14 maj 2024

Redaktionen

alt

Tobii utökar i Kungsledens fastighet Bergudden 8 i Danderyd.


Kungsleden gör en tilläggsuthyrning om 1.000 kvm till det snabbväxande teknikbolaget Tobii i klustret Danderyd Kontor strax norr om Stockholm. Avtalet omfattar efter tilläggsuthyrningen totalt 6.000 kvm i fastigheten Bergudden 8, vilket innebär att Tobii – som är världsledande inom eye-tracking-teknologi – är Kungsledens största kund och hyresgäst i klustret.
    

– Vi är jätteglada att Tobii väljer att fortsätta sin imponerande expansionsresa hos oss i Danderyd Kontor. Vår klusterstrategi har än en gång visar sig framgångsrik när det gäller att på ett snabbt och smidigt sätt möta våra hyresgästers förändrade behov. Vi kan behålla Tobii som hyresgäst och de kan fortsätta att växa utan störande moment i sin verksamhet, säger Fredrik Lindén, uthyrare på Kungsleden.
    

– För oss är det oerhört viktigt att ha tillgängliga och flexibla lokaler utifrån verksamhetens och medarbetarnas behov. Danderyd Kontor möter våra önskemål på ett tillfredsställande sätt och därför är det glädjande att vi tillsammans med Kungsleden snabbt kunnat hitta en bra lösning, säger Sara Hyléen, kommunikationsdirektör på Tobii.

alt

                                                                                                                       

Christopher Johansson, (bilden) marknadschef på FastPartner sedan 2015, har nu även utsetts till vice vd i bolaget. Han började arbeta inom FastPartner 2012 och har tidigare arbetat inom bank- och finansieringssektorn, däribland Swedbank och Danske Bank.

 

Christopher Johansson är 39 år och teknologie doktor inom datalogi från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

alt

Skanskas nya lyxhotell, i 33 våningar, i Nashville, kommer att omfatta 75.000 kvm.

 

Skanska har tecknat avtal med Eighth och Demonbreun Hotel för byggnationen av nya JW Marriott Hotel i Nashville, USA. Kontraktet är värt cirka 1,3 Mdr kr (153 MUSD), vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Building för det andra kvartalet 2016.

 

Det nya lyxhotellet kommer att omfatta 75.000 kvm fördelat på 33 våningar och innehålla 533 rum och sviter, 3.500 kvm balsal och mötesplatser, fyra försäljningsställen för mat och dryck, inklusive en restaurang med 250 sittplatser, en specialrestaurang på taket med 200 platser, lobbybar och kafé samt ett parkeringsgarage.

 

Hotellet kommer att vara placerat i det sydvästra hörnet av korsningen av Eighth Avenue South och Demonbreun Street i det s k SoBro-distriktet i Nashville.

 

Byggarbetet inleddes i juni och planeras vara slutfört i juni 2018.

alt

 Sven-Olof Johansson, vd FastPartner.


De fastigheter som FastPartner köpte ifjol bidrog tillsammans med höjda hyror i nytecknade kontrakt till att bolagets förvaltningsresultat för årets första sex månader steg till 297,6 Mkr (238,5), motsvarande 5,55 kr (4,45) per stamaktie. I resultatet ingick även resultatandelar om 15,7 Mkr från ett bostadsrättsprojekt i Täby som bolaget driver tillsammans med Besqab.

 

Hyresintäkterna ökade med 15,4 procent och till 632,3 Mkr (547,9) och driftnettot förbättrades med 13,1 procent till 415,0 Mkr (366,8), vilket gav en överskottsgrad om 65,6 procent (66,9).

 

Halvårsvinsten efter skatt minskade till 749,3 (839,6), motsvarande 13,63 kr (15,42) per aktie, en minskning som främst beroende på negativ förändring i finansiella instrument om -130,4 Mkr (47,4). I resultatet ingick även orealiserade värdeförändringar i fastigheter om 794,9 Mkr (793,4).

 

Under perioden investerade FastPartner dessutom 199,4 Mkr i befintligt bestånd, vilket bidrog till att portföljens värde ökade till 16,5 Mdr kr (15,5).

 

Bolagets lån hos kreditinstitut uppgick till 8.033 Mkr och finansierades till en medelränta om 1,7 procent. Dessutom har FastPartner emitterat fyra icke säkerställda obligationslån om sammanlagt 1.950 Mkr.

 

Koncernens egna kapital uppgick till 4.825 Mkr (4.315 vid årsskiftet), vilket motsvarade en soliditet om 28,6 procent (27,1). Justerade enligt EPRA NAV var soliditeten 35,8 procent (32,8).

 

FastPartners rullande årliga förvaltningsresultatet uppgick vid halvårsskiftet till cirka 625 Mkr (545). Med nuvarande förutsättningar på marknaden är det bolagets mål att i slutet av år 2016 uppnå ett på årsbasis rullande förvaltningsresultat om minst 700 Mkr. LE

alt

Rickard Haraldsson och Henrik Jussi-Pekka.

 

Bostadsutvecklaren Index Residence AB (tidigare Index International AB) säljer hela sitt fastighetsbestånd i Västervik kommun om 15.000 kvm. Köparen AKKA Egendom AB förvärvar därmed totalt 182 lägenheter. Fastigheterna tillträddes 1 juli 2016.

 

Index förvärvade beståndet år 2000 men avyttrar nu fastigheterna.

 

– Vi fortsätter nu vår satsning på att bygga moderna och kostnadseffektiva bostäder i större städer, främst i Stockholm/Mälardalen. Försäljningen av beståndet i Västerviks kommun skall ses mot den bakgrunden, säger Rickard Haraldsson, vd Index Residence AB.

 

– Det är glädjande att vi under vårt första verksamhetsår har genomfört fem förvärv i Akka Egendom. Vi är i en tillväxtfas och ser framför oss en rad nya affärer under det kommande året. Vårt senaste tillskott i Västervik kommun ligger helt i linje med vår strategi att investera i bostadsfastigheter i små- och medelstora kommuner runt om i landet, säger Henrik Jussi-Pekka, vd för Akka Egendom.

 

Om Index Residence AB

Index Residence AB (publ) (tidigare Index International AB (publ)) grundades 1998 i Stockholm. Bolaget är idag en oberoende investerargrupp inom fastigheter med en affärsstrategi som har ett tydligt fokus på bostadsutveckling i Sverige. Bolagets systerkoncern Index Investment Group har verksamhet i Nordamerika med såväl bostadsfastigheter som kommersiella fastigheter.

 

Om Akka Egendom

Akka Egendom grundades 2015 för att förvärva och långsiktigt förvalta bostadsfastigheter i små- och medelstora kommuner. Bolaget tillhandahåller förvaltning och service till hyresgäster och bolaget har fokus på höga miljöambitioner. Akka Egendom har som mål att förvärva och förvalta 6000–8000 lägenheter och bolaget backas upp av stora institutionella investerare som Apoteket AB:s Pensionsstiftelse, Allmänna Arvsfonden och PRI Pensionsgaranti, samt med delägarskap av bolagets styrelse och ledning. Möller & Partners sköter den löpande förvaltningen av bolaget.


alt

Statoils huvudkontor i Fornebu, Oslo, färdigställdes 2012. Kontorskomplexet har ritats av A-lab och byggts av Skanska

Investmentbolaget Madison International Realty från New York har sålt Statoils  huvudkontor om 65.800 kvm i Oslo för 3,9 miljarder norska kronor (465 MUSD) till en sammanslutning av lokala investerare, rådgivna av Arctic Securities. Försäljningen genomförs till en direktavkastning om 5,4 procent. Fastigheten ligger i Fornebu och Statoils kontrakt löper till år 2027. Säljarens rådgivare var Akershus Eiendom och JLL.
    

I ett pressmeddelande framhåller Mads H. Syversen, vd vid Arctic Securities, att bolaget har etablerat en solid och mycket professionell ägar- och kapitalstruktur för Statoils huvudkontor.         

 

– Investeringsmöjligheten rönt stort intresse bland våra kunder och vi har etablerat hela kapitalstrukturen för transaktionen – kapital, preferensaktier och en junior obligation – och vi är glada att följa det här projektet går framåt tillsammans med våra investerare, säger han.

måndag, 04 juli 2016 18:05

HSB säljer i Finnboda Hamn

alt

Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

 

HSB Stockholm och HSB Projektpartner säljer sitt kommersiella innehav i Finnboda Hamn, Nacka. Den kommersiella portföljen innefattar åtta byggnader om cirka 8.400 kvm uthyrningsbar yta. Köpare är Vimpelkullen Finnboda AB. Tillträde sker efter att de pågående fastighetsbildningarna vunnit laga kraft, preliminärt i oktober 2016. CBRE har varit HSB:s rådgivare i affären

 

– Efter snart tjugo års intensivt arbete med att utveckla Finnboda till den fantastiska stadsdel den är idag börjar vi närma oss slutet av vår bostadsproduktion i området. Det känns därför helt rätt att nu avyttra vårt kommersiella innehav i området till en aktör med ett långsiktigt och ansvarsfullt förvaltande i fokus, säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

måndag, 04 juli 2016 14:30

Nya kontor för Cushman & Wakefield

alt

Agneta Jacobsson, Head of Sweden and the Nordics, Cushman & Wakefield.

 

Sammanslagningen till nya Cushman & Wakefield i Sverige har gått enligt planerna. Nu faller sista pusselbiten på plats med flytt till nya lokaler i CityCronan på Regeringsgatan 59 i Stockholm. De nya lokalerna ligger på plan 9 respektive 10 i två olika byggnadskroppar, vilka symboliskt sammankopplats via en specialbyggd trappbro.

 

– Det blir en speciell lokal till ett speciellt bolag – starkt tillsammans men också inom respektive affärsområde. Äntligen är vi samlade och kan erbjuda de bästa förutsättningarna för våra medarbetare att skapa de bästa affärerna för våra kunder, säger Agneta Jacobsson, Head of Sweden and the Nordics, Cushman & Wakefield. 

 

– I anslutning till detta är det otroligt glädjande att vi också kan öppna dörrarna till vårt nya kontor i Malmö på Lilla Torg 1. Vi har haft en bra start i Malmö med flera spännande säljuppdrag och fortsättningsvis skall vi växa inte bara inom Capital Markets, utan också inom våra andra affärsområden, säger Anders Nordvall, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield.

måndag, 04 juli 2016 13:58

Skanska bygger för 580 Mkr i Göteborg

alt

White Arkitekter har ritat Regionens Hus i Göteborg, vilket ska rymma cirka 1.300 arbetsplatser, exklusive ytor för restaurang, konferensutrymmen och lokaler för representation.


Skanska har tecknat avtal med Västfastigheter om andra fasen för genomförandet av nya Regionens Hus i Göteborg. Kontraktet är värt cirka 580 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det tredje kvartalet 2016. Avtalet avser byggnation av en kontorsbyggnad om 22.000 kvm intill centralstationen i Göteborg. Byggstart sker omgående och byggnaden beräknas vara färdigställd för inflyttning under våren 2019.
    

Syftet med nya Regionens Hus är att samlokalisera delar av Västra Götalandsregionens 15 verksamheter i Göteborg. Projektet har höga miljökrav  och kommer att klassificeras som Miljöbyggnad Guld. Skanska har dessutom option på ombyggnationen av gamla Bergslagsbanans station på 5.500 kvm. Kontraktet kommer att genomföras i utökad samverkan med beställaren, så kallad partnering.
    

– Västfastigheter är en viktig kund för oss och vi är glada att kunna bidra med Skanskas gedigna erfarenhet av kontorsprojekt när den andra etappen av nya Regionens Hus i Göteborg nu inleds, säger Christian Wieland, distriktschef, Skanska Sverige.
   

alt

Kungsleden äger fastigheten Blästern 14 sedan år 2014. Fastigheten har en unik historia som sträcker sig tillbaka till 1930-talet då arkitekten Sigurd Lewerentz ritade gathuset och magasinet på gården åt Philips Sverige.


Kungsleden och Nobis har tecknat avtal om ytterligare ytor för det designhotell som Nobis ska öppna i fastigheten Blästern 14 på Gävlegatan i Vasastan, Stockholm. Avtalet omfattar en påbyggnad av gårdshuset med två våningar och en takterrass samt ytterligare ytor i gathuset, totalt cirka 1.600 kvm.
    

I februari tecknade Kungsleden och Nobis ett 20-årigt hyresavtal om ett nytt hotell i Vasastan, invid den framväxande Hagastaden. Hotellet, som förutom hotellrum även har konferensytor, spa, gym, bar och restaurang, kommer att bli en ny destination – en oas i staden – för hotellgäster, grannar, andra stockholmare och turister. I och med den nya överenskommelsen kommer antalet hotellrum att öka från 242 till 264.
    

Det nya avtalet löper också över 20 år och avser ytor i gårds- respektive gathuset. Totalt kommer det nya hotellet att omfatta 11.100 kvm.
    

– De nya ytorna gör att vi kan skapa ännu fler hotellrum och erbjuda stockholmare och turister en bar med takterrass och fantastisk utsikt över takåsarna. Med ytterligare ytor för spa och konferens blir vårt erbjudande än mer attraktivt, vilket jag är mycket nöjd med, säger Sandro Catenacci, vd Nobis AB.
    

Totalt kommer Kungsleden att investera runt 423 Mkr i Blästern 14, omfattande 16.800 kvm. Den första etappen, som avser hotellet, väntas vara klar under hösten 2018. Den andra etappen, som inkluderar 5.700 kvm kontor och övriga ytor i gathuset mot Gävlegatan, beräknas vara klar 2021.