17 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 24 oktober 2017 10:44

Peab får miljarduppdrag i Borås

alt
Den nya vårdbyggnaden i psykiatrins kvarter och den utbyggda infektionsenheten är  inritade på flygfotot för att visa hur det kommer att se ut så småningom. Foto: White arkitekter

alt
Psykiatrins kvarter består av en ny vårdbyggnad och en befintlig byggnad som ska renoveras och byggas om. De sammanlänkas av en ny entré där det också kommer att finnas café, incheckning och lokaler för utbildning, SÄS campus.


Peab har fått i uppdrag av Västfastigheter att bygga om och till delar av Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Kontraktssumman uppgår till totalt 1.025 Mkr och det hela förväntas stå klart under 2021.
    

Det är infektionsenheten, psykiatrin och laboratoriemedicin på Södra Älvsborgs sjukhus som får en rejäl upprustning för att kunna möta dagens och framtidens behov inom sjukvården. Byggnationen ska genomföras i samverkansformen partnering i nära samarbete med beställare och slutkund.
    

Projektet omfattar ombyggnation inom befintliga sjukhusbyggnader samt två helt nya huskroppar. Den preliminära omfattningen är cirka 23.000 kvm nybyggnation och cirka 10.000 kvm ombyggnation.
    

Peab har sedan tidigare haft i uppdrag att projektera renoveringen och nybyggnationen.
– Detta är ett av Borås mest intressanta och viktiga projekt där stora och välbehövliga investeringar görs inom vården och dess lokaler. Efter ett mycket bra samarbete i den första fasen övergår vi nu i byggnationen, säger Stefan Lindvert, arbetschef på Peab i Borås.

tisdag, 24 oktober 2017 10:41

Klartecken för 400 bostäder i Danderyd

alt
Magnus Andersson, vd för Aros Bostad, och Thomas Sipos, vd för Profi.


År 2011 initierade Profi Fastigheter ett utvecklingsförslag för bolagets fastigheter i Danderyd, Sjukhuset 9 & 10, samt kommunens fastighet Sjukhuset 4. Tillsammans med Danderyds kommun har Profi arbetat med en ny detaljplan för området för att skapa ett attraktivt och hållbart bostadsutvecklingsprojekt.
    

Den nya detaljplanen, som omfattar byggrätter för cirka 400 bostäder, vann under sommaren laga kraft utan några överklaganden.
– Äntligen! Vi är otroligt glada över att ha kommit i mål med detaljplanen, som i allt väsentligt följer vårt ursprungliga utvecklingsförslag. Att detaljplanen vinner laga kraft utan några överklaganden visar också på att vi bedrivit arbetet på ett professionellt och ansvarsfullt sätt. Jag ser fram emot att se Aros Bostad förverkliga det utvecklingsförslag som vi arbetat med i sex år, säger Thomas Sipos, vd för Profi.
    

Projektet är Danderyds största bostadsutvecklingsprojekt där målsättningen är att skapa ett attraktivt bostadsområde i bästa kommunikationsläge i Östra Mörbylund, strax söder om Danderyds sjukhus. Sedan tidigare har Profi valt att samarbeta med Aros Bostad för genomförandet av bostadsprojektet.
    

– Östra Mörbylund är ett område som vi tror kan ge våra kunder en bostadsupplevelse utöver det vanliga med genomtänkta bostäder där livet får ta plats. Du kan ta dig hit med buss, tunnelbana och Roslagsbanan. Vi tror att Danderyds kommun, med sitt geografiska läge och sitt relativt begränsade utbud av nyproducerade lägenheter som kombinerar omsorgsfull arkitektur, samt genomtänkt form och funktionalitet, kan locka både potentiella villasäljare och barnfamiljer såväl som yngre förstagångsköpare och står sig därför väl även i en mer normaliserad bostadsmarknad, säger Magnus Andersson, vd för Aros Bostad.
    

Utvecklingsprojektet kommer att ske i samarbete med Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter. Säljstart är planerad till 2018 med inflyttning under 2020.

måndag, 23 oktober 2017 17:21

400 nya bostäder i Hammarbyskogen

alt
Visionsskiss, bebyggelse Hammarbyskogen. Illustration: Tovatt Architects And Planners

 

Ett beslut om markanvisning i Hammarbyskogen, del av grönområdet norr om Hammarbyhöjden, togs i Exploateringsnämnden nyligen. Samtidigt togs inriktningsbeslut för projektet. Totalt planeras 400 bostäder, en skola, en förskola och en idrottsplats.

 

I Hammarbyskogen, norr om korsningen mellan Finn Malmgrens väg och Ulricehamnsvägen, föreslås totalt 400 bostäder, varav 150 hyresrätter och 250 bostadsrätter. I bostädernas bottenvåningar planeras det lokaler.

 

Hammarbyskogen ingår i programområdet Hammarbyhöjden-Björkhagen och är en av tre större utbyggnadsetapper. För de offentliga funktionerna som förskola, skola, idrottsplats samt befintliga och nya parker finns det nu nya klara planer. Förskolan ska få åtta avdelningar. Grundskolan med gymnastikhall planeras för cirka 1200 elever. Lekparken Indianparken ska bevaras, men flyttas något i läge mot skogen. Spridningssambandet mellan Nackareservatet och Årstaskogen ska stärkas. Lek- och idrottsaktiviteter samt porten till Nackareservatet ska utvecklas och tillgängliggöras.

 

Byggstart är planerad till år 2021. Första inflyttningar kan ske 2023 och området kan vara färdigbyggt cirka år 2025.

 

Markanvisning för hyresrätter gick till Stena Fastigheter.


Einar Mattsson fick markanvisning för både hyresrätter och bostadsrätter.


Folkhem Trä och Borätt fick markanvisning för bostadsrätter.

 

måndag, 23 oktober 2017 17:03

Starkt förvaltningsresultat av Wihlborgs

alt
I början av nästa år inleder Wihlborgs byggandet av kontorshuset Prisma om 13.000 kvm i centrala Helsingborg. Arkitekt är EGA

 

Med lägre värdeökningar på fastighetsbeståndet minskade Wihlborgs niomånadersvinst till 1.495 Mkr (1.670), motsvarande ett resultat per aktie om 19,45 kr (21,73). Värdeförändringarna i fastigheter uppgick till 858 Mkr (1.442) och i derivat till 176 Mkr (-551). Hyresintäkter och driftsöverskott ökade med 11 procent till 1.665 Mkr (1.505) respektive 1.256 Mkr (1.134). Förvaltningsresultatet förbättrades med 13 procent till 863 Mkr (767). Nettouthyrningen steg till 81 Mkr (45).

 

Under perioden ökade Wihlborgs sitt danska fastighetsinnehav genom ett större förvärv från Danica om 2.588 Mkr. Vidare investerade bolaget 759 Mkr i befintligt bestånd och sålde för 11 Mkr. Detta bidrog till att portföljens värde ökade till 36,9 Mdr kr (32,8 vid årsskiftet).

 

– Genom förvärvet av 175.000 kvm kontor i Danmark, positiv nettouthyrning och hög aktivitet i vår projektutveckling har vi ytterligare stärkt förutsättningarna för ett fortsatt stigande förvaltningsresultat, framtida tillväxt och en stärkt balansräkning för Wihlborgs, säger vd Anders Jarl.

 

Av Wihlborgs innehav den 30 september var 80 procent kontor/butik, 14 procent industri/lager och 6 procent projket/mark. Värdemässigt fanns 46 procent i Malmö, 19 procent i Helsingborg, 18 procent i Köpenhamn och 17 procent i Lund.

 

De räntebärande skulderna uppgick till 20.291 Mkr  (17.553) och finansierades till en snittränta om 2,52 procent. Det egna kapitalet ökade till 12.513 Mkr (11.463), motsvarande en soliditet om 33,3 procent (34,3). LE

måndag, 23 oktober 2017 16:55

Sweco expanderar i Norge

alt
Tomas Carlsson, vd och koncernchef på Sweco.

 

Sweco förvärvar Dimensjon Rådgivning AS, ett norskt teknikkonsultföretag baserat i Stavange och specialiserat inom samhällsplanering, byggteknik och infrastruktur.

 

– Jag är glad att kunna välkomna Dimensjon Rådgivning till Sweco. Vår gemensamma ambition är att vara den mest tillgängliga och engagerade partnern med erkänd expertis och detta är ett steg mot att uppfylla det löftet. Med detta förvärv stärker vi vår ledande position i västra Norge, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef på Sweco.

 

Dimensjon grundades 2001 och har 47 anställda på sitt kontor i Stavanger. Omsättningen uppgick under 2016 till 62 MNOK.

alt
Skanskas vårdboende i Angered med Ambea som hyresgäst säljs till Northern Horinzons.


Skanska har sålt ett vårdboende i Angered, Göteborg, under uppförande för cirka 240 Mkr. Köpare är Northern Horizons vårdfastighetsfond och hyresgäst blir Ambea. Transaktionen kommer att bokföras av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling i det fjärde kvartalet 2017. Tillträde sker i samband med färdigställande, våren 2019.
    

Projektet omfattar ett äldreboende med 72 lägenheter på fem våningar beläget i Angereds centrum. Vårdboendet om cirka 5.300 kvm är utvecklat av Skanska i samarbete med Ambea och utgör första delen i en stor satsning på nya bostäder i stadsdelen från flera aktörer. Skanska kommer även att bygga lägenheter i regi av BoKlok i området. Avsikten är att byggnaden ska certifieras enligt LEED Gold. 

 

– Vi är mycket glada över att genomföra ännu en affär med Skanska och att etablera oss i Göteborg. Denna fastighet passar väl in i vår strategi att förvärva äldreboenden av högsta kvalitet på tillväxtorter i Sverige, säger Christopher af Trampe, Sverigechef, Northern Horizon.

måndag, 23 oktober 2017 11:38

NCC bygger ut gymnasieskola i Norrköping

alt
NCC bygger skollokaler för Norrevo Fastigheter, ägt av Norrköping Rådhus AB. Bild: Tyréns


NCC har fått i uppdrag att bygga nya Bråvalla gymnasium och vuxenutbildning i Norrköping. Skolan får nya utbildningslokaler och utökad verksamhet för bland annat blivande yrkesarbetare i bygg- och installationsbranschen. Uppdragsgivare är Norrevo Fastigheter och ordervärdet uppgår till cirka 170 Mkr.
    

Uppdraget avser ombyggnation av en cirka 12.900 kvm befintlig industribyggnad och cirka 4.200 kvm tillbyggnad och entresolplan. I byggnaden kommer Bråvalla Gymnasium och Ebersteinskas yrkesprogam att flytta in och tillsammans bilda Bråvalla gymnasium och vuxenutbildning. Den nya skolan kommer att kunna ta emot cirka 1.000 elever.
    

– Utmaningen är att utveckla och förädla den tidigare industrifastigheten till ett modern skola för framtiden. Samtidigt tar Norrköping det första steget mot att bilda ett framtida yrkescampus, säger Marcus Sandlund, affärschef NCC Building.
    

Arbetet inleds under hösten 2017 och den nya skolan planeras vara klar till sommaren 2019.

fredag, 20 oktober 2017 15:38

Castellum ökade nettouthyrningen starkt

alt
Henrik Saxborn, koncernchef för Castellum.

 

Castellums niomånadersvinst efter skatt ökade till 3.424 Mkr (2.491), motsvarande 12,53 kr (11,25) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar på fastigheter på ungefär samma nivå som under motsvarande period ifjol med 2.069 Mkr (2.065), medan värdeförändringarna på derivat ökade resultatet med 204 Mkr (-224).

 

Hyresintäkterna steg till 3.866 Mkr (3.166), medan förvaltningsresultatet förbättrades med 6 procent till 1.956 Mkr (1.492).

 

Nettouthyrningen för perioden uppgick till 251 Mkr (94), medan nettoinvesteringarna uppgick till 4.560 Mkr (30.197) varav 3.452 Mkr (28.894) avsåg förvärv, 1.980 Mkr (1.384) ny-, till- och ombyggnationer och 872 Mkr (81) försäljningar.

 

– Nettouthyrningen nådde återigen en hög nivå under kvartalet och hyresmarknaden visar en stabil och stark trend. Vi visar även ett starkt förvaltningsresultat trots de stora försäljningar som skett sedan förra året, säger koncernchef Henrik Saxborn.

 

Den 30 september värderades Castellums fastighetsportfölj till 77,4 Mdr kr (70,6 vid årsskiftet). Netto räntebärande skulder uppgick vid samma tidpunkt till 37.889 Mkr (38.210) och den genomsnittliga effektiva räntan var 2,4 procent (2,6).

 

Det egna kapitalet uppgick till 31.343 Mkr (29.234), vilket motsvarade en soliditet om 38,9 procent (37,3). Det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) beräknades till 32.222 Mkr, motsvarande 133 kr per aktie. LE

fredag, 20 oktober 2017 13:24

Trög bostadsmarknad i Finland

alt
Panorama från södra delarna av Helsingfors. Bostadspriserna i Helsingfors förväntas öka svagt.

 

Enligt Global Property Guide steg på priserna på småhus i Finland med måttliga 0,41 procent under andra kvartalet 2017, jämfört med samma period föregående år. Men huspriserna förväntas öka. Den finska bolåneräntan ligger på historiskt låga nivåer med 1,12 procent för december 2016, en minskning från 1,27 procent under föregående år. Detta efter att den Europeiska centralbanken (ECB) hade gjort ytterligare en sänkning av styrräntan i mars 2016 och minskade refinansieringsgraden till 0,0 procent från 0,05 procent.

 

Finland har i flera år haft en mycket låg tillväxt. Kärnan i Finlands problem har varit Nokias oförmåga att konkurrera på världsmarknaden. Mellan 1998 och 2007 svarade Nokia för 20 procent av hela Finlands export. Men i mitten av 2012 var Nokia nästan i konkurs, och dess bidrag till finska BNP var faktiskt negativt. Över 40.000 högutbildade finländska IT-tjänstemän är arbetslösa. Arbetslösheten minskade dock till 7,9 procent i december 2016, jämfört med föregående års 9,2 procent.

 

Bortsett från Nokias försämrade verksamhet de senaste åren har exporten även drabbats av den ekonomiska recessionen i Ryssland – Finlands största handelspartner.

 

Direktavkastningen för hyreshus i Helsingfors är cirka 4,1 procent. I medeltal kostar en lägenhet i centrala Helsingfors cirka 6.609 euro (cirka 63.700 kr) per kvm.

fredag, 20 oktober 2017 10:32

HEBA köper äldreboende för 200 Mkr

alt
Silverpark vårdboende ligger i närheten av Täby Centrum och uppfördes av Besqab under 2014-2015.


HEBA har tecknat avtal med Besqab om att köpa fastigheten Fuxen 2 i Täby. Fastigheten omfattar vård- och omsorgsboendet Silverpark med 62 lägenheter som färdigställdes 2015. Byggnaden är i fyra våningsplan och omfattar totalt cirka 4.300 kvm. Förvärvet genomförs som en bolagsaffär där det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 200 Mkr. Finansieringen kommer att ske genom banklån. Resultateffekten för Besqab blir cirka 80 Mkr.
    

HEBA tillträder fastigheten den 1 december. Hyresgäst är Vardagas dotterbolag Silverhemmen Vård och Omsorg AB som har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med en årshyra om 8,5 Mkr och årlig indexjustering.
    

– Förvärvet innebär att vi utökar vårt ägande av vårdfastigheter ytterligare. HEBA äger sedan tidigare äldreboende i Täby, Sollentuna och Farsta. HEBAs verksamhet är i första hand inriktad på att utveckla, äga och förvalta hyresbostäder men vår tillväxt kommer även omfatta äldreboenden. Vi ser nu fram mot ett riktigt gott samarbete med vår hyresgäst Vardaga, säger Patrik Emanuelsson, vd för HEBA.