29 april 2024

Redaktionen

måndag, 29 augusti 2016 10:20

Nytt matkoncept till Mölndal Galleria

alt

Exteriören till den planerade restaurangen som Citycon utvecklar i samarbete med John Scott's i Mölndal Galleria.


Våren 2018 invigs Mölndal Galleria – ett stadsdelscentrum med 70 butiker, kaféer och restauranger som blir en del av Mölndals innerstad. Intresset är stort – redan två år innan gallerian slår upp portarna är två tredjedelar av ytan uthyrd. Nu presenterar Citycon och NCC många nya hyresgäster och ett nytt matkoncept som utvecklats i ett samarbete mellan Citycon och pubkedjan John Scott’s.
    

Målet med det nya matkonceptet är att skapa en matupplevelse för en bred publik i en inspirerande och modern miljö. Restaurangen, som ännu inte har fått ett namn, kommer att rymmas på en yta av 1.000 kvm, indelad i zoner som passar olika typer av sällskap, stora som små: familjedel, sportbar, event/företagsdel och loungeavdelning.
    

– Det nya matkonceptet har en modern och urban prägel som kombineras med det redan inarbetade traditionella John Scott’s. Därmed öppnar vi upp för nya målgrupper och nya miljöer, säger Pierre Fredriksson, driftchef på John Scott’s, som ägs av Kopparbergs Bryggeri.
    

Gallerians centrala placering i Mölndals innerstad innebär närhet till bostäder, kontor och kommunikationer. De närmaste åren förtätas innerstaden med 600 nya bostäder och flera tusen nya arbetsplatser. Det innebär att gallerian kommer att få ett flöde av besökare både dag- och kvällstid och restaurangen kommer att erbjuda både lunch, afterwork och ha kvällsöppet för middagsgäster.
    

Bland de bytikshyresgäster som Citocon hittills kontrakterat i Mölndal Galleria kan nämnas Apoteket, HM, Lindex, MQ, Nordic Wellness, Synsam, Systembolaget och Vacker.

fredag, 26 augusti 2016 14:18

Eurocommercial visade toppresultat

alt

Martin Bjöörn, Sverigechef Eurocommercial.

 

Räkenskapsåret 2015/16 blev ett av de bästa i Eurocommercials 25-åriga historia. Ett antal förvärv, som ökade hyresintäkterna, och en minskning av räntekostnaderna, bidrog till att det totala direktinvesteringsresultatet steg med 17,6 procent till 102,8 MEUR (976,3 Mkr), medan resultat per depåbevis ökade med 5,4 procent till 2,15 euro (20,42 kr). Det justerade substansvärde steg med 9,6 procent till 43,00 euro – en följd av högre fastighetsvärderingar.

 

Mellan den 30 juni 2015 och samma datum i år ökade värdet på Eurocommercials fastigheter med 5,4 procent i snitt. Största ökningen skedde i Frankrike (8,0 procent), följt av Sverige (6,2 procent) och Italien (3,0 procent).

 

Under året avslutade Eurocommercial fyra förvärv, varav tre i Italien och ett i Sverige för totalt närmare 400 MEUR (3,8 Mdr kr). I Sverige innebar detta ett ökat ägande i Bergvik i Karlstad. Vidare inledde bolaget en större utbyggnation av i Eurostop Halmstad där 90 procent av totalt 16.000 kvm är uthyrt inför den planerade öppningen i slutet av 2017.

 

Dessutom sålde Eurocommercial Saint Doulchard i Bourges för 42,2 MEUR (400 Mkr) och undertecknade ett avtal om att strax efter årsskiftet sälja Kronan i Karlskrona för 185 Mkr.

 

Vid räkenskapsårets slut värderades Eurocommercials totala fastighetsportfölj till 3.276 MEUR (31,1 Mdr kr), jämfört med 2.821 MEUR (26,8 Mdr kr) i slutet av föregående räkenskapsår. Inför årsstämman föreslås en utdelning om 2,05 euro (1,98) – en ökning med 3,5 procent. LE

fredag, 26 augusti 2016 14:11

8.000 nya bostäder i Farsta

alt

På parkeringsytorna runt Farsta centrum planeras för bostäder, verksamheter och handel. Bostäderna delas in i tre kvarter med olika karaktär. Nya parker och torg i anslutning till den nya bebyggelsen kompletterar Farsta torg med nya mötesplatser. 


 

Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm har nu godkänt programmet för Tyngdpunkt Farsta och gett klartecken att arbeta vidare med förslagen.  Programmet innebär en knapp dubblering av antalet bostäder i stadsdelen. Till dagens cirka 10.000 bostäder föreslås ytterligare drygt 8.000 bostäder. Utöver bostäder hanterar programmet handel, verksamheter och de allmänna funktioner som en tyngdpunkt och en kraftigt ökad befolkning kräver, som förskolor, skola, parker, och grönstruktur. Planförslaget har följande huvuddrag:

 

Utveckla Farsta centrum


På parkeringsytorna runt centrum planeras för bostäder, verksamheter och handel. Bostäderna delas in i tre kvarter med olika karaktär. Parkering till centrum löses huvudsakligen i garage under mark. En ny bytespunkt för kollektivtrafik skapar en välkomnande entré som stärker kopplingen till handeln i centrum. Nya parker och torg i anslutning till den nya bebyggelsen kompletterar Farsta torg med nya mötesplatser. 


 

Skapa urbana stråk


Ny bebyggelse placeras utmed Farstas huvud- vägar. Vägarna omvandlas till gator där samtliga trafikslag samsas i samma gaturum och som inbjuder till promenad och vistelse. Tät och blandad bebyggelse skapar trygga och orienterbara stråk genom stadsdelen.

 

Vänd Farsta mot sjöarna


Vid Magelungens och Drevvikens stränder utvecklas attraktiva boendemiljöer samtidigt som park- och naturmiljöerna stärks. Genom att över- brygga och omforma de vägar som idag utgör barriärer mellan centrala Farsta och vattnet skapas tillgänglighet till strandområdena för hela Farsta.

 

Farstastråket


Befintliga parker rustas och kompletteras med nya parkytor för att bilda ett sammanhängande grönt stråk mellan Magelungen och Drevviken. Tillsammans med utvecklade strandpromenader bildas ett långt sammanhängande promenadstråk runt Farsta. 

fredag, 26 augusti 2016 14:01

Neptunigatan i Malmö byggs om av NCC

alt

I NCC:s uppdrag ingår bland annat att bygga fem nya broar över Varvskanalen i Malmö.

 

Ny- och ombyggnaden av Neptunigatan i Malmö, delen mellan Skeppsbyggaregatan och Gibraltargatan, blir startskottet för kvarteret Gäddan, mellan Citadellsvägen och Neptunigatan. Ordern från Malmö stad är på 108 Mkr.

 

Kvarteret Gäddan går från att ha varit ett industri- och hamnområde till att bli blandad stad nära sammanlänkat med centrala Malmö. Genom att biltrafiken flyttas norrut till Neptunigatan, som görs till en huvudgata med plats för kollektivtrafik, görs Citadellsvägen till ett attraktivt kajstråk i söderläge, prioriterat för gående.

 

NCC:s uppdrag gäller första etappen av denna utbyggnad i vilken Neptunigatan kommer att bli en rikt planterad stadsgata med två körfält i varje riktning med gång- och cykelbanor på båda sidor samt fyra busshållplatser och fem nya broar över Varvskanalen.

 

Uppdraget innefattar även ny provisorisk cirkulationsplats där Neptunigatan ansluter till Skeppsbyggaregatan (Skeppsgatan), ny signalreglerad korsning med Gibraltargatan samt nybyggnad av två byggator (Argogatan och Tritongatan). Projektet byggstartas under september och ska vara färdigställt under 2020.

fredag, 26 augusti 2016 11:22

Kungsleden hyr ut 5.400 kvm i Västerås

alt

Kungsleden hyr ut till Migrationsverket i fastigheten Ottar 6 i Västerås.


Kungsleden har tecknat hyresavtal med tre olika hyresgäster i Västerås om totalt cirka 5.400 kvm. Den största uthyrningen är 3.031 kvm till Migrationsverket i fastigheterna Ottar 5 och Ottar 6 i Kungsledens kluster Västerås City.
    

Migrationsverket hyr sedan tidigare i fastigheten Ottar 5 (det så kallade Melkerhuset), men verksamheten expanderar och när myndigheten nu behöver större lokaler kunde Kungsleden erbjuda ytterligare yta i den närliggande fastigheten Ottar 6 (även kallad Nore). Myndigheten lämnar nu 1.679 kvm i Ottar 5 och hyr från och med årsskiftet 2.538 kvm i Ottar 6 och 493 kvm i Ottar 5.
    

Kungsleden har även tecknat avtal med Mälarenergis dotterbolag Fibra AB om att hyra lokal i kvarteret Mimer 5, också belägen i klustret Västerås City. Fibra hyr 1.200 kvm och flyttar in den första oktober.
    

Slutligen har ABB hyrt ytterligare yta om 1.172 kvm i Kungsledens fastighet Isolatorn i Tegnérområdet. ABB tillträder de nya ytorna den första september.

fredag, 26 augusti 2016 11:06

CityMark anställer Jesper Elgh

alt

                                                                                                             
CityMark anställer Jesper Elgh (bilden) till sin svenska verksamhet som Senior Adviser. Han har en mångårig erfarenhet från branschen och har en styrka i att ha representerat fastighetsägarsidan (Wallenstam), hyresgästrådgivarsidan (NIRAS) och nu senast fastighetskonsultsidan (Newsec, där han arbetade med den externa uthyrningsverksamheten på Göteborgsmarknaden).
    

Jesper Elgh påbörjade sin anställning på CityMark den 15:e augusti och kommer att utgå från Göteborg, men ha alla marknader som sitt arbetsfält.

fredag, 26 augusti 2016 11:05

Skanska rekryterar Fellenius-Omnell

alt

                                                                                                           
Caroline Fellenius-Omnell (bilden) har utsetts till Executive Vice President General Counsel på Skanska. Hon efterträder Ann-Marie Hedbeck som valt att lämna Skanska och gå vidare efter 16 år i företaget. Hon stannar i sin nuvarande roll till den sista december. Fellenius-Omnell tillträder sin nya roll den 16 januari och blir samtidigt medlem av Skanskas koncernledning.
    

Caroline Fellenius-Omnell kommer närmast från positionen som chefsjurist på Tele2. Tidigare har hon arbetat som chefsjurist i olika positioner inom Tetra Laval i Schweiz och Frankrike. Hon har också arbetat på Electrolux samt advokatbyråerna Skadden Arps och Mannheimer Swartling, i Bryssel och Stockholm. I sin nya roll kommer Caroline att rapportera till Johan Karlström, vd för Skanska.

alt

                                                                                                                            
Johan Henriksson (bilden) har utsetts till Business Unit President Skanska Infrastrukturutveckling. Han börjar i sin nya roll den 1 oktober och kommer att rapportera till Mats Williamson, vice vd, Skanska AB. Johan Henriksson efterträder Steve Sams som går i pension. Han kommer att vara kvar i företaget till den 1 januari och bland annat stötta Johan under övergången.
    

Johan Henriksson är för närvarande Executive Vice President för Skanska Infrastrukturutveckling i USA och var dessförinnan Business Unit President för Skanska Latinamerika med uppdrag att stänga ner verksamheten där. Han har arbetat 20 år i företaget och bland annat varit finanschef för Skanska USA Civil, Skanska Sverige och Skanska infrastrukturutveckling.
    

– Jag är glad över att få välkomna Johan Henriksson till hans nya roll. Johan har omfattande erfarenhet från såväl bygg- som projektutveckling. Han är väl insatt i de finansiella aspekterna av infrastrukturutveckling och har lång erfarenhet av internationellt arbete, båda egenskaperna väsentliga för att expandera Skanskas arbete inom Offentlig-Privat Samverkan, säger Johan Karlström, vd och koncernchef, Skanska. 

alt

                                                                                                                                          

Anneli Jansson (bilden) har utsetts till vd för Humlegården Fastigheter. Hon tillträder sin tjänst den 7 november 2016 och hon kommer närmast från Grosvenor Fund Management, där hon ansvarat för bolagets nordiska verksamhet. Jansson efterträder Per-Arne Rudbert som lämnar Humlegården i augusti 2016 efter 17 framgångsrika år som vd för bolaget. Humlegårdens nuvarande ekonomi- och finanschef, Anna-Karin Hag, kommer att vara verksam som tf. vd från och med september i år och fram till dess att Anneli Jansson tillträder sin roll.

 

Anneli Jansson har en gedigen bakgrund inom fastighetsbranschen, från investeringar och finans till uthyrning, handel och stadsutveckling. Hon är född 1974 och har en lantmäteriexamen från KTH. Hon arbetar idag som ansvarig för Grosvenor Fund Managements nordiska verksamhet där hon varit verksam sedan 2012. Under sin tid i bolaget har hon byggt upp organisationen och drivit en stark utökning av portföljen. Dessförinnan har hon arbetat på KF Fastigheter, Vision & Resurs Fastighetsutveckling, Ernst & Young och AGL.

 

Jansson innehar även styrelseuppdrag, hon är bland annat styrelseledamot i RICS i Sverige (Royal Institution of Chartered Surveyors).

 

Humlegården Fastigheter har haft en mycket positiv utveckling under många år och bolaget har idag en stabil och stark position. År 2015 gjorde bolaget sitt bästa resultat någonsin. Humlegårdens uttalade fokus på arkitektur och hållbarhet kvarstår, liksom målsättningen att utöka fastighetstillgångarna, från dagens cirka 17 Mdr kr till 20 Mdr kr år 2020.

 

– Anneli Jansson har mycket stor erfarenhet från fastighetsbranschen och har visat en stark förmåga att driva utveckling och expansion. Vi tror också att hennes ledarskap kommer att passa vår organisation. Med Anneli Jansson får Humlegården en vd som kan ta bolaget till nästa nivå, säger Tomas Eriksson, styrelseordförande, Humlegården Fastigheter AB.

 

Humlegårdens nuvarande ekonomi- och finanschef, Anna-Karin Hag, har utsetts till tf vd med start i september 2016. Hon har arbetat på Humlegården Fastigheter sedan år 2015 och hon har tidigare arbetat som CFO på John Mattson Fastighets AB. Anna-Karin Hag har dessförinnan varit verksam på Vasakronan/AP Fastigheter och på PWC Corporate Finance.

alt

Under det upphöjda spåret längs Sickla köpkvarter kommer det att byggas lokaler för till exempel butiker och kulturverksamhet.

 

Nacka kommun går vidare med planerna på att höja upp Saltsjöbanan längs en sträcka intill Sickla köpkvarter och förslaget är nu på samråd där Nackaborna kan tycka till.

 

– Genom att höja Saltsjöbanan tar vi bort den barriär som tågspåret utgör och knyter ihop området. Samtidigt kan vi skapa utrymme för nytt stadsliv med kvartersnära butiker, restauranger och kaféer, säger Fredrik Lidberg, projektledare Nacka kommun. 

 

Värmdövägen kommer längs med Sickla omvandlas till stadsgata med nya flerbostadshus och entré till Sickla tunnelbanestation. Området blir en viktig knutpunkt för kollektivtrafiken i Sickla när Tvärbanan invigs 2017 och tunnelbanan invigs 2025.

 

Projektet görs i samarbete mellan Nacka kommun och landstingets Trafikförvaltning. Detaljplanen beräknas vara färdig under hösten 2017 och bygget kan påbörjas under 2018.