17 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 26 oktober 2017 16:17

JM ökade vinsten trots sämre försäljning

alt
Johan Skoglund, vd för JM, ser nu att marknaden i Stockholm har varit avvaktande under tredje kvartalet.

 

För årets första nio månader ökade JM vinsten efter en skattebelastning om –370 Mkr (-313) till 1.588 Mkr (1.066), trots en minskad försäljning, vilket visar att de höga försäljningspriserna har varit stigande fram till tredje kvartalet. Det visas även i bolagets rörelsemarginal som för JM Riks steg till 7,1 procent (5,4) och stack ut med 19,5 procent (17,7) för den prisstarka marknaden i Stockholm, vilket i sin tur medförde att den genomsnittliga rörelsemarginalen steg till 13,9 procent (12,39.)

 

Men bostadsmarknaden i Stockholm har varit avvaktande under det tredje kvartalet, säger vd Johan Skoglund i rapporten. Efterfrågan på JMs bostäder i Stockholm var lägre under sommaren. Den lägre efterfrågenivån fortsatte även efter semesterperioden.

 

Antalet sålda bostäder i form av tecknade kontrakt minskade totalt till 2.416 (2.918). Även andelen sålda eller bokade bostäder i förhållande till pågående produktion minskade till 71 procent (82). Sålda bostäder i JM Bostad Stockholm sjönk till 955 (1.153), men i JM Bostad Riks ökade försäljningen till 1.001 bostäder (975), medan den minskade avsevärt i JM Utland till 460 bostäder (790).

 

Totalt antal sålda bostäder i pågående produktion minskade till 7.739 (7.793), varav 416 utgjorde hyresrätts- och vårdbostäder (338).

 

I balansen steg de totala tillgångarna till 14.421 Mkr (12.423) samtidigt som de långfristiga skulderna minskade till 2.888 Mkr (2.911), medan de kortfristiga steg till 5.880 Mkr (4.772). Det innebar att det egna kapitalet ökade till 5.653 Mkr (4.740), med en soliditet som steg till 39 procent (38).

 

På börsen var kursen avvaktande med en nedgång om minus 0,42 procent till 211,60 kr som senast betalt. SF

alt
Swedbanks huvdkontor i fastigheten Cirkusängen på Landsvägen 40 i Sundbyberg blev under våren 2014 adressen för Swedbanks nya huvudkontor. Byggnaden, som är 45.500 kvm stor, är ritad av den danska arkitektbyrån 3XN och skräddarsydd specifikt för Swedbank utifrån bolagets värderingar.

 

Humlegårdens fastighet, tillika Swedbanks huvudkontor, har vunnit den prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Awards 2017 som delas ut av The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design och The European Centre for Architecture Art and Urban Studies.

 

Sedan 2004 utses de bästa nya byggnaderna, landskapsarkitekturen och stadsutvecklingsprojekten runtom i världen av ansedda The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design. Vinnarna representerar det främsta bland samtida arkitektur inom både offentlig och privat sektor. I årets upplaga prisades 75 projekt och byggnader som uppförts under 2013-2017.

 

Fastigheten Cirkusängen på Landsvägen 40 i Sundbyberg blev under våren 2014 adressen för Swedbanks nya huvudkontor. Byggnaden, som är 45.500 kvm stor, är ritad av den danska arkitektbyrån 3XN och skräddarsydd specifikt för Swedbank utifrån bolagets värderingar – öppenhet, enkelhet och omtanke. Det är en toppmodern arbetsplats byggnad av hög arkitektonisk kvalité där cirka 2.500 personer arbetar dagligen.

 

– Vi är mycket glada och stolta över den fantastiska respons som denna byggnad får. Arkitektur är ett ämne som ligger oss varmt om hjärtat och något vi lägger ett mycket stort fokus på, både i vår förvaltning av befintliga fastigheter och i all vår nyproduktion, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården Fastigheter.

 

Fastigheten är numera ett välkänt landmärke i Sundbyberg. Huskroppen består av tre sammanhängda v:n med fem olika atrier för att ge så mycket ljus och visibilitet som möjligt. Arbetsmiljön är öppen, ljus och varierad vilket inbjuder till rörelse, kommunikation och interaktion.

 

– Swedbanks nya huvudkontor representerar en fulländad kombination av en visionär kund och en proaktiv stad. Dessa faktorer gjorde det möjligt för oss att skapa innovativ arkitektur som uppfyller människornas behov och samtidigt bidrar till gemenskap. Vi är stolta över att vår design mottager ett erkännande från en sådan betydelsefull institution som The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, säger Kim Herforth Nielsen, grundare och ansvarig arkitekt på 3XN.

torsdag, 26 oktober 2017 12:37

Castellum rekryterar Mariette Hilmersson

alt

                                                                                                                                
Mariette Hilmersson (bilden) har utnämnts till ny vd för Region Väst i Castellum. Hon tillträder sin nya tjänst den 1 februari 2018 och kommer senast från rollen som vd och koncernchef för kommunägda Förvaltnings AB Framtiden, som via dotterbolag äger cirka 72.000 bostäder och 317.000 kvm lokaler i Göteborgs kommun. Hilmersson efterträder Cecilia Fasth, som vid årsskiftet blir ny vd för Stena Fastigheter.
    

Som vd kommer Mariette Hilmersson att leda Castellums verksamhet i Storgöteborg, Borås och Halmstad – med fastigheter till ett värde av 17 Mdr kr. Hon kommer även att ingå i Castellums koncernledning.


    – Vi ser fram emot att Mariette, genom sin breda erfarenhet inom fastighetsbranschen och strategiska kompetens, kommer att leda verksamheten inom Region Väst på ett framgångsrikt sätt och även bidra till koncernens fortsatta utveckling, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

torsdag, 26 oktober 2017 11:17

Skanska bygger för 420 Mkr i Sollentuna

alt
Totalt investerar Vacse cirka 700 Mkr i nya lokaler i Sollentuna för framförallt Domstolsverket och Kriminalvården. Illustration: ON Arkitekter


Skanska har tecknat avtal med Domstolsverket om att bygga nya lokaler för domstol och kontor i Sollentuna. I samband med kontraktsskrivandet överförs kontraktet från Domstolsverket till Vacse AB. Kontraktet är värt cirka 420 Mkr.
    

Den nya byggnaden, som kommer att innehålla domstolslokaler samt kontor och kommersiella lokaler, sammankopplas med befintliga Attunda Tingsrätt. Projektet omfattar en bruttoyta på cirka 17.000 kvm fördelat på 15 våningsplan. Byggnaden ska inrymma förhandlingssalar, säkerhetssalar, utbildningslokaler samt arbetsplatser. I markplan planeras för publika verksamheter såsom butiker och kafé medan de översta våningsplanen kommer att bli kontorslokaler för andra hyresgäster.
    

– Vi är glada över förtroendet att bygga detta nya landmärke i Sollentuna. Färgskrapan är en spännande byggnad med höga krav på säkerhet och hållbarhet.  Stor vikt kommer också att läggas vid arkitekturen som ska göra denna byggnad till ett fint inslag i Sollentunas stadsbild, säger Christoffer Järkeborn, distriktschef, Skanska Sverige.
    

Avsikten är att miljöcertifiera byggnaden enligt BREEAM, nivå Excellent.

alt
Del av konstverket Finna Min Plats på fasaden mot Köpmangatan i Luleå. Foto: Jennie Pettersson

alt
Konstnären Pilar de Burgos är född 1971 i Mexiko och bor i Luleå. Hennes verk har ställts ut i Sverige, Tjeckien, Ryssland, Mexiko, Argentina, Kanada, USA och Japan. Foto: Jennie Pettersson

Igår onsdag invigde Galären ett av Luleås största konstverk. Det skedde i samband med invigningen av det ombyggda kvarteret Torsken i centrala Luleå, där det nya trygghetsboendet Floras Kulle med 62 bostäder och trygghetsboende ligger. Konstverket – Finna Min Plats – har skapats av konstnären Pilar de Burgos. Verket, som består av 112 kvm kopparplåt och 1.000 LED-lampor, har en visuell rörelse i form av en klängväxt som slingrande söker efter sin plats.
    
– Betraktaren kan följa växten från fasaderna på Hermelinsgatan och Köpmangatan till trygghetsboendets innergård, där konstverket blir ett motsatt komplement till sig själv. Här kan betraktaren sitta ner och finna sin egen plats, säger Pilar de Burgos.
    
– Efter ”Rostbollen” (The Opposite Sphere, eller Motsatta sfären, en åtta m hög och 17,5 ton tung skulptur i Notviksrondellen, red anm) torde det här vara Luleås största konstverk. Det är magnifikt med en grön växtkraft som passar så bra med fastighetens miljöklassade trygghetsboende, säger Marie Karlsson Tåhlin, ansvarig för inredning och design på Galären.
torsdag, 26 oktober 2017 10:48

White i vinnande team i Stuttgart

alt
Schulcampus Feuerbach i Stuttgart får Whites team en sammanbindande länk, ett studiestråk, kopplat till såväl nya som befintliga byggnader och väl gestaltade platser. Centralt på campus ligger Forum, områdets ”hjärta”, som inrymmer skolans matsal och kulturella nav där elever, ungdomar och besökande får en arena för kreativa möten.


I hård konkurrens med tjugo europeiska arkitektteam vann White arkitekter tillsammans med Günter Hermann Architekten och W+P Landschaften tävlingen för att utveckla Schulcampus Feuerbach norr om centrum i tyska Stuttgart. Förslag ger området en sammanhållen och tydlig karaktär, och inbegriper både renovering av det befintliga Leibnitzgymnasiet samt tre nya skolbyggnader och en sporthall.
    

– Vi har valt att gestalta de nya byggnaderna med stort fokus på hur de samspelar med befintliga äldre skolbyggnader för att låta platsen fortsatt präglas av deras historia och dignitet, vilket i sig var en utmaning. I förslaget har vi varit noga med att skapa ett område utan baksida med hög grad av tillgänglighet både inom Campus och från den omgivande staden, säger Karin Björning-Engström, ansvarig arkitekt, White.

onsdag, 25 oktober 2017 19:29

Miljardsatsning på Djurgården

alt
Björn Ulvaeus, POPHOUSE, Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad, och Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts, har stora planer för besöksnäringen på Djurgården. Fotograf: Ivan da Silva för Zap PR.


Området och verksamheterna kring Allmänna gränd på Djurgården i Stockholm står inför stora förändringar i framtiden. POP HOUSE Stockholm, Parks and Resorts och Stockholms stad gör investeringar i miljardklassen inom sina respektive verksamheter i området.

 

POP HOUSE Stockholm har köpt två byggnader på Allmänna gränd och planerar en helt ny attraktion i lokalerna. Den nya Mamma Mia-filmen, ”Here we go again”, som har premiär nästa sommar och pionjärprojektet ”Virtual ABBA”, som lanseras under nästa år med premiär 2019 ger POP HOUSE Stockholm möjlighet att använda sig av det senaste inom en rad teknologier för att skapa denna: Virtual och Augmented Reality, Digital Humans, hologram- och filmteknik. Målet är en interaktiv upplevelseattraktion i världsklass till en investering av 350-400 Mkr.

 

Samtidigt planerar Parks and Resorts för att expandera Gröna Lund genom att etablera en helt ny del av nöjesparken som dels ska skapa utrymme för fler spel, restauranger och attraktioner, dels förhöja den allmänna upplevelsen i området runtomkring. Investeringen är god för 400 Mkr.

 

Dessutom satsar Stockholms stad 340 Mkr på renovering och utbyggnation av Liljevalchs konsthall som därmed kommer kunna ta emot fler besökare.

 

– Det här är en jätterolig satsning. Stockholm ligger högt upp på listan av besöksmål för turister i Europa och andra delar av världen, samtidigt vet jag att vi har större potential när det gäller att locka hit fler besökare. Utvecklingen av Djurgården kommer vara oerhört viktigt i det arbetet. Jag är glad att kunna presentera detta tillsammans med två aktörer som bidrar starkt till arbetet med att stärka Stockholm som destination, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.

alt
Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

 

Stora Akademiska Hus växer med Sveriges största portfölj med fastighetsprojekt. För årets första nio månader ökade vinsten efter en skattebelastning om –1.445 (–1.040) Mkr till 4.783 Mkr (3.663). I resultatet ingick värdeförändringen av förvaltningsfastigheter med 3.584 Mkr (2.488) samt med en värdeförändring av finansiella instrument med –144 Mkr (–418).

 

Värdeförändring av fastigheterna förklaras till största delen, 76,9 procent (57,2) av sänkta direktavkastningskrav på flera av bolagets delmarknader efter att det genomsnittliga direktavkastningskravet sänkts under perioden till 5,3 procent (5,6). Resterande värdeförändring var hänförlig till pågående projekt och omförhandlade hyreskontrakt.

 

För årets nio månader steg hyresintäkterna till 4.190 Mkr (4.098), en ökning med 92 Mkr, varav 66 Mkr avsåg nya driftsättningar, framförallt i Stockholm med Musikhögskolan, A-house och Nobelhuset, i Uppsala med Segerstedthuset, Humanistiska teatern och Östra Längan samt i Lund med Nya Biotronen. Cirka 21 Mkr blev resultatet efter omförhandlingar av hyresavtal. Bolaget har en mycket låg vakansgrad om endast 0,9 procent av de totala intäkterna.

 

Akademiska Hus stora projektportfölj uppgick till 18.400 Mkr, varav 6.700 Mkr har investerats i pågående projekt. Utöver detta stora belopp innehåller projektportföljen idéprojekt om 10.400 Mkr, projekt som bedöms som sannolika inom en femårsperiod, men som är osäkra i sin omfattning.

 

Bolagets sex största projekt är Alabano med 3.302 Mkr, Biomedicum med 2.822 Mkr, Biomedicum Komparativ Medicin med 886 Mkr, Segerstedthuset med 725 Mkr, Humanisten med 668 Mkr samt KI forskarbostäder med 434 Mkr.

 

I balansen steg värdet på fastigheterna till 78.611 Mkr (71.085). De totala långfristiga låneskulderna ökade till 35.225 Mkr, liksom de kortfristiga, vilka steg till 16.127 Mkr. Det innebar att soliditeten stärktes till 42,3 procent (40,9) med en räntetäckningsgrad om starka 7,67 gånger (7,21).

 

I rapporten säger vd Kerstin Lindberg Göransson om bolagets stora åtagande att bygga studentbostäder:

 

– I vår prognos fram till 2021 finns möjlighet att bygga boende för 11.000 studenter. Vi bedömer det vara möjligt att i egen regi bygga 6.500 av dessa och resterande kan byggas där vi redan har upplåtit, eller kommer att upplåta mark via försäljning, byte eller arrende. SF

onsdag, 25 oktober 2017 19:23

Ett starkare Kungsleden

alt
Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

 

Med värdeökningar om 1.100 Mkr (695) redovisade Kungsleden en höjd niomånadersvinst efter skatt till 1.423 Mkr (1.169), motsvarande 6,82 kr per aktie (6,26). Förvaltningsresultatet minskade till 742 Mkr (755), vilket förklarades av bortfall av driftnetto från frånträdda fastigheter om 75 Mkr. Detta uppvägdes av förbättrat finansnetto, tillkommande driftnetto från tillträdda fastigheter och förbättringar i jämförbart bestånd. Orealiserade värdeförändringar i fastighetsportföljen uppgick till 1.034 Mkr (1.183), varav merparten härrörde från förbättrade driftnetton.

 

Under perioden fick Kungsleden en officiell kreditrating där Moody´s gav Kungsleden kreditbetyget Ba1 med ”Positive Outlook”. Vidare upprättade bolaget ett MTN-program med en ram på 5 Mdr kr för emission av obligationer utan säkerhet på kapitalmarknaden. Den första emissionen om 1,35 Mdr genomfördes i början av oktober. Dessutom ingick Kungsleden ett avtal om att outsourca ekonomiadministrativa tjänster med planerat införande till årsskiftet 2017/2018.

 

– Kungsleden har de senaste åren haft en uttalad strävan att skapa en långsiktig finansiell stabilitet, en attraktiv och geografiskt samlad fastighetsportfölj och en effektiv kundfokuserad organisation. I slutet av tredje kvartalet fick vi ett nytt fint bevis för att vi kommit långt på rätt väg, när vi fick ett omdöme från ratinginstitutet Moody’s, säger vd Biljana Pehrsson.

 

Dessutom satte bolaget punkt för processen att sälja fastigheter som inte passar innehavsstrategin. Sedan 2012 har Kungsleden sålt och köpt fastigheter för mer än 20 Mdr kr. Samtidigt har belåningsgraden sänkts från 70 till 50 procent, kapitalbindningstiden i upplåningen förlängts från 2 till 4 år och snitträntenivån minskat från nära 7 till 2,4 procent.

 

Under delårsperioden tillträdde Kungsleden fastigheter för 790 Mkr, investerade för 544 Mkr och frånträdde fastigheter för 1.661. Tillsammans med de orealiserade värdeökningarna om 1.034 Mkr medförde detta att portföljens värde steg till 29,9 Mdr kr (29,2 vid årsskiftet), varav 1,9 Mdr (1,5) var projektfastigheter. Hyresvärdet beräknades till 1.940 Mkr och den ekonomiska uthyrningsgraden var 90,3 procent.

 

De räntebärande skulderna minskade till 15.057 Mkr (16.511) som finansierades till en sänkt snittränta om 2,4 procent (2,9). Det egna kapitalet ökade till 13.424 Mkr (10.839), vilket  motsvarade 61,47 kr (69,32) per aktie och en stärkt soliditet till 44,2 procent (36,8). Det långsiktiga substansvärdet beräknades till 68,97 kr (69,32) per aktie.

 

Med nu kända förutsättningar kommer Kungsledens förvaltningsresultat för år 2020 att nå 1.200 Mkr, vilket är mer än 20 procent över 2017 års förväntade förvaltningsresultat. LE

onsdag, 25 oktober 2017 19:21

Fortsatt tillväxt för Diös

alt
Knut Rost, vd för Diös.

 

Diös starka resultatutveckling fortsätter. Under årets första nio månader steg vinsten efter skatt 773 Mkr (566), motsvarande 5,87 kr (5,87) per aktie. I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 335 Mkr (157) och på derivat med 21 Mkr (74). Hyresintäkterna ökade till 1.263 Mkr (992) och förvaltningsresultatet förbättrades till 625 Mkr (406).

 

– Kassaflödet ökar till följd av en hög uthyrningstakt och därigenom ökade intäkter, vilket skapar tillväxt och fortsatt hög direktavkastning till våra aktieägare, säger vd Knut Rost.

 

I februari tillträdde Diös ett större bestånd från Castellum och under perioden investerade bolaget 388 Mkr i ny-, till- och ombyggnationer, vilket bidrog till att fastigheternas totala marknadsvärde ökade till 19.260 Mkr (13.357 vid årsskiftet).

 

De räntebärande skulderna ökade till 11.133 Mkr (7 960), varav 10.118 Mkr (7.019) var bankfinansiering och 1.015 Mkr (941) obligationer emitterade genom det samägda bolaget Svensk Fastighetsfinansiering. Den årliga genomsnittsräntan inklusive kostnad för derivatinstrument var 1,6 procent (1,9), inklusive lånelöften, och räntetäckningsgraden uppgick till 5,5 ggr (3,5).

 

Det egna kapitalet ökade efter nyemission om 1.853 Mkr i samband med förvärvet från Castellum till 6.631 Mkr (4.313). Soliditeten steg till 33,9 procent (29,8) och överstiger därmed målet om 30 procent. Det långsiktiga substansvärdet beräknades till 56,1 kr (53,7) per aktie. LE