28 april 2024

Redaktionen

onsdag, 24 augusti 2016 13:10

Castellum fortsätter att utveckla Smista

alt

Bilprovningen och Varningsljusteknik blir hyresgäster till Castellum i Smista i sydvästra Stockholm.


Castellum fortsätter att utveckla Smista genom en nybyggnation på fastigheten Visiret 4. Byggnaden, om cirka 1.000 kvm, är redan uthyrd till Bilprovningen samt Varningsljusteknik.
    

– Att få bygga för Bilprovningen samt Varningsljusteknik blir ett riktigt bra komplement till både den redan befintliga bilverksamheten samt utvecklingen av området. Det känns även glädjande att konstatera att vi har varit med och utvecklat området till det som vi ser i dag – ett snart fullt utbyggt Smista, säger Anders Nilsson, vd Castellum Region Stockholm.
    

I Stockholm äger och förvaltar Castellum 110 fastigheter om sammanlagt 700.000 kvm till ett värde om cirka 15 Mdr kr.

alt

Byggmästargruppen bygger om för nya hyresgäser i Kungens Kurva.


Byggmästargruppen har fått i uppdrag att på totalentreprenad utföra ombyggnad av ett köpcentrum i Kungens Kurva. Beställaren är Newsec Asset Management AB.
    

Projektet avser ombyggnad av köpcentrum om 7.000 kvm med pågående verksamhet. Nya butiker blir bland annat Leos Lekland, Apoteket och Subway.

 

Garaget ska knytas ihop med affärsplanet genom att ett nytt rullband monteras mellan våningarna.

 

 Projektet har påbörjats och färdigställandet är beräknat till februari 2017.

alt

Vacse blir långsiktig ägare av Vallastadens skola och därmed hyresvärd till kommunen i Linköpings nya stadsdel.


Skanska har sålt Vallastadens skola i Linköping till Vacse för cirka 200 Mkr. Skolan är under uppförande och ska stå färdig nästa sommar då tillträdet sker och ett 15-årigt hyresavtal med Linköpings kommun börjar löpa. Vallastadens skola blir en grundskola med kapacitet för 600 elever.
    

– Vi är glada att teckna avtal med Vacse som säkerställer en långsiktig förvaltning av skolan med miljö och människa i fokus, säger Marcus Ekelund, affärsutvecklare på Skanska.
    

Avsikten är att skolan ska certifieras enligt miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad. Utmärkande blir bland annat en glasfasad med integrerade solceller samt solceller på taken. Skolgården är väl tilltagen med en liten skog och promenadvägar, bollplan samt gott om lekredskap. Skolbyggnaden får eget kök och gymnastiksal.
    

Ägare av Vacse är pensionsstiftelser bildade av sju stora svenska företag; Atlas Copco, Apoteksbolaget, Ericsson, Sandvik, Skanska, Stora Enso och Volvo.
    

– Vi är glada för att stärka vårt samarbete med Skanska i den här typen av samhällsbyggnadsprojekt. Vi ser fram emot ett nära och långfristigt samarbete med Linköpings kommun, säger Fredrik Linderborg, vd för Vacse.

tisdag, 23 augusti 2016 18:54

Balder ökade vinsten till 1,96 Mdr

alt

Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.

 

Det starkt växande Balder fortsätter sina framgångar. För första halvåret 2016 ökade bolaget vinsten efter skatt till 1.959 Mkr (1.595), efter en skattebelastning som steg till –480 Mkr (–247). Förvaltningsresultatet stärktes för perioden till 1.015 Mkr (763).

 

Det betydde att fastigheternas värde steg till 77.538 Mkr (38.071). Det totala antalet fastigheter ökade till 1.197, omfattande 3,57 miljoner kvm. I vinstresultatet ingick värdeförändringar på fastigheter med 1.651 Mkr (793) och värdeförändringar på derivat med –429 Mkr (142).

 

Bakom den starka värdeförändringen för Balder fanns att Sato Oyj blev konsoliderat den 1 januari 2016. Det betydde att Balders hyresintäkter steg kraftigt under perioden till 2.565 Mkr (1.370).

 

Under första halvåret förvärvade Balder 59 (7) fastigheter för totalt 6.105 Mkr (1.029), medan 37 fastigheter (21) såldes för 725 Mkr (1.426).

 

Under året investerade Balder i fastigheter och projekt för totalt 6,5 Mdr kr, en stor del i i finska Sato, men även i Danmark. Och efter många tappra försök har Balder även gjort ett starkt förvärv i Norge. Därutöver gjorde bolaget tre större förvärv i Göteborg samt ett större förvärv om 2 Mdr kr av bostadsfastigheter i Stockholm och Öresund tillsammans med det samägda intressebolaget med Tredje AP-fonden.

 

Vid halvårsskiftet hade Balder pågående bostadsprojekt om totalt 7,4 Mdr kr, framförallt i Köpenhamn och Helsingfors om totalt 2.600 bostäder, varav cirka 4,0 Mdr kr var nedlagt. I Sverige omfattande bostadsprojekten cirka 400 bostäder.

 

Resultatet från Balders starka intressebolag, som är 44,1 procent i Collector, 31 procent i Tornet Bostadsproduktion AB, 28 procent i Brinova samt 49 procent i Sjælsö Management Aps, uppgick under perioden till 179 Mkr (181).    

 

Under första halvåret ökade koncernens egna kapital, inklusive Collector AB, till 30.750 Mkr, med en soliditet om 35,5 procent (37,4). Under perioden steg de räntebärande skulderna till 47.281 Mkr (15.608), finansierade till en snittränta om 2,1 procent. Även derivatens skuldportföljer ökade och då till 1.895 Mkr (944), vilket medförde att räntetäckningsgraden sjönk till 3,6 gånger (3,9).

 

Nu Balder har funnits på börsen i 11 år. Få bolag har haft starkare aktieutveckling än Balder.  Aktien noterades år 2005 på nivån 7,06 kr och ännu 2010 var kursen endast 16,47 kr men år 2014 hade den ökat till 90,50 kr. Men nu under tisdagen noterades Balder till nytt kursrekord om 244,50 kr.

 

Säkerligen är många investerare olyckliga, nu i efterhand, att de inte satsade fullt ut på köp av aktier i Balder. TM/LE

tisdag, 23 augusti 2016 17:41

Heimstaden köper för 536 Mkr av Niam

alt

Heimstaden ökar sitt innehav av ägarlägenheter i Köpenhamn.

 

För tredje gången i år, och för andra gången med Niam som säljare, gör Heimstaden ett större förvärv av ägarlägenheter i Köpenhamn. Genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S har bolaget avtalat om att köpa en portfölj med 114 bostadsenheter – ett väl beläget bestånd bestående av 14 radhus i Fredriksberg, 65 radhus och 8 lägenheter i Vallenbæck, 23 hus i Værløse samt 4 lägenheter i Ørestad. Total bostadsyta uppgår till 13.800 kvm med en uthyrningsgrad om 97 procent och en bruttohyra om 20 MDKR. Köpeskillingen uppgår till 422 MDKR (536 Mkr) och förvärvet finansieras dels med egen kassa, dels med realkreditlån om 299 MDKR. Tillträde sker senast den 1 oktober 2016.

 

– Vi adderar ännu ett bra bestånd av bostadsenheter i den danska huvudstaden till vår portfölj. Efter förvärvet äger vi cirka 1.000 ägarlägenheter och vi tror på en fortsatt positiv marknadsutveckling i Köpenhamn, säger Magnus Nordholm, vice vd Heimstaden.

 

I mars köpte Heimstaden en portfölj bestående av 436 ägarlägenheter i Köpenhamn av Niam. Och i april köpte bolaget ytterligare 303 lägenheter av Danica Ejendomsselskab ApS.

 

Fastigheterna i den nu aktuella affären, där tillträden sker den 1 oktober, köpte Niam under 2013. Johan Bergman, vd på Niam, kommenterar:

– Vi är glada att återigen ingå avtal med Heimstaden. Vi investerade i Köpenhamns bostadsmarknad vid ett gynnsamt tillfälle och försäljningen ger en attraktiv avkastning till våra investerare. Vi har emellertid en fortsatt positiv syn på den danska marknaden och vi räknar med att vara en aktiv investerare framöver.

tisdag, 23 augusti 2016 17:37

Vasakronan hyr ut 5.300 kvm i Lund

alt

Schneider Electric lämnar ett kontor i Malmö och hyr en fjärdedel av ytorna i Mobile Heights Center i Lund.

 

Schneider Electric ska hyra 5.300 kvm i Vasakronans Mobile Heights Center, MHC, i Lund. Bolaget tillträder lokalerna i februari 2017 och lämnar samtidigt sitt nuvarande kontor i Malmö.

 

MHC invigdes i oktober 2014 och omfattar drygt 20.000 kvm uthyrbar yta i Brunnshög i norra Lund, ett område med lång tradition av mobilutveckling. I dagsläget finns här bolag som bland annat testlabbet Tech Mahindra, konsultbolaget Sigma Connectivity, molninstitutet Mapci, Anoto och Precise Biometrics.

 

I lokalerna finns även MHC Workspace, en möblerad företagskuvös med plats för nystartade företag, samt MHC Meetings med konferensmöjligheter för upp till 150 personer.

 

Med uthyrningen till Schneider Electric är uthyrningsgraden i MHC 80 procent.

 

– MHC har på kort tid vuxit till att bli ett välkänt begrepp och ett attraktivt lokaliseringsalternativ bland bolag i teknikbranschen. Kompetensen och samarbetsmöjligheterna finns helt klart i området och att Schneider nu väljer att omlokalisera från Malmö till Lund är ett uttryck för detta, säger Anders Kjellin, chef region Öresund.

alt

                                                                                                                                          

Överst från vänster: Marcus Kruus, Christian Holmberg, Christian Alvarez och Henrik Wagtberg.


 

Niam förstärker sin organisation genom att rekrytera  Marcus Kruus som Director, Acquisitions, Christian Holmberg som Director, Head of Financing, Christian Alvarez som Chief Accountant för Niam Fund Accounting AB och Henrik Wagtberg som Associated Director för Niam A/S Danmark.

 

Marcus Kruus kommer närmast från Obligo där han arbetade som Director och Fund Manager med ansvar för bolagets verksamhet i Luxemburg och förvaltningen av två europeiska fastighetsfonder.

 

Christian Holmberg kommer från Aareal Bank där han senast haft rollen som Director och Client Executive med ansvar för fastighetsfinansieringar i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Estland.

 

Christian Alvarez kommer närmast från Svenska Kommunalarbetarförbundet där han arbetat som både controller och redovisningsekonom.

 

Henrik Wagtberg har senast arbetat som Asset Manager inom Castellum och dessförinnan som Asset Manager hos Aberdeen.

alt

Castellum och Trygghetsrådet blir grannar i fastigheten Gustav Adolfs Torg 4 i Malmö.

 

Trygghetsrådet har tecknat ett hyresavtal för ett kontor i Castellums fastighet på Gustaf Adolfs Torg i Malmö. Lokalerna ligger på 4:e våningen och omfattar 1.182 kvm. Inflyttning är planerad till den 1 april 2017.

 

Castellum, som idag sitter i Västra Hamnen, kommer också själva flytta sitt kontor till fastigheten. Under september flyttar de in på 600 kvm på plan 7, och lämnar då sitt kontor i Västra Hamnen till Fingerprint Cards som växer vidare i fastigheten Fullriggaren.

 

– Det är ett nöje för oss att lämna våra lokaler när våra hyresgäster behöver dem, att få vara en del i deras utveckling är det vi jobbar för. Vi är också glada att Trygghetsrådet valt att flytta in hos oss och hälsar dem varmt välkomna, säger Erik Gamner, affärsområdeschef på Castellum i Malmö.

tisdag, 23 augusti 2016 17:27

CBRE anställer Dan Brink i Malmö

alt

                                                                                                                                           

Som ett led i CBREs fortsatta expansion har Dan Brink (tidigare Hansson) (bilden) anställts som Associate Director inom Capital Markets till kontoret i Malmö. Han kommer huvudsakligen arbeta som projektledare för transaktionsuppdrag i södra Sverige.

 

Dan Brink är utbildad civilingenjör och har de senaste åren arbetat med fastighetsrådgivning på Navet i Skåne. Han får en viktig roll när det gäller CBREs uppbyggnad av kontoret i Malmö, som etablerades i januari i år och nu har fem medarbetare på plats.

tisdag, 23 augusti 2016 10:58

Sophia Mattsson-Linnala ny vd för Rikshem

alt

                                                                                                           
Sophia Mattsson-Linnala (bilden), idag vd för kommunägda Huge Fastigheter i Huddinge, har utsetts till ny vd för Rikshem. Mattsson-Linnala har lång erfarenhet från ledande positioner i fastighetsbranschen. Hon har tidigare bland annat varit vd på Sollentunahem och Botkyrkabyggen samt chef för finans- och ekonomienheten på SABO. Hon tillträder sin nya tjänst senast den 23 februari 2017. Rikshems ägare, AMF och Fjärde AP-fonden, meddelar samtidigt att en ny styrelse ska utses för bolaget.
    

Rikshems nya styrelse ska utses på en extra bolagsstämma den 1 september. Ny styrelseordförande föreslås bli Bo Magnusson, ordförande i SBAB Bank och Carnegie Investment Bank, och till nya ledamöter Lena Boberg, vd för ICA Fastigheter, Liselotte Hjorth, ordförande i White Arkitekter samt styrelseledamot i Kungsleden, samt Per-Gunnar Persson, vd för Platzer Fastigheter.
    

Vidare föreslås omval av Ebba Hammarström, administrativ chef på AMF, och Ulrika Malmberg Livijn, chefsjurist på Fjärde AP-fonden.
    

Avgående ledamöter blir därmed Svante Johansson, docent och adjungerad professor i associationsrätt, Mats Efraimsson, bolagsjurist, AMF Fastigheter, Olof Nyström, Senior Portföljförvaltare Fastigheter på Fjärde AP-fonden samt Tomas Flodén, stabschef AMF.