28 april 2024

Redaktionen

tisdag, 03 januari 2017 19:23

Mehkri och Berg till Catellas fonder

alt

                                                                                                                                      

Josef Mehkri (bilden t h) har rekryterats som ny senior kundansvarig till Catellas fondförvaltning. Han kommer närmast från Bank of America Merrill Lynch i London, där han var Director inom Equities. Försäljningsteamet på Catellas fondförvaltning förstärks även av en internrekrytering av Carl Berg (bilden t v) från Catella Bank.

 

– Vi är glada och stolta över att kunna annonsera Josef Mehkri som ny senior kundansvarig på Catellas fondförvaltning. Josef kommer med sin breda bakgrund från såväl svenska som internationella storbanker komplettera det befintliga teamet på ett mycket bra sätt. Dessutom har vi rekryterat Carl Berg till försäljningsteamet. Carl jobbade tidigare med portföljförvaltning och rådgivning på Catella Bank. Därmed kan vi inleda 2017 med ett riktigt starkt team inom vår fondförvaltning, säger Erik Kjellgren, ansvarig för den svenska fondverksamheten.

 

Josef Mehkri kommer närmast från Bank of America Merrill Lynch, London, där han jobbat som Director inom Equities. Dessförinnan arbetade han under sex år på SEB som ansvarig för det institutionella segmentet inom Asset Sales samt som kundansvarig mot hedgefonder och finansiella organisationer. Josef Mehkri har dessutom arbetat såväl i Sverige som utomlands för bland annat Natixis, Svenska Handelsbanken och Lehman Brothers inom derivat och corporate finance.

 

Carl Berg har arbetat med rådgivning och diskretionär portföljförvaltning på Catella Bank sedan 2012 och ingick även i bankens investeringskommitté. Dessförinnan arbetade han fyra år som aktiemäklare och rådgivare i placeringsteamet på Skandia.

 

Berg tillträdde sin tjänst den 1 november 2016 och Mehkri tillträdde sin tjänst den 2 januari 2017.

måndag, 02 januari 2017 21:14

CBRE gör sin största affär i Belgien

alt

CBRE Global Investors har i ett nybildat joint venture köpt Médiacité i Liège, Belgien, omfattande 47.707 kvm köpcentrum med 110 butiker och cirka 2.350 parkeringsplatser.

 

CBRE Global Investors har köpt köpcentrumet Médiacité köpcentrum i Liège, Belgien. Köpeskillingen är inte publicerad men CBRE säger att det är företagets största affär någonsin i Beligen. Säljare är Wilhelm & Co, som kommer att förbli fastighetsförvaltare i ett nybildat joint venture. Médiacité omfattar 47.707 kvm köpcentrum med 110 butiker och cirka 2.350 parkeringsplatser.

 

Köpcentret ligger i centrum av Liège, Belgien tredje största stad med 617.000 invånare och centret lockar över 9 miljoner besökare per år. Centret har hyresgäster som Delhaize, Primark, H&M och Media Markt. Fastigheten har förvärvats i ett 50/50 joint venture på uppdrag av CBRE European Shopping Centre Fund II och CBRE Global Alpha Fund.

 

Centret, som byggdes under år 2009, består av 2 våningar och det kan ses som en symbol för stadens vitalisering i en större stadsförnyelse.   

 

Den ikoniska designern Ron Arad utformade köpcentrumet som ligger intill en ursprunglig stormarknad. Médiacité ligger även intill en skridskobana och i framtiden kommer en angränsande biograf att utvecklas.

 

Florencio Beccar, chef för Retail EMEA, CBRE Global Investors, säger i en kommentar:
 – Médiacité är ett dominerande regionalt köpcentrum beläget i en av Europas mest stabila marknader där utbudet av av köpcentrum är begränsat. Anläggningen är väl lämpad för hyrestillväxt och den har ett antal möjligheter som förväntas producera en överavkastning. Vi ser fram emot att arbeta med vår minoritetspartner Wilhelm & Co under de kommande åren.

 

CBRE Global Investors är en av de ledande kapitalförvaltarna av butiksfastigheter i EMEA med 14,5 miljarder euro som förvaltat kapital i 633 detaljhandelsfastigheter, varav 74 är köpcentrum, i över 16 länder och med drygt 6.800 hyresgäster.

alt

Nybildade Rosengård Fastighets AB ska påbörja detaljplanearbetet syftande till att förverkliga Culture Casbah med cirka 200 nya bostäder och 30 kommersiella lokaler.

 

Som ett led i förverkligandet av projektet Culture Casbah har Fastighets AB Balder, Heimstaden AB, MKB Fastighets AB och Victoria Park AB bildat ett gemensamt bolag, Rosengård Fastighets AB, som ingått avtal om att från MKB Fastighets AB förvärva cirka 1.660 bostadslägenheter i Rosengård. Det nybildade bolaget kommer nu att påbörja detaljplanearbetet syftande till att förverkliga Culture Casbah med cirka 200 nya bostäder och 30 kommersiella lokaler.

 

Det förvärvade beståndet har ett aktuellt driftsnetto på cirka 48,4 Mkr och ett marknadsvärde uppgående till 1,1 Mdr kr. Köpeskillingen för aktierna i de båda fastighetsägande bolagen beräknas uppgå till sammanlagt cirka 633 Mkr. De samarbetande bolagen kommer att äga 25 procent vardera av aktierna i Rosengård Fastighets AB, som förvärvas till nominellt värde.

 

Tillträde beräknas ske den 1 maj 2017 förutsatt att de villkor som affären är beroende av är uppfyllda. Affären är bland annat villkorad av prövning av Konkurrensverket, att Rosengård Fastighets AB kan skaffa finansiering för förvärvet samt att de samarbetande bolagens styrelser godkänner transaktionerna.

 

Styrelsen i Rosengård Fastighets AB kommer att bestå av en ledamot och en suppleant från respektive bolag, totalt fyra ledamöter och fyra suppleanter. Till styrelseordförande kommer MKB Fastighets AB:s vd Terje Johansson att utses.

 

Rekrytering av ledning till det nya bolaget pågår. Till dess att ledning är på plats förvaltar MKB Fastighets AB fastigheterna på den nya ägarens instruktioner.

 

Culture Casbah är ett stadsutvecklingsprojekt med målet att utveckla och vitalisera området Rosengård till en trygg, eftertraktad och central del av Malmö. Som en del av projektet planeras ett 22 våningar högt torn. Tornet och övriga nya bostadshus avses innehålla tillsammans cirka 200 nya bostäder och 30 lokaler för affärsverksamhet.

alt

Hotel Westin Warsaw ligger i centrala Warzsawa och har en bruksarea om cirka 21.300 kvm.

 

Skanska har sålt Westin Warsaw, ett femstjärnigt hotell i Warszawa, Polen, till Al Sraiya Holding Group. Värdet av transaktionen uppgår till EUR 56M, cirka 530 Mkr, och försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Europe i det fjärde kvartalet 2016.

 

Transaktionen förväntas slutföras under det första kvartalet 2017.


Hotel Westin Warsaw ligger i centrala Warzsawa och har en bruksarea på cirka 21.300 kvm. Det har 361 rum, inkluderat 15 sviter samt en kunglig svit. Det är det första hotellet i Polen som uppfyller kraven på miljöcertifiering för befintliga byggnader. Hotellet har fått certifieringen Silver inom LEED for Existing Buildings: Operations and Maintenance.

måndag, 02 januari 2017 21:04

Rikshem köper 800 lägenheter i Umeå

alt

Sophia Mattsson-Linnala, vd på Rikshem.

 

Rikshem AB (publ) har tecknat avtal om förvärv av 800 lägenheter i Umeå. Säljare är Lerstenen Invest, Areim Fastigheter 3 samt av Blackstone förvaltade fastighetsfonder.

 

Affären omfattar 23 bostadsfastigheter med en total uthyrningsbar area på cirka 63.000 kvm. Tillträde planeras till den 31 januari 2017. Genom affären kompletterar Rikshem sitt befintliga bestånd i Umeå på ett bra sätt och bolaget får också möjlighet att etablera en större och effektivare förvaltningsorganisation i kommunen.  

 

– Rikshem avslutade 2016 med en affär som helt stämmer överens med vår strategi att växa på attraktiva tillväxtorter där vi redan finns. Utöver affären är det också glädjande att vi, trots ett utmanande år för företaget, har lyckats genomföra förvärv om över fyra miljarder kronor samtidigt som vi haft 820 lägenheter i produktion och kommer att ha färdigställt 560 lägenheter under 2016. Vi ser fram emot ett mycket intressant 2017, säger Sophia Mattsson-Linnala, vd på Rikshem.

 

Efter förvärvet har Rikshem cirka 1.400 lägenheter i Umeå, vilket gör Rikshem till stadens största privata bostadsbolag. Hyresrätterna söks via Rikshems bostadskö på rikshem.se  

måndag, 02 januari 2017 21:01

Wallenstam säljer för 445 Mkr

alt

Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

 

Under fjärde kvartalet 2016 har Wallenstam sammantaget sålt och frånträtt fyra fastigheter till ett fastighetsvärde om 445,35 Mkr och förvärvat mark för en köpeskilling om 26,5 Mkr samt tillträtt fastigheten Göteborg Haga 31:5.

 

– Vi har en plan att successivt föryngra vårt fastighetsbestånd, framför allt genom nyproduktion av hyresrättsfastigheter. Nu börjar flera av våra stadsutvecklingsprojekt i både Stockholm och Göteborg ta fart, vilket är trevligt. Den mark som vi har förvärvat under kvartalet kan också skapa möjlighet för nyproduktion av fler bostäder framöver, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

 

Den förvärvade fastigheten Göteborg Storegården 1:70 i Björlanda avser ett markförvärv. Köpeskillingen uppgår till 26,5 Mkr och tillträdesdatum var den 22 november. Tillträdet för Göteborg Haga 31:5, det så kallade Axesshuset, där avtal tecknades och offentliggjordes i mars 2016 genomfördes den 3 oktober.

 

De fastigheter som under fjärde kvartalet har sålts och frånträtts är:  Göteborg Brämaregården 7:12 med adress Jägaregatan 2a-2c, Neptunusgatan 13. Frånträdesdatum var den 22 december. Ytan upp-går till 1 061 kvadratmeter.

 

Göteborg Kålltorp 56:8 med adress Björcksgatan 74, Forsstenagatan 2a-2d. Frånträdesdatum var den 1 november. Ytan uppgår till  1.030 kvm.

 

Huddinge Udden 8 med adress Fullerstatorget 2-10, 17-19, Rådstuguvägen 17. Frånträdesdatum var den 1 november. Ytan uppgår till 5.156 kvm..

 

Pål Ibb 21 i Helsingborg med adress Drottninggatan 72 A-B, Hälsovägen 1 och Pålsgatan 1. Frånträdesdatum var den 1 december. Ytan uppgår till 6.223 kvm(tidigare offentliggjort).

 

Av dessa fastighetsaffärer gjordes tre via bolag. Affärerna sammantaget gjordes till ett fastighetsvärde om drygt 20 procent över senaste värdering.

måndag, 02 januari 2017 20:59

NCC bygger ny skola i Flen

alt

Skolbyggnaden i Flen får tegelfasad och kommer att omfatta 6.000 kvm.

 

NCC bygger en ny modern grundskola för årskurserna F-6 i Flen. Skolan byggs i direkt anslutning till befintligt Bildningscentrum och blir det första nya skolbygget i kommunen på många år. Ordern från Flens Kommunfastigheter är värd cirka 140 Mkr.

 

– Det känns väldigt glädjande att vi kan genomföra det här projektet som skapar mycket goda förutsättningar för en positiv skolutveckling i Flen. Genom att vi valt att genomföra projektet i partnering, där vi tillsammans med alla inblandade aktörer gemensamt planerar och projekterar, tryggar vi genomförandeprocessen och får en bra och hållbar slutprodukt, säger Jan-Åke Henriksson, vd Flens Kommunfastigheter AB.
 

Skolan planeras för 600 elever från förskoleklass till sjätte klass med fyra parallella klasser i varje årskurs.

 

Byggnaden, som får tegelfasad med detaljer i plåt, uppförs i suterräng och omfattar cirka 6.000 kvm. Den kommer bestå av tre delar som binds samman av ett runt trapphus i mitten. Stora glaspartier öppnar upp mot skolgården för att släppa in mycket dagsljus. Utformningen av skolgården kommer att anpassas till utomhuslek och utomhuspedagogik.

 

I den nya skolbyggnaden kommer klassrum, slöjdsalar, elevhälsa och administration inrymmas. Det blir också ett mottagningskök och en matsal. Lokalerna ska även användas till fritidsverksamhet.

 

– Vi ser fram emot att i samverkan med erfarna projektörer, FKAB och rektor med personal få utforma och uppföra en ny modern skola för barnen i Flen. På NCC har vi lång och gedigen erfarenhet av att bygga innovativa och hållbara skolor som erbjuder den allra bästa miljön för barnen att utvecklas i, säger Jonas Bergström, projektchef på NCC.

 

Markarbeten påbörjades i månadsskiftet november/december och skolan kommer stå färdig till höstterminen 2018.

 

Affären registreras som order under fjärde kvartalet 2016 i affärsområdet NCC Building.

torsdag, 29 december 2016 22:56

Höjda fasta bostadsräntor i USA

alt

Janet Yellen, chef för Federal Reserve, USA:s centralbank.

 

Enligt Freddie Macs senaste undersökning om Primary Mortgage i USA har den genomsnittliga amerikanska fasta bostadsräntan nu i slutet på december 2016 ökat i åtta veckor rad.

 

Sean Becketti, Freddie Macs chefsekonom, säger i ett pressmeddelande:
– Efter Janet Yellens tal den 19 december, har 10-åriga räntan ökat med cirka 10 punkter. Den 30-åriga bolåneräntan har nu stigit med 14 punkter till 4,30 procent, en topp som vi inte sett sedan i april 2014.

 

Fakta
30-year fixed-rate mortgage (FRM) är nu 4,30 procent, en ökning med genomsnitt om 5 punkter under veckan som slutade 22 december 2016, vilket var en uppgång från föregående vecka, då denna ränta var i genomsnitt 4,16 procent. Motsvarande tid för ett år sedan, låg den 30-åriga räntan FRM i genomsnitt på 3,96 procent.

 

FRM 15 år ökade motsvarande tid vecka i december till i genomsnitt 3,52 procent, en uppgång med i genomsnitt 5 punkter. För ett år sedan, motsvarande tid, låg den 15-åriga FRM-räntan i genomsnitt på 3,22 procent.

 

Den 5-åriga Treasury-indexed hybrid adjustable-rate mortgage (ARM) var i genomsnitt 3,32 procent under veckan i december, en ökning med i genomsnitt 4 punkter, vilket var en uppgång från föregående vecka då denna ränta var i genomsnitt 3,19 procent. För ett år sedan, var 5-åriga ARM i genomsnitt på 3,06 procent.

torsdag, 29 december 2016 22:53

Skanska bygger skola i Norra Djurgårdsstaden

 

alt

Bobergskolan, intill gasklockorna i Hjorthagen, ska kunna ta emot runt 850 elever.

 

Skanska har tecknat avtal med SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, om att bygga den nya Bobergskolan i Norra Djurgårdsstaden. Skolan, som byggs intill gasklockorna i Hjorthagen, ska kunna ta emot runt 850 elever. Ordervärdet är cirka 260 Mkr.

 

Bobergskolan kommer att bestå av tre byggnader som binds samman av en suterrängvåning. Två av byggnaderna är nya medan den tredje utgörs av en befintlig verkstadsbyggnad som integreras i den nybyggda skolan. Skolan får hemvister, specialsalar, administrativa lokaler, skolkök och matsal.

 

– Skanska är redan på plats i området och bygger såväl egenutvecklade bostäder som hyresrätter åt kunder. Det känns kul att vara en del i den fortsatta utvecklingen av området och bygga eftertraktade skollokaler, säger Christoffer Järkeborn, distriktschef, Skanska Sverige AB.

 

Bobergskolan ska bidra till att lösa behovet av skolplatser i området och på sikt kunna ställas om till att ta emot elever ända upp till årskurs nio.

 

– Bobergskolan kommer att bli en spännande skola där originalbyggnadens charm blandas med de nybyggda husens funktionalitet. Den fantastiska studiemiljön kommer förhoppningsvis att påverka eleverna på ett utmanande och positivt sätt, säger Claes Magnusson, vd, SISAB.

 

Byggstart är planerad till första kvartalet 2017 och skolan ska stå färdig att tas i bruk i god tid innan höstterminen 2019.  

 

Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. I området planeras för 10.000 nya bostäder och 30.000 nya arbetsplatser.   

torsdag, 29 december 2016 22:51

Vasakronan tecknar ramavtal med Tema

alt

Upprustningen av kontorsfastigheten Klara C i centrala Stockholm är exempel på tidigare samarbete mellan Vasakronan och Tema.

 

Vasakronan har tecknat nytt ramavtal med Tema. Ramavtalet avser arkitekturkategorierna lokalanpassning, inredningsarkitektur, husbyggnad samt arbetsplatsstrategi inom region Stockholm. Avtalet gäller från och med första januari 2017.

 

Vasakronan och Tema har tidigare samarbetat i en mängd projekt. Ett nyligen färdigställt projekt är upprustningen av den blåklassade kontorsfastigheten Klara C på Vasagatan i Stockholm. Projektet är Vasakronans största om- och tillbyggnadsprojekt någonsin.

 

– Vi ser fram emot ett fortsatt framgångsrikt samarbete med Vasakronan. Det är en professionell kund som sätter hållbarhet och kvalitet i första rummet vilket stämmer helt överens med Temas synsätt, säger Marika Axén, affärsområdeschef på Tema.

 

Upprustningen av kontorsfastigheten Klara C i centrala Stockholm är exempel på tidigare samarbete mellan Vasakronan och Tema.

 

Tema är ett företag inom arkitektur, landskapsarkitektur och projektledning med kontor i Stockholm, Uppsala, Malmö och Norrköping. Sedan 2016 är Tema en del av Projektengagemang – en av Sveriges större konsultkoncerner inom arkitektur och teknik med cirka 1.000 medarbetare.