27 april 2024

Redaktionen

måndag, 09 januari 2017 12:00

Platzer rekryterar Ulf Lindén

alt

                                                                                                                                   
Med anledning av Platzers förvärv av fastigheter för 2,8 Mdr kr från Volvo rekryteras nu Ulf Lindén (bilden) som ny marknadsområdeschef. Han har närmast varit vd för Stenungsundshem och har tidigare bland annat arbetat på Stena Fastigheter, Västfastigheter och JLL. Rekryteringen innebär även att Platzers ledningsgrupp utökas med en person.
    

– Jag är glad att vi nu förstärker vår organisation med Ulf Lindén som ny marknadsområdeschef. Med sin trygga framtoning, sitt sinne för struktur och sin vetgiriga ådra har han vad som krävs för att leda det nya marknadsområdet. Jag är övertygad om att han aktivt kommer att bidra mot fortsatt tillväxt för Platzer, säger P-G Persson, vd för Platzer Fastigheter.

måndag, 09 januari 2017 11:56

Creydt går till Pandox

alt

                                                                                                                                 
Martin Creydt (bilden) har utsetts till Senior Vice President and Director Property Management International på Pandox AB, där han också kommer att ta plats i ledningsgruppen. Han tillträder sin tjänst den 9 januari.
    

Närmast kommer Martin Creydt från en tjänst som Senior Vice President & Chief Operating Officer på Scandic Hotels.

alt

I samband med Libor-skandalen i juli 2012 avgick Barclays CEO Bob Diamond, bilden ovan. Nuvarande CEO för Barclays heter Jes Staley.

 

Ledningen på Barclays har misslyckats att komma överens med åklagare från amerikanska Justice Department om ett pris för att ersätta den amerikanska staten efter att Barclay i USA sålde falska bolån om totalt 31 miljarder dollar, cirka 282,5 Mdr kr, under perioden december 2005 till årsskiftet 2007/2008.

 

Klagomålen mot Barclays är att deras bolån var alltigenom falska och åklagaren från Justice Department kallar Barclays bolån för ”craptacular” (brittisk slang för extremt dålig kvalité).
   

Nu avvisar Barclay Justice Departments påståenden som säger att den amerikanska staten har förlorat cirka 46 miljarder dollar, cirka 419 Mdr kr, på grund av Barclays falska bolån.
    

Barclays position är dålig särskilt efter att Deutsche Bank nått en överenskommelse med amerikanska justitiedepartementet i oktober 2015 och erkänt ett skadeståndskrav om 7,2 miljarder dollar, 65,6 Mdr, som ersättning för falska bolån samtidigt som Credit Suisse meddelade, endast några timmar efter Deutsche Banks överenskommelse, att banken godkände ett skadeståndskrav om 5,28 miljarder dollar, cirka 48,1 Mdr kr, för Credit Suisse och deras falska amerikanska bolån.
    

Nu säger Barclays att den amerikanska regeringens påståenden om dess förluster om 46 miljarder dollar inte stämmer med de faktiska omständigheterna. Barclays säger att banken går med på att ersätta den amerikanska regeringen med högst 2 miljarder dollar.
    

Nu hoppas Barclays få till bättre förhandlingar med Trumps nya administration.

 

Sedan tidigare har Barclays en smärtsam historia med de amerikanska myndigheterna i samband med undersökningar om manipulation av London Interbank Offered Rate, Libor, som upptäcktes i juli 2012.         

 

Barclays sänkte referensräntan Libor genom egna för låga räntor under perioden 2005-2009. Barclays fick slutligen böter om 450 miljoner dollar, cirka 4,1 Mdr kr, av den amerikanska regeringen. TM

 

onsdag, 04 januari 2017 20:34

Niam köper Copenhagen Business Park

alt

Copenhagen Business Park omfattar 67.000 kvm.

 

Niam har förvärvat Copenhagen Business Park, ett kontorskomplex med en uthyrbar yta om 67.000 kvm och som hyrs av cirka 50 hyresgäster. Fastigheten är belägen i södra Köpenhamn nära E20, Kastrup och Öresundsbron. Säljare är Valad.

 

Kristian Krogh, Niams investmentchef i Danmark säger:
 – Vi är mycket nöjda med att förvärva en de största och mest betydelsefulla kontorsfastigheterna i Danmark. Vi ser fram emot att förverkliga den potential som vi ser i fastigheten, vilket stöds av fastighetens närhet till flygplatsen och till centrum.

alt
Översikt av det nya parkområdet, där den norra delen syns till höger i bild. Illustration: 02landskap

 

alt

Intresset är stort för Veiddekes 140 bostäder i Flatås parken och över 3.000 personer har gjort intresseanmälningar.

 

I samband med att det byggs nya bostäder vid Flatås park och Nymilsgatan, rustar Göteborgs Stad även upp parkområdet. Här blir det plats för både aktivitet och vila.

 

Flatås parken får fotbollsplan med egen läktare, basketplan, actionpark, träningsredskap och lekplats. Men även stora öppna gräsytor, lummiga upplysta gångstråk och bänkbord, solsoffor och trädäck. Lekmöjligheter finns i hela parken. Upprustningen av parkområdet är uppdelad i två etapper, varav den första etappen påbörjades i mitten av april 2016. Första etappen berör den södra delen av parken och den andra etappen berör den norra delen. Hela arbetet beräknas vara klart i maj 2017.

 

Veidekke har säljstartat i den nya Flatåsparken 140 Svanenmärkta lägenheter med stora balkonger, uteplatser och terrasser. Intresset är stort och över 3.000 personer har gjort intresseanmälningar. Priserna pendlar mellan 1,9 Mkr för 35 kvm och 1 rok med en månadsavgift om 2.195 kr samt 5,75 Mkr för 95 kvm och 5 rok med en månadsavgift om 5.304 kr.

tisdag, 03 januari 2017 20:21

Edito och Galären bygger Alcatraz i Luleå

alt

Alcatraz kommer att bli Norrlands största upplevelsecenter om cirka 9.000 kvm. Bild: Tirsén & Aili Arkitekter.

 

Bygg- och entreprenadföretaget Edito har fått i uppdrag av fastighetsbolaget Galären att bygga upplevelsecentret Alcatraz i Luleå.

 

Alcatraz kommer att bli Norrlands största upplevelsecenter om cirka 9.000 kvm. Det är en befintlig lokal på Spantgatan i Notviksstan, utmed den stora infarten till Luleå, som nu byggs om.

 

Upplevelsecentret kommer att erbjuda ett brett utbud av aktiviteter med allt från Spa, konferenslokaler, foodcourt med flera olika restauranger och caféer, evenemangslokaler för mässor, gokart, paintball, lasergame och mycket annat då inte minst ett stort antal celler för Prison island.

 

Uppdraget kommer att bli Editos hittills enskilt största uppdrag.

 

– Vi är mycket glada och stolta över att ha fått Galärens förtroende att bygga Alcatraz. Det kommer att bli en otroligt häftig anläggning som kommer att besökas av väldigt många. Det är ett roligt och speciellt projekt med många olika och spännande funktioner i huset. För Galären är det viktigt att bygga miljövänligt och hållbart och vi delar absolut den uppfattningen. Huset kommer att certifieras till Green Building vilket ställer krav på hur vi bygger och genomför projektet och det tycker vi är riktigt bra, säger Erik Ranängen, vd på Edito.

tisdag, 03 januari 2017 19:36

Medborgarhuset upprustas

alt

Medborgarhuset i Stockholm. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad

 

I januari lämnar Stockholms stads sista hyresgäster Medborgarhuset, det gäller bland annat Göta källare och Debaser. Arbetena startar nu fullt ut med att rusta upp och utveckla byggnaden. Medborgarhuset byggdes 1939 och har idag stora renoverings- och utvecklingsbehov.

 

– Vi vill bland annat öka tillgängligheten till Medborgarhuset genom en ny gemensam entré och en entré från tunnelbanan. Dessutom vill vi skapa inre gångstråk och torg för att besökare ska kunna röra sig inom byggnaden och mellan de olika verksamheterna, lite som i Kulturhuset, säger Åsa Öttenius, fastighetsdirektör i Stockholms stad.

 

Andra delar i projektet handlar om att skapa mer ändamålsenliga lokaler för stadens verksamheter och möjliggöra för biblioteket, kulturskolan och badet att ta emot fler besökare när staden växer. När Medborgarhuset öppnar igen 2019 kommer många, men inte alla hyresgäster att komma tillbaka.

 

– Vi har till exempel inte lyckats lösa det så att Debaser kan vara kvar i Medborgarhuset. Vi har jobbat hårt och tagit hjälp av externa konsulter för att hitta en ersättningslokal. En tänkbar lokalisering som vi gärna hade velat diskutera var Slakthusområdet, men tyvärr är Debaser inte intresserade av platsen, säger Åsa Öttenius.

 

Så flyttar hyresgästerna under ombyggnaden:
1. En del av Kulturskolan finns idag i Söderhallarna.  2. Kulturskolans teater- och dansverksamhet flyttar till en nybyggd paviljong vid Allhelgonakyrkan. 3. Besökare till badet och gymnastiken hänvisas till andra bad- och idrottsanläggningar i staden. 4. Biblioteket har öppnat en filial i Söderhallarna. 5. Sensus studieförbund flyttar till Torkel Knutssonsgatan 37.  6. Pizza hut stänger och inriktningen är att de kommer tillbaka till nya Medborgarhuset. Förhandlingar pågår. 7. Aki Sushi stänger och inriktningen är att de kommer tillbaka till nya Medborgarhuset. Förhandlingar pågår. 8. Bar 54 stänger och kommer inte tillbaka, staden diskuterar ekonomisk ersättning. 9. Göta källare stänger och kommer inte tillbaka, uppgörelse klar. 10. Debaser stänger och kommer inte tillbaka, staden diskuterar ekonomisk ersättning.

tisdag, 03 januari 2017 19:33

DTZ Finland blir dotterbolag till CushWake

alt

Janne Eriksson, vd, Cushman & Wakefield i Finland och Agneta Jacobsson, chef för Cushman & Wakefield Sverige och Norden.

 

Cushman & Wakefield har tecknat ett exklusivt avtal med DTZ Finland Oy att DTZ bli ett  dotterbolag till Cushman & Wakefield i Finland. DTZ i Finland har varit en partner till Cushman & Wakefield sedan år 2003.

 

DTZ Finland Oy har följande affärsområden: Valuation & Advisory, Capital Markets, Occupier Services, Retail and Letting services.

 

Janne Eriksson, vd, Cushman & Wakefield i Finland säger:
– Vi är stolta över att vi har valts till att vara Cushman & Wakefields dotterbolag i Finland. Det är en stor milstolpe för utvecklingen av vårt företag att bli en del av det ledande rådgivningsföretaget i världen. För våra kunder är detta mer än en omprofilering av varumärket eftersom det kommer att ge tillgång till bättre rådgivning, kunskap och forskning.

 

Agneta Jacobsson, chef för Cushman & Wakefield Sverige och Norden säger:
– Cushman & Wakefield har ett nordiskt fokus, eftersom många av våra kunder och vår samlade kompetens i regionen kommer till direkt nytta för våra kunder. Tillsammans är vi ett helt enastående team. Våra olika lokala företag samlas för att skapa möjligheter och nya idéer för våra kunder i Norden.

 

John Forrester, CEO för  EMEA, Cushman & Wakefield, säger:

 

– Våra starka och varaktiga relationer med närstående inom EMEA utökar vår kundnärvaro till marknader där Cushman & Wakefield för närvarande inte har helägda bolag. Det gynnar både lokala och globala kunder som får tillgång till vårt globala nätverk och vår lokala kunskap.

 

Cushman & Wakefield har cirka 43.000 anställda i mer än 60 länder. Koncernen omsätter drygt 5,5 miljarder dollar.

alt

Tuomas Sahi, CEO för Antilooppi.

 

Antilooppi avtalade den 15 december 2016 om kreditfaciliteter om totalt 470 MEUR, cirka 4,45 Mdr kr. Lånet består av tre delar: A. 200 MEUR, Term Loan Facility B. 120 MEUR, Revolving Credit Facility och C. 150 MEUR, Term Loan Facility.

 

Nordea agerade som enda samordnade Bookrunner och som Security Agent samt Mandated Lead Arranger. OP Corporate Bank agerade som Bookrunner och Mandated Lead Arranger och SEB som Mandated Lead Arranger, medan Handelsbanken och Danske Bank agerade som Lead Arrangers. Transaktionen var framgångsrikt övertecknad och Antilooppi har trots detta beslutat att inte utöka kreditbeloppet.

 

– Undertecknandet av denna kreditfacilitet stödjer bolagets tillväxtstrategi och det stärker ytterligare Antilooppi marknadsposition som en av de ledande investerarna i kontorsfastigheter belägna i Helsingfors. Överteckningen i fem nordiska banker visar styrkan i Antilooppi och kvaliteten i bolagets fastighetsportfölj, säger Tuomas Sahi, CEO för Antilooppi.

 

Antilooppi ägs av det finska pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen och det svenska försäkringsbolaget AMF Pensionsförsäkring.

 

Bolagets mest kända fastigheterna som Antiloppi äger är Antelope Circle hus i Hagnäs, Nokias huvudkontor i Esbo Karaportti och Finnairs huvudkontor nära Helsingfors-Vanda flygplats. Totalt omfattar Antilooppis fastighetsportfölj en uthyrningsbar yta om cirka 230.000 kvm.

tisdag, 03 januari 2017 19:27

Peab bygger åt Castellum i Örebro

alt

Castellums nya kontor i Örebro ska omfatta 15.000 kvm uthyrningsbar area.

 

Peab har fått uppdraget att bygga ett kontorshus i Örebro. Beställare är Castellum och kontraktssumman uppgår till cirka 290 Mkr.

 

Kontorshuset kommer att bestå av sju våningar samt källare. Totalt omfattar det cirka 21.100 kvm, varav uthyrningsbar area är cirka 15.000 kvm.

 

Uppdraget är en totalentreprenad och samarbetsformen är partnering.

 

Byggstart har skett och projektet beräknas vara färdigt i april 2019.

 

Projektet orderanmäls under det fjärde kvartalet 2016.