3 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 16 maj 2017 17:35

AIDA presenterar det nya Sture

alt
Fasaderna i Sturekvarteret ska återställas till ursprunglig historisk prakt.

 

Under den närmaste månaden kan stockholmarna se det färdiga förslaget till ny detaljplan för Sturekvarteret, ägt av Abu Dhabi Investment Authority (AIDA). Förslaget, som bland annat inbegriper att lyfta fram kvarterets marmorhallar och låta dessa spela en viktig roll som en av knutpunkterna i kvarteret med tillgång till ett nytt undre plan, visas upp i en särskilt uppsatt paviljong på Stureplan.

 

Vidare ska merparten av Stures husfasader – som sträcker sig längs Birger Jarlsgatan, Sturegatan, Humlegårdsgatan och Grev Turegatan – återställs till sin historiska prakt från slutet av 1800-talet. I planerna ingår även att kontorsbyggnaden på Humlegårdsgatan från 1990-talet samt garaget på Grev Turegatan som kommer att rivas för att göra plats åt ett nytt hotell, kontor och fler bostäder.

 

– Genom att återställa kvarterets historiska landmärken och uppdatera innehållet i kvarteret vill vi skapa en plats som möter kraven både idag och i framtiden, säger Pascal Duhamel, ansvarig för Abu Dhabi Investment Authoritys fastighetsinvesteringar i Europa.

alt
NCCs  uppdrag gäller det s k M-huset i kvarteret Hästskon 12, som nu tomställs av SEB.

 

NCC har fått i uppdrag av Vasakronan att bygga om en del av kvarteret Hästskon 12, även kallat Sergelhuset, från kontor till hotell och bostäder, eftersom SEB snart tomställer huset. Uppdraget är en totalentreprenad i samverkan och ordervärdet uppgår till 550 Mkr.


Projektet Sergelhuset består av tre ombyggnadsprojekt där NCC:s uppdrag avser ombyggnad och påbyggnad av M-huset som ligger mellan Malmskillnadsgatan och P-huset Parkaden.

 

Ytan för ombyggnationen uppgår till cirka 16.000 kvm och efter färdigställande kommer huset att innehålla cirka 280 hotellrum och 34 lägenheter.

tisdag, 16 maj 2017 09:33

SSM köper borättsprojekt i Akalla

alt

Mattias Roos, vd och koncernchef SSM.


SSM Holding fortsätter att expandera sin verksamhet genom att förvärva ett bostadsprojekt i Akalla av D. Carnegie & Co. Köpeskillingen uppgår till cirka 80 Mkr och projektet omfattar en total BOA om 9.000 kvm, vilket SSM har för avsikt att utveckla till cirka 175 bostadsrätter i storlek 42-60 kvm. Dessutom innehåller projektet en matvarubutik i markplan om 2.500 LOA.
    

Projektfastigheten (Mariehamn 1) i Akalla har mycket goda kommunikationer, service och närmiljö och inrymmer i dag butiker, parkering och garage. Försäljningsstart är beräknad till 2019 med en förväntad inflyttning från och med 2021.
    

– SSM vänder sig till en kundgrupp som söker funktionella och yteffektiva bostäder i centrala lägen tillsammans med goda kommunikationer. Vårt nya projekt uppfyller alla dessa tre kriterier och kommer därför att bli ett värdefullt tillskott i vår projektportfölj, säger Mattias Roos, vd och koncernchef för SSM.
    

Efter förvärvet har SSM närmare 6.000 byggrätter i planerings- eller produktionsfas.

tisdag, 16 maj 2017 09:17

Skanskas Tändstickan 3 fullt uthyrd

alt

Skanska har hyrt ut samtliga kontorsytor i kvarteret Tändstickan i Göteborg. Nästa steg blir en bostadsdel om totalt cirka 350 lägenheter, varav cirka 300 bostadsrätter.


Skanska hyr ut 2.360 kvm till ÅF i den pågående nybyggnationen av Tändstickan 3 på Grafiska vägen i Göteborg. Kontorshuset omfattar totalt 12.500 kvm och är den tredje etappen av kontor i kvarteret Tändstickan, som också omfattar det så kallade ÅF-huset och Tändstickan 2. Dessutom har Besida AB kontrakterats för cirka 500 kvm restaurangytor i byggnadens entréplan. Inflyttning sker under januari 2019 i samband med att byggnationen färdigställs.
    

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda ÅF ytterligare yta i kvarteret, en unik lösning i och med våra tre olika etapper och kontorshus. Med de här två uthyrningarna är nu våra tre kontorshus fullt utvecklade och återstår gör nu bostadsdelen för att skapa den blandstad vi har haft som ambition redan när vi förvärvade marken 2010, säger Mats Dynevik, marknadschef, Skanska Fastigheter Göteborg.
    

ÅF etablerade sitt kontor i kvarteret redan 2011 och har sedan dess expanderat och mer än fördubblat sina ytor till cirka 17.500 kvm.
    

– ÅF har mer än fördubblat sin verksamhet i Göteborg sedan 2012. Detta ställer höga krav på flexibilitet i våra kontorslokaler. Att vi kan utöka vår yta i samma kvarter ser vi som en stor fördel. Tändstickan är ett kvarter under utveckling som är mycket spännande att vara en del av, säger Carl-Olof Alknert, Director Real Estate & Facility, ÅF.
    

Det elva våningar höga kontorshuset Tändstickan 3 får en helt glasad fasad åt norr med vidsträckt utsikt över Göteborg och några av stadens mest igenkända landmärken. Sedan tidigare har Försäkringskassan tecknat kontrakt på 8.500 kvm i Tändstickan 3.

måndag, 15 maj 2017 17:10

Riksbyggen växer i Östersund

alt
I Riksbyggens förvärv i Östersund ingår bland annat fastigheten Panthuset 7.

 

Riksbyggen köper det Östersundsbaserade företaget Storsjö Förvaltning med ett 15-tal anställda och Panthuset fastigheter med 15 centralt belägna fastigheter i Östersund samt en lokal verksamhet inom fastighets- och ekonomisk förvaltning. Sammantaget omfattar fastighetsbeståndet 215 lägenheter och en uthyrbar area om 17.859 kvm.

 

– Vi är mycket glada över att få förvärva det välskötta Storsjö Förvaltning samt Panthuset fastigheter. Riksbyggen ser många fördelar med att bli större i Östersund, en tillväxtort i Norrland, där vi som en långsiktig samhällsutvecklare vill satsa och bidra till den fortsatta utvecklingen av kommunen, säger Carl-Johan Hansson, chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen.

 

Storsjö Förvaltning har en lång historia i branschen och är med sina kompetenta medarbetare, en viktig samarbetspartner och leverantör till fastighetsägare på orten.

 

– Affären är ett led i min nedtrappning efter mer än 30 år i fastighetsbranschen. För mig har det varit viktigt att finna en stabil och långsiktig aktör som på ett tryggt sätt kan ta hand om kunder och personal för framtiden. Riksbyggen uppfyller dessa kriterier, säger Olle Walltin, ägare och grundare av Storsjö Förvaltning.

 

Säljarens rådgivare vid ägarförändringen och transaktionen är Edlund & Partners.

 

I samband med tillträdesdagen den 1 juni 2017 tar Karin Eriksson, marknadsområdeschef för Riksbyggen, vid som vd för Storsjö Förvaltning.

 

I december 2015 förvärvade Riksbyggen 380 hyreslägenheter i Östersund av Diös. Efter förvärvet av Panthuset fastigheter äger Riksbyggen 595 hyresrätter i Östersund. Riksbyggen förvaltar även cirka 4.500 bostadsrätter i Östersund med omnejd samt ett antal kommersiella och offentliga fastigheter.

alt
Detta parhus för cirka 29,6 Mkr, 9 kilometer från Londons city, är nu svårt att sälja.

 

För första gången sedan många år är det svårare att sälja småhus och bostadsrätter i London. Nu försöker flera byggherrar i London att locka köpare genom att erbjuda dem varor som bilar och betalad stämpelavgift. För att locka intressenter till visningarna erbjuds även potentiella köpare gratis mousserande vin och gourmetpizzor.

 

En byggherre med objekt i Muswell Hill, 9 kilometer från London City, erbjuder en elbil av märket Renault Zoe, värd cirka 205.000 kr, enligt uppgifter till The Guardian. 

 

För att göra affären mer lukrativ erbjuder samma byggherre att denne betalar stämpelkostnaden om cirka 1,7 Mkr, för en villa prissatt till cirka 22,6 Mkr.

 

Om en köpare betalar en deposition om cirka 28.500 kr för att boka ett hem, får köparen en gratis iPad.

 

Flera fastighetsexperter säger att dessa typer av erbjudanden är en indikation på en avmattning, vilket flera byggherrar insisterar på att så inte var fallet.
  
Andra erbjudanden som köpare av bostadsprojekt i London kan erhålla är: ett gratis möbelpaket för cirka 230.000 kr eller fria resor i London under 3 år.

 

För närvarande finns det cirka 60.000 småhus och bostadsrätter i olika byggskeden i London, men efterfrågan har kommit mattas av på grund av Brexit, följt av stigande inflation, en svag löneutveckling och höjda stämpelskatter, vilket har medfört att bostadspriserna sjunker för första gången under de två senaste åren, enligt en rapport från Nationwide.  

 

Även en viss avmattning börjar märkas i Stockholm under de tre senaste månaderna.

– Bostadsrättspriserna uppvisar en blandad bild. I Stockholm har priserna stannat av något, men centrala delarnas medelpriser är nu stadigt över 90.000 kr/kvm, där Vasastan-Norrmalm toppar med över 100.000 kr/kvm, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik. 

 

Han fortsätter:

– Antalet nya bostadsrätter som kom ut på marknaden under april var 23 procent lägre än jämfört med motsvarande period förra året. Skillnaden beror sannolikt på att amorteringskravet som infördes i juni 2016 fick många att vilja sälja sin bostad under förra våren, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet. 

alt
MIkael Granath, vd för Willhem, och Mariette Hilmersson vd Förvaltnings AB Framtiden.


För att skapa mer samlade förvaltningsområden planerar Willhem och Framtidenkoncernen en fastighetsaffär i Biskopsgården, Hisingen, Göteborg. Om affären blir verklighet innebär det att Willhem köper ett av Bostadsbolagets hus i Södra Biskopsgården och överlåter en solitär fastighet i Norra Biskopsgården till Bostadsbolaget. För att såväl Framtidenkoncernen som Willhem ska behålla storleken på sina fastighetsbestånd omfattar det planerade förvärvet nu även två av Poseidons fastigheter belägna vid Bjurslätts Torg respektive Gamla Björlandavägen.
    

Willhem är idag en av de största privata bostadsaktörerna i Biskopsgården. Av bolagets total cirka 3.600 lägenheter i Göteborgsområdet, finns cirka 2.100 i Södra Biskopsgården.
    

– Vi ser mycket positivt på den här affären eftersom den gynnar vår verksamhet i Södra Biskopsgården, där vi nu får en koncentrerad och mer effektiv förvaltning. Samtidigt växer vi på Hisingen, vilket ligger helt i linje med vår strategi, säger Mikael Granath, vd för Willhem.
    

– Det här är en affär som på sikt gynnar trygghetsarbetet i hela Göteborg, då det möjliggör för Bostadsbolaget att ta ett helhetsgrepp i Norra Biskopsgården, säger Mariette Hilmersson, vd för Förvaltnings AB Framtiden.
    

Fastighetsaffären är beslutad av Förvaltnings AB Framtidens styrelse för vidare beslut i Stadshus AB, Göteborgs kommunstyrelse och slutligen i kommunfullmäktige. Överlåtelsen sker som tidigast i november 2017.

alt
Optimal ska stödja Uppsala Fastighets AB i den fortsatta utvecklingen av Gottsunda Centrum.


Optimal har vunnit en upphandling gällande strategiskt kommersiellt stöd samt uthyrning av lokaler i Gottsunda Centrum i Uppsala. Uppdragsgivare är allmännyttiga Uppsala Kommuns Fastighets AB.
    

– Gottsunda Centrum är ett köpcentrum som går en spännande framtid till mötes. Vi ser detta som ett stadsutvecklingsprojekt där det är viktigt att komma underfund med vilken typ av centrumbildning Gottsunda ska vara och hur den övergripande strukturen ska se ut. Optimal har under de senaste åren varit involverade i ett flertal stadsutvecklingsprojekt där verksamheter i gatuplan spelar en avgörande roll för stadsdelens fortsatta utveckling, säger Kenneth Christensen, vd på Optimal.
     

Uppsala Kommuns Fastighets AB vill att Gottsunda Centrum ska vara en katalysator för utvecklingen i södra Uppsala.
    

Gottsunda Centrum ska bli den självklara mötesplatsen i området. Jag är övertygad om att Optimal med sin stora erfarenhet och sin starka organisation blir en mycket bra samarbetspartner för oss, säger Anders B Lundh, vd för Uppsala Kommuns Fastighets AB.

måndag, 15 maj 2017 10:38

Wallenstam öppnar kontor i Uppsala

alt
Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.


Med cirka 1.000 påbörjade och planerade hyresrätter i Uppsala öppnar Wallenstam ett lokalkontor i korsningen Kungsgatan/Vaksalagatan. Kontoret invigdes den 15 maj av kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick, kommunalråd Fredrik Ahlstedt och vd Hans Wallenstam.
    

– Vi är väldigt glada över att nu officiellt vara på plats i Uppsala med ett eget kontor och kunna möta våra kunder på plats. Vi har nu tre pågående nyproduktioner igång med nästan 400 lägenheter och har redan välkomnat cirka 150 nya hyresgäster. Samtidigt planerar och projekterar för fullt för fler hyresrätter till Uppsala, säger Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.
    

Wallenstam har varit verksamma i Uppsala sedan 2014 och anslöt sig under förra året till Uppsala Bostadsförmedling som förmedlar hälften av de nyproducerade lägenheterna. Andra hälften förmedlas via den egna kön. De nu pågående projekten är Snickeriet i Östra Sala Backe, Fjärilen i Rosendal och Symfonin i Gränby.
    

– Under de närmsta 1,5 åren planerar vi att starta nybyggnation i Rosendal, Eriksberg och Kvarngärdet. Först ut är projektet Tre vänner i Rosendal med 150 lägenheter. En nyproduktion som sätter mobilitet och cykeln i fokus, säger Mathias Aronsson.

måndag, 15 maj 2017 10:01

Castellums Blenda fullt uthyrd

alt
Fastigheten Blenda vid kajkanten på Lindholmen i Göteborg är ritad av Liljewall Arkitekter.


Castellum har tecknat hyresavtal om totalt 1.700 kvm i kontorshuset Blenda som håller på att färdigställas på Lindholmen i Göteborg. I och med detta är fastigheten fullt uthyrt. Hyresavtalen är tecknade med RISE Research Institutes of Sweden, Biner och OpenSolution Group.
    

Blenda uppförs precis vid kajkanten på Lindholmen, ett av Göteborgs mest kunskapsintensiva och expansiva områden. Byggnaden omfattar 9.100 kvm i sex våningsplan och har ett unikt uttryck med utskjutande exteriöra partier och glasade fasader som öppnar för ljus och rymd interiört.
    

– Vi är glada över att kunna hälsa tre nya hyresgäster välkomna till Blenda och Castellum. Att vi har Blenda fullt uthyrt i samband med färdigställandet är ett kvitto på såväl Blendas som Lindholmens attraktivitet, säger Cecilia Fasth, vd för Region väst i Castellum.
    

De första hyresgästerna har redan tillträtt och efter sommaren är alla hyresgäster på plats i sina nya lokaler. Kontrakterade hyresgäster sedan tidigare är Getinge, Aliaro, Schaeffler, Mecenat, Pay Solutions, Inceptive och Benchnode Technology. Blenda kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM med ambitionen att nå nivå Excellent.