17 maj 2024

Redaktionen

alt
Från vänster: Viktoria Axberg, marknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen, Annika Ånäs, vd för Atrium Ljungberg, och Erika Pelling, kommunalråd.

 

Nu lanserar Atrium Ljungberg i Uppsala en modell för ökad integration där personer som har fått uppehållstillstånd erbjuds boende, praktik och en fadder. Atrium Ljungbergs målsättning är att på sikt kunna utöka programmet till fler svenska städer där bolaget är verksamt.

 

I Välkomstprogrammet matchas en person som har fått uppehållstillstånd med en praktikplats hos något av Atrium Ljungbergs vänföretag (hyresgäster eller underleverantörer). Deltagaren får också en fadder och erbjuds boende i Atrium Ljungbergs nybyggda lägenheter i Gränbystaden. I programmet ingår även samhällsorientering och utbildning i yrkessvenska.

 

Programmet löper under ett år och målsättningen är att deltagarna därefter ska vara mer integrerade i det svenska samhället med eget socialt nätverk, en anställning eller en påbörjad utbildning.

 

– Som många andra fastighetsägare fick vi frågan om att bidra med bostäder till nyanlända. Vi har stort fokus på hållbar stadsutveckling där integrationsfrågan en viktig del, så för oss var det självklart att bidra. Men vi vill göra mer än att bara upplåta bostäder. Boende räcker inte för att en individ ska få en bra start i samhället. Sysselsättning, ett socialt kontaktnät och att lära sig det svenska språket är också nödvändiga delar. I vårt välkomstprogram finns allt detta, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg hoppas även att Välkomstprogrammet ska bidra till att öka intresset för fastighetsbranschen. I synnerhet på driftssidan där det finns ett stort behov av att anställa fler.

alt
Utecklingen av multimodala plattformar är för dålig, anser Colliers.

 

Multimodal logistik innebär att transport av gods kombineras med två eller flera transportsätt. På detta område har Europa gjort stora framsteg men släpar fortfarande efter den mer avancerade amerikanska marknaden. I en ny rapport belyser Colliers International multimodala plattformar på frammarsch och diskuterar i rapporten utsikterna för multimodal logistik i Europa.

 

Christoffer Bladh Nord, projektledare Colliers Industri & Logistik säger: 

– Det finns ett stort intresse för multimodala lösningar på den europeiska logistikmarknaden, men utvecklingen av infrastruktur är idag för dålig. Det görs dock satsningar för att transportslaget ska bli mer attraktivt och få bättre förutsättningar. Fler företag inser den långsiktiga vikten av att transportera på ett grönare sätt istället för kortsiktigt tänka på den mest kostnadseffektiva lösningen.

tisdag, 31 oktober 2017 12:18

Technopolis etablerar UMA i Stockholm

alt
Finska Technopolis etablerar en co-workinganläggning i fastigheten Klara Strand, som ägs av M&G Real Estate och förvaltas av Newsec.


Finska börsnoterade Technopolis etablerar en coworking-anläggning med adress Klarabergsviadukten 90 i centrala Stockholm. Anläggningen – UMA Kungsbron – öppnar i april nästa år och blir Technopolis första fäste i Stockholm och bolagets största coworking-anläggning hittills med 2.350 kvm kontorsyta, inklusive cirka 50 kontor, 90 hot desks och 10 konferensrum.
    

Technopolis är känt för att driva företagsparker för sina 1.700 bolagskunder i Finland, Norge, Sverige, Estland, Ryssland och Litauen. Vid sidan av bolagets företagsparker driver också bolaget även coworkingvarumärket UMA Workspace som för tillfället finns i 11 städer i Norden och Baltikum.
    

– Det känns verkligen spännande att vi nu etablerar UMA i Stockholm som får ett synnerligen konkurrenskraftigt läge i Nordens hetaste stad för just coworking-kontor. Vi vet att det finns en stor efterfrågan på smarta mobila kontorslösningar, i synnerhet eftersom det råder kontorsbrist i centrala Stockholm, och vi ser fram emot att välkomna både befintliga och nya kunder till vår splitternya anläggning i april, säger Johan Herner, Sverigechef på Technopolis.
     

Som UMA-medlem har kunden tillgång till samtliga 12 UMA Workspace-anläggningar I 5 länder och kan räkna med en lång rad professionella tjänster. Bland dessa är marknadsledande IT-tjänster, konferensrum, möjlighet till videomöten, privata arbetsplatser och eget café.
     

– UMA Kungsbron kommer likna vår flaggskeppsanläggning i Helsingfors, UMA Esplanadi, fast ännu större. Vi tror att många befintliga kunder kommer välja UMA Kungsbron när de är på affärsresa i Stockholm. Men framförallt är vi stolta att kunna visa upp fördelarna med högkvalitativa coworking-ytor för nya kunder i Sverige, och vi garanterar snygga och moderna kontor möblerade med skandinavisk design för att erbjuda en professionell premiumupplevelse, säger Johan Herner.
     

– Expansionen av UMA-konceptet är en väsentlig del av vår strategi. UMA Kungsbron är ett ambitiöst första steg, men det är bara början. Vi planerar expansion av vårt avtryck i Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn, Oslo och andra stora städer i den nordisk-baltiska regionen, säger Keith Silverang, koncernchef för Technopolis.

alt
Cirka 90 procent av den yta som FastParter köper i Uppsala finns i fastigheten Årsta 76:2 vid Fyrislunds företagspark med hyresgäster som Uppsala kommun, Länsförsäkringar, Salléns Elektriska och Modins Bil. Affären innebär netto att Fastpartners årliga förvaltningsresultat ökar med cirka 18 Mkr.

alt
En av de fem fastigheter i Gävle som genom affären övergår i Heimstadens ägo.

Heimstaden och FastPartner har ingått avtal att förvärva fastigheter av varandra för att stärka sina positioner i Uppsala respektive Gävle. Avtalet innebär att Heimstaden säljer tre kommersiella fastigheter i Uppsala, en stad som FastPartner sökt etablering i en längre tid. I Gävle förvärvar Heimstaden fem centralt belägna fastigheter innehållande 125 lägenheter av FastPartner. Pangea Property Partners har haft uppdrag att avyttra de kommersiella fastigheterna på Heimstadens vägnar. Båda transaktioner har genomförts som bolagsaffär.
    
Fastighetsvärdet för de tre kommersiella fastigheterna i Uppsala, som omfattar cirka 28.600 kvm uthyrbar yta, uppgår till 480 Mkr, medan priset för de fem bostadsfastigheterna i Gävle, med uthyrbar yta av cirka 8.300 kvm, uppgår till 130 Mkr. Tillträde kommer att ske den 30 november.
    
– Med denna affär fortsätter vi att renodla vår portfölj och får möjligheten att stärka vår position ytterligare i centrala Gävle. Vi uppskattar det professionella och smidiga tillvägagångssätt som denna transaktion med FastPartner har genomförts, säger Claes Westlin, transaktionsansvarig på Heimstaden.
    
– Vi är nöjda med att kunna förvärva tre kommersiella fastigheter och stärka vår position i Uppsala. Fastigheterna är välbelägna och kommer att utvecklas väl av vår personal. Vi uppskattar dessutom att kunna sälja till en kompetent bostadsförvaltare i Gävle, säger Svante Hedström, fastighetschef på Fastpartner.
tisdag, 31 oktober 2017 10:36

NCC bygger högt i Mölndal

alt
I och med Kvarnbytornet bygger NCC den tredje och sista etappen för Bonava på Kvarnbyterrassen. När området står klart 2020 har NCC byggt totalt 400 bostäder för kunder.


NCC bygger på uppdrag av Bonava ett bostadshus i 16 våningar i det nya och högt belägna bostadsområdet Kvarnbyterassen i Mölndal. Det så kallade Kvarnbytornet rymmer 77 bostadsrätter och blir områdets högsta hus med en vidsträckt utsikt. Ordervärdet uppgår till cirka 146 Mkr.
    

– Främsta utmaningen med att bygga 16 våningar på en hög höjd är att bemästra väder och vind både i byggfasen och se till att huset klarar dessa utmaningar under sin livstid. Därför är vi extra noggranna i både projektering och utförande. Höjden innebär också speciallösningar för vatten och ventilation, säger Per-Åke Edling, affärschef på NCC.
    

Planerad byggstart är januari 2018 och inflyttning i huset är beräknad till våren 2020.

måndag, 30 oktober 2017 18:43

Lugnetrondellen i Varberg är invigd

alt
Lennart Karlsson, vd för Aspelin Ramm Fastigheter.

 

I helgen invigdes det nya handelscentrumet Lugnetrondellen i Varberg. Det är en tidigare industrifastighet som omvandlats till en modern handelsplats med butiker, varuhus och restauranger. Bakom utvecklingen står Aspelin Ramm Fastigheter.

 

– Varberg är sedan länge en expansiv tillväxtstad med en ökande befolkningsmängd. När vi köpte fastigheten för tio år sedan såg vi en möjlighet att utnyttja det trafikorienterade läget för att komplettera det existerande handelsutbudet i centrala Varberg med nya butiker som inte funnits i regionen tidigare, säger Lennart Karlsson, vd Aspelin Ramm Fastigheter.

 

Totalt omfattar det nya handelscentrumet 24.000 kvm butiksyta fördelat på ett tiotal butiker mellan 500 och 7.000 kvm. Bland de redan klara hyresgästerna finns Jula, Sportshopen, Rugstore samt restaurangerna Max hamburgare och Linnea & Basilika. Dessutom öppnar Biltema ett nytt varuhus i Lugnetrondellen.

måndag, 30 oktober 2017 18:35

Erik Paulsson säljer sitt innehav i Platzer

alt
Fabian Hjelte, styrelseordförande i Platzer. Foto: Petra Björstad

 

Backahill AB ägt av familjen Erik Paulsson har sålt sitt innehav om 5 miljoner A-aktier i Platzer Fastigheter Holding AB till Länsförsäkringar Skaraborg, som därefter har sålt 1 miljon A-aktier till Ernström Kapital. Efter affären ägs 11 miljoner A-aktierna i Platzer av Ernström, medan  Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän äger 5 miljoner samt Länsförsäkringar Skaraborg äger 4 miljoner.

 

I en kommentar till försäljningen säger Backahills vd, Anders Nelson:
– Platzer är ett välskött bolag och vårt ägande och samarbete med bolaget i nästan tio år har varit en bra investering. Men nu när denna affärsmässiga möjlighet uppkommit väljer vi att sälja och fokusera på vårt långsiktiga fastighetsinnehav samt på Skistar. Backahill har även flera pågående och kommande investeringar på Bjärehalvön och i nordvästra Skåne som kräver ökat fokus.

 

– Det har varit ett stimulerande samarbete som bidragit till en fantastisk utveckling av bolaget. Vårt långsiktiga ägarsamarbete med Länsförsäkringar fortsätter dock oförändrat och utökas nu med Länsförsäkringar Skaraborg. Som styrelseordförande och representant för huvudägaren Ernström, som varit engagerad i Platzer sedan 20 år, så ser jag mycket positivt på att få in en ny ägare som delar vår syn på bolagets potential framåt, säger Fabian Hielte, styrelseordförande i Platzer.

 

– För Platzer som bolag känns det tryggt med en stark krets av A-aktieägare. Detta ger oss möjlighet att fortsätta vår inslagna väg där vi utvecklats till en ledande aktör på den kommersiella fastighetsmarknaden i Göteborgsområdet. Under året har vi fortsatt att växa fastighetsbeståndet och även tagit viktiga kliv mot att förverkliga stora utvecklingsprojekt, säger P-G Persson, vd Platzer Fastigheter.

 

Erik Paulsson ägde, enligt datatjänsten Holdings sammanställning per den siste september, utöver 5 miljoner A-aktier även drygt 1,2 miljoner B-aktier i Platzer via Anja Invest AB, ett bolag kopplat till Backahill.

måndag, 30 oktober 2017 18:23

Riksbyggen: 183 borätter i Flemingsberg

alt
Riksbyggen deltar i utvecklingen av Flemingsbergs centrum.

 

Nu är det klartecken för 800 nya bostäder i Flemingsbergs centrum i Huddinge kommun och Riksbyggen kommer att bygga 183 av dessa i bostadsrättsform. Byggnationen kommer att ske i tre etapper med olika målgrupper, från StegEtt-lägenheter till Bonum Seniorbostäder.

 

De nya bostäderna kommer att byggas längs Hälsovägen och är en viktig del i arbetet med att utveckla Flemingsberg till en regional stadskärna.

 

– Vår planerade byggnation i Flemingsberg uppförs med höga krav på ett mer hållbart byggande och bostäderna är anpassade för olika målgruppers behov, säger Therese Sundman, marknadsområdeschef för Riksbyggen i södra Stockholm.

 

– Bostäderna får ett mycket bra läge med närhet till pendeltågsstationen. Längs Hälsovägen planeras också för handel och restauranger, det kommer att bli levande kvarter, tillägger Veronica Persson, sälj- och marknadsansvarig.

måndag, 30 oktober 2017 11:09

Stendörren i stort avtal med Dahl

alt
Visionsbild över Dahl Sveriges nya centrallager i Stendörrens GreenHub Bro.


Stendörren Fastigheter har tecknat hyresavtal med Dahl Sverige AB, som ingår i den globala byggkoncernen Saint-Gobain, avseende uthyrning av nytt centrallager i Upplands Bro. Upplåtelsen omfattar totalt cirka 155.000 kvm mark med en byggnad om cirka 56.500 kvm. Vidare har Dahl erhållit en option att förhyra ytterligare cirka 50.000 kvm mark i angränsande område. Hyresavtalet omfattar en hyresperiod om 20 år med en årshyra om cirka 44 Mkr. Hyresavtalet är villkorat av myndighetsbeslut och av att en detaljplan som är under framtagande antas. Nordier Property Advisors har varit rådgivare till Stendörren i samband med uthyrningen.
    

– Vi är glada och stolta över att Dahl valt oss som hyresvärd för sitt nya centrallager. Vi ser fram emot att gemensamt skapa moderna lokaler med stort fokus på hållbarhet, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.
    

GreenHub Bro är namnet på det nya logistikcentret i Upplands-Bro som Stendörren utvecklar, tidigare under namnet Stockholm Väst Logistik. Området omfattar nästan 1,2 miljoner kvm planlagd mark med möjlighet att bygga närmare 400.000 kvm nya lokaler i området inom befintlig detaljplan.
    

I GreenHub Bro finns sedan tidigare Coops centrallager för kolonialvaror. Området har egen järnvägsanslutning till stambanan, pendeltåg i absolut närhet och direkt anslutning till E18 via den nya motorvägspåfarten Kockbacka som öppnar sommaren 2018.
    

Genom etableringen av GreenHub Bro skapas en modern och hållbar arbetsplats för tusentals personer som möter framtidens krav på miljövänliga och flexibla logistiklösningar samtidigt som konsumenternas krav på snabba leveranser kan tillgodoses.
    

Stendörren och Dahl har även träffat avtal om överlåtelse av fastigheten Järfälla Ulvsättra 1:90 i Kallhäll, där Dahl idag bedriver delar av sin verksamhet. Fastigheten ägs idag av det av Dahlkoncernen helägda bolaget Daltrean KB. Stendörren ska tillträda andelarna i bolaget när villkoren i hyresavtalet avseende Dahls nya lokaler i GreenHub Bro är uppfyllda.
    

– Vi är glada över att tillsammans med Stendörren fortsätta dialogen och utveckla moderna lager- och logistiklokaler där vi har möjlighet att samlokalisera och modernisera våra verksamheter, säger Tomas Johansson, vd och koncernchef Dahl Sverige.
    

Fastigheten i Kalhäll omfattar cirka 35.000 kvm lagerlokaler och kontor. Överenskommet fastighetsvärde uppgår till 410 Mkr vilket, efter avräkning för intern skuld som vid utgången av 2016 uppgick till cirka 130 Mkr samt latent skatt, kommer utgöra priset för kommanditbolagsandelarna. Dahl kommer att hyra hela fastigheten fram till dess att inflyttning sker i de nybyggda lokalerna i GreenHub Bro, vilket beräknas ske vid årsskiftet 2020/21. Årshyran uppgår till 26,5 Mkr. Efter att Dahl flyttat in i de nybyggda lokalerna i GreenHub Bro kommer fastigheten att utgöra en del av Stendörrens projektportfölj.

måndag, 30 oktober 2017 10:28

En besviken Wågström sparkas av NCC

 

alt
Håkan Broman, t v, chefsjurist, ersätter omedelbart Peter Wågström som koncernchef för NCC.

 

Styrelsen i NCC har beslutat om att omedelbart skifta koncernchef i syfte att öka fokus på bygg- och anläggningsverksamheten. Rekrytering av ny koncernchef startar omedelbart. Håkan Broman, sedan många år chefsjurist på NCC, går in som tillförordnad koncernchef från den 30 oktober till dess att en ny koncernchef är på plats.

 

– Många delar av NCC går bra och utvecklas väl. Jag tänker på den svenska delen inom affärsområdena Building och Infrastructure samt NCC Industry och NCC Property Development. Men helheten har inte utvecklats som den borde. Styrelsen anser att NCC behöver en ny kraft för att vända utvecklingen i bygg- och anläggningsverksamheten, säger Tomas Billing, styrelseordförande i NCC.

 

Tomas Billing, bolagets styrelseordförande sedan 16 år tillbaka, kommer att arbeta halvtid på NCC för att stötta koncernledningen.

 

Håkan Broman har arbetat 18 år i NCC och är bolagets chefsjurist sedan nio år tillbaka.

 

– Jag och övriga i styrelsen är mycket glada och tacksamma att vi har en person som Håkan Broman. Håkan har alltid stort fokus på affären, kan NCC utan och innan och har ett mycket gott omdöme, säger Tomas Billing.

 

Han fortsätter:

– För ett och ett halvt år sedan genomförde NCC en uppdelning där Bonava delades ut till NCC:s aktieägare. Börsintroduktionen av Bonava blev en succé. Men tyvärr har NCC:s bygg- och anläggningsverksamhet inte utvecklats på det sätt som styrelsen önskar de senaste åren. Det är främst i NCC Infrastructure, men också i delar av NCC Building, som lönsamheten är svag. De senaste åren har NCC haft stora projektnedskrivningar i dessa verksamheter. Och omsättningen har inte ökat trots att orderingången varit mycket god. Rörelsemarginalen i bygg- och anläggningsverksamheten är på rullande tolvmånadersbasis bara 1,5 procent. Styrelsen anser att det arbete som idag pågår inom affärsområdena Infrastructure och Building är steg i rätt riktning, men att det behövs ytterligare fokus.

 

– Peter Wågström har varit koncernchef i NCC under sex år. Under denna tid har NCC:s aktie utvecklats bland det bästa i branschen. Peter var under ett antal år ansvarig för att bygga upp affärsområdet Housing, som sedan namnändrades till Bonava och delades framgångsrikt ut till aktieägarna för ett och ett halvt år sedan. Jag tackar Peter Wågström för åren på NCC och önskar honom all lycka i framtiden, säger Tomas Billing.

 

– Jag har haft 13 fantastiska år på NCC, först på fastighetsutvecklingsaffären, sedan på bostadutvecklingsaffären Housing och nu senast som koncernchef. Jag är besviken över styrelsens beslut, men respekterar det självklart. Och jag är naturligtvis besviken över NCC:s resultatutveckling i delar av bygg- och anläggningsverksamheten de senaste åren, säger Peter Wågström.