17 maj 2024

Redaktionen

alt
Leiv Synnes, CFO, Akelius.

 

Standard & Poor’s har höjt kreditbetyget till BBB för Akelius Residential Property AB och dess icke-säkerställda belåning.

 

– Vi fortsätter med att förbättra kreditkvalitén genom att fokusera på bostadsfastigheter i växande storstäder, säger Leiv Synnes, CFO, Akelius.

måndag, 06 november 2017 12:27

Atrium Ljungberg hyr ut 7.000 kvm till H&M

alt
H&M:s nya lokaler om 7.000 kvm i Atrium Ljungbergs fastighet Stora Katrineberg 16 i Marievik har ett utmärkt citynära och vackert läge vid vattnet. Här finns närhet till service, goda kommunikationsmöjligheter inom några minuters promenadavstånd och smidig access till E4/E20.

 

Atrium Ljungberg har tecknat ett hyresavtal med H&M som väljer att utöka sin verksamhet på Liljeholmen i Stockholm. H&M kommer att hyra cirka 7.000 kvm kontorsyta. 

 

H&M har idag delar av sina globala supportfunktioner belägna i Marievik med drygt 2.000 medarbetare. Hyresavtalet med Atrium Ljungberg om ytterligare 7.000 kvm kontorsyta i bolagets fastighet på Liljeholmen möjliggör en utökning av H&M:s verksamhet i området.

Kontorsfastigheten på Liljeholmen är strategiskt belägen vid Liljeholmskajen i anslutning till Marieviks kontorsområde och Liljeholmens galleria. Närheten mellan H&M:s nuvarande och kommande lokaler kommer möjliggöra att organisationen fortsatt kan agera som en enhet. Inflyttning till de nya lokalerna, som anpassas helt efter H&M:s aktivitetsbaserade koncept, sker vid årsskiftet 2018/2019.

 

Liljeholmen och Marievik är ett etablerat kontorskluster där marknadsledande företag som Ahlsell, Cisco, Bombardier, UC, H&M, Lantmäteriet och Pernod Ricard har sina verksamheter. I enlighet med Stockholm stads vision, att låta innerstaden växa söderut, finns planer att ytterligare utveckla och förtäta området med attraktiva bostäder och service för att stärka kopplingen med Södermalm.

 

Atrium Ljungbergs bestånd i Liljeholmen består för närvarande av tre byggnader med en total uthyrningsbar area om cirka 40.000 kvm samt garage.

 

Fastigheten har ett utmärkt citynära och vackert läge vid vattnet. Här finns närhet till service, goda kommunikationsmöjligheter inom några minuters promenadavstånd och smidig access till E4/E20. I Liljeholmen finns tunnelbana, bussar och tvärbana samt flygbuss till både Arlanda och Bromma. 

 

– Vi är väldigt glada att ett så framgångsrikt företag som H&M väljer att utöka sin verksamhet i våra lokaler. Nyligen öppnade Boulebar Tryckeriet, en 1.300 kvm stor medelhavspark med restaurang i en före detta industrilokal i fastigheten och i våras flyttade Bankgirot hela sin verksamhet hit.  Nu finns endast en lokal på 600 kvm ledig, sedan är husen fullt uthyrda, säger Petter Klingofström, uthyrningschef kontor, Atrium Ljungberg.

 

Hyresavtalet med H&M är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.

fredag, 03 november 2017 14:44

Riksteatern ska sälja Södra Teatern

alt
Södra Teaterns norra fasad med utsikt över Saltsjön.

 

Riksteaterns styrelse har beslutat att gå vidare med en försäljning av fastigheten Mosebacke 10 (Södra Teatern) i Stockholm. Beslutet har tagits eftersom Riksteatern inte har uppdraget att äga och förvalta fastigheter. Aktiebolaget Södra Teatern, som bedriver verksamheten i lokalerna, kommer att göra det även i fortsättningen. Genom en försäljning kan Riksteatern lägga all kraft på att turnera med scenkonst i hela landet.

 

– Riksteatern har ett tydligt uppdrag. Vi ska arrangera scenkonst över hela Sverige. Men det ingår inte i uppdraget att äga en fastighet i Stockholm, därför har styrelsen gett vd i uppdrag att sälja fastigheten Södra Teatern, säger Berit Högman, styrelseordförande i Riksteatern. 

 

Under våren har Riksteatern gjort en värdering av fastigheten och nu får vd i uppdrag att genomföra försäljningen.

 

– En eventuell vinst kommer vi att investera för att långsiktigt stärka och utveckla Riksteaterns uppdrag. Det kan exempelvis handla om hur vi arbetar med att nå och engagera fler människor i framtiden, säger Magnus Aspegren, vd för Riksteatern.

 

Riksteatern äger fastigheten Södra Teatern sedan år 2000 och verksamheten drivs av Södra Teatern AB som är ett dotterbolag till Riksteatern. Dotterbolaget Södra Teatern AB ska inte säljas utan kommer att vara hyresgäst även hos den nya fastighetsägaren och fortsätter att driva sin verksamhet i fastigheten.

 

Fakta:

Södra Teatern ligger på högst upp på Södermalm i Stockholm. Teatern byggdes år 1852 och är en av Sveriges äldsta aktiva teatrar, numera i Riksteatern regi. Stora Scenen är från år 1859 och rymmer 414 personer, varav 240 parkettplatser. I huset finns även sex andra scener, fem barer och en restaurang. Under sommaren finns även tre uteserveringar på Södran, Terrassen, Södra Bars veranda och Sjuans balkong, alla med utsikt över centrala Stockholm. Södra Teatern har en internationell profil och presenterar en stor variation av evenemang året runt på de tre egna scenerna. Södra Teatern AB omsatte år 2016 cirka 98,5 Mkr.

fredag, 03 november 2017 14:29

Stronghold säljer sin del i ESNY

alt
Urban Edenström, vd för Stronghold Invest.

 

Stronghold Invest har tecknat avtal om att avyttra sin andel om 15 procent av aktierna i Eklund Stockholm New York. Stronghold har sedan 2010 varit en aktiv ägare i ESNY, och en del i utvecklingen av verksamheten till Sveriges ledande fastighetsförmedlare inom premiumsegmentet. Försäljningen ska ses som ett led i Strongholds renodling mot kunder inom företagssegmenet.

 

– ESNY, som grundades i New York 2009, har dels initierat amerikanska influenser på den svenska marknaden, dels lett utvecklingen inom premiumsegmentet vad avser fastighetsförmedling för privatpersoner. Vi är glada över att ha fått vara med om att utveckla bolaget som har etablerat sig som den ledande aktören i sitt segment, och samtidigt se och lära oss från B2C-segmentet. Med den nya ägaren får ESNY rätt förutsättningar att fortsätta denna resa, säger Urban Edenström, vd för Stronghold Invest.

 

I en kommentar kan sägas att marknaden för exklusiva lägenheter i Stockholm börjar mättas med fallande priser. År 2015 omsatte ESNY cirka 72 Mkr, en omsättning som för år 2016 föll till 47,5 Mkr, med vinster efter skatt om 1,2 Mkr respektive 0,6 Mkr. Troligt är att omsättning under år 2017 fortsätter att falla för bolaget. SF

fredag, 03 november 2017 14:03

T-banan Odenplan-Arenastaden byggstartas

alt
Fyra nya stationer ska byggas för den nya gula linjen mellan Odenplan och Arenastaden.

 

alt

Förlängningen av den blå linjen mellan Akalla och Barkaby station.

 

Sommaren 2018 är det byggstart för att förlänga tunnelbanans blå linje från Akalla till Barkarby. Samtidigt byggs den nya gula linjen som ska gå mellan Odenplan och Arenastaden. Nu konkurrerar många bolag om byggkontrakten om hela 30 Mdr kr. Projektet är mycket stort. Det handlar om två mil nya spår under mark, 11 nya stationer och 22 nya uppgångar, som ska färdigställas till år 2024. Nyligen kom över 300 företag till landstingets leverantörsdagar för att höra mer om tunnelbanans utbyggnad.

 

Det är fyra kommuner som får nya stationer: Stockholm, Solna, Nacka och Järfälla. Dessa kommuner är också med och finansierar utbyggnaden om cirka 30 Mdr kr tillsammans med staten och Stockholms läns landsting (SLL).

 

– Det handlar om en investering på nästan 30 Mdr kr. Cirka 300 byggföretag från 18 olika länder har besökt oss, så det finns ett stort intresse att vara med och konkurrera om byggkontrakten, säger Stefan Persson som är landstingets planeringschef för nya tunnelbanan, till SVT Nyheter Stockholm.

 

– Om arbetet går som det ska, kommer de här två linjerna att kunna öppna för trafik år 2024. Men även grenarna ut mot Nacka och Söderort kommer att börja byggas ganska snart, tillägger Stefan Persson.

 

80.000 nya bostäder

Efter 1994 då Skarpnäcks station invigdes av kungen har det inte byggts någon ny tunnelbana i Stockholm. När utbyggnaden är klar år 2026, kommer Stockholms tunnelbana att ha 111 stationer.

 

– Tunnelbanan blir en viktig stomme i hela Stockholms stadsutveckling, kring de nya linjerna kommer det att byggas runt 80.000 bostäder, säger Stefan Persson.

alt
Rustas centrallager i Norrköping förvärvades nyligen av Ness, Risan & Partners (NRP).


Sedan 2002 har Colliers fört statistik över nybyggnation av logistikfastigheter i Sverige, från 10.000 kvm och uppåt. I år kommer hela 24 byggnationer motsvarande cirka 600.000 kvm att färdigställas i år, vilket är ett nytt rekord och en ordentlig ökning från föregående år. Enligt Colliers statistik toppar logistikläget ”Stor-Göteborg” listan över flest antal färdigställda projekt samt mängden kvadratmeter.
    

– Det har varit högtryck under 2016 och 2017 gällande förfrågningar på att bygga nytt. Samtidigt har flera aktörer på marknaden beslutat att uppföra logistikbyggnader på spekulation. Detta bidrar till att rekordet kan nås och pekar på fortsatt hög efterfrågan på moderna logistikytor och en låg vakansgrad, säger Christoffer Bladh Nord, projektledare Colliers Industri & Logistik.
  

Han tillägger:
– Intresset på investerarmarknaden är lika stort men utbudet är lågt i förhållande till efterfrågan. Bland de större transaktionerna märks bland annat DSV’s anläggning i Landskrona som förvärvades av Logistea och Rustas centrallager i Norrköping som efter utbyggnad omfattar hela 117.000 kvm, och som i oktober månad förvärvades av norska Ness, Risan & Partners.

torsdag, 02 november 2017 18:16

Balder ökade vinsten till 5,4 Mdr

alt
Under årets tredje kvartal köpte Balder bland annat fyra hotellfastigheter i centrala Köpenhamn, bland dem denna, som drivs under namnet Plaza.

 

Balder redovisade en höjd niomånadersvinst efter skatt till 5.430 Mkr (3 389), där resultat hänförligt till moderbolagets aktieägare uppgick till 4.971 Mkr (2.938), motsvarande 26,78 kr per stamaktie (16,16). Resultatet före skatt påverkades av värdeförändringar för fastigheter med 3.582 Mkr (2.721), för räntederivat med 160 Mkr (-426) samt resultat från andelar i intressebolag med 741 Mkr (355). Skattekostnaden uppgick till -1.209 Mkr (-878). Varav -156 Mkr (-116) var aktuell kostnad framförallt hänförlig till konsolideringen av finska Sato Oyj.

 

Förvaltningsresultatet ökade till 2.401 Mkr (1.911). Förvaltningsresultatet hänförligt till moderbolagets aktieägare steg med 27 procent till 2.056 Mkr (1.615), vilket motsvarade en ökning per stamaktie med 25 procent till 10,59 kr (8,49). I förvaltningsresultatet ingick intressebolag med 425 Mkr (294).

 

Under perioden köpte Balder 35 fastigheter (65) till ett värde av 3.771 Mkr (6.710) och sålde 111 fastigheter (49) värderade till 2.873 Mkr (1.308). Den 30 september omfattade portföljen 1.145 fastigheter med en uthyrningsbar yta om 3.678 tkvm och till ett värde om 92,9 Mdr kr (86,2 vid årsskiftet, 79,9 den 30/9 2016).

 

Skulderna om 55.826 Mkr (49.580), finansierades till en snittränta om 1,9 procent (2,1) och det egna kapitalet ökade till 35.341 Mkr (33.479), motsvarande en soliditet om 35,5 procent (38,3).

 

Substansvärdet beräknades till 219,50 kr per stamaktie och eget kapital (inklusive noterade intressebolag till marknadsvärde), uppgick till 177,55 kr per stamaktie. LE

torsdag, 02 november 2017 18:13

Fler upplevelser i Avenyområdet

alt
Johan & Nyström, som etablerar sig i Convendumhuset på Avenyn i december, gör varje konceptbutik unik. Bilden är från butiken på Norrlandsgatan 20 i Stockholm.

 

Wallenstam har skrivit ett flertal nya hyresavtal i Avenyområdet, Göteborg. I december öppnar kaffefamiljen Johan & Nyström en konceptbutik i Convendumhuset på Avenyn och på Teatergatan öppnar Isabelle, en systerrestaurang till den populära vinbaren Juan Font.

 

Dessutom öppnar Espressohouse in på Avenyn 4 i början av nästa år. Utöver kaffe och kulinariska upplevelser kommer även barberarshopen M Room öppna på Teatergatan. Där kan man som medlem kan nyttja obegränsat antal barberar-, raknings- och färgningstjänster och service utan tidsbokning och köande.

alt
Trikåfabriken. Bildkälla: walk the room

 

Arcona har av Fabege fått i uppdrag att bygga om Trikåfabriken i Hammarby sjöstad. Projektet sker i nära samverkan med kunden och inleddes för ett år sedan med ett så kallat Fas 1-avtal inkluderande systemhandling, kostnadsbedömningar och planering av projektet. Detta har nu resulterat i ett fortsatt förtroende att genomföra ombyggnaden i ett Fas 2-avtal. Totalt omfattar projektet 25.000 kvm om- och tillbyggnad. Arcona är totalentreprenör och Tengbom arkitekter har ritat på projektet, som ska vara inflyttningsklart i april 2019. Projektvolymen ligger på cirka 350 Mkr.

 

Trikåfabriken består av fyra hus från olika tider där det äldsta är från 1928. De befintliga huskropparna kommer att både byggas om och byggas på. Den nya påbyggnaden om 5.200 kvm får en solid trästomme av korslaminerat trä och limträbalkar och fasaden på tillbyggnaden utförs i cortenplåt. Fastigheten kommer att byggas med öppna kontorsytor och en rymlig takterrass med storslagen utsikt över både Södermalm och Hammarby Sjöstad.

 

Fabege har tecknat avtal med Naturvårdsverket som hyresgäst i en stor del av Trikåfabriken.        

 

– Att bygga ett nytt hus i ett gammalt skal och skapa en ny och fräsch känsla, men att samtidigt bevara den historiska atmosfären är en spännande utmaning, säger Peter Kihlman, projektchef på Arcona.

 

– Vi har goda erfarenheter av samarbeten med Arcona sedan tidigare som till exempel när vi byggde Sveriges första vinhotell, The Winery, tillsammans. Nu ser vi fram emot att gemensamt förädla Trikåfabriken med en påbyggnad i trä, ett material som börjar få en allt viktigare plats i stadsutvecklingen tack vare sin förnybarhet och förmåga att binda koldioxid, säger Klas Holmgren, chef för Projekt och Förädling på Fabege.

torsdag, 02 november 2017 18:05

Bostäder för 400 på Karolinska Institutet

alt
Scheiviller Svensson har ritat de nya bostäderna som Akademiska Hus uppför på Campus Solna.

 

På tisdag nästa vecka tar Akademiska Hus och Karolinska Institutet det första spadtaget för bygget av KI Residence Solna – 322 student- och forskarbostäder på Campus Solna.

 

Byggnaderna, som ska inrymma 400 internationella forskare och studenter, kommer att vara placerade på campus i direkt närhet till den framväxande Hagastaden och vara klara under 2019/2020.

 

Medverkar vid startskottet gör Ole Petter Ottersen, rektor Karolinska Institutet, Anders Flodin, vd KI Housing, Johan Blixt, ordförande SSCO och Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus.