17 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 08 november 2017 12:33

AMF utvecklar historiska kvarter på Söder

alt
AMF Fastigheters projekt i Stockholmsverken omfattar två kvarter, fyra byggnader och två innergårdar. Totalt ska kvarteren, som ligger nära nyöppnade Citybanan, inrymma cirka 20.000 kvm flexibla kontor med hög teknisk standard. Dessutom planeras cirka 3.000 kvm för handel och restaurang.


I korsningen mellan Rosenlundsgatan och Magnus Ladulåsgatan på Södermalm i Stockholm utvecklar AMF Fastigheter nu de historiska industrikvarteren Stockholmsverken. Under åren har kvarteren blivit en sluten plats som få besöker efter kontorstid. Nu utvecklar AMF Fastigheter kvarterens kontor, gatuplan och innergårdar för att skapa en plats där människor vill arbeta, mötas och umgås.
    

– Förr i tiden var Stockholmsverken namnet på en av Södermalms största industrier som låg i dessa byggnader men tyvärr har platsen genom åren blivit lite öde. Nu tar AMF ett krafttag för att Stockholmsverken ska bli kvarter där människor och företag får förutsättningar att växa med sina idéer, säger Per Helgesson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter.
  

Totalt kommer 23.000 kvm att utvecklas till arbetsplatser som kan välkomna en bredd av företag och ambitionen är att kunna öppna gatuplanen för restauranger och caféer. Kvarterens innergårdar kommer också att utvecklas och öppnas för allmänheten.
    

– Södermalm är en av Stockholms mest kreativa stadsdelar. De som arbetar, bor och rör sig här har höga förväntningar på de platser där de väljer att tillbringa sin tid, oavsett om det är arbete eller fritid. Genom att utveckla Stockholmsverken vill vi möta dessa förväntningar och skapa liv och rörelse i den här delen av Södermalm. Med Citybanas öppnande och allt spännande som händer i området finns alla förutsättningar för det, fortsätter Per Helgesson.
    

Arbetet med att utveckla Stockholmsverken kommer att pågå i etapper fram till 2019.

onsdag, 08 november 2017 12:31

Fastpartner köper för 849 Mkr av Oscar

alt
Uppfinnaren 1 på Östermalm är sedan uppförandet på 1920-talet känd för allmänheten som kontor för Patent- och registreringsverket.


Fastpartner köper fastigheten Uppfinnaren 1 på Östermalm, Stockolm, av Oscar Properties för en köpeskilling om 849 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt om 85 Mkr. Fastigheten har en uthyrningsbar yta om 16.200 kvm och är till största delen uthyrd till PRV (Patent- och registreringsverket), vilka hyr 13.200 kvm på ett nyligen förlängt kontrakt till 2026. Av övriga hyresgäster kan nämnas Acne som flyttar in i april 2018.
    

Fastigheten, som har direkt närhet till tunnelbana och bussar, har idag ett hyresvärde på cirka 44 Mkr som kommer att öka till cirka 57 Mkr efter 2020 med de nya avtal som är tecknade. Genom förvärvet stärker Fastpartner sin position i Stockholmsområdet och erbjuder nu en bra kombination av fastigheter från absolut centrala Stockholm till Stockholms närförorter. Bolagets årliga förvaltningsresultat kommer initialt att öka med 30 Mkr efter finansiering för att under 2020 öka med cirka 42 Mkr. Tillträdet sker den 1 december 2017.
    

Oscar Properties köpte Uppfinnaren 1 från Vasakronan i juni 2015 för att utveckla fastigheten till bostäder eller kontor, ett utvecklingsarbete som nu är avslutat. Avyttringen av Uppfinnaren 1 innebär att bolagets kassaflöde och finansiella position stärks. Värdeutvecklingen sedan förvärvet uppgår till 284 Mkr. Resultatet av försäljningen innebär en negativ effekt i det fjärde kvartalet om cirka 135 Mkr avseende värdeförändring förvaltningsfastigheter. För räkenskapsåret 2017 uppgår resultateffekten till cirka 150 Mkr i värdeförändring förvaltningsfastigheter.
    

– Uppfinnaren 1 är färdigutvecklad och vi bedömer detta som ett bra tillfälle att avyttra fastigheten. Vi hade en högre förväntan på försäljningsvärdet baserat på de externa värderingar som tagits in från oss. Vi kan dessutom konstatera att marknaden nu har en mer konservativ syn på latent skatt än tidigare. Givet den något mer avvaktande marknaden agerar vi med viss försiktighet och med fokus på de projekt som kan anses vara av högst strategisk betydelse, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.
    

Oscars prognos om minst 400 Mkr i rörelseresultat före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter för helåret 2017 påverkas ej av denna avyttring.

tisdag, 07 november 2017 18:36

Hemfosa kan delas i två bolag?

alt
Bengt Kjell, styrelseordförande i Hemfosa.

 

Styrelsen i Hemfosa Fastigheter har fattat beslut om att utvärdera förutsättningarna för en uppdelning av koncernen i två noterade bolag. Ett bolag som fokuserar på samhällsfastigheter och ett transaktionsinriktat, opportunistiskt bolag. Syftet är att skapa större aktieägarvärde genom att ytterligare renodla verksamheterna.

 

Hemfosa har sedan det grundades 2009 skapat ett betydande fastighetsbestånd med en växande andel samhällsfastigheter med långsiktigt stabila kassaflöden. Tillväxtmöjligheterna inom samhällsfastighetssegmentet bedöms vara fortsatt goda, främst genom nybyggnation samt projektutveckling av fastigheter för samhällsverksamheter. Hemfosa har därutöver en stark portfölj med attraktiva kommersiella fastigheter med god intjäning där förutsättningar till expansion finns genom opportunistiska förvärv på en fastighetsmarknad i förändring, inte minst för en aktör med erfarenhet från att hantera komplexa och utmanande transaktioner och situationer.

 

Mot denna bakgrund har styrelsen och ledningen analyserat möjliga strategiska alternativ för bolagets fortsatta utveckling och styrelsen har som ett led i detta arbete gett ledningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för en uppdelning av Hemfosa i två noterade bolag.

 

– Hemfosa har utvecklats mycket framgångsrikt sedan noteringen 2014. Vi har nu uppfyllt de mål som då sattes samt nått en storlek och struktur i bolaget som gör det naturligt och möjligt att analysera ytterligare strategiska alternativ för det fortsatta värdeskapandet. Styrelsen ser flera möjliga fördelar med en uppdelning av Hemfosa i två specialiserade bolag för att ta tillvara potentialen i de olika delarna av verksamheten, bidra till effektivitet och driv i organisationerna samt skapa största möjliga värde för aktieägarna, säger Bengt Kjell, styrelseordförande i Hemfosa.

 

Styrelsens ambition är att återkomma med mer information till aktieägarna under det första kvartalet 2018.

 

De 307 samhällsfastigheterna i Hemfosas portfölj (dvs. fastigheter där direkt eller indirekt skattefinansierade hyresgäster utgör minst 70 procent av hyresintäkterna) värderades vid halvårsskiftet till 24.573 Mkr, vilket motsvarade cirka 64 procent av Hemfosas totala fastighetsvärde. Hyresintäkterna uppgick vid samma tidpunkt till 1.891 Mkr och driftnettot var 1.392 Mkr.

 

Hemfosas övriga fastighetsbestånd utgjordes av 152 kommersiella fastigheter med kontor, logistik- och lagerlokaler samt en mindre del andra fastigheter såsom handelsfastigheter. Fastighetsvärdet för dessa uppgick till 13.580 Mkr med hyresintäkter om 1.108 Mkr och ett driftnetto om 771 Mkr.

alt
Vy över framtida Veddesta och Barkarbystaden. Illustration Järfälla kommun och Tovatt Architects and Planners

 

Järfälla kommun har undertecknat överenskommelser med Regio och Kungsleden om att utveckla och bygga flera kvarter med bostäder, verksamheter och förskola i nya Veddesta. Kvarteren ligger nära framtida tunnelbaneuppgång och kollektivtrafiknav i Barkarby.

 

I överenskommelserna fastslås att Regio och Kungsleden finansierar utbyggnad av kommunala anläggningar inom planområdet, att de bidrar till kommunens finansiering av tunnelbanan till Barkarby samt att bebyggelsen ska bidra till att utveckla Veddesta till en sluten kvartersstruktur med tydliga stadskvaliteter. Järfälla kommun tar nu fram förslag till detaljplan för området, Veddesta IV, i samarbete med Regio och Kungsleden.

 

– Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av framtidens Veddesta. Avtalet med Regio och Kungsleden innebär att vi möjliggör för en blandstad med bostäder, verksamhetslokaler samt förskola i ett attraktivt och kollektivtrafiknära läge, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

 

Överenskommelsen med Regio avser utveckling av fastigheten Veddesta 2:76 och överenskommelsen med Kungsleden avser fastigheterna Veddesta 2:65 och Veddesta 2:73.

 

Järfälla kommun har i avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby åtagit sig att uppföra 14.000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032.

tisdag, 07 november 2017 18:30

Fastator visade vinst om 30,4 Mkr

alt
Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

Fastator, som finansierar fasighetsprojekt och investerar i fastighetsrelaterade företag, redovisade en sänkt vinst efter skatt för årets nio första månader till 30,4 Mkr (82,9), motsvarande 2,17 kr (5,91) per aktie. Minskningen berodde främst på lägre värdeförändringar i underliggande innehav jämfört med motsvarande period ifjol. Resultat från intresseföretag minskade till 49,0 Mkr (71,5) och resultat från verksamheter som har avyttrats uppgick till 0,0 Mkr (26,1).

 

Fastators centrala och finansiella nettokostnader ökade till -18,7 Mkr (-14,7) och kassaflödet från den löpande verksamheten och investeringsverksamheten uppgick till -122,3 Mkr (12,3).

 

Under perioden fokuserade Fastators ledning mest på bolagets största innehav, Offentliga Hus, som den 1 juni fick en ny vd, Lars Holm, som ersatte Fredrik Klerfelt. Strax därefter meddelade Fastator att bolaget förbereder Offentliga Hus för en framtida börsnotering. Ambitionen är att inom 12 till 18 månader växa balansomslutningen från dagens 2,2 Mdr kr till 6-7 Mdr. Som ett led i dessa ambitioner utvärderar Offentliga Hus en emission av icke säkerställda företagsobligationer under innevarande år.

 

Av Fastators balansomslutning framgår att bolagets anläggningstillgångar ökade till 771,8 Mkr (626,3 vid årsskiftet). Samtidigt ökade de räntebärande skulderna till 245,9 Mkr (241,4), medan det egna kapitalet steg till 559,6 Mkr (529,3) motsvarande en soliditet om 67,0 procent (66,0).

 

Aktien blev dagens kursvinnare med uppgång med 3,6 procent till 25,90 kr. LE

alt
The Embassy of Sharing kommer att bestå av sju kvarter med olika identiteter och funktioner, med byggnaden Fyrtornet närmast Hyllie stationstorg.

 

”På ett vågat och självsäkert sätt och med en inbyggd tro på människans inre kraft skapar förslaget förutsättningar för oväntade möten.” Malmö stads jury har utsett The Embassy of Sharing, signerat Midroc Property Development och Wingårdh Arkitektkontor, till vinnare av markanvisningstävlingen för den sista centrumtomten i Hyllie.

 

Området är indelat i sju kvarter, med olika identiteter och funktioner. De binds samman av ett grönt publikt rum med många mindre platser för möten, med skydd från trafikbuller och vind. I byggnaderna dedikeras olika delar och våningsplan för skilda typer av privata och offentliga verksamheter samt bostäder för olika ändamål, i olika storlekar och upplåtelseformer.

 

– Tävlingsförslaget utgick från visionen att göra Hyllie till den pulserande och inkluderande miljö som stadsdelen har potential att bli. Vi vill skapa miljöer som utgör en plattform för samarbete, inkludering och utveckling, säger Magnus Skiöld, vd på Midroc Property Development.

 

– Vi vill skapa en utpräglad grön miljö, som tillför det som Hyllie saknar idag; tydliga publika platser inbäddade i grönska, formgivna i en mänsklig skala, säger Joakim Lyth, kontorschef på Wingårdhs i Malmö. De ska fungera som komplement till Hyllie stationstorg, på samma sätt som Lilla Torg är ett komplement till Stortorget.

 

Fakta

1. Markanvisningstävlingen utlystes i januari, och syftet var att få fram ett förslag som genom sin utformning och funktion skulle bidra till visionen om Hyllie.

 

2. Markområdet är cirka 12.000 kvm vid Hyllie stationsväg och Hyllie Boulevard, granne med Emporia och Hyllie stationstorg.

 

3. Av 15 inkomna intresseanmälningar valdes 7 aktörer ut att gå vidare med tävlingsförslag som nu The embassy of Sharing med Midroc/Wingårdhs vunnit.

 

4. Förslaget omfattar totalt cirka 55.000 kvm byggnader, varav hyres- och bostadsrätter, inklusive studentbostäder och bostäder för äldre om cirka 27.000 kvm,  kontor och kontorshotell om cirka 21.000 kvm, Sharing spaces/sociala ytor om cirka 2.300 kvm samt verksamhetslokaler i bottenplan om cirka 5.000 kvm

 

5. Området kommer att utvecklas under en period om fem till sju år, och projektvolymen omfattar totalt cirka 2,5 Mdr kr.

tisdag, 07 november 2017 11:37

Al-Amoudi frihetsberövad i Saudiarabien

alt
Mohammed Al-Amoudi.


Mohammed Al-Amoudi, ägare och ordförande i drivmedelskoncernen Preem och storägare i industri- och byggkoncernen Midroc Europe, frihetsberövades i Saudiarabien den gångna helgen, rapporterar Reuters. Enligt obekräftade uppgifter sitter han och ett hundratal personer, inklusive en rad prinsar, ministrar och affärsmän i ett slags husarrest på hotell Ritz i huvudstaden Riyadh. Bakom frihetsberövandet ska en ny antikorruptionsenhet ledd av kronprins Mohammed bin Salman ligga.
    

Varken Preem eller Midroc har någon kännedom om några specifika anklagelser har riktats mot Mohammed Al-Amoudi. Till DI säger Roger Wikström, som är en av tre i Midrocs verkställande ledning.
  

– Jag bara skakar på huvudet. Det känns väldigt konstigt och förvånande. Just nu är läget oklart och det är mycket spekulationer.
    

Familjen Wikström är delägare i Midroc via bolaget Granitor.

tisdag, 07 november 2017 09:07

Storbrand i Hufvudstadens hus vid Stureplan

alt
Hufvudstadens fastighet Vildmannen 7, före branden, i hörnan Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan, (Biblioteksgatan 9/Jakobsbergsgatan 6) nära Stureplan i Stockholm. Foto: Hufvudstaden.

 

alt

Den häftiga branden i Vildmannen 7, sett från Stureplan klockan 06.10 under tisdagen. Foto: KÅ Nilsson.

 

Klockan 5.01 under tisdagsmorgonen kom ett brandlarm om en häftig brand i Hufvudstadens fastighet Vildmannen 7 i hörnan Biblioteksgatan/Jakobergsgatan, nära Stureplan i Stockholm. Ännu vid åttatiden under tisdagens morgon var branden inte under kontroll. Nu har Stockholmspolisen meddelat att en förundersökning har inletts om mordbrand. Branden startade på den högsta våningen. Vid niotiden exploderade två gasflaskor.

 

I ett pressmeddelande säger Hufvudstaden att bolaget under året gjort en större renovering av Vildmannen 7 och fastigheten har över tid haft mycket låga vakanser. Men under 2017 flyttade den största hyresgästen, Erik Penser Bank, som hyrt större delen av fastigheten till en annan av Hufvudstadens lokaler, vilket möjliggjorde en totalrenovering av hela fastigheten. Det var tänkt att projektet Vildmannen 7 skulle stå klart under 2018 med nya kontor och med en ny butik för H&M-gruppens nya varumärke Arket i fastigheten. Butiken skulle bli den första i Sverige om cirka 1.000 kvm i tre plan. Generalentreprenör för projektet har Zengun varit.

 

Vildmannen 7, som är skyddsklassad, uppfördes mellan 1895 och 1897 som ett bostadshus, med bland annat en paradvåning om hela 800 kvm och med en stor salong i hörntornet. Fortfarande innehåller Vildmannen några bostadslägenheter, vars hyresgäster har evakuerats. Hufvudstaden har ägt fastigheten sedan 1918.

 

För närvarande har brandförsvaret spärrat av stora delar av kvarteren i området. SF

måndag, 06 november 2017 18:07

Aros och Zengun samarbetar på Gärdet

alt
Ordonnansen V, ritad av Semrén & Månsson, blir ett samtida bidrag till arkitekturen på Gärdet, precis mellan 30-talsbebyggelsen och den senare 60-talsfunkisen. Bild: Semrén & Månsson arkitekter

 

Aros Bostadsutveckling och Zengun har tecknat en avsiktsförklaring avseende samverkansentreprenad för genomförandet av projektet Ordonnansen V på Gärdet i Stockholm. Projektet omfattar cirka 125 lägenheter i en bostadsrättsförening som även inkluderar restauranglokaler och garage.

 

Aros Bostad och Zengun genomför projektet som en samverkansentreprenad, ett samarbete där båda parter redan från ett tidigt skede bidrar med kunskap och erfarenhet för åstadkomma en bättre slutprodukt avseende kvalitet, funktion, slutkostnad och kundnöjdhet än vid sedvanlig totalentreprenad.

 

Ordonnansen V erbjuder lägenheter mellan 1-5 rok med väl utformade planlösningar och hög kvalitet både avseende gestaltning och utformning. Projektet är beläget på en av Gärdets bästa adresser, korsningen Furusundsgatan / Värtavägen, och är framtaget i samarbete med Semrén & Månsson arkitekter. Säljstart har redan genomförts och produktionsstart är planerat till första halvåret 2018. Inflyttning är beräknad till andra halvåret 2020.

 

– För oss är Ordonnansen V ett väldigt spännande projekt som vi har arbetat med under en längre tid. Det är ett stort projekt som ska utföras i innerstadsmiljö vilket ställer speciella krav på entreprenören. Därför är vi speciellt glada över att få samarbeta med Zengun, som med sin erfarenhet, kompetens och resurser är rätt partner för oss i syfte att genomföra det här projektet med på ett framgångsrikt sätt. Återigen väljer vi en samverkansentreprenad där våra respektive kompetenser utnyttjas effektivt, säger Magnus Andersson, vd för Aros Bostad.

 

– Ordonnansen V ligger i linje med vår satsning att bli förstahandsvalet som samverkanspart och leverantör av entreprenader inom bostadssegmentet i Stockholm. Vi är övertygade att de erfarenheter vi har med oss från tidigare kommer väl till pass även i detta spännande projekt, säger Magnus Christiansen, COO i Zengun.

alt
Getingmidjan. Bild: Implenia

 

Infranord har vunnit uppdraget att renovera järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholm Södra, den så kallade Getingmidjan. Huvudentreprenör är Implenia och uppdragsgivare är Trafikverket. Anbudssumman för Infranords del av projektet uppgår till 256 Mkr.

 

– Arbetet sker på en av Sveriges mest trafikerade järnvägssträckor som brukar benämnas som en flaskhals för tågtrafiken i Stockholm. Kombinationen av omfattande renoveringsarbeten och starkt begränsad tid är en utmaning som passar Infranords kompetens väl säger Helene Biström, vd Infranord.

 

Uppdraget innebär att Infranord ska se över och förnya järnvägen längs hela Getingmidjan, en sträcka som till stora delar är från 1950-talet och som har nått sin tekniska livslängd. Infranord ska bland annat se över och byta eller renovera alla spår, växlar, kontaktledningar, signalsystem och telesystem. I projektet ingår också brobyten och tunnelrenovering.

 

Merparten av arbetsinsatserna kommer att ske under sommarhalvåren 2018-2020. Hela projektet ska vara klart 2021.