28 april 2024

Redaktionen

alt

Kaisaniemenkatu 13 i centrala Helsingfors.


Valad Europe, som ingår i Cromwell Property Group, har tillsammans med Goldman Sachs köpt den så kallade Omegaportföljen innehållande 22 fastigheter i Finland för en icke angiven köpeskilling. Valad kommer att ansvara för förvaltningen av portföljen. JLL agerade rådgivare åt säljaren.
    

Omegaportföljen innehåller 109.000 kvm uthyrningsbar area fördelat över 13 kontorsfastigheter, fem industrifastigheter och fyra fastigheter med ytor huvudsakligen för handelsändamål. Mer än 80 procent av portföljens värde är koncentrerat till Helsingforsregionen och den mest framträdande byggnaden är Kaisaniemenkatu 13, en välbelägen, moderniserad historisk byggnad i Helsingfors CBD uthyrd till bland andra Nordic Investment Bank (NIB). Sammantaget är fastigheterna i portföljen uthyrda till mer än 200 hyresgäster, bland dem Mehiläinen, S-Group, St1, Cisco och LähiTapiola.
    

– Med en mix av högkvalitativa kontorsbyggnader såsom Kaisaniemenkatu 13 och Stella Terra, en del av Stella Business Park i Leppävaara, Esbo, och fastigheter med potential för värdeskapande åtgärder, erbjuder Omegaportföljen en möjlighet för oss att dra nytta av vår lokala närvaro i syfte att skapa värde genom en blandning av olika strategier. Dessa inkluderar bland annat uthyrning, ändrad användning till mark för bostäder samt att skapa delportföljer med institutionellt gångbara fastigheter i syfte att attrahera en bredare grupp av köpare, säger Tomas Beck, Head of Nordics på Valad Europe.
        

– Cromwells verksamhet i Europa har en omfattande plattform som våra kunder utnyttjar för att få access till attraktiva fastighetstransaktioner. Den senaste affären bevisar hur en av våra kapitalpartners drar nytta av vår plattform för att få tillgång till en affärsmöjlighet i en ny geografisk marknad. Kombinationen av lokala team och en etablerad europeisk organisation möjliggör detta, och ger kunderna tillförsikt att investera i nya marknader då de söker avkastning från fastighetsinvesteringar i Europa, säger David Kirkby, CEO för Valad Europe.


alt

Varso Tower, som uppförs i centrala Warszawa, blir ett 310 meter högt landmärke, högst i Polen.

 

I dagarna påbörjar fastighetsutvecklaren HB Reavis byggandet av Varso Tower nära centralstationen i Warszawa. Projektet, som består av tre byggnader inklusive ett kontorstorn om 310 meter, har designats av Foster + Partners och färdigställandet ska ske under 2020. Varsos lägre byggnader, ritade av Hermanowicz Rewski arkitekter, kommer att bilda en ny, central fasad längs en av huvudgatorna intill centralstationen.

 

Det 53 våningar höga Varso Tower blir den högsta byggnaden i Polen med en utsiktsplats på 230 meter där användare, lokalbefolkning och turister kommer att kunna njuta av unika och en fantastisk utsikt över Warszawas skyline. På våningarna 46 och 47 planeras en restaurang och i markplan butiker samt ytterligare restauranger och kaféer.

 

Med totalt 140.000 kvm, kommer Varso kunna rymma både stora internationella företag samt mindre nystartade företag i sin mycket anpassningsbara kontorsutrymmen med genomsnittliga ytor om 4.000 kvm. Målsättningen är att uppnå betyget ”Outstanding” enligt BREEAMs certifieringssystem.

onsdag, 11 januari 2017 18:47

Sultan, ny chef för Bromma Blocks

alt

Sanna Sultan är ny centrumchef för Bromma Blocks.

 

Vid årsskiftet tillträdde Sanna Sultan som ny centrumchef för Bromma Blocks. Hon kommer närmast från tjänsten som t.f. marknadsansvarig för handelsplatsen och har tidigare arbetat som marknadschef på Unibail-Rodamco med köpcentrum som Nacka Forum och Nova Lund.

 

– Jag ser fram emot att vidareutveckla Bromma Blocks erbjudande och arbeta med de utmaningar som branschen nu möter, där hållbarhet och upplevelse i allt större utsträckning hamnar i fokus och förändrar konsumenternas köpbeteende. Vi ser att handelsplatser fortsatt kommer utvecklas till mötesplatser där mer än själva shoppingen krävs för att attrahera konsumenterna, säger Sanna Sultan.

 

Det sker samtidigt flertalet positiva förändringar i och omkring Bromma Blocks, som ägs av Starwood Capital Group och drivs av Vencom Property Partners.  

 

En viktig del ärutbyggnaden av handelsplatsen med det långsiktiga målet att integrera den i stadsbilden. Lägg därtill förlängningen av tvärbanan genom området, ny- och tillbyggnationer av ICA Fastigheter och Swedavia samt Stockholms stads satsning på gång- och cykelvägar längs Ulvsundavägen.

onsdag, 11 januari 2017 12:29

Newsec: 2016 bjöd på ny toppnotering

alt
Max Barclay.


År 2016 går till historien som ännu ett år med ny toppnotering i transaktionsvolym på den svenska fastighetsmarknaden, enligt Newsec som förutspår ett fortsatt transaktionsintensivt 2017. Under 2016 genomfördes affärer till en volym om 201 Mdr kr (147), vilket motsvarade en ökning med 37 procent.
    

Kontor och bostäder fortsätter vara de mest populära segmenten på marknaden och vilka tillsammans svarade för knappt 55 procent av transaktionsvolymen. Geografiskt ökade regionstäder kraftigt i attraktivitet och stod för 28 procent (22) av transaktionsvolymen.
    

– Andelen transaktioner med fastigheter utanför Sveriges tre största städer har stigit avsevärt under 2016. Köptrycket är betydligt högre än säljtrycket varför man nu går efter objekt och områden som i andra marknadslägen inte rankar lika högt. Även portföljer som tidigare varit på marknaden utan framgång har under året gått att sälja. Gynnsamma marknadsförutsättningar i form av låg ränta och tillgång till finansiering möjliggör dessa affärer och blir en del av förklaringen till transaktionsrekordet, säger Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

onsdag, 11 januari 2017 12:10

Zäther, ny vd på HSB Projektpartner

alt

                                                                                                                              
Henrik Zäther (bilden) blir ny vd på HSBs nyproduktionsbolag Projektpartner AB. Han kommer från tjänsten som vd på HSB Göta. Han tillträder sin nya tjänst till sommaren. I samband med det återgår Magnus Ekström, som är tf vd, till tjänsten som CFO på HSB Projektpartner.
    

– Med Henrik Zäther som ny vd för HSB Projektpartner får vi en erfaren bostadsutvecklare som kan branschen och HSB på sina fem fingrar. Utmaningarna är många. HSB har ett stort ansvar att bidra med ännu fler bostäder när bostadskrisen bitit sig fast i snart sagt samtliga Sveriges kommuner. Men utsikterna är trots allt goda. HSB bygger mer än på väldigt många år. Och genom att vi låter vinsten gå tillbaka till nya bostäder har vi en unik möjlighet att bidra med bostäder till hela Sverige, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.
    

Antalet byggstarter för HSB Projektpartner har ökat stadigt de senaste åren. Idag är HSB den bostadsutvecklare som byggstartat flest bostäder utanför Stockholmsområdet. Ifjol byggstartde HSB Projektpartner uppemot 1.300 bostäder, för hela HSB är siffran omkring 2.200. I år är prognosen för HSB Projektpartner att öka produktionen till 1.500 bostäder, och därefter öka med 100 per år fram till 2019. Långsiktigt planeras antalet årliga produktionsstarter för HSB Projektpartner ligga mellan 1.500–2.000.

onsdag, 11 januari 2017 12:08

CLS ökar med fem brittiska fastigheter

alt

Fredrik Widlund, vd för CLS Holdings.


CLS Holdings meddelar att bolaget har köpt fem friköpta fastigheter i Storbritannien från en privat investerare för 31,4 MGBP (346 Mkr), inklusive kostnader. Portföljen, som bedöms ha en god utvecklingspotential, genererar vid förvärvet hyror för 2,5 MGBP (27,5 Mkr) per år från tio hyresgäster och representerar en initial nettoavkastning om 8 procent. Byggnaderna innehåller kontorsytor om 9.940 kvm med en genomsnittlig återstående kontraktstid om 4,4 år.
    

I förvärvet ingår 45 London Road, Reigate RH2 – Harlequin House, 7 High Street Teddington TW11 – Heather Court, 6 Maidstone Road, Sidcup, DA14 – St Cloud Gate, Maidenhead SL6 samt Unit 2500, The Crescent, Birmingham Business Park B37.
    

– Vi är glada över att ha förvärvat dessa fastigheter, som ger goda kapitalförvaltningsmöjligheter på kort till medellång sikt, och adderar till koncernens kassaflöde. Förvärvet speglar vårt fortsatta engagemang och förtroende för den brittiska ekonomin, säger Fredrik Widlund, vd för CLS Holdings.

onsdag, 11 januari 2017 12:04

Skanska renoverar för 340 Mkr i New York

alt

1155 Avenue of the Americas, i Midtown, Manhattan.


Skanska har tecknat avtal med The Durst Organization om att renovera 1155 Avenue of the Americas, en byggnad i Midtown på Manhattan i New York, USA. Kontraktet är värt 40 MUSD, cirka 340 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Building för det fjärde kvartalet 2016. Uppdraget påbörjades nyligen och beräknas vara slutfört i oktober 2018.
    

Skanska kommer att uppgradera infrastruktur och ytskikt på 30 våningar i förberedelse för att nya hyresgäster ska flytta in i höghuset. Uppdateringen av byggnaden omfattar bland annat ventilation, reservaggregat, toaletter, sprinklersystem och ett nytt Building Management System (BMS).

tisdag, 10 januari 2017 17:54

Historiskt rekord för Öresundsbron

alt

Öresundsbron invigdes 1 juli år 2000.

 

När Øresundsbro Konsortiet gör en första summering av trafikstatistiken för helåret 2016 står det klart att ett nytt rekord har slagits. 7.424.000 motorfordon passerade bron under året, inklusive skottdagen 29 februari. Det är det högsta antalet någonsin. Förra rekordet var från 2009 och var 7.104.000 motorfordon.

 

Fritidstrafiken är den största kategorin och också den som ökar mest. Det märktes inte minst i årets slutskede. Den 23 december till 26 december passerade 49.814 personbilar bron. 2015 passerade 47.014 personbilar under samma datum. Det är en ökning med 2.800 personbilar (6 procent).

 

– Både svenskar och danskar åker alltmer över bron på sin fritid. Den senaste tiden har den försvagade svenska kronan gjort Sverige billigare för danskarna. Många danskar valde att göra sin julshopping i Sverige, säger Fredrik Jenfjord, chef Försäljning & Marknad vid Øresundsbro Konsortiet.

 

Gränskontrollerna, som gjort det besvärligare för tågresenärerna, spelar också in. Även om Konsortiet sett en stark ökning av fritidstrafiken under flera år, även före kontrollerna, så kan det inte uteslutas att fritidsresenärer under 2016 valt bil framför tåg av det skälet, menar Jenfjord.

 

Tidigare 2016 slogs flera andra bro-rekord. I juli gällde det antal fordon under ett dygn, när 31.483 fordon passerade bron den 30 juli. Samma månad slogs också rekordet för antal motorfordon under en månad (834.534 fordon).

tisdag, 10 januari 2017 17:48

NCC bygger högt i Odense

alt

TBT Tower med 17 våningar blir Odenses nya varumärke.

 

Som en del av Odense kommuns stadsutvecklingsplan benämnd ”Fra gade til By” ska NCC uppföra det 17 våningar höga TBT Tower. Tornet om 10.700 kvm på Thomas B. Thriges Gade, nära Odenses järnvägsstation, ska innehålla ägarlägenheter samt en stor andel kommersiella ytor. Meningen är att byggnaden ska bli symbol för att Odenses förvandling från att vara ”en dansk stor by til en dansk storby”. Beställare av TBT Tower, som blir Odenses högsta byggnad och har ritats av GPP Arkitekter, är TOGT.

 

– TBT Tower blir ett nytt varumärke för Odense och vi är glada för att med entreprenadkontraktet få möjlighet att bidra till det ambitiösa och storstilade stadsutvecklingsprojekt som pågår i staden, säger Nicolai Schultz, direktör i NCC Danmark.

 

Byggstart ska ske i juni och färdigställande under andra halvåret 2018.

tisdag, 10 januari 2017 17:43

Stenvalvet köper i Jönköping

alt

Hela fastigheten Apeln 37 i Jönköping hyrs av Göta Hovrätt och Kammarätten.

 

Fastighets AB Stenvalvet gör sitt första förvärv i Jönköping genom att förvärva två samhällsfastigheter av Länsförsäkringar. I den ena fastigheten, Apeln 37, återfinns Göta Hovrätt och Kammarrätten vilka hyr hela fastigheten via Domstolsverket.

 

I den andra fastigheten, Graniten 15, bedrivs skolverksamhet för barn och unga med resursbehov. I fastigheten finns även ett HVB-boende. Förvärvet lägger grund för Stenvalvets fortsatta expansion i regionen. Tillträde sker den 31 januari.

 

– Fastigheterna ligger helt i linje med Stenvalvets affärsidé om att äga, aktivt förvalta och utveckla samhällsfastigheter. Hovrätten, Kammarrätten och skolverksamheten passar väl in i Stenvalvets långsiktiga strategi och vi kommer att få möjlighet att fortsätta utveckla fastigheterna tillsammans med hyresgästerna, säger Sara Östmark, affärsutvecklingschef på Stenvalvet.