4 maj 2024

Redaktionen

alt
Första spadtaget för MAN:s serviceanläggning på Stora Bernstorp togs av fr. v. Karsten Vestergaard, vd, Vestergaard Nielsen A/S, Anders Jarl, vd, Wihlborgs Fastigheter, Niels-Jörgen Toft Jensen, vd Sverige/Norge, MAN Truck & Bus, Christer Pettersson, servicemarknadschef Sverige, MAN Truck & Bus.

 

Wihlborgs har tecknat avtal med MAN Truck & Bus om att bygga en serviceanläggning på Stora Bernstorp i Burlövs kommun. Servicecenteret för lastbilar och bussar med tillhörande kontorsytor om totalt 2.300 kvm ska MAN hyra på ett 20-årigt avtal. Entreprenör blir det danska bolaget Vestergaard Nielsen A/S, som tidigare byggt en serviceanläggning åt MAN i Danmark. Investeringen för Wihlborgs uppgår till 66 Mkr och avkastningen beräknas till 7 procent. Inflyttning planeras till 1 juli 2018.

 

– Vi är glada att tillsammans med MAN få möjlighet att skapa en modern verkstadsanläggning. Fastigheten har ett utmärkt läge för denna typ av verksamhet med direkt anslutning till de stora europavägarna, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

– Med den här investeringen bekräftar MAN tydligt sina ambitiösa planer i Sverige och då framför allt i Skåne, säger Fabian Knappik, Country Manager MAN Truck & Bus Sverige AB.

alt
Galären kontrakterar Luleås första self storage-aktör.

 

Galären tecknade i dagarna ett hyresavtal med företaget Lättlagrat om en lokal på 1.400 kvm ute vid Universitetet. Sedan tidigare är Cramo och Tools Momentum hyresgäster i fastigheten. Lättlagrat erbjuder såväl kortsiktiga som långsiktiga förvaringslösningar för privat- och företagskunder – ett koncept som är nytt för Luleå.

 

– Vi ser att denna tjänst är starkt efterfrågad i Luleå och då känns det extra kul att vara först ut med att erbjuda Luleåmarknaden en komplett lagerlösning. Lokalen har ett mycket bra logistiskt läge i och med de nya genomfartsleder som byggts i området under senare år. Dessutom får vi kommunens återvinning som granne framöver och den drar ju väldigt mycket folk och trafik, säger Roger Hedström på Lättlagrat.

alt
De norra husen är samlade runt en större gård där områdets natur med berghällar och naturmark bevaras.
 
alt
Husen vid torget i det norra området, sett från Snapphanevägen. I gatuhusen ska det finnas lokaler för café, frisör och handel. Nära torget byggs samlingslokalen.

 

alt

Illustrationsplan för Tallbyhov.

 

alt

Perspektiv från den södra delen av Tallbyhov.

 

På Snapphanevägen i Tallbohov i södra Jakobsberg planerar kommunen för 500 nya bostäder, både hyres- och bostads­rätter, en förskola, ett torg med lokaler för handel och service och en samlings­lokal. Just nu är förslaget på detaljplanen ute på granskning där invånarna kan tycka till. Enligt ett avtal som finns har Tornet Bostadsproduktion AB, möjlighet att bygga cirka 165 bostäder i området. Vem som bygger resterande bostäder i Tallbohov bestäms efter avslutad granskning.

 

Området ligger längs med Snapphane­vägen i södra Jakobsberg. I närheten finns två förskolor samt Tallbohovs­kolan med elever från för­skoleklass till årskurs 9. På andra sidan E18 ligger Barkarby handelsområde.

 

I området planeras för två grupper av bostadshus som är mellan två och tio våningar. Totalt blir det 500 lägenheter och två radhus med ett tiotal bostäder. Parkeringshus byggs under bostadshusen. Området får en förskola, ett torg, en samlingslokal och lokaler för handel och service.

 

En ny cykelväg längs med Snapphanevägen byggs och promenadstråket bevaras. Det finns möjlighet att bygga en gång- och cykelbro över E18 till Barkarby handelsområde.

 

Byggstart för området planeras till tidigast vinter/vår 2018.

alt
I nära samverkan med Väsbyhem ska Midroc bygga 219 bostäder i Eds Allé, intill Prästgårdsmarken i Upplands Väsby.

 

Väsbyhem har tecknat ett entreprenadavtal med Midroc avseende nybyggnad av flerbostadshus och parhus i Upplands Väsbys nya bostadsområde Eds Allé. Kontraktet omfattar 194 lägenheter, 25 parhus och ett par butikslokaler. Första spadtaget tas under torsdagen den 1 juni.

 

– Byggstarten sker redan i sommar, så den första inflyttningen kan ske under sista kvartalet 2018, berättar Mattias Holm, distriktschef på Midroc. Vi jobbar parallellt med färdigprojekteringen av en andra etapp som kommer omfatta ytterligare drygt 160 bostäder. På så sätt kan de olika byggetapperna avlösa varandra på ett smidigt sätt.

 

Planeringen av det nya bostadsområdet har pågått under ett par års tid, i nära samarbete med Väsbyhem.

 

– Det är fantastiskt roligt att äntligen få sätta igång produktionen tillsammans med Midroc, och sätta prägel på Upplands Väsbys nya stadsdel, Eds Allé, säger Johan Liderfors, projektchef på Väsbyhem.

 

– Vi tecknade ett partneringavtal med Väsbyhem 2015, vilket innebar att vi startade en samverkansprocess för att optimera nytänkande och erfarenhetsåterföring i det här nybyggnadsprojektet. Vi ville gemensamt fokusera på hur vi skulle erhålla nöjda hyresgäster och samtidigt nå en låg totalkostnad, säger Mattias Holm.

 

Eds Allé kommer byggas intill Prästgårdsmarken i Upplands Väsby. Det nya bostadsområdet planeras för en blandad småskalig bebyggelse i en kvartersstruktur med alléer och gröna skyddade gårdar.

 

Fakta

Byggherre: AB Väsbyhem

Totalentreprenör: Midroc

Antal bostäder: 194 lägenheter, 25 radhus, 1 lokal

Boarea: cirka 14.000 kvm

Ordersumma: cirka 400 Mkr

Byggtid: augusti 2017 - juni 2020

alt
Duvan 6, även kallad Copper Building, ligger på Klara Södra Kyrkogata 1, nära Centralstationen i Stockholm.

 

KPA Pensionsförsäkring, har som del av Folksamgruppen, tillträtt tomträtten till kontorsfastigheten Duvan 6 i centrala Stockholm (CBD) på Klara Södra Kyrkogata 1. Fastigheten kallas även Copper Building. Säljare är private equity-firman Mengus och dess fond Mengus 2011. Transaktionen genomförs som en bolagsförsäljning. Cushman & Wakefield och Mannheimer Swartling agerade finansiell respektive juridisk rådgivare till Mengus i transaktionen. Köpeskillingen offentliggörs inte.

 

Duvan 6, är en kontorsfastighet och en tomträtt om cirka 9.700 kvm. Fastigheten ligger alldeles intill Centralstationen i ett område som genomgår en utveckling i ett idealiskt kommunikationsläge.

 

– Det är glädjande att vi får möjligheten att förvärva denna kontorsbyggnad i de mest centrala delarna av Stockholm där efterfrågan på kontor är mycket god och dessutom ökar. Läget måste vara ett av Sveriges bästa för kontor, säger Lars Johnsson som är chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.

 

– Vi är mycket nöjda med att ha genomfört vår affärsplan och uppnått våra mål avseende utveckling och uthyrning. Copper Building är den första avyttringen från Mengus 2011, säger Per Niklasson, Managing Partner på Mengus.

 

Lokalerna i Copper Building har de senaste åren uppgraderats och förädlats av säljaren, vilket innebär att de har en god standard. Fastigheten är klassad enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM In-Use. Polisförbundet, KFO och Svenska kyrkan är några av hyresgästerna.

 

Mengus förvärvade år 2014 Duvan 6 av Fabege. Fabege köpte i sin tur Duvan 6 av Whitehall som köpte fastigheten år 2003 av Drott i ett förvärv med flera fastigheter om totalt cirka 5 Mdr kr.

 

I och med förvärvet av Duvan 6 har Folksamgruppen kommit mer än halvvägs i arbetet med att under de närmaste åren öka fastighetstillgångarna med 10 Mdr kr. Värdet av Folksamgruppens fastigheter uppgår idag till omkring 24 Mdr kr samt cirka 27 Mdr kr under Folksamgruppens fastighetsförvaltning.

alt
Framtida Veddesta. Visionsbild: White arkitekter

 

Järfälla kommun och Stockholms läns landsting har skrivit avtal om att, utöver den redan planerade stationsuppgången i anslutning till Barkarby station, bygga ytterligare en stationsuppgång som ska ligga centralt mitt i de framtida stadskvarteren i Veddesta. Avtalet innebär att Järfälla kommun satsar ytterligare 91 Mkr, öronmärkta för den nya stationsuppgången.

 

– Veddesta står inför en spännande omdaning som nu möjliggör bostäder, sjukhus, skola, kontor, multisportanläggning, hotell och handel. Det finns ett stort intresse för att investera i Veddesta. En andra t-baneuppgång kommer att ha stor betydelse för den framtida utvecklingen och öka områdets attraktionskraft ytterligare, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

 

Järfälla kommun har även skrivit ett markanvisningsavtal med Serneke, vilket ger bolaget ensamrätt att under tre år förhandla med kommunen om överlåtelse och exploatering av området.

onsdag, 31 maj 2017 14:45

Nya chefer på Stockholmshem

alt

                                                                                                                                        

Stockholmshem förstärker bolagets verksamhet inom miljö och lokaler. Charlotte Lundqvist (bilden t v) är ny chef för lokalenheten och Johanna Wikander (bilden t h) är ny miljöchef.

 

Charlotte Lundqvist kommer senast från Locum där hon bland annat arbetat som förvaltningsområdeschef, medan Johanna Wikander närmst har varit hållbarhetsstrateg på fastighetskontoret i Stockholms stad. Tidigare har hon arbetat på Skanskas koncernstab med miljöfrågor och dessförinnan som miljöansvarig för Skanskas nordiska enhet för bostadsutveckling.

alt

                                                                                                                                       

Kommunägda Mitthem i Sundvall, med drygt 5.700 lägenheter och en balansomslutning på 1,8 Mdr, har rekryterat Lotta Björklund (bilden) som ny vd. Hon har 20 års erfarenhet inom kommunala bostadsbolag och har hon jobbat inom olika kommunala bostadsbolag i olika roller.

 

Närmast har Lotta Björklund varit vd för Timråbo. Hon tillträder sin nya tjänst den 1 december. Fram till dess kommer Mitthems ekonomichef Anette Bergman vara tillförordnad vd.

 

Mitthems tidigare vd Marie Selin rekryterades i slutet av förra året till NP3 Fastigheter som ansvarig för bolagets organisations- och verksamhetsutveckling.

alt
Riksbyggen bygger nu 136 lägenheter åt brf Lokstallet på stationsområdet mitt i centrala Växjö.

 

Den 7 juni sätter Riksbyggen spaden i marken för brf Lokstallet, omfattande 136 lägenheter på stationsområdet mitt i centrala Växjö. Det första spadtaget tas bland annat av Catharina Winberg, ledamot kommunstyrelsen med ansvar för bostadsfrågor (m), Leif Linde, vd för Riksbyggen och blivande boende i brf Lokstallet.

 

– Det är mycket glädjande att vi nu kan starta bygget som är den sista byggnationen på stationsområdet och som ger ett rejält tillskott av nya bostäder i ett mycket attraktivt läge i centrala Växjö. Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och vi tror på Växjö och vill vara med och bidra till en framtida tillväxt av kommunen, säger Michael Lindebring, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

 

Brf Lokstallet blir ett kringbyggt, intimt bostadskvarter med två atriumgårdar och som utformats med inspiration både från Köpenhamn och från gamla magasinsbyggnader som funnits på stationsområdet.

Runt den ena gården byggs små, men yteffektiva lägenheter i storlek 1-3 rum och kök enligt Riksbyggens StegEtt-koncept. Kring den andra gården byggs luftiga lägenheter i storlek 2-5 rum och kök. 

 

– Brf Lokstallet är ett bra exempel på hur vi inom Riksbyggen arbetar för att bygga bostäder som många olika målgrupper kan efterfråga. Vi har också stort fokus på "livet mellan husen", till exempel genom att skapa en gemensam takterrass med festlokal samt en gemensamhetslokal på innergården för föreningens medlemmar, tillägger Michael Lindebring.

 

Inflyttningarna i kvarteret kommer att ske löpande i fyra etapper mellan hösten 2018 och hösten 2019.

alt
Sedumtak, solceller och takterrasser är karaktäristiska inslag i SSM:s projekt Platform West i Roslags Näsby.

 

Nu har SSM påbörjat försäljningen av 109 yteffektiva bostadsrätter med egen balkong eller uteplats vid Roslagsbanans station i Roslags Näsby, Täby kommun. Projektet, som kallas för Platform West, kommer att innehålla gemensamhetsytor i form av en takterrass och en grönskande innergård. Byggnaden kommer att vara certifierad enligt Miljöbyggnad Silver och ha en hög grönytefaktor, vilket bland annat återspeglas via gröna tak samt sedumtak med solceller, klätterväxter på en fasad samt avfallskvarnar i samtliga bostäder. En första inflyttning beräknas till slutet av 2020. 

 

Roslags Näsby kommer framöver att sammankopplas med den befintliga bebyggelsen i området via en bro och därmed bli en ny grön och livfull stadsdel med urban karaktär. Totalt planeras här för cirka 1.400 bostäder i området tillsammans med kommersiella lokaler, skola samt ett nytt torg och en ny park.

 

I våras fick SSM även en markanvisning för 270 bostäder, varav 180 hyresrätter, i den nya Täby Park, en stadsdel som på sikt ska innehålla minst 6.000 bostäder och mellan 4.000 och 5.000 arbetsplatser. SSM planerar för byggstart för projekten under 2018 med inflyttning 2020.

 

SSM:s projekt Platform West i Roslags Näsby får en hög grönytefaktor och består av nyskapande arkitektur i fem till åtta våningar med fasader av puts, tegel och träpanel i varierande kulörer samt gröna tak och sedumtak med solceller. Total BOA uppgår till 4.901 kvm och bostäderna består av ett, två samt fyra rum och kök där majoriteten har egen balkong eller uteplats. BOA varierar mellan 26-84 kvm, varav merparten har en bostadsyta om 26-50 kvm.         

 

Gemensamhetsytor planeras för i form av en takterass och en grönskande innergård. I byggnadens bottenplan planeras för kommersiella lokaler med utsikt över det nya torget vilket skapar goda förutsättningar för bland annat uteserveringar. En första inflyttning beräknas till slutet av 2020.

 

– Platform West erbjuder vår målgrupp – morgondagens urbaniter – ett yteffektivt boende med en hög grönytefaktor tolv minuter från Stockholms innerstad. Täby kommuns fokus på hållbarhet är i linje med SSM:s ambitioner, vilket är extra inspirerande i detta projekt, säger Mattias Roos, vd och koncernchef SSM.