2 maj 2024

Redaktionen

måndag, 13 november 2017 18:56

IN3PRENÖR bygger åt AMF Fastigheter

alt
Stockholmsverken omfattar två kvarter, fyra byggnader och två innergårdar.

 

IN3PRENÖR har fått i uppdrag av AMF Fastigheter att bygga om två kvarter på Södermalm i Stockholm. Projektet gäller det så kallade Stockholmsverken och omfattar cirka 30.000 kvm.

 

Totalt berörs fyra byggnader längs Rosenlundsgatan och Magnus Ladulåsgatan i området runt Stockholms södra station. På grund av kvarsittande hyresgäster, kringboende, innerstadsutrymmen och begränsande teknikutrymmen är projektet komplext. Projektet är påbörjat och första etappen färdigställs sommaren 2018.

 

– Det här är vårt största pågående projekt utanför Stockholms citykärna. IN3PRENÖRs erfarna organisation och samverkansmodell ger oss en trygg partner i utvecklingen av kvarterets kontor, gatuplan och innergårdar. Så att vi kan skapa en plats där människor vill arbeta, mötas och umgås, säger Magnus Behrenfeldt, affärsområdeschef för Stadsdelar Storstockholm på AMF Fastigheter.

måndag, 13 november 2017 18:54

Wästbygg får tre markanvisningar

alt
Kvarteret Äppelknyckaren på Årstafältet etapp 4. Bild CF Möller

 

Wästbygg Projektutveckling AB får tre nya markanvisningar i Stockholm, dels på Årstafältet, dels i Skarpnäck, dels i Midsommarkransen.

 

På Årstafältet har Wästbygg vunnit ett jämförelseförfarande med förslaget Äppelknyckaren som omfattar 59 lägenheter och lokaler i bottenplan. Arbetet med framtagande av detaljplan kommer att påbörjas våren 2018.

 

– Tillsammans med arkitektkontoret CF Möller har vi tagit fram en djärv tolkning av stadens programhandling för Årstafältet etapp 4. Staden har efterfrågat ett levande stadsrum och genom att tänka nytt och jobba med arkitekturen och volymerna så har vi skapat naturliga mötesplatser med chans till serveringar och andra aktiviteter mitt i kvartersstaden, säger Peter Wennberg, affärsutvecklare på Wästbygg.

 

I Skarpnäck och i Midsommarkransen har Wästbygg direktanvisningar. I Skarpnäck omfattar den cirka 70 hyresbostäder med en friliggande förskola intill gamla Tyresövägen inom området Bagarmossen–Skarpnäck som står inför en stor utvecklingsfas med 3.500 bostäder under planering.

 

Den andra direktanvisningen gäller 40 bostadsrätter vid Svandammsplan i Midsommarkransen.

alt
Ulf Lindén, marknadsområdeschef, Platzer. Fotograf: Marie Ullnert

Platzer har tecknat ett femårigt hyresavtal på drygt 3.000 kvm med mode- och e-handelsbolaget NA-KD i Gamlestadens Fabriker, Götegorg. Inflyttning är planerad till februari 2018.
    
NA-KD säljer egendesignade kläder och andra varumärken via e-handel på sajten NA-KD.com. Bolaget grundades i Göteborg av Magnus Emilson och Jarno Vanhatapio, som tidigare grundat bland annat e-handelssuccén Nelly. Idag säljer bolaget kläder i 115 länder. Största marknad är Tyskland, följt av Norden och Australien.
    
– Vi är inne i en mycket expansiv tillväxtfas och räknar med att öka omsättningen med 150 procent under 2017. Vi är i behov av flexibla lokaler som passar vårt varumärke och ser Gamlestaden som ett urbant och up-coming entreprenörskluster. Vi är ett globalt bolag med säte i Göteborg, säger Jarno Vanhatapio, grundare och vd på NA-KD.
    
Stadsdelen Gamlestaden genomgår just nu en omfattande utveckling, som den del av innerstaden som ska knyta samman city och nordost såväl fysiskt som socialt. Nya kontor, bostäder, hotell, service och handel växer fram. Redan sommaren 2018 står Platzers 17 våningar höga kontorsbyggnad med det nya resecentret på Gamlestads torg klart.
    
– Vi är glada att ännu ett kreativt och innovativt tillväxtbolag som NA-KD väljer att etablera sig i Gamlestadens Fabriker. Det stärker vår vision för utvecklingen som just nu sker i området. Nyligen flyttade inkubatorn Yes Box, som drivs av Business Region Göteborg, hit. Sedan tidigare finns flera andra kreativa näringar på plats, såsom retrobutiken Easy Living, Tillskärarakademin och designbyrån Shift Design & Strategy, säger Ulf Lindén, marknadsområdeschef på Platzer.
alt
Kungsleden tecknar kontrakt om 5.400 kvm, i fastigheten Rotterdam 1  med adress Andra Bassängvägen 10 i Stockholm.


Kungsleden har tecknat ett hyresavtal om 5.400 kvm med HD Resources i Fastigheten Rotterdam 1 samt ett hyresavtal om 400 kvm med InfoZone i fastigheten Tegeludden 13. Fastigheterna ligger i Kungsledens kluster Stockholm City Öst, i den expansiva stadsdelen Gärdet/Frihamnen.
    

Kungsleden äger fyra kontorsfastigheter om totalt 89.000 kvm i klustret Stockholm City Öst. Området ingår i Stockholms största stadsutvecklingsområde, Norra Djurgårdsstaden, där det planeras för 12.000 bostäder och 35.000 arbetsplatser under de närmaste åren.
    

Hyresavtalet om 5.400 kvm med HD Resources, är på drygt 6 år och avser i huvudsak tv-och studiolokaler samt kontor. Hyresnivån uppgår till 3.000 kr per kvm. En annan hyresgäst i fastigheten är ATG-ägda Kanal 75 som precis har fått tillträde till sina nya lokaler.
    

– Det är särskilt roligt att kunna erbjuda HD Resources dessa unika studiolokaler i Gärdet/Frihamnen där många ledande mediabolag har sin verksamhet, säger Sven Stork, fastighetschef förvaltningsområde Stockholm på Kungsleden.

alt
Scherfigs Have med 114 lägenheter är  inflyttningsklara om ungefär ett år.

 

Heimstaden har, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, ingått avtal att förvärva en projektfastighet i Köpenhamn. Total yta uppgår till 12.800 kvm och transaktionsvärdet uppgår till cirka 680 MDKR (890 Mkr). Transaktionen sker genom förvärv av bolag och finansieras med egen kassa samt realkreditfinansiering. Gorrissen Federspiel har varit Heimstadens rådgivare i affären.

 

Projektet Scherfigs Have förvärvas av PenCo P/S, ett bolag ägt av PenSam Liv forsikrings-aktieselskab och Consort A/S. På fastigheten kommer det uppföras totalt 114 lägenheter samt 117 p-platser i underjordisk parkeringskällare. Byggnationen pågår och fastigheten är färdigställd för inflyttning under fjärde kvartalet 2018.

 

– Scherfigs Have direkta läge ut mot Svanemøllebugten och Öresund är svårslaget. Vi är glada över att kunna fortsätta vår expansion i den danska huvudstaden med ytterligare ett fint projekt och erbjuda fler familjer ett boende i Köpenhamn, säger Magnus Nordholm, vice vd i Heimstaden.

fredag, 10 november 2017 18:00

Pandox: Stark tillväxt i aktien

alt
Anders Nissen, vd för Pandox.

 

En större portfölj med hotellfastigheter på en marknad med ökat välstånd och tillväxt resulterade i att Pandox ökade vinsten efter skatt för årets första nio månader till 1.995 Mkr (1.442). I vinstresultatet ingick värdeförändringar i fastighetsportföljen med 1.136 Mkr (888) och värdeförändringar i derivaten med 166 Mkr (–155).

 

Vid årsskiftet var värdet på bolagets förvaltningsfastigheter 30.163 Mkr, men genom investeringar om 823 Mkr, avyttringar om 298 Mkr, en orealiserad värdeförändring om 1.136 samt en valutakursförändring om –94 Mkr, ökade värdet på förvaltningsfastigheterna till 34.098 Mkr. För bolagets rörelsefastigheter minskade marknadsvärdet från årsskiftets 8.070 Mkr till 6.913 Mkr per den 30 september 2017.

 

I operatörsverksamheten omklassifierades 8 hotellfastigheter till förvaltningsfastigheter. Den 31 augusti 2017 förvärvades Hilton London Heathrow Airport för 80 MGPD.

 

Pandox ökade nettoomsättningen under för årets tre första kvartal till 3.170 Mkr (2.868) med ett resultat före värdeförändringar som ökade till 1.136 Mkr (905). Resultatet inklusive värdeförändringar och före skatt steg starkt till 2.438 Mkr (1.797), vilket efter en skattebelastning om –473 Mkr, resulterade i en vinstökning till 1.965 Mkr (1.442).

 

I balansen ökade det egna kapitalet till 16.586 Mkr (13.428). De långfristiga skulderna steg till 18.403 Mkr (17.881), liksom de kortfristiga skulderna, vilka ökade till 6.185 Mkr (2.138). Det innebar att bolagets 107 förvaltningsfastigheter och 15 rörelsefastigheter med totalt 26.854 rum, värderade till 40.951 Mkr, fick en ökad soliditet om 40,3 procent (40,1), med en räntetäckningsgrad som steg till 4,2 gånger (4,0).

 

Under året tre första kvartal hade RevPar på bolagets marknader starkast utveckling i Bryssel, London, Montreal och Oslo. Svagast utveckling av RevPar hade Stockholm och Helsingfors.

 

I rapporten säger vd Anders Nissen att Pandox under perioden har tagit över, omdisponerat och tecknat nya hyresavtal för sex hotell och hyrt ut ytterligare två.

 

Sedan återkomsten på börsen i juni 2015 har bolaget förvärvat totalt 28 hotell i Tyskland, Österrike, Belgien, Nederländerna och Storbritannien. Bolaget har under perioden tecknat långa omsättningsbaserade hyresavtal för hotell med attraktiva lägen samtidigt som Pandox avyttrat mindre hotell i mindre attraktiva lägen.

 

Pandox har hög aktivitetsnivå på bolagets nyckelmarknader, vilket med stöd av tidigare förvärv och förväntad organisk tillväxt medför att utsikterna för resten av år 2017 är goda.

 

Rapporten innebar att aktien gick svagt uppåt på börsen till 149,30 kr som senast betalt. SF

fredag, 10 november 2017 17:56

Skanska investerar 420 Mkr i Krakow

alt
Kontorskomplexet High5ive i centrala Krakow kommer totalt att omfatta cirka 70.000 kvm.

 

Skanska investerar cirka 420 Mkr (44 MEUR) i en ny byggnad inom kontorsskomplexet High5ive i Krakow, Polen. Investeringen avser den tredje byggnaden samt parkeringsgarage för både den tredje och fjärde byggnaden. Kontorshuset under uppförande kommer att få en total uthyrningsbar yta på cirka 12.000 kvm.

 

High5ive, Skanskas största kontorsutvecklingsprojekt i Krakow, ligger centralt vid Krakows centralstation. Komplexet kommer att innehålla ett område för fritid och samarbetande, en mini-scen för evenemang och konserter och cykelcentret Bike5ive med parkering och omklädningsrum.

 

Komplexet kommer till slut att bestå av fem kontorsbyggnader med en total uthyrningsbar yta på cirka 70.000 kvm. Projektet förväntas få LEED Gold-certifiering. Det kommer också att certifieras som en ”Byggnad utan barriärer” för dess tillgängliga design, inkluderande för personer med funktionshinder.

 

Den tredje byggnaden inom komplexet ska vara färdigställd under det första kvartalet 2020.

fredag, 10 november 2017 17:52

Stendörren tecknade miljardkontrakt

alt
Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

 

Värdeförändringar på förvaltningsfastigheter om 182 Mkr (546) medverkade till att Stendörren niomånadersvinst efter skatt minskade till 240 Mkr (454), motsvarande 8,68 kr (16,44) per aktie. Värdeförändringen på räntederivat uppgick till 10 Mkr (-73). Hyresintäkterna ökade till 337 Mkr (317), medan driftnettot steg till 231 Mkr (219) med ett förvaltningsresultatet som förbättrades med starka 20 procent till 122 Mkr (102). Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 206 Mkr (–46), per aktie 7,47 kr (–1,67).

 

Under perioden köpte Stendörren bland annat ett markområde om cirka 530.000 kvm i direkt anslutning till bolagets befintliga fastigheter i GreenHub Bro i Upplands-Bro kommun. Och efter periodens utgång har ett 20-årigt hyresavtal värt cirka 1 Mdr kr tecknats med Dahl Sverige i området för ett nytt centrallager om cirka 57.000 kvm som ska stå färdigt vid årsskiftet 2020/21.

 

De totala investeringarna under perioden uppgick till 380 Mkr, varav 217 Mkr var förvärv, medan fastigheter för 347 Mkr avyttrades. Med tillägg av värdeökningar om 189 Mkr steg portföljens värde till 6.039 Mkr (5.817 vid årsskiftet).
 

Det redovisade värdet av koncernens räntebärande skulder uppgick vid rapportperiodens utgång till 3.503 Mkr (3 424), motsvarande en belåningsgrad om 56 procent (59). Den genomsnittliga räntan på samtliga räntebärande skulder uppgick till 2,37 procent. Det egna kapitalet ökade till 2.242 Mkr (1.899), motsvarande en soliditet som steg till 36 procent (33).

 

Marknaden gillade rapporten då aktien steg med nära 2 procent till 68 kronor som senast betalt. LE

fredag, 10 november 2017 10:58

Tre Kronor Property noteras

alt
Michael Johansson är vd och Bernt-Olof Gustavsson är styrelseordförande i Tre Kronor Property Investment.

alt
I Tre Kronors portfölj ingår bland annat fastigheten Buntmakaren 10 i Motala.


Tre Kronor Property Investment AB har erhållit godkännande för notering av bolagets aktie på Nasdaq Stockholm First North. Första handelsdag är 10 november.
    

Tre Kronor är ett nytt svenskt fastighetsbolag med fokus på välbelägna fastigheter i Sverige med hög andel livsmedel och samhällsservice. Bolagets affärsidé är att äga, förvalta och utveckla kommersiella fastigheter inom segmenten defensiv handel och samhällsfastigheter.

 

Portföljen omfattar 72 fastigheter med en total uthyrningsbar area om cirka 79.000 kvm och cirka 80 procent av hyresintäkterna kommer från Systembolaget, Ica, Coop, Hemköp, apotek, samt statliga och kommunala hyresgäster, bland dem Arbetsförmedlingen, Polismyndigheten och Försäkringskassan. Den ekonomiska uthyrningsgraden uppgår till cirka 95 procent och den genomsnittliga återstående löptiden i kontraktsportföljen är 3 år.
    

Bolagets vd, Michael Johansson, har mångårig erfarenhet inom fastighetsbranschen med fokus på handelsfastigheter och värdeskapande aktiv förvaltning. Styrelseordförande är Bernt-Olof Gustavsson, tidigare vd för KF Fastigheter.

 

Övriga ledningspositioner inom organisationen utgörs av ett antal nyckelpersoner som är kontrakterade av Tre Kronor. Dessa personer kommer ifrån Catella Property Asset Management som ansvarar för den kommersiella och tekniska förvaltningen samt från Newsec Asset Management som ansvarar för bolagets ekonomiska förvaltning.

alt

                                                                                                                                          

CBRE Global Investors har utnämnt Andreas Norberg (bilden) som Head of Investment Operations Nordics. Han har under de senaste 18 månaderna varit co-head of the Nordics och tar nu det fulla ansvaret för verksamheten.

 

Andreas Norberg har arbetat inom fastighetsbranschen i 15 år med fokus på transaktioner. Tidgigare har han varit Senior Investment Manager för Kungsleden och även som direktör i Capital Markets-teamet inom CBRE Sweden.

 

– Norden är en prioriterad marknad för många av våra kunder och fonder, och ett särskilt ansvar för verksamheten är nödvändig. Andreas har redan visat sig vara en mycket kompetent ledare och fortsätter nu att betjäna våra befintliga kunder och hantera cirka 1,4 miljarder euro som vi har under förvaltning i regionen, säger Jeremy Plummer, chef för EMEA, CBRE Global Investors.