4 maj 2024

Redaktionen

alt
Sundbybergs stads försäljning av Terränglöparen 9 i Hallonbergen kan följas av fler.

 

Fastighets AB Förvaltaren i Sundbyberg har sålt fastigheten Terränglöparen 9 i Hallonbergen till Brf Terränglöparen 9 för ombildning till bostadsrätt. Fastigheten ligger på Lötsjövägen 9-99 och har 463 lägenheter, vilket gör ombildningen till den enskilt största i Sundbyberg – och förmodligen en av de genom tiderna största i Sverige. Köpeskillingen är 625 Mkr.

 

– Ombildningen är en första del i Förvaltarens ägardirektiv med att göra det möjligt för bolagets hyresgäster i Hallonbergen att ombilda hyresfastigheterna de bor i till bostadsrätter, säger Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande (m).

 

Terränglöparen 9 i Hallonbergen var ett av de första stora projekten när Hallonbergen med cirka 2.200 lägenheter byggdes på 1960- och 70-talen. Fastigheten med 463 lägenheter har en bostadsarea om 35.238 kvm och 2.145 kvm lokalyta.

 

– Hela stadsdelen står inför en omfattande utveckling med byggplaner för flera tusen hyres- och bostadsrätter, plus en förnyelse av Hallonbergen centrum. Ombildningen är en del i Sundbyberg stads långsiktiga arbete med att öka mångfalden och valfriheten mellan boendeformer i alla stadsdelar, säger Mikael T Eriksson.
 

Utöver Terränglöparen 9 har bostadsrättsföreningarna i Vandraren 8 med 505 lägenheter och i Stigfinnaren 8 med 344 lägenheter fått ett erbjudande att köpa sina respektive fastigheter i Hallonbergen för ombildning till bostadsrätt. Därutöver har Orienteraren 8 och Skidåkaren 7 anmält intresse för att ombilda.

alt
Ett flerfamiljshus i trä beläget i Enskededalen, ritat av Arkitema Architects och med byggherren Titania, vann tävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2017. Foto: Erik Lefvander

 

För åttonde året i rad har Stockholms stad arrangerat tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. I år var intresset stort eftersom drygt dubbelt så många stockholmare röstade jämfört med förra året. Sammanlagt 10.300 röster räknades innan vinnaren kunde utses. Årets pris gick till Modellvillan i Enskede.

 

– Det är en värdig vinnare – ett vackert hus som fint smälter in i omgivningen. Det är också roligt att vi slog rekord i antalet röster, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert.

 

– Vi är väldigt hedrade över att stockholmarna har valt Modellvillan som Årets Stockholmsbyggnad, säger Ola Göransson, partner och ansvarig arkitekt på Arkitema Architects.

 

Juryns kommentar

”Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera.”

 

Modellvillan vann till slut tävlingen överlägset med över 4.600 av de 10.275 rösterna. Tvåa kom Kungliga Musikhögskolan med nästan 1.600 röster.

 

Tanken med tävlingen är att skapa engagemang för det moderna Stockholm – och att uppmuntra till diskussion om hur vi vill att vår huvudstad ska se ut.

 

– Staden växer och vi behöver många nya bostäder, men även service, infrastruktur och mycket annat. För att klara detta vill vi involvera stockholmarna. Vi vill diskutera och kommunicera stadsbyggnadsfrågor. Tävlingen är en viktig del i det arbetet, säger stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi.

 

Arkitema och Titania

Modellvillan är ritad av Arkitema Architects. Byggherre är Titania.

 

– Utmaningen var att skapa ett traditionellt hus med ett samtida uttryck som fungerar ihop med den befintliga bebyggelsen. Resultatet blev ”tradition with a twist” och det är fantastiskt kul att grannar och folk i området gillar huset, säger Ola Göransson, på Arkitema Architects.

 

– Att Modellvillan får Stockholmarnas eget arkitekturpris är extra roligt. Det kan ofta vara kontroversiellt att lägga till en årsring till staden, men de flesta har uppskattat hur den moderna tillbyggnaden, som ersatt en sliten industrilokal, kompletterar området, säger Nikan Ghahremani, projektchef på Titania.

 

Modellvillan fick sitt pris i form av en graverad plakett i brons föreställande tornet på Stadshuset i Stockholm. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert vid en ceremoni i Stockholmsrummet, Kulturhuset, den 1 juni, 2017.

 

Finalisterna

De tio finalisterna som presenterades av juryn fick tillsammans 10.275 röster.

Rösterna fördelades enligt följande:

Byggnad 7. Modellvillan. 4.629 röster.

Byggnad 6. Kungliga Musikhögskolan. 1.582 röster

Byggnad 1. Bro över Rinkebystråket. 807 röster.

Byggnad 5. Husarviksgatan. 785 röster.

Byggnad 10. Tillfällig saluhall Östermalmstorg. 567 röster.

Byggnad 9. Stockholm Continental. 558 röster.

Byggnad 8. Radhus Schlytersvägen. 542 röster.

Byggnad 3. Förskolan Ferdinand. 312 röster.

Byggnad 4. Grythundsgatan. 260 röster.

Byggnad 2. Flerbostadshus Vällingby. 233 röster.

 

Om tävlingen

Varje år färdigställs hundratals byggnader i det växande Stockholm. Flera av dem är värda att uppmärksammas för sin skönhet och sitt bidrag till stadens utveckling med nya mötesplatser, ny miljöteknik och nya funktioner.

 

Tävlingen börjar med att alla får nominera byggnader. En jury väljer ut tio finalister som sedan tävlar om priset. Juryn utgår från byggnadernas arkitektur, hållbarhet, funktion, innovation och betydelse för Stockholm. Vinnaren koras i en omröstning där alla får delta.

alt

Söderport, ett bolag som ägs till hälften av Sagax och Hemfosa, sålde en logistikfastighet, om 134.000 kvm, i Torslanda, Göteborg, till NRP i mars i år. Köpeskillingen var 979 Mkr. Fastighetens uthyrningsbara area omfattar 134.000 kvm.

 

NRP (Ness, Risan & Partners), med säte i Oslo, är bland annat en logistikspecialist. Bolaget NRP, som finansierar shipping och fastigheter, grundandes i juni år 2000 av Christian Ness, Rangvald Risan och Anita Nesheim.

 

NRP Fund VII planerar nu att investera mer än 500 MEUR i Norden, eftersom NRP arbetar för en slutlig stängning av fond VII.

 

Förutom investerat kapital om 140 MEUR från inhemska investerare har kapitalrådgivaren Real Asset Partners i London, reserverat en andel om 20 MEUR i fonden NRP Fund VII.

 

NRP Fund VII har redan tillsammans med partners investerat 320 MEUR i fyra logistik- och kommersiella fastigheter i Sverige, Norge och Danmark.

 

– Intresset för vår fond VII har överträffat alla våra förväntningar. Nu, med fyra fastighetsinvesteringar, som redan finns på plats, arbetar vi med att investera ytterligare 200 MEUR på den nordiska fastighetsmarknaden, i linje med vår strategi, säger Axel Wroll-Evensen, partner i NRP.

 

Eftersom NRP ofta uppmanar partners att investera tillsammans med fonden, förväntar sig NRP att det underliggande fastighetsvärdet överstiger 500 MEUR.

 

Investeringarna består för närvarande av två fastigheter i Sverige, en i Danmark och en i Norge. Alla fastigheter som förvärvades under hösten 2016, omfattande mer än 300.000 kvm, har företag som Staples, Volvo, Tryg Forsikring och Santa Maria som långsiktiga hyresgäster.

 

Med en uppskattad avkastningskvot om 3,5 procent är fonden i en bra position för att säkerställa löpande utdelningar för investerare. (Avkastningskvoten är förhållandet mellan utdelningsavkastningen på eget kapital och avkastningen på en långfristig statsobligation.)


NRP är en av Skandinaviens största innehavare av icke-noterade logistikfastigheter, omfattande totalt 1,4 miljoner kvm.

 

Under hösten 2016 bedömdes NRP:s fonder i en internationell rating av analysföretag Preqin, och då placerades NRP:s fonder i toppnivå bland jämförbara fonder i Norden och Europa.TM

fredag, 02 juni 2017 10:36

Vasakronan säljer i Lund för 150 Mkr

alt
Skolfastigheten Benzelius 1 säljs till Hemsö.


Vasakronan har, med Cushman & Wakefield som rådgivare, sålt fastigheten Benzelius 1 på Dag Hammarskjölds väg 2 i centrala Lund till Hemsö för 150 Mkr.
    

Fastigheten ligger söder om företagsbyn Ideon och universitetsområdet och omfattar totalt 6.400 kvm lokaler och har de senaste åren konverterats från kontorsfastighet till samhällsfastighet med två dominerande hyresgäster i Lund International School och Thorén Innovation School.

alt
Frida Stannow Lind, chef Fastighetsutveckling Kungsleden.


Som ett led i Kungsledens klusterstrategi för att öka närvaron i utvalda områden har Kungsleden tecknat avtal med Malmö kommun om markanvisning i Hyllie med byggrätt på totalt 8.400 kvm kontor. Tidigare i år köpte Kungsleden kontorsfastigheten Emporia Office om drygt 10.000 kvm. Klustret i Hyllie omfattar i dagsläget cirka 50.000 kvm.
    

Detaljplanen för området har godkänts av stadsbyggnadsnämnden och vunnit laga kraft. Kungsleden startar nu utvecklingsarbetet, byggstart beräknas ske runt årsskiftet 2018/2019 och stå klart 2020.
    

– Vi är väldigt glada över att vi tecknat avtal med Malmö stad. Hyllie är en spännande stadsdel som utmärker sig med en tydlig hållbarhetsprofil och har en blandad bebyggelse med bostäder, konferensytor, kontor och handel, helt i linje med Kungsledens klustervision om att utveckla levande och hållbara platser där det är inspirerande att vistas dygnet runt, säger Frida Stannow Lind, chef Fastighetsutveckling Kungsleden.

alt
Wihlborgs fastighet Karin 14 i Malmö får en ny hyresgäst i form av kommunens omsorgsförvaltning.


Malmö stad samlar den nya hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen på Kungsgatan och har tecknat ett tioårigt hyresavtal med Wihlborgs om 5.400 kvm. Det är i Länsstyrelsens nuvarande lokaler i det gula tegelhuset Karin 14 på Kungsgatan/Drottninggatan som den nya förvaltningen ska flytta in. Länsstyrelsen flyttar ut den 30 september och därefter kommer lokalerna att renoveras för att vara klara för inflyttning den 1 december.
    

– Sedan det blev känt att Länsstyrelsen skulle flytta ut har vi tittat på olika scenarior för fastigheten. När det visade sig att Malmö stad hade behov av att samla den nya förvaltningen på en plats insåg båda parter att detta var en bra lösning. Lokalernas utformning passar verksamhetens behov och kräver ingen omfattande ombyggnad. Därmed kan vi erbjuda tillgång till lokalerna förhållandevis snabbt, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.
    

– Vi är väldigt nöjda med den här lösningen som har många fördelar. Lokalerna ger oss möjlighet att samla hela förvaltningsledningen och stabsavdelningarna i samma hus. Läget mitt i Malmö innebär att vi är tillgängliga för besökare och ger smidiga pendlingsmöjligheter för våra medarbetare. Dessutom kommer två andra förvaltningar i Malmö stad att finnas i vår absoluta närhet vilket underlättar vårt samarbete med dem, säger förvaltningsdirektör Gisela Green.

alt
AMF Fastigheter och H&M förnyar samarbetet i fastigheten Marievik 19, som ligger i sjöläge i Liljeholmsområdet, med gångavstånd till service och spårbunden trafik.


H&M fortsätter att satsa på Marievik och har förlängt sitt hyreskontrakt med AMF Fastigheter för fastigheten Marievik 19 fram till 2026. Totalt kommer H&M att hyra mer än 20.000 kvm. Under de kommande åren ska AMF och H&M anpassa lokalerna för ett aktivitetsbaserat arbetssätt.
    

H&M har hyrt av AMF Fastigheter i Marievik sedan 2008 och har kontinuerligt ökat lokalstorleken. Med det nya hyreskontraktet hyr H&M hela Marievik 19:s kontorsyta.
    

– Vi är otroligt glada över att H&M valt att fortsätta satsa på Marievik. Området har en stor potential och kommer att fortsätta att utvecklas positivt. H&M är mycket viktigt för att få en bra blandning av verksamheter som fyller Marievik, säger Per Helgesson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter.
    

– Vi har bedrivit verksamhet i Marievik i mer än ett decennium i lokaler anpassade för vårt arbetssätt, vilket ger oss bra förutsättningar för vår fortsatta expansion. Närheten till Stockholms innerstad och bra kommunikationer är också något som uppskattas av våra medarbetare, säger Håcan Andersson, H&M. 
    

Totalt äger AMF Fastigheter sex kontorsfastigheter i Marievik med en uthyrbar area om cirka 100.000 kvm.

fredag, 02 juni 2017 10:01

NCC miljardinvesterar vid Järva Krog

alt
NCC bygger nytt huvudkontor i närheteten av sitt befintliga i Järva, Solna.


Detaljplanen för NCC:s fastighet Startboxen i Solna, har nu antagits genom en dom i Mark- och Miljödomstolen. Sannolikheten för ett överklagande bedöms som låg och detaljplanen förväntas därför vinna laga kraft inom tre veckor. Därmed kan NCC på börja arbetet med att bygga en ny stadsdel i Solna. Den nya detaljplanen medger en utökad byggrätt på NCC:s fastighet som omfattar totalt cirka 90.000 kvm, fördelat på cirka hälften kontor och hälften bostäder.
    

I samband med att detaljplanen vinner laga kraft genomför NCC och Solna kommun markbyten för att möjliggöra utvecklingen av en ny tät stadsstruktur i Järva Krog. Det innebär bland annat tre nya stadskvarter med kontor, restauranger, service och bostäder tillsammans med nya torgbildningar och ny gatustruktur.
    

NCC planerar två kontorsprojekt i området vilka totalt omfattar cirka 32.000 kvm uthyrningsbar yta. För den ena kontorsbyggnaden som omfattar cirka 20.000 kvm uthyrningsbar yta ska NCC själva teckna hyresavtal och flytta sitt huvudkontor. Aktuell total uthyrningsgrad för de två kontorsprojekten uppgår till cirka 60 procent.
    

Byggstart av kontorsbyggnaderna beräknas ske under årets andra kvartal. Entreprenaden, med ett ordervärde om cirka 1.050 Mkr, orderregistreras i affärsområde NCC Building. Kontorsbyggnaden, som blir NCC:s huvudkontor, beräknas färdigställas 2019 och den andra kontorsbyggnaden 2020. För att möjliggöra utvecklingen av hela stadsdelen kommer NCC att riva befintlig kontorsfastighet i ett senare skede.

alt
NREP hyr ut och utvecklar för Zalando i Brunna logistikpark, Upplands Bro.

 

NREP Logicenters fortsätter utveckla Brunna logistikpark i Upplands Bro för att möta efterfrågan från växande e-handelsföretag. Nu har NREP kommit överens med Zalando, den största e-handlaren i Europa inom mode, om att snabbt skapa en lösning för Zalandos lokala distribution i Norden. Etableringen sker i två steg bestående av en första befintlig fastighet om 13.000 kvm som NREP nyligen köpte av NCC, följt av en distributionscentral om 30.000 kvm som NREP nyligen har börjat bygga.

 

NREP Logicenters har sedan tidigare förvärvat mark i Brunna och är en av huvudaktörerna i området. Företaget ser ökad efterfrågan och kommer fortsätta investera i området.

 

– Brunna är idag ett av de mest attraktiva logistikområdena i Norden, som med sin strategiska placering är idealisk för att med korta ledtider nå samtliga nordiska länder, säger Matthias Kettelhoit, Commercial Head på NREP Logicenters.

 

– För att utveckla den infrastruktur som behövs för att stödja den snabba utveckling vi ser nu måste kommuner, godsägare, logistikoperatörer och industriaktörer framåtblickande arbeta tillsammans. I Sverige har vi tidigare gjort liknande satsningar med utveckling av attraktiva logistikområden utanför Borås, Jönköping, Nykvarn och Rosersberg. I Norge utvecklar vi nu ett område söder om Oslo och i Danmark utvecklar vi söder om Köpenhamn i Køge och Greve, tillägger Rickard Dahlberg, CIO på NREP.

alt

                                                                                                                 

Styrelsen för Gullringsbo Egendomar har utsett Erika Hellman (bilden) till vd för bolaget. Samtidigt utses Patrik Eriksson, koncerncontroller på Gullringsbo Egendomar, till vice vd. Erika Hellman efterträder Sture Kullman som valt att gå i pension. Han kommer fortsättningsvis att vara engagerad i vissa av koncernens styrelser. Gullringsbo Egendomar är ett av Sveriges större privatägda bygg- och fastighetsbolag med en omsättning om 2,6 Mdr kr och ett fastighetsvärde på cirka 6 Mdr kr.

 

För Erika Hellman, som är andra generationens ägare i bolaget, har tanken om att ta över utvecklats med tiden.

 

– Tanken med att ta över som vd har långsamt växt fram. Vd-rollen blir givetvis ny men jag har varit engagerad i bolaget i 20 år, som aktiv ägare, ledamot i bolagets olika styrelser och som anställd. Jag känner företagen väl och känner mig trygg i uppgiften. Genom den organisationskultur vi har kommer våra engagerade styrelseordförande och jag att ha en nära och kontinuerlig kontakt. Jag ser verkligen fram emot min nya roll med spänning och förväntan, säger Erika Hellman.

 

Gullringsbo Egendomar är moderbolag i en koncern där Svenska Hus, MVB, Forestry, Wangeskog Hyrcenter, Torslanda Entreprenad, Novi Real Estate och Munkbron Finans ingår.