27 april 2024

Redaktionen

alt

En ledande programleverantör i Stockholm för moln- och servertjänster är Saas Solutions.


 

Intresset och investeringarna i Stockholm fortsätter att stiga med nära tre gånger så många investeringar i Stockholms teknikföretag 2016 som året dessförinnan. Enligt en nedbrytning från The Nordic Web som bevakar riskkapitalinvesteringar på den nordiska startup-scenen gjordes totalt 247 investeringar i Stockholm under 2016 jämfört med 90 investeringar 2015.

 

Också när det gäller investerat kapital slår Stockholm hela tiden nya rekord med 1,4 miljarder dollar under 2016 jämfört med 892 miljoner dollar som investerades under 2015.

 

– 2016 har varit ännu ett enastående år för Stockholms startupföretag. Investeringarna har ökat avsevärt sedan förra året, och återigen är det fintech som är den populäraste branschen för finansiering. Under 2017 kommer fintech troligtvis att öka ännu mer tack vare en ny fintech hub som sjösätts i början av året, säger Joseph Michael, affärsutvecklingsansvarig på Invest Stockholm.

 

Andra intressanta slutsatser är att friskvård och spel är starka branscher, och att områden som sakernas internet och särskilt behovsstyrd programvara för företag (Enterprise SaaS) hade ett starkt år och gick in på tio-i-topp-listan över investeringar.

 

I förhållande till de andra nordiska länderna stärker Stockholm sin ställning som Skandinaviens huvudstad, och står för 54 procent av de totala investeringarna i Norden.

 

– Otroligt nog upplever Stockholm fortfarande en dramatisk ökning av investeringarna, och dess betydelse och ställning som Nordens dominerande nav bara ökar. Under 2016 gjordes var tredje investering i Norden i Stockholm, en ökning från var fjärde under 2015. Detta sker trots att investeringarna ökar i hela Norden, vilket innebär att Stockholm fortsätter att öka sitt försprång, säger Neil Murray, vd för The Nordic Web.

 

Stockholm fortsatte att fånga intresset hos investerare över hela världen, inklusive ansedda internationella investerare. Betydande investeringar gjordes av Lakestar, Point Nine Capital, Blue Yard Capital, GP Bullhound, Draper Esprit, Balderton, Index, Salesforce Ventures och 500 Startups. 

 

Stockholm Business Region har till uppgift att tillsammans med dotterbolagen Invest Stockholm och Visit Stockholm utveckla och marknadsföra Stockholm som etablerings- och besöksort. Stockholm Business Region är helägt av Stockholms stad och driver varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia.

tisdag, 17 januari 2017 12:52

Peab och Balder säljer i Kockumsvarvet

alt

Totalt planeras i Varvsstaden 1.500 nya bostäder och 5.000 nya arbetsplatser som ska kombineras med skola, förskolor, handel och ett stort offentligt rum i en av de befintliga hallarna, vilka ska bli ett signum för Varvsstaden.

 

Kockums gamla varvsområde i Västra Hamnen, Malmö, heter nu Varvsstaden. Nu arbetar Peab och Balder tillsammans Malmö stad med en detaljplan. Varvsstaden sträcker sig i Västra Hamnen från klaffbron i öster till Skeppsbyggaregatan i väster. Totalt planeras i Varvsstaden 1.500 nya bostäder och 5.000 nya arbetsplatser som ska kombineras med skola, förskolor, handel och ett stort offentligt rum i en av de befintliga hallarna, vilka ska bli ett signum för Varvsstaden. Varvsstaden har ett utmärkt läge, precis i mötet mellan gammalt och nytt i centrala Malmö.

 

Nu köper Malmö stad av Varvsstaden AB en del av fastigheten Hamnen 21:149, för att kunna bygga en skola för 550 elever och en förskola för cirka 80 barn. Priset är 45 Mkr för ett markområde om cirka 11.150 kvm.

 

Varvsstaden AB ansvarar för att sanera marken inför överlämnandet och bolaget står även för kostnader för gator som hör till det markområde som affären omfattar. Köpeavtalet är beroende av att ny detaljplan (Dp 5400) antas och vinner laga kraft.

 

Fastigheten Hamnen 21:149 ägs av bolaget Varvsstaden AB, ägt av koncernmoderbolaget Fastighets AB Centur, vilket i sin tur ägs av Fastighets AB Balder och Peab Fastighetsutveckling Sverige AB.

 

Malmö stad har sedan år 2011 tagit fram en utvecklingsplan som anger riktlinjer för planeringen av Varvsstaden, med stråk och platser, offentlig service, kommunikationsvägar, grönstruktur och bevarande av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

 

Genom ramavtalet skapas möjlighet att fortsätta omvandlingen av Varvsstaden och utveckla Kockums gamla varvsområde till en del av det nya Malmö. Enligt avtalet kommer Varvsstaden AB bland annat att bekosta två nya gång- och cykelbroar över södra Varvsbassängen, som förbinder området med gamla staden, anläggandet av allmänna platser inom området och delar av den kommande esplanad som löper genom Varvsstaden i nord-sydlig riktning.

 

– Tillsammans har vi skapat förutsättningar för Varvsstaden AB att fortsätta utveckla det gamla varvsområdet. Varvsstaden är ett viktigt område som låter gamla staden och Västra Hamnen växa ihop, vilket betyder mycket för utvecklingen av centrala Malmö, säger Håkan Thulin, Malmö stads exploateringschef.

alt

                                                                                                                                                 

De senaste medarbetarna på Scheiwiller Svensson Arkitektkontor, överst från vänster: Jonas Wahlberg, Barbara Gensler, Gustav Svärdh, Tove Ekström, Pontus Lommered, Ulf Edgren, Biju Nair, Yuliya Grebyonkina, Dario Pompili och Luisa Gomes.

 


Scheiwiller Svensson Arkitektkontor fortsätter att växa. Inför 2017 utökar kontoret sin kompetensbas med ytterligare tio medarbetare – en långsiktig strategi för att stärka kontorets kompetens inför framtiden. Den senaste att ansluta sig till kontoret är arkitekt Jonas Wahlberg. Han kommer närmast från Bentley Systems där han arbetat som BIM Application Manager. En ovärderlig kompetens för Scheiwiller Svensson som nu befäster sin ledande roll inom BIM på marknaden.
    

– Samtliga projekt som rullar på vårt kontor körs med BIM. Det hjälper oss att hålla koll på alltifrån byggnadsdelar till oförutseeda kostnaderna. Nästa steg är att få fastighetsägarna att förstå vad BIM kan göra för dem i förvaltningsskedet. Här finns mycket att lära ut och pengar att spara., säger Pelle Öhlin, BIM-ansvarig.

 

Scheiwiller Svensson expansion är en medveten strategi för att stärka kompetensen inom kontorets affärsområden.
    

– Många av våra projekt idag handlar om att bygga stad. Detta ställer stora krav och en djuplodande förståelse för stadens mekanismer. Det är först när vi korskopplar våra affärsområden kontor, bostad, retail och leisure och får dem att samverka, som vi uppnår synergier och ett fungerande samhälle har chans att ta form, säger Ari Leinonen, vd för Scheiwiller Svensson Arkitektkontor.

tisdag, 17 januari 2017 12:32

Aberdeen köper handelsfastighet i Lund

alt

Magnus Kenning och Thomas Holm.


Aberdeen Asset Management (Aberdeen) köper handelsfastigheten Medlingen 2 i Lund av Rockspring för drygt 66 Mkr. Förvärvet sker till Aberdeens svenska fastighetsfond Aberdeen Swedish Balanced Property Fund. MAQS Advokatbyrå har varit Aberdeens juridiska rådgivare i affären.
    

Fastigheten Medlingen 2 i Lund är belägen i handelsområdet Nova Lund och är i sin helhet uthyrd till ÖoB på ett långt hyresavtal.
    

– Fastigheten passar utmärkt in i strategin att köpa fastigheter som förväntas generera stabila kassaflöden över tiden. Nova Lund är ett attraktivt handelsområde tack vare det strategiska läget i Lund med bra access såväl med bil som med buss, samt mixen av butiker i området, säger Thomas Holm, Fund Manager på Aberdeen Asset Management Sweden.
    

I slutet av förra året köpte Aberdeen tre fastigheter av NCC. Ett av dessa förvärv skedde till precis som det nu aktuella förvärvet i Lund.
    

– Detta är den andra affären vi genomför på kort tid för vår nya fond. Vi avslutade 2016 i ett högt investeringstempo och öppnar 2017 på samma sätt. Jag ser fram emot ytterligare förvärv under året, säger Magnus Kenning, transaktionschef på Aberdeen Asset Management Sweden. 

måndag, 16 januari 2017 16:25

Higab köper Sjöfartsmuseet

alt

Sjöfartsmuseet i Göteborg uppfördes efter arkitektens Karl M Bengtsons ritningar under åren 1931-33.

 

Under förra veckan köpte kommunägda Higab fastigheten Sjöfartsmuseet från Stiftelsen Styrelsen för Göteborgs Sjöfartsmuseum. En förstudie pågår om utbyggnad och utveckling av museilokalerna med syfte att förbättra förutsättningarna för verksamheten. Sedan tidigare äger och förvaltar Higab Göteborgs konstmuseum, Konsthallen, Stadsmuseet och Röhsska museet.

 

– Det känns roligt och spännande att få in ytterligare ett museum i beståndet. I närområdet ligger dessutom Gathenhielmska Kulturreservatet och Sjömanstornet som också är våra fastigheter. Med museet har vi större möjligheter att ta ett helhetsgrepp i vårt arbete för att bevara och utveckla kulturmiljöerna runt Stigbergstorget, säger Stefan Lundqvist, tillförordnad vd på Higab.

 

Sjöfartsmuseet Akvariets verksamhet drivs av kulturförvaltningen men huset och samlingarna har ägts av Stiftelsen Styrelsen för Göteborgs Sjöfartsmuseum.

 

När Higab nu tar över huset ligger ansvaret för samlingarna kvar hos stiftelsen.

 

– Vi är nöjda med denna uppgörelse. Tillsammans med Higab och kulturförvaltningen kommer vi fortsätta arbeta för att långsiktigt utveckla museet, säger stiftelsens ordförande Oscar von Sydow.

alt
Köpcentrumet Letany i Prag, som Tesco säljer till CBRE Global Investors, omfattar nära 70.000 kvm.

 

CBRE Global Investors har, på uppdrag av klient, köpt köpcentrumet Letnany i Prag, Tjeckien. Säljare var Tesco, som är och ska fortsätta vara centrumets ankarhyresgäst. Köpeskillingen är inte publicerad.

 

Letnany byggdes 1999 och omfattar 63.478 kvm butiksyta, 3.551 kvm kontorsyta, 1.791 kvm bensinstation och 3.200 parkeringsplatser.

 

Tesco har nyligen renoverat sina handelsytor och har tecknat ett långsiktigt hyresavtal för stormarknad och kontor totalt 16.315 kvm. Totalt har köpcentrumet 160 hyresgäster, bland dem Cinema City, H&M, C&A, Datart, Zara och Sports Direct. I anslutning till anläggningen finns även ett starkt fritidserbjudande, bland annat i form av en arena för fallskärmshoppning, och ett äventyrsbad.

 

– Detta förvärv är ett utmärkt komplement till våra kunds fastighetsbestånd. Den uppfyller deras investeringskriterier genom att innehålla detaljhandel, vara trofétillgång vara belägen en etablerad marknad, säger Harald Floer, Fondförvaltare, CBRE Global Investors.

 

Rådgivare till CBRE Global Investors var Clifford Chance och CBRE och för säljaren Wilson & Partners och Cushman & Wakefield.

alt
Einar Mattsson är ett av åtta bolag som fått markanvisning i kv. Persikan, i hörnet av Bondegatan och Tegelviksgatan på Södermalm.

 

Einar Mattsson förvärvar mark och tecknar tomträttsavtal genom markanvisningar från Stockholms stad för att uppföra 105 bostadsrätter och 95 hyresrätter i hörnet av Bondegatan och Tegelviksgatan i kvarteret Persikan, nära Danvikstull. 

 

Med utsikt över Mandelparken och Hammarby sjö får de boende närhet till Stockholms marina delar och till östra Södermalms och Hammarby Sjöstads uteliv. I området planeras också ett nytt torg med uteserveringar, nya förskolor med närhet till parkytor och bra närservice. Byggstarten är planerad till 2020 och första inflyttning under 2021.

 

─ Det känns extra kul och spännande att vi fortsätter utveckla Södermalm, precis som Einar Mattsson själv började med på 1950-talet då uttjänt bebyggelse blev nya bostäder, säger Ulf Ronnegren, projektledare på Einar Mattsson Projekt, i en kommentar.

 

Utöver Einar Mattsson har åtta andra bolag fått markanvisningar för de 1.240 bostäder som ska byggas i kvarteret Persikan.

 

Einar Mattsson är med 5.000 bostäder en Stockholms stads största privata ägare av hyresbostäder. I koncernen ingår också en förvaltningsentreprenadrörelse som förvaltar 15.000 bostäder samt en byggentreprenadverksamhet. Einar Mattsson Projekt AB utvecklar nya bostäder i Stockholms län där råmark eller projektfastigheter förvärvas och utvecklas till efterfrågade bostäder. Bolaget har som mål att färdigställa 4.000 lägenheter under de kommande tio åren.

alt

Nya bostäder i hus med upp mot 10 våningar samt centrumverksamheter som ska byggas av Sofielund i Flen.

 

alt

 Flygbild över kv. Hörnjärnet i Flen.


 

AB Sofielunds Fastigheter, som är en av de största privat fastighetsägarna i Flen, har tagit fram ett förslag till detaljplaneändring av ett av de centrala kvarteren i Flen. Kvarteret innehåller för närvarande huvudsakligen en butiksbyggnad i ett plan med Coop och Systembolaget som hyresgäster. Syftet är att komplettera byggnationen med upp till 10.000 kvm bostäder och butiker. Bygghöjderna kommer att variera och de högsta huskropparna planeras bli tio våningar.

 

Förslaget är under januari månad föremål för samråd och avsikten är att ny detaljplan ska kunna beslutas av Flens kommunfullmäktige efter sommaren.

 

Avsikten är att genomföra projektet etappvis och med byggstart under senare delen av 2018. Den totala investeringen beräknas till cirka 250 Mkr.

 

I en kommentar kan sägas att restiden mellan Stockholm-Flen är med järnväg endast 1 timme med ett stort antal avgångar.

måndag, 16 januari 2017 12:14

IN3PRENÖR bygger förskola i Tierp

alt

Modell av framtida förskolebyggnader i Tierp.


IN3PRENÖR har fått förtroendet av Tierps Kommunfastigheter AB att utföra en nybyggnad av en miljöklassad förskola i centrala Tierp för 48 Mkr.
    

Projektet genomförs som utförandeentreprenad med mål att åstadkomma moderna lokaler för framtidens förskoleverksamhet. Byggnaden ska klassificeras enligt miljöcertifierings-systemet Miljöbyggnad SILVER. Projektet startar omgående och färdigställs under årsskiftet 2017/2018.
    

– Som ett resultat av tidigare väl genomförda skolprojekt har vi får ännu en order, säger Henrik Nyberg, affärs- & utvecklingschef på IN3PRENÖR.

måndag, 16 januari 2017 12:06

Leimdörfer rekryterar Jon Lekander

alt

                                                                                                                      
Leimdörfer har rekryterat Jon Lekander (bilden) som Director med ansvar för bolagets analysarbete med fokus på Bolagsöversikten, där Leimdörfer i över 20 år har följt och analyserat de listade fastighetsbolagens innehav.
    

Jon Lekander har omfattande erfarenhet av analys, strategi och investeringar inom fastighetssektorn i Norden likväl som globalt, senast som ansvarig för Aberdeens indirekta fastighetsverksamhet i Asien, Europa, Nord- och Sydamerika. Utöver detta innehar han en doktorsgrad i fastighetsekonomi från KTH, inom fastighetsrelaterad portföljteori.
    

– Jag är mycket glad över att hälsa Jon Lekander välkommen till Leimdörfer och Brunswick Real Estate. Analys och rådgivning är viktiga faktorer inom vår verksamhet och jag är övertygad om att Jon, genom sin erfarenhet och gedigna kunskap om fastighetsmarknaden, kommer att addera mycket värde för våra kunder, säger Peter Leimdörfer, Co-Managing Partner på Brunswick Real Estate.
    

Leimdörfer agerar som strategisk rådgivare åt ägare, styrelser och seniora ledningsteam för börsnoterade bolag, institutioner, stora familjeägda bolag och andra större fastighetsbolag genom att kombinera modern finansiell teori med detaljerad kunskap om de nordiska fastighets- och kapitalmarknaderna.
    

– Jag ser fram emot att arbeta med Leimdörfer och övriga teamet inom Brunswick Real Estate. Det är Nordens mest framstående fastighetsteam, och jag hoppas kunna bidra genom att ytterligare utveckla analys- och strategikompetensen, säger Jon Lekander.