4 maj 2024

Redaktionen

alt

Konsortiet Plats för Göteborg vill utveckla evenemangsområdet som sträcker sig 1,7 km från Ullevi i norr till Liseberg i söder.


Igår presenterade konsortiet Plats för Göteborg ett stadsutvecklingsförslag innehållande ett nytt Scandinavium, nytt Valhallabad, 5.000 bostäder, 5.000 arbetsplatser och tre nya multisportshallar för breddidrotten samt en ny Lisebergshall.
    

Plats för Göteborg är ett initiativ i syfte att utveckla området mellan Nya Ullevi och Svenska Mässan – Ett område mitt i dagens evenemangsområde som idag är underutnyttjat och som skapar en barriär i staden. Bakom initiativet står åtta fastighets- och byggföretag och fyra framstående konsulter inom stadsbyggnad, stadsutveckling och hållbarhet. Dessa är Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter, Wallenstam, Semrén Månsson, White, Wingårdhs samt Sweco. Samarbetet mellan dessa parter möjliggör att ett helhetsperspektiv som innefattar såväl planering, byggnation och drift kan tas från dag ett.

 

- Det som vi idag har presenterat är ett komplett och genomförbart förslag som tar ett helhetsgrepp över hela området och skapar både nya arenor för evenemang och bostäder, kontor och hotell, där finansieringen möjliggörs genom att omvandla de värden som finns i den outnyttjade marken till en ny och levande stadsdel, säger Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam.
    

Initiativet från byggherrar, fastighetsägare och arkitekter är ännu i en tidig fas. En utredning ska presenteras i slutet av året och därefter ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fatta beslut om när och hur arbetet ska gå vidare. En uttalad önskan är att en ny arena ska stå klar 2021 – 50 år efter Scandinaviums invigning.

alt

                                                                          
Vasakronan har anställt Sandra Jonsson (bilden) som teknikchef i Stockholm. Hon är civilingenjör i industriell ekonomi från KTH och hon kommer närmast från en tjänst som Operations Manager på Schneider Electric Sverige där hon sedan sin examen haft ett antal olika roller och bland annat jobbat med att förändra och utveckla driftorganisationen. Sandra Jonsson tillträder sin nya tjänst i slutet av augusti.
    

Som teknikchef i Stockholm får Sandra Jonsson ansvaret att utveckla organisationen, implementera den nya strategin för energioptimering och även säkerställa att Vasakronan fullt ut nyttjar de möjligheter som digitaliseringen erbjuder.
    

– Tekniken i våra fastigheter blir alltmer komplex och fokus ligger därför på kompetensutveckling, energioptimering och att nyttja digitaliseringen i ännu högre grad. Totalt jobbar ungefär 150 medarbetare i teknikorganisationen varav 75 i Stockholm. Rollen som teknikchef i Stockholm är därför en nyckelroll i bolaget. Sandras erfarenhet och person blir ett värdefullt tillskott, säger Nicklas Walldan, chef teknik, service och utveckling.

alt

I höst öppnar skönhetskedjan Sephora en butik i Forumgallerian i Uppsala.


Atrium Ljungbergs Forumgallerian i Uppsala stärker utbudet när den internationella skönhetskedjan Sephora öppnar ny butik. Just nu pågår en omfattande upprustning och ombyggnad av Forumgallerian där utbudet förstärks med fler restauranger, caféer och butiker. Skönhetskedjan Sephora är det första helt nya konceptet som presenteras. Butiken öppnar i slutet av augusti och blir Sephoras första etablering i Uppsala.
    

– Vi är väldigt glada att ett så uppskattat varumärke Sephora etablerar sig i Uppsala och att valet föll på Forumgallerian. Vi har positionerat oss som en galleria med starkt modefokus och här blir Sephora ett perfekt komplement till det övriga utbudet, säger Eva Troell, marknadsområdeschef Atrium Ljungberg.
    

Sephora öppnade sin första butik i Sverige för fem år sedan och finns idag på fem platser i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den nya butiken i Forumgallerian kommer att erbjuda produkter från Sephoras eget märke och exklusiva märken som enbart finns på Sephora.
    

– Vi ser fram emot att välkomna alla kunder till en ny fantastisk butik, där vi erbjuder nya varumärken och produkter som inte finns att köpa i Uppsala idag. Forumgallerian har ett centralt läge mitt i Uppsala med en ung och modemedveten målgrupp som matchar Sephora riktigt bra, säger Jenni Österlund, General Manager, Sephora Scandinavia.
    

Forumgallerian, som har funnits i sin nuvarande form i 25 år, håller öppet under hela ombyggnaden. Arbetet beräknas vara klart till julhandeln 2018.

tisdag, 23 maj 2017 09:50

CushWake förmedlar Vårby Bryggor

alt

Spendrups säljer det gamla bryggeriet i Vårby till Magnolia, som ska utveckla bostäder åt Slättö på området.


På uppdrag av Spendrups har Cushman & Wakefield varit rådgivare vid försäljningen av bostadsexploateringsprojektet Vårby Bryggor i Huddinge till Magnolia Bostad. Affären gäller fastigheterna Gambrinus 2 och Gambrinus 4 omfattade cirka 74.000 kvm mark och genomförs som en bolagsaffär med tillträde vid laga kraftvunnen detaljplan. Magnolia räknar med att det ska gå att bygga cirka 1.500 bostäder i området. Köpeskillingen fastställs utifrån byggrättens storlek i detaljplanen. Programstart för detaljplan sker preliminärt i tredje kvartalet 2017.

 

– Vårby Bryggor är ett av flera intressanta bostadsutvecklingsområden som vi har haft förmånen att arbeta med de senaste åren. Med vår stora erfarenhet från dessa affärer fortsätter vi att fokusera på segmentet, säger Sara Vesterlund, Projektledare, Cushman & Wakefield.
    

Förvärvet omfattas av det ramavtal som Magnolia Bostad i november 2016 tecknade med Slättö. Med förvärvet har Magnolia Bostad undertecknat förvärvsavtal för samtliga projekt som omfattas av ramavtalet. Totalt omfattar ramavtalet 13 bostadsprojekt, att utvecklas och säljas till Slättö.
    

Vårby Bryggor kommer att utvecklas till den första marina stadsdelen i Huddinge kommun och är ett av de större privata utvecklingsområdena i kommunen. Området ligger i direkt närhet till Vårby Strandbad och Gömmarens naturreservat och har ett bra kommunikationsläge med gångavstånd till två tunnelbanestationer samt kommande Spårväg syd. Det sjönära läget gör även att det finns potential att förbättra kommunikationen till området ytterligare genom exempelvis nya färjeförbindelser till Stockholm.
    

Magnolia Bostads ambition är att här utveckla en helt ny attraktiv sjönära stadsdel. Visionen är att utveckla ett område med varierad gestaltning av strandnära bostäder i blandad upplåtelseform, vårdboenden samt eventuellt hotell.
    

Legal rådgivare till Magnolia Bostad var Wigge & Partners och DLA Piper Sweden AB har agerat legal rådgivare till säljaren Spendrups.
    

– Huddinge kommun ser mycket positivt på att tomten köps av en bostadsutvecklare. Detta är ett fantastiskt läge för bostäder med närheten till Mälaren samtidigt som du har shopping i Kungens kurva ett stenkast därifrån och de arbetsplatser som växer fram i Flemingsberg på kort avstånd. säger Malin Danielsson (L) kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.
    

Enligt Stockholm stads ”Vision Söderort 2030” beräknas det totala invånarantalet i Söderort uppgå till omkring 1 miljon år 2030. I takt med att staden växer ökar behovet av nya bostäder. Enligt visionen avses bostäder i varierande storlekar och lägen byggas i Stockholms södra förorter. Vårby Bryggor är ett led i att tillgodose det ökade behovet av bostäder.

alt
IKEA har 14 MEGA Centres i 11 av Rysslands största städer. Totalt har dessa MEGA Centres 275 miljoner årliga besökare. Bilden visar ett IKEA MEGA Center utanför Moskva.

Ledande centrumsutvecklare och operatörer som hyr i IKEA:s varuhus i Ryssland, har under den senaste tiden öppnat över 100 butiker i Ryssland genom förmedlingar till franchisepartners från Mellersta Östern och Turkiet. Franchisegrupper som Alshaya Group, Surya Group och Fiba Group har öppnat totalt 73 butiker, inklusive Starbucks, Marks & Spencer, MAC och Jo Malone.

 

Av de 73 butikerna har 53 butiker öppnats via Alshaya Group, 18 via Fiba Group och två via Surya Group. Det finns 30 turkiska märken som för närvarande har en butik i ett större IKEA Center i Ryssland. Dessa inkluderar turkiska modevarumärke som DeFacto, som nyligen öppnade sin första ryska butik i ett ryskt IKEA MEGA Center. Slutligen har The Noodle House, den asiatiska restaurangkedjan UAE öppnat två restauranger i Moskva, inklusive en i IKEA Center MEGA i Khimki.

 

Svetlana Burzyantseva, uthyrningchef för IKEA Centers i Ryssland, säger:
– Vi har gjort förfrågningar bland franchisepartners som vill etablera sig inom den ryska detaljhandeln. Lanseringen av ett varumärke i Ryssland är ett steg för att komma in och etablera sig på en lovande marknad för återförsäljare. Det är vårt hopp att vi kan fortsätta med detta uthyrningsarbete och stärka våra hyresgäster genom att underlätta för franchisepartners i våra IKEA Centers.

 

IKEA Centers Ryssland har visar en ständig tillväxt och IKEA har stärkt sin position som den ledande och största kedjan av köpcentrum i Ryssland, omfattande en total uthyrningsarea om 2 miljoner kvm.         

 

IKEA Centers Ryssland finns i 11 regioner med 14 så kallade MEGA köpcentrum. Sedan förra året har bolaget utökat sin hyresgästmix med 90 nya varumärken i över 100 butiker, vilka hyr totalt 33.700 kvm. Några av de senaste varumärken som etablerats i ryska IKEA MEGA Centers är Armani Exchange, Custo Barcelona, ​​Helly Hansen, Hunkemoller, Kiko Milano, Lindt, Movenpick och Nyx. Majoriteten av dessa internationella varumärken har tecknat franchiseavtal.

 

För närvarande har IKEA Centers Ryssland ett investeringsprogram om cirka 2 miljarder euro, som är utformat för att leverera innovativa och nya mötesplatser i Ryssland.

alt

Pangeas nya rapport, Pangea Nordic Listed Overview, visar att det har skett en priskorrigering på nordiska fastighetsaktier sedan i höstas. Bilden visar Mikael Söderlundh, analyschef, André Lundberg, projektledare, och Bård Bjølgerud, vd.


Sedan rekordnoteringarna i september förra året har nordiska fastighetsaktier backat 5 procent medan aktiemarknaden generellt har gått i motsatt riktning och ökat med 12 procent. I Sverige, den största marknaden i Norden, har fastighetsaktier tappat 6 procent. Det är framförallt de mindre fastighetsbolagen utanför huvudlistan som har tagit en smäll, visar den nya rapporten Pangea Nordic Listed Overview från Pangea Property Partners.
    

– Efter en urstark kursutveckling över flera års tid har vi nu sett en priskorrigering i den noterade fastighetssektorn. Det är överraskande eftersom bolagens underliggande fastighetsportföljer har fortsatt att öka i värde, men börsnedgången drivs förmodligen av rädsla för dyrare finansiering och nya skattereformer, säger Mikael Söderlundh, partner och analyschef på Pangea Property Partners.
    

Kombinationen av stigande fastighetsvärden och sjunkande börskurser har gjort att de nordiska fastighetsaktierna nu handlas nära sina substansvärden, visar rapporten. De tidigare stora substanspremierna har försvunnit och många enskilda bolag, inte minst i Finland och Norge, handlas till betydande rabatt.
    

– Rabatten i de marknaderna motiveras delvis av en förhållandevis liten noterad fastighetssektor med sämre likviditet, säger André Lundberg, projektledare och partner på Pangea Property Partners.
    

Sett till olika segment har de mindre fastighetsaktierna som är noterade utanför huvudlistan gått svagast och tappat hela 14 procent sedan september förra året.
    

– Många av de här aktierna är volatila och det vi ser är förmodligen en reaktion på senaste årens i vissa fall ganska extrema prisuppgångar, fortsätter André Lundberg.
    

Den nordiska fastighetsmarknaden fortsätter annars att vara stark med god likviditet, positiv hyrestillväxt i många städer och stort intresse från internationella aktörer som söker stabilitet.
    

– Vi ser exempelvis att utländska fonder börjar köpa allt mer i centrala Stockholm, en marknad där svenska institutioner under lång tid varit dominerande, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.
    

Hittills i år uppgår transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden till 117 Mdr kr, att jämföra med 148 Mdr kr under samma period förra året. I Sverige har det genomförts fastighetsaffärer för nästan 50 Mdr kr, vilket är drygt 30 procent lägre än vid samma tidpunkt i fjol.
    

Den noterade fastighetssektorn i Norden (på Nasdaq OMX, Nasdaq First North, Oslo Børs) består av 29 noterade fastighetsaktier med ett samlat börsvärde på 41,6 miljarder euro (+4,7 miljarder euro under senaste året). Cirka 78 procent av börsvärdet finns i Sverige, medan 10 procent finns i Norge, 9 procent i Finland och 3 procent i Danmark. Under det senaste året har de aktierna stigit med 11,9 procent, varav Sverige (+11,9%), Norge (+21,2%), Finland (+5,3%) och Danmark (-4,1%).

måndag, 22 maj 2017 11:51

Skanska investerar 420 Mkr i Warszawa

alt

Skanska påbörjar den andra etappen av kontorsprojektet Spark i centrala Warszawa. Etappen utgör en fjärdedel av kontorskomplexets totala yta.


Skanska investerar cirka 420 Mkr (44 MEUR) i Spark 2 – den andra etappen av kontorskomplexet Spark i Warszawa, Polen. Kontorshuset kommer att bestå av tio våningar, med en total uthyrningsbar yta på cirka 18.000 kvm samt två våningar med parkeringsgarage.
    

Spark 2 byggs på ett strategiskt mikroläge i centrala Warszawa och blir en naturlig fortsättning av Spark 1, med gynnsamma synergier mellan projekten. Byggnaden kommer att bli oberoende certifierad för sin tillgänglighet och är specialutrustad för personer med funktionshinder. Projektet förväntas få LEED Platinum-certifiering.
    

Som helhet kommer komplexet Spark att bestå av tre kontorsbyggnader med en total uthyrningsbar yta på över 70.000 kvm. Den tredje fasen omfattar en 130 meter hög skyskrapa.
    

Byggnationen av den andra fasen kommer att påbörjas under maj 2017 och beräknas vara slutförd under det första kvartalet 2019.

alt

Stenvalvet köper stort i Strängnäs.


Fastighets AB Stenvalvet etablerar sig i Strängnäs genom att förvärva fastigheten Eldsund 6:6 i Strängnäs av Vacse AB. Underliggande fastighetsvärde uppgår till cirka 520 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt. Årshyran uppgår till cirka 34 Mkr. Fastigheten utgör delar av gamla P10-området nordväst om centrala Strängnäs och omfattar cirka 30.000 kvm utbildningslokaler.


Säljarens rådgivare har varit Falkenborn Advokatbyrå samt Catella Corporate Finance.

    

Största hyresgäst i fastigheten, som ligger i området ”Norra Staden” – Strängnäs största utvecklingsområde för bostäder – är Strängnäs kommun som disponerar 99 procent av lokalerna, framförallt för sin gymnasieskola.
  

Tillträdet sker den 30 juni och förvärvet blir en av Stenvalvets största investeringar sedan företaget bildades 2010. Det blir också det senaste tillskottet i den växande portföljen av skolfastigheter inom Stenvalvet.
    

– Strängnäs är en av de orter i Mälardalen som vi sökt investeringsmöjligheter i under en längre tid. Vi hoppas att kommunen ska se Stenvalvet som en naturlig samarbetspart som långsiktig ägare och utvecklare av lokaler för undervisning och omsorg. Med vår breda kompetens och långsiktiga satsning ser vi fram emot att få möjlighet att fortsätta utveckla fastigheten tillsammans med Strängnäs kommun, säger Sara Östmark, affärsutvecklingschef på Stenvalvet.
    

– Eldsund är Vacses enda gymnasium så i och med försäljningen ökar bolagets koncentration avseende fastighetstyp dessutom frigörs kapacitet för ytterligare expansion inom våra fokusområden. Vi är glada att kunna sälja till ett så välrenommerat bolag såsom Stenvalvet som nu fortsätter utvecklingen av fastigheten, säger Fredrik Linderborg, vd Vacse.

alt
Lena Boberg, vd ICA Fastigheter.

 

ICA Fastigheter säljer tolv butiksfastigheter runt om i landet till Secore Fastigheter – ett samägt bolag av Första AP-fonden och ICA Fastigheter. Det underliggande fastighetsvärdet är 1.047 Mkr och fastigheterna har cirka 38.400 kvm uthyrningsbar area med ICA och Apotek Hjärtat som största hyresgäster.

 

Reavinsten för hela det avyttrade fastighetsbeståndet uppgår brutto till cirka 300 Mkr. För ICA Fastigheter innebär det netto en reavinst om cirka 150 Mkr som kommer att resultatföras i andra kvartalet 2017.


De tolv butiksfastigheterna innefattar ICA Nära Norrfjärden, ICA Supermarket Alvesta, ICA Supermarket Hönö, ICA Supermarket Skanör, ICA Supermarket Älvsbyn, ICA Supermarket Örkelljunga, ICA Kvantum Gällivare, ICA Kvantum Kiruna, ICA Kvantum Klippan, ICA Kvantum Landskrona, Maxi ICA Stormarknad Hudiksvall och Maxi ICA Stormarknad Ljungby.


Secore Fastigheter AB
är ett av Första AP-fonden och ICA Fastigheter samägt fastighetsbolag. Bolaget förvärvar och äger fastigheter i Sverige med långa hyresavtal där ICA är dominerande hyresgäst. Efter genomfört förvärv äger Secore Fastigheter 25 butiksfastigheter om 93.900 kvm med ett fastighetsvärde om cirka 2,2 Mdkr.

 

fredag, 19 maj 2017 17:51

Per Frennberg lämnar Alecta

alt
Per Frennberg lämnar nu Alecta, där han har varit anställd sedan år 1995.

 

Alectas kapitalförvaltningschef Per Frennberg lämnar Alecta den 31 maj, efter en överenskommelse med företagets vd. Tony Persson, ränte- och strategichef, har utsetts till tillförordnad kapitalförvaltningschef.

 

– Per Frennberg har gjort ett fantastiskt jobb, och levererat branschledande avkastning under många år. Alecta står dock, liksom hela finans- och försäkringsbranschen, inför nya utmaningar i en allt mer digitaliserad framtid, och vi behöver kontinuerligt effektivisera oss. Per och jag har inte varit eniga i alla delar om hur detta ska ske, säger Magnus Billing, vd för Alecta.

 

Per Frennberg har varit anställd på Alecta sedan 1995, varav chef för kapitalförvaltningen och medlem av företagets ledningsgrupp sedan 2009.