3 maj 2024

Redaktionen

alt
I kv. Sländan, i centrala Södertälje, nära Storgatan, ska ED Bygg i Etapp 1 färdigställa 136 hyresrätter. Totalt bedömer Magnolia att det kan byggas 441 hyresrätter i Etapp 1 i kv. Sländan med bedömd inflyttning 2019.

 

Totalentreprenaden av kv. Sländan 7, Södertälje, avser nybyggnation av flerbostadshus omfattande 136 fullt fungerande lägenheter för bostadsändamål med tillhörande biutrymmen. Ett garage med plats för cirka 130 parkeringsplatser under del av fastighetens kvarter kommer också att byggas.

 

Bygglovet har projekterats tillsammans mellan Magnolia Bostad och ED Bygg. Byggstarten är planerad till fjärde kvartalet i år.

 

– Det är glädjande att fortsätta utveckla vårt lyckade samarbete med Magnolia Bostad i Södertälje, säger Anders Whass, vd för ED Bygg Sverige AB.

 

Med denna order är ED Bygg nu totalentreprenör för cirka 600 lägenheter i området.

alt
Karlastaden, på Hisingen i Göteborg, ska inrymma tio kvarter med 2.000 bostäder och 70.000 kvm kommersiell yta, för att bli Nordens högsta bostadshus,  Karlatornet.  Sedan ett år tillbaka är NREP strategisk partner till Serneke i projektet.

 

Byggnadsnämnden i Göteborg beslutade i tisdags att föreslå kommunfullmäktige att anta detaljplanen för Karlavagnsplatsen, där Karlastaden och Karlatornet ska växa fram. Enligt tidplanen väntas kommunfullmäktige besluta om ett antagande den 15 juni. 

 

– Detta är en milstolpe i arbetet, inte bara för oss men också för staden Göteborg. Stadens förvaltningar och tjänstemän har visat ett stort engagemang och en vilja att lösa utmaningarna i detta unika projekt. Under hela resan har vi upplevt ett gott samarbete, säger Ola Serneke, vd på Serneke och initiativtagare till Karlastadsprojektet. 

 

Även bland de runt 50 medarbetarna på Karlavagnsgatan, där arbetet med projekteringen av Göteborgs nya stadsdel och Nordens högsta hus pågår för fullt, var det ett välkommet bevis på att arbetet följer planen och att ytterligare ett steg mot byggstart är taget.

 

– Detta var ett viktigt delmål! Vår organisation har tillsammans med stadens representanter gjort ett fantastiskt jobb med att på utsatt tid få fram en stor och komplex detaljplan för ett projekt som verkligen sätter Göteborg på kartan. Vi kan känna oss stolta, säger Jörgen Eriksson, vd Karlastaden Utveckling AB.

 

Under det granskningsskede som föregått beslutet i byggnadsnämnden har 50 yttranden kommit in kring detaljplanen. Stadsbyggnadskontoret konstaterade i sitt tjänsteutlåtande till nämnden att remissinstansernas synpunkter är tillgodosedda varpå byggnadsnämnden föreslog kommunfullmäktige att ”anta detaljplan för Bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen inom stadsdelen Lindholmen”.

alt
Tävlingen om det nya kulturhuset i Bergsjön, Göteborg, vanns av Sweco Architects. Kulturhuset på Rymdtorget ska stå klart år 2020.

 

Arkitekttävlingen om det nya kulturhuset i Bergsjön, Göteborg, är avgjord. Det vinnande förslaget Kulturkorgen är utformat av Sweco Architects och är såväl en inre som en yttre miljö – ett hus och ett torg. Nu påbörjas arbetet med kulturhuset som ska stå färdigt år 2020.

 

Ur det vinnande förslagets beskrivning: ”Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön ökar kulturnärvaron och blir en plats som erbjuder tusen möjligheter att få till sig, att delta, att göra och att uttrycka sig. Kulturhuset är som en korg fylld med möjligheter och som uppmuntrar till att fortsätta att binda och fläta samman drömmar och influenser till nya vackra helheter. Det som skapas här är det som formar och utvecklar kulturer och samhällen in i framtiden. Det görs genom historier, uttryck, erfarenheter.”

 

Kulturhuset på Rymdtorget växer ut ur en befintlig kulle, skruvar sig neråt och landar på ett torg. Byggnaden har en öppen och inbjudande fasad och väver ihop inne och ute till en händelserik helhet. På torget finns en rik yttre miljö med sittplatser, grönska, lek, spel, scen och soltrappor. Atriet är öppet mot himlen och kring detta inre torg organiserar sig byggnadens olika delar.

 

Huset och dess yttre miljö kommer att innehålla bibliotek, kafé, ateljéer, verkstäder, mötesrum och arrangemangssal men också platser som inte ställer anspråk utan är generella – för att träffas, prata, hänga och umgås. Arkitekterna betonar att kulturhusets gestaltning är viktig men framför allt har det utformats för att möjliggöra många aktiviteter. Ett öppet och tillåtande hus gör det lättare för livet att uppstå och kulturhuset i Bergsjön är öppet för alla göteborgare.

 

Det nya kulturhuset i Bergsjön ska präglas av nyfikenhet, lekfullhet och upptäckarglädje. Det ska vara färgstarkt, rikt och välkomnande, en plats för den tolerans som vårt samhälle så väl behöver.

 

Tävlingen arrangerades av Higab och SDF Östra Göteborg i samverkan med Fastighetskontoret och Park & Naturförvaltningen i Göteborgs stad. Tävlingen anordnades i enlighet med Lagen om offentlig upphandling och i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Tävlingsteam för Sweco Architects var: Margareta Diedrichs, PeGe Hillinge, Ann Legeby, Thorbjörn Andersson, Cecilia Rossing, Marcus Morichetto, Caroline Zima. Visualisering: Sofia Kourbetis, Linda Hansson.

alt
NREP köper ett logistikprojekt i Brunna, Upplands Bro, av NCC, som nu påbörjar planeringen för ytterligare en etapp i området.

 

NREP Logicenters har avtalat med NCC om att köpa logistikprojektet Önskebrunnen i Brunna, Upplands Bro, för fastighetsvärde om 150 Mkr. Önskebrunnen är den andra etappen i Brunna Logistikpark och fastigheten har en total uthyrningsbar yta om cirka 14.400 kvm, varav cirka 3.000 kvm är uthyrt vid försäljningen. Inga hyresgarantier lämnas vid försäljningen.

 

– NREP Logicenters har sedan tidigare förvärvat mark i Brunna, där vi nu startat att uppföra en egen anläggning. Förvärvet av NCC:s fastighet ger oss möjlighet att erbjuda potentiella kunder flexibilitet och en snabb lösning medan vi utvecklar våra större egna anläggningar i området, som de i ett senare skede kan växa in i. Detta är ett led i att kunna stödja våra kunder i deras tillväxt, säger Matthias Kettelhoit, Commercial Head of Logicenters.

 

Brunna logistikpark har mycket goda förutsättningar för lager och logistik med en närhet till Stockholm och ett strategiskt läge invid E18, vilket gör det lätt att angöra samtidigt som det är ett utmärkt skyltläge.

alt
Eva Nordström, vd för SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening). 


 

Standard & Poor’s har gett Stockholms Kooperativa Bostadsförening det långsiktiga kreditbetyget AA-. På kort sikt har SKB erhållit den högsta möjliga ratingen A-1+ och K-1.

 

Eva Nordström, vd för SKB säger i en kommentar:

– Vår stabila finansiella bas och låga affärsrisk ger SKB goda upplåningsmöjligheter och utmärkta förutsättningar för ett fortsatt bostadsbyggande. Det är ett bevis på att SKB är mycket välskött.

 

SKB:s marknadsvärde uppgick vid årsskiftet 2015/2016 till 16,2 Mdr kr och med 7.765 lägenheter är SKB den största privata hyresrättsaktören på Stockholmsmarknaden.

 

Under våren har SKB:s medlemmar börjat flytta in i nyproducerade fastigheter i Norra Djurgårdsstaden och i Sundbyberg. Nu bygger SKB även på Kungsholmen och framtida hus är planerade i till exempel Bromma och Årsta samt på Södermalm, Värmdö och Lidingö.

alt

                                                                                                                              

Rich Cavallaro, Anders Danielsson, Peter Wallin och Pierre Olofsson.

                                                                                                                                
Skanskas vice vd Rich Cavallaro, som för närvarande ansvarar för byggverksamheten i USA, har valt att återgå till sin tidigare roll som vd för Skanska USA Civil. Han kommer i den rollen att fokusera på lönsamheten i USA Civil verksamheten och  som en konsekvens av det lämnar han arbetet i koncernledningen. Cavallaro ersätter Mike Cobelli, som får en roll som senior rådgivare och kommer att stötta arbetet i att stärka lönsamheten i USA Civil. 
    

Vidare får Anders Danielsson, för närvarande vice vd med ansvar för Skanska Infrastructure Development och Skanska UK, och Peter Wallin, vice vd och ekonomidirektör, utökade uppdrag. Danielsson kommer att behålla ansvaret för Infrastructure Development och dessutom ta sig an ansvaret för USA Civil, USA Building och USA Inc, medan Wallin kommer utöver sin nuvarande roll även får ansvar för Skanska UK.
    

Slutligen är Pierre Olofsson fortsatt ansvarig för de nordiska byggenheterna och får ett koncernövergripande ansvar för arbetet med arbetsmiljö och -säkerhet. Samtliga förändringar börjar gälla från den 1 juni.

onsdag, 24 maj 2017 11:34

Nya ägare och partners i NCM

alt

Johanna Holmberg, ny vd, och Bernt-Olof Gustavsson, strategisk rådgivare, går in som nya partners och ägare i NCM Development tillsammans med Lars Toll, tidigare vd som nu blir vice vd och operativ chef.


NCM Development tar in två nya partners, Johanna Holmberg och Bernt-Olof Gustavsson. Johanna Holmberg går in som ny vd och partner. Hon kommer närmast från Projektengagemang där hon var Affärsområdeschef Byggnad. Bernt-Olof Gustavsson, med lång erfarenhet av fastighetsbranschen och ett förflutet bland annat som vd på KF Fastigheter, ansluter som strategisk rådgivare och partner. Lars Toll, som har varit vd sedan 2009, tar framöver rollen som Operativ Chef men också vice vd och partner. Han blir tillsammans med Johanna Holmberg och Bernt-Olof Gustavsson bolagets nya ägare.
    

Rekryteringarna är ett led i NCMs nya strategiska inriktning där bolaget breddar uppdraget och tar ett helhetsgrepp på utvecklingen av samhällets mötesplatser.
    

– Vi ska vara med och bidra till att lösa många fler av de utmaningar som samhällets mötesplatser står inför idag. Det kan vara allt från frågor kring handel och service men också behovet av fler bostäder som ska utvecklas i kombination med de sociala utmaningar som finns i många av våra förorters bostadsområden och centrum. Tillsammans med rätt expertis och systematik bidrar vi till ett hållbart samhällsbyggande, säger Lars Toll.
    

Ambitionen är att bredda ägandet med fler nya partners som bidrar till NCMs fortsatta utveckling.

alt

Kungsleden säljer en fastighet med bostadsutvecklingspotential i stadsdelen Uppsalastadsdelen Flogsta.


Kungsleden har tecknat avtal om försäljning av fastigheten Flogsta 22:3 i Uppsala samt de obebyggda fastigheterna Tumba 7:231 och 7:237 i Botkyrka. Avyttringarna är i linje med Kungsledens strategi att sälja fastigheter med bostadsutvecklingspotential och de båda transaktionerna ger upphov till en initial resultateffekt om 13 Mkr.
    

Fastigheten Flogsta 22:3 är belägen i stadsdelen Flogsta i Uppsala. I dagsläget finns en byggnad om 2.000 kvm på fastigheten som till största delen är uthyrd till en ICA-butik. Kungsleden har tillsammans med Uppsala kommun identifierat fastigheten som lämplig för framtida bostadsutveckling och byggrättspotentialen bedöms uppgå till omkring 20.000 kvm BTA.
    

Köparen erlägger en initial köpeskillingen om 42,5 Mkr samt en garanterad tilläggsköpeskilling om 10 Mkr senast sex år efter tillträdet. Ytterligare tilläggsköpeskilling kan bli aktuell beroende på den slutliga detaljplanens utformning. Fastigheten kommer att frånträdas i juli.
    

Fastigheterna Tumba 7:231 och 7:237 omfattar drygt 18 hektar obebyggd mark och är belägna i Botkyrka kommun. Köpeskillingen uppgår initialt till 20 Mkr. Därutöver tillkommer en eventuell tilläggsköpeskilling vid lagakraftvunnen detaljplan.

alt
Willhem har adderat lägenheter i fastigheten på Herrhagsgatan 58 i Karlstad.

 

Genom att bygga om befintliga ytor som inte används optimalt i fastigheterna går det att skapa nya attraktiva bostäder. Under året har Willhem genomfört flera lyckade ombyggnationer som bland annat har lett till att ungdomar fått efterlängtade bostadskontrakt. 

 

– Idag diskuteras i första hand hur vi kan underlätta nyproduktionen i landet. Det är en jätteviktig fråga, men vi får inte glömma bort det befintliga beståndet som utgör den dominerande andelen av bostäderna, säger Peter Lundstedt, fastighetsdirektör hos Willhem.  

 

Att titta på vad som går att göra av ytor som redan finns i beståndet, och som har potential att användas mer effektivt, är något som Willhem har tagit fasta på i sin fastighetsutveckling. Under de senaste åren har en inventering gjorts av outnyttjade ytor, som till exempel källare, lokaler och vindar. Dessa ytor lämpar sig ofta väl för konvertering till mindre lägenheter.

 

I Karlstad har Willhem exempelvis tillskapat 25 lägenheter genom konvertering. Främst handlar det om små lägenheter för förstagångshyresgästen eller studenten.

 

– Karlstad växer och som en stor bostadsaktör känns det väldigt roligt att kunna bidra med ett tillskott till utbudet av studentlägenheter. Förhoppningen är att kunna omvandla fler ytor till lägenheter. För närvarande finns planer för ombyggnation till åtminstone åtta nya lägenheter under 2017, säger Göran Bergsten, fastighetschef i Karlstad.

alt
Fastigheten Tranan 4 i Kalmar kommer att bebyggas med cirka 200 lägenheter.

 

Riksbyggen har förvärvat fastigheten Tranan 4 i Kalmar, där Liljas Personbilar ligger för närvarande. Planen är att bygga cirka 200 bostäder på fastigheten som har ett mycket bra läge centralt i Kalmar med närhet både till handel och goda kommunikationer.

 

– Strax före jul blev det klart att Riksbyggen kommer att bygga 125 bostäder, både hyres- och bostadsrätter, vid Fredriksskans i Kalmar. Genom förvärvet av Tranan 4 kan Riksbyggen ta ytterligare ett steg för att skapa fler attraktiva och mer hållbara bostäder i Kalmar, säger Michael Lindebring, marknadsområdeschef för Riksbyggens affärsområde Bostad i Kalmar.

 

Fastigheten har närhet både till Lindöfjärden och stora grönområden och gränsar i nordöst till ett av Kalmars populäraste villaområden. Säljare är Ingemar Andersson som bedriver verksamhet med Liljas Personbilar på fastigheten.

 

– Det behöv fler bostäder i Kalmar och jag är därför mycket nöjd med affären med Riksbyggen. Samtidigt som Kalmar får fler bostäder kan jag nu flytta vårt servicecenter till den gamla Volvofabriken på Hansa City-området där vår försäljningsanläggning redan finns, säger Ingemar Andersson, ägare till Liljas Personbilar.

 

Riksbyggen räknar med byggstart under 2019 och en första inflyttning under 2020. I närheten har Riksbyggen nyligen färdigställt tre bostadsrättsföreningar med totalt 126 lägenheter.