14 maj 2024

Redaktionen

alt

Skanska bygger kontor åt myndighet i Washington D.C.

 

Skanska har tecknat avtal med District of Columbia Water and Sewer Authority om att bygga deras nya administrativa huvudkontor i Washington D.C., USA. Kontraktet är värt cirka 500 Mkr.

 

Det nya huvudkontoret ska uppföras ovanpå en pumpstation som är i drift. Med en bruttoyta på cirka 14.000 kvm kommer runt 350 anställda att arbeta i byggnaden, som planeras nå LEED Platinum-certifiering. Projektet planeras vara slutfört i december 2017

torsdag, 07 juli 2016 17:40

Amasten köper för 186 Mkr i Ronneby

alt

David Dahlgren, vd för Amasten.

 

Amasten Holding har tecknat avtal med Havsklippan Invest AB om förvärv av ett centralt beläget fastighetsbestånd i Ronneby. Transaktionen sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 186 Mkr.

 

– Vi förvärvar bostadsfastigheter i bästa läge och utökar vårt bestånd i Ronneby, vilket också skapar grund för effektivare förvaltning. Med förvärvet omfattar Amasten bestånd i Blekinge drygt 900 bostäder inom 45 minuters resväg. Bostäderna har hög standard och är i gott tekniskt skick med en bedömd direktavkastning om 5,6 procent. Bland lokalhyresgästerna återfinns bland annat Arbetsförmedlingen, Swedbank och Handelsbanken, säger David Dahlgren, vd för Amasten.

 

Portföljen omfattar 20.000 kvm och utgörs av 13 centralt belägna bostadsfastigheter, varav ett antal fastigheter har butiker i bottenplan. I portföljen ingår även en mindre kontors- och lättindustrifastighet om 1.645 kvm. Det sammanlagda hyresvärdet uppgår till 19,0 Mkr per år, varav 72 procent hyresintäkter från bostäder.

 

Transaktionen är villkorad av slutligt kreditgodkännande och tillträdet är beräknat att ske i mitten av tredje kvartalet.

alt

Newsec har sedan 2012 arbetat tillsammans med Svenska Bostäder med en långsiktig masterplan för att utveckla både handels- och serviceutbudet i Vällingby City.

 

Vällingby City har, genom Newsec, tecknat avtal om 2.546 kvm med Local Market Group som öppnar restaurang med nöjesutbud i Vällingehus. Den nya restaurangen, ”The Gnarly Market” öppnar hösten 2017.

 

The Gnarly Market är en vidareutveckling av det amerikanska västkustköket Gnarly Burger som har två restauranger i centrala Stockholm. Nya Gnarly Market kommer att bli en restaurang med fokus på god och vällagad amerikansk och italiensk mat i ett nytt, lekfullt och spännande koncept. Roliga aktiviteter för stora som små blir en central del i verksamheten.

 

– Detta är en stor pusselbit och en viktig hörnsten i vårt arbete med att utveckla Vällingby City, säger centrumchef Rikard Lindegren.

 

Vällingby City har en total lokalyta om cirka 70.000 kvm. Under 2015 var den totala omsättningen drygt 1,6 Mdr kr och antalet besökare omkring 11 miljoner.

torsdag, 07 juli 2016 17:25

Danho, ny vd för Byggmästargruppen

alt

                                                                                                                      

Styrelsen i Byggmästargruppen Stockholm BMG har utsett Bilan Danho (bilden), 43, till ny vd med tillträde den 1 augusti.

 

Bilan Danho är utbildad byggnadsingenjör vid KTH i Stockholm och han har varit verksam inom byggbranschen med inriktning på ROT-sektorn under 20 år. Han efterträder nuvarande vd Carl-Gustav Ståhlberg som han har samarbetat med under lång tid i Byggmästargruppen.

torsdag, 07 juli 2016 17:19

MaxFast Properties köper för 62 Mkr

alt

Magnus Fält, fastighetschef MaxFast.

 

MaxFast Properties AB har tecknat avtal om förvärv av fastigheterna Vissberga 11:5 i Hallsberg och del av fastigheten Hårstorp 1:1 i Finspång. Huvudsaklig hyresgäst är DollarStore AB. Den sammanlagda köpeskillingen är cirka 62 Mkr. Förvärven kommer att finansieras genom en kombination av banklån och eget kapital.

 

Fastigheten i Hallsberg tillträds 1 oktober och har en uthyrbar area på 3.268 kvm. Köpeskillingen uppgår till 33,6 Mkr.

 

Fastigheten i Finspång är under avstyckning och nybyggnation. Tillträde sker 1 februari 2017. Köpeskillingen uppgår till 28 Mkr med en uthyrbar yta på 2.868 kvm.

 

Båda Fastigheterna är inom kategori handel och är på tillträdesdagen fullt uthyrda med långa hyreskontrakt. Genomsnittlig kontraktslängd uppgår till 8,5 år.

 

– Vi har under en längre tid letat efter fastigheter som geografiskt kan knyta ihop våra stora ägandeorter Karlstad och Norrköping. Nu har vi hittat rätt objekt, säger Magnus Fält, fastighetschef MaxFast.
  

alt

                                                                                                           
Hemfosa Fastigheter har anställt Joacim Sjöberg (bilden) som ny ledande befattningshavare och styrelsen har utsett honom till vice vd i Hemfosa Fastigheter AB. Anställningen är ytterligare ett led i bolagets arbete att förstärka ledningen och genomföra en långsiktig och kontrollerad successionsplanering efter Jens Engwall som planerar lämna sin operativa roll före utgången av 2017. Joacim Sjöberg är idag Chef Corporate Finance på Swedbank och han kommer att tillträda sin tjänst i oktober.
    

Hemfosa Fastigheter har under de senare åren arbetet målmedvetet för att skapa en bred och kompetent ledningsgrupp som driver verksamheten framåt, samtidigt som bolaget minskat personberoendet av enskilda individer. Vd Jens Engwall, förutsatt styrelsens godkännande, har för avsikt att före utgången av 2017 överlämna det operativa ledarskapet till Joacim Sjöberg. Jens Engwall avser därefter att fortsatt stå till förfogande som styrelseledamot i Hemfosa och behålla ett betydande aktieinnehav i bolaget.
    

– Jag är mycket nöjd över att koppla Joacim Sjöberg till en roll i koncernledningen på Hemfosa. Som jag ser det uppnår vi två mål på en gång; vi har hittat en person med gedigen strategisk kompetens, som kan och gillar Hemfosas företagskultur, samtidigt som min önskan om en mindre operativ roll i bolaget framöver kan ta form på ett ordnat sätt, säger Jens Engwall.
    

Joacim Sjöberg är för närvarande Chef Corporate Finance på Swedbank och har tidigare haft motsvarande befattningar på Öhman Fondkommission och HSH Nordbank. Han var dessförinnan på Alfred Berg Fondkommission och Enskilda Securities samt verksam som advokat på Mannheimer Swartling. Joacim har en jur. kand. samt studier i ekonomi vid Stockholms universitet och London School of Economics.
    

– Joacim Sjöberg känner Hemfosa mycket väl som rådgivare i bolagets samtliga transaktioner alltsedan börsintroduktionen 2014. Han har på olika sätt varit engagerad i diskussioner kring Hemfosas inriktning, affärsidé, finansiering och ägande ända sedan vi bildades. Detta gör att han känner vår kultur väl, vårt arbetssätt och vår strategiska plan. Joacim tillför därutöver gedigna kunskaper om transaktioner, kapitalmarknad och finansiering, säger Bengt Kjell, styrelseordförande för Hemfosa Fastigheter.

torsdag, 07 juli 2016 09:39

Castellum hyr ut i Kungspassagen

alt

Kungspassagen omfattar en total tillbyggnad av 8.000 kvm och ligger mellan resecentrum och gågatan i Uppsala.


Teknikkonsulten Bjerking växer och flyttar sitt Uppsalakontor till Kungspassagen, en tillbyggnad av ett Castellums befintliga hus på Kungsgatan i centrala stan. Parterna har tecknat ett s.k. Grönt Hyresavtal som tydliggör vilka åtgärder hyresgäst och hyresvärd kommit överens om för att minska miljöpåverkan inom information och samverkan, energi och inomhusmiljö samt materialval och avfallshantering.
    

Bjerking ska hyra de två översta våningsplanen i det sex våningar höga kontorshuset samt delar av plan fyra vilket ger bolaget en kontorsyta på lite mer än 3.000 kvm. Utöver det har Bjerking en option på ytterligare 400 kvm kontorsyta på plan fyra och dessutom tillkommer utrymmen för omklädningsrum, geotekniskt laboratorium, förråd samt parkeringsplatser.
    

– Bjerking har vuxit från 260 till 340 medarbetare de senaste två åren och målet är att fortsätta växa. För att klara det behöver vi dels större kontorsytor men också ett attraktivt läge för att attrahera såväl nya som nuvarande medarbetare. Kungspassagen har allt vi kan önska oss i form av bra pendlarläge samt närhet till restauranger, service och shopping, säger Anders Wärefors, vd på Bjerking.
    

Kungspassagen omfattar en total tillbyggnad av 8.000 kvm och ligger mellan resecentrum och gågatan.
    

– Läget på Kungspassagen är idealiskt. Närheten till resecentrum är viktig för många som inte vill vara för låsta till bilen och här har man nära till allt. När det gäller huset i sig arbetar vi på detaljnivå för att kunna erbjuda de modernaste och bästa kontorsytorna på marknaden, säger Theresa Söderlund, affärsutvecklare på Castellum.
    

Kungspassagen kommer att byggas enligt Miljöbyggnad Guld eller motsvarande. Det kommer att ha solceller, grön el samt koldioxidneutral fjärrvärme. För att uppmuntra till att ta cykel till och från jobbet, eller ta en löprunda på lunchen, kommer det att finnas tillgång till omklädningsrum med dusch. Det planeras även för en gemensam takterrass. Den planerade tillbyggnaden beräknas stå klar år 2018.

onsdag, 06 juli 2016 18:29

Alma köper Optimusområdet i Väsby

alt

Alma Property Partners köper Optimusområdet av Gamla Livfösäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv.

 

Alma Property Partners har köpt det så kallade Optimusområdet som består av fastigheterna Vilunda 6:42 och Vilunda 6:1 från Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv. Fastigheterna omfattar knappt 50.000 kvm mark i nära anslutning till Upplands Väsby pendeltågsstation och är bebyggda med 36.500 kvm kontor och verksamhetslokaler med stort inslag av lokaler för olika samhällsfunktioner. Tillträde skedde 1 juli 2016.

 

– Vi är mycket nöjda över denna möjlighet att investera i ett område med enorm utvecklingspotential i direkt anslutning till Väsby Entré, säger Simon de Château, på Alma Property Partners.

 

– Det kommer hända mycket i området kring Vilunda och Upplands Väsby station inom de närmaste åren både inom ramen för projektet Väsby Entré men även i angränsande kvarter. Vi hoppas kunna bidra till utvecklingen genom att tillskapa nya bostäder, butiker, restauranger och andra funktioner men även behålla och vidareutveckla lokaler för befintliga verksamheter, tillägger Christofer Lundquist, Alma Property Partners.

 

Alma Property Partners arbetar för närvarande med kapitalanskaffning för sin fastighetsfond med en pan-nordisk opportunistisk strategi. Målsättningen är att inhämta cirka 2 Mdr kr i kapitalförbindelser för ytterligare förvärv.

 

I en kommentar kan sägas att parterna inte anger någon köpeskilling, men Fastighetsaktien skattar den till cirka 500 Mkr. Förhandlingar om affären har pågått i cirka ett år. Fastigheterna genererar i dagsläget årliga hyresintäkter om cirka 35-40 Mkr.


Enligt Samhällsbyggnadskontoret i Upplands Väsby kan det byggas cirka 700 bostäder på de båda tomterna. Tomten, norr om Vilunda 6:42 och Vilunda 6:1, som heter Vilunda 19:1, om totalt 21.343 kvm, och som ägs av Peab Bostad, är efter flera år ännu obebyggd, trots beviljat bygglov. TM

alt
Huvudkontoret för Lloyds Banking Group på 25 Gresham Street i London.

 

Lloyds Banking Group och Royal Bank of Scotland är mest i riskzonen för att drabbas av fallande priser på kommersiella fastigheter i Storbitannien, enligt analyser om dessa bankers utlåning

 

Aktier i de båda bankerna föll under onsdagen efter ett antal kommersiella fastighetsfonder tvingades att stoppa uttag från fonder knutna till de båda bankerna. Detta sprider nu farhågor om fallande värden för brittiska kommersiella fastigheter, menar Financial Times

 

Loyds och RBS är de två banker som fått mest statligt stöd samtidigt som dessa banker har den högsta utlåningen till den kommersiella fastighetsmarknaden i den brittiska banksektorn.

 

Enligt analytiker, har rädslan för en krasch för brittiska kommersiella fastigheter fördjupats under de senaste dagarna sedan ett antal fondförvaltare har stoppat investerare att ta ut kontanter i bankernas förvaltade fonder, allt som ett resultat efter att Brexit fick majoritet i omröstningen.

 

Kommersiella fastighetsfonder står totalt för cirka 7 procent av de samlade investeringar för kommersiella fastigheter på den brittiska marknaden, vilket kan innebära att tvångsförsäljningar av fastigheter realiseras för att samla in pengar för att täcka inlösen av fondkapital.

 

Även Bank of England säger nu i sin senaste stabilitetsrapport att omröstningen om att Storbritannien ska lämna EU kan innebära fallande brittiska kommersiella fastighetspriser då utländska investerare generellt vill lämna brittiska fonder.

 

RBS har lånat ut cirka 25 miljarder pund till den kommersiella fastighetsmarknaden, vilket motsvarar cirka 66 procent av bankens kapital, medan Lloyds har lånat ut 18 miljarder pund, motsvarande 46 procent av bankens substansvärde (tangible net asset value), enligt analytiker hos JP Morgan. TM

onsdag, 06 juli 2016 10:33

Profi och SSM utvecklar vid Brommaplan

alt

Profi och SSM bildar ett samägt bolag för att utveckla tomträtterna Bordduken 7 (bilden) och Linneduken 5 i Brommaplan.


Profi Fastigheter har under en längre tid arbetat med utvecklingen av sitt bestånd vid Brommaplan i linje med Stockholms stads översiktsplan. I samband med att arbetet övergår i en ny fas har Profi och SSM ingått avtal om att i ett gemensamägt bolag utveckla platsen med nya bostäder, service och verksamheter.
    

– Brommaplan är med sina goda kommunikationsmöjligheter och närhet till både city och grönområden, ett mycket intressant område för våra kunder. Vi ser potential till att utveckla upp emot 400 bostäder tillsammans med Profi, säger Mattias Roos, vd för SSM.
    

Samarbetet gäller tomträtterna Linneduken 5 och Bordduken 7, med en total yta om 11.000 kvm.
    

– Vi är mycket glada för att gå vidare med våra utvecklingsplaner för Brommaplan. SSM utvecklar framgångsrikt bostäder i området med sitt projekt Bromma Tracks och är därmed en optimal samarbetspartner för utvecklingen av vårt bestånd, säger Thomas Sipos, vd Profi Fastigheter.
    

Sedan tidigare samverkar Profi och SSM i projektet Turbinhallen i Nacka, där Gustaf de Lavals historiska fabriksmiljö omvandlas till modernt livsstilsboende med 205 lägenheter och servicefunktioner.