27 april 2024

Redaktionen

torsdag, 17 augusti 2017 12:06

Ingalill Berglund, tf vd för AxFast

alt
Erik Lindvall, vd för Axfast, behöver dra ned på tempot och han har därför beviljats tjänstledighet under ett år. Ingalill Berglund, ledamot i Axfast, blir tf vd under Lindvalls tjänstledighet.

 

I ett pressmeddelande säger Göran Ennerfelt, styrelseordförande i Axfast:

– Erik Lindvall har bett att få vara tjänstledig från sin roll som vd för AxFast från och med den 1 september 2017 och under ett år framåt. Under den perioden kommer Ingalill Berglund, ledamot i AxFasts styrelse, att ta över ansvaret som vd. Hon är ett välkänt namn i fastighetsvärlden med över 20 års erfarenhet, bland annat som CFO i och vd för Atrium Ljungberg. Hennes långa erfarenhet från fastighetsbranschen kommer att komma AxFast väl tillgodo.

torsdag, 17 augusti 2017 12:03

Niam Oy rekryterar Senior Director

alt

                                                                                                                      
Niam Oy har anställt Antti Muilu (bilden) som Senior Director vid Niams kontor i Helsingfors.
    

Muilu har under de senaste åren ansvarat för Elos fastighetsinvesteringar i Finland som Head of Domestic Real Estate. Han tillträder sin tjänst på Niam den 1 oktober.

alt
Älvrummet, som slog upp dörrarna 2008, rivs i höst och därför flyttar Älvrummet till Navet, Lindholmen Science Park. Foto: Lindholmen Science Park

 

Älvrummet, som i dag ligger vid Kanaltorget, stänger den 30 september för att göra plats för arbetet med Västlänken. Verksamheten kommer att flytta temporärt till Lindholmen Science Park (LSP). Målet är att nya Älvrummet öppnar den 1 november 2017.

 

Dagens Älvrum vid Kanaltorget har ett tillfälligt bygglov som löper ut vid årsskiftet och stänger därför den 30 september 2017, för att sedan rivas under oktober-december. Under oktober flyttar verksamheten in i nya lokaler i Lindholmen Science Park, Lindholmspiren 3-5 (Navet). Målet är att Älvrummet öppnar i de nya lokalerna den 1 november.

 

Älvrummet slog upp dörrarna 2008 och har successivt blivit en självklar dialog- och informationsplats för den pågående stadsutvecklingen, med fokus på älvsträndernas utveckling. Här finns både inspiration och information om den pågående stadsutvecklingen i området som kallas för Älvstaden. Besökarna får en helhetsbild av det som planeras och det som redan är klart genom Älvrummets utställning och guiderna som jobbar på plats.

 

Den nya lokalen på Lindholmen ligger mitt i Älvstaden i Göteborgs mest kunskapsintensiva och expansiva område. Området kännetecknas av en kreativ miljö där över 20.000 personer studerar, arbetar, forskar eller bor, en siffra som ständigt ökar. Besökare till Älvrummet tar sig enkelt till Lindholmen med färja, cykel, buss eller bil.

alt
Projektet Häggvik Entré medger 30.000 kvm handelsyta. Bild: Bonnier Fastigheter

 

alt

Häggvik Entré idag. Fastigheten Stämpeln 1 ligger helt nära E4:an i Häggvik.

 

Bonnier Fastigheter säljer projektfastigheten Stämpeln 1, om 30.000 kvm, till Alma Property Partners. Enligt Thomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter, är orsaken till försäljningen att resurser frigörs för bolagets stora projekt i Värthamnen och Sveavägen. Handelsplatsen Häggvik Entré är ett fastighetsprojekt som ägts och drivits av Bonnier Fastigheter och i november 2015 vann en detaljplan omfattande 30.000 kvm handelsyta för projektet laga kraft. Sedan 6 juli i år står det klart att Alma Property Partners köper fastigheten Stämpeln 1 genom dotterbolaget Alma I Sverige AB. Någon köpeskilling har inte meddelats.

 

Säljarens rådgivare har varit Cushman & Wakefield och Kanter Advokatbyrå. Köparens rådgivare har varit Roschier Advokatbyrå. 

 

Fastigheten Stämpeln 1 är en projektfastighet belägen precis vid infarten till Häggvik där en ny detaljplan vann laga kraft i november 2015. Den nya detaljplanen medger 30.000 kvm BTA handel. 

 

Fastigheten har ägts av Bonnier Fastigheter sedan den uppfördes i slutet på 50-talet för systerbolaget Solna Offset som monterade tryckpressar där. De senaste åren har ett arbete med att utveckla fastigheten till en modern handelsfastighet bedrivits.

 

– Det känns bra att nu lämna över stafettpinnen till en så kompetent aktör som Alma Property Partners. Häggvik Entré är ett mycket spännande handelsprojekt i ett fantastiskt läge och jag är övertygad om att Alma kommer att genomföra projektet på ett bra sätt. Bonnier Fastigheter har för närvarande en stor projektportfölj och vi frigör nu resurser som kommer väl till pass i spännande projekt som Värtahamnen och Magasinet på Sveavägen, säger Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter.

 

Alma Property Partners ser positivt på förvärvet. 

 

– Affären ger oss möjlighet att skapa ett nytt handelskoncept i en av Stockholms viktigaste knytpunkter mellan Förbifarten, E4:an och Norrortsleden. I Häggvik kommer dessutom tusentals nya bostäder att utvecklas under kommande år, säger Simon de Château, CIO på Alma Property Partners. 

onsdag, 16 augusti 2017 18:39

CLS Holdings viktar om

alt
Henry Klotz, arbetande ordförande i CLS Holding plc.

 

CLS Holdings ökade halvårsvinsten efter skatt till 100,0 MGBP (29,7), varav värdeöknigar om 48,7 MGBP (2,4) och reavinster från fastighetsförsäljningar om 41,7 MGBP (4,4). Totalavkastningen steg därmed till 12,0 procent (7,1), medan vinsten per aktie (EPRA earnings) minskade till 5,3 pence (8,1).

 

I en kommentar till rapporten framhåller Henry Klotz, arbetande ordförande i CLS, att det första halvåret har innehållit stora förändringar i koncernen.
– Vi har realiserat betydande värden vid Vauxhall Square i London och genom genomfört investeringar i Tyskland och därmed ombalanserat portföljen. Trots tidiga tecken på svaghet på den brittiska fastighetsmarknaden är vi väl positionerade för framtida tillväxt, med en högkvalitativ portfölj över de tre största europeiska ekonomierna, en låg vakans med bra hyresgäster och en stark balansräkning.

 

Under perioden sålde CLS fastigheter för 179,3 MGBP, varav 144,1 MGBP vid Vauxhall Square, och avtalade om förvärv för 209,6 MGBP, varav 133,7 MGBP är en portfölj om tolv fastigheter i Tyskland med tillträde under innevarande kvartal.

 

CLS fastighetsvärden ökade under det första halvåret med 3,4 procent i lokala valutor och värderades vid halvårsskiftet till 1.565,6 MGBP, cirka 16,3 Mdr kr. Vakansen ökade till 4,6 procent (2,9) och den genomsnittliga låneräntan var 2,94 procent (2,91).

 

När de tolv tyska fastigheterna tillträds kommer CLS tyska portfölj öka till 543,4 MGBP (378,4), motsvarande 31 procent av den totala portföljen. Samtidigt minskar kommer de brittiska fastigheterna, värderade till 911,8 MGBP, utgöra 53 procent (58) och de franska fastigheterna om 275,4 MGBP motsvarande 16 procent (18) av portföljen. LE

onsdag, 16 augusti 2017 17:50

Stockholm, kulturen och livet mellan husen

alt
I panelsamtalen deltog bland annat från vänster: PG Sabel, vd för Stena Fastigheter, Anette Mattsson vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen, Chris Heister, landshövding för Stockholms län, Magdalena Bosson, kommundirektör i Huddinge och Maria Lantz, rektor för Konstfack.

 

alt

Ett hundratal från fastighetsbranschen lyssnade på panelsamtalen i Tessinska palatset.

 

alt

Flertalet stannade kvar och såg filmen Citizen Schein i Tessinska palatsets trädgård.

 

alt

I slutet av november under förra året hade den franske multikonstnären Julien Nonnon flera svenska ljusstarka utställningar med titeln "Safari Urbain Sthlm" som bland annat var en serie stora porträttbilder på djur.

 

alt

Här har Julien Nonnon projicerat en hjort i kavaj på en husvägg.

 

alt

Kvällen avslutades med en visning av filmen Citizen Schein. Det är en sevärd film som jag gärna ser en andra gång.

 

Under tisdagskvällen var det stor samling med fastighetsfolk då landshövding Chris Heister bjöd in till ett panelsamtal om hur kultur kan bidra till att skapa goda och attraktiva livsmiljöer och en hållbar stad. Kvällen avslutas med utomhusbio i Tessinska palatsets trädgård då filmen Citizen Schein visades.

 

Ett hundratal från fastighetsbranschen hade kommit till Tessinska palatset. Bland dem som jag hann växla några ord med var Henrik Saxborn, vd för Castellum, Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg, Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter, Johan Skoglund, vd för JM, Ulla Bergström, kontorschef på White arkitekter, Annica Carlsson, vd för Equator Stockholm och Inga Varg, vd för Varg arkitekter.

 

Samtalen leddes av Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen och Geska Helena Brečević, projektledare för Smart Kreativ Stad.

 

Smart Kreativ Stad är ett projekt med fokus på rörlig bild, digitala media, innovation och stadsutveckling i Stockholm. Projektet drivs av Filmregion Stockholm Mälardalen i samarbete med medlemmar och partners inom ett brett spektrum av branscher.

 

Smart Kreativ Stad har genomfört flera pilotstudier, bland annat i Fisksätra och Hagalund. I slutet av november under förra året hade den franske multikonstnären Julien Nonnon flera svenska ljusstarka utställningar med titeln "Safari Urbain Sthlm" som var en serie stora porträttbilder på djur, ledigt och elegant modeklädda som projicerades på fasader och byggnader. Tanken bakom "Safari Urbain Sthlm" var att ge Stockholms invånare, turister och världen möjligheten att upptäcka klassiska och moderna landmärken och framförallt dolda platser i huvudstaden i ett helt nytt ljus. 

 

Chris Heister, som nu slutar som landshövding den 31 augusti, framhöll att det byggs mycket i hela länet och att förtätningen av Stockholm är stark, men samtidigt behövs det platser där människor kan mötas och förutsättningar som underlättar för en hållbar, social och miljömässig livsstil. Heister, som nu lämnar posten som landshövding efter en mandatperiod om sex år, har gjort ett utmärkt jobb, särskilt då det gäller Länsstyrelsens arbete för bostadsbyggandet i Stockholm.

 

Kvällen avslutades med en visning av filmen Citizen Schein. Det är en sevärd film som jag gärna ser en andra gång. Flera personer som finns i filmen har jag träffat och därför mindes jag episoder i mitt liv under 70- och 80-talen.

 

Filmen, som har gjorts av Maud Nycander, Jannike Åhlund och Kersti Grunditz Brennan, är ett säkert porträtt om Harry Schein vars liv pendlade mellan en osannolik framgångssaga och ett ödesdrama. Schein var 60- och 70-talens superkändis, bästis med Ingmar Bergman och Olof Palme och gift med filmstjärnan Ingrid Thulin.

 

Det var en uppfriskande kväll på Tessinska palatset och det är bara att önska Smart Kreativ Stad fortsatta framgångar med sina pilotstudier så att anonyma ytor i Stockholm kan väckas till nytt liv. SF

onsdag, 16 augusti 2017 09:50

Hemsö köper för 1,1 Mdr i Tyskland

alt
Hemsö blir hyresvärd för delstaten Nordrhein-Westfalens myndighet för miljö-, natur- och konsumentskydd.


Hemsö har köpt ett miljö- och forskningscentrum under uppförande i Duisburg, Tyskland.  Den totala investeringen uppgår till 1,1 Mdr kr. Fastigheten kommer att användas av myndigheten för miljö, natur- och konsumentskydd i delstaten Nordrhein-Westfalen och fokus ligger på undersökning, forskning och kvalitetssäkring av allt som är relaterat till vatten.
    

Delstaten Nordrhein-Westfalen har tecknat ett 20-årigt hyresavtal i fastigheten som har en uthyrningsbar yta som består av laboratorier och kontor om 16.600 kvm plus ett parkeringshus. Fastigheten har ett strategiskt läge vid Duisburgs centralstation med mindre än 10 minuters tågresa till Düsseldorfs flygplats.
    

– Med detta förvärv utvidgar Hemsö sin investeringsstrategi till fler segment inom social infrastruktur och offentliga hyresgäster i Tyskland, helt i linje med investeringsstrategin i Sverige och Finland. Fastighetens användning som laboratorium inom miljö- och konsumentskydd samt dess miljöcertifiering understryker dessutom Hemsös hållbarhetsfokus, säger Jens Nagel, chef för Hemsö i Tyskland.
    

Fastigheten beräknas vara färdigställd i december 2018 och kommer att miljöcertifieras i enlighet med tyska DNGB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) samt enligt LEED Gold (Green Building Rating System). Säljare är det tyska projektutvecklings- och fastighetsbolaget Aurelis.

onsdag, 16 augusti 2017 09:48

237 nya studentbostäder i Stockholm

alt
Svenska Bostäder förvärvade Sankt Görans gymnasium på Kungsholmen 2011. Nu invigs över 200 studentlägenheter i de före detta skollokalerna. Samtliga lägenheter förmedlas via Bostadsförmedlingen i Stockholm på bostad.stockholm.se.


Svenska Bostäders ombyggnad av gamla Sankt Görans gymnasium på Kungsholmen står klar. För Stockholms studenter innebär det 237 centralt belägna studentlägenheter. Inflyttningen påbörjas lagom till att höstterminen startar.
    

Huset är kulturhistoriskt värdefull byggnad i kvarteret Vallgossen där Svenska Bostäder och Serneke har skapat moderna studentbostäder. Studenternas sociala liv har står i fokus vid utformningen av det nya studentboendet. Varje våningsplan har ett rymligt gemensamhetsutrymme med balkong. På taket kommer hyresgästerna kunna umgås på terrassen eller träna i utegymmet. Den gamla gymnastiksalen högst upp i huset har renoverats och är uthyrd till Utbildningsförvaltningen för att användas av skolor i närheten.
    

– Att studenter har någonstans att bo under sin studietid är en viktig framtidsfråga för hela Stockholm. Därför är det mycket glädjande att vi nu kan inviga 237 nya studentlägenheter i den här fantastiska och centrala miljön, säger Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder.
    

På gården där det var planerat att byggas en aula en gång i tiden bygger Svenska Bostäder en ny byggnad med 14 studentlägenheter. När allt är klart kommer det också att finnas en förskola med åtta avdelningar, elevhem, garage och Stockholm hostell med cirka 20 rum.

tisdag, 15 augusti 2017 14:15

SABO och Framtiden samarbetar med Polen

alt
Lars Carlsson och Anna Nordén, Framtiden Byggutveckling, och Jonas Högset, SABO.

 

Som ett steg i att förbättra förutsättningarna för allmännyttan att bygga nya bostäder till priser som folk har råd att efterfråga, genomför SABO tillsammans med den polska regeringen samt Framtidenkoncernen i Göteborg ett pilotprojekt. Det syftar till att undanröja handelshinder som polska byggbolag kan stöta på när de vill verka som totalentreprenörer i Sverige.

 

– Pilotprojektet ska gå igenom arbetssätt och processer hos de upphandlande svenska bostadsföretagen, för att minska riskerna och underlätta för allmännyttan att bedöma anbud från utländska totalentreprenörer. Detta är en del av SABOs strategiska satsning på den internationella marknaden, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO.

 

Polens regering uppmanar polska byggbolag att ansöka om att vara piloter i projektet. Departement för infrastruktur och konstruktion vill knyta till sig polska företag som redan framgångsrikt prövat på den svenska byggmarknaden för att på så sätt ta del av deras erfarenheter och förslag på förbättringar.

 

Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg deltar i pilotprojektet som representant för allmännyttiga bostadsföretag och som upphandlare av bostadsprojekt, där handelshinder för den internationella marknaden ska arbetas bort.

 

– Exempel på åtgärder skulle kunna vara att upphandlingar genomförs på engelska, att bostadsföretagen accepterar engelsktalande i organisationen på plats i Sverige och att valet av entreprenadform ses över där delad entreprenad kan bli ett alternativ, säger Anna Nordén, chef på utvecklingsavdelningen, Framtiden Byggutveckling, ansvarigt bolag för all nyproduktion inom Framtidenkoncernen.

tisdag, 15 augusti 2017 14:10

CBRE förmedlar åt Regus i Göteborg

alt
Regus kommer öppna ett företagscenter om 2.200 kvm på Östra Hamngatan 17 i Göteborg.

 

Regus hyr kontorsfastigheten på Östra Hamngatan 17 i centrala Göteborg och öppnar ett nytt företagscenter den förste september 2017. CBRE har varit rådgivare i affären. Fastigheten är om drygt 2.200 kvm och ägs av Sverigehuset.

 

Glenn Håkansson, Head of Investor Leasing på CBRE i Göteborg, kommenterar:

– Vi noterar en ökad efterfrågan på företags- och coworkingcenter i Göteborg. Vi är jätteglada att vi nu fått medverka till att Regus öppnar ytterligare ett center i detta attraktiva läge hos Sverigehuset. Här får de hyra en egen byggnad belägen mitt emot Nordstan och det ska bli spännande att se hur det nya centret tar form.

 

Patrick Ölvebäck, Country Manager på Regus i Sverige, säger:

– Detta är en fantastiskt fin byggnad i ett mycket bra läge. Detta blir Regus fjärde center i Göteborg och ett utmärkt komplement till våra andra lokationer. Här kommer vi kunna erbjuda våra kunder en drop-in plats, en plats i öppet landskap eller ett eget kontorsrum. Vi ser fram mot att slå upp portarna i september.