2 maj 2024

Redaktionen

alt
Med Västtrafiks resecentrum i bottenplan på det 17 våningar höga huset blir Gamlestads torg en viktig knutpunkt i Göteborg. Foto: Marie Ullnert


Platzer Fastigheter har tecknat ett tioårigt hyresavtal om 6.570 kvm vid Gamlestads torg med Göteborgs Stad. Det är de nya förvaltningarna inom förskolan och grundskolan som kommer att starta sin verksamhet i nybyggda lokaler vid den nya knutpunkten. Det blir en aktivitetsbaserad kontorslösning med inflyttning i augusti 2018. CBRE förmedlade kontakten mellan hyresvärd och hyresgäst.
    

– Vi är glada att Göteborgs Stad väljer att starta upp de nya förvaltningarna på Gamlestads torg. Huset lämpar sig väl för nya arbetssätt, där stor hänsyn tas till att skapa stimulerande och goda arbetsmiljöer. Vi är övertygade om att lokalerna tillsammans med det unika läget kommer ge staden precis det de behöver, säger Ulf Lindén, marknadsområdeschef på Platzer.
    

Just nu pågår en omfattande utveckling av Gamlestaden. Stadsdelen ska växa, förtätas och knyta sig än närmre centrala Göteborg. I bottenplan i ett av de nya husen etablerar Västtrafik ett resecentrum.
    

– När vi valt var förvaltningskontoren ska placeras så har tillgängligheten varit viktig. Närheten till centralstationen och det nya resecentret är av stor vikt, liksom de goda möjligheterna att kunna cykla till jobbet, säger Ulf Högberg, som ansvarar för lokaler inom ramen för bildandet av förskole- och grundskoleförvaltningar inom Göteborgs Stad.

onsdag, 22 november 2017 18:25

Slopad stämpelskatt i Storbritannien

alt
Philip Hammond, Storbritanniens finansminister.

 

 

Philip Hammond, Storbritanniens finansminister, säger att den brittiska regeringen ska lägga fram ett förslag om slopad stämpelskatt för förstagångsköpare, vilka köper bostäder för maximalt 500.000 pund och då gäller det att stämpelavgiften slopas upp till ett belopp om 300.000 pund. Ett löfte som Hammond lämnade då han presenterade regeringens budget under onsdagen, enligt Bloomberg News.

 

– Ingen säger att vi har gjort tillräckligt. Vi måste göra mer. Vi ser att det finns en utmaning i att redogöra för hur vi tänker ta itu med det, sa Philip Hammond.

 

Totalt siktar regeringen på att det byggs i genomsnitt 300.000 nya bostäder fram till år 2025 i Storbritannien, allt i en satsning om cirka 44 miljarder pund i ett särskilt bostadsstöd för produktion av nya bostäder åt förstagångsköpare, således ett kraftfullt stöd för att lösa bostadskrisen i Storbritannien.

 

Hammond meddelade även att regeringen ska ha rätt att utfärda böter på fastighetsägare som låter bostadsfastigheter stå tomma.

 

I en kommentar kan sägas att de brittiska förslagen om slopad stämpelskatt och produktionsstöd för förstagångsköpare är kraftfullt. Förhoppningsvis förslag som den svenska regeringen kan ta efter. SF

onsdag, 22 november 2017 16:45

Lidl bygger huvudkontor i Järfälla

alt
Lidl:s huvudkontor och butik i Barkarbystaden, Järfälla. Visionsbild Archus Arkitekter och Lidl.


Lidl Sverige bygger ny butik och nytt huvudkontor i Barkarbystaden, nära Barkarby station och den framtida tunnelbanan. Köpe- och exploateringsavtalet avser norra delen av fastigheten Barkarby 2:33. Exploateringen omfattar kontorsbebyggelse om 15.150 kvm ljus BTA och butik om 2.533 kvm ljus BTA. Projektet beräknas stå klart hösten 2019. Hela kvarteret kommer att miljöcertifieras och både medarbetare och kunder ska kunna ladda sina elbilar inom området.
    

– Vår ambition är att växa i Sverige. Fram till 2020 ska vi öppna knappt 30 nya butiker runt om i landet. Vårt långsiktiga mål är över 300 butiker. Idag är vi trångbodda på huvudkontoret och vi sitter på flera adresser. För att kunna fortsätta expandera krävs ett nytt huvudkontor, därför är vi glada över att vi tecknat avtal med Järfälla kommun. I Barkarbystaden finns både goda kommunikationer och spännande utvecklingsplaner, säger Johannes Fieber, vd Lidl Sverige.
    

Järfälla kommun har också påbörjat ett detaljplanearbete för att öka byggrätten i den södra delen av fastigheten Barkarby 2:33 där Lidl önskar bygga ytterligare kontor.
    

– Med Lidl Sveriges etablering i Barkarbystaden tar vi ett stort kliv framåt för att utveckla platsen till en riktig stad med många arbetsplatser och ett nytt kontorsläge i nordvästra Stockholm. Med tunnelbanans utbyggnad, framtida regionaltågstopp och Förbifart Stockholm, skapas här ett av Stockholmsregionens mest intressanta och tillgängliga lägen, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

onsdag, 22 november 2017 12:01

Telge miljöcertifierar nya Rosenborsskolan

alt
Rosenborgsskolans nya grundsärskola ska stå klar i slutet av 2018.


Telge Fastigheter satsar på att certifiera Rosenborgskolans nya grundsärskola med Sweden Green Building Councils certifikat Miljöbyggnad, vilket bland annat innebär hårdare krav på inomhusmiljö, materialval och energianvändning än vad som är normal byggpraxis.
    

Den gamla fastigheten på Rosenborgskolan kommer att rivas vid årsskiftet och i slutet av nästa år, 2018, ska den nya byggnaden stå klar. Då får ett 70-tal elever och anställda nya, moderna lokaler med allt från golvvärme och extra ljudabsorbenter till solceller på taket, gungor anpassade för rullstolsbundna barn och plank av kokosfibrer som minskar ljuden till och från Erik Dahlbergs väg.
    

– Rosenborgskolans grundsärskola har varit i dåligt skick länge. Men nu får den sig ett rejält lyft. Tillsammans med representanter från skolan har vi tittat på de särskilda behov elever och personal behöver. Vi ser över allt – från inomhus- till utomhusmiljö, säger Mikael Lisinski, projektledare på Telge Fastigheter.
    

– På Telge Fastigheter strävar vi hela tiden efter att bygga bättre, både för miljön och för dem som lever, leker och arbetar i byggnaden. Certifieringen blir ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Anna-Clara Ackebo, miljöansvarig på Telge Fastigheter.

onsdag, 22 november 2017 11:58

MKB köper för 775 Mkr

alt
Området för Jägersro trav- och galoppbana i Malmö ska utvecklas till en stadsdel med plats för 3.400 bostäder och ett nytt centrum för hästsport.


MKB Fastighets AB och Skånska Travsällskapet (STS) har träffat en överenskommelse om förvärv av Jägersro Trav- & Galoppbana i Malmö. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 775 Mkr. Transaktionen innebär att Malmö får en ny stadsdel i Jägersro med cirka 3.400 nya bostäder och ett nytt centrum för hästsport. Affären är villkorad av beslut på STS föreningsstämma och av MKBs styrelse. Lindahl har agerat juridiska rådgivare till MKB.
    

Genom förvärvet kan MKB komma att säkra framtida byggrätter för egen exploatering och eget bostadsbyggande, samtidigt som bolaget öppnar för en försäljning av mark till andra kommersiella och privata aktörer i syfte att främja en blandad och levande bebyggelse. Dessutom bidrar affären till att Malmös anrika travsport på Jägersro bevaras men i ny utvecklad modern tappning.
    

– MKB öppnar dörren för att ta ansvar för en ny spännande stadsutveckling med blandad bebyggelse i en grön miljö. Vår förhoppning är att kunna finna strategiska partners som vill utveckla stadsdelen tillsammans med oss. Det känns också roligt om vi kan vara en del i utvecklingen av hästsporten i Malmö, säger Terje Johansson, vd för MKB Fastighets AB.

onsdag, 22 november 2017 11:55

Wihlborgs flyttar till Gängtappen

alt
Wihlborgs huvudkontor kommer att ligga på våning två och tre i Gängtappen.


Till sommaren flyttar Wihlborgs sitt huvudkontor till Gängtappen i Dockan, Malmö. Det är företagets Malmöorganisation samt de centrala stabsfunktionerna, totalt ett sextiotal medarbetare, som flyttar in i den anrika fastigheten. Wihlborgs kontor finns idag på Dockplatsen och det nya kontoret ligger således bara några hundra meter bort.  
    

– I takt med att Wihlborgs växer har kontoret på Dockplatsen, där vi suttit i tio år, successivt blivit för trångt. Vi vill dessutom skapa ett toppmodernt kontor som vi kan använda som inspiration och showroom för hyresgäster som står inför en flytt, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs. 
    

Gängtappen byggdes 1958 som huvudkontor åt Kockums. Sommaren 2015 tömdes fastigheten när SAAB Kockums flyttade till nya lokaler i Dockan. Därefter gjorde Wihlborgs en totalrenovering av fastigheten och bland hyresgästerna finns nu Länsförsäkringar Skåne, FEW Agency och Additude.
    

– Gängtappen är en fantastisk byggnad med en tidlös arkitektur som känns lika aktuell idag som när huset byggdes. De hyresgäster som redan flyttat in i Gängtappen har fått en otroligt fin arbetsmiljö, så jag är övertygad om att flytten kommer att ge ny energi, effektivitet och mer kreativitet även för oss, säger Mikael Strand, regionchef och projektledare för flytten.
    

Wihlborgs kontor kommer att ligga på våning två och tre. På våning fyra till sex finns lediga lokaler för ytterligare ett par hyresgäster. I samband med flytten blir Wihlborgs nuvarande kontor på 1.000 kvm vid Dockplatsen tillgängligt för en ny hyresgäst.

tisdag, 21 november 2017 17:15

Catella lanserar bostadsfond om 12,5 Mdr

alt
Xavier Jongen (bilden) och Michael Keune blir verkställande direktörer för Catellas nya bolag CRIM.

 

Catella har bildat ett nytt bolag, Catella Residential Investment Management GmbH (CRIM). CRIM är ett helägt dotterbolag till det svenska bolaget Catella Property Fund Management AB och kommer att fokusera på förvaltningen av europeiska fastighetsfonder.

 

Sedan januari 2016 har Catella Real Estate AG, lett av Xavier Jongen och Michael Keune, byggt upp ett starkt team av portföljförvaltare för bostadsfastigheter i Berlin. Teamet förvaltar två öppna fastighetsfonder samt tre öppna specialfonder för fastigheter. De fem fondernas totala tillgångar uppgår till 1,3 miljarder euro (cirka 12,5 Mdr kr) och har investerats i åtta europeiska länder, nämligen Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Österrike, Polen och Spanien.

Skapandet av CRIM är ett strategiskt steg av Catella, med målet att bygga ett högpresterande och högspecialiserat kompetenscenter för förvaltning av europeiska fastighetsfonder. Hela teamet för Catella Real Estate AG i Berlin, som består av 18 anställda, har flyttat till CRIM för att ägna sig åt utvecklingen av bostadsfastigheter. Xavier Jongen och Michael Keune blir verkställande direktörer för CRIM.

alt
Några fastigheter i Jyväskylä som köps av Kielo.

 

Fastighetsbolaget Kielo, som förvaltas av Brunswick Real Estate, har förvärvat nio kontorsfastigheter om 49.000 kvm i Jyväskylä i mellersta Finland. Säljare är börsnoterade Technopolis och förvärvet omfattar även Technopolis ledning och bemanning i Jyväskylä. Transaktionen väntas bli slutförd före årsskiftet.

 

– Denna portfölj passar perfekt inom Kielos investeringsstrategi. Jyväskylä är en stark och växande marknad och dessa kontorsfastigheter utgör en del av stadens främsta och mest högkvalitativa kontorsstock, säger Erik Widmark, Partner på Brunswick Real Estate.

 

Kielos investeringsstrategi är att fokusera på högkvalitativa tillgångar i växande finländska regionstäder. Bolagets första förvärvet bestod av en kontorsfastighet om 40.000 kvm i Tammerfors. Denna fastighet förvärvades av Aberdeen Standard Investment.

tisdag, 21 november 2017 16:36

Gavlegårdarna ska sälja 803 bostäder

alt
Fastigheter i Sätra och Brynäs ägda av Gavlegårdarna.

 

AB Gavlegårdarna avser att sälja fastigheter i två bostadsområden i Gävle som omfattar 803 lägenheter. Fastigheterna ligger i Sätra och på Brynäs. Gävle växer och likaså efterfrågan på boende och hyresrätter. Idag har Gavlegårdarna en mycket låg vakansgrad och utbudet av hyresrätter är mycket begränsat.

 

För att Gävle ska kunna fortsätta växa och människor erbjudas en bostad har Gavlegårdarna ett mål från ägarna, Gävle kommun, som i dagsläget säger att företaget ska bygga 750 lägenheter till 2020. Den föreslagna försäljningen av fastigheterna är tänkt att bidra till finansieringen av nyproduktion och investeringar i befintliga fastigheter.

 

Fastigheterna ligger på adresserna; Norrbågen och Porfyrvägen i Sätra. På Brynäs ligger fastigheterna på; Boothsgatan, Ladugatan, S Hospitalsgatan, S Fiskargatan, S Sjötullsgatan och Waldenströmsgatan.

 

Berörda hyresgäster blir informerade under dagen. Efter ett beslut i kommunfullmäktige kan försäljningsprocessen fortsätta med målet att kunna presentera nya fastighetsägare till sommaren.

 

Gavlegårdarna har idag en stark ställning på bostadsmarknaden för hyresrätter i Gävle, också om man jämför med andra kommunala bostadsbolag runtom i Sverige. I stadsdelarna Sätra och Brynäs har bolaget i idag närmare cirka 75 procent av det totala antalet hyresrätter. Även efter en eventuell försäljning förblir Gavlegårdarna en stor fastighetsägare i Sätra, på Brynäs och i Gävle.

tisdag, 21 november 2017 12:23

Pandox förhandlar om större förvärv

alt
Anders Nissen, vd för Pandox.


Med anledning av spekulationer i media bekräftar Pandox att bolaget gått in i en förhandlingsfas om möjligheterna till ett större förvärv. Förvärvet avser en hotellportfölj som har sin tyngdpunkt i större städer i Storbritannien och Irland. Pandox vill understryka att det är en komplex affär och att pågående förhandlingar inte nödvändigtvis behöver leda till att avtal ingås och att det inte är säkert att transaktionen kommer att kunna fullföljas.
    

Pandox äger för närvarande 122 hotellfastigheter i elva länder, däribland Storbritannien, med ett totalt fastighetsvärde om cirka 41 Mdr kr. Affärsutveckling som förvärv, avyttringar, uthyrning och driftsövertaganden är en naturlig del av Pandox verksamhet och bolaget utvärderar fortlöpande sådana möjligheter.
    

Ytterligare information kring förhandlingarna om portföljen i Storbritannien och Irland kommer att lämnas när så bedöms lämpligt eller när skyldighet uppkommer.