4 maj 2024

Redaktionen

fredag, 19 maj 2017 17:48

Fastators affärsmodell vinner mark

alt
Joachim Kuylenstierna, tf vd Fastator.

 

Fastator redovisade en sänkt kvartalsvinst efter skatt till 20,5 Mkr (35,0), motsvarande 1,47 kr (2,49) per aktie. Det blygsamma resultatet förklarades främst av höstens aktiviteter, där fokus till stor del låg på kapitalanskaffning. I oktober emitterade bolaget exempelvis ett treårigt obligationslån med ett totalt rambelopp om 500 Mkr.

 

– Trots ett lägre resultat än motsvarande jämförelsekvartal är resultatet bättre än de två föregående perioderna och jag kan konstatera att vårt substansvärde ökade till 550 Mkr under perioden (473), motsvarande 39,23 kr per aktie (33,57), säger Joachim Kuylenstierna, tf vd Fastator.

 

Han fortsätter:
– Under de senaste månaderna har vi också kunnat se hur flera onoterade bolag anammat vår affärsidé, att verka som ett investmentbolag nischat mot fastighetssektorn. Det är en utveckling som vi välkomnar och ser som ett hjälpmedel för att kommunicera vår affärsmodell till den breda marknaden.
 

Sedan årsskiftet har ytterligare drygt 100 Mkr av obligationen placerats i Offentliga Hus-koncernen och bolaget har därmed kunnat slutföra två intressanta förvärv, ett antal skolfastigheter i norra Sverige och ett antal vårdfastigheter i södra Sverige.

alt
Takpaviljongen blir ett tillskott för fastighetens alla kontors- och butikshyresgäster och förgyller restaurangutbudet för allmänheten mellan 17-22 på vardagar och 12-22 på helger.

 

Nu finns det en takpaviljong i glas i Stockholms första takpark på Skandia Fastigheters Sveavägen 44. Paviljongen har plats för 50 sittande gäster, som alla får en häpnadsväckande utsikt över Stockholms takåsar.

 

Den befintliga hyresgästen Urban Deli svarar för serveringen i paviljongen, som kan nyttjas året runt av såväl stockholmare som turister.

 

– Vi på Skandia Fastigheter är stolta över att ha anlagt Stockholms första riktiga takpark, vilken med sin biologiska mångfald inte bara har bidragit ekologiskt hållbart utan också socialt hållbart till Stockholms stadsbild. Öppningen av den nya paviljongen på taket blir kronan på verket när vi knyter ihop säcken och kombinerar Urban Delis erbjudande med en oövervinnerlig utsikt, säger Markus Pfister, Fastighetschef Kontor, Skandia Fastigheter.

 

– I takparken erbjuder vi ett skönt häng både inomhus och utomhus, med DJ:s, tre barer, sallader, bowls och givetvis fantastisk utsikt, säger Jesper Weidlitz, vd Urban Deli.

alt
Solcellsanläggningen i InfraCity ska leverera 230 MWh/år, motsvarande hushållselen i 45 normalstora svenska villor.

 

Profi Fastigheter har tecknat samarbetsavtal med Eneo Solutions AB om att etablera en större solcellsanläggning i Bredden/InfraCity. Anläggningen, som är 1.500 kvm stor, blir den största i Upplands Väsby kommun och planeras tas i drift under kvartal 3.

 

Solcellsanläggningen kommer att monteras på taket av en befintlig byggnad och leverera 230 MWh/år, vilket motsvarar hushållselen i 45 normalstora svenska villor. Profi Fastigheter beräknar koldioxidbesparingen till 18 ton årligen.

 

Att använda förnyelsebar energi för elanvändning i fastigheterna är viktigt för Profi Fastigheter. Vid varje nytt förvärv läggs energiförbrukningen om till förnyelsebar energi så fort det är möjligt. Utöver solceller har Profi Fastigheter valt vattenkraft, bergvärme och vindenergi som förnyelsebara energikällor. 

 

Thomas Sipos, vd Profi Fastigheter säger:

– För oss är solceller en självklar del av det framtida och hållbara samhället, ett samhälle som vi bestämt oss vara en del av att utveckla. I Bredden/InfraCity har vi sällsynt goda förutsättningar för solceller, såväl vad gäller fastigheternas utformning som solens förmåga att optimera anläggningen.

alt
Samtliga kontorsytor är uthyrda i kvarteret Sirius i Nyhamnen, Malmö.


Wihlborgs har tecknat hyresavtal med Tele2 om 2.300 kvm i kvarteret Sirius som just nu byggs i Nyhamnen i Malmö. Därmed är samtliga kontorsytor i huset uthyrda.
    

Byggandet av kvarteret Sirius går nu in i slutskedet och inflyttning för Tele2 planeras till november 2017. Bland övriga företag som tecknat kontrakt i Sirius finns exempelvis advokatfirman LA Partners och JM. Kvar att hyra ut finns någon enstaka butikslokal i bottenvåningen.
    

– Vi har sett ett stort intresse för kvarteret Sirius som har ett fantastiskt läge med närhet till centralstationen, centrum och Malmös in- och utfarter. Tele2 och andra företag som väljer att placera sig i Nyhamnen får på nära håll följa den spännande omdaningen av området. För Wihlborgs del tittar vi nu på nästa projekt i området, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.
    

Nyhamnen är Malmös nästa stora utvecklingsområde och närheten till centrum och stationen gör att området ibland kallas södra Sveriges mest centrala plats. Wihlborgs äger redan idag ett tiotal fastigheter i området och har en markreservation för ytterligare cirka 25.000 kvm kontor.

fredag, 19 maj 2017 10:19

Lundbergs investerar 100 Mkr i Linden

alt
Linden Köpcentrum i Norrköping ska moderniseras.


Fastighets AB L E Lundberg investerar totalt 100 Mkr för att uppgradera Linden Köpcentrum, uppförd 1977 i centrala Norrköping. Visionen är att den ska bli Östergötlands främsta modegalleria.
    

De planerade åtgärderna ska skapa effektiva butiksytor, mötesplatser med loungedelar. De innebär vidare en satsning på barnfamiljer med en lekyta samt nya och lättillgängliga toaletter där även amningsrum inkluderas – allt för att skapa en attraktiv kundupplevelse och höja servicegraden för besökaren.
    

– Vi ser positivt på utvecklingen av Norrköpings citykärna där efterfrågan för bostäder, kontor och handelsytor ökar. Med den positiva trenden känns den här satsningen på en galleria i citykärnan helt rätt. Vi har sett det tidigare i Stockholm, Göteborg och Malmö, men utvecklingen av regionstädernas cityhandel har inte varit lika offensiv, säger Christian Claesson, regionchef Öst och Affärsområdeschef Handel på Lundbergs.
    

– Efterfrågan på butiksytor i Norrköping city är stor från nya spännande koncept.  Den här uppgraderingen ger oss möjlighet att hitta rätt butiksmix och att krydda stadskärnan med nya aktörer, tillägger Alexander Gil, kommersiell uthyrare hos Lundbergs.
    

Projektet är indelat i två etapper där första delen står klar till julhandeln i år och andra etappen under 2018.

alt
SHH:s och NREP:s lägenheter i brf Visättra Ängar i Flemingsberg får en trivsam innergård.

 

I början av maj påbörjade Peab PGS entreprenaden för 152 moderna bostadsrätter i Visättra Ängar i Flemingsberg, Huddinge kommun. Projektet som består av fyra 6-våningshus med en gemensam innergård med utegym och umgängesytor. Detta uppförs i två etapper med första inflyttning under senvåren 2019.

 

– SHH och Peab PGS byggstartar nu sitt femte gemensamma bostadsprojekt. Det känns kul att äntligen få igång produktionen, vi är glada över att få bygga fler hållbara hem i orter med bostadsbrist, säger Fredrik Hermansson, chef produktion och förvaltning SHH Bostad.

 

– Tillsammans med SHHs goda erfarenhet och nätverk bildar vi ett starkt team och vi är väldigt glada att få vara med och utveckla Stockholm, som är i stort behov av denna typ av bostäder, säger Tobias Alsborger, Partner NREP.

 

– Vi tackar för förtroendet och är glada över att få tillföra bostäder till Huddinge kommun, säger Jesper Strandberg, operativ chef Peab PGS AB.

alt
Rickard Backlund, styrelseordförande i Amasten.

 

Vid gårdagens årsstämma i Amasten Holding AB fattades beslut om att bolagets styrelse ska bestå av fyra ledamöter, Rickard Backlund (styrelseordförande), Elisabeth Norman, Elias Georgiadis samt Ulf Nilsson. Det var omval av samtliga ledamöter bortsett från Christian Hahne och Veronika Sjödin som inte stod till förfogande för omval. Vidare beslutade om ändring av bolagsordningen för att efterfölja Svensk kod för bolagsstyrning. Stämman beslutade även om ändring av bolagets firma till ”Amasten Fastighets AB (publ)” för att tydligare spegla bolagets verksamhet.

 

Därutöver beslutades att arvode till styrelsen för kommande mandatperiod ska utgå med totalt 680.000 kr, varav 300.000 kr till styrelsens ordförande och 100.000 kr till övriga styrelseledamöter samt 80.000 kr att fördela till ledamöterna i styrelsens utskott. Stämman beslutade också att arvode till bolagets revisor ska utgå̊ enligt godkänd räkning.

 

Vinstutdelning för preferensaktier av serie B fastställdes till ett belopp om fem (5) kr per preferensaktie och kvartal, dock högst tjugo (20) kr, för tiden intill nästa årsstämma. Av till årsstämmans förfogande stående medel föreslås således totalt 16 Mkr utdelas till innehavare av befintliga preferensaktier av serie B och återstoden balanseras i ny räkning. Ordinarie

avstämningsdagar för de kvartalsvisa utbetalningarna ska i enlighet med bolagsordningen vara 10 juli 2017, 10 oktober 2017, 10 januari 2018 samt 10 april 2018 (under förutsättning att dessa datum infaller före årsstämman 2018).

 

Stämman beslutade också att ge styrelsen och vd ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2016.  

 

Avslutningsvis fattade stämman beslut om att bemyndiga styrelsen att under tiden intill nästa årsstämma, vid ett eller flera tillfällen och med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, fatta beslut om nyemission av stamaktier av serie A och/eller preferensaktier av serie B. Betalning ska kunna ske kontant, genom apport, genom kvittning eller eljest förenas med villkor.

alt
Ikano Bostad får en möjlighet att bygga 500 bostäder i Kirseberg, Malmö, när en ny betaljplan snart ska antas.

 

500 nya bostäder planeras i Kirseberg längs Lundavägen, nära den nya tågstationen på Östervärn i Malmö. Under torsdagen gav stadsbyggnadsnämnden förvaltningen i uppdrag att inleda ett detaljplanearbete.

 

Planområdet omfattar fastigheterna Skjutsstallslyckan 14, 15, 18, 19, 20 och 25, totalt 33.000 kvm BTA. Idag finns ett flerbostadshus, en bilaffär, bilverkstäder och en bilhall från 1932 på platsen. Fastigheterna ägs av Ikano Bostad AB.

 

Förslaget som ska prövas innebär två slutna bostadskvarter i fyra till sju våningar med totalt omkring 500 bostäder, varav några i vårdboende. I bottenvåningarna föreslås lokaler för olika typer av centrumverksamheter.

 

De nya bostadskvarteren ligger nära Östervärn, ett av stadens utbyggnadsområden med den nya pendeltågstationen som knutpunkt. Här planerar staden för fler bostäder, grönområden, skolor och förskolor, handel och kontor. Omvandlingen ska göra området mer tillgängligt och knyta ihop Kirseberg med resten av staden.

 

– Malmö behöver fler bostäder och det idag otillgängliga Östervärn kommer att leva upp och få ett högintressant läge tack vare den nya tågstationen, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 

– De 500 nya bostäderna i centrala Malmö, nära den nya tågstationen, är en viktig pusselbit för att bygga samman Malmö, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

torsdag, 18 maj 2017 13:52

24Storage öppnar i Kallhäll

alt
24Storages anläggning i Kallhäll rymmer cirka 700 förråd.


I takt med den ökade trångboddheten i Stockholmsregionen ökar även behovet av extra förvaring. 24Storage möter efterfrågan genom ny förrådsanläggning på Skarprättarvägen 30 i Kallhäll, cirka 2,5 mil nordväst om Stockholm. Anläggningen omfattar cirka 5.200 kvm och rymmer närmare 700 förråd och är den första som 24Storage har byggt helt från grunden. Investeringen uppgår till cirka 50 Mkr.
    

– Anläggningen har ett bra geografiskt läge och erbjuder stockholmarna rejält med förrådsutrymme på ett bekvämt avstånd. I kombination med starka makrotrender som en ökad urbanisering och dynamiska förflyttningar inom storstadsområdena finns det en stark efterfrågan på förråd i området, säger Michael Fogelberg, grundare och vd för 24Storage
    

Anläggningen i Kallhäll blir den första av sju som företaget planerar öppna i år. Enligt Fogelberg kommer merparten av dessa byggas från grunden.

torsdag, 18 maj 2017 10:55

Folksam hyr ut 2.450 kvm till Unionen

alt
I takt med att Folksam har gått över till  aktivitetsbaserade arbetssätt har kontorsytor frigjorts. Dessa hyrs successivt ut till externa hyresgäster. Bild: ArildV


Unionens arbetslöshetskassa blir nästa hyresgäst i Folksams lokaler vid Skanstull i Stockholm. Lokalen omfattar 2.450 kvm och tillträdet sker den 1 februari 2018. Uthyrningen är en del i Folksams pågående arbete med att utveckla kvarteret Tullgården.
    

– Vi är glada över att kunna hyra ut moderna och effektiva kontorslokaler till Unionens arbetslöshetskassa i ett av Stockholms mest spännande framtidsområden. Här utvecklas Söderstaden bland annat med ny tunnelbanelinje, stora kommande volymer av kontor, bostäder och rekreation precis intill vattnet. Vi ser en stark efterfrågan på kontorslokaler idag, så det är naturligtvis roligt att vi kan erbjuda marknaden bra kontor i ett så fint läge, säger Malin Lövemark, asset manager på Folksams fastighetsavdelning.
    

Folksams lokaler i Skanstull har förändrats i takt med att verksamheten gått över till aktivitetsbaserade arbetssätt, vilket har frigjort stora ytor. 2015 flyttade Riksidrottsförbundet in i lokalerna vid Skansbrogatan och skapade ”Idrottens hus”. Arbete pågår fortfarande med att ställa i ordning lokaler för fler hyresgäster.