarenheter från att ha byggt många skolor i Stockholmsområdet senaste åren, säger Magnus Andersson, byggledningschef på Tornberget Fastighetsförvaltning.
    

Den nya Vikingaskolan i Haninge byggs i två separata huskroppar sammankopplade med ett korridorsstråk och omfattar totalt 8.800 kvm. Huvudbyggnaden uppförs i tre plan med klassrum för cirka 600 elever i årskurs F-6.
    

Arbetet med att riva den gamla skolan påbörjas i augusti och undervisningen flyttas då till tillfälliga paviljonger. Därefter påbörjas bygget av den nya skolan som invigs vid skolstart höstterminen 2018.

alt

                                                                                                                         

Locum har rekryterat Jan Thelander (bilden) som ny projektdirektör. Han under de senaste åren drivit ett eget bolag, Projektguiden AB, där han har förstärkt olika byggherrars organisation vid genomförande av stora projekt. Sin tjänst på Locum tillträder han den 12 september och han kommer att ingå i Locums ledningsgrupp.

 

– Jag är glad att vi lyckats rekrytera Jan till den här tjänsten som projektdirektör på Locum. Jan har den erfarenhet och kompetens som vi behöver för det mycket viktiga uppdrag Locum har i utvecklingen av framtidens hälso- och sjukvård, nämligen att rusta upp och bygga ut länets sjukhus, säger Patrik Emanuelsson, vd på Locum.

torsdag, 30 juni 2016 17:15

Pandox och Scandic förnyar 19 avtal

alt

Erik Hvesser, Vice President and Area Manager Sweden & Finland på Pandox.

 

Pandox och Scandic Hotels har förnyat och förlängt hyresavtalen för 19 hotell i Norden, varav åtta i Sverige, sex i Finland, tre i Danmark samt två i Norge. Hyresavtalen har en löptid på upp till 15 år och omfattar ett gemensamt uppgraderingsprogram på totalt motsvarande 470 Mkr över tre år, varav Pandox andel utgör cirka hälften.

 

– Scandic Hotels har mycket framgångsrikt drivit hotellen under en längre tid och vi är mycket glada över att kunna presentera en förlängning av hyresavtalen. Med förnyade hyresavtal och gemensamma investeringar förstärker vi både vårt strategiska samarbete och vårt gemensamma produkterbjudande i Norden, säger Erik Hvesser, Vice President and Area Manager Sweden & Finland på Pandox.

 

De 19 hotellen omfattar totalt 3.437 rum och i uppgraderingsprogrammet ingår cirka 1.600 hotellrum och badrum, Food & Beverage-utbud, konferensfaciliteter och publika ytor samt viss teknisk uppgradering. Dessutom ingår tillskapandet av totalt 73 nya hotellrum. Genomförandet följer den samarbetsmodell som Pandox och Scandic Hotels etablerade i det tidigare genomförda Shark-projektet, som omfattade renovering, uppgradering och utveckling av 40 hotell i Norden.

alt

Patrik Hall, vd för Heimstaden,

 

Heimstaden har genomfört sitt första förvärv i Värnamo. Beståndet består av tio fastigheter innehållande 174 bostadslägenheter och 35 kommersiella lokaler. Total yta är cirka 19.300 kvm och säljare är VärnaBo Fastigheter AB. Transaktionsvärdet av affären uppgår till 268 Mkr och förvärvet genomförs initialt obelånat med egen kassa.

 

Beståndets samlade hyresvärde uppgår till 21,7 Mkr med en uthyrningsgrad om 100 procent för bostäderna och 98,6 procent för de kommersiella lokalerna. Merparten av fastigheterna ligger i de centrala delarna av Värnamo.

 

– Vi har under en längre tid haft ögonen på Värnamo som vi anser är en intressant kommun, inte minst i med tanke på Sverigeförhandlingens avtal med kommunen gällande den nya höghastighetsjärnvägen genom Sverige. Det är glädjande att vi nu kan göra vårt första förvärv på orten, där vi tar över ett välskött bestånd, och hoppas kunna komplettera detta förvärv med ytterligare köp i Värnamo, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden,