29 april 2024

Redaktionen

alt
Botkyrkabyggens ungdomslägenheter ska dels förmedlas via bolagets egna kö (2/3), dels via Bostadsförmedlingen i Stockholm (1/3).


Botkyrkabyggens första ungdomsbostäder, som började byggas för ett år sedan, står nu färdigställda och är redo att börja förmedlas. På tre platser runtom i Tumba har bolaget uppfört totalt 74 lägenheter för ungdomar mellan 18 och 25 år. Nybyggena ligger på Hålvägen i Storvreten samt på Tunavägen i Tuna.
    

Lägenheterna består av moduler som byggts i fabrik och sedan monterats på plats. På så sätt, och eftersom de uppförts på mark Botkyrkabyggen redan äger, kan kostnaderna hållas nere och därmed även hyrorna. Trots det är standarden lika hög som i ”vanliga” lägenheter. Inflytt för lägenheterna i Storvreten kommer att bli under oktober/november och i Tuna senare under vintern. Alla lägenheterna har 1,5 rum på en yta av 32 kvm. Kontraktet är på max fyra år och hyresgästerna behåller sina köpoäng under boendetiden.
    

Två tredjedelar av de 74 färdiga lägenheterna kommer att erbjudas till ungdomar i Botkyrka kommun via Botkyrkabyggens egen kö. Den resterande tredjedelen kommer gå till Bostadsförmedlingen i Stockholm där alla kan söka. Ungdomsbostäderna kommer delas upp så att lika många lägenheter erbjuds till varje ålderskategori. Det för att det ska bli en jämn och rättvis åldersfördelning bland bostäderna.
    

Totalentreprenör för projektet har varit Lövdalens bygg AB. Modulerna levererades av Moelven.

tisdag, 30 augusti 2016 15:16

Bonava byggstartar åt Willhem i Karlstad

alt

Fredrik Hemborg, affärsenhetschef, Bonava Sverige.

Den 1 september tas första spadtaget för 221 hyresrätter på Rudsberget i Karlstad som Bonava utvecklar åt bostadsbolaget Willhem. De första hyresgästerna kan börja flytta in i början av 2018.

 

– Hyresrätter är en viktig och växande del av vår affär, därför är det extra glädjande att vi nu också tar det första spadtaget för dessa nya Svanenmärkta hyresrätter, säger Fredrik Hemborg, affärsenhetschef, Bonava Sverige.

 

Bonavas målsättning är att skapa trivsamma hem och områden där det är enkelt att ha en hållbar livsstil. Husen är resurseffektiva och byggs med omtanke om de som bor där och miljön. Det blir mötesplatser med planteringar, lekplatser för barnen och gemensamma ytor runt husen där det blir enkelt att träffas och umgås.

alt

Vårdfastigheten Majorna 220:5 i Göteborg.

 

Samhällsbyggnadsbolaget köper två fastigheter i Göteborg omfattande 18.000 kvm med Västra Götalandsregionen som huvudhyresgäst. Säljare är Alecta pensionsförsäkring.   

 

Genom förvärvet blir Samhällsbyggnadsbolaget ägare av vårdfastigheten Majorna 220:5, omfattande 3.815 kvm vårdlokaler och 579 kvm kontor och ett hälso- och sjukvårdslager (Kobbegården 6:136) om 13.570 kvm i Sisjöns handels- och verksamhetsområde.

 

– Jag är glad att vi har tagit steget och investerat i de första fastigheterna i Göteborg. Med Alecta, som tidigare ägare, tar vi över välskötta fastigheter i attraktiva områden, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget.

 

Säljarens rådgivare vid affären har varit Bernstrom och Partners medan köparens rådgivare i affären har varit Wistrand Advokatbyrå (Fredrik Råsberg med team).

alt

Sex utvecklingsbolag, bland dem Peab Bostad, Förbo (ägt av kommunerna Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv), Tornstaden, HSB Göteborg, Wästbygg och Ytterbygg, kommer från 2018 bygga 1.000 bostäder på Åseberget i Kungälv.

 

Kommunägda Bokab i Kungälv har fått klartecken att utveckla området Åseberget i Kungälv. Utvecklingen ska ske i samarbete med sex utvecklingsbolag, bland dem Peab Bostad, Förbo (ägt av kommunerna Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv), Tornstaden, HSB Göteborg, Wästbygg och Ytterbygg. Målsättningen är högt ställd. Någonstans mellan 1.000 och 1.500 bostäder planeras byggas med olika upplåtelseformer, stilar och funktioner. Om planprocessen går smidigt kan det vara aktuellt att sätta spaden i marken redan någon gång under 2018.

 

– Normalt sätt påbörjas detaljplanearbetet innan eventuella exploatörer tillfrågas. Nu har vi gjort tvärtom för att ha erfarna aktörer som bollplank innan detaljplanearbetet startar. Vi får också fördelen att engagera bolag med olika profil och som kompletterar varandra i form av utbud och inriktning. Alla utvalda bolagen har unika detaljer att tillföra projektet och jag tycker vi har lyckats skapat ett riktigt ”dreamteam”, säger Peter Jakobson, vd för Bokab AB.  

 

Åseberget, är som namnet antyder ett ganska högt berg, vilket bjuder på utsikt över Kungälv och Göta Älv. Från Åseberget tar bara fem minuter att cykla till centrala Kungälv och det är nära till bra kollektivförbindelser med Göteborg och övriga Bohuslän.

 

– Planarbetet kommer sätta karaktären på bebyggelsen. Peab Bostad kan erbjuda olika hustyper som attraherar flera målgrupper på bostadsmarknaden. Vi kommer i ett första skede vara inriktade på att producera cirka 150 bostadsrätter, säger Pehr-Olof Olofsson, regionchef Peab Bostadsutveckling.

tisdag, 30 augusti 2016 14:31

NCC bygger bostäder åt Behrn i Örebro

alt

Behrns studentbostäder i Örebro byggs till vissa delar enligt NCCs koncept Folkboende, med murade fasader, platsgjuten betongstomme och yteffektiv planlösning.

 

NCC bygger totalt 208 studentlägenheter, både på och i närheten av Örebros universitetsområde. Studentbostäderna kan även hyras av unga som ett första eget boende. NCC utvecklar dem i samarbete med Behrn Fastigheter. Uppdragen är värda totalt 171 Mkr.

 

– Allt fler studenter väljer att stanna i Örebro efter utbildningen. Trivs de hos oss kan de bo kvar som ett första alternativ. Både studenter och de som söker ett första boende är välkomna. Idag har vi 120 studentbostäder och nu vill vi utöka vårt bestånd för unga, säger vd Per Johan Behrn.

 

Även om det byggs en del studentbostäder i Örebro finns en bredare efterfrågan på bostäder bland unga. Majoriteten av lägenheterna – 161 av 208 – byggs 500 meter från universitetet i två storlekar, dels ett rum och kök på 25 kvm, dels två rum och kök på 50 kvm. De tre bostadshusen får fyra våningar med loftgångar och invändiga trapphus.

 

På universitetsområdet bygger NCC dessutom ett bostadshus i fem våningar med 47 lägenheter för Behrn. Här är samtliga lägenheter ett rum och kök på 22,5 kvm. Lägenheterna beräknas stå klara för inflyttning i januari 2018.

alt

 

Stockholm Vatten flyttade i våras sitt kontor till Carlsbergs (fd Pripps) gamla kontor på Bryggerivägen i Ulvsunda. För Stockholm Vattens driftorganisation har ett nytt kontor byggts på Stallarholmsvägen i Högdalen. Torsgatan 22-26, fd gasverk och fd vattenverk, uppfördes 1903-1906. Gasklockan vid Sabbatsberg var i funktion ända fram till 1953 och den stod kvar till år 1970 då den – under vissa protester – revs för att ge plats åt bostadshus.

 

NAI Svefa har utsetts till rådgivare när kommunägda Stockholm Vatten ska sälja sitt tidigare huvudkontor på Torsgatan i centrala Stockholm.


Fastigheten, Sabbatsberg 24, ritad 1903 av Ferdinand Boberg och Gustav de Frumerie, omfattar drygt 14.000 kvm lokalyta, varav endast 1.200 kvm är uthyrt.

 

Sannolikt kan ytterligare byggrätter skapas på fastighetens innergårdar, samtidigt som det kulturhistoriska värdet behålls.

 

Läget i centrala Stockholm med utsikt mot Klarabergskanalen innebär goda förutsättningar för ett intressant och värdeskapande bostadsprojekt. TM

måndag, 29 augusti 2016 17:58

SHH planerar 60 borätter i Luleå

alt

SHH Bostads planerade borätter i den nya stadsdelen Kronan i Luleå har ritats av Thomas Eriksson Arkitekter.

 

SHH Bostad är en av sex byggherrar som Luleå kommun har valt ut att utveckla drygt 400 bostäder i den första etappen i den nya stadsdelen Kronan i Luleå. SHH planerar att bygga ett kvarter med ett 60-tal bostadsrätter om 1-4 rum och kök mellan 44-96 kvm. Säljstart planeras till tredje kvartalet 2017.

 

Övriga byggherrar i Kronans totalt sex kvarter är BDB Bygg/Arkitekthuset Monarken, HSB/Tirsén och Aili Arkitekter, Lerstenen/Link Arkitektur, Nordhalla/White och Riksbyggen/MAF Arkitektkontor.

 

Under hösten påbörjas ett arbete för att utveckla förslagen tillsammans med kommunen. Detaljplanen förväntas bli antagen i juni 2017. Totalt planeras cirka 3.000 bostäder i stadsdelen Kronan.

 

Sedan starten  år 2010 har SHH byggt cirka 500 bostäder och har idag cirka 500 bostäder under produktion och försäljning. Därutöver uppgår projektportföljen till cirka 1.600 bostäder för exploatering och byggnation under 2016-2018.

 

SHH Svenska Hyreshus har en stark finansiell ställning och uppvisar god lönsamhet. Omsättningen 2015 uppgick till 251 Mkr med ett rörelseresultat om 25 Mkr och resultatet efter skatt uppgående till 20 Mkr. Det egna kapitalet uppgick per den 31 december 2015 till 136 Mkr med en soliditet om 33 procent.

måndag, 29 augusti 2016 17:28

Grön Bostad bygger studentbostäder på KTH

alt
Nu har byggherren Grön Bostad fått stommen för 103 studentbostäderna rest på KTH i Stockholm.

 

alt

I början av året färdigställde Grön Bostad och ByggVesta 203 studentlägenheter i Norra Djurgårdsstaden. Studentlägenheter på KTH får liknande standard som studentlägenheterna i Norra Djurgårdsstaden. Bilden ovan är en interiör från en studentlägenhet i Norra Djurgårdsstaden.

 

Grön Bostad AB, ägt av AFA Sjukförsäkringsaktiebolag och ByggVesta AB, förvärvade i mars i år nya projekt i Stockholm, Uppsala och Malmö. Denna projektportfölj omfattade cirka 550 lägenheter, varav drygt 100 var studentlägenheter på KTH.

 

Nu har stommen för de 103 studentbostäderna rests på KTH i Stockholm. Grön Bostad räknar med att studentlägenheter ska stå klara för inflyttning sommaren 2017.

 

Av de drygt 100 studentlägenheterna på KTH är cirka 50 mindre ettor, om 25-29 kvm och cirka 50 kompislägenheter om cirka 40 kvm. Grön Bostads studentbostäder på KTH kommer ha liknande standard som bolagets 203 studentlägenheter i Norra Djurgårdsstaden vilka färdigställdes i början på året.

 

Bygget av studentbostäderna utförs enligt Grön Bostads fastställda policy om energieffektivitet och miljöanpassning.

 

Det var ByggVesta och Utopia Arkitekter som tog fram ett förslag bestående av två byggnader vilka tillsammans med Lantmäteribyggnaderna på KTH skapar en kvartersliknande bebyggelsestruktur. Byggnadernas placering stärker gaturummet mot Drottning Kristinas väg och ett torg placeras i förslagets norra del. Torget bildar en entréplats för de publika lokalerna i bottenvåningen samt utgör en övergång från gatan till den mer privata gården.

 

Projektet består av två byggnader, en högre utskjuten volym mot Drottning Kristinas väg samt en lägre lamell. Placering av lamellhuset bidrar till att skapa en tydligt definierad naturpark mellan studentbostadshusen och en ny, framtida institutionsbyggnad. Naturparken bildar ett stråk mellan Drottning Kristinas väg och Brinellvägen.

 

Totalt har nu Grön Bostad ett bestånd med drygt 2.800 nyproducerade lägenheter.

alt

                                                                                                                         
Sedan den 8 augusti är Camilla Fredman Svensson (bilden) ny chef för Public Affairs på Skanska AB.  Hon efterträder Christoffer Järkeborn som går vidare till en tjänst som distriktsansvarig på region Hus Stockholm på Skanska.
    

Camilla Fredman Svensson har arbetat med Public Affairs i Skanska drygt ett år och kliver nu upp för att ta över rollen som chef. Tidigare har hon varit pressekreterare och politisk tjänsteman i EU-kommissionen, regeringskansliet och riksdagen samt konsult på JKL.
    

– Skanska är den största aktören på den offentliga marknaden och behöver ta en aktiv del i samhällsdebatten. Jag är mycket nöjd med att Camilla Fredman Svensson vill ta sig an uppdraget att fortsätta utveckla arbetet med våra samhällskontakter, säger Katarina Grönwall, kommunikationsdirektör, Skanska AB.

alt

Andrew Rich, Fund Manager för European Cities Fund.


TH Real Estate har slutfört en första kapitalresning för European Cities Fund och tagit in 500 MEUR (cirka 4,75 Mdr kr) från externa institutionella investerare. Detta ger med belåning ger ett investeringsutrymme på cirka 700 MEUR (6,65 Mdr kr) att investera i europeiska kontors-, logistik- och handelsfastigheter.
    

– Denna starka inledande kapitalanskaffning visar att investerare ser bortom kortsiktig osäkerhet och ser ett värde i långsiktiga defensiva strategier som stöds av demografiska megatrender, vilka driver efterfrågan på fastigheter, säger Andrew Rich, Fund Manager för European Cities Fund.
    

Fonden, som är utan tidsbegränsning och öppen för investeringar, lanserades i våras och investeringsprogrammet inleddes i maj genom förvärvet av köpcentret Meraville i italienska Bologna. Ett flertal andra investeringsmöjligheter utvärderas för närvarande över hela Europa.
    

Investeringsstrategin för European Cities Fund är att ta tillvara de starka makrotrender som driver utvecklingen i ”framtidssäkra” stadsregioner och samtidigt ge investerarna möjlighet till diversifierad riskexponering och defensiv långsiktig avkastning.
    

Över 200 europeiska städer har analyserats genom ett system där TH Real Estates researchteam har definierat och filtrerat städer som är positionerade för långsiktig tillväxt. Städerna har utvärderats utifrån mjuka faktorer som livskvalitet och IT-mognad, hårda faktorer som urbanisering och andel yngre invånare samt tillväxtfaktorer som offentliga investeringar och befolkningstillväxt. Resultatet är ett urval av städer där dessa faktorer är gynnsamma och där efterfrågan på fastigheter ökar långsiktigt.
    

Målsättningen är att fonden, som har sitt säte i Luxemburg, ska investera 3–5 miljarder euro uteslutande i de utvalda städerna under en femårsperiod med 30 procent i genomsnittlig belåningsgrad.