4 maj 2024

Redaktionen

alt
Castellums fastighet på Makadamsgatan 15 i Helsingborg.


Hjälpmedelscentralen Medelpunkten har tecknat ett hyresavtal i Castellums fastighet på Makadamgatan 15 på Väla Södra i Helsingborg. De kommer att hyra 2.850 kvm för kontor, produktion och lager och flyttar in den 1 januari 2018.
    

I och med detta avtal är samtliga kontorsytor i fastigheten uthyrda. Sedan tidigare hyr Mediaköket Grafiska AB 2.000 kvm produktionslokaler i fastigheten.
    

– Vi är glada att Medelpunkten valt att flytta in i vår fastighet och kommer fortsätta utvecklingen av fastigheter i det här området där vi ser en stor efterfrågan på den här typen av lokaler, säger Matts Borgström, affärsområdeschef på Castellum i Helsingborg.

alt
Bergs oljehamn.


Mark- och miljödomstolen fastslog i dag att Nacka kommun inte har tillräckliga skäl för att säga upp Circle K:s tomträttsavtal i Bergs gård. Trots Tunnelbaneavtalet anser domstolen att det saknas nödvändiga statliga och regionala beslut som gör att Bergs oljehamn kan avvecklas. Domen kommer att överklagas.
    

– Vi är överraskade över domstolens beslut. Domstolen har inte förstått att Nacka bygger stad. Det måste vara möjligt för Nacka kommun att kunna använda den mark man äger och kunna bygga bostäder i stället för att lagra olja där, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande. 
    

Visionen att omvandla Bergs gård från oljehamn och ett hållbart område för boende har drivits av Nacka kommun sedan början av 2000-talet. Den rättsliga tvisten handlar om Nacka kommun har rätt att säga upp Circle K från ett tomträttsavtal som träffades 1958. Avtalet går ut den 31 december 2018 och domen, som kommer att överklagas till Svea hovrätt, innebär att processen med att utveckla omkring 2.000 bostäder vid Bergs gård förhalas ytterligare. Nästa möjliga tillfälle för kommunen att säga upp tomträtten är år 2059.
    

Planerna att bygga bostäder vid Bergs gård ingår som en viktig del i Tunnelbaneavtalet där Nacka kommun kommit överens med staten och Stockholms läns landsting om att total bygga omkring 13.500 nya bostäder. 
    

– Bergs gård ligger inom influensområdet för tunnelbanan och är en viktig del för att kommunen ska kunna bygga bostäder enligt ingångna avtal med staten och SLL samt enligt kommunala och regionala utvecklingsplaner för bostadsbyggande och stadsutveckling, säger Lena Dahlstedt, stadsdirektör Nacka.

måndag, 29 maj 2017 12:11

NCC bygger Tollare Terrass i Nacka

alt
Det nya området Tollare i Nacka kommer totalt att rymma cirka 900 bostäder.


NCC har fått i uppdrag av Bonava att bygga 124 lägenheter i området Tollare i Nacka, Stockholm. Ordervärdet uppgår till 339 Mkr. Projektet omfattar fem punkthus med ett underliggande garage i tre våningar.  Husen kommer att byggas i en terrass-konstruktion och ha sjöutsikt. Uppdraget är en totalentreprenad. Planerad byggstart är i augusti och de nya bostäderna beräknas vara klara för inflyttning första halvåret 2020.
    

Tollare i Nacka ska bli en skärgårdsstad där närheten till naturen och vattnet tas till vara. Omkring 900 nya bostäder, förskolor, äldreboende och lokaler för handel, service och arbetsplatser ska finnas i området.

måndag, 29 maj 2017 12:03

Trianon köper Malmö Entré

alt
Entré Malmö genomgår en stor renovering för att öka kundflödet på grund av centrumets svaga utveckling sedan öppnandet år 2009. Det nya namnet blir Malmö Plaza och satsningen är tänkt att resultera i totalt cirka 110-115 butiker.

 

Fastighetsbolaget Trianon, med säte i Malmö, har förvärvat Malmö Entré av tyska CRI (Commerz Real Investmentgesellschaft mbH Tyskland). Trianon har även ingått en avsiktsförklaring med Malmö stad som innebär att Malmö stad avser verka för att det tecknas hyresavtal i Entré för samhällsservice. Trianon vill också verka för att 100 lägenheter i sitt bestånd på sikt ska kunna upplåtas för att motverka hemlöshet.

 

– Entréfastigheten har en enorm potential. Vi är glada att kunna genomföra detta förvärv och har en långsiktig plan för att utveckla fastigheten med ökat fokus på bland annat kultur, aktiviteter och samhällsservice som komplement till handeln. Avsiktsförklaringen med Malmö stad är en del i vår långsiktiga satsning, inte bara i detta projekt, utan i hela Malmö, säger Olof Andersson, vd för Trianon.

 

Förvärvet omfattar fastigheterna Malmö Rolf 6 och Malmö Uno 5 och omfattar totalt 40.000 kvm. Säljare är tyska CRI (Commerz Real Investmentgesellschaft mbH Tyskland) och förvärvet kommer att vara slutfört den 26 juni. I samband med förvärvet har Trianon ingått en avsiktsförklaring med Malmö stad. I den åtar sig Malmö Stad att verka för att verksamheter som rör samhällsservice ska teckna hyresavtal i Entré.

 

Bostadsbyggandet i området kring Värnhem och Östervärn har tagit fart vilket talar för att behovet av ytterligare behov av samhällsservice i området.

 

Trianon för också diskussioner med Malmö stad om att upplåta sammantaget 100 lägenheter i sitt bestånd, för grupper som saknar egen ekonomisk förmåga att efterfråga en egen bostad, för att motverka hemlöshet i staden.

 

– Det är glädjande att Entréhuset nu kan bli en myllrande mötesplats och samtidigt innebära möjligheter för fler att få en trygg boendesituation. Det här visar tydligt på vikten av samverkan med näringslivet i vårt arbete för att bygga Malmö helt, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden i Malmö stad.

 

– Trianon är fast förankrat i Malmö med ett bestånd i olika delar av staden. Vi vill vara en del av Malmös framtida utveckling och bidra med olika typer av hållbara investeringar i staden. Vi ser nu fram emot att utveckla Entré till ett attraktivt stadsdelscentrum och mötesplats för Malmöborna, säger Olof Andersson.

måndag, 29 maj 2017 09:36

Skanska investerar 440 Mkr i Lodz

alt
Brama Miasta är Skanskas tredje kontorsprojekt i polska Lodz, cirka tolv mil väaster om Warszawa. Det kommer att bestå av två kontorshus med ett total uthyrningsbar yta på över 40.000 kvm.


Skanska investerar 440 Mkr (46 (MEUR) i den första etappen av kontorskomplexet Brama Miasta i Lodz, Polen. Kontorshuset kommer att bli 15 våningar högt med en total uthyrningsbar yta på cirka 27.500 kvm samt två våningar parkeringsgarage.


Brama Miasta, som ligger bredvid en ny järnvägsstation i det centrala affärsdistriktet New City Centre, kommer att utvecklas till en plats för företag, investerare, turister och boende i Lodz. Arkitekturen kommer att vara noggrant utformad för att tillgodose behoven hos funktionshindrade personer. Kontorskomplexet kommer att erhålla certifikatet ”byggnad utan barriärer”. Projektet förväntas dessutom få LEED Gold-certifiering.
    

Totalt kommer Brama Miasta att bestå av två kontorshus med ett total uthyrningsbar yta på över 40.000 kvm, inklusive ett markplan med butiker, restauranger och andra bekvämligheter. Etapperna kommer vara oberoende av varandra och möjliga att avyttra till olika investerare. Byggnationen av den första etappen förväntas att vara slutförd under det andra kvartalet 2019.
    

Brama Miasta är Skanskas tredje kontorsutvecklingsprojekt i Lodz, efter de föregående projekten Green Horizon och Nowa Fabryczna.

alt
”Cheesegrater” (Ostrivjärnet) eller Leadenhall Building, om 225 meter på Leadenhall Street 122 i London City, färdigställdes i juli 2014. Skyskrapan har ritats av Rogers Stirk Harbour + Partners. I bakgrunden syns The Gherkin (Gurkan), 180 meter hög och färdigställd år 2004 av Skanska.

 

Kinesiska C C Lands förvärv av Leadenhall Building för 12,8 Mdr har slutförts. Säljarna British Land och Oxford Properties, ägt av OMERS, pensionsbolaget för Ontarios kommunanställda) gör en reavinst om 7-8 Mdr kr. OMERS är Kanadas största pensionsbolag med cirka 72 miljarder kanadensiska dollar, cirka 488 Mdr kr, i tillgångar.

 

Som Tidningen Fastighetsaktien skrev i början på mars i år skulle förvärvspriset för de 225 meter höga landmärket ”Cheesegrater” (Ostrivjärnet) eller Leadenhall Building, vara 1,15 miljarder pund. Denna avsevärda köpeskilling har nu CC Land erlagt. 

 

Försäljningen var villkorad av att C C Land erhållit aktieägararnas godkännande för transaktionen. Detta godkännande erhölls vid en särskild bolagsstämma för C C Lands aktieägare den 18 maj.

 

C C Land Holdings Ltd, är ett bolag ägt av den kinesiska fastighetsmagnaten Cheung Chung-Kiu, som äger tre i Hongkong noterade bolag: CC CK Land, YT Realty samt Yugang International, en tillverkare av förpackningsmaterial.

 

British Land och Oxford Properties ägde The Leadenhall Building i ett 50/50 joint venture, bildat år 2010. Försäljningen markerar slutet på ett mycket framgångsrikt partnerskap mellan British Land och Oxford Properties som har utvecklat fastigheten. Försäljningsvinsten blev betydande eftersom projektet nya Leadinging Building endast kostade 286 miljoner pund, cirka 3,19 Mdr kr. Leadenhall Building färdigställdes år 2014 på 122 Leadenhall Street, där det ursprungligen fanns en fastighet om 54 meter och som uppfördes 1969 som ett huvudkontor för Commercial Union.

 

Leadenhall Buildning, omfattande 84.000 kvm, var vid färdigställandet år 2014 den fjärde högsta skyskrapan om 225 meter i London, efter ettan The Shard 306 meter, tvåan One Canada Square 236 meter och trean Heron Tower 230 meter.
 
British Land och Oxford Properties var rådgivare i försäljningen Cushman & Wakefield, Eastdil Secured, Mayer Brown och Herbert Smith Freehills.

alt
Inflyttning i Skellefteås högsta bostadsrättsförening skedde snabbt i 13 våningar respektive 10 våningar. HSB brf Landmärket. Foto Patrick Degerman.

 

Intresset för att bo i brf Landmärket i centrala Skellefteå var redan från början mycket stort. Projektet sålde snabbt slut och inte mindre än 46 av 67 lägenheter gick till HSB:s bosparare, 17 till medlemmar och resterande 4 till allmänheten.

 

Lägenheternas boarea var för 2 till 4 rum och kök mellan 71,5 och 91 kvm. Priset var mellan 1.175.000 kr och 2.640.000 kr med månadsavgifter om 3.884 - 4.798 kr

 

– Vår satsning på bostadsrätter i centrala Skellefteå har mottagits mycket väl, säger Björn Dahlberg, vice vd/affärsområdeschef nyproduktion HSB Norr. Brf Landmärket blir, precis som namnet antyder, ett tydligt landmärke med sina två hus på 10 respektive 13 våningar.

 

Lägenheterna har inglasad balkong och de flesta även fin utsikt över staden och horisonten.

 

– Att underlätta samverkan mellan människor är alltid viktigt när HSB bygger bostäder, säger Björn Dahlberg. I brf Landmärket finns exempelvis gemensam bastu- och relaxavdelning samt inrett övernattningsrum för gäster.

alt
Daimyo Property vill helst bygga 42.800 kvm, varav bostäder om cirka 13.500 kvm på en tomt för en bensinstation vid Østre Aker vei i Oslo. Bild: Topic Arkitekter.

 

Daimyo Property vill bygga 42.800 kvm bostäder och kommersiella fastigheter på en tomt för en bensinstation vid Østre Aker vei i Oslo, nära Økern centrum.

 

– Det här är en tomt med mycket bra läge i det framtida Økern med närhet till kollektivtrafik, inklusive en framtida ny spårvagnslinje. För oss är detta en viktig tomt, och det finns ett omfattande arbete att göra framöver, säger vd Espen Aubert i Daimyo Property till norska Estate Nyheter.

 

Topic Arkitekter och A-Lab har gjort en första plan tillsammans med Building Services för det 16.000 kvm stora tomtområdet. Av de inlämnade handlingarna framgår det att Daimyo Property vill helst bygga 42.800 kvm, varav bostäder om cirka 13.500 kvm. Alternativt kommer bolaget bygga cirka 60.000 kvm för kommersiella fastigheter.

 

– Utvecklaren vill ha nya byggnader på tomtmark där bensinstationen ligger, nya byggnader för en multifunktionell stadsdel med betoning på industri/handel, säger Topic Arkitekter.

 

– Området utgör en felande länk mellan flera etablerade och framtida urbana strukturer och som kommer att kännetecknas av omfattande omvandlingar till täta multifunktionella stadsdelar. Projektet har en nyckelroll för att länka samman området med stadsdelen Hovin, framhåller Topic Arkitekter.

 

Enligt Aubert kommer Daimyo Property att genomföra detta projekt tillsammans med en eller två strategiska partners.

alt
Midroc utvecklar en ny centrumbyggnad med flera funktioner i Husie, Malmö.

 

Midroc utvecklar nu Bulltofta friluftsstad, en ny stadsdel i Husie, Malmö. Området kommer att inrymma cirka 500 nya bostäder samt lokaler för verksamheter. Nu byggstartar Midroc en ny centrumbyggnad som blir granne med de servicefunktioner som tidigare finns i området.

 

Den nya centrumbyggnaden kommer att inrymma två kommunala LSS-boenden, en banklokal på drygt 400 kvm samt ytterligare en lokal på 50 kvm. Där LSS-verksamheten ska bedrivas kommer det att finnas en gruppbostad med sex lägenheter, ett serviceboende med elva lägenheter och två evakueringslägenheter.

 

Centrumbyggnaden byggs i ett integrerat bostadsområde med blandad bebyggelse samt med goda allmänna kommunikationer och serviceutbud. I omgivningen finns Bulltofta naturområde, affärer och annan närservice.

 

– Byggnaden kompletterar de centrumfunktioner som finns i Bulltofta friluftsstad, och adderar samtidigt fina arkitektoniska kvaliteter med sina tegelfasader och sitt moderna formspråk, säger Anders Koch, affärschef i Midroc.

Den nya centrumbyggnaden byggs i tre till fem plan, nära Sallerupsvägen. Den totala byggnadsytan uppgår till knappt 3.000 kvm. Framför fastigheten anläggs en parkeringsyta för 21 fordon. Grundläggningsarbetena har påbörjats och hyresgästerna kommer att kunna flytta in i byggnaden i september nästa år.

 

– Detta är Midroc Constructions andra byggstart inom Bulltofta friluftsstad och som totalentreprenör är det givetvis hedrande att vi får fortsatt förtroende att utveckla området, säger Björn Niklasson, distriktschef i Midroc.

Bulltofta Friluftsstad är ett utvecklingsområde i stadsdelen Husie. Området är granne med Bulltofta rekreationsområde och kommer fullt utbyggt bestå av 500 nya bostäder, verksamhetslokaler och kommunal service. Närservice i form av livsmedelsbutik, bank och snabbmatsrestaurang finns redan i området, liksom cirka 250 befintliga bostäder. Hela området beräknas stå klart vid årsskiftet 2020/2021.

alt
Illustration på den nya byggnaden i NetPort Science Park. Bild: Anders Törnqvist arkitektbyrå.

 

NetPort Science Park står inför en större expansion som ska resultera i 700 nya arbetsplatser och med inslag öppna för allmänheten med biografsalonger, restaurang och utställningsytor. Förra året beslutade Karlshamnsfastigheter ABs styrelse att även en konsertlokal ska innefattas i byggnaden. På fredag presenteras innehållet i det nya bygglovet.

 

– Istället för att kopiera sådant som görs i storstäderna så tar vi vara på det som är specifikt för just den här orten och försöker hitta spetsen som gör platsen både nationellt och internationellt konkurrenskraftig, säger NetPort Science Parks vd Samuel Henningsson. Vi kommer dessutom bli den enda science parken i Sverige med både konsertlokal och biografer, fortsätter han.

 

Arkitekt Anders Törnqvist ser ett starkt kulturellt intresse i Karlshamn som tagit sig många positiva uttryck. Han ser därför stora vinster med att inkludera kulturen med dess värden i utvecklandet av ny innovativ teknik och forskning.

 

– Sverige är känt för bra formgivning och teknisk utveckling, men sällan för kombinationen. Genom att kombinera kultur och teknik i rätt utformning skapar vi en berikande miljö som blir unikt för Karlshamn. I bästa fall en framgångsfaktor, säger arkitekt Anders Törnqvist.

 

– Det här är en viktig satsning för kommunens attraktionskraft, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson.

 

– Detta är den största satsningen som Karlshamnsfastigheter har gjort och den kommer att få en stor betydelse även byggnadsarkitektoniskt, säger Marie Håkansson Wahlström, vd för Karlshamnsfastigheter AB.