17 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 25 oktober 2017 19:17

Eurocommercial inviger Hallarna

alt
Totalt kommer Hallarna att innehålla 90 butiker på en uthyrbar yta om 44.000 kvm med ett 15-tal helt nya koncept till Halmstadsmarknaden.

 

Eurocommercial Properties har utökat och döpt om Eurostop Halmstad till Hallarna. En ny del med närmare 40 nya butiker, varav 11 är helt nya för Halmstad och meningen är att köpcentrumet därmed ska bli det självklara förstahandsvalet för shopping, upplevelser och möten i Halland. Totalt kommer Hallarna att innehålla 90 butiker på en uthyrbar yta om 44.000 kvm.

 

– Vår målsättning har hela tiden varit att ge Hallänningarna en handelsplats att vara riktigt stolta över. Gensvaret från handeln har varit mycket starkt positivt under uthyrningsarbetet och det har bekräftat vår egen bild av att Halmstad och Halland är en stad och en region som har goda framtidsutsikter, säger Martin Bjöörn, Sverigechef på Eurocommercial.

 

– Vi har uppnått alla våra mål avseende butiksmixen och jag är extra stolt över att vi har lyckats attrahera ett 15-tal helt nya koncept till Halmstadsmarknaden, tillägger uthyrningschef Kati Stork.

 

Eurocommercial Properties Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Eurocommercial Properties NV som är börsnoterat på Euronext och är en av Europas ledande köpcentrumspecialister. Bolaget bildades 1991 och bolaget äger åtta köpcentrum i Sverige värda totalt cirka 8 Mdr kr, motsvarande 22 procent av Eurocommercials totala innehav.

onsdag, 25 oktober 2017 19:09

Berg, ny hållbarhetschef på Riksbyggen

alt

                                                                                                                                        

Therese Berg (bilden t h) blir ny hållbarhetschef på Riksbyggen efter Charlotta Szczepanowski (bilden t v) som får en ny roll som chef för hållbar utveckling. Berg har tidigare varit strateg för social hållbarhet på Riksbyggen men axlar nu rollen som hållbarhetschef. Hon började på Riksbyggen 2015 och har tidigare bland annat jobbat på Sabo.

 

Riksbyggen omorganiserar sin hållbarhetsavdelning som byter namn till enheten för hållbar utveckling med Charlotta Szczepanowski som chef.

 

– Namnbytet kan tyckas som en lek med ord men betyder i praktiken ett helt nytt synsätt för Riksbyggens framtida utvecklingsarbete. All utveckling som sker inom företaget ska ske på ett mer hållbart sätt. Hållbarhet kan inte vara en fråga som några arbetar med lite vid sidan av utan ska vara en naturlig del våra processer och utvecklingsarbete, säger Charlotta Szczepanowski, som även ingår i Riksbyggens företagsledning.

alt

                                                                                                                               
Cromwell Property Group meddelar att Mark McLaughlin (bilden t v) har utnämnts till Managing Director för verksamheten i Europa. Han tar över efter David Kirkby (t h), som tillträtt posten som Executive Director i den europeiska koncernen, med ansvar för att utveckla och upprätthålla starka relationer med bolagets befintliga kunder, samt att skapa nya affärer
    

Mark McLaughlin, som har skolats in i rollen de senaste månaderna, har en omfattande erfarenhet av europeiska investeringar och asset management från sin tid som Head of Property Europe och Head of Benelux-regionen. Han kommer att rapportera till Paul Weightman, CEO för Cromwell Property Group, och får fullt driftsansvar för den europeiska verksamheten.
    

Per den 30 juni hade Cromwell tillgångar under förvaltning till ett värde av 6,8 miljarder euro (cirka 65 Mdr kr) i Australien, Nya Zeeland och Europa fördelat över ett antal sektorer, bland annat kontor (60 procent), detaljhandel (17 procent), industri/logistik (13 procent), fastighetsaktier (6 procent) och övrigt (4 procent).
    

I Europa förvaltar Cromwell fastighetstillgångar och investeringskapacitet till ett värde av 3,3 miljarder euro (cirka 31 Mdr kr) i 26 fonder och mandat i Europa, innefattande drygt 260 fastigheter och 2.900 hyresgäster. Verksamheten bedrivs med drygt 200 medarbetare på 20 lokalkontor i 13 europeiska länder

alt
Tyréns expanderar i Jönköping och flyttar till Bauerhuset.


Tyréns etablerade sig hos Castellum i fastigheten Atollen i Jönköping år 2014 och har sedan dess vuxit stadigt. Trots utökade lokaler i Atollen har konsultföretaget nu blivit trångbodda. Lösningen på detta problem har blivit en flytt till nyrenoverade lokaler om cirka 760 kvm i Bauerhuset vid Östra Torget.
    

– Vi är stolta över vårt samarbete med Tyréns där vi över tid har lyckats leverera lokallösningar som möjliggör deras expansion i Jönköping, säger Björn Pellnor, förvaltare på Castellum.
    

– Samtidigt som det kommer mer människor till Bauerhuset, vill vi påverka att färre tar egen bil in i centrum. Därför har vi byggt cykelförråd inomhus och omklädningsrum med duschar för att underlätta för alla de som vill cykla, gå eller jogga till jobbet, säger Peder Karlén, affärsområdeschef Castellum.

alt
Mälaräng (mellan Bredäng och Vårberg) är ett av femton pågående projekt inom Fokus Skärholmen - stadens profilprojekt för social hållbarhet.


Efter att ha jämfört 29 byggaktörer på kriterier om bland annat social hållbarhet har Exploateringskontoret i Stockholms stad tilldelat sex markanvisningar inom tre planområden i Fokus Skärholmen. Majoriteten av bostäderna som kommer att markanvisas är bostadsrätter. För de hyresrätter som anvisas gäller, som alltid vid markanvisningar i Stockholm stad, att minst 50 procent ska förmedlas via Stockholms stads bostadsförmedling.
    

– Vi har fått in många väl genomarbetade ansökningar och spännande idéer och exempel på hur byggaktörerna kan bidra med sysselsättning till unga i stadsdelen genom praktikplatser, sommarjobb och även anställningar, säger Louise Bill, projektledare på Exploateringsområdet.
    

Efter utvärdering av ansökningarna tilldelas Storstaden Bostad, Botrygg och JM områden inom planen för Mälaräng, beläget mellan Bredäng och Vårberg.
    

Vidare har Magnolia Bostad och Alm Equity tilldelats områden inom planen för Skärholmsdalen och Mecon Bostad inom planområdet för Vårbergsvägen. Dessa detaljplaner har nyligen varit på samråd och byggaktörerna kommer nu att involveras i det fortsatta planarbetet och de förslag som bolagen lämnat in ska omsättas i praktiken framåt i projekten.
    

– Det är glädjande att se att byggaktörerna på ett konkret sätt vill bidra till en positiv utveckling i Skärholmen. Vi utgår från lokala behov och samarbetar för att möta dem – en förutsättning för stärkt social hållbarhet, säger Karin Ahlzén, projektchef på Exploateringskontoret.

tisdag, 24 oktober 2017 18:49

Oscar Properties aktie rasar på börsen

alt
Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, har inte bara problem med en starkt fallande aktiekurs, utan även med att Finansinspektionen undersöker insideraffärer i Oscar Properties.

 

Oscars Properties aktiekurs har rasat snabbt utför och fallit blytungt efter bolagets vinstvarning. I ett pressmeddelande säger Oscar Properties att bolaget reviderar sin prognos om ett rörelseresultat före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter till minst 400 Mkr för helåret 2017, istället för 500 Mkr som tidigare har kommunicerats.

 

Orsaken till det stora fallet i aktien är de snabbt förändrade marknadsförutsättningar, särskilt för Stockholm, som nu skett under hösten, där mäklarna rapporterar om ett stort antal osålda bostadsrätter.

 

Under måndagen föll aktien med 7,4 procent, vilket fortsatte med ett fall om ytterligare 10,4 procent med stor omsättning under tisdagen.     

 

Troligt är att aktien fortsätter att falla. Sedan årsskiftet har aktien i Oscar Properties rasat med 52 procent.

 

Frågan blir om Oscar Properties klarar ytterligare branta fall i aktiekursen. Sannolikt är att bolaget säljer fler fastighetsprojekt för att komma upp på torra land. SF

tisdag, 24 oktober 2017 18:45

NP3 ökade vinsten till 332 Mkr

alt
Andreas Nelvig, vd för NP3 Fastigheter.

 

NP3 Fastigheter ökade vinsten efter skatt för året tre första kvartal till 332 Mkr (257), motsvarande 6,12 kr (5,09) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar på fastigheter med 173 Mkr (129), varav 30 Mkr (0) var reavinst och på derivat med 5 Mkr (-5). Hyresintäkterna steg till 497 Mkr (375), medan driftöverskottet ökade med till 353 Mkr (273) och förvaltningsresultatet förbättrades med 33 procent till 236 Mkr (177) motsvarande 4,35 kr (3,52) per aktie.


NP3 köpte och tillträdde under perioden 30 fastigheter till ett värde av 1.049 Mkr (983). Vidare investerade bolaget 82 Mkr (68) i befintliga fastigheter, byggde nytt för 23 Mkr (28) och sålde för 230 Mkr (30). Detta bidrog till att portföljens värde steg till 7.261 Mkr (6.165 vid årsskiftet). Vid rapportdagen uppgick förvärvade, men ej tillträdda fastigheter till 276 Mkr.    


Under perioden tecknade NP3 avtal i Luleå om en utbyggnad om 5.610 kvm av den logistikfastighet som Postnord hyr. Tillträde ska ske hösten 2018 och kommer att innebära att hyresvärdet ökar från 3,25 Mkr till 5,60 Mkr. Vidare bygger NP3 en fastighet om 1.700 kvm för Swedol i Odenskog industriområde, Östersund, där ett tioårigt hyreskontrakt har tecknats. Dessutom har NP3 påbörjat projektering av så kallade hantverkarlängor – ett koncept bestående av små teffektiva lokaler om cirka 100 kvm per hyresgäst.


  – Vi bygger dessa på befintliga fastigheter och realiserar därmed den dolda potentialen. Intresset för dessa små lokaler har varit stort och innan vi ens har hunnit lämna in bygglov har dessa hyrts ut till goda avkastningsnivåer, säger vd Andreas Nelvig.
Han fortsätter:
– Den glädjande konsekvensen är att våra närliggande fastigheter nu ses som mer attraktiva för både hyresgäster och värderare. Framgången i Gävle gör att vi troligen kommer att genomföra konceptet i fler städer.


De räntebärande skulderna ökade till 4.611 Mkr (3.736), varav bankfinansiering utgjorde 3.812 Mkr (3.296), obligationslån 796 Mkr (425) och övrigt 3 Mkr (15). Den genomsnittliga räntan för bank- och obligationslånen var 2,71 procent. Det egna kapitalet uppgick till 2.469 Mkr (2.266),  motsvarande 45,44 kr (41,69) per aktie och en soliditet om 33 procent (35). LE


tisdag, 24 oktober 2017 18:32

Intea köper Vänerparken

alt
Vänerparken är vackert belägen mellan Vänersborgs centralstation och Trollhätte kanals inlopp i Vänern.

 

Intea Fastigheter förvärvar Vänerparken bestående av 39.000 kvm lokalarea och drygt 11 hektar mark centralt beläget i Vänersborg. Hyresintäkterna kommer till 95 procent av offentliga hyresgäster. Genomsnittlig återstående avtalslängd är 6,7 år och uthyrningsgraden uppgår till cirka 98 procent. Tillträde är planerat till den 1 november 2017. Köpeskillingen har inte offentliggjorts. Pangea Property Partners är köparens rådgivare i affären.

 

– Jag har tillbringat tid i området sedan barnsben och är jätteglad att vi har fått möjlighet att genomföra detta förvärv med riktigt vackra och välskötta byggnader i stans bästa läge. Regionen, staden och området ligger mig varmt om hjärtat och vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen av Vänerparken tillsammans med våra hyresgäster och övriga intressenter, säger Christian Haglund på Intea.

 

Så sent som i maj ifjol sålde CLS Holdings Vänerparken till Bengt Linden AB för 590 Mkr. CLS hade då ägt fastigheterna sedan 1998.

 

Vänerparken ligger mellan centralstationen i Vänersborg och Trollhätte kanals inlopp i Vänern. Området består av fyra fastigheter fördelat på femton byggnader vilka samtliga håller hög teknisk kvalitet och är certifierade i GreenBuilding.

 

Verksamheterna på området består av flertalet vård- och rehabmottagningar, vuxenutbildning, grundskola, förskola, äventyrsbad, motionscentrum, restaurang samt en välbesökt marina och gästhamn.

alt
De lägenheter som Rikshem köper i Helsingborg är uppförda år 2013.

 

Rikshem utökar beståndet i Helsingborg genom att förvärva 84 moderna bostäder av Helsingborgshem till ett värde av 204 Mkr.  Bostäderna ligger på Kullavägen och Majorsgatan på Ringstorp i Helsingborg, en stadsdel med centralt läge som utvecklats starkt de senaste åren. Förvärvet omfattar 77 lägenheter och 7 radhus i området. Fastigheterna stod klara 2013 och lägenheterna är moderna 2:or och 3:or.   

 

– Vi investerar långsiktigt och är glada över att ha fått förtroende från Helsingborgshem att förvalta nya och moderna lägenheter i staden och på Ringstorp, ett område med stor potential, säger Christofer Bernebring, regionchef södra Sverige på Rikshem.

 

Rikshem har sedan tidigare cirka 3.600 bostäder i Helsingborg och är en av stadens största privata fastighetsägare. Genom förvärvet stärker Rikshem sin position i ett växande Helsingborg. Förvärvet är ytterligare ett steg för att växa på utvalda tillväxtorter över hela landet. 

tisdag, 24 oktober 2017 13:33

Veidekke säljer i Järfälla till Regio

alt
Regios förvärv är en del av Veddesta 2:11 i Järfälla, som är blåmarkerad på bilden. På fastigheten planerar Veidekke att bygga hela 1.200 bostäder.

 

Veidekke Bostad avyttrar en del av fastigheten Veddesta 2:11 i Järfälla till Regio. Syftet med affären är att skapa en tydlig kvartersstruktur, vilket i sin tur underlättar utvecklingen av Södra Veddesta i Järfälla. Veidekke Bostad fortsätter parallellt med försäljningen sitt arbete med att utveckla Veddesta 2:11 till ett nytt spännande bostadsområde med 1,200 nya bostäder.


Den aktuella fastigheten utgjorde ett triangelformat hörn som nu kan utvecklas till ett helt kvarter av Regio.

 

– Att Regio tar över vår hörnfastighet ger dem goda förutsättningar för att skapa en sammanhållen kvartersstruktur. Jag ser det som en win-win för alla parter eftersom vi får till ett bättre stadsrum för boende och aktörer i den kommande stadsdelen, säger Mårten Othérus, regionchef för Veidekke Bostad i Mälardalen.

 

Affären är villkorad av att Järfälla kommun lämnar positivt planbesked för Regio.

 

– Vi ser positivt på den här lösningen, eftersom även kommunen velat se en tydlig kvartersstruktur. Det här gör det planerade kvarteret både mera effektivt, samtidigt som det lägger grunden för en stark fortsatt utveckling av Södra Veddesta, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad, s.

Kommunstyrelsen väntas fatta beslut om detaljplaneuppdrag 6 november.

 

Fastighets AB Regio (”Regio”) bildades 2015. Majoritetsägare i bolaget är Tredje AP-fonden och bolaget förvaltas av Brunswick Real Estate. Minoritetsägare i bolaget är Sveafastigheter. Regio äger ett fyrtiotal fastigheter på 18 orter, värderade till drygt 4 Mdr kr. Av Regios fastigheter utgör cirka 36 procent fastigheter för extern handel och cirka 64 procent är kontor- och handelsfastigheter.