17 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 02 november 2017 10:56

Niam säljer för 814 Mkr i Köpenhamn

alt
Klöverns första danska förvärv är en kontorsfastighet med Copenhagen Business School (CBS) som hyresgäst på en yta av 19.300 kvm och cirka 9.300 kvm garage. Foto: kawanet


Niam har ingått avtal med Klövern om att sälja en fastighet i Frederiksberg, centrala Köpenhamn, för 620 MDKR (814 Mkr). Fastigheten är ett kontors- och utbildningskomplex som omfattar 19.300 kvm, och är fullt uthyrt till CBS, Copenhagen Business School. Niams rådgivare har varit Catella Corporate Finance samt Bruun & Advokatfirma. Affären förväntas stänga den 1 februari 2018.
    

– Vi har realiserat våra planer för fastigheten snabbare än förväntat vilket möjliggjort att vi även kunnat teckna ett nytt långt avtal med den befintliga hyresgästen. Vi är glada över att sälja denna fastighet till en professionell köpare, och hälsar Klövern välkommen till den danska marknaden, säger Kristian Krogh, Senior Director på Niam.
    

Hyresgästen CBS, som är en av de största handelshögskolorna i Europa med över 20.000 studenter, har bedrivit sin verksamhet på fastigheten sedan 2004. Hyresavtalet löper till 2028 och hyresvärdet uppgår till 30 MDKR (cirka 39 Mkr) per år.
    

– Det är mycket glädjande att Klövern tar steget in på den danska fastighetsmarknaden. Det är positivt att vi som grund för vår etablering i Köpenhamn får exponering i form av en centralt belägen högkvalitativ samhällsfastighet med långt hyresavtal med en mycket välrenommerad hyresgäst, säger Rutger Arnhult, vd för Klövern.
     

Förvärvet kommer huvudsakligen att finansieras med banklån.

torsdag, 02 november 2017 10:52

TH säkrar 4,1 Mdr till European Cities Fund

alt
TH Real Estates European Cities Fund har avtalat om att köpa kontorsfastigheten The Cube som uppförs av CA Immo i centrala Berlin. För formgivningen svarar danska 3XN.


TH Real Estate har rest kapital till sin Europan Cities Fund och ytterligare 422 MEUR (4.125 Mkr) tillförs från fem internationella investerare. Fonden har nu investerare från Tyskland, Österrike, Nederländerna, Italien, Irland, USA och Australien. Till dags dato uppgår fondens egna kapital till 1 miljard euro (cirka 9,78 Mdr kr).
    

– Kapitalanskaffningen bekräftar investerarnas förtroende för fondens city-orienterade strategi och vår förmåga att framgångsrikt genomföra investeringar genom att nyttja vårt breda lokala nätverk i Europa, säger Andrew Rich, fondförvaltare för European Cities Fund.
    

Sedan fonden lanserades i mars 2016 har 940 miljoner euro investerats i högkvalitativa fastigheter. Portföljen erbjuder investerare access till fastighetstillgångar om 1,6 miljarder euro i några av Europas mest dynamiska och stabila städer. Den senaste kapitalanskaffningen tillför ytterligare 550 MEUR i investeringskapacitet för handels-, kontors-, och logisitkfastigheter.
    

Fondens portfölj inkluderar bland annat Kamppi köpcentrum i Helsingfors, köpcentrumet Xanadu i Madrid samt The Omni Centre i Edinburgh. Vidare har avtal tecknats för att köpa The Cube i Berlin – en kontorsfastighet omfattade 17.000 kvm som ska stå klar på Washingtonplatz i centrala Berlin under 2019. Ytterligare kvalitativa kontorsinvesteringar är nära förestående.

onsdag, 01 november 2017 18:42

Wallenstam etablerar MTN-program om 5 Mdr

alt
Susann Linde, CFO och IR-ansvarig på Wallenstam.

 

Wallenstam etablerar ett MTN-program med en låneram om 5 Mdr kr som ger möjlighet att emittera obligationer på den svenska marknaden. Ett grundprospektet godkänt av Finansinspektionen finns tillgängligt på Wallenstams webbplats samt på www.finansinspektionen.se.

 

– Vi arbetar aktivt för en effektiv finansiering, bland annat genom att bredda kapitalförsörjningen. MTN-programmet blir ett komplement till vår nuvarande finansieringsstruktur, som redan i dagsläget omfattar en del gröna obligationer, säger Susann Linde, CFO och IR-ansvarig.

 

Svenska Handelsbanken är ledarbank för MTN-programmet. Nordea Bank, Svenska Handelsbanken och Swedbank deltar som emissionsinstitut. Advokatfirman Vinge är legal rådgivare till Wallenstam.

onsdag, 01 november 2017 18:40

CLS säljer för 160 Mkr i Bradford

alt
Fredrik Widlund, vd för CLS Holdings.

 

CLS Holdings har sålt Centenary Court i Bradford, West Yorkshire i England, till en privat investerare för 14,35 MGBP, cirka 160 Mkr, vilket var i linje med bolagets värdering vid halvårsskiftet. Den nuvarande årliga hyran från fastigheten är 2,3 miljoner pund.

 

Fastigheten omfattar knappt 10.000 kvm och är i sin helhet uthyrd till den brittiska skatte- och tullmyndigheten HMRC fram till april 2027, med en uppsägningsklausul effektiv i april 2021. HMRC har meddelat att de avser att flytta från fastigheten.

 

– Sedan förvärvet för fyra år sedan har Centenary Court genererat stark dubbelsiffrig avkastning, men nu är det dags att återinvestera dess kapital till tillgångar som bättre passar koncernens strategi och geografiska inriktning i sydöstra Storbritannien, säger Fredrik Widlund, vd för CLS Holdings.

onsdag, 01 november 2017 18:38

Colliers rådgivare åt NRP och Wilfast

alt
Fastigheten Näs 1:259 på Teknikvägen 1 i Stenungsund.

 

Colliers International har agerat rådgivare åt säljande part vid försäljningen av fastigheten Näs 1:259 i Stenungsund. Säljare är ett investeringskonsortium lett av norska Ness, Risan och Partners (NRP) tillsammans med Wilfast och köpare är Göteborgsbaserade bolaget Västprojekt AB.

 

Fastigheten, som såldes i bolagsform, har en uthyrningsbar area om cirka 8.000 kvm och består främst av industri- och lagerytor. Tillträdet skedde den 31 oktober.

 

– Vi är glada över att förvärva en så fin förvaltningsenhet och fortsätter härmed vår långsiktiga plan om att expandera i växande kommuner kring Göteborgsområdet, säger Robert Eriksson, på Västprojekt.

onsdag, 01 november 2017 13:56

Nya höghus om 24-våningar i Årstaberg

alt
Ikano har byggstartat 78 bostadsrätter i höghus om 16-våningar i Årstaberg. Bild: Equator

 

Just nu börjar Ikano bygga höghus i 16-våningar i Årstaberg där Ikano även planerar att bygga höghus om 24-våningar. Totalt kommer Ikano att bygga cirka 900 bostadsrätter i skilda etapper. Nu byggs 78 bostadsrätter i de Årstahusen som får 16 våningar. Arkitekt är Equator.

 

De nya höghusen blir nya landmärken när en terrakottafärgad stadsdel växer fram kring den planerade nya stadsparken i Årstaberg.

 

Den nya cykelvägen längs Årstabron kommer att skapa en kort och viktig koppling till Södermalm och den nya cykelstaden Årstaberg. Med sin redan befintliga hub av kollektivmedel som tvärbana, pendeltåg och bussar, närheten till motorvägen och den nya cykelvägen är omvandlingen av Årstaberg ett naturligt steg i den växande staden.

 

Ikanos hus i Årstaberg får garage och cykelgarage under huset. Möjlighet att ladda elbil erbjuds även.

 

Ikanos priser för bostadsrätterna i Årstaberg är från 3,25 Mkr för en etta om 34 kvm och med en månadsavgift om 2.410 kr till en fyra om 84 kvm för 6,89 Mkr och med en månadsavgift om 4.801 kr.

 

 


alt

                                                                                                                                     
NCC har utsett Ann-Marie Hedbeck (bilden) till ny tillförordnad chefsjurist och medlem av koncernledningen och styrelsens sekreterare. Hon är sedan februari 2017 anställd som chefsjurist i affärsområdet NCC Infrastructure och har lång erfarenhet som chefsjurist i olika roller inom Skanska där hon arbetat i 16 år. Hedbeck ersätter NCC:s nuvarande chefsjurist Håkan Broman som sedan den 30 oktober är tillförordnad koncernchef för NCC.
    

– Ann-Marie Hedbeck har en gedigen juridisk kompetens och har stor erfarenhet från koncernlednings- och styrelsearbete i börsbolag. Jag är väldigt glad att hon redan från dag ett kan ta över mina arbetsuppgifter som chefsjurist så att jag kan fokusera fullt ut på mina åtagande, säger Håkan Broman.

onsdag, 01 november 2017 12:01

Willhem byter med Framtiden på Hisingen

alt
Willhem ökar sitt innehav på Blidvädersgatan på Hisingen.


Nu har Willhem tillträtt tre fastigheter på Hisingen i Göteborg. Det innebär ett tillskott med 179 lägenheter i den västra regionen och möjlighet till en mer samlad förvaltning.
    

Fastigheterna, som övertas från dotterbolag i Framtidenkoncernen, ligger vid Blidvädersgatan i Södra Biskopsgården samt vid Bjurslätts Torg respektive Gamla Björlandavägen. Samtliga adresser ligger inom Willhems nuvarande förvaltningsområde. Willhem lämnar i sin tur en solitär fastighet med 140 lägenheter vid Friskväderstorget i Norra Biskopsgården till kommunägda Bostadsbolaget, vilket innebär att Framtidenkoncernen får möjlighet att även inkludera Friskväderstorget i utvecklingen av Norra Biskopsgården.
    

– Friskväderstorget är en central mötesplats i Norra Biskopsgården och det känns naturligt att vi stärker förvaltningen just här, säger Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget.
    

− Det är väldigt positivt att vi både kan växa på Hisingen och samtidigt få en mer samlad förvaltningsenhet vid Blidvädersgatorna. Det ger oss möjligheter att arbeta bättre med hela området och effektivisera vår service, säger Eva Håård, fastighetschef hos Willhem i Göteborg. 

tisdag, 31 oktober 2017 19:06

Fortum säljer huvudkontor för 720 Mkr

alt
Regenero, ägt av YIT och HGR Property, köper och utvecklar Fortums huvudkontor i Esbo och mark däromkring.

 

Fortum och Fortums Pensionsfond ska sälja Fortums nuvarande huvudkontor i Keilaniemi, Esbo, Helsinfors, till Regenero Oy – ett joint venture mellan YIT och HGR Property – för circa 74 MEUR (720 Mkr). Transaktionen inkluderar huvudkontorsbyggnader och tomter. JLL har varit Fortums rådgivare i samband med försäljningen. Tidigare i år meddelade Fortum att bolagets huvudkontor ska flytta till ett renoverat multi-space kontor i samma område.

 

– Vi är glada att underlätta försäljningen av vad som förmodligen är den mest kända kontorsbyggnaden i Finland till Regenero. Fastighetens fantastiska läge vid vattnet i Esbos främsta huvudkontorområde och granne med tunnelbanestationen Keilaniemi kombinerat med

tornbyggnadens ikoniska landmärke, ger en solid grund för framtida utveckling av campuset, säger Christian Hohenthal, Head of Capital Markets på JLL i Finland.

 

– Den nya ägaren kan nu börja arbeta för att utveckla det ikoniska höghuset och omgivningen. Vi kommer att fokusera på vår kärnverksamhet och flytta till lokaler som bättre kommer att tillgodose vår nuvarande verksamhet, säger Risto Penttinen, Senior Vice President på Fortum.

 

– Vårt mål är att utveckla hela Keilaniemi-området. Med fastighetsförvärvet kan vi skapa en hållbar stadsmiljö med utmärkta kollektivtrafikförbindelser i takt med förlängningen av den västra tunnelbanelinjen i Helsingfors, säger Juha Kostiainen, ordförande i Regeneros styrelse.

tisdag, 31 oktober 2017 19:03

Amasten köper för 130 Mkr i Sundsvall

alt
Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

Amasten Fastighets AB har tecknat avtal om förvärv av tio bostadsfastigheter i Sundsvall från KOFA AB. Transaktionen är ovillkorad och sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 130 Mkr. Avdraget för latent skatt uppgår till cirka 6,4 Mkr och tillträdet är planerat till 1 december. Catella Corporate Finance och Delphi Advokatbyrå har rådgivare till köparen. 

 

Förvärvet innebär att Amasten skapar en tydlig närvaro i Sundsvall.

 

– I våras förvärvade Amasten sin första fastighet i Sundsvall och vi utökar nu beståndet med ytterligare tio stycken bostadsfastigheter. Vi ser Sundsvall som en attraktiv tillväxtort, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

De förvärvade fastigheterna i Sundsvall omfattar 9.221 kvm, varav 8.174 kvm utgörs av bostäder. De uthyrningsbara areorna utgörs av 152 lägenheter och några kommersiella lokaler. Aktuella hyresintäkter uppgår till cirka 11 Mkr per år.

 

Fastigheternas befintliga lån kommer att refinansieras med nya lån och bedöms motsvara en belåningsgrad om 68 procent. Den preliminära köpeskillingen för aktierna i det fastighetägande bolaget uppgår till cirka 72,4 Mkr. Av den totala köpeskillingen ska preliminärt cirka 15,5 Mkr erläggas kontant, samt 19,7 miljoner kronor erläggas i form av nyemitterade stamaktier i Amasten till en överenskommen teckningskurs om 4 kr per stamaktie. Den slutgiltiga köpeskillingen ska motsvara den preliminära köpeskillingen med justeringar för förändringar i det egna kapitalet på tillträdesdagen. Eventuella justeringar i den preliminära köpeskillingen ska regleras kontant.

 

Avtalet innehåller vidare en överlåtelsebegränsning (s.k. lock-up) genom vilken säljaren på vissa villkor åtar sig att under en period om sex månader från tillträdesdagen inte avyttra några nyemitterade aktier och under nästföljande sex månader inte avyttra mer än 50 procent av de nyemitterade aktierna. Efter en period om totalt tolv månader från det att emissionen avseende de nyemitterade aktierna registrerats hos Bolagsverket har säljaren rätt att avyttra samtliga nyemitterade aktier.