3 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 18 maj 2017 10:53

BSK rekryterar Alexander Fagerlund

alt

                                                                                
Alexander Fagerlund (bilden) är ny stadsbyggnadsstrateg och affärsansvarig på BSK Arkitekter, som nu stärker sin position och utvecklar kontorets arbete inom området stadsbyggnad. Fagerlund har flerårig erfarenhet som planarkitekt och samhällsplanerare och kommer närmast från en tjänst som projektledare för stadsbyggnadsprojekt på ALM Equity. Tidigare har han arbetat som samhällsplanerare för Sundbybergs stad och som planarkitekt på Ekerö kommun.
    

– Våra städer växer och förändras i snabb takt, vilket ökar efterfrågan på ett brett gkunnande inom arkitektur och stadsbyggnad. Alexanders strategiska kompetens inom stadsbyggnad är ett värdefullt tillskott i nuvarande uppdrag, samtidigt som det stärker vårt fortsatta arbete för en positiv utveckling av stadsmiljöer och samhällen, säger Svante Bergman, affärsansvarig på BSK Arkitekter.    
    

BSK arbetar idag bland annat med omvandlingen av Nacka strand till en blandad stadsdel med ett tillskott av 1.500 bostäder och med omvandlingen av industrifastigheten Archimedes, som är startskottet för ett nytt stadskvarter i Ulvsunda, Bromma. Ytterligare ett större stadsutvecklingsområde som BSK deltar i är Västra Ursvik där kontoret projektleder och utvecklar ett kvarter i direkt anslutning till områdets centrala torg.

alt
SSM påbörjar försäljningen av 183 eftertraktade bostadsrätter i urbana och naturnära Väsjön.


SSM påbörjar i veckan försäljningen av 183 yteffektiva bostadsrätter i det framväxande urbana och naturnära Väsjön i Sollentuna. Projektet som kallas för Sollentuna Hills, består av bostäder med egen balkong/fransk balkong eller egen uteplats. Inom ramen för projektet planeras även för tidsenliga gemensamhetsytor i form av en lummig innergård med utomhusspa, loungeyta och grillmöjligheter, samt bil- och cykelpool med en tillhörande cykelverkstad. Inflyttning beräknas till 2022.
    

Sollentuna Hills arkitektur består av putsad fasad och varierad höjd på huskropparna. Total BOA uppgår till 10.211 kvm och lägenheterna består av ett till fyra rum och kök med en varierande BOA om 38 – 92 kvm, varav cirka 80 procent har en bostadsyta om 40 – 64 kvm. Inflyttning beräknas till 2022.
    

Inom Väsjön förbereds totalt för omkring 4.000 bostäder i form av villor, stadsradhus och flerbostadshus.

onsdag, 17 maj 2017 22:08

Full fart för White

alt
Monica von Schmalensee, vd för White  och Ulla Bergström, kontorschef White Stockholm.

 

Foto: Therése Särnbäck


Under torsdagen den 17 maj hade White Öppet Hus – för trettonde året i rad. Temat i år var: ”Democratizing spaces”. Ett tema om att demokratiska offentliga platser ska skapas för alla.

 

Flera hundra hade kommit till Whites event. Det går bra för White. Under 2016 fick White 147 nya medarbetare, vilket innebär att antalet anställda i dag uppgår till 916. Det betyder att White är det tredje största arkitektkontoret i Europa.

 

White arkitekter har blivit kända för sitt starka engagemang i arkitektur, stadsutveckling och hållbarhet, vilket har bidragit till att skapa nya lösningar för att bygga vackra, täta och hållbara städer.

 

White sätter kvalitet framför kvantitet i en hållbar och långsiktig arkitektur. Medarbetarna på White arbetar gärna interdisciplinärt, vilket betyder att arkitektbyrån jobbar i team med flera specialistkunskaper. White är även initiativtagare till forskning, samarbete och utbildning för att bidra med utveckling till byråns kunder och till dem själva.

 

När Moncia von Schmalensee blev Årets samhällsbyggare 2016 framhöll hon:
– White Arkitekter har varit väldigt aktiva inom hållbarhetsfrågorna där alla medarbetare bidrar med sitt kunnande för hållbara lösningar. Genom vår storlek som tredje största arkitektkontor i Europa kan vi vara med och påverka. Jag är väldigt engagerad i frågorna om hur vi ska möta morgondagen och nu ser jag mig också som en svensk ambassadör när vi exporterar vårt kunnande till resten av världen.

 

 

alt
Från vänster arkitekter på White: Fabian Sjöblom, kontorschef Ulla Bergström, Elena Kanevsky och Linda Alm från Jensen Education.

 

 

alt

Från vänster: Lise-Lott Kolessar, Ulrika Stenkula, Marja Lundgren och Stefan Fröjdendahl.

alt
Ulla Bergström, kontorschef White Stockholm, har åter sett att Stockholmskontoret fått flest anställda.

alt
Linda Mattsson och Lovisa Kihlborg.

 

 

alt

Det var många som hade kommit till Whites Öppna Hus.

 

 

alt

Två glada systrar. Från vänster Monika Hellekant, arkitekt White och Charlotte Hellekant, operasångerska.

 

 

alt

Eva Schelin.

 

 

alt

Anna Kruus från AIX och Johan Janssens från Nyréns.

 

 

alt

Britta Blaxhult är en välkänd fastighetsutvecklare, från bland annat NCC och Veidekke. Nu verkar hon på Einar Mattsson som mark- och projektförvärvschef.



alt

 Monika Hellekant och Ola Nilsson.




 

alt

Det offentliga rummet ska vara tillgängligt för alla. Nu arbetar Charlotte Hellekant engagerat med att etablera en en festival för klassisk musik på vackra Skeppsholmen i Stockholm.
alt
Wallenstams förslag till utveckling av Hallonbergens centrum (t v) heter Entré Hallonbergen och har tagits fram i samarbete med Fojab arkitekter och sandellsandberg. Balders förslag (t h) på temat “Ett bra liv” har tagits fram i samarbete med danska 3XN.

 

Sundbyberg stad planerar att sälja stadsdelscentrumen i Hallonbergen, Rissne och Ör. Efter att ha utvärderat 18 tävlingsbidrag återstår nu 8 idékoncept vilka slutligen ska tävla om att få köpa och vidareutveckla centrumen. Bakom dessa koncept står för centrumet i Hallonbergen: Balder och Wallenstam, för Rissne: Einar Mattsson, Balder och Ikano Bostad, samt för Ör: Folkhem/Rikshem, Odalen/Wallin och Besqab.

 

Stadsutvecklingsområdena ska innehålla bostads- och hyresrätter, kontor, handel, skola och vårdboende. Det bedömda värdet på dagens fastigheter är cirka 2 Mdr kr, exklusive byggrätter.

 

– Centrumutvecklingen kommer att innebära nyinvesteringar för mångmiljardbelopp i tre stadsdelar. Nu fortsätter kvalificeringsarbetet och förhandlingar med de fastighetsbolag som är vidare i processen, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

 

Förhandlingar med de olika fastighetsbolagen väntas pågå till och med oktober. Därefter fattar kommunfullmäktige beslut om vilka aktörer som får förvärva och utveckla fastigheterna i respektive centrum.

 

– Vi värderar de sociala och ekologiska aspekterna högt i den fortsatta processen. Vi ser framför oss ett levande stadsliv i centrumen för Hallonbergen, Rissne och Ör som också bidrar till att det ska vara enkelt för våra medborgare att leva ett miljö- och klimatsmart vardagsliv, säger Siyamak Sajadian Sasanpour (MP), kommunstyrelsens vice ordförande och ordförande för Sundbybergs näringslivskommitté.

onsdag, 17 maj 2017 19:54

Rikshem ökade vinsten till 385 Mkr

alt
I början av året inledde Rikshem byggnationen av tre hus med 110 hyresrätter och 32 bostadsrätter på Mariehem i Umeå. Ett av husen blir åtta våningar högt och därmed norra Sveriges högsta trähus.

 

Rikshem redovisade en ökad kvartalsvinst till 385 Mkr (224). I resultatet ingick värdeförändringar för fastigheter med till 218 Mkr (254), vilket motsvarade en tillväxt om 0,6 procent (0,8) och värdeförändringar för finansiella derivatinstrument med -11 Mkr (-176).

 

Hyresintäkterna steg till 665 Mkr (588), varav 5,2 procent (3,0) för jämförbara fastigheter.

 

Driftnettot ökade till 352 Mkr (319), för jämförbara fastigheter en ökning med 3,2 procent (7,4), medan förvaltningsresultat förbättrades till 257 Mkr (231)

 

Under perioden genomförde Rikshem investeringar i fastigheter för 1.649 Mkr (2.377), varav 1.282 Mkr (1.889) var förvärv. Vidare såldes fastigheter för 16 Mkr (305). Detta bidrog till att fastighetsbeståndets värde ökade till 39,7 Mdr kr (37,9)

 

Koncernens totala räntebärande skulder uppgick vid utgången av perioden till 24.903 Mkr (23.422), finansierade till en medelränta om oförändrat 1,5 procent. Av den totala låneportföljen var 5.582 Mkr (5.582) skulder till kreditinstitut, 6.315 Mkr (6.090), företagscertifikat, 12.963 Mkr (11.708) obligationslån och 43 Mkr (42) konvertibla förlagslån.     

 

I februari publicerade Standard & Poor’s sin årliga kreditrating av Rikshem där betyget blev A- med stabila utsikter. Detta innebar att bolaget behöll sitt kreditbetyg medan utsikten reviderades från negativ till stabil, vilket tolkades som ett bevis på att bolagets interna förbättringsarbete har varit framgångsrikt.

 

Det egna kapitalet ökade med 385 Mkr, vilket utgjordes av periodens resultat, till 13.666 Mkr (13.281), motsvarade en soliditet om 32 procent (33). LE

alt
Åsa Bergman, affärsområdeschef för Sweco Sverige.

 

Sweco har anlitats som rådgivare för att kraftigt utöka Rwandas energiproduktion med en ny torveldad kraftanläggning. Swecos energiexperter har genomfört förstudier, assisterat i upphandlingsfasen och kommer att övervaka byggprocessen. Kraftanläggningen uppförs nära Akanyarufloden i Rwandas sydöstra del och kommer att utöka landets energiproduktion med 80 MW Genom att vara en inhemsk energikälla så ersätter den andra energikällor, såsom importerad olja. Totalt kommer anläggningen att reducera kraftproduktionskostnaderna med upp till 40 procent. Energikonsumtionen uppgår idag som mest till 115 MW elektricitet.

 

Swecos energiexperter från Sverige och Finland var tidigt involverade i processen och har genomfört förstudier för kraftanläggningen och torvdagbrottet. Fortsättningsvis kommer Sweco att kontrollera att kraftanläggningsprojektet utförs enligt avtal av entreprenörerna.

 

– Det här är ett viktigt projekt för Rwanda och det är glädjande att vi har möjlighet att bidra med vår expertis. Landet har gjort betydande och imponerade framsteg under den senaste 20-årsperioden. Den här kraftanläggningen blir ett viktigt steg för att uppfylla den ambitiösa plan som finns för att utöka energiförsörjning, säger Åsa Bergman, affärsområdeschef för Sweco Sverige.

alt

                                                                                                                          
Styrelsen för kommunägda Huge Fastigheter AB i Huddinge har utsett Karin Strömberg Ekström (bilden) till ny vd för bolaget.

 

Hon kommer närmast från Fastighets AB Förvaltaren där hon varit chef för förvaltning och uthyrning och medlem i ledningsgruppen. Tidigare har Strömberg Ekström bland annat varit boservicechef och personalansvarig på Stiftelsen Stockholms Studentbostäder och chef för uthyrningen på AB Botkyrkabyggen. Hon tillträder sin nya tjänst på Huge senast den 1 september.
    

I slutet av året kommer Huge Fastigheter AB att delas i två nya bolag: Huge Bostäder AB och Huddinge Samhällsfastigheter AB. Karin Strömberg Ekström blir då vd för Huge Bostäder.
    

– Jag är glad att kunna välkomna Karin Strömberg Ekström till Huge. Med Karin får vi ett tydligt fokus på bostäder och på den viktiga förvaltningen av Huge Bostäders fastighetsbestånd, säger Gunilla Helmerson (M), ordförande i Huges styrelse.

onsdag, 17 maj 2017 09:16

Hemfosa investerar 1 Mdr kr

alt
Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.


Hemfosa har gjort klart med investeringar för totalt över 1 Mdr kr i Örnskölsdvik respektive Uppsala. Med tillträde den 18 maj köper bolaget en portfölj om fem fastigheter i centrala Örnsköldsvik till ett underliggande fastighetsvärde om 858 Mkr. Cirka 40 procent av hyresvärdet kommer från offentligt finansierade hyresgäster och största hyresgästen är Örnsköldsviks kommun. Pangea har varit rådgivare åt säljaren, Nybergs Fastigheter & Förvaltning.
    

Därutöver satsar Hemfosa  200 Mkr i Uppsala. Bolaget har avtalat med Gelba Fastigheter om att köpa en kontorsfastighet belägen i Boläderna med Migrationsverket som hyresgäst. Köpeskillingen uppgår till 145 Mkr och i överenskommelsen ingår att Hemfosa ska investera ytterligare 55 Mkr i en pågående ombyggnation.
    

De bägge förvärven stärker Hemfosas ställning både i geografiskt intressanta lägen och inom sektorn samhällsfastigheter.
    

– Vi är mycket glada över att stärka vår ställning längs Norr-landskusten och i Uppsala genom förvärv av dessa fastigheter med stor andel samhällsverksamheter. Det innebär att vi tillför ytterligare samhällsfastigheter till vårt fastighetsbestånd samtidigt som det ger oss en starkare position i intressanta lägen i Sverige, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.
    

Förvärvet i Örnsköldsvik består av två bolag med äganderätter till fem fastigheter, huvudsakligen kontor i centrala Örnsköldsvik. Fastigheterna har en total uthyrningsbar yta om cirka 67.000 kvm och det totala hyresvärdet uppgår till 80 Mkr.
    

Bland de offentligt finansierade hyresgästerna ingår utöver Örnsköldsvik kommun även Övik Energi Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket och Umeå universitet. Genomsnittlig avtalslängd är 3,8 år och uthyrningsgraden uppgår till 95 procent.
    

Hemfosa bedömer att den genomsnittliga hyreslängden har potential att kunna förlängas och att fler samhällshyresgäster bör kunna attraheras till fastigheterna. Fastigheterna tillträds den 18 maj 2017.
    

Förvärvet i Uppsala omfattar en total uthyrningsbar yta om cirka 8.500 kvm och har ett hyresvärde om 16,9 Mkr, varav Migrationsverket svarar för över 91 procent. Genomsnittlig avtalslängd är cirka 6,2 år och tillträdet sker den 1 juni.

tisdag, 16 maj 2017 17:41

Byggstart för Ebbepark i Linköping

alt
I första etappen av Ebbepark skapas kontor, ytor för möten och samverkan, kaféer, ett expohus och en träningsanläggning. Illustration: Arrow Arkitekter

Efter en lång process med detaljplan för området Ebbepark, beläget mellan city, universitetet och Science Park Mjärdevi, i Linköping är det nu klart för byggstart. De kommunägda bolagen Sankt Kors och Stångåstaden kan nu börja utveckla området enligt plan med en fördubbling av verksamhetslokaler till 60.000 kvm samt cirka 600 nya lägenheter. I dag är området en företagspark med cirka 60 verksamma företag, föreningar och aktörer inom samhällsservice. Sankt Kors räknar med första byggstart den 1 augusti, medan Stångåstaden börjar bygga kring årsskiftet.

 

– Ebbepark är vårt största projekt och ett unikt tillfälle att skapa fler bostäder i ett attraktivt läge. Vi bygger bostäderna i flera etapper och de kommer att erbjuda allt från små till stora lägenheter. Ebbepark ska också vara ett område där vi provar nya saker och vi har flera spännande koncept som vi ser fram emot att förverkliga, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

 

alt
I april fick 16 hyresgäster lägenhet via Bostadsförmedlingen i Stena Fastigheters projekt på Timvinkelvägen 27 och 29 i den nya stadsdelen Vega i Haninge kommun.

 

Under april förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 775 lägenheter, varav 74 var nyproducerade. Bland annat förmedlades 16 nyproducerade lägenheter i stadsdelen Vega i Haninge där den genomsnittliga kötiden var 4,6 år. Hittills under 2017 har Bostadsförmedlingen totalt förmedlat 3.755 lägenheter.

 

Kortast kötid i april hade den som fick kontraktet till en enrumslägenhet på Ekholmsvägen 54 i Skärholmen (kötid från mars 2017), medan en tvårumslägenhet på Norrtullsgatan 12 i Vasastaden förmedlades till en med längst kötid, från juni 1986.

 

Slutligen kan nämnas att månadens mest klickade annons gällde en tvårumslägenhet på Sigurd Rings gata i Aspudden med 20.904 sidvisningar och att det mest klickade nybyggnadsprojekt var Syllen i Årstadal med 5.710 sidvisningar.