28 april 2024

Redaktionen

torsdag, 29 december 2016 22:48

Tobin Properties köper i Marievik av Aberdeen

alt

Aberdeen har sedan flera år tillbaka tagit fram förslag för fastigheterna Marievik 22 och 29  som ska ersätta befintliga byggnader med bostadskvarter och garage.

 

Tobin Properties AB (publ) har tecknat avtal om förvärv av fastigheterna Marievik 22 och Marievik 29 vid Liljeholmskajen i Stockholm. Säljare är Aberdeen Property Investors AB. Tobin Properties avser att uppföra cirka 250 lägenheter när den nya detaljplanen vinner laga kraft. Detaljplanen förväntas antas tidigast under andra halvåret 2017. Köpeskillingen uppgår till 260 Mkr.

 

Marievik 22 och 29 är belägna vid Liljeholmskajen och erbjuder ett bra kommunikationsläge med tunnelbana, tvärbana och busstation i närheten. Idag innehåller fastigheterna framför allt skol-, garage- och kontorsverksamhet.

 

– Marievik och Liljeholmskajen är ett intressant och attraktivt område. De senaste åren har området utvecklats snabbt och växer nu succesivt samman med staden till en ny stadsdel med en profil som stämmer överens med det Tobin står för, säger Erik Karlin, vd på Tobin Properties.

 

Han fortsätter:
– Genom detta förvärv som omfattar byggrätter om över 20.000 kvm kan vi bidra till att sätta en tydlig prägel på stadsdelen.

 

Aberdeen har sedan flera år tillbaka tagit fram förslag för fastigheterna Marievik 22, 27, 29 och 30 som ska ersätta befintliga byggnader med bostadskvarter och garage.

torsdag, 29 december 2016 22:42

Serneke bygger campus Eskilstuna

alt

Serneke ska bygga ett nytt campus för Mälardalens högskola i Eskilstuna för 700 Mkr.

 


Serneke har ingått genomförandeavtal kring det prestigefyllda uppdraget att bygga ett nytt campus för Mälardalens högskola i Eskilstuna.  Detta efter att Skanska överklagat tilldelningen av projektet men nekats prövningstillstånd i Kammarrätten. Projektet har ett ordervärde omkring 700 Mkr.

 

Ett genomförandeavtal  har tecknats mellan Serneke och Mälardalens högskola. Tillsammans med Eskilstuna kommun kommer parterna att skapa ett levande och modernt campus där alla verksamheter samlas på ett ställe. Den nya högskolebyggnaden kommer att uppföras på Hamngatan i centrum där Sporthallen och Vattenpalatset är belägna idag.

 

– Vi har under en längre period sett på Eskilstuna som en av de strategiskt viktigaste kommunerna i Mälardalen att etablera oss i. Vi valde projektet med omsorg – i samråd med vår projektutvecklingsverksamhet – och önskade en volym och komplexitet som passar vår projektstrategi. Detta kontrakt är ett tydligt bevis på hur starka vi är när det kommer till samverkan inom koncernens olika delar, säger Daniel Åstenius, vd Serneke Bygg.

 

Beslutet om tilldelning av projektet överklagades av Skanska, som också lämnat anbud på uppdraget. Förvaltningsrätten gick dock på högskolans linje och nyligen gav Kammarrätten besked om att de inte tar upp fallet till prövning, vilket Skanska begärt.

 

– Det känns extra kul att vinna för att vi lever upp till kundens höga kravställning snarare än lägsta pris. Detta kommer att borga för ett kanonfint samarbete och genomförande. Vi har haft en väldigt god och lösningsorienterad dialog med högskolan och är glada för att de nu äntligen kommer igång med sitt projekt, säger Daniel Åstenius.

 

Serneke förvärvar samtidigt aktierna i det fastighetsägande bolaget NYAB för drygt sex miljoner kronor av Eskilstuna kommun.

 

Serneke Projektutveckling kommer att leda utvecklingen av projektet med ambition att avyttra fastigheten till ett fastighetsbolag. Hyresavtalet för fastigheten löper på 20 år.

 

– För att skapa ett levande och modernt campus där vi kan samla all verksamhet under ett och samma tak, bygger vi ett nytt campus i centrala Eskilstuna. Dagens avtal med Serneke innebär att byggprocessen nu äntligen kan starta, säger Paul Pettersson, rektor vid MDH.

 

Byggstart sker efter att bygglov är beviljat, vilket bedöms kunna ske under första hälften av 2017. Under första kvartalet 2017 påbörjas detaljprojekteringen samt vissa förberedande arbeten såsom rivning av befintliga delar. Campus Eskilstuna beräknas stå klart 2019.

 

Projektets ordervärde, som beräknas uppgå till omkring 700 Mkr, kommer att fördelas mellan affärsområde Bygg och affärsområde Projektutveckling och kommer att inkluderas i orderingången under första kvartalet 2017.

torsdag, 29 december 2016 22:36

Framgångsrikt byggår i Uppsala

alt

Cirka 4.000 bygglov har beviljats i Uppsala under 2016.

 

Allt fler bygglov beviljas i Uppsala och besluten fattas i snabb takt. Fram till den 23 december har kommunen beviljat bygglov för 3.927 bostäder under 2016. En klar majoritet, 94 procent, av alla bygglovsbeslut fattas inom 10 veckor, vilket är 8 procentenheter bättre är 2015.

 

– Det är fantastiskt bra siffror. Vi ligger 900 bostäder över vår målsättning om 3.000 bostäder per år och då återstår ändå några dagar till årsskiftet, säger Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

 

Liksom i många andra kommuner råder bostadsbrist i Uppsala, men under de senaste åren har bostadsbyggandet kommit i gång på allvar.

 

För att möta de stora behoven och viljan att bygga i Uppsala har kommunens bygglovsenhet genomfört en rad förändringar. Bland annat har enheten, tack vare förändrade taxor, kunnat nyanställa ytterligare 25 personer. Dessutom har plan- och byggnadsnämnden fattat beslut om att delegera vissa beslut till bygglovsenheten.       

 

Det innebär att den som ansökt om bygglov inte alltid behöver vänta på beslut i plan- och byggnadsnämnden, som sammanträder en gång i månaden.

 

I år har bygglovsenheten, med tre dagar kvar på arbetsåret, beviljat 2.350 bygglov, vilket är 650 fler än 2015, och den genomsnittliga handläggningstiden per ärende har minskat från 5,1 veckor 2015 till 3,2 veckor.

 

Beredskapen för en fortsatt hög byggtakt 2017 är god. Antalet bostäder i antagna detaljplaner 2016 var 2.420 vilket gör att planreserven – bostäder som kan byggas om någon byggherre vill det – nu uppgår till cirka 9.000 bostäder eller motsvarande 3 års byggtakt om målet på 3.000 bostäder per år ska hållas.

onsdag, 28 december 2016 14:07

HEBA hyr ut till Lidl i Flemingsbergsdalen

alt
HEBA:s kvarter om 184 lägenheter i Flemingsbergsdalen är inflyttningsklara till sommaren 2017.

 

Lidl öppnar under 2017 en ny livsmedelsbutik i Flemingsbergsdalen och man har tecknat ett hyresavtal om 1.500 kvm med HEBA. Savills har ansvarat för uthyrningen.   HEBA:s fastighet omfattar 184 lägenheter, 1.650 kvm lokaler och 85 garageplatser. Skanska bygger och HEBA tillträder fastigheten under sommaren 2017 då kvarteret färdigställs. Flemingsbergsdalen genomgår en kraftig utbyggnad och en helt ny stadsdel växer nu fram med handel, hotell, sporthall, kontor och bostäder.

 

– HEBA hälsar Lidl välkomna till Flemingsbergsdalen och vi ser fram mot ett riktigt gott samarbete med Lidl. Våra bostadshyresgäster i kvarteret får nu tillgång till ännu mer service. Vi har sedan tidigare hyrt ut en lokal till Din Körskola i Flemingsberg AB som flyttar in till våren, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA Fastighets AB.

tisdag, 27 december 2016 19:29

Catella har noterat Baltic Horizon

alt
Från vänster: Arvid Lindqvist, analyschef på Catella och Martin Malhotra, ansvarig projektledare på Catellas Corporate Finance.

 

Den alternativa investeringsfonden Baltic Horizon noterades under fredagen den 23 december på Nasdaq Stockholms nya marknad för Alternativa Investeringsfonder (AIF). Catella var rådgivare till Baltic Horizons förvaltare Northern Horizon Capital i samband med kapitalanskaffning och notering. Genom Catella har Baltic Horizon tillförts mer än 4.000 investerare och totalt handlas nu 57.264.743 fondandelar på Nasdaq i Stockholm och Tallinn.

 

Baltic Horizon Fund är en evig fastighetsfond inriktad på centralt belägna kommersiella fastigheter i de baltiska huvudstäderna. Fonden investerar i fastigheter med långa hyreskontrakt med en stor andel nordiska bolag som hyresgäster. Baltic Horizon noterades på Nasdaq Tallinn den 6 juli 2016 och sekundärnoterats idag på Nasdaq Stockholm. Baltic Horizon har ett eget kapital på över 76 miljoner euro och förvaltas av Northern Horizon Capital AS.

 

– Catella har varit rådgivare nu när Baltic Horizon bryter ny mark och blir den första alternativa investeringsfonden att noteras på Nasdaq Stockholms nya marknad. Noteringen i Stockholm är ett viktigt delmål som nu uppnåtts på kort tid, säger Martin Malhotra, ansvarig projektledare på Catellas Corporate Finance.

 

– Sekundärnoteringen av Baltic Horizon ger möjlighet för svenska investerare och småsparare att kombinera en tydlig investeringsstrategi, hög transparens och skatteeffektivitet med den goda likviditet vi har på den svenska aktiemarknaden. Vi tror att vi framöver kommer att får sefler noteringar av börshandlade fastighetsfonder, både från Sverige, övriga Norden och Baltikum, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

 

– Skapandet av Baltic Horizon har varit ett komplext projekt där Catellas Corporate Finance har ansvarat för en omfattande koordinering över landsgränser och mellan olika affärsområden på Catella, säger Andrew Smith, projektansvarig på Catella i London. 

tisdag, 27 december 2016 19:03

Newsec satsar på uthyrning i Malmö

alt

                                                                                                                                           

Newsec utökar erbjudandet inom uthyrning i södra Sverige genom att rekrytera Lisette Kristoffersson (bilden) till rollen som Leasing Manager. Hon har flera års erfarenhet av fastighetsbranschen och känner den lokala marknaden väl. 

 

Precis som i övriga landet är trycket på hyresmarknaden stort i södra Sverige. Newsec möter upp den efterfrågan genom att utöka teamet med ytterligare kompetens. Lisettes Kristoffersons bakgrund innebär möjligheter att ta in fler uppdrag och erbjuda ännu bättre service.

 

– I takt med att efterfrågan på våra uthyrningstjänster fortsätter att öka i södra Sverige känns det extra roligt att förstärka med ny kompetens och erfarenhet i teamet, säger Marie Eriksson, Head of Leasing Newsec Asset Management.   

 

Lisette Kristoffersson tillträdde tjänsten i december 2016.

tisdag, 27 december 2016 17:11

ALM Equity köper bostadsprojekt i Nacka

alt
Totalt ska det byggas 300 bostäder och 3.000 kvm kommersiella ytor vid Telegrafberget i Nacka.

 

ALM Equity har med en ägarandel om 50 procent tecknat avtal med HSB Stockholm om förvärv och utveckling av bostadsbyggrätter omfattande cirka 7.280 kvm BOA vid Telegrafberget, Nacka kommun. Förvärvet om 137,7 Mkr finansieras via delägare. Fastigheterna är en del av ett större exploateringsområde av främst bostäder, men även kommersiella lokaler, vilka ska utvecklas av HSB. Sammantaget ska det byggas cirka 300 bostäder och cirka 3.000 kvm kommersiell yta i området. Byggnationen kommer att präglas av sinsemellan olika karaktär och följa områdets natur och nivåskillnader. Fastigheterna är mycket vackert belägna vid havet i anslutning till Stockholms inlopp mitt emot Lidingö.


– Bostäderna vid Telegrafberget kommer få ett fantastiskt sjöläge med enorm utsikt mot Stockholms inlopp och skärgård. Nackas nya skärgårdsläge ligger bara 20 minuter med bil från Slussen vilket borgar för goda förutsättningar för ett attraktivt boende, säger Joakim Alm, vd ALM Equity AB

 

tisdag, 27 december 2016 17:05

Sahlgrenska Life kan byggstartas 2019

alt

Det vinnande förslaget ”Flöden” för Sahlgrenska Life Science-klustret ritat av Sweco och Architema Architects.

 

Västfastigheter, Vitartes och Akademiska Hus har tecknat ett samarbetsavtal för utvecklingen av Sahlgrenska Life – ett Life Science-kluster som binder samman Sahlgrenska Universitetssjukhuset med Göteborgs universitets forsknings och utbildningsverksamhet på Medicinareberget.

 

Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet har i flera år fört en dialog om att skapa ett Life Science-kluster där forskning, vård och näringsliv knyts samman. I ett sådant sammanhang uppstår innovationer, nya jobb och underlag för att attrahera spetskompetens till Västra Götalandsregionen.

 

År 2015 tecknade Västfastigheter och Vitartes samarbetsavtal för att tillsammans undersöka möjligheterna för byggprojektet Sahlgrenska Life och i oktober 2015 startade en arkitekttävling med syfte att få fram förslag på utformningen av byggnaderna. Den 27 april i år presenteras det vinnande förslaget ”Flöden” ritat av Sweco och Architema Architects. Förslaget visar hur Life Science-klustret kan se ut och fungera i området.

 

Akademiska Hus som äger och förvaltar en stor del av marken och byggnaderna på Medicinareberget har under lång tid fört samtal med Göteborgs universitet om deras behov av lokaler och kopplingen till Universitetssjukhuset. Arkitekttävlingen gav inspiration till att undersöka alternativa placeringar av Sahlgrenska Life där Akademiska Hus mark tas i anspråk. Förslaget gillades av Göteborgs universitet varpå Akademiska Hus initierade diskussioner med Västfastigheter och Vitartes om samverkan och utveckling av ett något större område.

 

– När Akademiska Hus mark adderas till projektet uppstår nya möjligheter för Sahlgrenska Life. Vi kom ganska snabbt överens om att gå vidare tillsammans, säger Steinar Stokke, vd Vitartes.

 

– Vi är mycket glada över att delta i projekt Sahlgrenska Life. Det som vi adderar till samarbetet är vår erfarenhet från liknande projekt och vår mark som gör det möjligt för byggnaderna att ansluta till verksamheterna på Medicinareberget på ett ännu bättre sätt, säger Birgitta van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus region Väst.

 

 

Fakta:

Byggstart: Inte beslutat, prel. 2019
Färdigställande: Beräknat 2021-2023
Byggherrar: Akademiska Hus, Vitartes och Västfastigheter
Arkitekt: Sweco och Arkitema Architects
Total bruttoarea: Cirka 115.000 kvm


Hus 1, på sjukhussidan

Byggnaden som ska rymma cirka 3.000 kvm BTA, ska ägas av Västfastigheter och ha huvudsaklig verksamhetsinriktning mot Västra Götalandsregionens förvaltningar, särskilt Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 

Hus 2, över Per Dubbsgatan

Byggnaden, som ska rymma cirka 10.000 kvm BTA, ska ägas av Vitartes och ha en huvudsaklig verksamhetsinriktning mot gemensamma funktioner för de övriga byggnaderna samt delvis komma att fungera som strategisk gemensamhetsanläggning för berörda intilliggande fastigheter.

 

Hus 3, på Medicinareberget

Byggnaden, som ska rymma cirka 35.000 kvm BTA, ska ägas av Vitartes och huvudsakligen omfatta lokaler för verksamhet inom vård, akademi, service och näringsliv med koppling till forskning och utbildning.

 

Hus 4, på Medicinareberget

Byggnaden, som ska rymma ca 35.000 kvm BTA, ska ägas av Akademiska Hus och huvudsakligen omfatta lokaler för verksamheter inom akademi, service och näringsliv med koppling till forskning och utbildning.

tisdag, 27 december 2016 17:02

NCC avtalar om 950 Mkr med BillerudKorsnäs

alt
NCC ska bygga världens modernaste produktionsanläggning för produktion av vätskekartong åt BillerudKorsnäs på Gruvöns bruk i Grums.

 

NCC har tecknat ett samverkansavtal med BillerudKorsnäs om utbyggnad för projekt Next Generation på Gruvöns bruk i Grums.

 

– Det här är vår största investering någonsin och vår målsättning är att bygga världens modernaste produktionsanläggning för produktion av vätskekartong, förpackningskartong, food service board och vit kraftliner. Vi har nu hittat en stark partner att samverka med för byggdelarna av projektet, säger Ulf Eliasson, projektägare och Senior Vice President BillerudKorsnäs AB.  

 

Uppdraget i sin helhet omfattar mark-, grundläggnings- och betongarbeten för den nya produktionsanläggningen. Kostnaderna för arbetena uppskattas till cirka 950 Mkr.

 

– Vi är glada och stolta över förtroendet och att BillerudKorsnäs velat teckna ett tidigt samverkansavtal. Med vår breda erfarenhet från liknande projekt och starka projektorganisation kommer vi gemensamt och på ett effektivt sätt genomföra projektet, säger Svante Hagman, affärsområdeschef för NCC Infrastructure.

 

Uppdraget orderregistreras löpande under 2017 med huvuddelen under första kvartalet 2017 i affärsområdet Infrastructure.

torsdag, 22 december 2016 17:19

God Jul och Gott Nytt År!

alt

 

Tidningen Fastighetsaktien och Dagens Fastighetsaktie gör ett uppehåll under jul och nyår mellan den 24 december till den 11 januari 2017. Under mellandagarna görs några nyhetssammanfattningar.

 

Redaktionen önskar våra läsare och prenumeranter en avkopplande julledighet!