28 april 2024

Redaktionen

alt

Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus.

 

För halvåret 2016 steg vinsten efter skatt i Akademiska Hus till 2.737 Mkr (2.246). I resultatet ingick värdeförändringar i bolagets fastigheter med 2.058 Mkr (1.116). Marknadsvärdet på fastigheterna steg till 69.852 Mkr (66.575) efter investeringar om 1.277 Mkr, vilket ledde totalt till en ökning av marknadsvärdet med 3.277 Mkr, motsvarande en värdeökning om 4,9 procent.

 

I det totala marknadsvärdet ingick pågående nyanläggningar med 4.508 Mkr.

 

Efter en intern värdering har det genomsnittliga direktavkastningskravet sänkts till 5,7 procent (5,8).

 

Under årets andra kvartal har Akademiska Hus tagit ett av sina största investeringsbeslut hittills. Beslutet innebär att bolaget investerar 2,9 Mdr kr i den första etappen av campus Albano. Området ska bli ett vetenskapligt nav som knyter ihop universitetshuvudstaden Stockholm och bildar ett hållbart campus med utbildnings- och forskningsmiljöer för över 15.000 studenter och forskare. Här byggs också cirka 1.000 studentbostäder och lokaler för kommersiell service. Planerad första inflyttning för både lokaler och bostäder är år 2020.

 

Andra viktiga händelser under perioden var investeringen om 320 Mkr i ”Framtidens laboratorium” för Karolinska Institutet på Campus Flemingsberg.

 

Akademiska Hus har även tagit det första spadtaget till ett nytt Medicinskt Biologiskt Centrum (MBC) vid Umeå universitet samt driftsatt en solcellsanläggning vid Umeå marina forskningscentrum. Solcellsanläggningen utgör den sista pusselbiten i ett energisparprojekt där de sammantagna åtgärderna resulterar i att energianvändningen vid forskningscentrat reduceras med hela 80 procent.

 

– Även på Campus Ultuna har vi installerat solceller, vår största anläggning hittills, med en beräknad produktion av 170.000 kWh per år. Satsningen är ett led i det strategiska arbete för ett hållbart campus som Akademiska Hus och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gemensamt driver, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

 

Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att Akademiska Hus är att betrakta som en upphandlande myndighet som omfattas av lagen om offentlig upphandling (LOU).

 

Domen innebär att bolagets anskaffningar ska upphandlas enligt LOU. Akademiska Hus välkomnar beskedet som ger efterlängtad klarhet i frågan. Bolaget arbetar kontinuerligt med sin inköpsprocess för att säkra högkvalitativa upphandlingar och övergången till det nya regelverket kommer därför att gå smidigt.

 

Under halvåret steg hyresintäkterna till 2.740 Mkr (2.722), en ökning i huvudsak hänförlig till driftsättningar.

 

Driftöverskottet uppgick till 1.905 Mkr (1.893), vilket är en ökning med 12 Mkr, huvudsakligen hänförligt till intäkterna.

 

Finansiellt netto för delårsperioden ökade till –421 Mkr (–96). I finansiellt netto ingick värdeförändringar i finansiella derivatinstrument med –268 Mkr (66), varav –170 Mkr (123) var orealiserade.

 

Direktavkastningen (exklusive fastigheter under uppförande) uppgick till 6,0 procent (6,6) för rullande 12 månader. Nedgången förklaras av ökat fastighetsvärde medan driftöverskottet var i princip oförändrat.

 

Avkastning på operativt kapital sjönk till 6,5 procent (7,0) för rullande 12 månader.

 

Soliditeten vid delårsperiodens utgång minskade till 39,7 procent (47,7). LE

lördag, 16 juli 2016 22:07

Vinsten för NP3 steg till 182 Mkr

alt

Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

NP3 Fastigheter redovisade en vinst som efter skatt steg kraftigt till 152 Mkr (82). I vinsten ingick värdeökningar i fastighetsbeståndet med 69 Mkr (27). Kostnaden för derivaten uppgick endast till 2 kr (0). Även värdet på fastigheterna steg stort till 5.346 Mkr (3.922), vilket medförde att det egna kapitalet ökade till 1.828 Mkr (1.598) samtidigt som de långfristiga skulderna och derivat ökade till 3.389 Mkr (2.345), varav obligationslån ingick med 2.812 Mkr (2.255), finansierade till en snittränta om 2,45 procent (2,38) för fastighetskrediter och 2,76 procent för obligationslån. Detta resulterade i en soliditet om 32,8 procent.

 

I en kommentar till rapporten säger vd Andreas Nelvig:
– Det jag särskilt vill lyfta fram ur rapporten är den positiva uthyrningen och den starka tillväxten. Den positiva uthyrningen visar att vi har en ökad efterfrågan på våra fastigheter och i våra marknader, men även att vi har rätt organisation. Men lika viktigt som nyuthyrningar är för stabiliteten i bolaget är det att förlänga befintliga hyresavtal. Gemensamt har förvärven, nyuthyrningarna och omförhandlingarna av befintliga kontrakt resulterat i att snittavtalslängden nu uppgår till 4,6 år.

 

Han fortsätter:
– Tillväxt i vårt fastighetsvärde har under perioden skett med 667 miljoner kronor     och förvärv som vi ännu inte tillträtt utgör ytterligare tillväxt om 241 miljoner. Våra förvärv ligger i snitt på en bra bit över 7,5 procent i direktavkastning. Vi ser en fortsatt positiv värdeförändring och känslan är att det är eftersläpningar i marknaden som nu kommit till våra marknader och våra fastighetskategorier. Uthyrningen och vår tillväxt resulterar i en markant förbättrad intjäningsförmåga som nu är cirka 5,28 kronor/aktie, vilket ger en ökning med 16 procent på sex månader.

lördag, 16 juli 2016 22:03

NCC bygger Lunds nya tingsrätt

alt

Den nya tingsrätten i Lund ska vara inflyttningsklar i slutet av 2017. Bild: Fojab

 

NCC har fått i uppdrag av Specialfastigheter att bygga Lunds nya miljöklassade tingsrätt. Ordern är värd 326 Mkr.

 

Den nya tingsrätten, som byggs väster om centralstationen och granne med kommunhuset Kristallen, kommer att bli en synlig och välkommen del i den nya vy som möter besökare och invånare i Lund.

 

Byggnaden får ett modernt och stilfullt arkitektoniskt uttryck, samtidigt som den uppfyller de höga säkerhetskrav som tingsrättens verksamhet ställer. Byggnaden blir 12.400 kvm, disponerat på sju plan varav ett under mark. Fasaden utgörs i huvudsak av koppar och glas medan sockeln består av kalksten. Arkitekt är FOJAB arkitekter.

 

– Utmaningar med projektet blir logistiken i det trånga cityläget intill centralstation men också de höga kraven på akustik och säkerhet. Med hänsyn till att gestaltningen bygger på en arkitekttävling, ställs också mycket höga krav på finish och slutlig kvalitet. Därför byggs modeller, så kallade mockups, på både fasad såväl som på invändiga detaljer, vilket också ska hjälpa projektet i sin ambition om noll fel vid slutbesiktning, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building i Sverige.

 

– Domstolsverket är en viktig kund för oss och vi jobbar hårt för att tillgodose deras höga säkerhetskrav. Vi är glada och stolta över att arbetet med den nya tingsrätten nu är igång och ser tillsammans med våra samarbetspartners fram emot färdigställandet av de nya ändamålsenliga lokalerna, säger Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg.

 

Byggnaden ska klassificeras på högsta nivå enligt Miljöbyggnad nivå guld, vilket innebär att energianvändningen blir 38 procent lägre än byggreglerna för södra Sverige. Innemiljön innehåller omsorgsfullt valda material med fokus på hållbarhet. Samtliga material skall vara bedömda klass A eller B i Sunda Hus databas.

 

Den nya tingsrätten ska vara inflyttningsklar i slutet av 2017. Affären orderregistreras i tredje kvartalet 2016 i NCC Building.

lördag, 16 juli 2016 21:47

CLS köper i Düsseldorf och Hamburg

alt

Fredrik Widlund, vd för CLS.

 

CLS Holdings ska förvärva två fastigheter, en i Düsseldorf och en i Hamburg, för totalt miljoner 49,5 MEUR, cirka 468 Mkr.

 

Fastigheten Parsevalstrasse 11 i Düsseldorf, omfattade 22.701 kvm, varav 17.458 kvm kontor, förvärvas för 43,6 MEUR. Fastigheten genererar nettohyresintäkter om 3,1 MEUR (29,3 Mkr), vilket ger en initial direktavkastning om 7,1 procent. Fastigheten har en hög uthyrningsgrad med utrymme för framtida hyreshöjningar och andra möjligheter för kapitalförvaltning.

 

Düsseldorf  är en av Tysklands viktigaste centrum för ekonomi, logistik och kultur. Parsevalstrasse 11 ligger nära den internationella flygplatsen i ett etablerat kontorsområde med mycket goda förbindelser till centrum.

 

Fastigheten Harburger ring 35, Hamburg, omfattande 3,415 kvm kontor ska köpas för 5,9 MEUR. Denna fastighet ger nettohyresintäkter om 0,4 MEUR, cirka 3,8 Mkr, vilket medför en initial direktavkastning om 6,4 procent. Fastigheten är fullt uthyrd till två offentliga myndigheter.

 

Förvärven finansieras med befintliga likvida medel och lån från lokala tyska långivare.


Fredrik Widlund, vd för CLS, säger:
– Dessa förvärv är ytterligare ett exempel på vårt engagemang för att identifiera möjligheter som gör det möjligt för koncernen att generera värde från sin omfattande kapitalförvaltning vilket återspeglar CLS fortsatta förtroende för den tyska fastighetsmarknaden. Som en långsiktig investerare, tror vi på en bredare europeiska portfölj, med en bas av diversifierade hyresgäster bas, vilket fortsätter att leverera en stark och stabil inkomstkälla.

lördag, 16 juli 2016 21:43

Humlegårdens vinst blev 752 Mkr

alt

Per-Arne Rudbert avgår som vd för Humlegården Fastigheter den 31 augusti.

 

För halvåret 2016 redovisade Humlegården Fastigheter en vinst efter skatt om 752 Mkr (876) efter en skattebelastning om –212 Mkr (–248). Vinstminskningen orsakades främst av att derivatkostnaden steg till – 199 Mkr (–23) samtidigt som värdeförändringen på fastigheterna var nära nog oförändrad med 984 Mkr. Det medförde att soliditeten steg till 43 procent (42).

 

Under perioden ökade driftnettot med 10 procent till 322 Mkr (293). Ökningen berodde på högre hyresnivåer i samband med omförhandlingar och nyuthyrningar samt tillskott från förvärvade fastigheter. Ekonomiska vakansgraden förbättrades till 6,5 procent (7,8).

 

Per-Arne Rudbert avgår som vd för Humlegården Fastigheter den 31 augusti.

 

De tre tidigare koncernerna har slagits ihop till en koncern från och med 1 januari 2016. Humlegården är ett fastighetsbolag som ingår i länsförsäkringsgruppen, Sveriges största bank- och försäkringsgrupp. 19 länsförsäkringsbolag samt Länsförsäkringar Sak äger gemensamt Humlegården Fastigheter. Humlegården äger 52 fastigheter med ett marknadsvärde om cirka 17 Mdr kr.

 

Bolaget förvaltar därutöver fastighetstillgångar för Länsförsäkringar Liv och Länsförsäkringar Sak med ett marknadsvärde om cirka 4,6 Mdr kr.

 

I rapporten menar Humlegården att marknaden fortsätter att utvecklas starkt och bolaget ser en värdeökning på fastigheterna om drygt sex procent. I city ökar värdet kraftigt men det gäller även för bolagets fastigheter i Solna. I city har allt fler fastigheter en yield under fyra procent.

 

I en kommentar till rapporten säger vd Per-Arne Rubert:
– Humlegården har miljöcertifierat ytterligare fem fastigheter enligt Breeam-In-Use. Bra betyg ger bättre lånevillkor. Hållbarhet är inte bara en fråga om miljö och hög energieffektivitet. Ytterst handlar det om ekonomi och lönsamhet. Detta är den sista halvårsöversikt med mig som vd och det känns mycket bra att lämna ett företag som står väl rustat för framtiden.

 

Fakta Humlegården Fastigheter
Antal fastigheter. 52
Fastighetsvärde: 17.014 Mkr
Kontrakterad årshyra: 970 Mkr
Uthyrbar area: 0,44 miljoner kvm
Antal anställda: 82

alt

Scandic Continental Stockholm med 400 rum öppnade den 1 april 2016. Pendeltågsstationen under hotellet beräknas vara klar sommaren 2017.

 

Enligt den återkommande hotellrapporten, genomförd av Annordia på uppdrag av Invest Stockholm, förväntas en nettoökning av hotellkapaciteten i Stockholms stad med sammanlagt 3.700 nya hotellrum under perioden 2016 till 2020. För att möta det framtida behovet behövs ytterligare minst 1.500 rum i staden till år 2020.

 

– Sedan den förra hotellrapporten, som släpptes 2014, har antalet gästnätter och uthyrda rum haft en otroligt stark utveckling. Vi har inte sett högre tillväxttakt av utomeuropeiska gästnätter på 20 års tid. Det är ett kvitto på Stockholms attraktivitet som besöksdestination, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.  

 

Enligt prognosen i rapporten finns det behov av fler hotellrum i Stockholm för att möta framtida tillväxt av efterfrågan. För att motverka perioder av kapacitetsbrist finns det därför behov av ytterligare hotellprojekt i Stockholm.

 

Fakta hotell Stockholm

309 hotell i Stockholms län, varav 154 i Stockholms stad

Närmare 13 miljoner kommersiella gästnätter i hela länet.

Beläggning hotellrum: 72 procent i staden och 54 procent i länet.

RevPAR: 831 kronor i staden och 522 kronor i länet.

Antal vandrarhem: 71, varav 31 i staden

Antal stugbyar: 8 i länet

Antal campingplatser: 34, varav 5 i staden.

söndag, 10 juli 2016 17:53

Skön sommar!

alt
fredag, 08 juli 2016 18:45

Projekt skapar tillväxt i Platzer

alt

P-G Persson, vd Platzer.

 

Värdeförändringar i finansiella instrument om -231 Mkr (75) medförde att Platzer redovisade en sänkt halvårsvinst till 84 Mkr (242), motsvarande 0,85 kr (2,53) per aktie. I resultatet ingick även värdeförändringar i förvaltningsfastigheter med 172 Mkr (109). Förvaltningsresultatet förbättrades med 16 procent till 146 Mkr, vilket förklarades av ett större fastighetsbestånd, färdigställda och inflyttade utvecklingsprojekt samt meruthyrning i befintliga fastigheter.

 

Under perioden genomförde Platzer sitt första förvärv i Lindholmen Science Park i Göteborg (Lindholmen 30:2 om 9.700 kvm). Dessutom köpte bolaget tomträtten Lorensberg 62:1, mera känt som Studenternas Hus. Dessa förvärv uppgick till 437 Mkr, medan investeringar i befintligt bestånd genomfördes för 237 Mkr och försäljningar gjordes för 42 Mkr, vilket tillsammans med värdeökningarna resulterade i att fastighetstillgångarna ökade med 0,7 Mdr kr till 10,6 Mdr kr.

 

Platzer fick även positivt planbesked från Byggnadsnämnden att påbörja den första etappen, omfattande kommande byggrätter om 120.000 kvm i Södra Änggården (idag norra Högsbo).

 

– För närvarande har vi projekt igång med en volym på 0,8 Mdr kr. Vid Gamlestads torg tog vi i juni första spadtaget för att utveckla huvudbyggnaden i den nya knutpunkt som byggs. På fastigheter i Gårda, Skår och Älvsborg har vi pågående detaljplanprocesser motsvarande ytterligare 75.000 kvm. Dessutom har vi en utvecklingsportfölj omfattande drygt 425.000 möjliga kvadratmeter, säger vd P-G Persson.

 

Per bokslutsdagen uppgick Platzers långfristiga räntebärande skulder till 6.355 Mkr (5 690), vilket motsvarade en belåningsgrad om 60 procent (58). Det egna kapitalet efter lämnad utdelning om 1,00 kr per aktie, var 3.581 Mkr (3.592), vilket motsvarade 36,92 kr (37,05) per aktie och en soliditet om 33 procent (35). Det långsiktiga substansvärdet EPRA NAV beräknades till 45,33 kr (43,16). TM

fredag, 08 juli 2016 10:31

BSK rekryterar Monica Stone

alt

                                                                                                          
BSK Arkitekter fortsätter att rekrytera i snabb takt. Det senaste tillskottet är Monica Stone (bilden), som tillför ytterligare spetskompetens till den växande inredningssidan.
    

Med 20 års erfarenhet som inredningsarkitekt har Monica Stone ett förflutet på bland andra Brunnberg & Forshed Arkitektkontor samt Södra bergen Arkitekter. Till de senare uppdragen hör Svensk Byggtjänsts nya aktivitetsbaserade kontor som utöver inredningsprojektering innehöll ett gediget förändringsarbete.
    

På BSK kommer hon att tillsammans med Sarah Suneson Meiling ansvara för affärsområdet inredning och arbeta med att utveckla interna processer och strategier för inredningsverksamheten.

alt

Eken 6 i Sundbyberg, som Atrium Ljungberg köper av Areim, består av en huvudbyggnad uppförd 1916-1918, som blev konverterad från fabrik till kontor på 90-talet, utbyggd till dagens utformning år 1998. Uthyrbar area är 28.500 kvm inkl. garage med 685 p-platser. Uthyrningsgraden är 93,5 procent och antalet hyresgäster är 20.


alt
Eken 6 har ett centralt läge i Sundbyberg.

 

alt

Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

 

alt

Micael Averborg, affärsområdeschef Transaktion och etablering på Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg har tecknat avtal om förvärv av kontorsfastigheten Eken 6 i Sundbyberg. Fastigheten omfattar 28.500 kvm och förvärvas till ett underliggande fastighetsvärde om 1.059 Mkr. Säljare är Areim. Förvärvet är Atrium Ljungbergs första i Sundbyberg, en kommun under stark utveckling där antalet invånare kommer att öka kraftigt de närmaste åren.

 

Eken 6 är en modern och flexibel kontorsfastighet med industrihistoriska kvalitéer från dess ursprung som Marabous chokladfabrik. Fastigheten är belägen i centrala Sundbyberg invid Bällstaån. Den omfattar 28.500 kvm uthyrningsbar area, varav 25.500 kvm utgör kontor. Hyresvärdet uppgår till 68 Mkr.

 

Förvärvet sker genom en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 1.059 Mkr. Säljare Areim frånträder Eken 6 den 15 september i år.

 

Eken 6 består av tre byggnader. Utöver huvudbyggnaden finns det gamla pannhuset i tegel samt ett fristående garage med 685 parkeringsplatser.

 

Fastigheten har idag totalt 20 hyresgäster, varav de största är ST1 Energy AB, Aditro Shared Services, Arbetslöshetskassan Alfa, Kronofogdemyndigheten, Friskis & Svettis och Opus Capita. Den vägda återstående hyrestiden är cirka fyra år. Uthyrningsgraden är 93,5 procent.

 

– Det här är en fastighet med effektiva lokaler, hög uthyrningsgrad och en bra hyresgästmix. Läget är attraktivt med goda kollektiva kommunikationer och service inom några minuters promenadavstånd. Den har potential för god hyrestillväxt och totalavkastning, kommenterar Micael Averborg, affärsområdeschef Transaktion och etablering på Atrium Ljungberg.

 

Centrala Sundbyberg kommer att genomgå en omfattande utveckling de närmaste åren i och med överdäckningen av spårområdet som i dag delar centrum i två delar. Cirka 40.000 kvm mark kommer att tillskapas och utvecklas till parker, bostäder och kontor. Projektet planeras starta år 2019 och stå klart 2025.

 

Det sker även stora utvecklingsprojekt i andra delar av Sundbyberg och befolkningsprognoserna pekar på att Sundbybergs invånare kommer att öka från dagens 46.000 till 70.000 år 2030.

 

– Solna/Sundbyberg är en intressant marknad där de framtida utvecklingsprojekten ger oss möjlighet att fortsätta växa. Här vill vi, precis som på våra andra ställen, utveckla långsiktigt hållbara stadsmiljöer tillsammans med kommunen, hyresgäster och andra samarbetspartners, kommenterar Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.