2 maj 2024

Redaktionen

fredag, 17 november 2017 12:04

Nordika hyr ut 6.000 kvm i Partille

alt
Nordika får en bra hyresgästmix i fastigheten Lexby 11:14 i Partille.


Nordika har genomfört två större uthyrningar i Partille i en mer eller mindre tomställd handelsfastighet som bolaget tog över i början av 2015 från den tyska fonden Copus Siero efter att den tidigare hyresgästen K-Rauta flyttat ut. Nya hyresgäster på totalt 6.000 kvm är Leos Lekland och Fysiken (Klätterlabbet). Hyresavtalen är långa och hyresvärdet är cirka 65 Mkr. Uthyrningen av Fysiken gjordes i samarbete med JLL. Efter de nya uthyrningarna samt utökning av Lindex e-handelslager är nu fastigheten, som totalt omfattar cirka 18.000 kvm, uthyrd till 80 procent.
    

Enligt Jonas Grandér, vd för Nordika, var fastigheten vid övertagandet i dåligt skick och med sättningar i golvet – något som nu är åtgärdat så att den är långsiktigt hållbar och i tekniskt bra skick.
    

– Samtidigt har vi ställt om fastigheten till att gå från externhandel och sällanköpshandel till att mer vara en fastighet som vi fyller med liv och rörelse och upplevelser. Något som inte är lika känsligt med konkurrensen från e-handeln, säger han.
    

Leos Lekland är Nordens största leklandskedja med sina närmare 50 anläggningar och i Partille kommer de öppna ett lekland på 4.300 kvm. Grannhyresgästen blir Fysiken (Klätterlabbet) som har 10.000 medlemmar och ägs av Göteborgs Studenters företagsgrupp som nu öppnar ett avancerat klättercentrum i Partille.
    

Partille kommun växer kraftigt med nya bostäder och efter den lyckade invigningen av nya Partille Arena ger dessa två nya stora hyresgästerna ett bra komplement till kommunens utbud.
    

– Vi är väldigt glada över dessa nya etableringar som blir grannar med Elgiganten. Hyresgäster inom typen aktivitet, friskvård och sport känns verkligen i tiden. Speciellt då diskussionen kring e-handelns påverkan för övrig handel fortsätter, så är dessa typer av hyresgäster oberoende den utvecklingen – en bra mix för fastighetens utbud, säger Andrew Taylor på Nordika.

fredag, 17 november 2017 12:02

Diös utvecklar lokal för Harrys i Falun

alt
Restarurangkedjan Harrys nästa etablering sker i Falun.


Under 2018 öppnar restaurang Harrys i Bergströms Galleria i centrala Falun. Bakom etableringen står Tusekon AB, Ferdinand Seton och Jason Tummings, idag ägare till nattklubben Etage i Falun. Öppningen av restaurangen möjliggörs genom så kallad crowdlendning, där bolaget samarbetar med många små investerare. Diös utvecklar just nu lokalen med restaurangkedjans familjära koncept.
    

Restaurangkedjan Harrys finns idag i över 30 städer i Sverige, med grunden i Falkenberg där den första restaurangen öppnades 1993.
    

– Denna etablering är absolut något som Falun behöver, och kommer vara ett riktigt bra tillskott för staden. Det är också del av utvecklingen av Bergströms galleria och ligger helt i linje med vårt fokus på stadsutveckling. Ferdinand och Jason är båda riktigt duktiga entreprenörer. Det har de bland annat visat genom sin satsning på Etage här i Falun, säger Gabriel Larsson, affärschef retail, Diös.

torsdag, 16 november 2017 19:15

Stendörren lanserar GreenHub Bro

alt
Fredrik Brodin, vd på Stendörren.     

 

Stendörren lanserar nu namnet GreenHub Bro på det logistikcentrum i Upplands-Bro som tills nyliget gått under namnet Stockholm Väst Logistik. Området har egen järnvägsanslutning till stambanan, pendeltåg i närheten och direkt anslutning till E18 via den nya motorvägspåfarten Kockbacka som öppnar sommaren 2018.

 

I GreenHub Bro finns sedan tidigare Coops centrallager för kolonialvaror. Nyligen tecknade Stendörren även ett 20-årigt hyresavtal med Dahl för deras framtida centrallager. GreenHub Bro omfattar cirka 1,4 miljoner kvm mark med möjlighet att bygga upp till 400.000 kvm lokalyta i byggnadsstorlekar från 5.000 till 100.000 kvm.

 

– Med GreenHub Bro vill vi skapa en modern och hållbar arbetsplats för tusentals personer som möter framtidens krav på miljövänliga och flexibla logistiklösningar samtidigt som konsumenternas krav på snabba leveranser kan tillgodoses, säger Fredrik Brodin, vd på Stendörren.     

torsdag, 16 november 2017 19:11

CBRE rekryterar Yvonne Ehinger

alt

                                                                                                                                      

CBRE utökar sin marknadskompetens genom att rekrytera onlinestrategen Yvonne Ehinger (bilden) till den nya rollen som Marketing & Communications Manager. Hon tillträder tjänsten den 9 januari 2018 och kommer närmast från onlinebyrån Zooma. Tidigare var hon marknadschef på PwC, Små och Medelstora företag, samt ansvarig för att digitalisera PwC Sveriges erbjudanden och marknadsarbete.

 

– Den här rekryteringen är en del av vår tillväxtstrategi där vi stärker vårt fokus på marknadsföring och kommunikation. Vi är väldigt glada att välkomna Yvonne Ehinger till oss Hon har en unik bakgrund och rätt driv för att leda digitaliseringen och utvecklingen av CBRE’s marknadsinsatser, säger Niklas Samuelsson, vice vd CBRE.

torsdag, 16 november 2017 19:08

Stark utveckling för Willhem

alt
Mikael Granath, vd för Willhem.

 

Willhem fortsätter att redovisa en bra resultatutveckling och en god tillväxt. För årets nio första månader ökade vinsten efter skatt till 1.830 Mkr (1.036). I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar på fastigheter till 1.635 Mkr (1.034), motsvarande en värdeökning om 5,1 procent (4,3). Av den orealiserade värdeförändringen avsåg 834 Mkr en justering till följd av förändrad redovisning av förvaltningsfastigheternas värde i koncernens rapport över finansiell ställning. Orealiserade värdeförändringar i finansiella instrument uppgick 95 Mkr (-143). Hyresintäkterna steg till och driftnettot förbättrades till 900 Mkr (636).

 

– I jämförbart bestånd ökade driftnettot med cirka 6 procent, vilket visar på en förbättrad effektivitet. Fastighetsbeståndet har ökat med cirka 3.000 lägenheter i Eskilstuna, Halmstad och Helsingborg. Nyproduktionstakten fortsätter stadigt uppåt. Dessutom utvärderar vi möjligheterna att investera i samhällsfastigheter, säger vd Mikael Granath.

 

Förvärven omfattade ett totalt fastighetsvärde om 5.197 Mkr och till detta investerade Willhem 949 Mkr i befintligt bestånd. Vid utgången av perioden uppgick marknadsvärdet på fastigheterna till 32,8 Mdr kr (25,9). Den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder var fortsatt hög och uppgick till 99,6 procent (99,7) och som helhet inklusive lokaler och övriga areor till 98,7 procent (98,9).

 

Willhems skulder till kreditinstitut, utgivna certifikat och obligationer uppgick till 20.739 Mkr (17.125) och motsvarade en belåningsgrad om 60 procent (56). Den viktade genomsnitliga räntesatsen var 1,5 procent (1,6). Det egna kapitalet ökade till 10.908 Mk (9.078) och soliditeten var oförändrat 32 procent.

 

Vid periodens slut hade Willhem en volym om 730 lägenheter i förvärvade nyproduktionsprojekt, 285 lägenheter i produktion i egen regi samt 345 planerade lägenheter i egen regi. Mycket talar för att bolaget framöver kommer att prioritera att utveckla projekt i egen regi.     

 

Framöver räknar Willhem även med att genomföra investeringar i samhällsfastigheter – investeringar som storleksmässigt ligger i intervallet 500-1.500 Mkr. LE

torsdag, 16 november 2017 19:03

Tobin förlorar 22 Mkr i handpenning

alt
Erik Karlin, vd för Tobin Properties, som nu förlorar 22 Mkr i handpenning, har fått stora problem med kassaflödet i bolaget.

 

Region Uppsala har hävt avtalet med Tobin Properties indirekta dotterbolag Mariefjärd AB avseende projektet Fjärdingen i Uppsala. Mariefjärd meddelade den 31 oktober att bolaget beslutat att inte tillträda projektet Fjärdingen enligt avtal den 1 november 2017.

 

Region Uppsala kommer inte att återbetala handpenningen för projektet om 22 Mkr. Bedömningen är att Tobin Properties resultat för det fjärde kvartalet 2017 påverkas med maximalt motsvarande summa. Tobin Properties arbetar på att minimera resultatpåverkan.

 

I januari i år avtalade Tobin Properties med Landstinget, Region Uppsala, om köp av de tre fastigheterna Fjärdingen 27:5, Fjärdingen 27:6 och Fjärdingen 29:1, omfattande 7.800 kvm i centrala Uppsala. Den avtalade köpeskillingen var 225 Mkr.

 

För drygt en månads sedan meddelade således Tobin Properties att bolaget ville skjuta på tillträdet av fastigheterna.

 

Orsaken att Tobin Properties nu avstår affären är dels att förhandlingarna med hyresgästerna i de tre fastigheterna inte fallit väl ut, dels att marknaden för borätter i Uppsala har svalnat på grund av för många byggprojekt. Trots förlusten av handpenningen om 22 Mkr, gick aktien upp idag med 14 procent till 28,30 kr som senast betalt. I år har aktien fallit med 66 procent. Orsaken till kursuppgången kan bero på att Sagax har köpt cirka 5 procent av aktierna i Tobin Properties, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

 

Om aktieförvärvet säger Sagax vd David Mindus:

– Det är bara en finansiell placering för oss; vi tyckte det såg billigt ut. Vi menar att Tobin är Sagax enda exponering mot bostadsutvecklingssektorn. Sagax affärsidé är annars att investera i kommersiella fastigheter främst inom segmentet lager och lätt industri.

 

– Jag tror att vi placerade ungefär 15 Mkr, och vi har ungefär 25 miljarder i tillgångar, fortsätter David Mindus och menar att beloppet är marginellt för Sagax. Det motsvarar ungefär 4-5 dagars vinst, tillägger han mot bakgrund av att Sagax hade ett förvaltningsresultat om 1,28 Mdr kr för de senaste tolv månaderna.

 

Största ägare i Tobin per den 30 september var vd:n och grundaren Erik Karlin med 25 procent av bolaget och styrelseordföranden Johan Varland med 11 procent. I övrigt syns bland andra Wallenstam och Gerald Engström på tio i topp-ägarlistan enligt Holdings.

alt
Scheiviller Svenssons inredningskoncept för utbildningsföretaget Academys lokaler i Kista tas vidare till Academys lokaler i München och Helsingfors.


Efter att ha ritat och inrett utbildningslokaler för Academy (en del av Academic Work) i Kista NOD har Scheiwiller Svensson Arkitektkontor fått förnyat förtroende när konceptet nu tas vidare till München och Helsingfors.
    

Academy erbjuder intensivutbildningar inom områden där efterfrågan är stor, på platser med IT- och techkluster. Nu växer verksamheten internationellt och Scheiwiller Svensson har fått i uppdrag att designa de nya utbildningslokalerna efter grundkonceptet i Kista. De nya utbildningslokalerna ligger i Garching, München, och i närheten av Aalto-universitetet i Helsingfors och kommer stå klara under 2018.
    

– Tanken med inredningen är att skapa ett lugn i lokalerna som en kontrast till det snabba utbildningstempot. Därför har vi valt ett tema med naturkänsla där grönt är grundfärg och mossa, ask och grått återkommande toner. Det gröna följer också färgen i Academys logotype säger Pyret Paulander, inredningsarkitekt.

torsdag, 16 november 2017 11:38

Diös hyr ut CGI i Gävle

alt
Diös utvecklar lokaler för CGI i Gävle.


IT- och affärsutvecklingsföretaget CGI flyttar till ny adress på Drottninggatan 6 mitt i centrala Gävle. Diös utvecklar just nu lokalerna med en helt ny planlösning för ökad kundtillgänglighet. Beräknat inflyttningsdatum är 1 april 2018. CGI är också Diös hyresgäst i Borlänge, Sundsvall och Luleå.
    

– Vi ser ett stort tillskott i att ett erfaret och expansivt företag som CGI flyttar in i våra lokaler på Drottninggatan i centrala Gävle. Fler företag som växer i hjärtat av Gävle bidrar till ökade flöden med fler personer som rör sig i city. Det ligger helt i linje med vår strategi om stadsutveckling, säger Jennie Nyblom, förvaltare på Diös Gävle.

onsdag, 15 november 2017 17:37

SSM flyttar fram produktion och aktien dyker

alt
Mattias Roos, vd för SSM Holding.

 


SSM Holding ökade nettoomsättningen för årets nio första månader till 408,9 Mkr (392,7). Rörelseresultatet steg till 165,9 MSEK (125,4), medan rörelsemarginalen förbättrades till 40,6 procent (31,9) och vinsten per aktie ökade till 3,72 kr (3,13). Kassaflöde från löpande verksamhet uppgick till -257,1 Mkr (-30,5).

 

Under perioden köpte SSM 1.535 byggrätter (2.601). Vidare genomfördes försäljningsstart av 591 bostadsrätter, medan antal sålda bostäder ökade med 27,7 procent till 231 (167). Vid periodens slut hade bolaget 1.414 bostäder (1.479) i produktion med en försäljningsgrad om 97,1 procent (94,0)

 

Efter balansdagen har SSM försäljningsstartat ytterligare tre projekt om totalt 512 bostäder och 250 byggrätter i Hägersten förvärvats.

 

I enlighet med målsättningen har SSM per igår den 15 november försäljningsstartat 1.103 bostäder. Men den avvaktande marknaden som har uppkommit under hösten har en dämpande effekt på konverteringsgraden i vissa säljstartade projekt.

 

SSM tror inte att den önskade försäljningsgraden om 75 procent kommer att uppnås i dessa projekt innan årsskiftet och därför flyttas projektens planerade produktionsstarter till 2018.

 

– Det är vår bedömning att marknaden fortsätter att vara avvaktande ytterligare en tid innan vi kan förvänta oss en normalisering. När så väl sker har vi flera attraktiva projekt till försäljning och under utveckling tillsammans med en hög soliditet, som för närvarande uppgår till 57,8 procent. Sammantaget är vi därmed väl rustade för en fortsatt tillväxt och god resultatutveckling, säger vd Mattias Roos.

 

Rapporten med meddelandet att produktionsstarter flyttas till år 2018 medförde att aktien sjönk med drygt 8 procent till 28,50 som senast betalt. Hittills i år har aktien fallit med 52 procent sedan årsskiftet. LE

alt
Byggnaderna på fastigheten Lampan 28 i Södertälje har en energiprestanda på 81 kWh/kvm, varav 32 kWh/kvm för värme och 35 kWh/kvm för varmvatten.

 

Telge Bostäder är först ut i Södertälje kommun med ett flerbostadshus som är certifierat enligt certifieringen Miljöbyggnad silver. Det är Lampan 28 på Storgatan med totalt 105 lägenheter fördelat på två byggnadskroppar uppförda 2014 av Skanska som efter två års drift är verifierad och certifierad enligt Miljöbyggnad silver.

 

Miljöbyggnad är en svensk miljöcertifiering för hållbara byggnader som ger bra miljöer att leva, arbeta och leka i. Genom noggrann kontroll med sexton olika indikatorer för energianvändning, innemiljö och material säkerställer Miljöbyggnad att byggnaden är bra för människor och även bra för miljön.

 

– Det är oerhört roligt och viktigt med denna miljöcertifiering eftersom det är ett kvitto på att vi arbetar rätt med miljö- och hållbarhetsfrågor som är några av våra prioriterade områden, säger Maike Lühr, miljöingenjör, Telge Bostäder och Telge Hovsjö.

 

Inom Lampan 28 finns solceller om 85 kW som täcker en tredjedel av fastighetens årliga elanvändning. Vidare finns ett speciellt Noxitetak som renar luften från NOx (kväveoxider) i bilavgaser. Dessutom finns åtta parkeringar för elbilar i anslutning till byggnaden, fyra i garage och fyra i carport.