4 maj 2024

Redaktionen

alt
Fastighets AB Stenvalvet förvärvar för 149,5 Mkr en skolfastighet i Umeå som är hyrd till Internationella Engelska Skolan.


Kungsleden har avtalat om att sälja fastigheten Aspgärdan 18 (Gamla Slakteriet) i Umeå i två separata transaktioner, vilka kommer att slutföras vid lagakraftvunnen detaljplan och genomförd fastighetsreglering. Detta beräknas ska i slutet av året då frånträde av de båda fastigheterna också kommer att ske. Köpare är dels Fastighets AB Stenvalvet, dels HSB. Cushman & Wakefield har varit säljarens rådgivare i affären.
    

Den ena delen av fastigheten är bebyggd med skolbyggnad som är uthyrd till Internationella Engelska Skolan. Den ska säljas till Fastighets AB Stenvalvet för 149,5 Mkr före avdrag för latent skatt. Transaktionen ger upphov till en positiv resultateffekt om 7,5 Mkr i samband med frånträde.
    

Kungsleden har drivit en detaljplaneprocess för att omvandla resterande del av fastigheten till bostäder. Den nya detaljplanen som är under framtagande medger omkring 18.500 BTA bostäder samt ytterligare 2.500 BTA för kommersiella ändamål. Denna del av fastigheten har förvärvats av HSB. Den positiva resultateffekt som uppstår vid frånträde av fastigheten bedöms uppgå till omkring 58 Mkr och är beroende av den slutliga detaljplanens utformning.
    

Fastigheten Aspgärdan 18 uppfördes för slakteriverksamhet under 50- och 60-talet och har därefter byggts om och till i omgångar för att används till lättindustri, kontor, lager och eventverksamhet. Under 2013 påbörjade Kungsleden arbetet med att utveckla fastigheten till en ny attraktiv stadsdel med bostäder, skola och service. Som en första del av utvecklingen konverterades de befintliga lokalerna till ändamålsenliga och moderna skollokaler för Internationella Engelska skolan som startade sin verksamhet här hösten 2015. Därefter tog detaljplanearbetet vid för att utveckla ett nytt attraktivt bostadsområde.
    

– Vi är stolta över att ha fått vara med och utveckla Gamla Slakteriet i Umeå både ur ett fastighets- och stadsutvecklingsperspektiv och över det värde som har skapats under resans gång. Nu får de nya ägarna ta vid och förvalta skolan samt bygga vidare på den nya stadsdelen som vi tillsammans med Umeå kommun har skapat, säger Frida Stannow Lind, fastighetsutvecklingschef på Kungsleden.
    

I och med denna försäljning har Kungsleden sålt omkring 150.000 kvm av den bostadsutvecklingspotential som har identifierats i fastighetsbeståndet till priser mellan 2.500 och 10.000 kr/kvm BTA. Försäljningarna beräknas sammantaget generera en vinst på cirka 300 Mkr, varav 42 Mkr realiserades under 2016. Den kvarvarande potentialen för bostadsbyggrätter i Kungsledens fastighetsportfölj uppskattas uppgå till omkring 330.000 kvm.  

onsdag, 31 maj 2017 09:12

Balder blir delägare i SHH Bostad

alt
Misha Moeremans d’Emaus, vd och koncernchef, SHH Bostad AB och Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder.

 

Genom en nyemission tillförs SHH 100 Mkr i nytt kapital samtidigt som Balder inträder som ägare till 20 procent av aktierna i SHH Bostad AB. Styrelsen i SHH Bostad AB (publ) (”SHH”) har därför, med stöd av årsstämmans bemyndigande, beslutat att genomföra en riktad nyemission till Fastighets AB Balder.

 

SHH:s verksamhet, med fokus på bostadsutveckling inom segmentet ekonomiskt tillgängliga bostäder, expanderar snabbt under god lönsamhet. Efter genomförd emission uppgår SHH:s egna kapital till över 400 Mkr, vilket i kombination med den nyligen avslutade emissionen av en företagsobligation om 230 Mkr, ger bolaget god kapacitet att möta marknadens intresse för SHH:s bostadsprodukter.

 

– Vi är mycket glada att kunna välkomna Balder som ny delägare. SHH kommer även framgent att i hög grad vara ledningsägt, men nu kompletteras ägarbilden med en välrenommerad extern aktieägare. Det ger SHH tillgång till expansionskapital och skapar nya intressanta affärsmöjligheter, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd och koncernchef, SHH Bostad AB.

 

– Jag känner ett mycket stort förtroende för SHH:s organisation och bolaget är en av Sveriges mer intressanta bostadsutvecklare med sitt fokus på ekonomiskt tillgängliga bostäder. För Balder är detta en spännande möjlighet att få delta i SHH:s fortsatta expansion, säger Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder.

 

För år 2015 redovisade SHH Bostad AB en omsättning om 251,4 Mkr med ett resultat om 20,1 Mkr. Tillgångarna var 413,5 Mkr med en soliditet om 32,8 procent.

alt
Sege Park, visionsvy. Illustration: Mandaworks

 

Området Sege Park i Kirseberg ska omvandlas till grön stadsbebyggelse med blandade funktioner. Malmö stads tekniska nämnd godkände idag markanvisningsavtal för elva utvalda aktörer, som tillsammans kommer skapa bostäder i varierade former för olika behov.

 

– Vi är glada över att ha fått ihop en bra mix av byggherrar. De kommer att komplettera varandra väl och bidra till en framgångsrik utveckling av Sege Park. Vi ser olika boendeformer framför oss: radhus, bostadsrätter i flerfamiljshus, hyreslägenheter och en boendegemenskap av privatpersoner. Det kommer också att bli spännande att se hur 30-talshusen kan omvandlas till nya bostäder, säger Pernilla Andersson, fastighetskontorets projektledare.

 

Fastighetskontorets markanvisningsprogram offentliggjordes i februari 2016. Markanvisningsprogrammet omfattar uppskattningsvis 500 lägenheter, 25 radhus och ca 2.500 kvm bruttoarea som kan användas till lokaler eller fler bostäder. Ytterligare två kvarter ligger utanför detaljplanen och ingår därför inte i markanvisningsprogrammet.

 

Markanvisningsavtal har tecknats med följande 11 aktörer:

Boklok Housing AB, Botrygg Bygg AB, ByggVesta AB, Derome Hus AB, Trianon Sege Park AB (Fastighets AB Trianon), Kooperativa Hyresrättsföreningen Röda Oasen, MKB Fastighets AB, Parkering Malmö AB, Serneke Projektstyrning AB, Tallfarm AB, samt Wästbygg Projektutveckling Sverige AB.

 

För den tolfte utvalda aktören, Sundprojekt AB, väntas markanvisningsavtal tecknas inom kort.

 

Trianon är en av de 11 aktörer som tilldelats en markanvisning i Sege Park. Bolaget kommer både att stå för nybyggnation och omvandling av tidigare sjukhusbyggnader till moderna bostäder.

 

– Sege Park är ett fantastiskt område med en unik miljö. Här kommer vi bygga hyresrätter för framtidens konsumenter. Den pågående digitaliseringen påverkar synen på framtidens boende och i det här projektet ska vi tillgodose de behoven. Vi är mycket stolta och glada över att ha fått en markanvisning i Sege Park, säger Olof Andersson, vd för Trianon.

 

Om Sege Park

Inriktningen för omvandlingen av Östra sjukhusområdet anges i Planprogram Sege Park, Pp 6047, som godkändes av stadsbyggnadsnämnden 2015. Detaljplan för del av fastigheten Östra Sjukhuset 2 m fl har varit på samråd hösten 2016. Planen förväntas antagas av stadsbyggnadsnämnden under hösten 2017.

 

Fastighetskontoret fick in 28 intresseanmälningar för att bygga bostäder i Sege Park. Av dessa valdes 11 aktörer ut, som tekniska nämnden godkände markreservationer för. Vid utvärderingen har stor vikt lagts på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Fastighetskontoret har vid fördelningen av byggrätter eftersträvat att få med både större och mindre, nyare och mer väletablerade byggherrar samt en blandning av hyresrätter, bostadsrätter eller ägarlägenheter och mer otraditionella boendekoncept. Intresse för befintliga byggnader i området och särskilda önskemål om byggrätter har också vägts in i bedömningen.

 

– Hållbarhet är ett centralt begrepp för hela tanken med Sege Park, med klimatsmarta lösningar och satsningar som leder till social hållbarhet och ökad samhällsnytta. De nya bostäderna skapas både för de som vill hyra och äga. Det är så vi bygger Malmö helt, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

 

– Nu påbörjar vi snart omvandlingen av den charmiga sjukhusmiljön Sege Park till nästa hållbara Malmöstadsdel, tillsammans med en lång rad spännande och nytänkande byggherrar, säger Anders Törnblad (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.

alt
Investeringsvolymen för hotellfastigheter under första kvartalet 2017 var mest positiv för Tyskland, Italien och Spanien.

 

Tyskland har haft sitt mest aktiva första kvartal i år avseende köp av hotellfastigheter, enligt en rapport från CBRE. Under första kvartalet 2017 förvärvades hotellfastigheter i Tyskland för totalt 1,15 miljarder euro, cirka 11,25 Mdr kr, motsvarande en ökning med 55 procent jämfört med föregående år. Denna starka utveckling är en följd av att det under Q4 2016 fanns förvärvserbjudanden om totalt 2,19 miljarder euro, cirka 21,4 Mdr kr, på hotellfastighetsmarknaden i Tyskland.

 

Sammantaget uppgick de europeiska hotellfastighetsinvesteringar under första kvartalet 2017 till 3,82 miljarder euro, en minskning med 14 procent jämfört med föregående år. En ökad investeringsvolym för hotellfastigheter noterades inte bara i Tyskland. I Italien förvärvades hotellfastigheter under Q1 för 229 miljoner euro, en ökning med 48 procent liksom Spanien där det förvärvades hotellfastigheter under Q1 för 564 miljoner euro, motsvarande en ökning med 24 procent.

 

Däremot sjönk investeringsvolymen för hotellfastigheter i Frankrike med –84 procent, Norden med –21 procent, Benelux med –36 procent, Centraleuropa med –46 procent, Portugal med –14 procent samt Irland med –45 procent. I UK var däremot investeringsvolymen oförändrad med –0,4 procent.

alt
AB Bostäder i Borås planerar att uppföra två höghus som är sammanbyggda och delar på trapphus och hissar. De nya lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara under 2019/2020 och entreprenaden för bostäderna kommer att upphandlas under hösten.


Nu har AB Bostäder i Borås fått bygglov för Hulta torg. Det innebär att en ny ICA-butik kommer att byggas på en av torgets befintliga parkeringar. Butiken beräknas öppna under våren 2018. Därefter startas nyproduktionen av 112 nya bostäder i två hus om vardera 17 våningar.
    

Planerna för Hulta torg offentliggjordes i november 2015. Sedan dess har planeringen för utformningen varit i full gång. Under årets Hej Hulta-dag var det många hultabor som såg framtidsplanerna på bild för första gången och de var positiva till den förändring som nu görs av torget och till de bostäder som kommer att byggas där.
    

− Från bostadsbolagets sida är vi mycket positiva till den förändring som vi nu påbörjar på Hulta. Vi har haft dialog med boende och företagen runt torget de senaste åren och vet att många ser framemot en öppnare och tryggare torgmiljö att vistas i, säger Bengt Engberg, vd på AB Bostäder i Borås.

tisdag, 30 maj 2017 14:19

Galären bygger för 290 Mkr i Luleå

alt
Bostadshuset i kv Hägern på Varvet i Luleå är Galärens hittills största bostadssatsning. Bild: Tirsén & Aili Arkitekter


I dag togs det första spadtaget för ett 15 våningar högt bostadshus med en Coop livsmedelsbutik i markplan i kvarteret Hägern i centrala Luleå. Spadtaget togs av Luleås kommunalråd Niklas Nordström tillsammans med representanter från byggherren Galären och byggentreprenören Selbergs. Inflyttningen är beräknad till våren 2019 och bygget är beräknat till att kosta cirka 290 Mkr.
    

– Det är bra att Luleå fortsätter att förtätas med nya bostäder i det här området. Jag upplever också att en livsmedelsbutik är en efterfrågad service i området av Luleåborna, säger Niklas Nordström.
    

Huset, som har ritats av Tirsén & Aili Arkitekter, ska rymma 121 lägenheter och utöver livsmedelsbutiken även två våningsplan under mark för bilar. Huset byggs enligt kraven för Miljöbyggnad nivå silver. Bland annat får det solceller för energiförsörjning och de som vill ska kunna ladda sin bil, moped eller cykel med el i de varma garagen.
    

– Byggprojektet är Galärens enskilt största på bostadssidan någonsin, så det är ett spännande men även utmanande projekt vi nu har framför oss, säger Simon Sundström, projektledare på Galären.

tisdag, 30 maj 2017 13:31

Hufvudstaden rekryterar Lethenström

alt

                                                                                                                  
Hufvudstaden har rekryterat John Lethenström (bilden) till ny Chef Fastighetsutveckling. Han kommer närmast från tjänsten som vice vd för Betongindustri AB. Dessförinnan har han under många år haft flera olika roller inom Skanska, bland annat som projektchef och teknikchef. Lethenström tillträder sin tjänst på Hufvudstaden den 14 augusti och kommer att ingå i koncernledningen.
    

– Det är med stor glädje vi hälsar John Lethenström välkommen till Hufvudstaden i befattningen som Chef Fastighetsutveckling. Hans breda kompetens inom både projektverksamhet och ledarskap kommer ytterligare stärka våra möjligheter till ökade satsningar på utvecklingsprojekt, säger Ivo Stopner, vd Hufvudstaden.

tisdag, 30 maj 2017 13:20

CLS köper för 347 Mkr i Dortmund

alt
Gotic Haus i Dortmund passar bra in i CLS Holdings portfölj.


CLS har tecknat avtal om förvärv av kontorsfastigheten Gotic Haus i Dortmund, Tyskland, för 347 Mkr (35,6 MEUR) exklusive kostnader, från en amerikansk investerare. Gotic Haus på Westfalendamm 100 i östra innerstaden i Dortmund omfattar 22.296 kvm kontorsutrymme med en beläggningsgrad på 94,6 procent för närvarande genererar en hyresintäkt på 2,8 MEUR per år, vilket återspeglar en initial nettoavkastning om 7,1 procent.
    

Fastigheten har en diversifierad hyresgästbas bestående av 15 hyresgäster och en vägd genomsnittlig oförutsedd leasingperiod på 3,3 år. Fastigheten ligger intill U-Bahn-stationen Kohlgartenstrasse, från vilken det tar mindre än tio minuter med tåg för att nå stadens centrum.
    

Transaktionen kommer att finansieras med befintliga likvida medel och skuld från en lokal tysk bank.
    

– Förvärvet överensstämmer med vår strategi att investera i kontorslokaler med hög kvalitet i stora städer över våra tre kärnmarknader: Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Uthyrningsmarknaden i Dortmund fortsätter att förbättras och denna investering kompletterar vår befintliga portfölj samtidigt som det erbjuder flera kapitalförvaltningsmöjligheter, säger Fredrik Widlund, vd för CLS Holdings.

alt
llustration av Byggvestas kompisboende i kvarteret Spårvägen i Sorgenfri i Mlmö. Bild: Utopia Arkitekter

 

Nu är det dags för inflyttning i UngBo 12-huset i Sorgenfri, Malmö! De elva kompislägenheterna som ByggVesta uppfört är ett resultat av kommunikationsprojektet UngBo 12, som genom olika inititativ väckt debatt om ungas bostadssituation. I eftermiddag är det inflyttningsfest i kvarteret Spårvägen med tal, musik och förhandvisning av lägenheterna.

 

– Med kommunikationsprojektet UngBo engagerade vi unga i hela staden att debattera bostadsbristen och aktivt påverka sin bostadssituation. Byggvestas kompislägenheter är ett bra exempel på byggande som tar sin utgånggångpunkt i ungas förutsättningar och behov, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

 

Bostadsbristen är idag utbredd och den slår hårt mot svaga grupper på bostadsmarknaden. Mellan 2011 och 2015 genomförde Malmö stad tillsammans med bygg- och fastighetsbranschen kommunikationsprojektet UngBo för att väcka debatt om bostadsbristen bland unga.

 

Under 2011-2012 fick UngBo in över 350 bidrag i en webbaserad idétävling, där unga mellan 18 och 30 år fick skicka in sina förslag på hur de vill bo i i framtiden. Många av förslagsställarna var Malmöbor, men projektet fick också in bidrag från bl.a. Frankrike, Holland och Kanada.

 

Totalt engagerade sig över 70.000 unga i tävlingen. Parallellt pågick våren 2012 en tävling där Sveriges arkitektstudenter fick ge förslag på framtidens hållbara boende för unga. Vinnarna i de båda tävlingarna ställdes ut på Sveriges första boutställning av unga för unga i Båghallarna under september 2012.

 

Efter utställningen utlyste UngBo en markanvisningstävling bland sina samarbetspartners med fokus på bostäder till unga. Tävlingsbidragen skulle utgå från de förslag, koncept och idéer som kommit in till UngBo:s idétävling – förslag som på flera sätt utmanade rådande byggregler och byggnormer.

 

I februari 2013 utsågs ByggVesta tillsammans med Utopia Arkitekter till vinnare i UngBo:s markanvisningstävling. ByggVestas vinnande bidrag är ett kompisboende, där det är enkelt för två kompisar att dela på bostaden. Här finns en stor uppfinningsrikedom gällande förvaring och flera gemensamma utrymmen för möten och umgänge. Till sommaren är UngBo-husets 11 kompislägenheter i kvarteret Spårvägen i Sorgenfri inflyttningsklara.

alt
Serneke får möjlighet att utveckla en blandad stadsdel i anslutning till Veddesta Centrum, ny pendeltågsstation och framtida tunnelbanestation. Bild: Okidoki


Kommunstyrelsen i Järfälla beslutade den 29 maj att gå vidare i planerna att tillsammans med Serneke etablera en helt ny stadsdel i Veddesta. Via ett markanvisningsavtal får Serneke ensamrätt att under tre år förhandla med kommunen om överlåtelse och exploatering av området. En detaljplanen ska tas fram gemensamt av kommunen och Serneke.
    

I markanvisningsavtalet anges att parterna ska verka för att projektområdet planläggs för ny bebyggelse med bland annat bostäder, idrott, kontor, hotell, skola, handel och kultur. En skidslinga i inomhusmiljö ingår också i avsiktsförklaringen.
    

– Vi ser det som en självklarhet att tänka på folkhälsa, integration och utbildning i planeringen av bostäder och nya stadsdelar. Genom att bygga för motion och idrott i kombination med skolor, kultur och näringsverksamhet skapar vi förutsättningar för dessa aspekter. Det vill vi vara med och skapa här tillsammans med Järfälla kommun, säger Ola Serneke, vd på Serneke.
    

Markområdet ligger på den västra sidan av E18 i anslutning till det nuvarande Veddesta Centrum och i direkt anslutning till den nyöppnade pendeltågsstationen och tunnelbanans framtida blå linje. Projektet möjliggör en exploatering på mellan 90.000 och 150.000 kvm BTA.
    

– Jag är glad att Serneke vill vara med och utveckla Järfälla med stadsmässighet och livskvalitet i ett av kommunens mest attraktiva lägen, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.